Kirekesztő diplomácia – Nyílt levél Martonyi János külügyminiszternek

2013 február 25 10:44 de.84 hozzászólás

Martonyi János külügyminiszterhez intézett levelem a Népszabadság 2013. február 25-ei számában jelent meg

Martonyi János külügyminiszter

Tisztelt Miniszter Úr!

Néhány hete elhunyt nagynéném hagyatéki papírjait rendeztem, amikor az iratok között előkerült egy levél a Központi Kárrendezési Irodától: az 1944-ben meggyilkolt nagyapám után járó kárpótlás összegét rögzítették. Ha hozzáteszem ezt a levelet anyai nagyapám 1993-as kárpótlási irataihoz, kicsit úgy érzem, mintha a magyar állam huszadik századi története és despotizmusa jelenne meg ottawai lakásom konyhaasztalán.

Apai nagyapámat a magyar hatóság kergette névtelen, ismeretlen sírba, anyai nagyapámat pedig alig hét évvel később ugyanez ítélte szabadságvesztésre, aztán haláláig tartó emigrációra. A két egymást követő politikai rendszert kiszolgáló magyar közigazgatás valósította meg a származási vagy ideológiai alapú mészárlást, kínzást, deportációt, kényszermunkát.

1981-ben született kanadai magyarként csak kárpótlási papírok, számomra ismeretlen nagyszülők és homályos családi történetek kötnek össze ezzel a sok millió ember számára ismerős tragikus múlttal. Nehéz elképzelni, hogy a mai magyar közszolgák elődei minisztériumokban, kormányhivatalokban, erőszakszervezeteknél és állami cégeknél szerepet vállaltak egy önkényuralmi politika megvalósításában. De bármilyen sokat is változott a világ, egy-egy mai magyar diplomata tevékenysége miatt mégis kapok halvány ízelítőt abból, hogyan néz ki az, amikor a magyar közigazgatás felvállalja a párt öklének szerepét.

Manapság Magyarország ottawai nagykövetségének működését az ideológiai alapú kirekesztés és az egyre hangosabb szélsőjobboldaliság jellemzi. Pordány László ottawai nagykövettől a jelenlegi magyar kormánnyal szemben bírálatokat vagy aggodalmat megfogalmazó kanadai magyarok a „nemzetellenes erők” jelzőt kapták, de a maradandó sérelmet és kárt nem ők, hanem a két ország közti diplomáciai kapcsolat fogja elszenvedni.

A magyar nagykövet egy politikai álomvilágban kezdte kanadai pályafutását. A montreali Magyar Krónikának adott 2011-es interjújában politikailag „egyívásúnak” nevezte a szerinte szinte kizárólag kormánypárti és jobboldali kanadai magyarokat. De a Kanadai Magyar Hírlap kritikái és a Kanadai Magyar Demokratikus Charta megjelenése visszarántotta a valóságba. Ezért 2012-es újévi köszöntőjét a Fidesz–KDNP-kormányt kritikus szemmel figyelő kanadai magyarok elleni uszításra használta fel. A beszéd ma is olvasható a nagykövetség honlapján.

„A küzdelmet a nemzetellenes erőkkel szemben csak közösen lehet megnyerni, ha összefog a nemzet Debrecentől Vancouverig, Kolozsvártól Montrealig, Torontótól Székesfehérvárig, vagy Ottawától Nagykanizsáig”—mondta az ottawai CHIN rádió magyar nyelvű adásában. Nem mindennapi jelenség, hogy szinte háborúról, legyőzendő nemzetellenes erőkről beszél egy fődiplomata. Különösen unortodox, hogy közellenségként az akkreditációt nyújtó ország magyar származású állampolgárait tekinti.

De az sem kóser diplomáciai magatartás, hogy egy európai uniós ország nagykövete hálás köszönettel illet egy hozzá érkező, nyíltan antiszemita levelet. Amikor egy a kanadai szélsőjobboldali körökben is ismert magyar „áruló zsidó nőről” panaszkodott a nagykövethez intézett nyílt levelében, a misszió azt tartotta helyesnek, ha az etnikai alapon gyűlölködő levélírót arról győzködi, hogy a követség is sokat tesz a magyarellenesség felszámolása érdekében. Miután a Kanadai Magyar Hírlap nyilvánosságra hozta a nagykövetségi reakciót és beszámolt a B’nai Brith ez ügyben indított vizsgálatáról, a nagykövet úr elnézést kért és elmondta: nem olvasta el figyelmesen az antiszemita levelet, ezért nem vette észre az első sorban lévő zsidózást.

Következmények nélkül maradt az az eset is, amikor Pordány úr a kanadai SUN TV-nek adott interjúban kijelentette, a Jobbik nem szélsőjobboldali párt, maximum radikális, és nem állt közvetlen kapcsolatban a Magyar Gárdával. Úgy tűnik, hogy súlyos szereptévesztésben él ottawai nagykövetük, amire több alkalommal felhívtuk a figyelmet. Ha Magyarországon megszokott, hogy következmények nélkül lehet közszolgaként uszítani, a közigazgatást felhasználva kirekesztő politikát folytatni, antiszemitákkal levelezni, és a szélsőjobboldalt szerecsenmosdatni, e tevékenységet Kanadában aligha pontozzák fel.

1997-ben azért távozott Gedai Károly nagykövet Kanadából, mert születésnapi üdvözletet küldött a második világháborús bűnökkel vádolt (aztán a kanadai bíróság által felmentett) Finta Imrének. Az ominózus születésnapi üdvözletre Randolph Braham holokauszttörténész hívta fel a figyelmet, távozása után pedig Gedai elegánsan elnézést kért a történésztől és a megbántottaktól tudatlanságáért. Gedai Károllyal szemben, Pordány úr tevékenységét feltehetőleg nem a tudatlanság vagy figyelmetlenség irányítja. Nem egyszeri melléfogásról van szó. Kérdés, milyen elvárásokat támaszt a magyar Külügyminisztérium, a magyar társadalom a diplomatáival szemben?

Azt ugyanis nem várhatja el a Miniszter Úr a nagykövetség által kirekesztettektől, hogy némán és meghúzódva tűrjék verbális lincselésüket, a helyi magyar közösségek ellenünk hergelését, elhallgattatásunkat és a magyarországi fasiszták uszításainak bagatellizálását. Nyílt leveleink, petíciónk és angol nyelvű tiltakozó kampányunk is igyekszik jelezni, hogy a passzivitás és a tétlenség számunkra már nem opció. Bízom benne, hogy Ön sem nézi tétlenül a kialakult helyzetet, és megnyugtató választ nyújt az ottawai magyar nagykövetség célkeresztjében lévő demokratáknak.

**

A petíciót itt írhatja alá!

84 hozzászólás

  • Mi koze van a kulugyminiszternek a te problemaidhoz? Majd mindenkinek vannak problemai, meg sem Martonyit vonjuk felelosegre. A Te eszed teljesen elment! Vedd mar eszre, Te egy senki vagy.

  • Felvilagosito
    2013 február 25
    11:00 de.
    hoppácska…kiskegyed ki is, mi is? mennyivel több egy senkinél?
    mert azért, lássuk be, kiskegyedhez képest chris egy világító fárosz.
    amúgy milyen alapon tekinti martonyit a maga miniszterének, kis ékezet nélküli csibemadár?
    még hogy felvilágosító…ezzel a szellemi sötétséggel, ami kiskegyednek van?

