Frank Tibor: Lenin és a regisztráció

2013 január 11 6:02 du.37 hozzászólás

Gyerekkorom óta kering egy vicc Leninről – hogy a nagy forradalom közepén éppen arról tanácskoznak, hogyan tudnák még jobban megszilárdítani – a már amúgy is teljes – hatalmukat, amikor a nyitott ablakon beröppen egy labda. Lenin kinéz, látja, hogy az ablak alatt játszanak a gyerekek. Pillanatnyi tétovázás után kéri a labdát, és kidobja a gyerekeknek.

Frank Tibor

Másnap a média természetesen tudósít az eseményről, hogy Lenin elvtárs milyen jószívű, bölcs vezető, pedig akár közéjük is lövethetett volna.

Persze Leninről azt is el tudom képzelni, hogy ez nem vicc – hogy tényleg felmerült a jószívű lelkében ilyesmi. (Bár a történelemkönyvek szerint szerette a gyerekeket és a macskákat).

Akkoriban, a Kádár-rendszerben sokat röhögtünk ezen a viccen – és más hasonlókon is.

Most viszont azzal kapcsolatos gondolataimat hessegetem el magamtól, hogy jó pár év – vagy évtized – után miért pont azután jutott eszembe ez a vicc, amikor otthon elkaszálták a regisztrációt. Mert pont akkor jutott eszembe, amikor az uralkodó párt frakcióvezetője bejelentette, hogy miután tanácskozott a miniszterelnökkel, úgy döntöttek, hogy nem lesz regisztráció. Gyorsan hozzátette azonban, hogy persze lehetne, mert nekik akkora a hatalmuk, hogy (a kétharmados, néptől kapott felhatalmazás birtokában) megváltoztathatnák az alkotmányt úgy, hogy ezután a regisztráció ne legyen alkotmányellenes.

Hozzátehette volna azt is, hogy az alkotmányt úgy is átalakíthatnák (a fent említett kétharmados felhatalmazás alapján), hogy akár kétszer is kelljen regisztrálni. Az alkotmány – vagy Alaptörvény – már úgyis tele van nyelvi hibákkal, értelmetlen és nem oda való dolgokkal, mit nekünk zordon Kárpátoknak vadregényes tája, azt írunk bele, amit akarunk. Lényegében ezt mondta.

Például a preambulumba tehetnénk azt is, hogy a regisztráció a keresztény földi élet alapja. (Miért, javítana a színvonalon.)

Most hagyjuk, hogy a miniszterelnök pár napja még azt mondta, újévi interjújában, hogy a regisztrációról nincs mit beszélni, ez szükséges, anélkül nem lehet megrendezni a következő választásokat (pl. mert mostantól a külföldi állampolgárok is szavaznak), és ezt az ellenzék is tudja, csak cirkuszol. Műbalhé, azt mondta.

Na ez egy ilyen hely, most meg az Alkotmánybíróság cirkuszol.

Barátaim rögtön bemondták a telefonba, hogy ez az elkaszálás csak annak a látszatát akarja kelteni, hogy működik a demokrácia. Amiről egyébként a frakcióvezető ugyanezen beszédében azt mondta, hogy számukra mindig is fontos volt, hogy a demokrácia nyugodtan, kiszámíthatóan és kiegyensúlyozottan működjék. Ezt egyébként komolyan mondta – nyugodtan, kiszámíthatóan és kiegyensúlyozottan –, és nem röhögte el magát.

Miután elhessegettem a fenti gondolatokat, akkor jutott el az agyamig pár részlet, amit ezek után még hozzátett: például az, hogy persze a külföldön élő magyaroknak kötelező lesz a regisztráció a szavazáshoz.

Itt persze nem a regisztrációval van bajom, hanem egyáltalán a szavazással, azzal, hogy mi a fenének szavaznék én Magyarországon, amikor 25 éve nem élek ott. Az a hazám, de nem az az otthonom. Szeretem, mert a hazám, mert ott nőttem fel, de ez nem elég ahhoz, hogy a mai dolgairól döntsek. Nem ott fizetek adót, és nem engem kezel az orvos, nem az én gyerekemet oktatják a tanárok, és nem az én házam előtt épül, vagy nem épül, a közmű. Így nem viselném a következményeit annak, amire szavazok. Akkor meg minek, nem beszélve arról, hogy nem fair az otthoni honfitársaimmal szemben. Tudjuk, más szerszámával verni a csalánt, az könnyű.

De van ennél durvább is. Egy ismerősöm azon röhög hetek óta, hogy a gyerekei akarnak menni szavazni, pedig egy szót sem tudnak magyarul, és azt sem tudják, ki az az Orbán, de még Pesten sem jártak soha. Van viszont új magyar állampolgárságuk.

Ezt csak azért mondtam el, mert az otthoni regisztráció hülye ötlete éppen abból indult ki, hogy a külföldi magyarok is szavazhassanak.

