Antifasiszta flashmob a Széll Kálmán téren (összefoglaló és képriport)

2013 február 10 10:12 de.51 hozzászólás

Magyar antifasiszták 2013 február 9-én flashmobot szerveztek a budapesti Szél Kálmán téren, tiltakozásul a budapesti neonáci ünnepségek ellen. Szélsőjobboldali szervezetek a mai napon több rendezvényen is megemlékeztek az 1945-ös budavári kitörésről. Az ünnepségeiken a neonácik megemlékeztek a Waffen SS katonáiról, nyilaspártszolgálatosokról, ahogyan ők nevezték „mártírjaikról”. A rendezvényeket nyíltan rasszista csoportok hirdették meg. Az antifasiszta flashmobon ezen események ellen tiltakoztak. A fotókat Zina Mihailova és Nagy Dénes Lajos készítették. Garai Édler Eszter antifasiszta aktivista és  a Kanadai Magyar Hírlap szerzője az alábbi beszédet mondta el a tüntetésen:

Garar-Édler Eszter az antifasiszta tüntetésen (Fotó: Zina Mihailova)

„A magyar kormány a legszigorúbban fellép minden szélsőséges, rasszista, antiszemita megnyilvánulás ellen.”

Emberek! Tényleg így érezzük, tényleg ezt tapasztaljuk?

NEEEEEEEEEM!

Hát NEM, valóban NEM! Egyre nyilvánvalóbb, hogy a Fidesz és a Jobbik egy csapatban játszanak; a kirekesztés, az előítélet, az antiszemitizmus, a rasszizmus gerjesztésnek tekintetében mindenképpen!

Itt már rég nem a demokráciáról szólnak a dolgok, hanem önző, hataloméhes emberekről. Utálom látni, hogy van, aki retteg, és van, akitől rettegni kell.

A rasszista, antiszemita, romaellenes, homofób, antiliberális és demokráciaellenes nézeteket valló szavazókért folyó versenyben már nehezen lehet megítélni, hogy a Jobbik vagy a Fidesz-e a nyertes! Az mindenesetre kétségtelen, hogy a Fidesz hivatalos kormánypolitikája a Horthy-kultusszal, annak minden szégyenét vállaló rituáléival és nyelvezetével az állami politika rangjára emelte a rasszista, szélsőjobboldali ideológiát.

Antifasiszta flashmob a Széll Kálmán téren (Fotó: Zina Mihailova)

Fideszes politikusok a szemünk és fülünk láttára-hallatára válnak irredenta, ősmagyar tulkokká: Gárdaavatás a Hősök terén (ügyészségi engedéllyel), Wass Albert-kultusz (a Nemzeti Alaptantervben), Nyirő-újrateremtés (kormányfőméltóságok jelenlétével), turulszobrok avatása (a Fideszes városvezetés támogatásával), a Fidesz félreérthetetlen, sunyi, kódoltan cigányozó és kódoltan zsidózó molinója a Fidesz székházánál Bayer Zsolt cigánygyűlöletet gerjesztő cikke kapcsán: „Ne álljatok a gyilkosok pártjára! Ne hallgassatok Ron Werberre!” De tovább is van, mondjam még?

Garai-Édler Eszter beszéde az antifasiszta tüntetésen (Fotó: Nagy Dénes Lajos)

Lehet azt mondani ebben az országban, hogy a kormány kiállása az antiszemitizmussal, a romaellenességgel, a rasszizmussal és általában a kirekesztéssel kapcsolatban karakán és határozott?

Nem; azt gondolom, hogy a magyar kormány és a Fidesz elveszítette az antiszemitizmussal, a romaellenességgel és általában a rasszizmussal kapcsolatos fellépésének a hitelességét és erkölcsileg megbukott.

No Nazis! (Fotó: Nagy Dénes Lajos)

Ne hagyjuk, hogy a magyar Országgyűlésben elterjedjen a fasiszta ideológia!

Ne hagyjuk, hogy Magyarországon teret nyerjen a szélsőjobb eszmeisége!

Ne hagyjuk, hogy kilencven évvel a zsidótörvények után újból „listázzanak”!

