Oltalom.hu – A szociális igazságosság szigete

2013 február 20 3:34 du.21 hozzászólás

Álmodtam egy világot magamnak, és másoknak is. Olyan világot, ahol nincs hátrányos helyzet, ahol nincs abszolút szegénység, ahol a társadalmi egyenlőtlenség nem olyan nagyfokú, hogy a leszakadó rétegek a társadalom perifériájára kerüljenek.

„Nem magamért sírok én: testvérem van, millió,
és a legtöbb oly szegény, oly szegény,
még álmából sem ismeri, ami jó.”
Babits Mihály: Cigány a siralomházban

De van a való világ, ahol van hátrányos helyzet, van mélyszegénység, van megkülönböztetés, és a társadalom perifériáján élők mégis találnak maguknak ebben a világban egy szigetet, ahol oltalmat, védelmet, élelmet, és hajlékot kapnak.

Ez a sziget naponta több mint 600 embernek nyújt segítséget, és nem csak hajléktalanoknak, hanem azoknak a szegényeknek is akik meleg ételhez csak akkor jutnak, ha a nappali melegedő népkonyháján étkeznek.

Heaven’s already here above the clouds / Fotó: Richard Davis

Iványi Gábor lelkész mert nagyot álmodni és az elsők között alapította meg a hajléktalanokat és szegényeket segítő szervezetét 1989-ben, az Oltalom Karitatív Egyesületet (www.oltalom.hu), a Főváros legszegényebb részében, a VIII. kerületi Magdolna negyedben, a Dankó utca 9-ben. Akkor egy romos épületben volt a „bázis”, ami ma már egy hajléktalan ellátó centrummá fejlődött és fogalommá vált a hajléktalanok és segítségre szorulók körében. Először néhány ággyal, matraccal éjszakai menhely nyújtott biztonságot a fedél nélkülieknek, majd népkonyhával, férfi átmeneti szállóval és kórházzal bővült. Az elsők között szervezte meg és vezette be az utcai szociális munkát, hogy a szolgáltatások már a közterületen tartózkodókhoz is eljussanak, valamint, hogy a téli krízis időszakban megelőzzék a tragédiát, s az utcán éjszakázni szándékozóknak felajánlják a fűtött éjszakai menhelyek szolgáltatásait.

Az évek során, ahogy nőttek az igények egyre több és speciális részlegeket is nyitott az Egyesület. A családok átmeneti otthona a nők átmeneti szállója, majd a pszichiátriai betegek részlege, és a fűtött utca projekt teljesítette ki a nyújtott szolgáltatások körét. A Fűtött utca elnevezésű intézet egy új szemléletű, újító gondolatú, és egyben modellértékű kezdeményezés. Ez egy köztes állomás az utca és a hajléktalan ellátó intézmény között, s mint ilyen, egyedülálló az ellátásban.

Mindeközben figyelmet fordít főleg az ország keleti régiójában élő legszegényebb családokra is, s ha szükség úgy hozza, akkor a határon túl élő magyarok is számíthatnak a segítségére.

Az egyesület dolgozói azzal a hittel és szeretettel végzik munkájukat, hogy bármelyik rászoruló visszavezethető egy emberhez méltó életbe. Köszönetet egyikük se vár érte és naponta újult erővel veszik fel a harcot a szinte lehetetlennel, és varázsolnak kisebb – nagyobb csodát annak ellenére, hogy a körülmények társadalmilag nem segítik munkájukat. Nincsenek olcsó bérlakások, jelenleg a kormány a hajléktalanságot nem szociális eszközökkel kezeli, hanem megpróbálják azt kriminalizálni, és a büntetést, retorzióként kívánják alkalmazni a helyzet kezelésére. Hiányoznak azok a védőhálók amelyek lehetővé tennék a tartós eredményeket, ennek ellenére az a kevés siker, amely az erőn felül végzett, kitartó munka gyümölcsét hozza meg újabb és újabb lendületet ad a mindennapok munkájához. Az elhivatottságuk segítik át Őket a mindennapok nehézségein, empátiájukkal, hozzáállásukkal próbálnak gyógyírt nyújtani a hozzájuk fordulóknak.