Ez elgondolkodtatott. Merthogy nemcsak a disszidálásom óta, de azelőtt sem szavaztam soha Magyarországon. A disszidálásom után a fentiek miatt nem, előtte a Kádár-rendszerben meg nem volt választék. Pedig házhoz jöttek a tanácstól, nyomták a választásokat, hogy meglegyen a szokásos 98%, de én soha nem szavaztam.

Addig gondolkodtam, hogy most már úgy gondolom, jövőre életemben először a hazámban is szavazni fogok. Valami olyan pártra, amelyik majd eltörli ezt a sok hülyeséget, és azontúl csak olyanoknak fogják megadni a választás lehetőségét, aki viseli annak a következményét. Ez még egy regisztrációt is megér.

Visszatérve Leninhez (aki, tudjuk, ma is él, sőt, élni fog), persze eszem ágában sincs az ország mai miniszterelnökét a történelem egyik hóhérjához hasonlítani, ez még viccnek is rossz lenne. Bár egy dolgot meg kell hagyni: Lenin irigyelné Orbánt az egyszemélyes hatalma miatt. Neki osztozkodni, alkudozni, vitázni kellett, belharcokon átesni, Orbán meg a hatalom oldaláról bármit megtehet, amit akar, és viszont; semmi nem történik olyan, amit ő nem akar.

Egy ilyen helyzet, gondoljuk meg, azért eléggé rizikós bármely ország számára. Már a római jogban alapvetés volt: „Nemo iudex in causa sua” – senki nem lehet bíró a saját ügyében. Képzeljünk el egy mérnököt, aki létrehoz egy etalont ami gumiból van, amit aztán úgy tud húzogatni, ahogy neki éppen jó: a fél méter is egy méter meg a másfél méter is egy méter. Aztán meg csinál hozzá egy Mérésügyi Hivatalt, ami minden remekművet ezen a mozgóskálán MEO-zhat le. Így aztán minden szép és jó.

Visszatérve a régi viccre, tehát csak azért, mert eszembe jutott, attól még nem hasonlítgatok. De azért ideje lenne elgondolkodni, akár belső játék volt a mostani alkotmánybírósági játszma, akár tényleg van még némileg önálló hatalmi ág és intézmény, hogy ilyen ‘véletlenekre’ (vagy lesz elkaszálás, vagy nem) bízni egy nemzet életét és jövőjét meghatározó, sorsdöntő intézkedéseket nem éppen ésszerű.

Egy országban megalkotni a demokrácia legfőbb eszközeit, például a választási törvényt vagy az alkotmányt, csakis és kizárólag teljes társadalmi egyetértéssel lehet. Illetve… látjuk, hogy „lehetni” anélkül is lehet, de nincs értelme. Normális helyeken az ilyen változásokhoz évek kellenek, teljes társadalmi és szakmai, majd parlamenti konzultációval megelőzve. És nem óvodás színvonalú, együgyű, a lakosságot inzultáló levelezgetés a miniszterelnök részéről. Nem az egypárti kapkodás, ebben is, másban is (lásd oktatás), hogy most lesz, nem lesz, mégse meg hátha, de mégis meg akkor sem, majd meglátjuk, biztos, vagy leglábbis biztos, hogy talán, másnap biztos nem lesz, februárban újra benyújtjuk és így tovább. Ismerik Parti Nagyot? Hát ahogy ő mondja: a magyar embör hajnalban azt mondja, No!, az reggelire már no-no, délre meg naná.

Azt, igaz, már Lenin megmondta, hogy egy szakács is el tud irányítani egy országot. Legfeljebb egy kicsit lekozmálja, oszt jó napot.

Frank Tibor

A cikk röviditett változata eredetileg a 168 Órában jelent meg.

Frank Tiborról

Született 1955-ben Miskolcon. 6 diplomája van. Dr. Oec. (közgazdaság doktora) cimet 1986-ban Budapesten szerzett kitüntetéssel, emellett matematika, tudomány, történelem, és business (külkereskedelem valamint turizmus) diplomái vannak.

7 évig felsőoktatásban tanitott Budapesten, idegenvezető volt, megalapitotta a Kádár-rendszer első magán utazási irodáját, valamint a rendszer egyetlen magán-iskoláját.

1986 –ban kalandos körülmények között disszidált családjával, és egy évi németországi menekültélet után Kanadába vándorolt be 1987–ben. Itt pizzafutárként kezdte, majd – ahogy 1997-ben megjelent életrajza, (Csontos Janos: Egy Vilagpolgar Vallomasai), mondja, villámsebességű kanadai karriert futott be.

Ide érkezése után másfél évvel már a hamiltoni Effort Trust General Manager-e, majd a torontoi Stamm Economic Research elnök-helyettese. 1991-ben Art Eggleton torontói polgármester nemzetközi tanácsadója, es vele alapitja meg a Kanadai Urbanisztikai Intézet Nemzetközi Program Irodáját, amely nehány év alatt nemzetközileg elismert, világszerte irodákkal rendelkező céggé vélt vezetése alatt.

