A kegy gyakorlása

2013 január 11 10:30 de.34 hozzászólás

Van ugyebár a szigor, miszerint a közszolgálatban dolgozók, amennyiben elérték az öregségi nyugdíj korhatárát, és meg van a megfelelő szolgálati évük – már ez is ellentmondás, mert hát, az „és” konvenció eléggé kétes, mert lehet valaki 65 éves körorvos, mindössze 30 évi szolgálati évvel – akkor,biza, nyugállományba helyezik őket!

Ez eddig rendben is volna, már amilyen messzire a hatalom e tárgyban gondolkozni tud. Megjegyzem, nem túl messzire. Itt most eltekintek a bírák nyugdíjazásától, mivel az nem kérdés, mire megy ki: hithű mamelukok begyűrésére a független (?!) hatalmi ágazatba.

Eltekintek a képviselők, miniszterek és egyéb csepűrágók hadától, mivel a rendelkezés gyorsan lex gyevi bíró kategóriába sorolta őket.

De nem tudok eltekinteni két, a nép szempontjából igencsak fontos közszolgálati csoport nyugdíjazási kérdésétől: a tanárokétól, és az orvosokétól.

Forrás: Communication Currents / National Communication Association

A felsőoktatás esetében még csak rezeg a léc, de az alapfokú oktatás terén a jövőkép teljes mértékben sötét! Mert hát, azok helyébe, akik valódi hivatástudatból, igazi PEDAGÓGUSKÉNT neveltek, oktattak generációkat, mégis, ki fog lépni? Ki fog lépni a Pusztaporosi, amúgy is még három másik települést kiszolgáló, összevont osztállyal működő iskola katedrájára, főleg, a Hoffmann-féle, egyszer majd, talán, esetleg bevezetendő pedagógusi életpálya modell ismeretében, a tervezett agymosó egyen tanterv ismeretében? Mert, e felől ne legyen senkinek kétsége, a manapság végzettek között igencsak kevésnek van hivatástudata, de még többnek magasabb igénye, hiszen diplomás! Igaz, hogy azon az alapon, hogy ez elvárás volt a családban, és, bár sehová máshová nem fért be, de azért a tanárképzőt még el tudta végezni, tehát tanárnak még jó lesz!

Emlékszem gyermekkorom általános iskolai tanárára, Nándorfi – se két ff-el. se y-nal nem írta a nevét – aki kemény körmösöket tudott osztogatni, a pajeszhúzástól se riadt meg, de amikor a Vöröskereszt Lengyelországba utaztatott többed magammal, úgy egy vasúti szerelvénnyi magam korú gyerekkel egyetemben, kicsit feljavítani meglehetősen leromlott fizikumomat – ez ’56 után volt – elmentem hozzá elköszönni. Na, nem egészen magamtól, de a szüleim úgy vélték, ez illő dolog, mégsem két napig leszek távol. Láttam, hogy Nándorfi tanár úrnak ez fölöttébb jól esett. Még mintha meg is hatódott volna. Persze, visszatértem után sem maradtam ki a körmösből. De legalább tanultam tőle, mert volt mit.

Azután ott vannak a háziorvosok – szocreál fogalommal: körzeti orvosok. Legtöbbjük – vidéki viszonylatban főleg – igencsak nyugdíj korhatáron túl van. És az utánpótlás? Hát, az bizony, előbb helyezkedik el – különösen szakorvosi vizsgával – a Lajtán túl, 4.000 euró havi díjért (ha hiányszakmában szerzett képesítést, még lakást és adómentességet is biztosítanak neki), mint hogy elmenjen a már említett Pusztaporos nyomorult kis rendelőjébe, ahol még internet sincs, cserébe a vizet, kézmosáshoz, a kerekes kútról kell behordani!

De, ha mégis, mert a hivatástudat vezérli, és ezért még áldozatot hozni is képes, milyen pótlását jelenti annak a rutinos orvosnak, akinek nem mellesleg megvan a hosszú évek alatt kiépített összeköttetése a környék létező összes egészségügyi intézményével, aki már az ajtóban kiszűri a hétfőn jövőről, hogy biza, hosszú volt a hétvége, és csak rá akar még egy kicsit pihenni, amúgy meg Mariska néninek csak gyógyszer kell, de azért, vagy 10 percet rá kell szánni a lelke ápolására, mert kinek is mondja el búját-baját, ha már templomba nem jár!