Ugyanakkor nem szabad elfeledkezni az Egyesülettel szorosan együttműködő Magyarországi Evangéliumi Testvérközösségről (www.metegyhaz.hu) sem, melyet az új egyházi törvény jogtalanul fosztott meg eredeti, egyházi státuszától, amelynek következtében jelentős állami normatívától esett el, így az együttműködésük az egyházi támogatás hiánya miatt is forráshiányhoz vezetett. Nem beszélve arról a tényről, hogy az Egyesületet, amely jelentős állami feladatot vállalt fel, a Fővárosi Önkormányzat kizárta azok közül a szervezetek közül, akikkel együttműködési megállapodást kötött, ennek következtében éves szinten 30 millió forinttal csökkent a működésre fordítható bevétel. Napi harcot kell vívni a fennmaradás érdekében, úgy, hogy az ellátottak ebből semmit ne érezzenek meg. Emiatt a napi meleg ételben még a só sem lehet kevesebb, és a meleg víznek is folynia kell a csapból, nem lehet egy fokkal se hűvösebb, mint előtte, a betegek fekélyes lábára sem kerülhet egy centivel sem kevesebb kötés, és aki segítséget kér, az kap, senkit nem küldenek el, hisz lehet hogy mint fuldokló az utolsó szalmaszálba kapaszkodva, minden végső erejét összeszedve fordul az Egyesülethez.

Nehéz előteremteni a működéshez szükséges pénzt, s emiatt bizony néha megcsúsznak a számlák kifizetésével, mert a dolgozók szerény bére nem késhet. Ezért az eszméért és felvállalt feladatért Iványi Gábor az elmúlt két és fél évet végig harcolta, hogy az álma ne váljon rémálommá, s ne kelljen feladnia azt az önként vállalt küldetését, amely a szegények és rászorultak védelmezőjévé, oltalmazójává tette, s ne kelljen megválni több száz dolgozójától, akik munkájukat mély alázattal végzik, és vallják segíteni jó, és nemes feladat.

Ahogy ismerem Iványi Gábor jó értelemben vett nyughatatlan természetét, már érlelődik benne egy újabb gondolat egy újabb projektnek a bevezetése, ami ismét arról fog szólni, hogy mivel és hogyan lehet még bővíteni a segítség tárházát.

Kiss Eszter, a KMH vendégszerzője

21 hozzászólás

  • almodozni jo…..persze dolgozni is lehet…..nappal dolgozni….ejjel almodozni…..ejjel nappal almodozni is lehet azt hivjak segelynek es/vagy hajlektalansagnak

  • a tragedia az az hogy aki hajlektalanna valik annak szinte remenytelen az esete , mert ebben a degeneralt kapitalizmusban KINABAN,azsiaban vannak munkahelyek…..magyarnak es usa-nak ugynevezett service industry = ertsd hamburgersutogetes a mekiben es hasonlo jut a kegyetlen PENZEMBEREK miatt….budapest,new york secko jedno

  • Viszont az északamerikai magyaroknak jutott 3.9 milliárd forint…

  • falusi….allitolag….ne feledd , egyreszt szandekosan is hazudnak minden oldalrol a politikusok , masreszt felreertesek is boven vannak

  • burkus laci
    2013 február 20
    4:01 du.
    már megint képtelen volt felfogni, miről is szól az írás?
    nem a munkahelyekről szólt – ami még diplomás, vagy többszakmás szakembereknek sincs, nemhogy hajléktalanoknak – hanem az emberségről és szolidaritásról, és egy vallási közösségről, amely erejét megfeszítve próbál segíteni rajtuk, a maga szerény eszközeivel, mivel a fidesz – soha meg nem indokoltan – megfosztotta őket az állami támogatástól! miért nem adták meg nekik a történelmi egyház státuszát? csak! és miért kapta meg a hit gyülekezete? na, az nem csak: vezető lelkipásztoruk, igehirdetőjük a 2010-es választások előtt feltette a kérdést orbánnak: megkapjuk a tört. egyházi státuszt? mert, ha nem, pártot alakítunk, és a fidesz ellen indulunk.
    ismerve a hitesek fanatizmusát és kapcsolatrendszerét, nyert volna a fidesz? aligha. cserébe megkapták – miért is? – a státuszt.
    mind1, ez mellékvágány.
    házőrző, ez a cikk olyasmiről szól – emberség, szolidaritás, segítés – ami ön számára ismeretlen már fogalmi szinten is.