Dr. Frank ezután 15 évig mint a Kanadai Urbanisztikai Intézet vezérigazgatója több mint 100 országban dolgozott gazdasági segélyprogamok implementációján. A Világbank , az ENSZ es az OECD altal felállitott testület, “Kezdeményezés a Pénzügyi Decentralizációért”, kanadai kepviselője, majd szinten Kanadát képviselte az isztambuli Habitat Ensz konferencian, valamint az ENSZ Szakmai Tanácsadó Testületében, amely a világ követendő projecteit dijazta (Technical Advisory Committee for Best Practices). 1998-ban a “Nemzetkozi Ki-Kicsoda a Szakmaban” tiszteletbeli taggá választotta. 5 evig volt vezetőségi-tagja a Kanadai Magyar Kereskedelmi Kamarának. Megnyito beszédét tartott tobbek kozott az ENSZ Fenntarthato Fejlődesi Világ Fóruman (Johannesburg, 2002), valamint a Világbank Infrastrukturális Fejlesztési konferenciáján St. Petersburgban 1999-ben. Több száz publikáció, kézikönyvek, oktatási anyagok, és több mint 50 országban tartott konferencia-előadások jelzik nevét.

A világ minden részén kitüntetések sokaságát kapta munkásságáért. Pl. tiszteletbeli állampolgár a Fülöp-szigeteken, Havana város aranykulcsával jutalmazták meg, Szlovákiában megkapta a legmagasabb kormány-kitüntetést a közigazgatási reform végrehajtásában való részvételéért.

Az általa kifejlesztett programok során a rendszerváltástól kezdve egészen az ország EU csatlakozásáig Magyarországra is több milliard forint értékű segélyprogramot vitt, amelyek elsődlegesen az önkormányzatiság fejlesztésére, a demokratikus tervezési módszerek elsajátitására, település-fejlesztésre, valamint a kormány ezeknek az alapelveknek megfelelő vezetésére (es a törvényhozásra) összpontosultak.

Otthon is sok elismerést kapott, igy Göncz Árpád 1999-ben Koztarsasagi Elnöki Aranyéremmel ismerte el a “Kanada és Magyarország kapcsolatának fejlesztésében játszott szerepet”, majd a forradalom 50-ik évfordulóján Sólyom Lászlo Köztársasági Elnök a Köztársasági Érdemérem Tisztikeresztjét adományozta dr. Frank Tibornak a “magyar demokracia fejlesztésében szerzett eredményeiért”. Sok önkormányzati kitüntetést is kapott, peldaul Pesterzsébet csatornázásáért, Tallinn, Vilnius , Riga, Tuzla Canton és más városok fejlesztéséért.

A már emlitett magyar nyelvű életrajzi könyv mellett néhány éve jelent meg angolul is életrajza, Csontos János munkája, a “Flowers in the Backyard”. Tibor 38 éve nős, két gyermekük és két unokájuk van, akik Vancouverben illetve Ausztráliában élnek.

37 hozzászólás

  • Nagyon jó írás, szellemes, és igaz. Az meg, hogy ekkora hatalommal rendelkezzék valaki, félelmetes. Látszik is rajtunk, meg az országon. Köszönjük, írjon gyakrabban Frank úr.

  • Puchert János

    http://index.hu/belfold/2013/01/11/azert_lett_egyfordulos_a_valasztas_hogy_az_ellenzek_ne_nyerhessen/
    bár ezt eddig is tudtuk de most Kosa nem kertelt hanem egyenesen ki is mondta de egyben téved mert 1998-ban a második fordulóban nyertek, bár a választások előtt azt hangoztatták, hogy a Kisgazdákkal nem lesz koalíció, de miután az első fordulóban az MSZP nyert rávették Torgyánt, hogy 80 jelöltjét léptesse vissza és így nyertek a második fordulóban

  • Bennem is él egy kettősség. Egyrészt üdvözlöm azt a lehetőséget, hogy aki magyar érzelmű, tudjon szavazni. De él a kétely a felelősségteljes döntésről. Nem véletlen az állampolgári kör szélesítése a 2/3 részéről, hiszen tudja, idehaza bukik. Eddig van 300 000 új állampolgár. Ők hálát fognak kifejezni a papírért, vagy tájékozódnak előbb? Nem ők viselik a következményt.

    Az állampolgárság lehetőségét üdvözlöm. És itt kérek mindenkit, szavazás előtt tájékozódjon!

