Jótékonykodás anno és most

2013 január 9 9:15 de.31 hozzászólás

Családja, egy jemeni zsidó család, amikor Jemenben fellángoltak a zsidók életét veszélyeztető támadások, Jaffába menekült. A csónakban, mellyel a Jaffába induló gőzhajóhoz eveztek, az akkor tizenkét éves anyja – akinek férje akkor töltötte be a tizenharmadik életévét – szülte meg a kis Róbertet. A török fennhatóságú Jaffából családja, a nagyszülőkkel együtt – akik, miként a jemeni zsidók többsége, kitűnő arany- és ezüstművesek voltak – Hollandiába ment. Ott vették fel a foglalkozásuknak megfelelőbb új családi nevüket, az apa családja a Feinsilber, az anya családja a Feingold nevet.

Feinsilber Robert

Az első világháború előtt Galíciából érkezett Budapestre. Az 1910-es években Szimon István rendőrfőkapitány alkalmazta a budapesti kapitányságon Feinsilber Róbertet. Az ő szobájába vezették a konstáblerek azokat az öngyilkosjelölteket, akiket a madaras hídról, a Ferenc József-híd turuljáról szedtek le, azért hogy lebeszélje őket végezetes tettükről.

Ételosztás Budapesten, 2013-ban (Forrás: Népszava)

A nagy gazdasági világválság alatt meleg teát osztott és éjjeli menedékhelyet tartott fenn. Később gazdag embereket, cégeket, bankokat keresett fel, adományt gyűjtött. Ingyen konyháján a Kálvin téren, a Kálvária téren, a Haller téri szegénypiacon – később a Városligetben, majd az Almássy téren – ingyen ebédet osztott az éhezőknek, naponta 200-300 adag levest. Nagy népszerűségnek örvendett, tekintélyes támogatói voltak, akik a hatóságok esetleges fellépéseitől is megvédték. Azonban, amikor már egy évtizede működtek Róbert bácsi konyhái és neve fogalommá vált, kiderült, hogy a gazdagoktól gyűjtött élelem és ruházat jobb részét a szegények sohasem látták. Az összegyűjtött pénzek nagy részét is elsikkasztotta Róbert bácsi, aki a pénzből Bécsben két házat vásárolt. 1930-ban a segélyezések kapcsán kirobbant botrány miatt letartóztatták. A rendőrség megállapította, hogy a szélhámos bécsi vagyonát nem áll módjában elkobozni. Kiderült, hogy nem magyar állampolgár, nem lehet ellene eljárást folytatni, ezért kiutasították az országból. 1930. május 2-án elhagyta Magyarországot. Furcsa távozása és a személye körüli találgatások máig megkérdőjelezik szerepét.

Eddig a múlt. A jelenben azonban nincsenek Róbert bácsik, csak az állam bácsi által ellehetetlenített kisegyházak, szervezetek. 2012 karácsonyán, a Blahán, a Krisna tudatú hívők – a riportban elhangzottak szerint – napi 3000 (!) adag meleg ételt osztottak ki!

Valahogy nem hallottam arról, hogy a nagy egyházak – akik vastag állami támogatásban részesülnek – egyetlen bögre forró teát osztottak volna szervezetten, bárhol is. A Máltai Szeretetszolgálat naponta működteti ingyen konyháját pl. a Moszkva – bocs, Széll Kálmán téren, de annak kapacitása max. 300 fő, de ott is nap, mint nap, hosszú sor áll. Nem láttam sehol, hogy a nagyhatalmú, és karitatív múltú katolikus egyház – pedig nem igazán mondható szegénynek, ha szűkebb pátriám rendházában lakó négy apáca közül még a laikus nővér is VW Polo-val jár – bárhol is hasonló szolgálatra vállalkozott volna. Az Iványi Gábor vezette, állam bácsi által kitagadott Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség 3.200 nehéz sorsú gyermeket gondoz és lát el naponta háromszor meleg étellel. A református egyház hol szolgált ezekben a napokban?

Közfürdő

Még sejtelemként sem szabad a szegényeknek érezniök hogy róluk megfeledkezett a Szentévben ünneplő magyarság! Lehet, hogy csak én nem láttam, hallottam, de a jelenlegi főméltóságú asszonyok közül egyik se vállalkozott ilyesmire, nem, hogy rádiószózatban, de halovány kis kacsója munkájaként sem!

Mint ahogy nem láttam állam bácsi osztó kezét sem sehol. Biztosan nem volt rá a költségvetésben rovat, és, mint tudjuk, a nélkül, biza, nem megy!

