A kormány, aki Róbert bácsi

2013 január 5 10:42 de.73 hozzászólás

Friss hír, hogy a magyarországi kormány meg akarja vásárolni a közmű szolgáltató cégeket, mivel nem akarja csődbe vinni azokat a rezsidíj csökkentése okán. Az akarat pedig Orbánék esetében némiképpen több, mint a szándék, vagy az, hogy szeretnék.

Electricity pole / Lars Sonderby (flickr)

Most tekintsünk el attól, hogy a kormány, mint olyan, nem szerződő partner, mert az csak természetes, vagy jogi személy lehet (az állam jogi személy), és a kormány egyik sem, ugyanis a jogi személy az olyan jogalany, aki 1. célra rendelt, 2. szervezet, 3. önálló vagyona van, 4. vagyoni felelősséggel rendelkezik, 5. az állam elismeri a jogalanyiságát. Tudom, ez csak szofisztika, de mégis.

Ha egy kicsit tovább nézünk, már csak a 4. pont alapján is kizárható, hogy a kormány jogi személy lenne. EZEK, vagyoni felelősséggel tartoznak, bármiért is? Ugyan, kérem! Bár a célra rendelésük egyértelmű, csak a céljuk kétséges. De ez mind csak olyasmi, amit a jogászok majd elintéznek, oszt jónapot.

Most akkor játszunk el a gondolattal, hogy a kormány, mint olyan, felöltözik, nem túl kivagyisan, nehogy kinézzék belőle, hogy pénze van, csak olyan szolidan, polgáriasan, már, ahogy szokta. Kimegy a közmű szolgáltatói piacra (az Audi8-asát egy sarokkal arrébb hagyja, kényes léptekkel kerülgetve a pocsolyákat halad eltökélten célja felé) – ami ott lehet valahol a nagybani piacon, mindjárt a zöldségesek sora mögött – és válogat, turkál, fitymálja az árút, ahogy azt kell.

Majd elszánja magát, és rákérdez az eladóra, aki még nem is tudja, hogy ő el akarja adni: oszt hogyé’ adja a feléért, gazduram? Ezt hívják ugyanis ma Magyarországon kormányzati alkupozíciónak.

Mindezt teszi merő szívjóságból, amolyan Róbert bácsiként, mert ő azután igazán nem venné lelkére, ha a szolgáltatók az ő rezsiköltség csökkentése okán csődbe mennének! Most tekintsünk el attól, hogy ez a rezsi – amiről a kormány beszél – nem az a rezsi, amit a háztartások fizetnek, se tartalmában, se fogalmában, de hát, rögeszmésekre jobb, ha ráhagyja az ember, hamarabb szabadul. Tekintsünk el attól is, hogy a 10% – akárhányszor is sulykolják a köztudatba – jó, ha 7%, mivel csak az energia díját érinti, a rárakódó egyéb költségeket (tessék csak megnézni a gáz, vagy villanyszámlájukat, mennyi van) NEM!

De akadjunk már bele, hogy ez a fene nagy szívjóság – ami természetesen csak a szolgáltatók miatti aggódás – miből is adódik? Hát abból, biza, hogy ez a nagylelkű kormány pontosan tudja, mennyi is a haszon a közművi szolgáltatásokon! Csak nem emelne kebelére – merő szívjóságból – csődbe menő cégeket? Vagy akkor azok csak a gaz kapitalisták kezében kerülnek csődbe, a gyorsnaszád gépészének elég csak rátenni a kezét, és megtörténik a magyar csoda?

Emlékeztek, kedves olvasóim, a pécsi vízmű történetére? Páva elvtárs első dolga volt, hogy kiebrudalja a franciákat – nem éppen jogszerű körülmények közt, de hát nem tértek el a megszokott fideszes módszertől – mondván, hogy a fene a pofájukat, hát nem kiviszik az országból a hasznot? Tudjátok, ez úgy működik Orbanisztánban, hogy ha idejön a befektető, és berakja a pénzét, akkor ő a mi drága barátunk, de, ha kiviszi a hasznot – ahelyett, hogy pl. magyar bóvlikötvényt vásárolna rajta – akkor gaz spekuláns, aki meg akarja torpedózni a gyorsnaszádot! Azóta, persze, Pécsett drágább lett a szolgáltatás, és szarabb a víz. No meg, az is kiderült, hogy a fő vízgyűjtő terület felett helyezkedik el a pécsi állatkert, és a dromedár, meg a barnamedve vizelete átszivárog a karsztrétegen, és rontja a vízminőséget! Pedig az állatkert már elég régóta ott van…

Szóval, maradjunk annyiban, hogy ebben a bizniszben akad bőven hús a fazékban, a kormány pedig nem Róbert bácsi. Csak tudnám, miért nézi megint a jó népét hülyének?

Ille István

73 hozzászólás

  • Felháboritó!Mindent államosit,közben az emberekről a nem létező bőrt is lenyuzza!Már az adót is megadóztatja.Az embereknek azért is kell fizetni,mert a pénzét folyószámlára tesz és ha kivesz megadóztatja,azért hogy átutalja valamelyik cégnek a tartozását nem elég hogy fizettünk érte,de még amiért fizetünk azért is kell fizetni!Elképesztő amit müvelnek s mi birkák türjük!Mi éhen halunk,máról holnapra élünk ők pedig duskálnak a javakban!

  • noch dazu, rogán elvtárs kijelentette, hogy a kormány tervbe vett további (?!) rezsicsökkentésének a fidesz frakció, bizony, nem fog ellenállni!
    mégis, mikor állt ellent bárminek is a fidesz frakció?
    hacsak annak nem, amikor ki akarták őket húzni a budiból…
    hiába, no, orbánéknál a kampány elkezdődött.

  • Furcsa egy orszàg a miénk.Egyik kormàny kiàrusit,eladosit/Gyurcsàny-Bajnai/és még kölcsönt kér az IMF-töl,hogy a „màsik” rokkanjon bele és EZEK AKARNAK VISSZAJÖNNI !
    Ez a màsfajta kormàny pedig ujra a népünk szolgàlatàba akarja àllitani az eltékozolt, külföldikezekre jàtszott és monopolhelyzetben lévö stratégailag fontos cégeket.FURCSA EGY ORSZÀG.
    Kinek van problémàja a mostani gazdasàgicélokkal? Az eddig profitàloknak,a „màsikkormàny” veremàsoinak/MSZP,DK ,MILLA…/
    Kinek lesz haszna az ilyen intézkedésekböl? A lakossàgnak/rezsicsökkentés/.