Ifjú korom körorvosa, Kővári doktor, mondjuk úgy, nem vetette meg a szeszneműt. Ennek ellenére félelmetes diagnoszta volt, és soha nem tévedett. Jelenlegi háziorvosunk szívspecialista, ő tudja miért, mégis háziorvosnak szegődött. Nem annyi a paraszolvencia, őt kétségtelenül a gyógyítás vágya vezérelte településünkre.

Node, ennyit a háttérről. Most jön az, amiért billentyűre vetettem magam: egyéni kérelemre, miniszterelnöki elbírálás alapján, felmentés adható e nyugdíjba vonulási kényszer alól!

Hiába, no, a gyorsnaszád kapitánya kétségtelenül polihisztor, ehhez is ért! Ül a lovardányi méretű dolgozószobájában (Micsoda anakronizmus! A dolgozószoba, nevéből adódóan, a munka helyszíne! Ezt a fogalmat, ha jól sejtem, Népünk Boldogsága még hírből sem ismeri), és kiszól a titkárságra: Gizike, ma mennyi kérelem érkezett be hozzánk? Mert azért biztosan van egy napi normája, mennyit is képes egy ültő helyében feldolgozni. Hogy milyen alapon gyakorol kegyet – egye fene, Kovács doktor szolgálja tovább a közt, olyan szimpatikus neve van – nem tudhatom, de, hogy szakismerete e tárgyban nincs, az kétségtelen. Saját tanult tárgyaiban – ami, ugyebár, úgy nagyjából a jog körül forog – se túl sok, de hát, ne várjunk el egy kegy gyakorlójától ilyesmit. Éppen elég neki megküzdenie azzal, hogy megint kikapott a Videoton, vagy a Dunakeszi FC. mérkőzésén Szíjjártó pubit megint lerúgták, és különben is, a szemét libsibolsik hazaárulása révén romlik a forint, tehát Varga tanár úr kérelmét már lesöpri, tessék csak nyugalomba vonulni! Mégis, mit képzelnek ezek, ki vagyok én? Az úristen? Ezen belső monológja után azért egy kicsit töprengőre veszi a figurát: tényleg, ezzel a hatalommal, miért ne?

A déjà vu érzés pedig, ami erőt vett rajtam, a szocreálból, és az azt megelőző átkosból gyökerezik, amikor is, végső kétségbeesésükben, vagy simán hitbéli meggyőződésüktől vezérelve, de lehet, hogy csak az eszme tisztaságában bízva, emberek sokasága fordult, sorsának jobbra fordulását, a vele szemben elkövetett igazságtalanság orvoslását, vagy csak egy elvtársi szót remélve előbb Rákosi, majd Kádár titkárságához.

Nos, a múlt elkezdődött: lehet Orbán elvtárs titkárságához fordulni, mert Népünk Boldogsága – ha olyanja van – képes, egyéni elbírálás alapján, kegyet gyakorolni.

Ille István

34 hozzászólás

  • Érdekes téma és ez sajnos nemzetközi.
    Kanadában, nagyon nehéz háziorvost találni manapság. Az én öreg orvosom már legalább 86 éves de még ha telefonálok tud gyógyszert rendelni, mást nem. Már régen elvették tőle a „praxist”, de tudása ma is elsőrendű. Gondolom ez így van tanári vonalon is.
    A nyugdíjba tett pedagosusok sokkal többet érnek, mint utódjaik, orvosoknál ez szintén fennáll.
    Egy probléma van a kormányoknál. MUSZÁJ nyugdíjba tenni őket, hogy az új generáció álláshoz jusson. Ez ilyen egyszerű.
    Sajnos a modern élet nem hívatástudatra neveli az orvost vagy pedagógust, hanem karrirere , azaz anyagiakra.
    Tudásuk, de inkább fontos, egyéni odafigyelésük a betegre, tanulóra egészen más.
    az orvosok mindent ez új technoligiára biznak.
    Itt van eg eset a barátnőmmel. A szokásos általános vizsgálatnál, elmondta panaszait: rekedt újabban. Az háziorvos: menjen gége specialsitához. Sokat kel W.C-re mennie, menjen bélspecialistához. Eszébe sincs a doktornak, hogy a betegnek ő oldja meg a problémáit. Nem is érdekli.
    bezzeg az én öreg orvosom az ellátott jó tanácscsal,gyógyszerrel ahasonló problémákkal.
    Ahogy mondtam az elején, ez ma általános tünet.
    Nem értem, miért kell a magyar kormányt belecitálni.

