Himnusz?

2013 január 22 11:31 de.74 hozzászólás

A téma felvetése hónapok óta érlelődik bennem, de most vált aktuálissá, hisz most 190 éve, hogy Kölcsey Ferenc megírta a Himnuszt. Ehhez kapcsolódóan merült fel bennem, hogy a Székely himnusz eléneklése a magyar parlamentben milyen protokolláris szabályoknak felel meg, vagy esetleg valami más célja van?

Dóbus György – Vereckei hágó

A Székely himnuszról tudni kell, hogy szövegét 1921-ben írta Csanády Kálmán, aki akkor már Magyarországon élt, míg zenéjét a szintén hazánkban élő Mihalik Kálmán komponálta. A szerzők nem himnusznak szánták, hanem lánykarra komponált kantátának, amelyet először 1922-ben adtak elő Aquincumban rendezett Székely Egyetemista és Főiskolai Hallgatók Egyesületének találkozóján. Később se vált hivatalos himnusszá, csak népszerűsége miatt, egyre gyakrabban énekelték a magyar Himnusszal és Szózattal együtt tömegrendezvényeken. Népszerűségének egyik alapja, hogy gyakorlatilag születésétől fogva a romániai rendszerváltásig tiltott mű volt, mint nálunk is a szocialista rendszerben.

Magyarországon 1941-44 között a kötelező tananyag része lett, de (Kriza Ildikó tanulmánya szerint) nehéz dallama miatt nem vált népszerűvé, ahogy Észak-Erdélyben sem.

2009. szeptember 05-én a Székelyföldi Önkormányzati Nagygyűlés hivatalosan Székelyföld himnuszának nyilvánította.

Szóval több sebből vérző probléma ez. Himnusza egy országnak van, Székelyföld soha nem volt önálló ország, hanem egy történelmi tájegység, de maga Erdély sem volt önálló állam, csupán csak egyfajta önállósággal rendelkezett a Magyar Királyságon belül. Egyedül a török hódoltság idején bírt nagyobb szuverenitással, amikor a történelmi Magyarország három részre szakadt.

„A nemzeti himnusz egy nemzet, nép tagjaink együvé tartozását kifejező, emelkedett hangú, megzenésített költemény, amelyet hivatalos, ünnepélyes alkalommal énekelnek, adnak elő. Ilyenből minden nemzetnek egy van, és az tekintik a nemzeti összetartozást kifejezőnek.

A nemzeti himnusz olyan hazafias zenemű, amely az adott állam Alkotmánya, törvényei hivatalos állami jelképként, nemzeti himnuszként ismer el, az adott (saját állammal nem rendelkező) nemzet vagy nép(csoport) közös identitásának zenei kifejezésére hagyományosan elfogad”

Ennek szellemében a felvidéki, a kárpátaljai, az erdélyi, a vajdasági, a horvátországi, a szlovéniai, az ausztriai magyaroknak és a világ bármely táján élő, magát magyarnak valló embernek a nemzeti Himnuszát Kölcsey Ferenc és Erkel Ferenc alkotta meg.

Nos, akkor ezeket megismerve ismételten felteszem a kérdést: mi keresnivalója van a Székely himnusznak a magyar Parlamentben? Tudom, hogy a magyar népnek fájó pont Erdély elvesztése, de a Székely himnusz eléneklése a magyar parlamentben jelenleg bennem sajnos a területi revizionizmus érzetét kelti fel ahelyett, hogy az összetartozásról szólna. Ugyanakkor alkalmas arra, hogy az egységet megbontsa, hiszen a magyar nemzetiségek közül kiemel egyet, s a többi jogosan veti fel, ha ők igen, akkor mi miért nem? Tovább folytatva a gondolatot, ha már Székely Himnusz, akkor a Felvidék, Kárpátalja, vagy a Vajdaság magyar nemzeti éneke hol van, azok miért nem hangzottak el? Van egyáltalán ilyen, tud valaki ilyenről? Hiszen országunknak részei voltak, a Trianoni békeszerződés azokról is rendelkezett. Egyfajta megosztó szerepe van. A magyarok nem a Székely himnusztól lesznek egységes nép, hanem attól, ha megtanulják azt, hogy mit tehetnek a hazájukért, mit tesz a hazájuk értük, mit várhatnak el választott vezetőitől, akik nem törekednek arra, hogy megosszák a nemzetet.

Ráadásul nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy Romániával a kapcsolatunk penge élen táncol, az utóbbi időben eléggé vérzivatarosra sikeredett, nem beszélve az RMDSZ nem egy olyan megnyilvánulásáról, hogy nem kérnek a politikájukba Magyarországról való beavatkozásból, nem kell nekik megmondani, hogy ki legyen az elnökük. Nem beszélve arról, hogy az erdélyi magyarság is a megosztás csapdájába esett bele.

A probléma az, hogy a Székely himnuszt a magyar identitás dagasztására használják, ami önmagában nem lenne baj, az viszont bűn, hogy manipulálni akarnak vele, hogy józan kompromisszumok helyett, autokratikus, agyament döntéseiket akarják nemzeti lobogókba bugyolálva, lenyomni a torkunkon.

Egyébként a Székely himnusznak nevezett zenemű nagyon szép és felemelő. Hogy aztán eszközül használják a magyarság megosztására, az már más kérdés.

Kiss Eszter, a KMH vendégszerzője

74 hozzászólás

  • Puchert János

    Ha már a Himnuszról van szó én azt még hozzátenném, hogy egyes föleg labdarúgó mérkőzés előtt eljátsszák a magyar Himnuszt annak ellenére, hogy a csapat 11 tagja közül jó ha a fele magyar ráadásul néha felkérnek egy-egy személyt az éneklésre amiből. már volt egy két leégés. Azt hiszem a Himnuszt meg kellene hagyni arra az alkalomra ha nemzetközi mérkőzéseket játszanak

  • namármost: ha mindehhez hozzá vesszük az erdély-szerte ismert kevély székely mondást – nem vitathatom, mivel csíkszeredában hallottam, ami, saját hibáján kívül, igencsak magyar többségű város – mi szerint a székely sz@rta a magyart, érdemes elgondolkodni a székely himnusz születésén.
    az pedig, hogy a székelyföldi önkormányzati nagygyűlés minek nyilvánította, semmit nem javít a helyzeten. székelyföld még csak nem is közigazgatási egység, a nagygyűlés pedig nem alkotmányozó szerv.
    de nem is ez a lényeg, hanem az operatív megosztó szerepe, amit orbánék rendesen gyakorolnak, más, egyéb sunyi eszközeikkel egyetemben.