  • Domnule!
    Koszonjuk, hogy bemutatja, hogy kell a POZITIVOT, NEGETRIVKENT magyarazni!!!

  • Bocsanat. NEGATIVKENT kellett volna irodni.

  • Furcsa egy ország a miénk. Akadnak benne erősdénesek, akik folytonosan és rögeszmésen orbitális baromságokat irkálnak ide.

    Most pl. azt írják, hogy a gaz elődök kiárusították a zországot a fujfujfujfujfuj tőkéseknek, de most jön népünk hű kormánya (ilyen szöveget utoljára Rákosi terjesztett magáról) és a nép szolgálatába állítja a közműcégeket.

    Mintha eddig bizony nem a nép használta volna a villanyt, a gázt, a távhőt, a vizet.

    A déneserősöknek nyilván fogalmuk sincs egy közműcégről, csak beveszik az üres orbánkomcsi dumát, hogy a gaz tőkések szipolyoznak, az Orbán-kormány meg megment.

    Akkor innen üzenem a déneserősöknek, hogy egy közműcég – vegyük pl. a villamosenergia szolgáltatókat – nem úgy működik, hogy kiadják a villanyt és beszedik a pénzt, aztán azt elfagyizzák és elrulettezik. Hanem úgy, hogy a beszedett pénz legnagyobb hányadából bizony a szolgáltatás üzemeltetését, karbantartását és a technológia fejlesztését, korszerűsítését finanszírozzák.

    Az erősdénesek akkor fognak pislogni, amikor a nagyszerű állami közszolgáltatók sorra kezdenek elavulni és lerohadni, mert persze az államnak nem lesz elég pénze a fejlesztésekre – soha nem is volt a világnak ezen a fertályán, azért kellett eladni ezeket a cégeket. Az erősdénesek majd jó sok gyertyát fognak vásárolni, hogy a napi több órás áramszünetek idején megtalálják a tükröt, hogy belenézve azt mondhassák maguknak: Istenem, de nagy ökör voltam, hogy bevettem Orbán dumáját!

    Mert az erősdénesek még ott tartanak, hogy azt hiszik, van ingyen ebéd, az olaj- és gázárak nem fognak növekedni, vagy ha igen, a mi jóságos kormányunk majd megvédi a magyar népet.

    Orbán legnagyobb szövetségese a buta erősdénesek irdatlan serege kicsiny hazánkban.

  • Dénessském kivételesssen igaza van :
    Matolcsi Orbán párosunknak köszönhetően még unokáink is nyögni fogják azt , amit EDDIG összegrundoltak államadósság terén.
    Tuggya ugye : a kamatok ! ( ha nem tudja mik azok kérdezze meg bármelyik nyolcadikos nebulót , az majd elmagyarázza annak a nehéz fejének magának. Annak. Abba. Bele. Nekije. ( Hogy Fricibácsi Karinthy után idézzek szabadon.)

  • Christopher, szerinted kinek a kezében van Kanadában a Hydro(villany) a gáz és vízművek?

  • Bocsi,azt hittem Christ írta a szöveget.
    De kérdezhetem ezt Illétől is.

  • Gay-za!
    Meg egyszer megprobalom a kerdest foltenni. Tudom, hogy nem kapok valaszt, de megreszkirozom. A nemzeti adossag/tartozas az utolso ket es felevben keletkzett???
    Ezert, CSAK ez a kormany felelos???
    Ugyan, kerem. Meg egy tiz eves gyerek sem hiszi ezt el!!
    Azt hanytorgatjatok a jelenlegi garda szemere, amit a kurcsanyotok csinalt.
    Kinek jo ez???Ez meg csak a valasztasi kampanynak sem tesz jot. Nem veletlen volt az oszodi-beszed. AKKOR meg o is oszinte volt. Meg is banta azota.

  • Figyelő
    2013 január 5
    6:43 du.
    kérdezhetnéd. bár, ha el sem jutottál odáig, hogy megnézd, ki is a szerző, miért is kérdezel bármit is? mivel ille nem tudhatja, csak a hazai tulajdonost: hát, nem a magyar állam. mikor is privatizálták ki őket?
    figyelő, ha erősen figyeltél, akkor pontosan tudod. na, fuss neki még 1x

  • JIMBO
    2013 január 5
    4:17 du.
    ha bemutatnád, mi is ebben a pozitívum, nagyban segítene szavahihetőségeden.
    mert, ugyebár, azt te sem gondolod komolyan, hogy a rezsicsökkentés a szolgáltató csődjét eredményezi?
    márpedig a cikk erről szól, orbánék hazug, demagóg dumájáról, mert, mint mondottam, van hús bőven a fazékban.
    azt sem gondolhatod komolyan, hogy EZEK majd ott hagyják a húst?
    nem, picinyem, kizabálják belőle, és még csak átcsoportosításnak se fogják nevezni.
    majd szólj, ha feltisztultál.

  • cornelius
    2013 január 5
    6:28 du.
    ki kell, hogy javítsalak: az erősdénesek nem hülyék. ők szegény, szerencsétlen, megvezetett hívők. a hit pedig nem nagyon enged az észérveknek.
    az erősdénesek tényleg azt hiszik, hogy a gazdaság nem profitra épül. és aki a profitot termeli, nem fog a felett tetszése szerint rendelkezni.
    az erősdénesek azt hiszik, majd orbanisztánban ez államilag másképpen fog működni.
    az erősdénesek hisznek, és számukra ez a lényeg. majd övék lesz a mennyek országa.

  • Effendi!
    A kérdést igen jól színesíti – persze az ismert tények mellett: némi áremelés volt előtte és a vállalkozásoknál drasztikus áremelés van – az a nyilatkozat, amit a aROGÁNs Toncsi főkommandósa (tudod azok a képviselők, akik – persze jó pénzért – lecsapnak a gaz a szolgáltatókra), aki csepeli polgi, eresztett el a napokban: a csepeli panelprolik éves szinten 40eFt-os megtakarítást köszönhetnek Őfenesége nagy lelkűségének!!!
    Hogy mi ebben az árulkodó? Csupán az, hogy az országos átlag 100ezer!!! Tudod, hogy mennyit kaszál az a pár ezer csókos, ha a milliós tételszámúak az átlagnak még csak a felét sem kapják???