  • egy nolblogos kommentelő figyelmeztetett, hogy nem jó a példa, mivel a háziorvosok nagy része vállalkozásban dolgozik, így nem vonatkozik rá a rendelet. rendben.
    akkor, kérem, tetszés szerint tessék behelyettesíteni egy közkórházi osztályos orvossal, belgyógyásszal, anaszteziológussal, iskolaorvossal, munkaegészségügyi orvossal, mentőápolóval, mentőtiszttel, nővérrel, bárkivel, aki státuszban van, a paletta gazdag!
    a lényegen nem változtat: nem hogy holnap utánig, de holnapig sem gondolkodnak előre!

  • Van még egy kis unokám, aki most nyolcadikos az általános iskolában. Kérdem Tőle, mi újság az iskolában? Mondja:– semmi – papa – a tanárok állnak és beszélgetnek. Elfogyott a WC-papír és a tisztítószer, erről beszélgetnek.
    Mondom én: — Aki még emlékszem az államosításra és a decentralizációra is, az nem volt piskóta. Most, amikor kicsit rendbe lett volna az alsófokú oktatás, most újra államosítani kellett. Szerintem, itt orvosi esetről van szó. Egy elmebeteg embernek egy elmebeteg intézkedése.

  • Figyelő
    2013 január 11
    11:19 de.
    nem igazán érdekel az, hogy ez hol, milyen általános probléma.
    az viszont igen, hogy nálunk ezt milyen módszerrel oldják meg, ezért kell becitálni a magyar kormányt.
    a piramisjáték nem megoldás, viszont a fokozatosság elve, igen.
    valamikor volt olyan, hogy egy orvos, orvosi csapat mellett volt több gyakornok. két-három évig is dolgoztak együtt az „öregekkel” (nem a cselédkönyvesekről és rezidensekről beszélek). azután, aki a legalkalmasabb volt, az átvette a helyet, vagy bevették a teambe. de a többi is profitált ebből a gyakorlatból.
    ezért mondom hogy még a holnappal sem gondolnak, nemhogy a holnaputánnal.

  • Pixi
    2013 január 11
    12:53 du.
    na ja. az oktatás tematikája, a tanárok, az iskolaigazgató fizetése, minősítése az állam feladata, egy olyan államtitkár rögeszméi alapján, akinek gyermekkora – a rákosi-érában volt – oktatási rendszere a kívánatos példa.
    a fűtés, a lukas esőcsatorna, a csepegő csap viszont az önkormányzaté, akitől viszont elvették az ez irányú állami támogatást. na, ezért lehet behordani a szülőknek wc-papirt, táblakrétát, papirzsebkendőt, szalvétát a menzára, folyékony szappant és felmosószert, mert hát, ez olyan kollektív!
    de, hogy ennek mi köze az elhivatott pedagógusok nyugdíjazásához, azt nem igazán látom át.

  • Persze nem szerencsés a mai egészségügyi helyzetben,a kényszer nyugdíjazás,főleg,hogy az állam pénzén végzett
    fiatal orvosok sokan külföldre mennek…..
    A kieső nyugdíj bérrel történő kompenzálásával és a hiány
    szakok figyelembevételével(mentesítéssel),talán el lehet kerülni,hogy a tapasztalt jó orvosok ne dolgozzanak.
    De ha egy 65 éves körorvos csak 30 évi munkaviszonnyal rendelkezik az azért elgondolkoztató,vajon hány évig járta
    ki az egyetemet,hasonlóan a diáktüntetés némelyik vezetőjéhez,akik a leghangosabbak voltak,meg az orvosin gondolom nincs levelező tagozat,bár némelyekről eddig azt is lehetett feltételezni…..sajnos