  • martonyi ugyan nem fog semmit tenni, esze ágában sincs bármibe belemászni, ő ugyan nem vállal fel konfliktust erre a kis időre, ami még hátra van neki!
    de azért a tiltakozásnak helye van. ha orbánék nem is hallják meg, de a nemzetközi közösség biztosan!
    eggyel több szög a rezsim koporsójában.

  • Felvilagosito
    2013 február 25
    11:00 de.
    Te meg szép.
    (zuhanj bele a google keresőjébe és próbáld megtalálni, hogy mi a külügyminiszter feladata.)

  • Felvinczy Károly

    Tisztelt Szerzö!

    Ön levele alapján tud magyarul és családja magyarországi zsidók voltak – ez minden… És ezzel együtt Ön senki más, mint egy kanadai zsidó. Önnek természetesen joga van véleményt nyilvánítania a föld minden országáról – Ausztráliától Zimbabweig, írkálhat minden külügy és belügyminiszternek, aggódhat, retteghet mindenkiért mert ez magánügy. De nem árt tudnia, hogy nevetségessé teszi magát azok szemében, akik itthon dolgoznak, politizálnak és próbálják ezt a kis országot a szélsöségesektöl megmenteni, kultúráját, nemzeti kincseit megtartani. Ha valamit igazán tenni akar, jöjjön ide, fogja meg a lapátot és dolgozzon, ne Kanadából rettegjen és okoskodjon.
    Tisztelettel

  • Sajnos, a falra hanyt borso esetevel allunk szemben.
    Sajnos a FIDESZ elvtarsak nem bantjak a sajat fajtajukat.
    Bar Martonyi egy oreg vezeto beosztasu MSZMP-s, de a FIDESZ sem kulonb az elod partjanal az MSZMP-tol.
    Nem gondoltam, hogy 23 eve utan ismet diktatura lesz MO-n.

  • felvilágosító! Elsőre világosítsa fel magát azzal, hogy elolvassa majd pedig értelmezi a cikket! Lehet e két feladat egyszerre sok lesz, de bízom a képességeiben!

  • Egy dolgot nehezen tudok megérteni. Mégpedig: ha ilyen „közösségromboló” képviselőnk van mint Pordány László úr akkor miért nem tud a kanadai magyar közösség egy petíciót eljuttatni a kanadai kormányhoz, hogy köszönjük szépen, de mi ezt a nagykövet urat nem kérjük, utasítsák ki az országból. Indoklásként talán: a kanadai magyar társadalom megosztása. Jójó tisztában vagyok én vele, hogy a Magyar külügy nevezi ki, és Ő jogosult visszahívni, de szerintem a kanadai kormány is tehet az ügyben valamit. Reménykedem benne egyszer talán jobb lesz a kanadai magyarság képviselete is, mert ez eddig egy hatalmas nagy nulla.

  • KUTYAUGATAS NEM HALLIK AZ EGIG!!!
    Tulzott fontossagot tulajdonitanak itt a balkezesek maguknak. Es milyen megbizasuk van az itt iroknak, hogy a canadai magyarok neveben tetszelegjenek, mikor a kutya sem figyel rajuk. Akar kinek emlitem, csak legyint es annyi. Csak a sajat koreikben csorgathatjak a nyalukat.

  • Szerintem teljesen korrekt cikk, bemutatja a második Orbán-polgár kormány működési alapelvét. Ezt már 2002-ben tudhattuk, amikor a félőrült(vagy tán egészen az?- by József Attila) miniszterelnök puskaport illatot érzett a levegőben… Nekik mindenki nemzetellenes, aki nem áll be a bégető kórusba vagy kritizálni mer , esetleg -horribile dictu !- kimondja, hogy a király meztelen. Pedig ez esetben inkább esztelen. És a régi latin mondás szerint Simili similis gaudet, tehát a miniszterek olyanok, mint az ő elnökük.. Nekik az összefogás úgy fontos, hogy névleg mindenki legyen benne, de csak kis megkülönböztetéssel. Ez (is) diplomácia. Bár kirekesztő…

    J

  • a figyelobol felvilagosito lett?

  • Az a teny, hogy Pordany Laszlo nagykovet megbelyegez, kikozosit orban-kormany ellenes kanadai magyarokat, akarhanyat, ha csak egyet is, eppen eleg ok az azonnali levaltasara egy demokratikus ertekek menten kormanyzo Kanadaban! Tudniillik NEM EZ A DOLGA!

  • Nyilas Misu!
    Szep is lenne, ha miattad levaltananak diplomociai szemelyeket!!! Akar egy iroda kukacot is.
    Hogy ezek mindenhez ertenek???…

  • "tisztelhölgyeimésuraim"

    Régi jobboldali trükk, hogy a demokratikus körülmények között elkövetett, valójában náci (hungarista) tartalmú, valójában szándékos megnyilvánulásaikat – feltéve, ha kiderül – véletlennek, tudatlanságnak beállítva, bocsánatot kérnek, aztán mintha misem történt volna folytják kisded játékaikat „nemzettel, országgal, nemzeten belüliekkel és kívüliekkel”. Annyira konzervatívak, hogy nem hajlandóak tanulni még a történelem evidens tanulságaiból sem. Erre mondhatnánk, hogy egye fene, az ő bajuk. Csakhogy ez nem az ő bajuk, hanem éppenséggel pont a nemzet és az ország baja…

  • Felvinczy Károly
    2013 február 25
    2:55 du.
    és még van pofája ez után a beszólás után oda írni: tisztelettel…
    „És ezzel együtt Ön senki más, mint egy kanadai zsidó”
    felkérdezném fajmagyarságát: ön turulban született?
    mit is tesz itthon a szélsőségesek ellen? mert a szövege szerint eléggé antiszemita. szóval, mit is ért a szélsőségesektől való megmentés alatt?
    a lapátos dumája pedig elég aljas, kicsi huszár! kizárt dolog, hogy maga lapátvégen tengetné az életét, de hát, ha egy felvinczy megmond valamit, akkor az meg van mondva!

  • JIMBO
    2013 február 25
    5:13 du.
    itt a nagy lehetőség, hogy tevőlegesen részt vegyen a magyarság sorsának alakításában!vegyen letelepedési államkötvényt, új-zélandról, a fülöp-szigetekről már van bőven érdeklődő. ha nincs rá elég pénze, szervezzen be pár abo-t, gondolom, nem lesz nehéz ott az ausztrál sivatagban ezt összehoznia 🙂
    kicsi bozótlakóm, hát maga milyen megbízásból nyalja itt orbán seggét?
    persze, mindez személyeskedés. a fene se kíváncsi az indítékaira.
    azután meg, az se nagyon számít, hogy kinek említi. a fene se törődik az újságkihordó, vagy a szemetes, esetleg a pub csaposának véleményével.