  • Kiss Eszter,
    Igen a magyar Himnusz szülinapja van ma! Vajon miért piszkálja a Székely himnusz ezzel az évfodulóval?
    A cikk elején, azt hittem írni fog a magyar Himnusz eredetéről, történelméről és mondanivalójáról!
    Nem. Magát a Székely Himnusz piszkálja.
    Valamikor volt egy miniszterelnök, Antall József, aki azt állitotta, hogy 15 millió a magyar.
    Sokan így érzik.
    Járt már Székelyföldön?
    T.i. ott a magyararul igen szépen beszélő emberek, magyarnak érzik magukat.
    Ezt a mai kormány értékeli és megbecsüli. Ezért van székely himnusz a Parlamentben.

  • Kihagytam elmefutattatása válasza ként, a többi elszakitott magyarnak nincs himnusza. Itt nincs kiválasztásról szó, egyszerüen a Székely himnusznak van mondanivalója, még a többi elszakított magyarság számára is.

  • Korrekt történeti leírás.
    Nem sokat tudtam a székely himnuszról. Így nagyon nagy érdeklődéssel olvastam az írást. Számomra minden leírt információ új volt. Már a cikk után rákerestem néhány információra. A cikk tényszerűsége megkérdőjelezhetetlen.
    A benne foglaltakkal és a konklúziókkal is egyetértek.
    A magam részéről gratulálok, és köszönöm az ismereteimnek a bővítését.
    Számomra hasznos volt, és az üzenet értékét is üdvözlöm.

  • Mint „máshol” is itt is
    !
    Muszáj ismerni, hallgatni?
    Én a 62 évem alatt még nem hallottam, de nem is vagyok rá kíváncsi!
    Meghagyom az élvezetet a „mélymagyaroknak”! 🙂

  • a jobbikos nyilasok hasznâljâk SZékely himnuszt,milyen célbol vagy mit akarnak avval tûntetni ?

  • Szolgalati Kozlemeny!

    Elokerult a foldsotet gyoker konyvtaros, a Bencsics Klara….Figyelo neven rondit bele a demokraciaba es minden ertelmes megnyilvanulasba! Lehet utni, vagni!:)

  • Most hallottam (olvastam) életemben először, hogy a székely himnusz megosztó. Az anyját! Akkor lehet, hogy csak engem nem zavar.

    Egyébként, Spanyolországban a katalánoknak és a baszkoknak is van himnusza. Nagy-Británniában pedig walesnek és a skótoknak is. Van külön skót zenekar. Az ünnepségeken ott szoktak lenni a királynő kíséretében, és büszkén játsszák nemzeti himnuszaikat. Ugyanis, több is van nekik. Máig nem tudják eldönteni, hogy melyik legyen az „igazi”.

  • Felvilagosito

    „akkor a Felvidék, Kárpátalja, vagy a Vajdaság magyar nemzeti éneke hol van”

    A You Tube – on, meg a cikk szerzoje is megtalalhatja mindegyket.

  • 60 évig nem hallhatta mert nem játszották a szocialisták, de már éneklik Magyarországon a rendszerváltás óta.
    Csak mióta Fidesz kormány van, azóta haragszanak rá.

    Ille hozzászólása olyan primitív, hogy nem válaszolok rá.
    Felvilágositó: köszönöm az információját, majd megnézem

  • asher olvasta már ezt a cikket?
    „Székelyföld soha nem volt önálló ország, hanem egy történelmi tájegység, de maga Erdély sem volt önálló állam, csupán csak egyfajta önállósággal rendelkezett a Magyar Királyságon belül. „- írod, kedves Kiss Eszter. Asher-nek egészen más erről a véleménye, amit előszeretettel hangoztat.
    Vajon most miért nem köt bele?