  • Bakos Róbert

    NEM az a baj, hogy Orbán elmebeteg, hanem AZ, hogy egyre több elmebeteggel veszi magát körbe ! Felcsútdoboz-bavajcseszifalvát akarja új fővárosnak, stadion már van, már csak vár kell neki. 2014-ben NEM parlamenti és önkormányzati,hanem „királyválasztás” lesz magyarországon. Egy a gon, mégpedig az, hogy a királyon kívül mindenki tudja, hogy a király meztelen ! HIHI… Legalább is mióta az ország nevét Magyar Népköztársaságról Magyar Köztársaságra keresztelték át, KIHAGYTÁK A NÉPET ugye és most is kihagyják mindenből. Legyen hát Orbán a király, abban a reményben, hogy úgy jár, mint elődei általában, ugyanis nem volt jellemző a magyar királyokra, hogy ágyban, végelgyengülésben haltak meg… Hátha a történelem megismétli önmagát ! De ha ágyban is halna meg, az azért történne, mert már nem lesz orvos az országban, mert kimenekülnek nyugatra. Lehet, hogy ráfanyalodunk újra a javasasszonyokra ? Eddig nem kellene eljutnunk, az értelmiséget itthon kell tartanunk és meg kell őket fizetnünk. És az öreg, tapasztalt tanárokat, bírókat, orvosokat és másokat foglalkoztatni kell, mert a „mobiltelefon-nemzedék” vagy ahogy most hívják őket az „Y” nemzedék – testi-lelki nyomorékok bizony sem a nyugdíjasokat, sem a termelő melósokat nem fogják eltartani ám !!! Ha nem venné észre valaki, Magyarországon a munka „megyen kifelé a divatból”. ÉRDEKES, az ukránnak, a románnak, a kínainak MEGÉRI Magyarországon dolgozni, csak éppen a magyarnak nem ? Itt valahol nagy hibák vannak, EL VANNAK SZÁLLVA AZ IGÉNYEK ! Nekem ne jöjjön senki azzal,hogy máshol ki mennyit keres. Ha nem száll el az ember agya és nem vállal be 2-3 gyerekkel 2O millió Ft lakáshitelt és 8-1O millió Ft autóhitelt és van szerencséje egy normális állást felkutatni, nem nagy lábon, de meg lehet élni Magyarországon. Nekem 29.OOO Ft a baleseti járadékom, 2O éves koromban kis híján „hősi halált haltam”, mint bányász, de erőt vettem magamon és találtam magamnak munkát. Temetőkön dolgozom eseti megbízással, szórólapozok, platátozok, melózok és nem sajnáltatom magam, pedig 5 helyen volt eltörve a gerincem és 5 kilót sem emelhetnék. Amúgy 2O évet tanultam hiába. A fiatal diplomások hadd menjenek külföldre gyakorolni, és ha majd látszik az alagút vége SZERETETTEL VÁRJUK VISSZA ŐKET ! A kényszernyugdíjazást különösen ilyen nagy számban, mint jelenleg, ELMEBETEG ÖTLETNEK TALÁLOM. (Még jó, hogy nem akarja ez a minidiktátor halomra lövetni a nyugdíjasokat…) (Most jól berágtam).

  • Ami az orvosok nyugdíjazását illeti az tényleg egy összetett dolog és egyedi illetőleg szakmánkénti elbírálást igényel.!
    Valóban szükség van sok idősebb tapasztalt kórházi orvosra,főleg,hogy a fiatalok az egyetem elvégzése(ÁLLAMI PÉNZ-EN)UTÁN RÖGTÖN KÜLFÖLDRE MENTEK,persze nincs is nagy
    gyakorlatuk,sok betegség kezelése és műtétek terén.
    A háziorvosok többsége,de sok kórházi orvos is vállalkozásban dolgozik,akiket meg érint a kényszernyugdíjazás és indokolt a maradásuk kérvényezhetik és a kieső nyugdíjukat béremeléssel kompenzálják.Szakápolók asszisztensek esetében is körültekintően kellene dönteni.
    Egyébként ha egy 65 éves orvosnak csak 30 éves munkaviszonya van,vajon hány évig járt egyetemre(estire nem járhatott?!)mint sok HÖK.vezető akik a tüntetéseken hőbörögtek……..ezen is érdemes elgondolkozni!
    A pedagógusok vonatkozásában a kivándorlás jóval alacsonyabb és a fiatal pályakezdőknek is munkát kell biztosítani.
    Hát nehéz a helyzet a kereslet-kínálat alapján kellene dönteni!
    Különben nagyon igazságtalannak tartom,hogy a miniszterek,államtitkárok mentesülnek az új rendelkezés alól,vajon kinek hiányoznának?,a kisembereknek biztosan nem,mivel az egészség és a tudás jóval fontosabb!