  • Ille…2:26 de…..nem erdekel mit firkalsz te ZUG-IRO …pici csicska vagy a szememben…..csicskasa vagy a szociknak

  • Szegény burkus laci!

    Sajnállak.

    Látom, semmit se fogtál fel. A cikk a segítésről szól, és semmi köze politikusokhoz. az említett egyház a rendszerváltás óta (vezetőjük Iványi Gábor) segít az elesetteken.
    Erről szól

    Nem segélyről, nem kapitalizmusról.
    Iványi Gábor és akkori segítői (pl Solt Ottilia, aki más nem él) a szocialista Mo-n is ezt cselekedte, mert akkor is volt szegény és segítségre szoruló. Csak talán nem a fél ország.

    Talán nem vagyok egyedül, aki eltöpreng azon, mi motivál egy ilyen trollt, mint a burkus. Soha nem a témához szól, ostobán személyeskedik, aki nem tetszik, az egyből szoci… miért kell itt megtűrni? A trollokat jobb helyen kitiltják, hiszen rosszindulatú, terelő, személyeskedő viselkedése a lap nívóját is rombolja.

  • sorel…5:09 de…..innen fuss neki , ez a kalyha : EZ AZ UJSAG egy POLITIKAI agitacio , ugyhogy itt minden cikk es minden hozzaszolas POLITIKUSOKROL SZOL …NA ERRE VARRJ GOMBOT

  • T. Burkus Laci!

    Nagyon sajnálom, hogy a szövegértelmezési zavara nem tette lehetővé, megértse írásom tartalmát.

  • burkus laci
    2013 február 21
    9:54 de.
    édes fiam, ugye, belátja, hogy teljesen lényegtelen, hogy magának kicsoda és mi a szemében?
    miért is lenne az mérvadó?
    ha gondjai vannak egy írás tartalmával, értelmével, arra az a válasz, hogy büfizik egy jóízűt, és még a szája elé se teszi a kezét?

  • sorel
    2013 február 22
    5:09 de.
    sajnálom, de ezt vitatom. a lap színvonalán a burkus-félék nem rontanak.
    áttételesen még az olvasottságon is javítanak, mivel elég sokan azért olvassáh a KMH-t, hogy lássák, mi módon lesznek nevetségesek.
    ők csak tehetetlenül acsargó provokátorok.

  • sorel…szoci=libsi…erted ? ez motival

  • Szomoru történet,de ilyen szegénnyé vàlt az eladositott orszàgunk.
    Melyik egyhàztol vegyenek el ,hogy a màsiknak adni tudjanak?
    Honnét csoportositsanak àt a felsöoktatàsnak?
    Az orvosok is keveset kapnak(az egészségügyiek),a tanàrok,a közmunkàsok,a munkanélküliek,a hajléktalanok,a devizahitelesek,a MÀV,a BKV,a MAL,VOLÀN, az eladosodott vàrosok:Budapest,Esztergom,…,községek

  • Denes pocs

    eleg ha a parlamenti kepviselok lemondanak a fizeteseikrol!

  • Dénes ERÖS
    2013 február 22
    5:02 du.
    Dénes.
    Ne vegyenek el. De neis adjanak. A vallások tartsák el magukat.
    Honnét csoportosítsanak át? Mondjuk a foci-támogatásra költött pénzekből, esetleg a képviselők (parlamenti és önkormányzati) extra juttatásaiból.
    Valóban, a dokik is únják már a csóróságot, a túlórázást, meg a bizonytalanságot…
    Talán mégsem kellett volna a háromszázforintos vizitdíj ellen ugra-bugrálni.. Mert az a pénz közvetlen az egészségügybe ment..
    Közmunka? ma olvastam valahol, hogy a közmunkára jelentkezőknek mindössze 5.6 %-a kapott lehetőséget. Ez volt eddig. Most megszüntetik..(Mai hír. Önkormányzatoknak nincs rá pénze…)
    A felsorolt cégeket rosszul vezetik, korrupt a vezetés, magánzsebekbe vándorol a fejlesztésekre kapott támogatás..
    A városokat a legutóbbi hat évben megválasztott polgármesterek adósították el..
    Ps. Az önkormányzatok hetvenöt százaléka FIDESZEes vezetésű..