  • Mielőtt valaki nagyon magyarkodna: A széklyek NEM magyarok, a székely himnusz nem magyar himnusz. Ha valaki nem tudja közlöm: A honfoglaláskor a korábbi Magyarország területén jórészt Avarok voltak. A mai székelyek nem a honfoglalókkal érkeztek, hanem az ország vezetésének szüksége volt dolgos kezekre,katonákra és a mai székelyek BETELEPÜLTEK. A honfoglaláskor a mai értelemben vett székelyek még neméltek a mai Románia területén, osa csak a XII-ik, XIII-ik században telepedtek le. A betelepülőkkel,köztük a Hunt-Pázmány német származású lovagokkal, akik egyébként István testőrségét is képezték, majd további hittérítőkkel kerültek közénk más népcsoportok. A magyar törzsek honfoglalása idején az országlakossága mindössze 5OO.OOO Főt tett ki,majd ez alétszám 2-3OO év alatt 1 millió főre duzzadt. A kereszténységet a németeknek köszönhetjük, valamint egy házasságnak. Géza király uralkodása alatt leszámolt a közben ellenségünkké vált németekkel, majd a bajoroksegítségével leszámolt a besenyőkkel is és erős törvényeket alkotott. A székelyek a délvidéket védték, a németek inkább az északi részeket és a királyt. Katonai szolgálataikért földet és rangot kaptak. A székelyek így léptek elő nemessé, egyébként általában földművesek, az én felmenőim pl olajütők voltak, ez nagy hagyománnyal bírt Erdélyben. Később az északi, a Hunt-Pázmán családdal keveredett családokból nőtt ki az ország jelentős nemesi rétege,ezért van az, hogy a főnemesi családok között szép számmal vannak olyanok, akik neve első ránézésre zsidó névnek tűnik, valójában nem az. Később Ferenc Ferdinánd és más osztrák királyok (császárok) is adományoztak rangokat, de van olyan magyar nemesi, főnemesi család, akik itáliában, vagy más,külföldi országban jutottak nemesi ranghoz. Ezen túlmenően vannak úgynevezett „történelmi” magyar családok is,mint pl.a Hunyadyak. Engem mindég idegesített az, hogy az Erdélyiek magyarabbaknak tartották éstartjákmagukat a magyaroknál, holott származásuk szerint nemis magyarok. Egyébként az én egyik ágam szintén nem tartozik a honfoglaló magyarok közé, eredetileg a (jelenleg eléggé hiányos) családfám kutatásánaál ott tartok, hogy vannak szálak Erdély felé is és Németország felé is a Hunt-Pázmán lovagok felé. Tudomásom szerint Európában 6 Bakos család van, állítólag és ez elég ellentmondásos, a felvidéki ág 1664-ban, mások szerint 1666-ban osgyáni de Bakos Gábor báró halálával megszakadt és anyai ágon ment tovább a vérvonal a Luzsénszkyek felé. (Sokan ezt kétségbe vonják, én sem hiszem el, mert a Mátramindszenti Óvár a Bakos család tulajdonában volt még amikor Gömör Vármagyéről beszéltek és apám Mátramindszenttől 20 km-re született. Egyébként a várnak már csak helytörténeti leírásban van meg a nyoma, mert Bakos Gábor halála után 50 évig nem lakta senki és a LAKOSSÁG SZÉTLOPTA,ebből épült fel a fél falu. A török nem bántotta, az osztrák nem bántotta, a „magyar” SZÉTLOPTA. Hajrá magyarok, hajrá Magyarország ! De könyörgöm ! NE ÍGY !!!

  • Felvilagosito
    2013 január 22
    7:09 du.
    és? az a himnuszuk? ki titulálja annak? eléneklik a parlamentjükben is, az ország himnusza után?

  • Sárdi Jani
    2013 január 22
    7:07 du.
    na, ezt nem kellett volna. spanyolországban a katalánok és baszkok nemzet a nemzetben, kb. úgy, ahogy belgiumban a vallonok és a flamandok. wales és skócia önálló ország, rajta kívül még észak-írország alkotja angliával nagy-britanniát.
    ebbe nagyon beleszaladtál…

  • Nyilas Misi
    2013 január 22
    6:08 du.
    felesleges. ha ilyenekről ír, hogy a székelyek magyarnak tarják magukat, akkor tényleg fogalma sincs semmiről, sőt, a történelmet sem ismeri.
    a székelyek mindig is székelynek tartották magukat, és nem magyarnak.
    több, mint egy évig volt egy csíkszeredai magyar barátnőm, meglehetősen sokat hallottam tőle viselt dolgaikról.

  • Figyelő

    Nem véletlen az időzítés. Minden magyarnak egy himnusza van, mégpedig Kölcsey és Erkel alkotta Himnusz, függetlenül attól, hogy hol él. Legyen az Kanada, Ausztrália, vagy akár Erdély.

  • Sardi Jani!
    Igy van ahogy irod. Ez megint nem MAGYARJELENSEG, de ezeknek jo tamadasra, gunyolodasra, szemetkedesre.
    Eleg siralmas, de tobbre nem telik. Varni kell valami jobb temara(„topic”-ra).
    Ez az o ertelmezesuk a DEMOKRACIARA…

  • Felvilagosito
    2013 január 22
    7:09
    Ezért a hozzászólásét kár volt idejönni. Avagy abszolút nem érti miről írt a cikk.
    Abban igaza van, fent vannak a dolgok. De ha már 15 mill. Magyar, akkor ne csak egy himnuszt, hanem mindet játsszák le! Nem csak székelyföldön élnek magyarok!
    Arról nem beszélve, hogy évszázadok óta vita volt, kik az igazi magyarok. Erről írt Ille is, a székely pottyantotta a magyart mondással. Nem tudni, kettéváltak-e a honfoglalók, vagy előőrs voltak, avagy a hunok maradékai, esetleg mindhárom. De tény, Erdély többszöri elszakadási kísérletében mindig benne voltak ezek a viták, ellentétek.
    Területileg Erdély a legnagyobb. Vagyis értelemszerű a revizionisták választása, csakhogy ez álom. Túl az álmokon, azért vannak tények is. Arról nem is beszélve, hogy amíg álmodoznak, átszundikálják az élet valós lehetőségeit. Nem területi, hanem az ország jelen lehetőségeit. Utána maradnak a további álmok, és a siránkozás, az elszalasztott lehetőségeken.
    Ébredni kellene, és naggyá tenni a jelenlegi országot!

  • A cikk irójával egyetértek!Semmi keresni valója nincs a magyar parlamentben a székely himnusznak.A magyar himnusszal az a gondom,hogy a részemről elsőként ismert/64 évig/himnuszt tekintem magyar himnusznak,a mostani fidess változatot nem.Ma hallgattam meg a fideszesst, véleményem szerint nem jó változat!