  • utólag jutott eszembe,hogy azért nem minden orvost kell
    sajnálni(csak az ellátatlan egyre több beteget!),mert
    például nálunk az SZTK-BAN sajnos van olyan nyugdíjas orvos
    aki otthon privát is rendel,tehát három helyről van jövedelme,még sem figyelt eléggé és nem tudta a betegségemet
    nemhogy meggyógyítani,hanem felismerni sem hónapokig,ezért
    kénytelen voltam tovább keresgélni.
    Nagyon összetett probléma,jó lenne egy jó és gyors megoldás!

  • Boda Marcsi
    2013 január 11
    1:57 du
    „De ha egy 65 éves körorvos csak 30 évi munkaviszonnyal rendelkezik az azért elgondolkoztató,vajon hány évig járta
    ki az egyetemet,…”
    te jó ég, ennyi jött át ebből az egészből? egy kreált példa, ami csak az ellentmondás megvilágítására szolgál?
    mi köze ennek az egyetemi évekhez? és, ha később kezdte? ha máshol tanult?
    ennél azért többet vártam kiskegyedtől!

  • Bakos Róbert
    2013 január 11
    2:08 du.
    megértelek. a halomra lövetésen azonban nem biztos, hogy nem gondolkodott már el. azután ott van még a hun tajgetosz. úgy hallottam, a közgép már foglalkozik a a kivitelezés módjával.
    az egészségügyben pedig tervezik a jól bevált dakota megoldás bevezetését, mi szerint a haszontalanná vált öregek számára a vidékfejlesztési miniszter majd kijelöli az erdőket, ahová kimehetnek meghalni.

  • Hollósy Gerti

    István, a levelek minden ilyen „magas” titkárságon nagyon kevés számban jutnak tovább a szemétkosárnál…

  • Dudás Ferenc

    Wachsler Tamás Fideszes képviselő beszéde a parlamentben
    ,,- – -hét hónap alatt nem tudott új törvénytervezetet előkészíteni,hiszen olyan halaszthatatlan dolgokkal kellett vezetőinek kezdetben foglalkozniuk,mint az irredenta emlékmű újjáépítése,az új egyenruha-koncepció kidolgozása és az új díszmenet bevezetése és így tovább.”
    (Elhangzott 1990.október 16-án.)
    Nem akarom vitatni a Fidesz jó szándékát,de 13 éve még tudták mi a fontossági sorrend. Ma ugyan azokat a hibákat követik el,amivel az MDF kormányt bírálták. Kapkodnak.

  • Bakoskám.
    NE röhögtessen má..
    Jelen szituban nem akarnék röhögni , mert akin röhög az ember , annak hajlandó megbocsátani is.
    Nem véletlen hogy nem születnek mostanság viccek. Kettő év alatt csak egy politikai viccet hallottam , íme :
    Matolcsy és Orbán beszélgetnek :
    – Te..ezek tényleg birkák ! Már mindenüket elszedtük és még mindig ránk szavaznak !

  • Ille István

    Nagyon termékeny vagy. Két írás közt mikor szerzed az infókat?
    Nem könnyű téma, van amit most tudtam meg tőled.

  • Én meg Illétől,mert megint hülyeségeket írt,mint sokszor!
    Egyébként több helyen is (más cikkekben!)a saját és az én nemi életemmel foglalkozik,ahelyett hogy felkészülne.
    Az enyémhez semmi köze a magáé meg,hogy melyik kézzel
    csinálja senkit sem érdekel,különösen nem a férfi hozzászólókat.
    Aki nem érti miről van szó az olvassa el a többi cikkét is.
    Különben tévedni emberi dolog csak el kell ismerni!!!!
    A teljes öregségi nyugdíjnál 40 év szolgálati idő szükséges,tehát az említett doki sehol sem dolgozott,mielőtt
    orvos lett volna,kérvényezzen…..

  • Nono kisboda !
    Ha lenne kismagácskának nemiélettye , nem itt rázná a hátsóját hosszasan, ha kell ha nem..