  • tehat 1997-ben gyurcsany ugy tancolt ahogy kanadaban futyultek hiszen felmentette a nagykovetet . most az faj hogy orban nem tancol ugy ahogy kanadaban a magyarok egy kulonos csoportja futyulget . NAGY KULONBSEG ! en anyagias vagyok ugyhogy nem ertem az ideologiai alapu felhaborodast and frankly looks funny to me

  • kijavitom magam : 1997-ben HORN gyula valtotta le a nagykovetet…….ezt a regi szep idot sirjak vissza balos kanadaiak amikor csak futtyentettek es ugrorrak a szocik mint a paprikajancsik…dehat ORBAN/fidesz tenyleg nem ilyen…SZERENCSERE

  • hany millio kanadait kergettek halalba a kanadai hatosagok a kulonbozo haboruk soran katonakent ? milliokat kuldtek a BIZTOS HALALBA a kanadai kormanyok a kulonbozo haboruk soran……hany tizezer zsidot kuldtek a biztos halalba az izraeli hatosagok az arabok elleni haboruik soran ? kuldjunk tiltakozo peticiokat emiatt ottawaba es tel avivba ? ne es washington DC – be kuldjunk e tiltakozast a megallas nelkuli haboruk miatt amikben NAPJAINKBAN amerikai fiatalok hullanak mint a LEGYEK ?

  • szelsojobboldali izraeli , kanadai es usa partok miatt ……….kuldjunk e tiltakozast ottawaba,tel avivaba,wusington DC-be ? kovetelve mindegyik allam budapesti nagykovetenek levaltasat ? kanadai nagykovet curukk vissza budapestrol….kac kac kacagok DE NAGYON

  • abryzoli…4:35 du tegnap….azok a franya szamok…..a kanadai magyarok max 0.5 % azaz 1/2 % – a vevo a nagykovet elleni INDOKOLATLAN HAJSZARA . …..semmi eselyuk sincs az altalam tisztelt Christopher Adameknak ….pillanatok aalatt szervezodne egy HATALMAS kampany a nagykovt ur MELLETT http://www.magyarelet.ca a normalis kanadai magyarok foruma…nezze meg ott balokat osszejoveteleket szerveznek magas belepodikakat szedve……ilyenre Christopher Adamek nem is vallalkoznak mert kongana a terem az uressegtol http://www.magyarelet.ca

  • Felvinczy Karoly….a szerzo NEM NEM CSAK kanadai zsido…..a szerzo MAGYAR……szerintem elsosorban az hiszen gondolatai zome a magyarok korul forog…..a magyar vilagnemzet…..szet vagyunk szoratva….pont ugy mint a zsidok…..az antarktiszon=deli sark elo magyarok is NEMZETTARSAINK

  • NAGYON SZERETNÉK KANADÁBAN MAGYARNAK LENNI ÉS NEM 67-ÉVESEN HAVI 240EURÓBÓL ÉLNI ÉS A VOLT PÁRT TITKÁROK ÉS MOST MÁR KAPITALISTÁVÁ VEDLETT RÓZSADOMBRÓL USZÍTOK TI MEG A KISZOLGÁLÓIK VAGYTOK A LOPÁSI DEMOKRÁCIÁT FÉLTITEK CSERÉLJÜNK MI A NYUGATOT ITT VÉDTÜK S AKI IDE JÖTT EZEKKEL A SENKIKKEL PAROLÁZVA VISZITEK A MEGMARADT KIS PÉNZÜNKET ! KÁRPÓTLÁSUNK HOVÁ LETT AZÉRT ITT SEM MINDENKI HÜLYE NAGYAPÁM APÁM FOROG A SÍRJÁBAN ! CSERÉLJÜNK MENNÉK ÉN ÉS FELESÉGEM IS DE MÉG KÁLDRA SEM JUTUNK EL A POLGÁR PAPA ÉS SZABÓ ANNA FELESÉGEM SZÜLEI SÍRJÁHOZ A FOGAM CSINÁLTATÁSA LENNE 2MILKÓ 63000FT NYUGDÍJBÓL??? SZERETNÉM A LEVELEITEK LEMONDANI ITT AZ ATV,USZÍT KLUB RÁDIÓ,JA ÉS A SOK HÜLYE MERT ITT A KÉT OLDAL CSAK EGY A POLITIKA PEDIG MARADJ TALPON VETÉLKEDŐ S A CIVILEK MOST OLASZ KEZDENEK ÖNÁLLÓAN DÖNTENI NEKEM AZ AKI INNEN LELÉCELT NE OSSZA AZ IGAZSÁGOT AHOL AZ UJ HAZÁJA VAN MERT PROBLÉMA OTT IS VAN S A NAGY DEMOKRÁCIA OTT KANADÁBAN NÉPEKET IRTOTT KI,MÍG MI SVATOPLUKTÓL EGY FEHÉR LÓÉRT VETTÜK MEG HAZÁNK BÁR ÉN SZLOVÁK VAGYOK ÉS ZSIDÓ A SVARC IRÉN A NAGYMÁM SMUCIG KAPZSISÁGA,ÉS A KANADAI ROKONAIM AKIK AZ ÁTKOSBAN MÉG ÍRNI SEM MERTEK S LETAGADTÁK HOGY MAGYAROK JÉZUS IS ZSIDÓ VOLT ÉS MÉG IS A VILÁG BŰNEI MIATT FESZÍTETTE MAGÁT A KERESZTRE MEGVÁLTSA E BŰNÖS EMBERISÉGET,DE KÁR VOLT ITT SENKI SEM ÁRTATLAN,MÉG A PÁPA IS CSAK EGY EMBER DE Ő LEMONDOTT MERT LÁTTA ITT MI FOLYIK CSAK HAZUGSÁG MINDENÜTT,PÉNZÉRT,AMIÉRT MINDEN EMBER AKI HATALMAT EZÉRT AKAR HA TÉVEDEK BELÁTOM!!!! A TÍZ PARANCSOLAT HOGY KEZDŐDIK NE LOPJ PARLAMENTBEN KÉNE FELÍRNI NE ÖLJ A FEGYVER GYÁROSOKNAK,NE PARÁZNÁLKODJ A KUPLERÁJBÓL ÉLŐKNEK,FELEBARÁTOD HÁZÁT,FELESÉGÉT VAGYONÁT NE KÍVÁND,NOS KANADA OTTHON IS LEHET SÖPÖRNI,MERT OTT IS SOK A SZEMÉT,LENNÉTEK ITT -HON ILYEN JÓLELKŰ MAGYAROK DE MAGYAR NYUGDÍJBÓL AZÉRT MEGNÉZNÉM MIRE MENNÉTEK TÖBB LEVELET NEM KÉREK!!!SAYING GOOD BY!!

  • a szerzo magyarsagat ez a lap mutatja meg leginkabb…hiszen nem egy aranybanya anyagilag…na es az hogy az ellenvelemeny is megjelenhet

  • 11:27 de .. Ille….mint az ujsag sameszanak elsonek illettt volna megszolalnod….figyelj jobban csicska !

  • KOSSIK PETER…7:58 de….a 2 millios fog szamalt nem ertem…..68 eves vagyok 9 ezer forintert kaptam egy fogat szeptemberben az SZTK-ban….VAN magyar allami egeszsegugyi jogosultsagom….na most ha egy fog 9 ezer akkor 10 fog is CSAK 90 ezer …..a 2 millio nyilvan MASZEKNAL van…..tessek elmenni az allami fogaszatba

  • burkus laci
    2013 február 26
    8:37 de.
    😀

  • Kopácsi Judith

    Abryzoli, sajnos a konzervativ kanadai kormány jelenleg Orbántól tanúl emberséget. Azok, akik pillanatnyilag MO-ot a „Biztonságos országok” listájára tették, nem lehet túl sok emberséget várni.