Ne hagyjuk, hogy a fasiszta-neonáci gondolatrendszer és világszemlélet eluralkodjék hazánkban!

Ne hagyjuk, hogy a magyar emberek némák legyenek!

Magyar Demokraták! Antifasiszták! NE HAGYJUK!

Nácik a Széll Kálmán téren (Fotó: Nagy Dénes Lajos)

Senki nem maradhat néma! Emeljük fel hangunkat a gyűlölet ellen!

Garai-Édler Eszter

51 hozzászólás

  • Kedves Eszter ! kb feltucatnyian vagytok …kb feltucatnyi naci lehet magyarorszagon……Garai Edler Eszternek irtam

  • egy olyan országban hogy’ is lenne rasszizmus, amikor a kanadai magyar nagykövet röhögve jelenti ki, hogy vannak nálunk rasszistább országok is?
    hogy’ is lenne antiszemitizmus, amikor a fifa, merő rosszindulatból ennek a nem létező antiszemitizmusnak okán zárt kapuk mögé rendel egy válogatott mérkőzést?
    hogy’ is lenne szélsőséges bármiféle jobbikos listázás, bayeres cigányozás, amikor az a fidesz cinkos kacsintásával kísérve történik?
    neonáci szemlélet, itt? ne, neeee! itt csak turulban születés van, meg fajmagyarkodás. természetesen a nemzet érdekében. hogy mi a nemzet, és annak mi az érdeke, természetesen ők mondják meg. nincs ebben semmi neonácizmus! vagy mégis?…

  • sajnálom, hogy későn tudtam meg, sajnálom, hogy nem voltam ott!

  • pille….a turul kipusztult…megnyugodhacc….dinoszaurusz sincs

  • szomoru és felhâboritó hogy a lakosâg nem kis része
    uszitó gyûlölködö raszista politikât hirdet.

  • Judit Noszticzius

    szia Eszti!

    Reméljünk,hogy sikeresen harcoljunk a Jobbikosok,sokfélei jobboldali szélsőségi pártok, neónácok,új nyilasok,új fasiszták ellen !!!!! Persze, sem-sem engedjünk NEM LEHET SZAPORODNI A NEÓNÁCOKAT,ÚJ NYILASOKAT,JOBBIKOSOKAT,ÚJ FASISZTÁKAT,SOKFÉLEI JOBBOLDALI SZÉLSŐSÉGESI PÁRTOKAT !!!!!!!!!!!

    Üdv:
    Judit

  • Kedves, Eszter, ez olyan mikor megverik a dobot , hogy jön a tatár, aztán csak egy ballag elő.
    Tudja, vannak emberek akik olvasnak külföldi híreket is. Bizony, legtöbb Nyugat-Európa-i országban, vannak erős neónáci pártok, akik még a gyilkosságtól sem riadnak vissza.
    Számomra IGEN nevetséges, hogy Fidesz kormányt ehhez hasonlítja. A jobbik sem csinál sokat, néhány hülye képviselő beszólása mellett!
    Viszont, igenis ezrek pusztuzltak el Buda ostrománál, amire egy pártonkivüli társaság emlékezik. A ghegyvidák. Van ezekben a kerületekben tábla is kettő: A zsidó vallásúak elvesztése, azaz névsora, akiket innen vittek el a nácik és van egy másik tábla, amely az itt élő LAKOSSÁG halálára emlékezik. Nézzen körül.
    Ja, van olyan tábla is, ami azoknak a neveit hozza,akik MEGMENTETTEK zsidót, mint Édesanyám!
    Bizony az SS kitörésekkor, sok MAGYAR katona és MAGYAR lakos vesztette életét.Hibájukon kivül.
    Ezekre emélekznek a hegyvidéken febr.11-én.

  • Ami hiànyzik a cikkböl.
    Felemeljük a szavunkat mindenféle gyülöletkeltés és hazug informàcio ellen,jöhet ez akàr jobboldalrol vagy baloldalrol.
    Elutasitjuk,hogy csak az egyik oldal felelös az atrocitàsokért.
    Ne legyen kettös mérce!
    Ismerjük el az elkövetett hibàkat!
    Ne listàzzunk,ne irjunk magyarellenes ràgalmazàsokat,probàljunk
    egymàst becsülve kritikusok lenni!