  • Erős Dénes nem értem önt.Egyik kormánynak a privatizációt felrója a másiknak megengedi.Ugy gondolom hogy 98-ban kormányon lévő 12 állami gazdaság utolsó pillanatban történő privatizációját elfogadja,de 2002 utáninak nem.550 milliárdért megvett MOL-részvényeket elfogadja,pedig azt a fel nem használt IMF pénzen vettéks elbukva több száz milliárd árfolyam fesztességet,s elfogadja hogy az üzemanyag árak a csillagos égben vannak.Akkor mi haszon volt a vásárlás v. csak azért hogy arany tartaléka legyen az államnak ,mert tettek már olyan kijelentést hogy ha megszorulnak eladják!Nem kell az IMF-hitel,mert akkor az ellenőrzéssel járna hogy hova tennék,akkor a választás előtt még nem tudnának osztogatni.De elfogadja a kibovcsátott értékpapirokat 1o-11 %-os kamattal,az nem eladósitás,hiszen az IMF-hitel csak 3-4 % lett volna a kamata.Önnek az a nép szolgálatába állitás hogy 10 %-os csökkentést hirdetnek és jó ha lesz 3,5 % de azt is átháritják ránk mint a többi számlálhatatlan adókat is.Önnek ez a megszoritás nem fáj,az élelmiszerek duplájára sőt triplájára emelkedtek a költségek átháritása miatt.Megmondom magának hogy az ilyen rezsicsökkentésekből haszna bizony nem nekünk szegény embereknek lesz,ez is egy nagy felfujt lunbalon!Nagyon sajnálom hogy még mindig vannak Erős Dénesek,akik hisznek az üres igéretekben,akiket át tudnak verni!Vagy csak ön is a kedvezményezett felső tizezerhez tartozik akiknek még a feneketlen zsebük nincs megtelve!Nem akarják észre venni,hogy a szegény emberek mit nékülöznekEz a felháboritó,gyalázat!A pénz mindenekelőtt,nem a nép szolgálatára esküdtek hanem a pénzre!

  • Ille István!…………Pártoktól független Baloldali?Közben irásaiban tolja a bankok és a multik szekerét.Külföldi befektetők egy euró befektetésével három eurót visznek ki az országból.Magyar befektetők kellenének,de nem olyanolk mint Oszkó,Bajnai,Kóka és Simor,mert ők is kivitték a hasznukat az országból.Ugyan olyan név baloldaliak mint Ön kedves Ille úr.

  • Geyza!………….Neked mennyi jutott a Gyurcsány-Bajnai által elsibolt pénzekből,hogy igy véded őket?Pár teli hordóra biztos elég.Csak lassan iszogasd,hogy kitartson 2018-ig.

  • Hát persze Dénes! Kiárúsitották az országot, meg hitelt vettek fel a gaz IMF-től, stb., stb., stb.
    Most már csak azt nem értem, miért is kellett a fityisznek meg neked annyira a hatalom, ha az IMF kölcsönt nektek kell visszafizetni? Nem tudtatok róla? Nahát, nahát! Ha ez ennyire fáj nektek, akkor miért kellett megpuccsolni a magyar demokráciával együtt a gaz szoclibkomcsihatvannyolcasidegenszivű kormányt? Miért nem hagytátok, hogy ők fizessék vissza, amit fölvettek? Hát ennyire hülyék vagytok?
    Az meg ugye nem kölcsön, amit Orbán zsákszám vesz fel a szabadpiacról dupla kamatra? Persze az nem kölcsön, csak államkötvény eladás, mi?! Van gyereked, vagy unokád? Akkor magyarázd el neki, hogy a vezéred által most felvett kölcsönt még az ő unokái is fizetni fogják!

  • Topapó
    2013 január 6
    7:03 de.
    ajánlom figyelmébe a mmegítélnek, elítélnek…c. írásom záró kommentjét. ön is beállt a sorba :Đ

  • topapónak, búcsúzóul: a befektető már csak ilyen, a haszonra megy, a fene a pofáját az ilyennek! a hazai befektető, aki nincs, szintúgy. naná, majd róbert bácsi! 😀
    amúgy a baloldali jelző, nem nagy kezdőbetűvel írják.

  • „De ez mind csak olyasmi, amit a jogászok majd elintéznek, oszt jónapot.”
    Projekció,freudi elszólás.Az egész förmedvény nem több közönséges uszításnál.Stílus-az ember.

  • A lényegen nem változtat a hibás megszólitás.
    Kanadában is az állam tulajdonában vannak a fő szolgáltatások. Szerintem a legtöbb nyugati államban is.
    Így a cikk teljesen nevetséges bűn-keresés a kormány felé.

  • küszküllö
    2013 január 6
    10:24 de.
    Figyelő
    2013 január 6
    10:53 de.
    argumentum ad hominem

  • Ille István!

    Korábbi írásodban (NER, újévi köszöntő) magasra tetted a mércét. Várható volt, hogy egy darabig „nem ugrod meg”.

    Keresd csak tovább, milyen hátsó szándéka lehet a kormánynak a jótékonykodással, illetve milyen negatív következményei lehetnek a rezsi csökkentésnek? Én is spekulálok, de csak arra jutottam, ha ez ilyen egyszerű, miért nem lépték meg már korábban? Akár ők, akár az elődeik. Én – mindenesetre -örülök, és remélem nem lesz böjtje.
    Még jobban örülnék, ha a devizahiteleseket is kihúznák a sza.ból.

  • Figyelő, én válaszolok a kérdésedre. Az Ontario Hydro, ami Ontariót látta el árammal, egészen 1999-ig állami tulajdonban volt. Utána, úgy az elektromos, gáz és vizszolgáltatást szolgáló cégeket tul.kép magántulajdonná tették. Jelzem, nem tettek vele szivességet, pláne nem az Ontario Hydro esetében, ami az 1900-as évek elején már eleve úgy lett tervezve, hogy minden hason rögtön visszament a céghez, és azt hosszúlejáratu befektetésekre forditották.

