Justin Trudeau megszorongatja a konzervatív kormányt

2013 január 20 4:50 du.6 hozzászólás

Az Angus Reid közvéleménykutató cég legújabb felmérése szerint holtverseny alakulna ki a 2011-ben harmadik helyre szorult liberális párt és Stephen Harper miniszterelnök konzervatívjai között, ha a várakozásoknak megfelelően Justin Trudeau kerül a kisebbik balközép ellenzéki párt élére. Amennyiben márciustól Trudeau veszi át a liberális párt vezetését, a kanadaiak 33 százaléka szavazna a nagymultú pártra, miközben 34 százalék továbbra is a 2006 óta kormányzó Harper mellet törne lándzsát. A válaszadók 55 százaléka gondolja azt, hogy Trudeau nyeri meg a liberális pártelnökséget és a lakosság 22 százaléka szeretné, ha Justin az édesapja – a néhai Pierre Trudeau miniszterelnök (1968-1979 és 1980-1984) – politikáját követné.

Justin Trudeau a Place Belvédère à Trois-Rivières-i idősek otthonába látogat 2013. január 16-án. (fotó: justin.ca)

A lakosság egy negyede támogatná a liberális párt egyesülését a markánsan baloldali Új Demokrata Párttal (NDP), amely jelenleg a hivatalos ellenzék szerepét tölti be az Alsóházban. Összesen 29 százaléknyian örülnének egy Liberális-Új Demokrata koalicíónak, vagy legalább egy laza baloldali összefogásnak.

Az Angus Reid felmérése szerint a kanadaiak 38 százaléka voksolna „nagy valószínűséggel” egy Trudeau-vezette liberális pártra. A reprezentatív felmérésében 2,028-an vettek részt.

A liberális pártelnöki versenyben összesen kilencen szálltak harcba az pártelnöki és miniszterelnök-jelölti posztért. Trudeau után Marc Garneau egykori űrhajós a legnépszerűbb jelölt, de közülök igazán csak a legendás néhai miniszterelnök 41 éves fiának van esélye arra, hogy leváltsa Harperékat a 2015-ben esedékes szövetségi választáson. A jobboldal továbbra is rendkívül népszerűek Alberta tartományban (62 százalék), de Manitobában és Saskatchewanban is győzelemre állnak 53 százalékos támogatottságukkal. Ontarioban – Kanada legnépesebb tartományában – is első helyen találja magát a jobbközép kormánypárt (38 százalék), viszont Québecben a keményen baloldali NDP vezet 32 százalékkal, mögöttük pedig a kissé újjáéledő és nyiltan szeparatista Bloc Québécois áll 25 százalékkal. A francia többségű tartományban harmadik helyen vannak a liberálisok (21 százalék). A nyugati British Columbiában az NDP és a konzervatív párt egyaránt 35 – 35 százalékon áll.

Justin Trudeau a montreáli Papineau választókerület parlamenti képviselője. Először 2008-ban választották képviselővé. Trudeau többször felszólalt a nacionalizmus ellen, ami – szerinte – egy tizenkilencedik századi ötlet, miközben az összes jelölt közül ő hivatkozik leginkább a kanadai hazafiságra és ő fordul legtöbbször nemzeti-érzelmű szólamokhoz. Ugyanakkor hevesen tiltakozott az ellen, hogy Québec-et, illetve a québécois népet nemzetté nyilvánítsák.

Miközben kampányának legfontosabb üzenete a középosztály érdekeinek képviselete, komolyan kidolgozott policy ötletei nem csak 2008 óta tartó parlamenti jelenléte nem voltak, hanem a jelenlegi pártelnöki kampányból is hiányoznak. Honlapján egyetlen egy konkrét policy elem sem található. Erre a ma délutáni pártelnöki vitán Garneau is utalt: szerinte egy választás a politikai ötletekről és policyről kell, hogy szóljon, nem pedig egy adott vezető vélt vagy valós karizmájáról, vagy jóképűségéről. Trudeau egy másik ellenfele – Martin Cauchon – szerint a liberális párt mindig a „pragmatizmus és a józan ész” oldalán állt, ezzel jelezve, hogy ő középre húzná a nagy múlttal rendelkező alakulatot.

6 hozzászólás

  • Orulok neki, hogy Illi hagy egy kis helyet meg Neked CA.
    No meg annak is, hogy egy kis canadai tema is felkerult.

  • Igem én is majdnem biztos vagyok abban, hogy megnyeri a vezetői posztot. Justin szintén rendelkezik karizmával, mint az apja.
    Viszont nem örökölte apja tudását, intelligenciját és akaratát. Justin, sajno anyjára hasonlít.
    Ez nagy kár, mert ha Liberális párt vezetője lesz, könnyen ő lehet a következő miniszterelnök.
    Stephan Harper sajnos nem rendelkezik karizmával!

  • JIMBO
    2013 január 20
    5:18 du.
    téged ez mennyiben érint, picinyem? no meg, ki az az illi?
    a témához, ha szólnál, mint figyelő, mindjárt találnál egy kics becsületmorzsát. persze, ha hozzá se tudsz szagolni a kanadai belpolitikához, az más.
    látod, én nem is szólok hozzá, csak téged egrecíroztatlak.
    de ne izgulj, hamarosan megjelenik egy újabb írásom, azon majd elrágódhatsz megint 😀

  • arra jottem ra, hogy a Figyelo egyenlo a Bencsics Klaraval!
    szemet sunyi es ez jar egyhazba…es osztja az iget?! felhaborito!

  • Nekem a Joyce Murray is szimpatikus volt!

  • Justin tul fiatal. Igazan varhatott volna. Soha nem felejtem a Province-nek volt egy Weekend magazinja,
    abban volt egy nagy cikk Pierre Trudeaurol negy holgy
    nyilatkozott rola a valasztas elott, az egyik egyidoben menyasszonya is volt. Meg ma is elottem van Trudeau furdoruhas bravuroskodasa – mi koze volt ennek a politikahoz – meg nem ertettem. Ferjem tisztelte en nem annyira, a Trudeau ujj viszont nekem is tetszett. Legnagyobb eredmenye hogy az alkotmanyt felig meddig hazahozta s kozben a kiralynot is megtartotta, ha nem is vagyok monarchista, legalabb ebbol a szempontbol nem lettunk meg amerikaiak. A masik meg az, hogy Trudeau jol mukodott krizis idelyen. A fia? Azt nem mondanam, hogy az anyjara hasonlit, mert remelem, hogy nem elmebeteg, de meg tul zold. Semmi eshetoseget nem latok arra, hogy akar Justinnal vagy Justin nelkul egy jo miniszterelnokunk lehessen, mintahogy Trudeau ota sajnos egy sem kepviselte az orszag erdekeit igaz becsulettel. Egy becsuletes politikosunk volt az utobbi idokben, Jack Layton volt a neve, nyugodjek bekeben.