  • burkus laci
    2013 február 26
    11:33 de.
    9.000-ért? na, az olyan is, de biztos, a te igényeidnek megfelel. gondolom, a szemüveged is sztk-keretes:)
    mennyibe is került a repülőjegyed floridából ide és vissza?
    na, azt számold szépen hozzá a műanyag fogad árához 🙂
    a tb-jogosultságod nem igazán értem, milyen alapon jár neked? itt fizetsz tb-járulékot? mikor is hagytad abba?
    68 éves vagy, írod. már értem az orbán imádatodat. a demencia, mint esetedben is látszik, nem korfüggő.

  • Christopher Adam !

    Nem biztos, hogy jól teszed, hogy tiszteletre méltó őseid emlékét belekevered helyi, aktuálpolitikai csatározásokba. Őseid nyilván nem véletlen választották hazájuknak csonka Magyarországot, és hagyták el a románok által megszállt Erdélyt.

  • burkus laci
    2013 február 26
    11:33 de.
    Szal nemcsak a gyerekeid felnevelését hagytad az államra, hanem még nyugdíjat és betegbiztosítást is kaszálsz az amúgyis csóró országtól.
    A „kilencezres” fogad vagy duma, vagy gumicukorból faragták.
    Nekem 2OO2-ben 32O ezerbe került néhány fog, meg korona.
    Igaz, az nem az SZTK volt..(Ahogy a tiéd sem, ti olyan, hogy SZTK már nincs..)

  • KOSSIK PÉTER
    2013 február 26
    7:58 de.
    Igyál valami töményet. Attól cseppet lehiggadsz. Utánna gondold végig mit akarsz mondani.
    De ne Szvatoplukkal gyere, meg azzal, hogy „ti” megvédtétek a nyugatot.
    Hatvanhét évesen max a zsák krumlit őrizhetted meg 56-ban a szomszédoktól..

  • Tüske Zsófia

    Felvinczy: maga csak ne beszéljen a hazai magyarok nevében.
    bőven vannak olyanok, akik nem értenek egyet magával. A zsidózás meg mindig gyanús: vizsgálja csak felül a családfáját. Aki ENNYIRE hevesen zsidózik, az rendszerint takargat valamit.

  • Tüske Zsófia

    Ille István, Martonyi persze hogy nem vállal fel már semmit, a baltás gyilkos kiadását is elvitte a hátán.
    Bencsics /felvilágosítónk meg valami különös módon vonzódik a volt mszmp-tag és nemzetbiztonsági tiszt Martonyi iránt. Hiába, a rejtett vonzalmak egy idő után mindenképpen napvilágra kerülnek.

  • Felvinxzy úr! Ön mit tesz ezért az országért? És kikre gondol, akik Ön szerint politizálnak és próbálják ezt a kis országot megmenteni stb. ? Ugyanis a kormánypárti politikusok aljas, idegenszívű, magyarellenes, gombnyomogató, hataloméhes és a hatalomtól megrészegült csürhe, akik csak gyűlölködnek , árkot ásnak és megosztják jazánkat.

    J

  • burkus úr! Az igazság az, hogy ha azok, akik az Önök fajták báljára elmennek,azok a csökött agyú, múltbarévedő, bokacsattogtató dzsentroid idióták. Akik azokhoz akarnak tartozni, meg is érdemlik. Woody Allen-nel élve: Nem szeretnék annak a klubnak a tagja lenni, amelyik felvenne a tagjai közé..

    J

  • Judit Noszticzius

    Nagyon kérjünk,hogy kanadaiak és kanadai élő magyarok már tudják és persze figyelmezik Orbán Viktort + Jobbikosokat (Magyar Gárdákat)!!!!!!!!

  • Andrási Sándor

    Pordány László ottawai nagykövet feltehetőleg jól végzi a dolgát. Hogy ezt a kijelentést mire alapozom? Ha Cristoforró ennyire támadja, ez csak így lehet.

  • Kedves Christopher!
    Sajnàlatos és szégyenletes ami a csalàdoddal történt Magyarorszàgon.
    De amint màr többször is irtam,hogy az itt megjelent cikkek többnyire szélsöségesek,ezért egy diplomatànak-aki az orszàg érdekeit képviseli- a szélsöségeket fékezönek kell lennie.

  • A szerző (Christopher Adam, ami szép magyar név – egyébként elnézést, nem szokásom név alapján senkit sem megítélni, de úgy hallottam a ballib oldalon az ilyesmi bevett dolog és csak udvarias szerettem volna lenni) többszöri ellentmondásba keveredik önmagával (ami mondjuk még nem gond, hiszen ahogy az ember bölcsebbé válik az évek múlása folytán, megváltoz(hat)nak nézetei, elvei; ha azonban mindez néhány nap alatt történik, oda-vissza, akkor annak mentális okai lehetnek, esetleg némi anarchikus beütések is közrejátszhatnak).

    1.) Nem értem, hogy kanadai magyarként miért lenne gond az, ha valaki Kanadában magyar állampolgárságot is szeretne magának. A szerző a Klubrádió Megbeszéljük című műsorában nem bírt megbarátkozni mindezzel és úgy tűnt, mintha komoly gondjai lettek volna a magyar állampolgársággal. Egy kanadai magyarnak mit kellene tennie: talán izraeli állampolgársághoz kellene folyamodnia? És ha édesanyja nem zsidó, akkor mit tehet?

    2.) A szerző elfelejti, hogy Magyarország közigazgatása abban az időszakban, nagyszüleinek elvesztésekor, idegen hatalmak fennhatósága alatt állt. Remélem a történelemoktatás Kanadában magas szinten áll és senkinek nem mondok újat azzal, ha elárulom: Magyarországot 1944. március 19-től a német hadsereg, 1945-től pedig a szovjet hadsereg tartotta megszállás alatt (a második ugye egészen 1989-ig tartott). A magyar közigazgatást ettől függetlenül persze lehet szidni – mint ahogy a magyarokat okolni a holokausztért is (különösen pikáns, amikor mindezt mondjuk egy német újságíró teszi), de az nem biztos, hogy előrevisz és felmerül a közröhely, mint lehetőség is. El kéne gondolkozni azon, hogy ki volt a II. világháború 2 fő szereplője és utána meghozni döntéseinket, sérelmeink nyomán.

    3.) A 2-es ponthoz tartozik, de megérdemel egy külön bekezdést az is, hogy mint látszik a szerző nagyon idegenkedik a nacionalizmustól (óvakodjon ez esetben Kelet-Európától, ahol ez az ideológia mostanában egyébként virágkorát éli), de mintha vonzódna a kommunizmushoz. Onnan veszem mindezt, mert ismét az említett műsorban elhangzottakra hivatkozva büszkén ecsetelte, hogy a kanadai magyarok között milyen sok volt a kommunista (nem is csodálom, 1920 után menekültek is innen, a többségük mint köztörvényes bűnöző).
    Ehhez csak annyit tennék hozzá, hogy remélem ma már jobb a helyzet és kevesebb a szélsőséges odaát, nehogy rossz hírünket vigyék Kanadába 🙂

    Az ilyen és effajta megnyilvánulások után nagyon is indokolt a Nagykövet Úr nemzetellenes erőkkel kapcsolatos aggodalma (bár szerintem túlértékeli azok hangerejét).
    Azon pedig érdemes elgondolkozni, hogy mennyit tesznek az ilyen cikkekkel a magyarországi antiszemitizmus felerősödéséért, arról már nem is beszélve, hogy az általam is említett logikai ellentmondások csak tovább mélyítik a kialakult sztereotípiákat.