Azután ott van a másik, ugyancsak hajléktalanokat érintő kérdés: a tisztaság. Hát, kérem, az ÁNTSz két közfürdőt működtet a fővárosban, egyet a Dandár utcában, egyet a Gyáli úton. A Jászberényi úti közfürdőben – kevesen ismerik – heti három alkalommal még ruhamosásra is van lehetőség, jó öreg Hajdu forgótárcsások mossák, fugázzák a holmit, ami azután jobbadára a kerítésen szárad meg.

Van, aki a Gellért fürdőből a Dunába engedett termálvízben mosdik, mossa ruháit – persze, csak megfelelő vízállás esetén.

Mindez azonban csak a felszín. Mert ugye, akikkel az átlag magyar találkozik, általában nem ilyen igényes magára. Pedig, ha valaki hajléktalan, még nem szükséges koszosnak, büdösnek lennie.

Mindezt egy tervezett népszavazás okán biggyesztettem ide, amivel ártunk és ormányunk, szokásos sunyiságával, ki akar fordulni egy AB határozat alól, ami elmeszelte a hajléktalanok közterületi életének – és létének – törvényi szabályozását. Jó pénzért – persze, nem az ő jó pénzéért – a Vezér megint konzultálni akar népével arról, hogy egyetért-e az ő népe azzal, hogy ne legyenek hajléktalanok a köztereken – egyelőre még csak életvitel szerűen létezve, de később egyáltalán sehogy (félre értés ne essék, nem a hajléktalan kérdés megoldásáról van szó, hanem az eltakarításukról, leginkább városképi szempontból). A válasz, persze, borítékolható. Csakhogy ezzel a konzultációval a NER nem sokra megy, ugyanis a hajléktalan kérdés nem népszavazási tétel, mint a vizitdíj, hanem jogrendi. Őrzse néni, Lujó bácsi, dr. Vermes, vitéz Radvánszky, Tözsér elvtárs, Kacor úr közölheti véleményét, de az csak az marad, és a Vezér turultollal díszített kalapja mellé tűzheti, nem űberel egy AB döntést.

Persze, ki tudja. Az ilyesmi csak jogászok kérdése, oszt jónapot.

Ille István

31 hozzászólás

  • FIDESZ-ék nem tettek le róla, hogy kriminalizálják a hajléktalanságot, most azon törik a fejecskéjüket, hogy a garázdaságot hogy lehet ráhúzni a hajléktalanokra, mint köznyugalmat zavaró tényezőkre, és ez nem mese, nem rémhír, hanem ott voltam, amikor xy kerület kapitánya egy értekezleten ezt elmondta.
    A hajléktalanság / szegénység kérdése nem oldható meg nemzeti konzultációval, ellenben egy szociálisan érzékeny kormány igen sokat tudna tenni értük.
    Orbánék azt mondták senkit nem hagynak az út szélén. Valóban, nem hagyják, hanem belelökik az árokba.

  • A hajléktalanok tünete világjelenség. Bár melyik nyugati nagy városban megtalálható. Sehol sem a kormány határoz, vagy segíti őket. Mindig a helyi kormányzat és a város polgármestere. Nem lehet ezt a világjelenséget egy pártra fogni, mint itt hajlamosak erre, persze a Fideszre.
    Egyházak jótékonysági megmoszdulásait, általában nem verik dobra, szerényen dolgoznk a cél érdekébe. Nem hívják ki a helyi TV-t felvételre, bár talán jobb lenne.

  • méghozzá egy könnyed vállmozdulattal. csak úgy, arra mentükben. bár én nem fogalmaznék a helyedben ilyen finoman. nem belelökik: bele rúgják.
    amúgy EZT a nemzeti konzultációt – már, ha lesz – az utolsó válaszadóig ki fogják értékelni, és büszkén fogják lobogtatni a – borítékolható – eredményt, amit a többinél olyan szemérmesen eltitkoltak.
    jól látod: ez nem népszavazási kérdés, hanem jogi. a népszavazás csak egy vélemény, de a hajléktalanok és éhezők problémája – a blahán kígyózó sorban kisebbségben voltak a hajléktalanok – nem oldható meg egy rendelettel. még többel sem.