  • na, haladjunk.
    akinek elkerülte volna a figyelmét: a cikk indító témája nem a székely himnusz, hanem az a kérdés, hogy mit keres egy műdal, minek sem alaki, sem alkotmányos formája nem predesztinálja himnusszá minősítését – lásd a himnusz fogalmával kapcsolatos idézetet – egy országgyűlésben, ami, ha jól sejtem, már elnevezésében is arra utal, hogy az ORSZÁG – figyeled, haver? nem az egyetemes magyarság! – dolgairól dönt, amihez semmi köze bármilyen székelységnek sem!
    szóval, miről is beszélünk? csak nem mégis megosztásról van szó?
    a horst wessel lied hallatán se állt fel senki, csak később, mikor egy ország himnusza lett, szövege a mai napig is úgy kezdődik, hogy deutschland, deutschland über alles, ami alapvetően hazafias töltetű, a hazához való hűséget jelképezi, csak hitlerék idején lett a mindenek felett állás, a felsőbbrendűség hangsúlyozása!
    miért kellene állva tisztelegni egy MAGYAR parlamentben egy – ráadásul nem is magyar – népcsoport kesergője előtt?
    mert holmi nagygyűlés székelyföld himnuszává avatta? székelyföld állam? nem. van saját törvényalkotó szerve? nincs. van nemzeti zászlaja? nincs. önálló nemzet? nem.
    népcsoport.
    rendben, közös identitásuk zenei kifejezése. és? ettől még nem való a parlamentbe.

  • Sárfi Jani, ki mondta, hogy azt kifogásolja, miszerint van a székelyeknek egy himnusza?
    Csak éppen elgondolkodtak egy páran azon, hogy mi célból éneklik a magyar Himnusz és a Szózat mellett (szövege: V9r9smarty Mihály, zene: Egressy Béni), a magyarországi magyar parlamentben.
    Van a csángó magyaroknak is himnuszuk.

    És lényegesen igényesebb zenemű – népdal eredetileg, a szövege kb. 150 – 200 éves, de lehet, hogy több.

    A csángó himnusz.

    http://www.youtube.com/watch?v=bdctMrTmTuE

    Gyönyörű népdal, az igazsághoz hozzátartozok, hogy bár a csángók nagyon régen éneklik, himnusznak csak az utóbbi 20 évben lett elnevezve.

    Csángó magyar, csángó magyar
    Mivé lettél csángó magyar
    Ágról szakadt madár vagy te
    Elfeledve, elfeledve.

    Egy pusztába telepedtél
    Melyet országnak neveztél
    Most se, országod se hazád
    Melyet országnak neveztél

    Idegen nyelv beborít, nyom
    Olasz papocskák nyakadon
    Nem tudsz énekelni, gyónni
    Anyád nyelvén imádkozni.

    Én Istenem hová leszünk,
    Gyermekeink, s münk elveszünk
    Melyet apáink őriztek
    Elpusztítják szép nyelvünket.

    Halljuk áll még Magyarország
    Úristenünk Te is megáld,
    Hogy rajtunk könyörüljenek,
    Elveszni ne engedjenek.

    Mert münk is magyarok vagyunk,
    Még Ázsiából szakadtunk,
    Úristen sorsunkon segíts,
    Csángó magyart el ne veszítsd!

  • A Székely Himnusz eléneklése a Parlamentben egy összekötö elismerés a végeken kitarto, romànositàsnak ellenàllo testvéreinknek.
    A szerzö hiànyolja,hogy miért teszünk kivételt,de vàlaszol is”mert nincs nekik”.Tehàt feleslegesen ir a megosztàsrol!
    Az ilyen szépen megirt-megfogalmazott- cikkekben is a politizàlàsra tévedés a gyenge rész.

  • Dénes erős, eggyel feljebb írtam, hogy igenis van, bár csak az utóbbi 20 évbe nevezik Csángó himnusznak.

    És sokkal igényesebb dal, hiszen ősi és gyönyörű népdal.

    Sőt a történelmük egy részére is rávilágít a csángóknak – több száz évvel ezelőtt már könyörögtek Rómának magyar anyanyelvű papokért, lévén nagyon vallásos katolikusok, de mind a mai napig nem kapnak, az 1600-as években (benne van a dalban) olasz papokat, küldtek, akiknek a nyelvét nem értették, később románokat.

    „A Székely Himnusz eléneklése a Parlamentben egy összekötö elismerés a végeken kitarto, romànositàsnak ellenàllo testvéreinknek.”

    Na, akkor a csángó himnuszt is el kellene énekelni ilyen okkal.

  • Rasid

    nem ismered te a „mi” Bencsics Klarankat…egy kepmutato szentfazek, egy agyhalott, retardalt, szenilis fidesz szocso…fogalma nincs, mi van otthon, mert onnan mar 56-ban eljott, de 2006-ban vette a faradsagot, hogy hazamenjen es reszt vegyen a zavargasokban…olyan kanadai pap mellett kardoskodott, aki utotte-vagta a demokratikus oldal kepviseloit kulonfele ujsagcikkeken keresztul, mig a vegen kiderult, hogy evek ota paraznalkodik egy kolleginaval, akit sikerult persze teherbe ejtenie…:) sajnos semmi nem tunik el, csupan atvaltozik…igaz Bencsics?! en mondjuk jobban orultem volna, ha agynak dol valami gutautessel…de ezek szerint jo eroben hazudozik tovabb az aljas nember…

  • Dénes ERÖS
    2013 január 23
    6:03 de.
    végeken helytálló…na, ne komolytalankodjon, fiam.
    a szimpátiatüntetés nem parlamenti feladat.

  • amugy a szekely himnusz a megosztas, az uszitas szimboluma

  • Dénes ERÖS
    2013 január 23
    6:03 de.
    Látom, kezd belebonyolódni a saját ideológiájukba :-))
    Erre utal, hogy már a szélsőjobbtól is különböző ideológiát kezd gyártani, vagyis nincsenek észérvei.
    Nem tartja nevetségesnek önmagát?
    Ugyanis az ön által elmondott ideológiát a rendszerváltozásig elfogadtam volna. Ha viszont nyomon követte volna a romániai magyarság helyzetét, lehetőségeiket a rendszerváltás után, rájött volna, most nagyon nagy butaságokat hordott itt össze.
    Ugyanakkor nem indok a többi országban élő magyarság hátrányos megkülönböztetése. Ha már az asszimilációnál tartunk, épp hogy jelenleg nem Romániában van baj. Akkor már a Szlovákiában élőket, vagy az Ukrajnában élőket kellett volna preferálni. Már a kettős állampolgárság helyi megítélése kapcsán is.
    Vagyis barátom, befürdött az ideológia! Megint kiemelve, az egy ország nemzetiségének elkülönítését a többitől!