  • Figyelő, én a helyedben több kanadai ujságot olvasnék, különösen a fenti témáról. Az Ontario Hydro esetét meg közvetlen közelről volt alkalmam megtapasztalni, miután férjem, mint tervező mérnők dolgozott nekik 28 évet.

  • Figyelő,Jimbó,Tóapó,Dénes Urak!
    Örülök,hogy hozzászólnak a cikkekhez és igyekeznek pár dologról felvilágosítani az ellenzékieket,de sajnos nem
    sok reménnyel,mert nem „tudják”.. vagy nem akarják a „demokraták” megérteni az érveket,ellenvéleményeket.
    Több okból,sajnos….meg Ron Werber már dolgozik rajtuk….
    De még van idő,szerencsére…..

  • Domnule!
    „Meg egyszer megprobalom a kerdest foltenni. Tudom, hogy nem kapok valaszt, de megreszkirozom. A nemzeti adossag/tartozas az utolso ket es felevben keletkzett???
    Ezert, CSAK ez a kormany felelos???
    Ugyan, kerem. Meg egy tiz eves gyerek sem hiszi ezt el!!
    Azt hanytorgatjatok a jelenlegi garda szemere, amit a kurcsanyotok csinalt.
    Kinek jo ez???Ez meg csak a valasztasi kampanynak sem tesz jot. Nem veletlen volt az oszodi-beszed. AKKOR meg o is oszinte volt. Meg is banta azota.”
    Nincs valasz, mi????

  • Kopácsi, én Quebecben élek, nem foglalkozom Ontário kulönböző disznóságaival. A quebeci Hydro quebec tartomány tulajdona, ŐK szedik le a pénzt és ők szolgáltatják. Talán ők nem számítanak „államinak” de semmiestre prívátinak. A National Gaz meg milyen vállalat? Prívát szerinted?
    Mielőtt oktatnál gondolkozz!

  • Annak idején azzal adták el a közműveket (víz-gáz-elektromos), hogy az állam nem jó tulajdonos, és a tőkés verseny majd lejjebb nyomja az árakat, és javul a szolgáltatás is. Mindenki, én is elhittem. Szerintem azok is, akik eladták.
    Valami azonban nem stimmel. Nem hogy csökkentek, de többszörösére nőttek az árak. Annyira, hogy Európában a legmagasabb díjakat fizetjük. Ezen nincs mit vitatkozni.

    Egyébként, ez a tény válasz arra is, hogy milyen az „híres etikus” nyugati kultúra. Ahol megengedik a törvények, ott gátlástalan rablóként viselkednek. Akár német, akár francia vagy olasz stb. a tulajdonos.

  • Kopácsi
    2013 január 6
    12:50 du.

    Mostmár értem, hogy az apád miért kapott ott rögtön állást, kopácsi:)

  • Andrási Sándor

    cornelius! —-ezt a „nincs ingyen ebéd” cinikus dumát legutóbb offshore Simortól hallottam, aki az MNB elefántcsont toronyból fikázta a deviza alapú adósságba csalt tömegeket. Kioktatva ezzel a duplájára nőtt törlesztő részletek súlya alatt rogyadozó embereket, akik tisztába voltak azzal, hogy az adósságukat vissza kell fizetni. Fizették is az eredeti (vagy a kis mértékben megemelt) hiteleket, ha nem lettek munkanélküliek, vagy ha jutott az emelkedő közműdíjak kifizetése után. Megindult egy össznépi játék: az itt a sárga, hol a sárga. Ami az itt a piros hol a piros „játék”-ra csak annyiban hajaz, hogy jól nem kerülhet ki belőle az ember.
    Most pedig itt a közművekért való aggódás. Senkinek ne legyen kétsége, egyetlen közműcég sem fog emiatt tönkremenni. A nyereségükből a -10 % jócskán kitermelhető.
    Tudom, hogy Ille úr – mint néhai műszaki szakember – teljes tudatában van ennek, de mint „független” prókátor, érdekeinek megfelelően bármit, ugyan akkor annak az ellenkezőjét is bármikor kész bizonyítani. A -10 % bármikor számon kérhető, és az egyik napról a másikra élő lakosságnak talán jobb, mint az előző kormányok alatti rendszeres +5; +10; stb. emelések.

  • Ille István!–BICEPS HOMO.

  • Andrási Sándor

    „Az állam rossz gazda” ez volt az SZDSZ-es, MSZP-s szlogen, amit azért bizonygattak, hogy okot (értsd: ürügyet) szolgáltassanak a „privatizáció”-kra. (értsd: kótya-vetye)
    A közműcégek java része kereskedelmi szolgáltatást végez. Mi is a kereskedelem jellemzője? Legkisebb kockázat, legkisebb befektetés, legkisebb innováció mellett a leggyorsabb és legnagyobb megtérülés. Erre a tevékenységre is alkalmatlan volt a „rendszerváltás”-t kezdeményező és annak haszonélvezője asz előző rendszer bennfentes garnitúrája. Egyszerűbb és gyorsabb volt átjátszani a közműveket külföldi tulajdonosok részére, akik azonnal és zsebbe fizettek, ráadásul ellenőrizhetetlenül és anonim módon. További haszon, hogy az elvtársak kikerültek a képből, megkapták a gempát, oszt annyi. Nem volt ez szokatlan eljárás abban az időben, a teljes gazdaságot ilyen módon herdálták el.
    Miután sikerült megszabadítani az országot a termelőeszközeitől, jött az eladósítás, a gyarmati függésbe vonás.
    Itt tartunk most.
    Minden olyan lépés, ami csökkenti az ország multinacionális vállalkozóktól és bankoktól való függését, csak jót jelenthet az országnak.

  • Lendvai Ildiko:2002-ben „Van itt pénz,nem tudom,hogy Orbàn miért nem
    adott többet”.Adossàgàllomàny 53 %.
    2006-ban „Lassan mondom,hogy Orbàn is megértse nem lesz gàzàram emelés”.Csak a vàlasztàsok utàn lett.
    2008-ban IMF kölcsön.
    2010-ben adossàg 81 %.
    2012-ben adossàg 78 %, Simor-ék szerint.

