Az oroszok bejövetele: a Fidesz kormány orosz rubelre váltaná a Magyar Nemzeti Bank tartalékait

2013 március 6 8:24 de.28 hozzászólás

Még tart Orbán Viktor kormányának keleti nyítása. A budapesti Népszava információi szerint, a Matolcsy György által vezetett Magyar Nemzeti Bank orosz rubelre váltaná át devizatartalékainak egy részét, és teszik ezt a „dollár nem stabil helyzete miatt.” Múlt héten Rogán Antalt küldte a Fidesz kormány Moszkvába tárgyalni, de erre a látogatásra csak utólag derült fény, ugyanis sem a Magyar Távközlési Iroda (MTI), sem pedig a kormány nem tartotta  közlésre méltónak a hivatalos vizitet. Rogán később elmondta: azért nem készült MTI-s tudósítás, mert a távközlési iroda tudósítója éppen szabadságon volt.

Rubel v. dollár

Rogán titkos moszkvai látogatására múlt csütörtökön került sor és – mint, ahogy tudjuk – egy nappal késöbb nevezték ki Matolcsyt Magyarország utolsó független intézményének az élére. Rogán az Egységes Oroszország Párt vezetőjével – Szergej Zseleznyákkal – tárgyalt. A Népszava megtudta: a magyar kormány ezentúl részben orosz rubelben halmozná fel devizatartalékait. Egyes talágatások szerint elképzelhető, hogy azért kéne rubelt vásárolni, mert az Orbán kormány éppen az oroszoktól várna hitelt. E mellett korábban az is szóba került, hogy az oroszok 4,6 milliárd dollárnyi magyar állampapírt vásárolnának.

A rubelvásárlás azonban aggályos üzlet lehet, hiszen mint, ahogy a hvg.hu-nek nyilatkozó elemzők elmondták: ha krízis törne ki, olyan tartalék kéne, amely azonnal átváltható. Ez viszont a rubelről nem mondható el. Zsiday Viktor, a Concorde Alapkezelő elemzője a hvg.hu-nak elmondta, hogy célszerűbb euróban tartani a devizatartalékot. Továbbá az amerikai dollárhoz fűződő félelmek is alaptalanok, hiszen a világ devizatartalékainak hatvan százaléka USA dollárban van, így tehát az amerikai fizetőeszköz nemzetközi dominanciája tovább tart.

Varga Mihály, Magyarország új nemzetgazdasági miniszter sem tudott sokat mondani a rubeles tervről. Az viszont biztos,  hogy az  esetleg mérsékeltebb, gazdasági kérdésekben ortodoxabb Varga hatásköre meglehetősen szűk, hiszen ő maximum kommunikációs és imázs szempontból fontos az Orbán-kormánynak. A gazdaságpolitikai és monetáris kérdések azonban a miniszterelnöknél és Matolcsynál dőlnek el.

28 hozzászólás

  • usa dollár 228 huf, orosz rubel 7,45 huf. kurva jó üzlet lesz.
    orbán kipaterolta az oroszokat, most meg kinyitotta a hátsó ajtót nekik. mert ő azután nem lesz hajlandó függeni se brüsszeltől, se washingtontól, de putyin, az más.

  • Kedves Christopher!
    A Rubel vàsàrlàs jo üzlet is lehet,képzeljük el,hogy bekövetkezik a
    vilàggazdasàgi növekedés a màsodik félévben,mire van szüksége az
    iparnak:köolajra,mit tud elsösorban exportàlni Oroszorszàg:köolajat.
    A gazdasàg Oroszorszàgban 4 %-al bövült 2012-ben,tehàt 2013-ban még
    az elözö feltételezés szerint jobb kilàtàsaik vannak,igy erösödhet a valutàjuk is.
    Remélem igaza van a Népszavànak!

  • Dénes ERÖS
    2013 március 6
    6:15 du.

    Dénes. Minden váltáskor többletkiadás keletkezik. A világ valamennyi jegybankja általában négy valutában tartja a pénét: dollár, euro, svájci frank és jen.
    Az oroszok nem fognak forintért rubelt adni, mert a forint sqartsem ér. Ha a meglévő fentebb említett valutákból vásárolják meg, annak a kockázati elemei sokkal magasabbak, mint a jelenlegi valutáknak.
    Példát mondok. Ha mondjuk a teljes dollárkészletünkért rubelt vásárolnánk, az már az üzlet megkötésekor O.OO4 %-os veszteség. Ha a rubel mondjuk 1%-ot erősödik a forinthoz képest, viszont a dollárral szemben stagnál, akkor a keményvalutákban fizetendő tartozásaink akár ezermilliárdokkal is megugorhat. És akkor még nem számoltunk a forint inflálódásával.
    A gazdaságok jelenlegi elhelyezkedése alapján nem feltételezhető, hogy a rúbel egyhamar elfogadott fizetőeszköz lesz a nyugati világban.