  • Bakos Róbert
    2013 január 22
    11:26 du.
    Köszönöm a korrekt történelem órát. Kétszer is átolvastam, a benne foglalt információk miatt.

  • Ille István!

    Semmit nem cáfoltál abból, amit írtam. Nem látom értelmét disputázni Skócia, Wales vagy Észak-Írország Nagy-Britannián (Egyesült királyság) belüli státuszának bonyolult meghatározásán.

    Bakos Róbert!

    Ha boldoggá tesz, hogy a székelyek nem magyarok, akkor hidd azt. Ilyen értelemben a kunok, a jászok, a palócok sem azok. Bár utóbbiak nyelvet cseréltek, a székelyek viszont nem.

  • Kedves Kis Eszter!
    Nekem tetszett a cikke, mert világosan fogalmazott, történelmet ismerő cikk volt. A helyzet az, hogy sajnos, nem értek egyet a Székely Himnusz elmarasztalásával.
    Volt már Székelyföldön? Én kétszer is, elég messziről.
    Sehol Magyarorszégon olyan szépen nem beszélnek magyarul, mint Székelyföldön. Pedig már több mint 90 éve román iskolákba kötelesek járni.
    Magyar érzelmüket, kultúrájukban, hazaszeretetben és emberségben példa lehetne más magyaroknak.
    Talán ezt méltányolják a parlamentben annyira és nem mint magyar himnuszt éneklik ott, hanem egy elsimerést és együvé tartozást szimbolizálnak.
    Szerintem, nem érdemes mindent elpolitizálni!
    Ja, és Amerikának két himnusza van. Angliában a skótok himnuszát is játszák ünnepélyek keretében.
    Kanadának is két himnusza van, az angol és a kanadai. Az angolt ma már ritkábban játszák, most már csak ha a királyi család látogatja.

  • Sárdi Jani
    2013 január 23
    8:51 de
    Himnuszuk államoknak, nemzeteknek van. Népcsoportoknak nincs. Így a székely himnuszt is inkább indulónak, választott zenének, vagy más kategóriának nevezhetjük. Himnusznak semmiképpen. Már annak okán is, hogy a magyarságnak egy himnusza van.
    A magyaroknak egy himnuszuk van. Vagy akkor ismerjük el, ez egy más, nem magyar nemzet himnusza, akik az idők folyamán megtanultak magyarul. Önnek melyik a jobb?
    De akár így, akár úgy, nem való a parlamentbe.
    A kommentben nem tértem ki külön arra, az ön által emlegetett népek benne vannak a kategóriában. Vagyis nemzetek. Így a parlamentben akkor lenne helye egy másik himnusznak, ha egy ország tagja lenne a közös hazának. Mondjuk Skócia szomszédos lenne, és csatlakozna Magyarországhoz, akkor, és csak akkor lenne helye két himnusznak a parlamentben.

  • Bakos Róbert

    Igen értékes információval szolgált, köszönöm szépen

  • Sárdi Jani
    2013 január 23
    8:51 de.
    nem volt mit cáfolni. a badarságokat nincs mivel. a himnuszukról írt, édes öregem, én pedig csak igazoltam annak jogosságát.
    csak melléduma amit előadott, jánosom, melléduma, ráadásul semmi köze a témához.
    de csak így tovább!

  • Ha nem derült volna ki az írásomból, akkor még egyszer leírom, csak kicsit rövidebben. Nem a Székely himnusszal van bajom, hanem annak „használatával” a parlamentben oly módon, mintha hivatalos nemzeti himnusz lenne.

  • Kiss Eszter
    2013 január 23
    10:36 de.
    Mindenki tudja miről szól a cikk. Az írása korrekt.

    Viszont itt különböző pártállású, és pártokon kívüli emberek különböző nézőszögből írják a kommenteket. Mivel a napi politika szintjére alacsonyították le a Székely-himnuszt, óhatatlanul sokkal szélesebb körben, a himnuszhoz nem tartozó napi politika és ideológia is keveredik a hozzászólásokban.

  • Bencsics te agyhalott

    Honnan a joszagu istenbol tudja, hogyan hangzik 2013-ban a szep magyar beszed? Onnan Kanadabol? 50 ev tavlatabol? Nekem nem kell Szekelyfoldre mennem, hogy szep magyar beszedet halljak, Budapesten is volt benne reszem rendszeresen, Péchy Blanka beszédművelő köréhez tartoztam középiskolásként. Hacsak nem attol volt szebb ott Szekelyfoldon, mert senki nem kuldte el magat a jo budos francba!

  • Figyelő

    Igen jártam Székelyföldön nem is egyszer. Nem a Székely himnusszal van bajom. Hanem avval, hogy eszközként, populáris célból használják ott és úgy, ahol, és ahogy nem kéne.
    Kanadának viszont nem véletlenül van két himnusza, azt nem kéne idekeverni, mert nem jó példa. Kanada önálló, viszont a Brit nemzetközösség része.

  • Don Ovuz

    Köszönöm szépen.

  • Bakos Róbert írása féligazságokat tartalmaz.
    Kérdéses, hogy az itt élő avarok – és pláne a székelyek – nem magyarul beszélő nép volt. Hát akkor milyen nyelven beszéltek?
    Az én meggyőződésem szerint László Gyulának nagyon is igaza van a kettős honfoglalás tekintetében. Mivel az árpádi magyarok a kései avarok (eredetileg onogur magyarok, akik 670 körül telepedtek meg a Kárpát medence egész területén, az un. griffes -indás kultúra viselői ők
    )szállásterületei mellett települtek meg, és nincs régészeti nyoma erőszakos foglalásnak – úgy tűnik, egy régebben idejött magyar népcsoport szomszédságába kerültek. Ezt a helynevek, egyéb földrajzi nevek bizonyítják, amik mind magyarok – nyoma sincs törökös, vagy bolgár neveknek (kevés szláv van) – az addig itt élők magyarul nevezték el a településeiket, folyóikat.