  • Vegyes, sokféle vélemény.
    Ha az egészségügyben található trehányságot, problémákat, hiányosságokat nézzük, jogos felháborodások is vannak. A „paraszolvenciáról” vagy inkább a kötelező plusz fizetésről nem is beszéltünk még. Nagyon nagy bajok vannak az egészségügyben, a törvény nélkül is.
    Az szakorvoshoz küldésről annyit – Például, magas vérnyomás nevű betegség nincs. Ez kísérő tünet. Az érrendszeri betegségtől az emésztési betegségeken át, a belső szervi megbetegedésekig. Vagyis nem elég felírni egy vérnyomás csökkentőt, hanem illik megkeresni, miféle problémát jelzett a szervezet ezen a módon.
    Visszatérve a törvényre. Valaki felvetette a fiatalokat.
    Akkor mi a helyzet azon kitétellel, hogy ezek a helyek nem tölthetőek be? Ez kimaradt a kommentekből!
    Az a megoldás kevesebb figyelmet kapott, hogy nem szakmai szempontok döntik el mire van igény a kórházon belül, hanem személyesen orbán dönt, ki maradhat.
    Az oktatás ellehetetlenítése, a tanárok elküldése a buta, tudatlan, emiatt megvezethető tömegek kitermeléséről szól.
    Akkor még nem is beszéltünk a szociális intézményekről. Ugyanis a közalkalmazotti kör sokkal szélesebb. A köztisztviselők köre is szélesebb, nem csak a politikusok tartoznak ide.
    Már nem is a Horthy érában kell gondolkozni, hanem valahol a középkor kezdetén. És még megyünk visszafele.

  • Sárdi Jani
    2013 január 11
    5:06 du.
    itt-ott. nyitott szemmel és füllel járok, nem mellékesen pedig van egy lapszemlészem, aki kivonatosan megküldi a lényeges infokat. na, mit szólsz hozzá? két fröccs között sok mindent lehet megtudni még egy kocsmában is:-)

  • Boda Marcsi
    2013 január 11
    6:22 du.
    azzal minek foglalkozzam, ami magácskának nincs?
    neveztem én néven egyetlen doktort is, taglalva pályafutását? megértem, az absztrakció olyan képesség, amihez kicsivel magasabb szellemi kapacitás kell, mint ami kiskegyednek van.
    ki beszélt itt teljes öregségi nyugdíjról? nyugdíjkorhatárról van szó, ami teljesen független a szolgálati időtől, az csak a nyugdíj megállapításában játszik közre.
    tévedni valóban emberi dolog. marcsi, lemászhatna már a súrolókeféről 😀

  • Ha a szoc-lib kormànyok nem problémàkat és adossàgot hagytak volna maguk utàn,lehetne kézmoso stb. az iskolàkban.
    Legalàbb a 2008-ban felvett 20 Milliàrd £ /2012-töl kezdödöen visszafizetendö-2014-ig a felét-/kölcsönböl ilyen fejlesztésekre is,valamint életpàlya-modellre költeni és gondolni kellett volna.De mire gondoltak:Gyurcsàny és Bajnai Simorral és az IMF-el? Csak arra,hogy ellehetetlenitsék az Orbàn kormànyt legalàbb a 2014-es vàlasztàsra.Az ilyen orszàgszeretök akarnak ujbol kormànyozni! Sok fejlesztésre és igény kielégitésére lett volna és lenne még szükség.
    Az LMP meglàtàsa szerint 300 tornaterem is hiànyzik Magyarorszàgon.

  • Dénes ERÖS
    2013 január 12
    12:28 du.
    fontban vették volna fel a kölcsönt? na, ne izéjjen mán kend!
    milyen irányításúak is voltak az önkormányzatok már akkor is, úgy 90%-ban? biza, fideszesben. mivel az iskolák fenntartása önkormányzati feladat, most akkor, miért nincs kézmosó a fideszes vezetésű települések iskoláiban? bajnai, meg gyurcsány miatt, nem vitás! persze, díszburkolat a főtéren, az van. pedig vastagon vettek fel kölcsönt, amit most majd állam bácsi konszolidál nekik (ide a rozsdás bökőt, ha ez a kulisszák mögött már régen be volt ígérve nekik, különben nem költekeztek volna nyakló nélkül!)
    az orbán kormányt nem kell lejáratni, lejáratja az magát igencsak szorgalmatosan 😀
    az lmp feltalálta csőben a lukat: az a 3000 tornaterem csak azóta hiányzik, amióta hoffmann elvtársnő a sportoló ifjúság nevelése érdekében kitalálta a minden napi tornaórát. csakhogy, ehhez kb. ugyanannyi testnevelő – figyel, déneske? nem tornár, test-ne-ve-lő! – is hiányzik. de persze, a pedagógusi életpálya modell majd kipótolja.
    na, déneske, ennek fusson neki még 1x. nem bánom, az ugrószekrényről leveszünk egy elemet, így talán le tudja küzdeni 😀

  • bocs, elírtam: a 3000 csak 300. de lényegében mind1.