  • Két megjegyzés: 1. Én Sztálin elvtárssal ismertem a viccet, de ez mindegy is.
    2. Örülök, hogy mégis úgy döntött, hogy szavaz, mert az lenne a legnagyobb baj, ha csak azok szavaznának külföldről – ha már így esett, – akik „nemzetmentő buzgalommal” vannak megverve.
    Még egy: kétharmada volt már egy kormánynak, 1994 és 1998 között az MSZP-SZDSZ koalíciónak (nagyobb arányú, mint most Orbánnak), mégsem smirglizték az alkotmányt és a választási törvényhez azért nem nyúltak, mert nem sikerült megegyezni az ellenzékkel. Így az ogy alkotmánysértő állapotban hagyta a választási törvényt, mert a körzethatárok nem kvadráltak a lakosságszámmal. Erre hivatkozott a fidesz, amikor átírta a törvényt, természetesen magabiztosan a saját érdekét nézve. Arról is szó volt, hogy választási törvényt nem lehet a következő választásokra átalakítani, csak az azutánira.
    De nemcsak ezzel a törvénnyel van így, hanem a többivel is. Egyáltalán nem lehet tudni, ha pl. az ember befektetne valamibe, hogy másnap milyen lábbal kel fel orbán, és milyen törvényeket hoz. Mert ő hozza, ne legyen kétség. Az ő bugris, avítt szemléletmódját tükrözik a közoktatásról – bocs, köznevelésnek nevezték át, ez is jellemző -, az egyházakról, az adózásról szóló szabályok. Klasszikus személyi kultuszt épített ki, aminek nem feltétele, hogy mindenütt az ő képét lengessék, viszont minden fontos döntést ő – legfeljebb még 5 emberből álló köre – talál ki. Kormányának és személyesen kiválogatott mamelukhadának már nincs más dolga, mint kicsit polírozni a szövegen, meg megnyomni a megfelelő gombot. És Orbán hangulata igencsak változékony: ezt jelzi, hogy több törvényt kormánypárti módosítások százaival barkácsoltak utólag. Lehet, hogy a Kanadában élő, magyarul sem tudó gyerekeknek jó buli a szavazás, nekünk sajnos az életünk.

  • Kedves Frank Tibor!Nagyon jó az irása,köszönöm.Jól látja a jelnelgi magyarországi helyzetet.Teljesen igaza van amikor azt mondja hogy nem itt él,akkor miért szavazzon.ezt mondom irom én is,csak annak van joga szavazni aki itt él,itt adózik,itt élvezi az orbáni hatalom áldásos tevékenységét.Az államporgáság megadásával is még jobban megossza a küldöldön élő embereket és az országban élő embereket is.Amit ez a kormány müvel elképesztő és felháboritó!Ezt miért nem látják azok akik szavazni akarnak!

  • kerekes ágnes

    nagyon tetszik, tiszta világos érthető, jók a párhuzamok/asszociációk. Vajon mindenki megértené, ha olvasná? Vajon mindenki olvassa akinek érteni kellene?
    Köszönöm, hogy olvashattam, /remélem értem/

  • György Verebes

    Tibikém!
    Megint nagyon jó cikket írtál ,remekül írsz de ezt te is tudod .Csatoltalak a családhoz hogy ük-ük -ük nagynénémék Frank Manci néni és Frank Samu bácsi is örüljön fentről a jelképes családegyesítésnek.Jelképesen is örömmel veszem írásaid közlését.Maradj ilyen szerény és okos embernek ,jó egészségben családod örömére!!!
    csók nektek
    Gyuri

  • Kedves Frank úr!
    Remek hozzáállás, amiért Orbán és Tsai. örökké az ön és a hasonló gondolkodású külföldi magyarok lekötelezettjei maradnak.
    A Fidesz martalócai teljes gőzzel hajtanak a külhoni szavazatokra, ön meg nemcsak, hogy nem szavaz, de még másoknak is azt sugallja a demokratikus oldalon, hogy kövessék az ön remek példáját.
    Ön majd tetszeleg a jóleső bizsergés morális érzésében. Az ostor pedig rajtunk, határon belüliek hátán fog csattanni.
    Gratulálok!
    (P.S. Ha esetleg még nem tudná, Frank úr, amiről itt szó van az REÁLPOLITIKA, valódi és sokszor fájdalmas következményekkel, nem Internetes szépségverseny.)

  • Annak azért örülök,hogy azért talán mégis szavazni fog, Frank úr.

  • Scott Peter: nem tudsz olvasni? „Addig gondolkodtam, hogy most már úgy gondolom, jövőre életemben először a hazámban is szavazni fogok. Valami olyan pártra, amelyik majd eltörli ezt a sok hülyeséget, és azontúl csak olyanoknak fogják megadni a választás lehetőségét, aki viseli annak a következményét. Ez még egy regisztrációt is megér.” Nekem epp azt mondja, hogy altalaban nem ert egyet a szavazassal, de most kell szavazni, hogy visszaterhessen az a normalis allapot, amikor a kulfoldon elok nem szavaznak.