    A székelyeket külön megemlíti Anonymus, mint már itt élő népet, akik békével fogadták az árpádi bejövőket.

    Három helyen éltek, mint határőrzők: a mai területükön, észak és Dél-Dunántúlon. Később tömegesen vonultak a mai erdélyi területükre az ott élők mellé.

    Honnan a nyelvük? Ami bizonyosan magyar volt már az Árpádok bejövetele idején.

    Mert azon senki sem szokott elgondolkodni, hogy a lényegesen kisebb létszámú árpádi magyarok terjesztették el a náluk ötször nagyobb népesség körében a magyar nyelvet.
    Lehetetlen. Mindig az a nyelv lesz domináns, ahol túlsúlyban vannak a nők, akik a nyelvet tovább örökítik.
    Így történt nyelvcsere a bolgároknál: az Al-Duna mellé telepedett bolgár-törökök ott nagyobb lélekszámú szlávságot találtak, és pár generáció alatt a nyelvük elszlávosodott.

    A székely népköltészet egyébkén őriz olyan motívumokat, amik lényegesen a kereszténység felvétele előtti hitvilágot jelenítik meg. Vagyis sokkal, de sokkal régebbiek, mint az árpádi idők. Gyönyörű magyar nyelven!

    Summázva: Árpádék itt magyarul beszélő, földműveléssel foglalkozó népet, sőt népeket találtak, a szabad területeken (mivel nekik inkább pusztás vidék kellett az állattartáshoz)), letelepedtek – később szépen keveredtek.

  • Tulajdonképpen nekünk is két himnuszunk van, nyugodtan annak számíthatjuk a Szózatot is.

    A számomra (hiszen mindkét vers és dal az összmagyarságért fohászkodik) groteszk, hogy még harmadikként, – úgyszólván kakukktojásként – még pluszban elzengik a székely himnuszt.

    Van ebben egy jó adag politikai haszonszerzés, mint cél.

    Ez a nyomorult maffia a világon mindennel próbálkozik, hogy bebetonozza a hatalmat – hát kedveskedik az erdélyi magyaroknak, akiknek kettős állampolgárságot adott – szavazatok reményében. Ezek semmit sem csinálnak önzetlenül, még egy dalolást se…

  • ombre

    Nagy igazságot szóltál a Szózattal kapcsolatban

  • ombre
    2013 január 23
    12:09 du.
    köszönet a részletes eredetelemzésért!

  • Don Ovuz!

    Először megdicséred Bakos Róbertet, aki szerint a „székely nem magyar”. Aztán a nekem írt hozzászólásodban a székelyeket mégis „népcsoportnak” nevezed. Ugyan, milyen népcsoportnak? Csak nem magyarnak? Hol itt a következetesség?

  • Ille István!

    Nem reagálok hozzászólásodra, hogy tudj koncentrálni a következő írásodra.

  • ombre
    2013 január 23
    12:17 du.
    Bizony igazad van Ombre!
    Bármilyen kis siker érdekében (még, ha csak vélt is) az anyjukat is eladnák ezek a maffiózók!
    Nagy pofára esés lesz a vége, mert a normális emberek átlátnak rajtuk! 🙂

  • Dudás Ferenc

    Melegen ajánlom minden jobboldali szimpatizánsnak,hogy olvassa el a TISZTA LAPPAL című könyvet amit Bozóki András a Fidesz egykori prominense szerkesztett. Nem lehet tehát azzal vádolni,hogy egy baloldali személy le akarja járatni a jobboldalt. Vaskos könyv,de aki elfogulatlanul át rágja magát rajta,tapasztani fogja,hogy mennyit változott a Fidesz mentalitása 22-25 év alatt. Egy idézet a könyvből. ,,Magyarországot a békétlen bajkeverő szerepében tünteti fel mind a szomszédok,mind a Nyugat előtt.A Trianon-fóbia,vagy az olyan kijelentések,hogy miniszterelnökünk 15 millió magyar miniszterelnöke akar lenni,mind olyan szimbolikus gesztus,amely semmilyen gyakorlati haszonnal nem jár, ellenben annál több kárt okoz.”
    Az Antall-kormány külpolitikáját bírálják 1991.IV.13.

  • Dudás Ferenc

    Még két idézet:Beszélő,1990.VII.21.Kovács András
    ,,- – -az ellenzékből csak a horthysta múlthoz állítólag tisztázatlan Fidesznek volt elegendő helyzetfelismerő képessége és lelkiereje ahhoz,hogy elhagyja az üléstermet a parlament emlékezetes Trianon-aktusa alatt,- – -”
    ,,- – -a szabad demokraták önmaguknak sem természetes szövetségesei.Miért akarja hát a Fideszt a keresztény nemzeti táborba?”

  • Don Ovuz
    2013 január 23
    10:25 de

    Igen, így van, de a magyarok ahelyett hogy becsülnék, több mint 150 éve sem az osztrákok sem a szovjetek nem bírták elvenni tőlük a Himnuszt, új dolgok után kojtatnak. Főleg azok után amelyekről lerí a felületesség és az érdek.Történelemírásban is friss szelek fújdogálnak. Az a “csodálatos hazafias elv”, a protokronizmus is felütötte már a fejét.

  • Bakos Róbert
    2013 január 22
    11:26 du.

    Mennyire magyarok vagy nem a székelyek, az mellékes. Árpád népe sem volt egységes. A mindenkori magyar király alattvalói voltak, és abban a korban az etnikumot e szerint értették (esetleg megjegyezték, hogy más szokásúak). A székelyeknek már a XIII-dik századtól rendkívül széleskörű kiváltságaik voltak, szemben a magyarokkal (Mohács után már zsonglőrködtek is vele). Legalább részben vissza szeretnének kapni belőle valamit.

  • ombre
    2013 január 23
    12:09 du.