  • Bogdán Géza

    Remek írás, kedves Ille István Barátom, amely hűen tükrözi a mai sajnálatos és szégyenletes valóságot! Az általam ide belinkelt cikkben szereplő fotót állítólag feltették Orbán Viktor miniszterelnök úr Facebook-os oldalára, amit onnan 1 órán belül már töröltek is…
    http://nol.hu/lap/allaspont/20121227-kigyozo_ehsegsorok

  • Gézám, ezt nem olvastam, talán annak okán, hogy karácsonykor be se kapcsoltam a gépem. Az viszont pozitív, hogy mások is felfigyelnek erre a jelenségre. Ha felteszem, a keresőbe az „ételosztás” szót, kijön a Baptista Szeretetszolgálat, még az Új Magyar Gárda is, akad önkormányzat, vidéki város számos, de nagy egyház egyetlen sem. Hát persze, szerények.

  • Elég gusztustalan egy banda a mai kormánypárt, de pont a hajléktalanokkal való izmozása mutatja a vezérének végtelen romlottságát, ahogy az úri középosztály finnyásságára építve és abban (sajnos joggal) bízva megy neki a társadalom legalján élőknek.

    Hányinger kerülgeti a normális embert ettől a farizeustól. Meg attól az országtól is, ahol az ilyen alak nem bukik meg azonnal, mert mindenki talál maga alatt még szegényebbet, akibe jól esik belerúgnia. Holott Orbán Viktort és gyalázatos bandájába kéne, hogy csak úgy szálljon a por a seggükből!

  • cornelius
    2013 január 9
    1:13 du.
    nade kedves cornelius! ezt a végtelenül szociálisan érzékeny, csupa empátia kormánypártot akarod te alfélen billenteni?
    de kérlek, micsoda inszinuáció ez!
    hát nem felépítik az ócsai gettót – igaz, már rég állnia kellene ott a házaknak, sőt, a konyhakerti vetőmagnak is kiosztásra kellett volna kerülni – pedig a devizahiteles károsultak még csak nem is szegény, egy tál ételre szoruló emberek! vezetékes gáz, na, az ott nem lesz, ez is merő empátiából, mert meg szeretnék akadályozni, hogy az árokból kifelé kapaszkodók eladósodjanak a gázműveknél!

  • A pásztor nem eteti de levágja a hülye birkát. De előtte elvárja tőle hogy sajátmagát hízlalja fel.
    Mondom ,a jó pásztor így jár el. Abban a szép fekete csuhájában.

  • A tél elött biztositva lett minden hajléktalan szàmàra menedékhely-a fagyhalàlok elkerülése miatt-,csak bekell menni.Az AB a törvényt hatàstalanitotta,igy a felkeresése a menhelyeknek az egyének dolga.

  • Na Róbert bácsi sem volt „piskóta”mint a végén kiderült…
    Aztán az egyház (mármint a katolikus!!!!)Ruha,játék és élelem
    gyűjtést szervezett Karácsony előtt(és nem csak akkor!!!!)több templomban is,ha tudják mi az?
    csak nem verik nagy dobra,de sokan részesültek belőle.!
    persze a hírlap Ille meg pláne! azt sem tudja,hogy nem
    csupán 2 helyre mehetnek a hajléktalanok tisztálkodni(már ha
    egyesek akarnak…)hanem bizony több helyre,például a VI.kerületi
    Kürt utcába,de még a patinás drága Széchenyi fürdőbe is….ingyen
    a teljesség igénye nélkül,mert biztosan több is van….
    A Vöröskereszt,a a Máltai Szeretetszolgálat a Krisnások,Önkörmányzatok és más egyesületek is segítik őket,van akit reménytelenül,mert a
    több és ÚJ!!!szállókra sem költöznek be,inkább az utcára és az aluljárókba a normális emberek „nagy örömére”
    Na ez az igazság idehaza!

  • Ja és Ille Pille!
    Ha karácsonykor be sem kapcsolta a gépét és az agyát,fülét,szemét akkor mitől ilyen jól informált?…..

  • Csak kérdem: a hajléktalanoknak a közterületről való kitiltása, a rokkantak, munkanélküliek stb. démonizálása, a nemzet egyik felének kizárása a nemzetből nem rasszsizmus?
    Akkor mégis mit várjunk az 5-ös számú tagkönyv birtokosától?

  • Ille István!…………Bezzeg a Gyurcsány féle baloldali kormányzat 8 éven kéresztül osztogatta a böségtálakat a kordonokon belül.A 3.legtöbb állami támogatást kapó egyház a MAZSIHISZ.A Róbert bácsik miért nem osztottak ételt?