  • Sárdi Jani
    2013 január 6
    12:41 du.
    ne légy türelmetlen. 2013 az elrugaszkodás éve! majd dobbantok egy jó nagyot.
    a kormány nem jótékonykodik (nem láttam, hogy ebédet osztottak volna), a rezsi meg nem csökken. mert valamilyen furcsa módon a kféle. vezetékekre szinte egy időben vetettek ki adót, folyóméterenként, persze.
    amúgy a rezsi nem csak a gázt, villanyt és távfűtést illeti. ráadásul ez csak a városlakóknak jelent valamit. a 40-es égővel világítóknak semmit.

  • Andrási Sándor

    „……. Szóval, maradjunk annyiban, hogy ebben a bizniszben akad bőven hús a fazékban, …..” ——- Erre jól rá tetszett hibázni! Kár, hogy a hús minden esetben külföldre került, a hoppon maradt magyar meg rágja a csontot. Gumicsont utánpótlásról pedig gondoskodnak az Ille félék.

  • Az államosítás a fidesznek arra kell, hogy a Vitézy Dávid féle semmihez nem értő rokonoknak és fidesz közelieknek legyen zsíros állásuk, aztán mint látjuk ezek a „szakértők” majd rövid idő alatt tönkreteszik a rájuk bízott cégeket, de addig minden létezőt kiszednek a cégből!

  • Ille István

    2013 január 7
    6:10 de.
    „…mert valamilyen furcsa módon a kféle. vezetékekre szinte egy időben vetettek ki adót, folyóméterenként, persze.
    amúgy a rezsi nem csak a gázt, villanyt és távfűtést illeti. ráadásul ez csak a városlakóknak jelent valamit. a 40-es égővel világítóknak semmit.”
    Forrás?
    De igen,fájdalom,a kormány jótékonykodik:devizahitelesek megsegítése,kilakoltatási morarótrium,lakáshitelek,energiah. árak,munkahelyek megörzése stb.Nem kell találgatni,elég belepillantani a hivatalos dokumentumokba.

    http://www.kormany.hu/hu/gyik/kormanyzati-intezkedesek-a-lakashitelesek-erdekeben

  • Tamas5011

    2013 január 7
    7:44 de.

    „Az államosítás a fidesznek arra kell, hogy a Vitézy Dávid féle semmihez nem értő rokonoknak és fidesz közelieknek legyen zsíros állásuk, aztán mint látjuk ezek a “szakértők” majd rövid idő alatt tönkreteszik a rájuk bízott cégeket, de addig minden létezőt kiszednek a cégből!”
    Forrás?Bizonyíték?

  • Figyelő, Quebec egy egészen más tészta, ha eddig még nem vetted volna észre.

  • Dakota, ez a „rögtön” azért nem egészen úgy volt. Legalább két évig elötte még dolgozott apám egy másik cégnél is, ami tönkrement és csak utána került Apám az Ontario Hydróhoz, mint takaritó. Gondolom, ez egy irigylésre méltó állás volt szerinted. Mindenesetre Apám volt a legjobban ismert és elismert takaritó a cégnél, akiről még az BBC, ABC és a CBC is készitett dokumentum filmet, miután könyve, elsőként közölve a titkos Nagy imre perről, több nyelven is megjelent.

  • Erős Dénes,Andrási Sándor,Topapó.és az el nem maradható Boda Marcsi és kimaradt társai!Amit itt önök összehordanak az elképesztő!Topapó akkor ön is most kap pénzt ,azért uszit itt?Erős Dénes legyenszives utánna nézni hogy miért volt az államadósság 2010.en annyi,de ha nem tudja akkor felvilágositom,3 e milliárdot elvettek a magánnyugdijasoktól,akik azért rakták félre , hogy öreg napjaikra legyen!ezt ön elfogadja.Ez jellemzők magukra hogy a jelenlegi hatalomnak mindent megbocsájtanak,de az előzőnek nem!S még önök beszélnek félrevezetésről,uszitásról!Nem szégyelik magukat.Az a 10 %-os csökkentés jó ha 3,5 % lesz,de tegnap Bokros Lajos felvilágositotta a nézőket hogy a gáz árát az oroszok csökkentették 10 %-al,akkor hogy is van ez,Ki járt jól?Erős Dénes javaslom önnek hogy tanulmányozza legyenszives a történelmet és a gazdaságot,mert olyan elképesztő dolgokat állit hogy az ember csak néz,MO teljesen a külső tényezőktől függ,főleg a német gazdaságtól.Mivel ez a mai hatalom semilyen fejlesztést nem eszközölt,minden nagyobb cég elhagyja sz országot,akkor mitől állna talpra!Ön kedves úram üres frázisokat puffogtatt,mint a mai hatalom.Megszüntették a körzeti rádiókat,helyette un.Dankó rádió van,ahol állandóan ismételnek,s a hirekben a mai kormányt fényesitik.Az ember minden hiradásban csak siker propagandát hallja,remélem hogy az emberek nem veszik be!

  • Nevezze ki minek akarja.

    „Lázár János és Matolcsy György csütörtökön Hódmezővásárhelyen tartott sajtótájékoztatót, ahol elmondták, hogy a kormány hogyan tervezi rendezni az önkormányzatok adósságának átvállalását. 1956 település összesen 620 milliárd forintnyi adósságát fogja rendezni a kormány.”
    http://index.hu/gazdasag/2012/11/15/620_milliardot_vallal_at_az_allam_az_onkormanyzatok_adossagabol/

  • küszküllö
    2013 január 7
    10:01 de.
    nézz utána, mi is a rezsi fogalma, és miből áll össze egy háztartásban. más egy lakótelepen, más vidéken. vagy a 40-es villanykörtére gondolsz?
    munkahelyek megőrzése jótékonykodás lenne?
    devizahitelesek megsegítése? mivel is? csak nem az ócsai gettót – ami kész sincs – mondod? esetleg a kamat különbözeti számlát, amit majd még az után is nyögnek, hogy lejár a hitelük?
    milyen lakáshitel? ami nincs?

  • Andrási Sándor
    2013 január 7
    6:42 de.
    bizony, ez már csak így megy! tetszett volna nem privatizálni! láttál már olyan hülye külföldi tulajdonost, aki nem viszi innen ki a hasznát?
    csányi, demján, simicska, sőt, maga orbán vezér és a többi nem oligarcha, miért nem ruházott be „húsosfazékba”?
    milyenek az ille-félék, kedves sándor?
    vagy csak argumentum ad hominem?
    az más.
    amúgy a csontot rágni nem is olyan rossz dolog. jót tesz a fogaknak, a rágóizmoknak, ráadásul nyáladzol is mellé. igaz, kedves sándor?