  • "tisztelhölgyeimésuraim"

    Szeretem a Kanadai Magyar Hírlap tárgyilagos stílusát és hangvételét.
    Csak egyet hiányolok, hogy a kommenteket nem lehet lájkolni, vgy diszlájkolni – az nagyon hiányzik.
    Sok sikert az egész szerkesztőségnek és főleg ennek a remek főszeksztőnek!

  • Andrási úr tipikus példája az agymosott, gondolkodni nem képes/nem akaró Feed Ass-es hívőnek. Érvei nincsenek, ill. csak egy: Minél jobban ugatnak a nyuggerek/ballibbantak/libsik/ komcsik etc. annál inkább tudom, hogy a kormány jól teszi a dolgát… Ezt nem kell/szabad /lehet minősíteni-önmagáért beszél…

    J

  • "tisztelhölgyeimésuraim"

    Egyébként Gedai Károly a finta ügyben úgy trükközött, hogy miután kibukott, hogy egy jókivánságokkal teli levelet küldött a Szegedi Gettó parancsnokának, azt állította, hogy „a sok aláírnivaló” között nem tudta, hogy ott van ez a levél is…
    Egy canadai nagykövetnek annyi szignálni valója van, hogy maga sem tudja mit ír alá…
    – Pesten ezt úgy mondják: ü g y e s !

  • Belize! Sajnálom, hogy udvarias stílusát hiába mutatta itt meg, mert közben a narancssárga polgári alsónadrág kilátszik deréktájon… Nevekkel és származással nem a baloldal, hanem a jobboldal szokott operálni , úgyis mondhatnánk-klasszikusokat idézve – hogy ráront nemzetére…(Ugye ismerős?) Kissé mulatságos és ellentmondásos, amikor egy Szájer, Áder , Pokorny stb. szövegel arról, hogy ki magyar és ki nem. És mit tennének pl. Canadában? Hogyan ítélnék meg, hogy ki canadai és ki nem?

    Nem értem hozzászólásának lényegét, ugyanis
    1. Németország szembe tudott nézni vezetőinek korábbi hibáival és ől a Holokauszt tagadást nagyon komolyan veszik
    2.a magyar közigazgatás igen élénken asszisztált a magyarországi zsidóság deporálásához
    3.Én is hallottam a főszerkesztő urat , de nem tűnt fel, hogy olyannyira büszkélkedett volna a kommunistákkal, tény , hogy hivatkozott rájuk
    4. számomra az „jött le” , hogy a szerző nem a nacionalizmustól, hanem annak magyar változatától ,és a sovinizmustól idegenkedik. Megjegyzem, attól minen egészséges européer magyar demokrata idegenkedik….

    J

  • Journalist!

    Elnézést, ha rosszul tudom. De én úgy tanultam, hogy a magyar lakosság (beleértve a zsidókat is) nem ismerte a deportálások valódi célját. Mindenki úgy tudta, hogy munkatáborokba mennek, és a háború végén hazajönnek. Tehát ne beszélj úgy, mintha a közigazgatás tudatosan gyilkosságokhoz asszisztált volna.

    A magyar közigazgatás nem csak a zsidók deportálásában „asszisztált élénken” hanem legalább százezer 14-17 éves kiskorú(levente)frontra szállításában is. A lakosság ezt is ugyanolyan tehetetlenül élte meg. Nekem három kiskorú nagybátyám vitték el. (két idősebb pedig a Don kanyarban volt)

    Viszont az orosz megszállás idején a magyar közigazgatás ugyanolyan „élénken asszisztált” a magyar hadifoglyok, svábok,később pedig a kulákok deportálásához is. Mindig mindenre van megfelelő ember. Ez nem magyar specialitás.

    Megjegyzem, a háború idején az egyik nagybátyám egy dunántúli kisváros rendőrparancsnoka volt. Ő egész biztos szabotálta a deportálásokat, mert később, mikor szovjet fogságba esett, zsidók keresték meg az orosz parancsnokságot, és hozták ki a fogolytáborból. Rákosi idején mégis menekülnie kellett a városból.

  • Journalist!……….Csak a magyarok aszisztáltak hozzá?Más európai országból nem is deportáltak zsidókat?

  • Topapó
    2013 február 27
    1:57 du.

    Kisebb lesz-é a bűn attól, ha máshol is követnek el hasonlót?

  • belize

    csak azert, mert egy erdelyi magyar, vagy egy vajdasagi magyar nem kanadai magyar…csak ezert ne kerje a magyar allampolgarsagot, kulonosen, mikor van mar egy szerb, roman stb meg egy kanadai allampolgarsaga…a sajat csaladtagjaikrol huzzanak le tobb bort, ha tudnak…

  • Nyilas ur…..rosszul tudom,hogy egy masodik=magyar allampolgarsaggal SEMMILYEN elony nem jar ? azon kivul hogy onnantol 2 utlevele van ? en igy tudom

  • Tüske Zsófia

    Sárdi Jani, tehát úgy tanulta, hogy a magyar lakosság azt hitte, a zsidók visszajönnek a háború után… ennek ellentmondani látszik az a tény, hogy szinte azonnal beköltöztek a lakásaikba és széthordták ottmaradt ingóságaikat. Hagyjuk talán ezt a szende álnaív „nem tudtuk, hogy mi történik” arculatot..

  • Sárdi úr! Mint ahogy Ön sem , én sem éltem a világháborúban, így nem tudhatom közvetlenül, mit gondoltak egyesek, azt viszont tudom- családi történetekből – , hogy köztudott volt, mit művelnek az elhurcolt emberekkel és az is, hogy a csendőrök nagyon buzgón végezték feladatukat -sőt túl is teljesítették azt. tehát beszélek, mert így gondolom és világéletemben megengedhettem magamnak azt a luxust, hogy magam döntsem el, mit gondolok, mit mondok. (Ha esetleg bekövetkezik az idő, amikor ehhez Öntől kell engedélyt kérnem, szóljon, mert akkor váltok…)
    A leventék sorsát nem ismerték a „transporterek”? Mer, ha igen, akkor bizony tudatosan assisztáltak gyilkosságokhoz.
    Rákosi idejében sokaknak kellett menekülniük az országból-sajnos – és ez a korszak bizony nem egy dicsőséges korszaka hazánk történelmének.

    J

  • Kedves falusi! Köszönöm válaszát, ugyanezt írtam volna én is. Annyival egészíteném ki , hogy az engem nem érdekel, mit tett más ország, mert az az ő belügye.

  • burkus pocs

    rosszul tudja, amennyiben magyar allampolgarsaggal rendelkeznek, peldaul a vajdasagi magyarok elvezhetik a kanadai allampolgarsag mellett az eu-s kedvezmenyeket is, amit a szerb es onmagaban a kanadai nem biztosit, csak a magyar, igy arkedvezmennyel kuldhetik a gyerekeiket pld Hollandiaba egyetemre magyar allampolgarkent…a szemetek, mikozben a magyar rokkantaktol megvonjak a segelyeket es sorsukra hagyjak a munkanelkulieket…ha mindenfele jogok nelkul, csupan szentimentalis okokbol allampolgarsagot kapnanak, azzal senkinek semmi baja nem lenne, csakhogy nem errol van szo…sokkal inkabb, hogy halabol csalasra alkalmat ado szavazatokat kepviselnek orban javara…az aljasok!