  • Kedves Frank ur!
    Önnek maradnia kellett volna,hiszen a Kàdàr-Apro-Dögei és örökösei/Gyurcsàny,Bajnai,Mesterhàzy és dr.Vadai/ szekértoloja.

  • Erös Dénes!!CSAK AKKOR KELL IRNI,HA MONDANINIVALÓJA VAN AZ EMBERNEK!!!

  • Denes

    de azok legalabb demokraciat epitenek, ez a bugris meg a magafajta uresfejuek segitsegevel leginkabb nem epit semmit, meg azt is tonkretettek, ami jo volt az elozo rendszerben…maguk mintha semmi mast nem szolgalnanak, csak egy senkihazy tehetsegtelen tanyasi meggazdagodasat…ezert irkalja ide a baromsagait nap, mint nap…mi ez, ha nem hazaarulas? Az utobbi husz ev csak es csupan errol szol, egyetlen elorevivo intezkedes nelkul….mint megirtam mar parszor, azorban nagyobb kudarca a nepnek, mint maga a szocializmus! maga meg egy fizetett berenc, remeljuk hamarosan megful a sajat maga altal krealt szartengerben…a javorszky bandajaval egyutt

  • NYILASUNK ! 12:26 delutan . ki a bugris ? az orbant parsztozod ? tolem le is ciganyozhatod es le iz zsidozhatod mert azt is megkapta 1997-ben ….akkor is ra szavazok mert egy jozan , nem tolvaj , nem szemkiloveto AKARKI ! az elso epeszu miniszterelnok 1989 ota…sot horthy ota…sot…horthy hozza kepest egy butabb ember volt…az za zorban egy jozan…jo…legyen bugris

  • csak hogy velem egyutt rohogjetek , 1993 , buszon politizalok ismeretlenekkel….akkor volt hogy antall joco a „bugris” orbant nevezte ki utodjaul a halalos agyan….egy nyalvan szoci szavazo aszongya : orban az ANTALL JOCO ZA BIGYEREKE… mert nezzem meg az also ajka vastag es lefittyed mint az antall jocoe…szoval itt van ez a torpe mussulini..bugris orban aki az antall zabigyereke….ROHOGJETEK

  • ILYEN FONTOS éRDEMES éRTékes személyeket vesztett
    Magyarorszâg.

  • Jávorszky Mária

    „Azt, igaz, már Lenin megmondta,hogy egy szakács is el tud irányítani egy országot. Legfeljebb egy kicsit lekozmálja, oszt jó napot.”
    Vajon mért is tűnik nekem ez oly ismerősnek? Á, már értem, az emútnyócév, pontosan,a lenin fijúknak volt kitől tanulniuk, hogyan kell lekozmálni egy országot, oszt jó napot! Tudják, a „nyóc évig nem csináltunk semmit…el lehet menni…kurva ország”-le vagytok kozmálva,jó napot!
    Frankenstein ha a Jobbikra szavazna, most szebb jövőt kívánna, de nem mondja.

  • burkus

    ha ugy szembemennenk vele, mint o Gyurcsanynak, ha mi is uszitanank a tomeget, hogy csinaljanak pataliat oktober 23-an, a szabadsag teren, vagy akarhol, akarmilyen uruggyel, akkor szerinted? a te szaros orbanod csupan meri tenni azt, amit masok nem, meri, mert pofatlan arrogans barom, veled egyutt, aki nem latod at es tapsikolsz hozza….mar emlitettem volt parszor burkus, hogy nem zavar, ha szopjatok azorbant, de ha tonkreteszitek az orszagomat, innen fogok tamogatni minden erot, ami szetszabdal titeket! ezt nyugodtan vedd fenyegetesnek! trianonbol nem ertettetek, ugy tunik ujabb leckere gyurtok….konnyen megkaphatjatok!

  • epeszu? haha ha nem tudnam, hogy mar elso miniszterelnoksegetol fogva kezelik ausztriaban….mar csak azt kene tudni burkus, te ugyanabba a csoportba tartozol, mint orban, egy terapiara jartok?:)

  • burkus laci te lábon hordtad ki az agyhalált!

  • Még szerencse, hogy a miniszterelnök körleveleire nem kellett regisztrálnunk.
    Bizony a külföldi szavazatokat úgy fogják számolni, ahogy akarják.
    Kire fogok szavazni? A milliárdos éhezőre biztos nem. Ő tudta utoljára, hogy mikor hazudott.
    Bajnaira sem, mert pl.a minimálbért csökkentené.
    OVI-ra (abból is a kiscsoport)szintén nem, mert meglopott, becsapott. Drasztikusan egyszerűsítette az adózást, már minden után adót fizetünk.Azért dübörög a gazdaság, mert behúzták a kéziféket.Két millió új munkahely jött létre, a korábbi egymillió helyett.Minden szurkolóra jut egy stadion.A félkarú rablók helyét kétkarúak vették át.
    A Jobbik vérszomjas, gyűlölködő, a hozzászólásból is kitűnik alpári.
    LMP.a közgéphez láncolta önmagát.
    Kedves Tibor!
    Mérvadó Szakemberként súgjál légyszíves, hogy kire szavazzak.