  • Göllner András

    Csak így tovább, Eszter !!!! Minden tisztelet bátor fellépésetekért, a demokrácia védelmében folytatott küzdelmetekért.

  • Inkább ez a burkus pusztulna már ki innen.

  • Ezzel a hatalmas „tomeggel” egesz jol banik a rendorseg.
    Szemkiloves nem hiszem, hogy volt. Ja…azt nem ezek csinaltak es ott egy kicsivel tobben is voltak. De a legjobb, hogy most nem is akadt senki, aki a parancsot kiadja…Ez erdekes, nem????

  • Kar volt „flashmob”-nak nevezni. Akaratlanul is az „igeretfoldi” lincselo mob,vagy a gengszterek(Al Capone es a tobbiek) jutnak az ember eszebe. Akaratlanul!!!

  • Jávorszky Mária

    Látom, nem bírnak élni a horogkereszt nélkül!
    viva telaviva!

  • Burkus Laci,itt aki náci szélsősséges az Ön az!Szégyen,gyalázat!

  • De mitől van a rasszizmusnak nevezett naplopó és élősködőgyűlölet?

  • Kedves Eszter!
    Grat. a bátor kiállásért!
    Sokunk nevében tetted, tettétek – akik nem tudtunk ott lenni!

  • Garai-Édler Eszter

    András és Gábor! Köszönöm!

  • Az kimaradt Esztike, hogy „Ne hagyjuk, hogy ilyen innen-onnen szalasztott kis ugribugrik sértegessenek, zaklassanak idős embereket.”
    Mind a tizenketten nagyon bátrak voltatok:)

  • Még egy elhangzott beszéd:

    Nyomós okunk van rá, hogy tüntessünk, nyomós okunk van rá, hogy tiltakozzunk a fasizmus ellen. Tiltakozunk, mert neonáci csoportok nyilvánosan, közterületen fejtik ki uszító nézeteiket. Mi úgy gondoljuk a fasizmus nem csak egy vélemény a sok közül. A fasizmus irracionális eszmerendszere alapvető támadás az emberiség ellen. Most még főleg a szavak szintjén terjesztik embertelen elképzeléseiket, de csak a lehetőséget várják, hogy ideológiájukat átültessék a gyakorlatba. Nem lehetnek senkinek illúziói: a neonácik, akik a 2. világháború egyik szörnyű epizódjára emlékeznek a mai napon, vérre szomjaznak. Embereket akarnak gyilkolni, pusztán a származásuk alapján kiválasztva áldozataikat.
    Kiket neveznek a fasiszták hősöknek? Olyan szerencsétlen katonákat, akik egy vesztes háború utolsó heteiben engedelmeskedtek az öngyilkosságba szólító parancsnak. A katonák nem akkor hősök, ha engedelmeskednek, hanem akkor ha megtagadják a parancsot, akkor hősök, ha fegyvereiket saját tisztjeik ellen fordítják. A fasiszták az agyatlan gyilkológépeket tekintik hősnek. Ők maguk is ilyen hősök szeretnének lenni.
    Tiltakozunk a neonácik ellen, mert úgy gondoljuk senkinek sincs joga rasszistának lenni, senkinek sincs joga fasisztának lenni. Ahhoz pedig végképp nincs joga senkinek, hogy az utcán hirdesse embertelen eszméit. Mindezzel együtt az, hogy néhány száz neonáci parádézik a hegyekben valójában jelentéktelen esemény. Ha csak ennyi lenne a fasiszta mozgalom, az nem jelentene különösebb veszélyt. De a helyzet ennél súlyosabb. Van az országban pár száz ember, aki vállaltan náci. De van egy jóval szélesebb tábor, az úgynevezett „nemzeti radikálisok”, élén egy parlamenti párttal, amely hátországot biztosít a náci rohambrigádnak. Ugyanazt a szellemiséget képviselik, csak általában igyekeznek titkolni valódi nézeteiket. De még önmagában ez sem komoly, a teljes lakosságnak legfeljebb 1 %-a tekinthető elkötelezett fasisztának. Ami igazán aggasztó, az két további tényező.
    Az egyik a magyarországi kormányzat, amely nagy lendülettel törekszik a diktatórikus hatalom kiépítésére. A történelem azt bizonyítja, hogy a fasisztákat a konzervatív uralkodó körök segítették hatalomra. Tiltakozunk a kormány diktatórikus törekvései ellen, tiltakozunk a fasiszta csoportok eszmei és gyakorlati támogatása ellen!
    A másik probléma ennél jóval súlyosabb. A kapitalista világrendszer –és benne az Európai Unió- alapvető válsággal küzd. A kapitalizmus –úgy tűnik- létezése legnagyobb válsága felé közelít. A fasizmus nem más, mint a kapitalizmus válságmenedzselése. A kapitalizmus válságban van, tehát újból előveszi a bevált módszert: a fasizmust. És a fasizmus háborút jelent. A fasiszta mozgalmak terrorral biztosítják a kizsákmányoltak engedelmeskedését, miközben háborúval pusztítják el a tőke szempontjából fölösleges munkaerőt. Ez történt a második világháborúban, és ezt a népirtást ünneplik ma néhányan Budapesten.
    A tőke, he teheti, újból ellenünk fogja küldeni házőrző kutyáit, a fasisztákat.
    Le a kapitalizmussal! Soha többé fasizmust!