  • Kedves Kopacsi!

    Miert ne lenne Magyarorszag biztonsagos? Nem a szegenyseg es a koztorvenyes bunozes az, ami veszelyesse tesz egy orszagot. Legalabbis nem abbol a szempontbol, hogy valaki politikai menekultnek adhassa ki magat.

    Nezd meg, hogy legkedvesebb barataid, a muzulman beke aktivistak, hany zsidot oltek, vagy vertek meg, hany zsido epuletet, zsido iskolabuszt …stb… gyujottak ki csak egyedul Franciaorszagban az utobbi 20 ev soran es utana gondolkozz el hany ugyanilyen eset fordult elo Magyarorszagon!

    Udv;
    Moshe

  • meg tudja AKARKI magyarazni hogy miert NEM bombaztak auschwitzot az angolok/amerikaiak/oroszok ? ugyanis ha a mari neni bugacrol tudta akkor roosweltnek is tudnia kellett . emlekeztetek arra hogy drezdat , berlint , budapestet porig bombaztak de auschwitzot MEGKIMELTEK . tenyleg nem ertem

  • Ezek szerint, nem sikerült a petició a Nagykövet úr ellen, ha kénytelen levelet és a Népszabadságnak írni A külügyminiszter úrnak.
    Természetes, Mártonyi János mindjárt tudni fogja honnan fúj a szél és nem követi siker a levelet.
    Még azt is tudja, hogy az úgynevezett Charter milyen célból íródott, ki írta és hová küldték.
    Már gondolhatnának arra, hogy a mondvacsinált „vád” a Nagykövet úr ellen olyan erőltett és gyenge, hogy csak nevetni lehet rajta. Egyszer már írtam, hogy a KMH-nak az a bánata, hogy a magyar Nagykövetség elítéli akcióit, mint a haza és a kormány ellen lévő támadást-
    Joggal, hiszen a mai Nagykövetet ez a kormány nevezte ki .

  • rosszul tudja. mindazokkal a jogokkal rendelkezik, mint a magyarországi magyar: nyugellátás, tb-ellátás, munkavállalás, szólás – oppardon, véleménynyilvánítás – szabadsága,szavazati jog, stb. melyek a legtöbb esetben többet adnak, mint az anyaország.
    kötelezettségük viszont semmi.
    na, erre varrjon gombot!

  • a kommentem burkusnak szólt. bár tök mind1, ő úgyis mindent jobban tud.

  • Tuske!
    Szegeden,pl. nem koltoztek be a zsido lakasokba, es nem hordtak szet a holmijukat. Akik visszajottek, szinte mind sertetlenul talaltak vagyontargyaikat, kiveve amit a nyilasok PROBALTAK szethordani, de pontosan a csendorok nem engedtek oket szabadjara. Ez lehetett a parancsnok javara irni(akit meg a komcsik is beken hagytak), de lehetett hivatalos felfogas is. Viszont, mikor a svabokat telepitettek ki, mar nem voltak csendorok es bizony a legtobb zsido elfoglalta a NAGY hazaikat, a fogataikat hasznaltak, meg a foldjeiket, amit aztan megbantak, mert sok kozuluk KULAKnak lett nyilvanitva, amibol ugyesen kibujtak(tudjuk, miert).
    Jurnalist!
    En eltem vilaghaboruban es nem konyvekbol ismerem a tortentek egyreszet. Tiz eves fejjel sok mindenre figyel az ember/gyerek es TUDOM, hogy a leventek elhurcolasahoz
    nem sok kozuk volt a csendoroknek. Falun, meg a zsidokat sem ok szedtek ossze, hanem a nyilasok. Ket batyamat vittek el mint leventet es azok nem csendorok voltak.
    Amit ir, az nagyon nepszava/nepszabadsag szagu, az meg korantsem tortenelmi teny.

  • Tüske Zsófi, jurnalist!

    Természetes azt hisztek, amit akartok. Én is hiteles emberektől tudom, hogy a nácik megtévesztették a lakosságot. A magyar lakosság alatt a zsidókat, sőt zsidó vezetőket is értettem, akik különben nem mentek volna birka mód a koncentrációs táborokba. A náciknak kidolgozott szisztémájuk volt arra,hogyan lehet a legkisebb ellenállással, a leghatékonyabban végrehajtani a tömeggyilkosságokat. Az utolsó percekig, folyamatosan becsapták áldozataikat, a világot pedig igyekeztek megtéveszteni.

    jurnalist, a leventék esetében igazad van. Nyilvánvaló volt, hogy a (nyugati)frontra viszik őket. Az embereknek akkor már volt elképzelésük , hogy milyen a front. A leventék java részének nem volt fegyvere, és rosszul voltak felszerelve. A németek hasonló szerepet szántak nekik, mint a zsidó munkaszolgálatosoknak. Megjegyzem, más források 300 ezer leventéről beszélnek. Ismerünk rémtörténeteket, de a történészek a mai napig nem dolgozták fel a leventék sorsát. De az biztos, hogy sokan meghaltak. Voltak, akik Francia Észak-Afrikába vagy a Gulágokra kerültek.

    Tüske Zsófi!

    Az én családom biztos nem foglalt lakást, és a környéken sem tudok ilyesmiről, pedig a háború előtt a kisvárosban, ahol éltünk, a lakosság több, mint 20 százaléka zsidó volt. Nekünk egy szoba-konyhánk volt. Özvegy nagymamám nagy szegénységben ott nevelt fel 5 fiút. Még én is ott születtem.
    Másik nagyszüleim tanyán éltek, tíz gyereket neveltek és nem vettek el senkitől semmit. Tőlük vették el a kevés földjüket, és nagyapám 75 éves koráig a TSZ-ben dolgozott, mert nem kapott nyugdíjat.

  • Journalist, nem tudom, hogy az „újságnál” dolgozol-e vagy csak önbuzgalomból mentegeted a menthetetlent, de a szerzőhöz hasonlóan sajnos neked is számos nem helytálló, mi több logikátlan kijelentést sikerült összehoznod.

    „Nevekkel és származással nem a baloldal, hanem a jobboldal szokott operálni”
    Ez azért nem igaz, mert az egyik szerző, Ille István, vígan orsósozik egy korábbi keltezésű cikkben és azt fejtegeti, hogy aktuális miniszterelnökünk nagyapja milyen ember is lehetett.
    Nos vagy csak félregépelt ez a jóember és véletlenül jutott az egykori szdsz-es szóbeszéddel azonos szintre, vagy valami gonosz rasszista törte fel az account-ját és írta meg helyette a cikket. A tippelést kihagynám, gondolom ti tudjátok a választ 🙂
    Az hogy ki a magyar és ki nem szerintem totál egyértelmű: Kertész Ákos példának okáért nem és ehhez nem is nagyon kell 80 feletti IQ 🙂

    1.) „Németország szembe tudott nézni vezetőinek korábbi hibáival és ől a Holokauszt tagadást nagyon komolyan veszik”

    Veheti is, mivel a holokausztot végül is nekik sikerült végrehajtani (javíts ki ha tévedek), igaz a Szovjetunió is próbálkozott. A szembenézés nálunk is megtörtént, sőt sok esetben a bosszú is (már ha bosszúnak nevezzük azt, hogy vélt sérelmekért csupán a kollektív bűnösség elve alapján áll valaki bosszút), mivel ha végignézed az egykori ÁVH-sok névsorát, igen érdekes megállapításokra juthatsz.
    Magyarországot az egykori Csehszlovákiával, Romániával és Lengyelországgal érdemes összemérni a holokauszt tekintetében (sok minden másban is, de ebbe most ne menjünk bele, mert félrevisz).