  • Boda Marcsi
    2013 január 9
    5:26 du.
    köszönet az információért. ha kérhetem, ossza meg másokkal is. mondjuk, fizetett hirdetésben.
    mintha kommentben említettem volna, hogy a felsorolás nem teljes körű.
    amúgy tényleg így szólt gyermekkorom mondókája, természetesen rajongóim szájából: ille, pille szállj le, zöld leveles ágra, ihol jönnek a gyerekek, laci, feri, sára! 😀

  • Topapó
    2013 január 10
    3:44 de.
    gondolom, bizonyítékai is vannak az osztogatásra. hogy jön ide a mazsihisz állami támogatása? honnan tudja, hogy nem osztottak?
    vagy elég volt, hogy tudatosította magában, feinsilber úr, biza, zsidó volt?
    már vártam, hogy valaki belehorgadjon.

  • Dénes ERÖS
    2013 január 9
    5:25 du.
    duma. ki, hol biztosította? honnan ismerik a létszámot, amire biztosítani kell a – mi is? menedékhely?
    amúgy, mintha nem erről szólna a post, persze, tudom, ez önt, déneske, nem szokta zavarni a mellédumálásban.

  • Friss hír annak aki még nem hallotta!…..
    A több régi és új hajléktalan szálló és fürdő mellett
    nemrég adták át a Szabolcs utcai hajléktalan gondozót,
    kórházat!!!!

  • Ille István!…….Válasz helyett visszakérdez?Érdekes.Mint,ha megemlitette volna a nagy egyházak állami támogatását.

  • Melyik jobb tàmogatàs? Melegàgy,melegétellel,vagy melegétel a szabadban-télen-?

  • Topapó
    2013 január 11
    2:10 de.
    hát persze, hogy visszakérdezek. a labda, ésed öregem, az ön térfelén pattog. a nagy egyházak, bizony, állami támogatást kapnak. és? ha felvezetné, hogyan is függ ez össze az általam a postban leírtakkal és a hozzászólásaimmal, nagyban segítene gondolatmenete megértésén.
    nyitott vagyok minden értelmezésre.

  • Boda Marcsi
    2013 január 10
    3:49 du.
    és? hogy függ ez össze a postban leírtakkal?
    már javasoltam, ezeket a biztató híreket – aminek semmi köze nincs sem az egyházakhoz, sem az államhoz, mivel ez önkormányzati sürgölődésből és pénzből van – tegye fel hirdetésként. bár, az is lehet, ilyesmit a hajléktalanok nem olvasnak.

  • Jávorszky Mária

    Kutyából nem lesz szalonna, avagy a gének konok tények.

    A mazsihisz nagyon is adakozó – parancsokat osztogat, két kézzel is, például a magyar parlamentnek és tudjuk, az se fáradságba, de főleg pénzbe nem kerül.
    Itt egy újabb bizonyíték erre.
    A Köves behisztizett és további lépéseket tesz Gyöngyösi Márton képviselő ügyében.
    Mivel őfelségét nem elégítette ki a Központi Nyomozó Főügyészség döntése,mert bizony hogyan is merészelték megtagadni őfensége kérelmét ami egyben parancs is, miszerint Gyöngyösit haladéktalanul rúgják ki a parlamentből, bírságolják meg, ítéljék el,vagy mondjon le…
    Kiderült ezennel, hogy őfelsége a nagy fehérjetartalmú magyar békát mégsem képes megemészteni,de falánk étvágyát sem tudja kielégíteni.
    Jobban tenné a Köves ha magyar földön köveivel nem hajigálna oly szorgalmasan, mert tudjuk – „az vesse rá az első követ…” és hagyná békében a magyar népet amíg lehet,amíg türelmesen szépen kérjük, mert mi is tudunk ám köveket dobálni,de akkor már a keserves békáit Ázsia sivatagában keresheti, ott játszhat Mózesdit imádkozva, hogy lelke ha van neki ne kerüljön a gyehenna tüzére amiért annyi rosszat tett már a magyar népnek.
    Mert minden javát visszaszerezzük a magyar földnek és Magyarország köré magas védőfalat építünk, s a ganéjtúró magyargyűlölő kisebbségek mocskos patáikat soha többé be nem teszik magyar földre. AMEN.