    “Summázva: Árpádék itt magyarul beszélő, földműveléssel foglalkozó népet, sőt népeket találtak,..”

    Kedves ombre, ha nem lenne naív és történelmi ismereteket nélkülöző a kijelentése, azt mondanám, hogy a protocronizmus határát súrolya, és vészesen közeledik ahhoz a ponthoz, amikor már a dáko-romai elmélet magyar változatának nevehetném.

  • „Így írtok ti” – liberálisok

    Kölcsey himnusza több mindenért nem „demokratikus”. Mi az hogy „Isten áld meg a magyart”? – holott vannak ateisták is, akik ezt kikérik maguknak. És miért csak a „magyart áldja az isten”? Ugyanis, amikor íródott a mű, Magyarország többnemzetiségű volt. Kölcsey kirekesztő, sőt náci. Egyébként is, egyik felmenője szlovák volt, ezért nem is hiteles.
    „Kárpát szent bérce” pedig ma már nem aktuális. Irredentizmust sugall. „Tokaj szőlő vesszeje” pedig utalás Orbán Viktorra, illetve káros a fiatalok lelki fejlődésére, mert az alkoholizmust reklámozza.

  • Rosu
    2013 január 23
    5:27 du.
    Alapból tisztelem a Székely-himnuszt. Függetlenül attól, hogy himnusz kategória, avagy sem. Tisztelem a székelyeket, akik őrzik a magyar nyelvet, magyar mivoltukat. Igazat adva önnek is.
    A területi revízió nem lehetséges. Területileg nem tartozik össze a két terület. Ha tiszteletről beszélünk, akkor nem lehet, és nem szabad elfeledkezni a más országokban élő magyarokról sem, így velük szemben tiszteletlenség, hogy róluk viszont nem emlékeznek naponta a parlamentben.
    Tudja, ha a napi politika használni kezd valamit, azt általában bemocskolja.
    A Székely-himnuszt legelőször a szélsőjobbos, fasisztoid pártok kezdték használni Magyarországon a rendszerváltás után. A szélsőjobbos pártot a fidesz alapította, támogatta, támogatja. Magyarországon ma akár tetszik, akár nem, diktatúra van. A Székely-himnuszt egy diktatúra használja.
    Így viszont maga mű bemocskolódik, mint Árpád zászlaja, ami lehetett volna történelmi ereklye. A nyilasok bemocskolták a zászlót, így a magyar fasizmus jelképe lett. Jó-e a székelyeknek, ha a Székely-himnusz egy diktatúra, vagy fasisztoid pártok jelképe lesz?
    Szerintem nem.

  • Mária, köszönet a történelmi visszatekintésért!

  • T. Rosu Mária!

    Székely-magyar kérdésben köszönjük a legújabb tudományos ismeretek megosztását.

  • Sárdi Jani
    2013 január 23
    2:21 d
    A következetesség abban van, hogy még ma sincs egységes álláspont a székelyeket illetően. Vannak elő honfoglalást, korábban érkező magyarokról szóló dolgozatok.
    Van a Bakos féle elmélet, és van olyan is, hogy később terjeszkedtünk arra. Még ezen túl is találhatóak dolgozatok, vagyis amíg nincs egységes történelmi állapot, nem lehet verzió mellett sem elkötelezettnek lenni.

  • Sárdi Jani
    2013 január 24
    1:46 de.
    orvos látott már?

  • Ille István
    2013 január 24
    1:04 du.

    Szerencsére, én ilyent csak viccből, illetve pedagógiai célzattal fogalmazok. Hátha észreveszi magát, akinek szól.

  • Sárdi Jani
    2013 január 24
    6:03 du.
    az más. értem én a viccet, csak nem szeretem – mondta sztálin elvtárs

  • Az összekötö Székely-Himnusz-t követheti a Csàngo-Himnusz stb.eléneklése,mert felelösséget kell,hogy érezzünk a mégnehezebb körülmények között élö magyarokért.

  • Dénes ERÖS
    2013 január 25
    8:59 de.
    hát, érezzen, fiam, érezzen. kérem, gyűjtse be a felvidéki és kárpátaljai magyarok himnuszát is, ha kérhetem. kottával együtt, ha lehet. gondoskodom, hogy a 2/3 minden tagja kapjon belőle egy példányt. lesz előtte egy kis szolfézs, kottaolvasás, azután lehet is énekelni a parlamentben. a botfülűeknek javasoljuk, hogy csak tátogjanak.
    bár a fene nagy együttérzésüket, szerintem, áldásosabb – és főleg igazabb – lenne a hazai, még nehezebb körülmények között élő honfitársaikra.
    a határon túliak gondja nem a magyar állam gondja. pénz sincs rá. de persze, könnyeket hullatni értük, rendkívül látványos, csak haszontalan.

  • Dénes ERÖS

    És akkor szép lassan eljutunk oda, hogy egy ünnepélyes alakalom arról szól, hogy a különböző himnusznak nevezett énekek „zengenek” a magyar parlamentben. Na ne

  • Kiss Eszter
    2013 január 25
    12:07 du.
    Drága JóEszter! 🙂
    Szerintem sokkal jobb lenne, sőt hasznosabb!
    Addig sem tennének kárt senkiben, semmiben!
    Képzeld el, h milyen jó lenne, ha csak énekelnének, oszt’ hazamennének a legények!
    Ez lenne az ideális mindnyájunknak! 🙂

  • Kedves Romária!

    Nem voltál te mindig ilyen kritikus velem, és naívnak se tartottál – pedig de sokat kommenteltem Medvével a blogodban.

    Nos, nagyon is sokat jártam a téma után.
    Elsősorban persze a szintén távolról sem naív László Gyula a forrásom, de ott van pl a Nesztor krónika, de nem is sejtenéd, hány nyugati annales van, amiben így írnak: a magyarok, akik avarok, vagy fordítva.