  • burkus laci
    2013 február 22
    10:54 de.
    Még nem vagyok benne biztos, hogy te tényleg ennyire buta vagy, vagy csak brahiból csinálod…
    Mondok három nevet..
    Széczhenyi, Kossuth, Deák Ferenc..
    Szerinted ők mik voltak?

  • Falusi
    A romànoknak van EU Kupa döntöt lebonyolito stadionja,nekünk nincs.
    Nàlunk télen nincs bajnoksàg,mert nincsenek alkalmas pàlyàink.
    50 éve kevés jutott a sportlétesitményekre.
    Az LMP szerint hiànyzik 300 tornaterem a tornaoràk lebonyolitàsàra.

  • Dénes ERÖS
    2013 február 23
    4:18 du.
    Dénes..A szomszédom egy vadiúj Acurát vezet. Én egy Tucsont.
    Ő Realestate agent, én nyugdíjas.
    Itt Victoriában (Vancouver Island) kb nyolc műfüves pálya van, meg háromszorannyi füves. Ebből mindössze kettő olyan, ahova befér háromezer ember. Utoljára akkor volt tele, amikor itt rendezték a U2O VB-t.Nincs rá szükség, hát nem építenek monstrumokat.
    Otthon először is foci kéne, másodszor szurkoló. Kétszáz-ötszáz drukkernek nem kell milliárdokért pályákat, stadionokat építeni. A románoknak ott vannak a csapataik a nagy kupák végjátékaiban. A mieink nincsenek. Kanadának három „jegyzett” focicsapata van. Torontóban, Vancouverben és Montrealban. Ugyanabban a stadionban rúgják a labdát, ahol az amerikai futtballisták, meg a baseball játékosok is tartják a mérkőzéseiket.
    Az ötvenes évektől kezdődően épültek a focipályák, a stadionok. Népstadion, Vidi-stadion, a Rába-stadion, milliók lettek beleölve a Fradi, Dózsa, Vasas, MTK pályákba, plusz a vidéki stadionok.. Szavam nem lenne, ha tömegsportokra alkalmas építményekre költene ésszerű összegeket az állam. A stadionépítésben semmiféle logika nincs. Drága az építése, a fenntartása, a csapatok kutyaütők. Akkor minek? Kinek?
    Azok az összegek amik a focira mennek, tucatnál több egyetemet lehetne fenntartani, vagy az egészségügyet, ha nemis rendbehozni, de legalább normálisan működővé tenni. Vagy a pedagógusok fizetéseit rendezni. Háromszázezer lakást lehetne belőle tíz évre kibérelni a hontalanoknak, kiskeresetüeknek, bedőlt hiteleseknek. Nem, nekik Devizavárost építettek nyolcvan lakással, háromszoros áron.. Most bejelentették, nem építenek többet..Négyzetméterenként félmillióért…Hány munkahelyet lehetett volna ebből kreálni?
    Hosszú..
    Tornatermek. Én egy falusi általános iskolába jártam. Tornaterem nuku. Ettől még kétszer két óra torna volt. Decemberben is, meg januárban is. A testnevelés nem igazán attól függ, hogy van-e parkettás tornaterem, kosárlabda, vagy kézilabdapálya.

  • Judit Noszticzius

    Iványi Gábor lelkész nagyon jó szociálisan sokat segítje a mélyszegény romáknak,embereknek,hajléktalanoknak,több gyermekes nagy családoknak,fogyalékosoknak !!!!!

  • Falusi
    Munkahelyeket „kreàlni”,ha nincs kereslet csak raktàrra lehet gyàrtani/az EU gazdasàga 0,5 %-al recesszioban van,mindenhol sporolni kell az adossàgvàlsàg miatt, ezért van „keleti nyitàs”/.Ami még dràgàbbà teszi az àrut és végül esetleg eladhatatlannà teszi. A stadion épités is munkàt ad a földönfekvö épitöiparnak,munkàsoknak.

  • Ezt ma találtam..
    Nagyon ide illik..

    http://www.klubradio.hu/cikk.php?id=1&cid=153784