    2.) Annyira élénken nem, mivel Horthy leállíttatta a deportálásokat amikor kiderült, mi a terve Hitlernek az elhurcolt zsidókkal. Ezután következett a megszállás, amiről már volt szó és az már egy másfajta közigazgatás volt, amit nem igazán neveznék magyarnak.

    3.) Örülök, hogy neked nem, de nekem sajnos úgy tűnt. Én pedig nem szoktam büszkének lenni sem kommunistákra, se nácikra.

    4.) „számomra az “jött le” , hogy a szerző nem a nacionalizmustól, hanem annak magyar változatától ,és a sovinizmustól idegenkedik”

    A nacionalizmusnak nincsen „magyar változata” (pláne nem a sovinizmus, ami egy francia szó, tehát ha nagyon akarod, akkor velük párosítsd, bár én ezt sem javasolnám), az univerzális és egy teljesen természetes érzés. Hiszen ki ne szeretné jobban saját vérét, saját hazáját, mint másét?
    Probléma akkor áll fenn, amikor a nacionalizmus nem a sajátságunk szépségeire, kultúránkra, erkölcsünkre épül, hanem egy idegen nemzet ellen érzett gyűlöleten alapszik.
    Például a szlovák nacionalizmus felettébb komikus, ugyanakkor szomorú is, ha belegondolunk mi történik a mai napig az immár félmilliós létszámúra csökkent felvidéki testvéreinkkel.

    Amennyiben az idegengyűlöletre gondoltál, attól valóban minden magyar idegenkedik, hiszen népünket mindig a befogadás és a vendégszeretet jellemezte (elég csak visszanézni a történelmünkre), még akkor is ha ezzel néhány alkalommal vissza is éltek.
    Azon érdemes elgondolkozni, hogy az efféle hangulatkeltésnek milyen hatásai lehetnek és hogy vajon szükség van-e minderre?

  • A II: MAgyar Református egyház meghívta Nagykövet úrat a Márcus 15-re, ünnepi szónoknak.
    Csak azért, hogy tudjátok.

  • Figyelő
    2013 február 28
    12:56 du.
    a 2. magyar református egyház meg mi a 3,14csa? hol jegyzik őket? csak nem a 2. helyen?
    ráadásul úrat hívtak meg , márcus idusára. szegény nagykövet úr… (tudja, kiscsillag, csak megszólításban írunk nagy N-nel egy nagykövetet. nem személynév, hanem beosztás. de magának mind1)
    a katolikusok kit hívtak meg?

  • Figyelő
    2013 február 28
    12:56 du.
    Bízzunk benne, hogy előtte hozzáolvas és nem szólítja tisztelebdő úrnak a tiszteletest, valamint nem kezd el sajnálkozni azon, hogy a Pápa lemondott..
    🙂

  • Ille…2:07 du….segitek hiszen sose jart se kanadaban se az usa-ban…..new yorkban peldaul 2 vagy 3 MAGYAR reformatus egyhaz van …az elso …a masodik..a harmadik …ez lehet kanadaban is …erted ?

  • Tüske Zsófia

    Jimbo….. ha akarod úgy teszek, mintha elhinném, hogy a zsidók a sváb falvak megüresedett házait foglalták el, miután visszajöttek a koncentrációs táborokból. De hülyének nézni nem kell ám a fél világot: nagyanyám Tolna megy egy sváb falujában volt óvónő-tanítónő, a nagyapám egy gimnázium igazgatója. Így kénytelen vagyok nekik hinni: a kitelepített svábok házaiba még véletlenül sem zsidók, hanem erdélyiek költöztek. Nem önkényesen, hanem telepítették őket.

    Sárdi Jani: lehet, hogy felétek hülyék voltak az emberek és homokba dugták a fejüket, de a családom például tudta. Igaz, nálunk majdnem mindenki ludovikát végzett tiszt volt. Történetesen a tábornok nagyapám Gömbös színrelépésekor nyugdíjaztatta magát idő előtt, pontosan azért mert nem tetszett neki a németeket szolgai módon kiszolgáló politika.

    Belize: Orbán cigány származása nem szdsz-es ármány, hanem tény. Kis ország vagyunk, az ilyesmire előbb-utóbb fény derül. És ez nem lenne baj és senki nem is említené, ha nem lenne olyan katasztrofális az ország szempontjából az a virtschaft, amit folytat. Ha valaki nagyon alacsony sorból kerül magas polcra, az nem használ sem az ő személyiségének, sem azoknak, akikre hatással van.

  • Tüske Zsófia

    Bencsics, úgy is, mint a magyar kultúra lángjának őrizője:
    nem kellene elfelejteni a magyar helyesírást. A úr, urat. A mellékneveket kisbetűvel írjuk, kivéve a személyneveket. Amiből több van – azt kicsivel.
    Ami pedig a református egyházat illeti, az antiszemita, náci Hegedűs Lóránd, nőbolond, saját családját nyomorító Tőkés László,a nőket zaklató és zsaroló orosházi református lelkész és Balog Zoltán után nem hinném, hogy nagy megtiszteltetés egy olyan ünnepen vendég lenni, amelyet ezek az álszent képmutatók szerveznek. Mert sem nekik, sem a náluk szónokolóknak nincs hiteles szava, még azt sem lehet nekik elhinni, amit kérdeznek. Hát szép ünneplést a volt komcsi, de mára már annál jobban megtért Pordánnyal.

  • Valamit rosszúl tudnak. Évek óta, a montreali magyar Nagy Bizottság a márciusi ünnepélyt a református templomban tartja, az 56-ost a Katolikus templom halljában.
    Nem pap hívja meg az előadót, hanem a Bizottság.

  • Tüske Zsófia

    Tolnába bukovinai székelyeket(Bukovina nem Erdély), később pedig a Felvidékről elűzött magyarokat telepítettek. Svábok nem csak Tolnában, hanem szerte az ország területén éltek. Bajos lett volna mindenhova „erdélyieket” telepíteni. Ha Jimbot cáfolni akarod, jobb érveket találj. Találhatnál, de pökhendiséged miatt nem segítek.

    A Jimbonak írt válaszodból látszik, hogy csak a saját szinteden értelmezted a Tolnában történteket is. Neked a székely automatikusan erdélyi. Ez csak egy háziasszonytól elfogadható. Tolnai gyökereid miatt elvárható volna a bukovinai székelyek történetének ismerete,és hogy kiemelkedő folklór színfoltjai a megyének.
    Szerintem, te dugod homokba a fejed és a saját szinteden értelmezett családi legendákon túl nem nézel utána a dolgoknak. Nyilván ez az oka, hogy nem ismered a holokauszt pontos történetét sem.