  • Jávorszky Mária
    2013 január 11
    8:59 de.
    nosza, rajta, kedves szky, hajoljon már le azért a kőért, ne legyen rest, és dobja már el!
    vafy ne is, inkább kezdje meg a védőfal építését! franciaországban láttam ilyesmit, meg horvátországban, olaszországban, montenegróban, hogy a birtokos gazdák a köveket, ami szántáskor kifordul a földből az eke nyomán, szépen felhalmozzák a mesgyén. néhol már egész magas az így épített fal. csakhogy, minden évben újabb, és újabb kövek kerülnek elő. ahol művelik a földet, már csak így működnek a dolgok.
    szóval, kedves szky, gondolja meg, eldobja, vagy falat emel abból a kőből?
    kiskegyed amúgy nem a magyar nép, mi több, annak nem is megbízott képviselője, úgyhogy a többes számot, ha szabad kérnem, ne használja.
    ami a békát illeti, rosszul van informálva: egészben csak bizonyos hüllők, meg gázlómadarak nyelik le, az ember csak a combját fogyasztja. tanúsíthatom, finom falat.
    a gének valóban konok tények. kiskegyedét messziről meg lehet állapítani, de úri neveltetésem tiltja, hogy le is írjam.
    ha esetleg a post tartalmához szólna – már, ha nem esik nehezére, és tud mást is, mint a hivatalos hungarista protokolldumát, fenyegetőzést (amihez, azért, lássuk be, annyira kevés, mint sünben a dauer) – nagyban javítana az ön megítélésén.
    így azonban…

  • bocs, de rossz a világítás, és gyakran felcserélem az egymás melletti betűket.
    „vafy ne is,” természetesen „vagy ne is” akart lenni.
    de szky-nek, attól tartok, teljesen mind1 😀

  • Ez a jávorszky agybeteg. Komolyan mondom.

  • Ille a tényeket sem fogja fel,szerinte semmi nem igaz
    amit a hozzászólók normális fele ír ,ha itthon él akkor vagy vak vagy hazudik!,vagy tényleg kint a prériről irogat….
    A tapasztalatait a saját vágyálmaiból,illetve sötétségéből
    gyűlölködéséből szerzi,de azzal,hogy a „maga módján”….reagál azért azt jelzi,hogy idegesíti az igazság,meg az is,hogy intelligens emberek köztük URAK is
    hozzászólnak…

  • Boda Marcsi
    2013 január 11
    3:40 du.
    argumentum ad personam

  • A „hajléktalan”-ság világjelenség! Kíváncsi lennék pl. a londoni hajléktalan aki a parkban egy bokor alatt alszik mennyire elégedett. Bizony kedves cikkíró nagyon sok erőfeszítés van a hajléktalanok érdekében! A katolikus és a református egyház nem csak kampányszerűen segít e szerencsétlen embereken hanem egész évben! Történetesen nálunk közvetlen a templom mellett működik a segély iroda. De! Otthont működtetnek nem csak öregeknek, betegeknek, DE! rászorul hajléktalanokat éppúgy ellátnak!Haljéktalan szálló, meleg étel biztosítását az önkormányzat is végzi! Nem a karácsonyi magam mutogatom segítés az igazi , azt Demszky is megtette, mígnem az okos hajléktalan rákérdezett, hogy „aztán hogy funkcionálnak az adriai luxus villái Gábor?” Nagy égés volt! Az év nem csak karácsonyból áll kedves cikkíró! Kikérem magunknak, hogy egész éves megfeszített munkánkat rosszindulatúan „letegye”!

  • T. Hartmann

    mintha megegyeztunk volna abban, hogy kussol! ket s-sel!
    jo hogy mondja, hogy egyhazat szolgal, plusz oka arra, hogy undorodjak magatol….a magyarorszagi egyhazak nem csinalnak semmit, ujabban politizalnak, amihez ugyan nem ertenek, de csereben osztogatnak nekik…teljesen erdemtelenul…azt sem ertem a meleg etel biztostiasahoz mi koze az onkormanyzatnak? errefele az egyhazak magukat tartjak el, a hivokbol es azok tartjak el, segitik a raszorulokat…az is feltunt, hogy meglepoen jolinformalt Demszkyrol…ha az nagy eges volt on szerint, akkor mekkora eges lenne, ha Simicska talalkozna egy okos hajlektalannal…maga itt nem welcome, el lehet innen takarodni!

  • Kedves István,

    Jó kis iromány vagy inkább úgy mondanám, hogy téma. Az azért szomorú, hogy a cikk bizonyos részeit szóról szóra most olvastam egy másik oldalon, tehát úgy gondolom az lenne a minimum ha odabiggyesztene egy „Forrás:….”-t a saját neve mellé, mert ez így totális plágium. Ha már valaki ír legalább azt a néhány etikai alapszabályát tanulja meg… Az persze már csak hab a tortán hogy egy helyesírásellenörzőn sem küldte át az irományt.

    Üdv,
    Adrián

  • Adrián: az életrajzi adatok (két egész bekezdés, micsoda etikai vétség, borzasztó!) nyilvánosak, a plágiumot meg talán a másik oldal követte el 🙂
    az azért vigasztaló, hogy a cikkben foglaltakkal érdemben nem törődött, megállt a helyesírás ellenőrzésnél 😀