    Mielőtt ilyen summázva rámírod, hogy történelmi ismereteket nélkülözök, kérlek olvasd el a nagynevű történész professzor műveit.
    És áruld el nekem, milyen nyelven beszéltek az itt élő onogurok (kései avarok), akik már itt laktak Árpádék idejövetelekor, és miért adtak a legkisebb településnek, érnek, pataknak, folyónak magyar nevet.

  • Es meg sokan vannak, akik tunodnek azon, hogy ki/k szorgalmaztak a 2004-es NEM szavazatot, ki/k osztottak meg a MAGYAR tarsadalmat. A vegen meg azt is a fidesz csinalta!!!
    Javaslom, hogy valahol, valamikor, valami ok miatt egessetek el a szekelyzaszalot is. Sot a magyart is.
    Mert annak kell lenni a kovetkezo lepesnek…
    Kulonben van olyan himnusz a vilagon, amelyik nem „mudal”
    lenne es nem ugy komponaltak??? Hol ebben a hiba???

  • Romáriának és akiket érdekel a magyarság őstörténete:

    Itt egy történelmi ismereteket nélkülöző történészprofesszor:-)

    http://www.youtube.com/watch?v=yJIK603bVbI

    „A régészeti megfigyelések mellé László Gyula történeti és néprajzi adatokat is keresett: idézte azt a bizánci forrást, amely szerint Kuvrat bolgár fejedelem halála után egyik fia saját néprészével együtt a Kárpát-medencébe költözött, valamint idézte az orosz őskrónika beszámolóit arról, hogy a fehér és fekete ugorok (= magyarok) egymástól külön, más-más időpontban vonultak el Kijev alatt. Néprajzi bizonyítékokként pedig az avar és magyar hitvilág azonosságára utaló régészeti leleteket mutatott be. A több évtizedes gondolkodás után megfogalmazott elméletét 1970-ben az Archeológiai Értesítőben, majd a Valóságban publikálta.”

    Vannak ismerőseim akik László Gyula tanítványai voltak, neves történészek, akik nem osztják a prof. nézeteit.(Pl a szintén neves történész egyetemi tanár Fodor István, akivel rengeteget beszélgettünk a magyar őstörténetről).
    De cáfolni se tudják, mert pl. nem tudják megmondani, kik voltak végül is a 670 körül betelepedő avarok, nem tudja senki, milyen nyelven beszéltek (és mivel rendkívül gyorsan az egész kárpátmedencében meghonosodott a magyar nyelv, hát miért nem beszéltek volna éppen magyarul?),ott van a földrajzi nevek problematikája (sok-sok ezer magyar nevű település – A bécsi medencétől a Kárpátokig – magyar nyelven elnevezve – és még tucat logikus érv szól az elmélet mellett.

    Ha valaki megcáfol: én annak hinni is fogok.

  • „Csanady Kálmán, aki akkor mar magyarországon élt, mint zenéjit a szinten hazánkban elő Mihalik Kálmán komponálta”. Csanady magyarországon élt szekeyfoldon is 1920ig . Ez megosztó szempont!
    Nezuk meg az eléneklest a parlimentbe. A Fidesz és a jobbik tagok énekelték el, amíg a megosztó és határon túli magyar hátat fordító MSZP ki vonult a parlimentbol. Eszter menyit fizet neked a MSZP hogy oszd meg a külhoni magyarokat. Minden igazi magyar akinek fontos a oszetartas és építés szigorúan el kel hogy ítélje ezt a cikket, újságot és eszt a írót. Fel haborito hogy ijen emberek hejet kapnak a mi „magyar kultúra” ujságunkba.

  • Nagyváradi, nem is tudsz magyarul, mit erőlködsz itt megosztásról.

    Először tanuld meg a magyar helyesírás szabályait, mert harmadik elemiben megbuknál ilyen helyesírással.

  • Ombre- aki fél mindig támad! I immigrated at 8yrs old in 90 and that’s the reason for my misspellings. At least my heart is in the right place. As are most Hungarians except you sh!t talking socialist who will never regain power no matter how many parties you create with Bajnai.

    Example of true patriotism:
    http://www.hirkereso.ro/oldal/hir

  • hulye vagy nagyvaradi, ha masban nem is, ebben biztos is, hogy a tobbseghez tartozol! elkussoljal leginkabb!

  • jah es mara mar nemcsak az mszp fordit hatat a pofatlan, verszivo hatarontuliaknak, hanem az egesz orszag….ezt sikerult elernie orbannak! akar veletek egyesulni a HALAL!

  • ombre/oss…

    “Summázva: Árpádék itt magyarul beszélő, földműveléssel foglalkozó népet, sőt népeket találtak,..” így megfogalmazva – elnézőbb leszek – nem helyes, tudománytalan. Nem létezik olyan írott forrás, sem keleti sem nyugati, ami alapján ez a mondat mint kijelentés hangozhatna el. Csak mint elméletet, hozzátéve a “talán” vagy a “lehetséges, mert” szavakat. Régészetileg nagyon nehéz etnikumot bizonyítani, hát még beszélt nyelvet. A Honfoglalás előtti időkben itt élt indás-griffes motivumok népéről tárgyaik szépségén kívül mást nem tudunk, még azt sem lehet tudni, hogy avarok voltak-e. Csak hagyományozódik, és sem a történészek sem a régészek nem kívánnak a leleteken legalább szúrópróba szerűen tudományos kormeghatározást elvégezni, csupán analógiákban gondolkoznak, így nehezebben “vétkeznek”. Hitvilágot régészetileg a temetkezési szokással rekonstruálják, de csúszós talaj, sok függ az értelmező szűrőképességén és azon, hogy mennyire virgonc a fantáziája. (Egyébbként a késő avaroknak nevezett nép és a honfoglaláskori magyarok temetkezési sokásai nem azonosak). Én Romániában nőttem fel, nekem minden porcikám megérzi amikor, őstörténetet bogozva, valaki nagyon elveti a sulykot.

  • érezzék a székelyek! majd, ha vigyázzba állnak a magyar himnusz hallatán, esetleg meggondolom!