  • Bencsics figyelo

    a Jobbiknak, Gaudinak es Budahazynak igenis van kozuk gyilkossagokhoz, masreszt azert intelligens nepek helyukre teszik ezeket a parlamentben es rohadt paradicsommal, tojasokkal dobaljak meg oket, sokszor ok maguk nevetnek sajat magukon….magyaran a helyukon vannak, nalunk meg ok dominalnak a parlamentban??? johat mindig tudtuk, hogy maga egy buta, rosszindulatu nember, csak folyik ki magabol a ruhes okadek….csoda hogy nem rohasztotta meg szet azt az undorito testet…

  • Red Jack!

    Mi a véleményed a szerb Milosevityről és eszmetársairól, akik a ’90-es években, miközben másokat „fasisztáztak”, tömeggyilkosságokat követtek el? Egész addig, míg az USA megbombázta őket.

    Ja, ha annak idején a nácikat a tőkések támogatták, akkor kik támogatták a szövetséges hatalmakat?… Szerintem bonyolultabb a képlet, mint ahogy előadod.

  • Red Jack!

    Maradjunk annyiban, hogy valóban vannak nácik, de szerencsére kevesen. Helyes dolog az ellenük való küzdelem. De attól tartok – ahogy a szerb példa is mutatja – mint minden nemes eszmével, az antifasizmussal is vissza lehet élni.

    Nem kéne egyeseknek a fél országot lenácizni, köztük olyan embereket, illetve utódaikat, akik annak idején az életüket kockáztatták embertársaikért.

  • Sardi Jani….ha van idod keresd ki a http://www.nol.hu lapon a cikket…ha nincs itt a lenyeg : 44 – en voltak Eszterek…..es 440-en azok akik meg mertek emlekezni azokrol a magyarokrol akik nem akartak birkakent meghalni es inkabb kitortek….a faxom se erti ez miert bun

  • Eszter!………….A náci,ha jól tudom magyarra forditva nemzeti szocialistát jelent.Melyik részével nincs kibékülve? A nemzetivel vagy netalán a szocialistával?Vagy beszélhetnénk egy kicsit a magyarországon megalakult zsidó gárdáról.Arról miért nem cikkez egy kicsit a KMH?A magyar gárdát feloszlatták,de lehet roma gárda,zsidó dárda.Kikéritek magatoknak,ha lezsidóznak Miért? nem vagytok azok?Vagy netalán bún zsidónak lenni?Talán nem kellene állandóan szitani a feszültséget.Megmondaná nekem valaki a sok cikkező közül,hogy az izraeli parlamentben hány képviselő van aki nem zsidó?Lehet gondolkodni.