  • Kovács Éva
    2013 január 7
    11:24 de.
    éva drágám, hát ha a népnek a dankó-rádióra van igénye! ott fent mégiscsak tudják, mi kell a jónépnek!

  • küszködőnek, külön:
    http://fn.hir24.hu/gazdasag/2012/11/16/jon-a-kozmuvezetek-ado/
    ne legyen kétséged a felől, hogy ki fogja fizetni.
    pont úgy, ahogy a tranzakciós adót is.
    te, persze, nem fogod fizetni, egyiket sem.

  • A magànnyugdijpénztàrak tagjai inzolvenz utàn kihez fordulhattak volna? Az àllamhoz! Több 100- ezernek nem tudtak osztalékot fizetni és az inflàcio töredékére csökkentette a befizetésüket.Ezért érthetö és helyes lépés volt,igyis az adossàgàllomàny csökkentése.
    Magyarorszàg és a többi eladosodott orszàgok az IMF és a bankok karmaiban /rosszindulatu kibicek ellendrukkolàsa mellett/,a belsö követelések,a külsö-belsö kereslet visszaesése miatt egy ördögikörben vergödnek.Ezért nyitott a kormàny Àzsia felé,ahol nincs adossàgvàlsàg/Japàn kivételével/,hanem bövülö gazdasàg és kereslet.

  • Kovács Éva

    2013 január 7
    11:24 de.

    Bokros Lajos felvilágosította a magyarokat.Orbán Viktor megszüntette a körzeti rádiókat,gázácsökkentö oroszokat hívott az országba és tönkretette mindazt,amit Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon gigászi munkával felépített.

    „Ez jellemzők magukra …”

    Ez…

  • Hát pedig, kedves Andrási úr, a „nincs ingyen ebéd” nem valamiféle gaz, Simor-féle mondás, hanem azt a nemesen egyszerű tényt fejezi ki, hogy a minden terméknek, szolgáltatásnak ára van, mert költségei vannak, és aki azt terjeszti, hogy ez nincs így, sőt kizárólag szándék kérdése, hogy ez ne így legyen, az egy a nemzetre veszélyes őrült. Javaslom neki Széchenyi olvasgatását.

    Ön azt a téveszmét terjeszti, hogy a közműcégek kivitték a hasznot az országból. Mint nagyrészt külföldi tulajdonban levő vállalatok, EGY RÉSZÉT, igen, kivitték, ahogy pl. Demján is kiviszi a külföldön megtermelt pénzét máshova, vagy éppen behozza Magyarországra.

    Csak, tudja, az a bibi, hogy az Orbán-Matolcsy tündérpáros úgynevezett gazdaságpolitikája előtt 10-15%-ot vittek ki, és a 80 itt maradt az országban az általam korábban említett célokra. Most pedig megfordult az arány és 80% megy ki, mert nincs a világon olyan vállalat, amelyik olyan országban akarna befektetni, beruházni, fejleszteni, ahol nincs jogrend, csak önkény és voluntarizmus, ahol a miniszterelnök pénteken álmodik egy új adót és hétfőn a birkacsordája a parlamentben már törvénnyé is szavazza. Természetesen mindenféle egyeztetés, hatástanulmány mellőzésével, olyan egyéni képviselői beterjesztéssel, ahol a beterjesztőnek lila gőze nincs, mit terjeszt be.

    Ha magának vállalata lenne Magyarországon, maga is így tenne, mert egyik vállalkozó sem ellensége a saját pénzének.

  • Kovács Éva

    2013 január 7
    11:24 de.
    Megkernem, hogy olvssa el amit irt. Fol nem foghatom, hogy, hogy lehet tiz sors bejegyzesben ennyi ellenmondas?
    Ha figyelmesen olvassa, akkor be KELL ezt latnia.
    Igaz, hogy irt iit mar valamelyik balkezes olyat is, hogy
    (kapasbol) ha normalis kormany at venne a hatalmat, ot-hat ev kellene, hogy rendbehozza az orszag helyzetet.
    Ettol a csapttol, viszont (akkor) ket ev utan elvarta volna, hogy minden legyen rendbe. On is elismeri, hogy kenyszerhelyzetben van (On szerint)az orszag.Ez igy is van. Akkor mit lehet tenni, mikor ennyi tamadas eri a kormanyt. A legszebb az, hogy itt(es masutt is) ket honappal
    a hivatalba lepesuk ota, ugyan azt a szoveget fujjak.
    Semmit nem valtozott az Onok vadaskodasa,mocskolodasa az elso ket honap ota. Viszont elozo evekben ez a lap szinte semmit nem foglalkozott politikaval. A szoci kormanyokat egyaltalan nem kritizaltak, megkevesbbe ocsaroltak.
    Arulja mar el nekunk, hogy van ez??? Nagyon kivancsiak lennenk.

  • Ille István

    2013 január 7
    12:45 du.
    Hogy mit és mennyit fogok fizetni,az hamarosan kiderül,nem a te dolgod.Miért kell úgy beállítani mindig mindent,mintha a kormány egyfolytában a lakosság átverésén dolgozna.Mert a balliberálisok ehhez szoktattak?Ahol felmerül a visszaélés,a jogtalanság gyanúja,ott vizsgálat indul.

  • küszküllö
    2013 január 7
    2:20 du.
    A Magyar Energiahivatal tájékoztatása szerint országosan 52 milliárd forintos támogatást kapnak a hőszolgáltatók.
    „Több száz milliós kiadással számolhattak volna a rezsidíjak csökkentése miatt az egyes távhőszolgáltatók, ha nem kompenzálják őket. A kormányzat döntésének köszönhetően azonban ezt a terhet nem kell magukkal cipelniük.” – számol be a hírről a Magyar Nemzet.
    azon túl, hogy eddig azt hallottuk, hogy a gaz kizsákmányoló energiacégek orbitális nyereségét nyirbálják meg, most kiderül, hogy állami pénzből visszapótolják. ez annak is beismerése, hogy megint a szegények támogatják a gazdagokat, mint az egy-kulcsosnál!!!
    na, erre mit lépsz, küszködő? az agyon nemzeti kormányzati turulharsona írta, csak nem hazudnak?!