  • Csaba
    2013 január 12
    6:01 du.
    tévedsz. az agyhalálhoz ugyanis agy is kell.
    burkusnak, a házőrzőnek, elég, ha csak messze hangzó az ugatása.

  • Burkus Laci ön finoman szólva nem mond igazat!Azt irja hogy az elmult 8 évben nem csináltak semmit!Elképesztő!Ön nem lát,nem hall!Nem látta hogy mennyit fejlődött az ország.A fidesz 2002-ben 7 km utat adott át,a 8 év alatt 1000-nél is többet.S azokat a sok felujitásokat,fejlesztéseket nem látta!Amig az ország helyzete megengedte addig adták a 13.dik havi nyugdijat,4 csoport megkapta a nyugdijkorrekciót.Mindenkinek szive joga hogy kire szavazik,de egy hiteltelen,álszent embert igy fényesiteni elképesztő!Nézzen legyenszives utánna hogy mennyi napot dolgozott valahol,miután az egyetemről kikerült!Most többszörös milliárdos,ezt is megtudja nézni ha akarná!Javaslom legyenszives utánna nézni az épeszü fogalmának!S aki nincs tisztába a tényekkel az itt ne irjon.Burkus azt irja hogy a nagy fülke forradalmárt nevezte ki utódjául Antal józsef,es sem igaz,mert Boross Péter volt!Kifejezetten utálta Orbánt!Nem szerettem ha nem igaz,tényeken alapuló dolgokat irnak!Erőss Dénes tolja csak ön az orbáni szekeret,majd meglátja hova jut vele!Jávorszky Mária ilyen gondolkozással önnek a sok a semmi és a semmi a sok!Csak azt nem veszi észre hogy forditva ül a lovon!

  • talalom
    2013 január 12
    4:15 de.
    A hozzászólása többségével egyetértek, mindössze apró pontosítást tennék.
    A Horn kormány valóban abszolút többséggel nyerte a választást. Saját jogán volt abszolút többsége. Erről lemondott, és mandátumokat adott át a fidesznek, aki akkor be sem jutott a parlamentbe baltás viki akkori megnyilvánulásai miatt. Az SzDSz koalícióval is megvolt az abszolút többség, de mint tudjuk, és azután is láttuk, az SzDSz mindig belepiszkított a saját tányérjába.
    Sajnálatos, hogy Horn Gyula visszahozta a fideszt a politikába. Most bűnhődünk ezért.

  • Minél többet szánok az új poémámra,
    annál több fideSS-ség kerül napvilágra…
    Így hát a költeményt mai nappal zárom,
    S közkinccsé teszem az újabb bonhomme-ságom:

    Újév napjára (megkésett üzenet)

    Prológ 1:

    Új évre virradtunk, kedves magyar népem,
    s bár a whisky-kóma nem múlt el egészen
    – zákányos a fejünk -, így is tisztán látszik:
    a boldogságunkhoz valami hibádzik.

    Prológ 2:

    Új évre virradt ma Magyarország népe
    – gondolom, sokunknak másnapos a képe -,
    ám a macskajaj sem tudja feledtetni:
    dicső kormányunkat nincs miért szeretni.

    Hibákat hibákra halmoz a sok pancser,
    Nem győzi kapkodni a fejét az ember,
    Követni sem tudjuk a sok baromságot;
    Ezek vezetik – és hová? – az országot?

    Alig tíz nap telt el az idei évből,
    De már elegünk van a fideSS-es hévből,
    Anonymus kéne, hogy lajstromba szedje,
    Polgár a kormányát miért ne szeresse.

    Eddig a Führernek volt csak testőrsége,
    Most Morcos Bajusznak is lett házőrsége,
    Ádert is vigyázzák…. Mennyi fontos ember!
    Azért ne csüggedjünk! Jut majd nekik kender!

    Az ország nem lehet ellenzékben, Vitya!
    Ebben a dologban nincs is köztünk vita,
    Már csak az a kérdés, mihez kezdjünk veled?
    Mert egy egész ország zúdult fel ellened.

    Fikarcnyit sem számit, hogy csökkent a gázár!
    Nem lesz közkedvelt sem Matolcsy, sem Lázár.
    Nincs az a kincs, mitől népszerűbbé válnál;
    Ellenszenvesebb vagy egy rühös sakálnál.

    Mit vártál Zürichben, mondd meg, a FIFÁ-tól?
    Másnap meg hazajössz, s nem látsz a pipától!…
    „Lázadnak megint a mocskos kis diákok!
    Führerrel packázni? Ilyet még ki látott?”