  • Felvinczy Károly

    Talán nem kellene mindenre azonnal nácizni, fasisztázni, antiszemitázni…, stb.-izni. Föleg, hogy nagy valószínüséggel a leghangosabbak azt sem tudják, mit jelentenek ezek a szavak.
    A szerzö is ott piszkálódik, ahol csak tud, aztán oda van, ha megjelenik a neve valamelyik portálon…

  • Ferenczy Ur.
    Nem mindenre es nem azonnal nacizunk. De a nacikat lebudospiszkos nacizni ezutan is lefogjuk.
    Mi alaptalanu, ertelmetlenul nem bantunk meg senkit.
    Ugyanis mi nem vagyunk nacik.

  • Felvinczy Károly

    Ha Magyarország azért rasszista ország, mer pár huligán zsidózik egy futballmeccsen, mit szóljunk ahhoz, ha Izraelben egy nemzetközi teniszbajnokságon „katolikus kurváknak” nevezik a lengyel játékosokat.
    Érdekes, hogy itt nincsen nemzetközi felháborodás…

  • Ferenczy ur a szokott bagatelizalast, relativizalast dobja be donto ervkent a maga igazat bizonyitando.
    Ilyesmivel eloallni manapsag mar nem hatasos.

    Magyarorszagon egy vergozos ujnaci. nyiltan rasszista partot kozel 1 millio magyar valaszto szavazott be a parlamentbe 47 kepvisovel, melybol 43 ma is ott ul.
    Ezek csak intenek es vagy egy szinhaz elott, vagy egy zsinagoga elott, tobb mas alkalommal tobb mas szinhelyen de minden esetben a nyilt utcan 2-3 szaz rongyos csavargo huligan korusban „Mocskos zsidok” szlogent skandal orakig.

    Ugyanakkor egy egy kifogastalanul oltozott, idegen nyelveket beszelo csavargo huligan a Parlamentben zsidok listazasat koveteli, a listazast, mely a nepirtas elojateka, lista nelkul nem tudjak levadaszni azokat akikkel le akaranak szamolni.
    Zsidozas a kozbeszedben szitokszova degeneralodott, idos rabit vernek meg az utcan (tokeletes magyaros batorsaggal) 3-an 1 oreget)
    Folytathatnam de minek. Ki nem tud ezekrol? Itthon es a nagyvilagban?

    Most jon Fernczy ur, a teniszbajnoksaggal Izraelben, ami vagy volt, vagy nem volt, vagy igy volt vagy nem igy volt, amirol viszont Ferenczy uron kivul senki soha nem hallott.
    Fusson neki megegyszer Ferenczy ur a lengyel mesejenek ha kerhtem.

  • Felvinczy Úr!

    Ha az Ön neve is felbukkanna egy nyíltan uszító és gyűlöletkeltő hírportálon, telefonszámmal, elérhetőséggel együtt, mégpedig olyan hangnemben amely félelemkeltő lenne Ön számára, akkor gondolom Ön is „nyüszítene” férfi létére is! Nem de? Ebben az esetben nem is csodálkoznék ha Ön is „piszkálódna” az ilyen és ehhez hasonló gyűlöletkeltés ellen. Vagy Ön lapítana? Nem, nem hiszem. Akkor így már érthető??

  • Felvinczy ur….ezen on meglepodik ? … AMUGY NEKUNK MAGYAROKNAK AZ IZRAELI PELDAT KELL KOVETNUNK…ORBANT LIKUD VIKTORNAK IS GUNYOLJAK MERT EGY IGAZI MAGYAR NACIONALISTA MINT AZ IZRAELI LIKUD PART…CSAK RA SZAVAZZON ES AKKOR MINDEN OKI DOKI

  • burkus laci
    2013 február 15
    10:51 de.
    Ez tetszik..
    „NEKUNK MAGYAROKNAK”..
    Ahogy az ötvenes évek sarkiboltos Kóhn-bácsija mondaná_ ” Fiam, maga egy meshüge a fajtájára”…

  • egyszer beszelgettem ortodox zsidokkal nyc-ben…vaganykodni akartam herzl tivadar MAGYAR szuletesevel…es ….lafasiztak lenaciztak a herzl tivadart ezek a NAGYON ortodox zsidok…ugy tudom ez a szekta ELLENZI izrael allam letezeset….mit mondjak…..nagy az Isten ZOO-ja…zoo=allatkert…ugyanis en izrael allam HIVE vagyok

  • eljen a likudista=NEMZETI orban viki..le a internaci gyurcsikkal,kunbelucikkal,RAKOSIKKAL

  • falusi ..mi az a mesuge..en csak a 3 katolik es 2 felzsido unokamnak elek…na meg a SZULEIKNEK…buta oregember vagyok

  • burkus laci
    2013 február 15
    3:18 du.