  • Az egyik hazudozo azt àllitja,hogy az önkormànyzatok miatt van eladosodva az orszàg/de ki a felelös az orszàgért,hanem a kormàny?-,a màsik kevesli,mint ille.Szerinte jobban elkellett volna adosodniuk az önkormànyzatoknak,akkor lenne folyovizes kézmoso és lehetöség télen-esöben-hoban-is tanàri felügyelet alatt jàtszani és sportolni.

  • Öregségi nyugdíjról van szó különösen ha 65 évről beszélünk
    és nem szolgálati,korkedvezményes stb-ről.
    Egyébként az egyetemi évek is beszámítottak régebben a
    szolgálati időbe.Ha meg nem dolgozott akkor kevesebb nyugdíjat kap,vegy legyen vállalkozó!
    Hogy nekem mi van és mi nincs azt én tudom,de hogy magának
    esze nincs erre már többen rájöttek (a normálisak közül akik
    időnként helyesbítik….)de amije „állítólag van”,azzal ész nélkül is lehet játszadozni szép csöndben….

  • Boda Marcsival vitatkozni (pardon, beszélgetni, mert ugye a vitához … )abszolut élvezet. 🙂

  • Dénes ERÖS
    2013 január 13
    11:34 de.
    ugyan, dénes, mikor látja már be, hogy fingja sincs, miről beszél?

  • Boda Marcsi
    2013 január 13
    1:57 du.
    bülbül szavú kis madaram, kétségtelen, hogy az absztrakció adottsága nem tartozik képességei közé 😀
    a többi meg: argumentum ad personam

  • Gonoszka
    2013 január 14
    7:07 de.
    én is úgy érzem az esetében, mintha egy – mondjuk így – speciális adottságú osztály tanítójaként cserélnék vele – mit is? gondolatot? nem túlzás nála ezt feltételezni egy kicsit? – információt. csakhogy, az ő esetében a kétoldalú kommunikációra esély sincs. neuronjainak mozgása kissé lelassult, felfogó képessége egycsatornás, kb. úgy működik, mint a telefon.

  • Bakos Róbert

    A „chipsadóból” tornatermeket kellene építeni, az „elvtársak” (Biszku Béla és társai) irreálisan magas nyugdíját harmadolni kellene és elosztani a minimál-nyugdíj alatt tengődők között. Ez is egy megoldás lenne, illetve kettő, ami semmibe nem kerülne.

  • Ille!
    Maga nem csak bunkó,hanem teljesen felkészületlen,absztrakt
    hülye példáival együtt,amit már mások is kifogásoltak nem kevesen….
    Tanítsa meg Geyzát is arra amihez ért….főleg ha van mivel?
    Szerencsére nem vagyok olyan aberrált és lökött,hogy ez legyen a központi témám,pláne interneten…….
    Maguk sajnos sem „felül” sem „alul” sem sehol nincsenek rendben,amit nagyon sajnálok!Talán gyógyíttassák magukat
    egy komplex kezelés keretében
    több”hátrányos” helyzetű profi orvossal….bár nem lesz olcsó!

  • Bakos Róbert

    Marakodók ! Most jöttem a varrodából, de elvesztettem a fonalat ! Most egymásra haragudtok, vagy azokra, akik tönkre teszik a világot ??? Tudjátok mit ? Találkozzunk egy hét múlva és INDULJUNK EL MEGMENTENI A VILÁGOT…

  • Gonoszka!
    Örülök ,hogy már maga is élvez(i) a dolgot!
    Még a végén pornó újság lesz ez az oldal?Annak is gyenge…
    hahaha…

  • Gonoszka
    2013 január 14
    7:07 de.

    Gonoszka, hajolj még egy kicsit mélyebbre, ha illének akarsz nyalni, te kis huncut 🙂