  • „Viszont elozo evekben ez a lap szinte semmit nem foglalkozott politikaval.”
    jimmy boy, ez az év az elrugaszkodás éve. 😀

  • Jimbó az ön kérésére megtettem,s én nem láttok ellentmondást.Ugy gondolom ön azért látt mert nem egyforma szemmel nézzük.Azt sem értem önnek hogy miért kellett volna rendben tenni az országot ,hiszen a fidesz minden emberre ugy nyilatkozta hogy 2010-ben jó állapotban vette át az országot.Akkor ők hazudtak?A támadásokat a kormány magának köszönheti mert mindenkivel szembe megy,hiszen szabadságharcot folytatt mindenkivel,ellenség képzete van,mindig talál valakit akibe belekössön.Ennyi támadást soha egyik ország nem kapott,kap ,mint az orbán kormány,nem hiszem el hogy mindig csak a másikban van a hiba nem gondolja?Azt hogy rendre kapja a kritikákat az annak köszönhető hogy amit ellenzékben 8 év alatt igért,mert semmi sem volt jó nekik,azt homlok egyenessen másképp csinálja.ezt kedves úram jól megetették az emberekkel,velünk.Kánaánt igértek és nyomor,kilátástalanság lett belőle.Visszaélnek esküjükkel,visszaélnek a nekik adott 2/3-al!Ez a felháboritó!Az esküjük ugy szól hogy az ország,nemzet,emberek érdekét szolgálják s nem az hogy visszaélnek vele!Ahogy visszaéltek az összödi beszéd nekik tetsző sorainak kiszivárgatásával is.Javaslom önnek olvasa el a költsei beszédet is.Egyikben elismerik az igazat a másikban pedig csak ködösitenek,magyarázkodnak.Ugyanugy mint Rogán tette Kálmán Olga müsorában hogy ők nem nyilatkozták Szájerrel hogy majd a regisztációval kivogásolt részeket átemelik az alkotmányba.Azt amit tegnap mondanak,másnap letagadják!S ön erre a kormányra mondja hogy ne kritizáljuk!

  • küszküllö
    2013 január 8
    12:16 du.
    argumentum ad hominem.

  • Ille István

    2013 január 8
    1:17 du.
    http://kanyotsa.ihinet.hu/2012/csaladi-adokedvezmeny-2012.html

    Ezek nem is érvek,hanem konkrét tények.Ki lehet forgatni mindent,fejetetejére lehet állítani bármit,de attól a valóság nem változik meg.Makacs.

  • A hazugsàg marad hazugsàg akàrhànyszor ismételgetik.
    2010-ben 81 % adossàg,2002.évi 53 %-rol.
    Problémàk 2010-ben:MEGNÖVEKEDETT KAMATTERHEK,MALÉV,MÀV, BKV- 40 éves tüzveszélyes szerelvények üzemelnek-,BUDAPEST költségvetése,OKTATÀSÜGY/HILLER ISTVÀN 5 Milliàrd Ft minusszal adta àt a minisztériumot/,EGÉSZSÉGÜGY-elvàndorlàs,fizetések-,DEVIZAHITELESEK,TULKÖLTEKEZÉSI EU ELJÀRÀS/csak Magyarorszàg nem teljesitette egyszersem a 2004-es belépésünk ota vàllalt kötelezettségeket/.
    Ilyen süllyedésben lévö hajot vett àt 2010-ben a Fidesz,2009-es majdnem 7 %-os minuszt „teljesitö” Bajnaitol,aki ezzel „stabilizàlta”az orszàgot Kelet-Europa sereghajtojànak.

  • Küszküllő a tények azok amennyiben utánna néz hogy a családi adókedvezménnyel is a gazdagok járnak jól ugy mint a szuperbruttó kivezetésével is.Nézzen legyenszives utánna mielőtt itt fél információkat rak föl!Akkor lesz valóságos az információ!A devizahitelesek megsegités is azokat érintette s azok tudták igénybevenni akiknek eddig is volt lehetőségük fizetni ill. kifizetni.Ez a gazdagoknak,a felső tizezernek jött jól.Miért van sok devizahiteles aki semmit nem tudod igénybe venni,bezzeg a gazdagok azok igen,pld Kósa talán 10-12 milliót nyert rajta hogy kifizette.Nézzen legyenszives utánna nézni s akkor irjon itt üres,száraz linkeket.Nézzen utánna legyenszives hogy több százezer szegény devizahiteles még árfolyamrögzitést sem,átváltást sem tudta megoldani,mert máról holnapra él,el van adósodva,munkahely bizonytalan vagy nincs.Az Erzsébet-programot pedig kár volt emliteni ,mert az ugy rossz ahogy van.Ugy láttom hogy ön is bedőlt a rezsicsökkentésnek.Megkaptam 3 hónapra előre a számlát,ne irjam már meg mennyi a csökkenés.Minden ellemző azt mondja hogy jó ha 3,5 %-os lesz.Bokros Lajos az közölte hogy a gáznál az oroszok megadták már a 10 %.os árcsökkenést,akkor miről beszélünk.A lakosságnak minimálisan csökkenni fog,de a kis és nagy fogyasztóknal inkább emelkedés lesz,s ők beépitik az áraikba,gondolom pld halotta hogy a pékek mennyire akarnak árat emelni.A távhőnél pedig maga a kormány mondta és irta hogy 52 milliárdot adnak a cégeknek,s ez a rendszerhasználatidijból fizettik,s ezt pedig tőlünk szedik be,nézze meg legyenszives az áramszámláját.Egy szónak is száz a vége,a nagy csinadratával bejelentt árcsökkenést a végén mi fizetjük meg.Aki eddig sem tudta fizetni a rezsijét,annak ez semmilyen segitség sem.Remélem utánna néz,s elgondolkodik mielőtt ide felrakja a propaganda linkjeit!

  • „Megkaptam 3 hónapra előre a számlát,ne irjam már meg mennyi a csökkenés…”
    Mikor kapta meg,Éva?Ha így is lenne,ne fizesse ki,új számlát kell kapnia!A Bokrossal meg ne tessék jönni!Tapló.Amúgy további csökkentések lesznek a tavasz folyamán.Teljesen fölöslegesen próbálja bagatelizálni a kormány intézkedéseit,mert ha más haszna nem is lenne ennek az egésznek,annyi biztosan van,hogy legalább nem emelkednek az árak.Ez miért rosszabb annál,mint amit a régi gárda müvelt:kétszeresére,háromszorosára emelte az árakat,miközben lassan mondta,hogy NEM.Cseréljen szemüveget,hogy azt is lássa,amit most nem.Félinformáció?Ezek hivatalos információk,nem kitalációk!Mértékletesség!