    Megjegyzem,

  • Tüske Zsófi

    Ez egy idézet:

    „…A deportálások kezdetével a zsidók egyszerűen eltűntek, de hamarosan megérkeztek a haláltáborok első szökevényei, akik áttelepítés és munka helyett gázkamrákról, tömegsírokról számoltak be. A legtöbb esetben még zsidó ismerőseik sem hittek nekik. Képtelenek voltak tudomásul venni, hogy a vonatok végállomása nem munkatábor. Nem akarták elfogadni, hogy minden zsidóra kivétel nélkül halál vár. A varsói és sok más gettók vezetői tudták, hogy a máshonnan deportáltakat megölték, de azt remélték, hogy az ő közösségeik talán megmenekülhetnek. Bíztak a megvesztegetésben, és remélték, hogy a munka megmentheti a zsidókat…”

  • Lélfai Szilárd

    Ille „kismadaram” és barátai!
    Nem értettem C.A.-t miért fogadta be magukat? Ez a mondat megvilágosított, (úgymond fároszi fénnyel).
    sic..- „kiskegyedhez képest chris egy világító fárosz.”
    1. A nyelvi oktatását figyelembe véve a chris-t nagybetűvel írtam volna!
    2. Ha a Fárosz alfelének ille-n mértékű nyalása után letörölné a száját, talán kevésbé lennének mocskosak a fröcsögései!

  • Lélfai Szilárd

    Kedves T. Zs.!
    Az őseim a felvidékről valók! A rokonságunk jelentős része „önszántából fölkerekedett, egy batyu, egy bőrönd, és jöttek sokszor düledező zsidó meg sváb házakat foglalni! sietségükben, haszonlesésük miatt, még a lovaikat, marháikat, minden jószágukat, szépen bebútorzott házaikat, ősi lakhelyüket is otthagyták! Ennyire vonzó volt „Somogyország”
    !

  • Tuske!
    „Jimbo….. ha akarod úgy teszek, mintha elhinném, hogy a zsidók a sváb falvak megüresedett házait foglalták el, miután visszajöttek a koncentrációs táborokból. De hülyének nézni nem kell ám a fél világot: nagyanyám Tolna megy egy sváb falujában volt óvónő-tanítónő, a nagyapám egy gimnázium igazgatója. Így kénytelen vagyok nekik hinni: a kitelepített svábok házaiba még véletlenül sem zsidók, hanem erdélyiek költöztek. Nem önkényesen, hanem telepítették őket.”
    Nekem nem kell, hogy higyek senkinek.En megeltem, amit leirtam. Kopacsi is csak leirasbol/hallomasbol ismeri 56-ot, megis szakertokent kozol „tenyeket”. Te is csak azt irod ide, amit hallottal es kiegeszited a sajat gondolataiddal.
    Nyugodj meg: a visszater zsidok, bizony, gatlastalanok voltak. Tisztelet a kivetelnek, mert van ilyen is. Ertheto is, hiszen mikor kiszabadultak, azt mondtak nekik, hogy mindent szabad nekik es minden az ovek, amit csak megkivannak. Sok-sok elt is ezzel. Kulonosen Pesten.

  • Kopácsi Judith

    Jimbo, ugye az nem baj, hogy hazudsz, mint a vizfolyás? Az a maroknyi zsidó, (kevesebb, mint 10%) akiknek sikerült túlélniüj a borzalmakat, „csupán” széthordott és elrabolt tulajdonaikat szerették volna visszakapni. Hogy amiatt gátlástalanok lettek volna? Ez is csak téged minősit.

  • Kopácsi Judith

    különben miért, mit kellett volna tenniük? Megalázkodva bocsánatot kérni, mert merészeltek túlélni a poklot, és alázattal könyörögni saját tulajdonukért? Hogy képzelted ezt el?

  • Kopacsi!
    Megint mar olyasmirol irsz, amirol fogalmad sincs! Az osszes eddig olvasott irasod,mind ilyen. A szemellenzoddel lehet a baj.

  • P.S.
    Az en tapasztalatom a visszatert zsidokkal egesz mas mint a tied. Igaz, hogy neked nincs is tapasztalatod.
    Kulonben; maskent viselkedtek a pesti zsidok es maskent a videkiek.(ezt sem kellett olvasnom sehol, ez is tapasztalat)

  • Kopácsi Judith

    Jimbo, hátha eltuljdonitottad vagyonukat és visszakövetelték tőled, azért érmes volt megsértödnöd. No meg jogos is, nem igaz? Nem voltak kellőképpen alázatosak a gyalázatosoak, ugye? Nem ismerem a vidéki zsidókat? Csak azokat, akik több, mint 400 családból vagy 30 személy visszszivárgott Vámospércsre.

  • Amennyire en ismerem a temat, a pesti zsidosag nagyobb reszet nem hordtak el csaladostol. Tobbnyire csak a ferfiak voltak munka vagy loveszarok-asas szolgalatra behivva.
    A videki zsidok voltak csaladostul kuldve ide-oda es azok kozott is volt a legtobb aldozat.

    A visszateres kellemetlen perceket okozott azoknak, akik azelott baratok, joszomszedok voltak, es a gettositas utan elhurcoltak a zsidok butorait es egyeb targyaikat. Mivel a tulelok visszateresekor a lakaslefoglalasok es mas einstandok miatt kinosan ereztek magukat elegge sokan, hamarosan szajrol-szajra jart a hir, hogy tobb zsido jott vissza, mint aki elment.

    Erdekes ez is, mert ha csak „holokamurol” volt szo, akkor vajon miert ultek bele a zsidok hazaiba es foteljeibe olyan nagy bizonyossaggal azok, akik beleultek? Csak nem ugy sejtettek, hogy azok a zsidok mar vissza soha nem fognak terni?

    Moshe

  • OK…….olvastam erről a petícióról… ami a Christofer Adam eleln szol……

    Csak egy kerdesm…KI EZ a naci Szabadságharcos?

    Kulcsár Ervin elnök
    Magyar Szabadságharcos Világszövetség Kanadai Csoportja
    [email protected]

  • Értjük, aki 56-os az náci, köszi.
    Nem C.Ádám ellen van a petició, hanem az ő peticiója ellen. Nagy különbség.

  • Kopácsi Judith

    Figyelő, figyelj, Kulcsár nem azért náci, mert 56-os. De sajnos vannak köztük is olyanok. Csak hát ugye általánositgatunk, mert azt igen szerettyük.

  • Lélfai Szilárd
    2013 március 2
    12:17 du.
    magát, édes fiam, egy reflektor se tudná megvilágosítani 🙂
    ahogy írok – kis- vagy nagybetűvel – teljesen független a nyelvtől és annak helyesírásától. így írok, mert nekem így tetszik, és nem utolsó sorban gyorsabb.
    amúgy ugyanazt jelenti.
    hát, ezzel a kommentjével nem sokkal jutott előbbre. 😀

  • de Christophernek igaza volt Bencsics, maguknak meg nincs igazuk…ennyire egyszeru, amugy igenis a nyilasok beepultek az 56-osok koze es kartekony munkalkodasuk eredmenyet mara merni lehet…jahogy hulye es nem vette eszre? az legyen a maga baja..