    Nem baj, Hoffmann Rózsa rúgott újabb öngólt:
    Latint kell tanulni, nem pediglen angolt.
    Ettől aztán biztos műveltebbek leszünk,
    És a hátizsákba svájci bicskát teszünk.

    Kényszernyugdíjazott közszféra-dolgozók:
    Hivatalnok, tanár, orvosok, ápolók..
    Előbb-utóbb tényleg megbénul az ország,
    S nem tudja intézni a polgár a dolgát…

    De sebaj! Pecsétet nyomni mi is tudunk,
    S míg a hivatalban fél nap’ rostokolunk,
    A svájci bicskánkkal, ha ügyesek vagyunk,
    Várakozás közben megműthetjük magunk’.

    Bayer Zsolti ismét kivágta a rezet:
    A Magyar Hírlapban cigányozott egyet.
    S bár mindenki szidta az ocsmány pofáját,
    A horda megvédte a csahos kutyáját.

    A termelés majd’ hét százalékot esett,
    – Viktor! Te vagy egy nagy ipari baleset! –
    Külföldre áramlik a dolgozni tudó,
    Merthogy itthon tombol még a recesszió…

    …Izé…. unorthodox növekedést mondok!
    Aztán itt van neked Áder, a vakondok.
    Meglepő, de ő, meg az alkotmánybírák
    A regisztrációt végül elkaszálták.

    Alkotmányellenes a te jogszabályod,
    Akárcsak az egész ocsmány tákolmányod!…
    Inkább Rogánt küldted helyetted hazudni,
    Mert vesztett meccs után nem mersz nyilatkozni.

    Futballnyelven szólva vesztes a felállás,
    Elkezdődött neked a visszaszámlálás,
    Akkora fosfelhő terített be téged,
    Észre sem veszed, és egyszerre csak véged.

    Ezekbe fogsz végül belebukni, Viktor!
    Úgy jársz, mint elődöd, az az osztrák piktor.
    És ha peched is van, úgy, mint példaképed;
    Akkor döbbensz majd rá, hogy utál a néped.

    Mert megelégeltük már a diktatúrád,
    Ezért hát a jövő nem túl biztató rád
    nézve… Azt ajánlom, menekülj el Grazba,
    vagy a felbőszült nép visz majd kötéltáncba!…

  • Bajnaira kell szavazni es kesz, megpedig 2/3-dal! AKARMIT fog csinalni, ennel CSAK JOBB LEHET!

  • Lisa

    ezt azoknak a huhogoknak, hazudozoknak, tajekozatlan ignoraltaknak kuldom, mint te

    Mint emlékezetes, Rogán Antal megtámadta Bajnai Gordont, hogy a mozgalma a minimálbért drámaian tervezi csökkenteni. Az Együtt 2014 társalapítója ennek kapcsán kifejtette: „Mi azt javasoljuk, hogy a minimálbér költségét csökkentsük, így van leírva a papírban, amelyet tavaly tavasszal, mint egy átfogó szociálpolitikai szakmai programot közzétettünk.”

    Ugyanis 2010-ben a minimálbér 73.000 forint volt, most 98.000 forint lett az idei évtől. Ami azt jelenti, hogy 25.000 forinttal emelte meg a Fidesz a bruttó bérköltséget, amibe kerül egy vállalkozónak foglalkoztatni egy minimálbérest. Azonban ez nettóban nem jelent ekkora növekedést. ( Hiszen megszűnt a minimálbér adómentesége – szerk.) A volt miniszterelnök számítása szerint 2010-ben, amikor a Bajnai-kormány befejezte a kormányzást, akkor 60.000 forint nettó ment a zsebébe minden egyes minimálbéres alkalmazottnak, míg tavaly év végén alig több, 60.900 forint, amit az idei évtől emelték fel 64.000 forintra. Ha figyelembe veszi, hogy mennyi volt a pénzromlás az elmúlt években, akkor egy minimálbéren foglalkoztatott embernek ma 68.000 forintot kellene keresni. „Valójában ebből az látszik, hogy a Fidesz befagyasztotta a minimálbért, radikálisan csökkentette annak a valódi vásárlóértékét.

    Ezt mondta egeszen pontosan Bajnai, te meg leginkabb hintsd a baromsagaidat mashol!

  • Nyilas Misi ön pontosan irta meg !A fidess most minden eszközt bevett hogy az embereket félrevezesse,átverje,hogy a hatalmukat megtarthassák.bizzok benne hogy az embereknek elég volt belőlük!

  • Kedves Álnyilas Misi!
    Nyilas Misi Móricz Zs.Légy jó mindhalálig! c.ifjúsági regényének pozitív főszereplője, a jóság mintaképe.
    Mondanivalója, hogy ki kell állni az örök emberi igazságok mellett, mint pl. az igazmondás, a becsület, egymás tisztelete, megbecsülése, az erkölcsi tisztaság, az előítélet mellőzése.
    Köszönöm megtisztelő szavait.
    Nem az a paraszt, aki túrja a földet.