  • Küszküllő a számlát a Tigáztól kaptam meg egyszerre 3 hónapot,s miért ne fizessem be,hogy kikapcsolják azért?Bokrossal miért ne jöjjek,hiszen a világon elismert szakember!Felvilágositom önt hogy a mostani és a további csökkentések is mind átverések,mint az eddiek voltak.Kiderült hogy az a 10 % -ék már csak 3, 5 %-ék,melyet csak a lakosság kap,s többi fogyasztónak emelés lesz,melyet be fog épiteni az általa termelt termékei árában.pld. a pékek ezért fontolgatják a 20 %-ék körüli áremelést.A Távhő dijának csökkentését is velünk fizetetti meg a kormány,hiszen ha megnézi a nyilatkozatukat a rendszerhasználatidijból utal át 52 milliárdot és mi azt áramszámlánál megfizetjük,javaslom nézzen utánna.Lehet hogy ezek árai ahogy ön irja legalább nem emelkednek,a többi pedig drágul,s ezt mi fogjuk megfizetni.A kormány egyik kezével ad,a másikkal elvesz ennyi!Nem értem meg önöket és társaikat hogy miért nem ezt nézik,s a valóságtól miért rugaszkodnak el,tényeket kell látni és közölni és nem a politikai meggyőződésünket!Amennyiben utánna néz rájön hogy ez a valóság s itt aki félinformációkat közöl az ön és társai.

  • Kovács Éva

    2013 január 9
    10:33 de.

    A balliberális oldal érthetö okokból igyekszik a fehéret is feketének láttatni.Én viszont azt ajánlom önnek,hogy olvasson olyasmit is néha,amit nem igen szokott.Tudja,információ és dezinformáció között nagyon keskeny a mezsgye.Ajánlom,hogy a számlákra térjünk vissza februárban vagy márciusban.Addigra mindketten a saját börünkön fogjuk tapasztalni a változást,nem lesz szükség sugóra.

  • küszküllö
    2013 január 8
    3:09 du.
    valamivel hitelesebb forrás kellene, kis barátom.
    amúgy pedig ide idézem churchill mondását: csak annak a statisztikának hiszek, amit saját magam hamisítottam.
    édes öregem, maga – ahogy évának említi – semmit nem fog tapasztalni a saját bőrén.
    részben, mert nem ahhoz a körhöz tartozik, kedves küszködő, részben, mert ahhoz túl vastag. mármint, a bőre. az az egykulcsos 😀

  • Küszküllő köszönöm a tanácsát,de ugy gondolom az visszafelé is igaz.Igy én is ezt tanácsolom önnek.Nem értem a hirtelen változását a számlákkal kapcsolatosan,most fizessem,ne fizessem,várjak,ne várjak?Most fehér v. fekete?Ez itt a kérdés?

  • Kovács Éva

    2013 január 9
    10:33 de.

    „Bokrossal miért ne jöjjek,hiszen a világon elismert szakember!” Melyik világon?
    Nem tudom,látta-e az mtv ma reggel címü müsorát?Az egyik vendég az MDF jogutódjának a képviselöje nehezményezte,hogy Bokros Lajossal képtelenek kapcsolatot teremteni.”Két éve bujkál” elölük.Ök ugyanis azt szeretnék,ha BJ visszaadná a mandátumát,mert az EU-ban „nem csinál semmit”.Hát ennyit erröl.

  • Ille István

    2013 január 9
    2:35 du.
    Köszönöm,ismerem a mondást.

    „édes öregem, maga – ahogy évának említi – semmit nem fog tapasztalni a saját bőrén.
    részben, mert nem ahhoz a körhöz tartozik,…”

    Na látja,itt kezdödik a fikció.Ezért nehéz kommunikálni.Sebaj,a vádaskodás izgalmasabb és szórakoztatóbb.Jól megmondjuk egymásnak,aztán marad minden a régiben.

  • Kovács Éva

    2013 január 10
    3:50 de.
    Kedves Éva!
    Lehet,hogy teljesen félreértettem a közleményt,de azt mondták a tv-ben néhány nappal ezelött,hogy a már kézbesített számlákat nem kell kifizetni,mert helyette újat kap mindenki.Persze az teljesen más,ha október,november,december hónapokról van szó.Január 1-töl minden szolgáltatónak az új szabályok szerint kell kiállítania a számlákat.Fel kell hívni öket és meg kell gyözödni róla.Nem olyan nehéz.

  • „ha BJ” -helyesbítek:ha BL!

  • Küszkülő!A számla jan,febr.,márc.Visszatérve Bokros Lajosra.Mivel ő az MDF szineiben lett EU képviselő,az ön által emlitett tagok,mivel szétesett a párt,azoknak a képviselője volt akik azt szerették volna hogy visszaadja a mandátumát s ők szerettek volna nekik közeli embert delegálni.Bokros nem adja vissza,de miért is.Birósághoz fordultak,az eredmény hogy nem kell visszaadni a mandátumát.Ezt még most sem tudják elfogadni.A birósági költségeket ami több millió forint,nem fizetik ki az ön által emlitett emberek,mert nincs is nekik,de a pártok illetékmentesek,igy mi fizetjük ki a közösből.Ezeket az embereket ez sem riasztotta vissza.Van itt pénz,hiszen tőlünk szedik el,az ezeknek az embereknek nem számit!

  • küszküllö
    2013 január 10
    5:03 de.
    a mondat másik fele lemaradt: mert túl vastag 😀
    kommunikálni magácskával, kedves barátom, teljességgel reménytelen.
    kb. olyan, mintha belekiabálnék a kaminlukba. még csak nem is visszhangzik a lerakódott korom miatt.
    amúgy, minek vádaskodnék? kivel szemben is? egy küszködővel? ugyan, kérem, ne értékelje túl magát!
    még csak jól meg sem mondom.
    minek?
    de arra, kicsi huszár, hogy minden marad a régiben, ne fogadjon nagy pénzben. nem a KMH-ra gondolok.