    Akkor egyszerübb ha tőlük kérdezed…

  • Kopácsi Judith

    Jó.jó, Burkus, de minek azzal még dicsekedni is?

  • Felvinczy Károly

    Kérem, tisztelettel…Magyarországon a Jobbiknak csak hangja van, de még egyetlen javaslatát sem fogadták el a parlamentben. Izraelben viszont állami politika a rasszizmus, mindenkinek a származása „listázva” van, a bevándorlási törvény szerint megkülönböztetnek zsidó és nem zsidó személyeket, a parlamentben pedig kettös állampolgárságú képviselök nem lehetnek, ezen túl minden képviselönek az etnukuma nyilvános.
    Mégegyszer: a holokauszt nem jogosít fel kettös mérsére, ha a Népstadionban elkövetett szélsöségeket büntetik, büntessék az Izraelben elkövetettet is, és tessék ugyanúgy elítélni.
    Csak egyenlö mércével, kérem. Az antiszemitizmusnak éppen az ad táptalajt, hogy a zsidókra és Izraelre nem lehet semmmiféle bírálatot mondani.

  • Felvinczy Károly

    Hun Canada úr!

    Az én nevem nem fog felbukkanni semmiféle portálon, mert:
    – én nem zaklatok idös embereket, ha valaki bünös, rábízom az igazságszolgáltatásra
    – a véleményem a világról nem olyan szélsöséges, mint a kedves hölgyé, így a szélsöségeseket nem is provokálom

    Amúgy a tisztelt Eszter személyes adatai számtalan fényképpel igen sok közösségi portálon bárki számára elérhetö, így nem volt nehéz megtalálni.

    Röviden: aki szelet vet, vihart arat. Mire számított?

  • Felvinczy Károly

    Tisztelt Csaszi!

    Ön engem bagatellizálással vádol, az én véleményem szerint Ön pedig felnagyít és eltúloz.
    azért a Jobbikot „vérgözös újnáci, nyíltan rasszista” pártnak nevezni jól hangzó csúsztatás.
    A „rasszizmus” és „náci/újnáci” megjelölést igen könnyedén dobják el, a többség valószínüleg az igazi jelentésüket sem ismeri. De jól hangzik, és lassan annyira nem lesz komoly súlya, mint amikor valakinek azt mondják: „te hülye”. Kár. A dolgokat alaposan és több szemszögböl is meg kell vizsgálni, van ok és van okozat. Az antiszemitizmus nem úgy jött létre, hogy valaki egyszercsak kitalálta, hanem oka van. tessék talán ezen elgondolkozni. Jelenségeket akkkor tudunk megszüntetni, ha az okát megszüntetjük. Vagy ezzel sem tetszik egyetérteni?

  • Felvinczy Károly

    A fasizmusról pedig csak annyit: nem most találták ki.
    Idézetek a Talmudból:
    “A gójok nem emberek, testük szamártest, magvuk lómag.

    Vedd a gójnak vérét, amint teheted.

    A gójnak tett esküd nem kötelez semmire.

    Aki a gójnak elbitangolt jószágát visszaadja, Isten ellen való bűnt követ el.

    Ha gój arcul üt zsidót, az olyan bűnt követ el, mintha magát az Istent ütötte volna meg.

    Ha egy zsidó és egy gój vitájában te döntesz, és a zsidótörvények szerint a zsidónak a világi törvények szerint a gójnak van igaza, inkább adj igazat a zsidónak és mondd a gójnak azt, hogy ’a zsidónak van igaza a mi törvényeink szerint’. Ha mégis a gój mellett kellett döntened, addig zaklasd őt különféle fortélyokkal, mígnem végül a zsidónak lesz igaza.”