  • Lisa

    persze, hanem az a paraszt, aki az osszefogas lehetoseget zavarja mindenfele hazugsaggal! kavarj anyadnal!

  • „…ez az elkaszálás csak annak a látszatát akarja kelteni, hogy működik a demokrácia. ”

    A gravitáció csak annak a látszatát akarja kelteni,hogy müködik a fizika.

  • „Az meg, hogy ekkora hatalommal rendelkezzék valaki, félelmetes.”

    Az egyharmadnak.

  • Lisa
    2013 január 13
    3:13 de.

    „Kire fogok szavazni? A milliárdos éhezőre biztos nem. Ő tudta utoljára, hogy mikor hazudott.
    Bajnaira sem, mert pl.a minimálbért csökkentené.
    OVI-ra (abból is a kiscsoport)szintén nem, mert meglopott, becsapott. Drasztikusan egyszerűsítette az adózást, már minden után adót fizetünk.Azért dübörög a gazdaság, mert behúzták a kéziféket.Két millió új munkahely jött létre, a korábbi egymillió helyett.Minden szurkolóra jut egy stadion.A félkarú rablók helyét kétkarúak vették át.”

    A két hét alatti rendteremtés is késik, pedig…

    Jó kérdések ezek, kedves Lisa.

  • Nyilas Misi
    2013 január 14
    7:22 de.

    Nyilas Gedeon, akkor most arról beszélgessünk, hogy hogyan árusította ki az ország vagyonát, hogyan tette tönkre az ország gazdaságát a gyurcsány-bajnai páros 2002-2010 között, amikor szinte naponta lehetett olvasni a hírekben, hogy most éppen mit kótyavetyélnek el, mert szerintük nem gazdaságos, éppen mint zárnak be, éppen honnan bocsátanak el százakat, ezreket egyik napról a másikra.
    Vagy arról, hogy éppen akkor hajtották gyarmati sorba a nemzetet a feleslegesen felvett milliárdos hitelekkel és azoknak visszafizethetetlen kamatikkal.

  • Nyilas Misi

    2013 január 15
    1:46 du.

    Lisa

    „persze, hanem az a paraszt, aki az osszefogas lehetoseget zavarja mindenfele hazugsaggal! kavarj anyadnal!”
    Kinek vagy kiknek az összefogására gondolsz?Remélem,a népet nem téveszted össze holmi politikai kalandorokkal.Ha zavar mások véleménye,”kavarj anyadnal”,
    hzug ludasmutyi!

  • dakota

    kezdd te, es sorold ide konkretan, mi volt a hiba, mert persze voltak hibak, hiszen az orszag erdekvedelmet nem lattak el rendesen de persze nem Gyurcsany, hanem mar Antall ota…ez egyszeruen hozza nem ertes kovetkezmenye, amire orban dilettanatizmusa tette fel a pontot…csak azt magyarazd el kozben, hogy eppen ezert, mert meg senki nem vezetett at szocializmusbol kapitalizmusba egy nepet, miert nem azon dolgoznak, hogy egyuttmukodve megoldajak, ezt a konnyunek nem mondhato feladatot, minek ide meg az uszitas, mikor egyik nagyobb tulok mint a masik…ha veletlenul akad kozottuk szakember, azt meg kene becsulni partallastol fuggetlenul…ez most a kovetkezo szaz evben nem fog sikerulni a magyaroknak orbannak es a te merhetetlen ostoba fajtadnak koszonhetoen…csak remelem, ha osszeugrik a nep, ti hullotok elsonek!

  • Dakota legyenszives utánna nézni hogy Bajnai mit akar!Ugy láttom hogy ön is a Rogán féle verziónál leragadt!Lehet beszélni az E.O.N megvásárlásáról is most,melyet minden szakember azt mondja hogy a Sukorói ügynél nagyobb ügy,pedig az előbbinél semmi nem történt,az utóbinál pedig OV már a szándéknyilatkozatot is aláirta.Az üzlet 3-400 milliárdot ha ér s 800 milliárdot irtak alá a szándékban.A környezette pedig már nem mer neki szólni!Akkor kérdezzem hogy melyik bün a nagyobb ha nem történik semmi,nem irnak alá,vagy, ha már alá is irta OV a vásárlási szándékot!2002 előtt nem lehetet olvasni semmilyen elkótyavetélést,a 12 állami gazdasság,Josip Tot,Kaya Ibrahim v. 2010 után az állami földeket kikapta meg de gondolom ha jól utánna néz akkor tudná ön is sorolni.Erre azt szoktam mondani hogy egyik kutya másik eb!A kettő közötti különbség,mig az előbbinél a kis ember számitott,az utóbbinál már ember számba sem veszi!S ez itt a legnagyobb baj!