    Hát ez mi?

  • Felvinczy Károly

    Kedves Csaszi…

    majd elfelejtettem lengyel teniszügyben: nem mese az, gyermek. Igazság, csak fájdalmas.
    Nem kell nekifutni, el kell ítélni.

  • Kerem kedves holgyeim es uraim hagyjuk mar Felvinzy (sajnalatosan rendre hibasan Ferenzy-nek irtam a nevet, elnezest)Urat is szohoz jutni.
    Lehet, hogy meg nem ert haza az izraeli – lengyel teniszmerkozesrol.
    Pedig annak mar regen vege van.

  • Topapó
    2013 február 12
    6:25 du.
    nem jól tudja. a náci nem magyarra fordítva az, hanem németül. eredete a hitleri birodalomból való, qa szóösszetétel csak egyben értelmes, külön-külön, mint nemzeti és szocialista, teljesen más értelmet nyer.
    ha esetleg megnevezné a zsidó gárdát, melyik is az, és hol működik, nagyban hozzá járulna a szavahihetőségéhez.
    az izraeli parlamentben a nem zsidó képviselők száma?
    topapó, maga beszél gondolkodásról?

  • Felvinczy Károly
    2013 február 15
    6:32 du.

    Írója egy spanyolországban, 1135-ben született zsidó származású- később rabbi- aki 12O4 ben halt meg egyiptomban.
    Semmi köze sem a Tórához,(Mózes öt könyveÖ sem a Tórát megelőző Talmudhoz. (Hamár Talmud..Melyikre gondolsz? Merthogyám kettő is van..)

  • Ille!………Van neted? Utánna tudsz nézni magad is.

  • Felviczy Ur.

    A Talmudbol valo idezeteket, forditasokat hagyja a rabikra, ha kerhetem.
    Koszonom.

  • Ja! Ezt kifejtettem. On irja, hogy a „te hulye” kifejezes az csak egy kozhely, nincs jelentosege.

    Egy elettapasztalatom, hogy akinek tobben is azt mondjak, hogy „te hulye” – az hulye.
    Ugy bizony, tisztelt Felvinczy Ur.
    (Vegre jol irtam a nevet)

  • Tüske Zsófia

    csaszi, a lágyagyú Felvinczy másodlagos forrásból idéz, a náci Gede Testvérek által kiadott világuralomból. esetleg a cion bölcseiből. Ez az ő bibliája.

    🙂

  • Igaza van kedves Zsofia.
    Aki a Gede Testverek kiadvanyain civilizalodik vagy szocializalodik az tenyleg remenytelen, nincs mit diskuralni vele.

  • Nincs náci és nincs komcsiveszély.
    De vannak akiknek nagyon jo elfoglatság,mert bejön,teret kap,.
    Pótcselekvés ezerrel…

    Pár éve,tizenöt éve még lehett érdekes, de mára már kihült,kimult,ahogy a demokráciának neveztt idöszak is a végéhez közeledik.
    Nem szervezi ezt senki,nem épit le itt senki semmit,csak mindennek van elej,és vége.
    A demokráciának is.

    Orbán ,mint oly sok mindent ,elöre látta ezt,és nem tett mást csak rállát a nép szivverésére,átvette nép többségének-természtesen kimondatlan,ösztönös-mentalitását.

    Most olyan 1987 et irunk…
    Akkor is voltak párttitkárok aki meg akarták reformálni a rendszeert,”nem nézték tétlenül” „értékeink” rozsdásodását…Ugy e ismerös?
    Veszett fejsze nyele…

    Annak a rendszernek is löttek,ennek is fognak.Idö kérdése.Az uj hangok már hallatszanak,van aki szirénának,van aki muzsikának hallja.

  • Zina Mihailova

    Ez csak az egyik találkozóhely volt aznap. Ostobaság azt kijelenteni h szélsőjobbosok ma Mo.-n csak egy tucatnyian vannak, aki nem látja a fától az erdőt, azzal az emberrel kár vitázni.