  • Puchert János

    Szabadságharcos szeretett vezetőnk 1989-ben hazaküldte az oroszokat ma pedig visszahívja őket, úgy gondolja velük jobban szót tud érteni mint a nyugattal. MTI= Magyar Távirati Iroda

  • Judit Noszticzius

    Sem-sem elfogadjunk Orbán+ Matolcsy behoznak orosz rubelért!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Sem-sem engedjünk a Nyugati országokban féreggel szaporodni az orosz rubelt!!!!!!!!!!!! Ne hozni az orosz rubelt a Magyarországra!!!!!!!!!!!!! Nagyon szerintjunk az egész Magyarországon megerősítjünk a Nyugati bankkal(EU-USA-brit FONT-svájci FRANKKAL) együtt !!!!!!!!!!!!!!!!

  • Ezt szerencsésebb úgy mondani, hogy valamikor 1990-ben éppen OV volt a leghangosabb, a legnagyobb /export-import/piacunkat jellemtelenül fölborításában. Én, azért ezt megemlíteném Neki, ha netalán kirúgják onnan legalább tudja, hogy miért. Mert az emlékezőtehetsége gyenge!

  • Elképesztő rossz indulatu megjegyzések vannak itt a Kanadai ujságban. Úraim, Hölgyeim ! Ne irjanak butaságot vagy inkább mesét irjanak de azt sem …….. menjenek a csudába!

  • Pixi
    2013 március 7
    9:26 de.
    Sót !
    Még 2OO8-ban is olyasmit mondott a Parlamentben Gyurcsány Putyinnál tett látogatása kapcsán, hogy nem engedhető meg, hogy Magyarország az orosz medve pincsikutyájává váljon..
    Most farokcsóválva ugrándozik a jutalomfalatért..
    És Putyin nem hülye. Pontosan emléxik arra, hogy ki rondított oda a bejárati ajtóhoz…

  • zsofy
    2013 március 7
    11:41 de.

    Valami hasonlót javallanék kiskegyednek én is.
    Az echte Ungarische nevét is vigye magával, legyen olyan kedves…

  • Lélfai Szilárd

    Tisztelt zsofy!
    Ha nem vette volna észre, a hír a magyar Népszavában jelent meg, meg nem nevezett, állítólagos informátoruk információi alapján! A kormány mindig őket tájékoztatja ilyen hírekről elsőnek, az utolsókat! Ha semmi ilyen nem történik, a Népszava egy sor nonpareille-ben exkuzálja magát, tévedett az „informátoruk”! A két-három cicerós hazugságok viszont már elmentek!
    Ez tisztelt Uram nem butaság,……

  • Lélfai Szilárd

    Kedves falusi!
    Szakszerű, mélyenszántó pénzügyi elemzését látva nem értem. hogy Soros György miért nem öntől kér befektetési tanácsokat?

  • Falusi
    Érdekes és tartalmas amit irtàl,de àruért kaphatunk Rubelt,ami az oroszoknak kedvezö lenne/éppen az àtvàltàsi költsége miatt/.
    Màr többször irtam, 1984 végén 1 UD$,1,7-1,8 CHF volt,most 1 UD£ 0,93 CHF.Tehàt legjobb lenne a valutànkat CHF-ban és Euroban tartalékolni,mert a Yen àrfolyama erösen ingadozo(valoszinüleg ezért fizettük az év elején lejàro kötelezettségünket Yen-ben),de ez nem zàrja ki a Rubel erösödését ezkhez a valutàkhoz-ami nyereséget jelenthet és olaj vàsàrlàsànàl ujbol költség megtakaritàs lehetne-.

  • Lélfai Szilárd
    2013 március 8
    6:49 de.

    Valszeg azért nem, mert ő ezt nélkülem is tudja…

  • Dénes ERÖS
    2013 március 8
    7:37 de.
    Persze, áruért igen.
    Csak előbb vissza kéne jutni arra a gazdasági szintre, olyan mennyiségü termelésre, mint ami kilencven előtt volt a mezőgazdaságban. A bauxiton kívül csak a mezőgazdasági termékek voltak azok, amiket az orosz állam minden mennyiségben átvett.
    Ha a nyolcvanas évek közepét hasonlítod, akkor mondjuk a forint valahol egy a húszhoz értéken állt.
    Vannak valuták, amik meghatározó fizetőeszközei a világgazdaságnak. A dollár ilyen. Most ugyan ott is recessió van de pl ezen a héten az amerikai részvények soha nem látott csúcsokat döngettek a tőzsdéken.
    Persze, lehet rúbelt vásárolni, sőt, akár kunát is, csak az hazardírozás. Egy stabil gazdasággal, tisztességes tartalékokkal rendelkező ország megteheti, mert veszteség esetén sem kerül tőle padlóra. Magyarország nem.
    Az importált cikkek után magyarországnak ezentúl is dollárban, vagy más, nemzetközileg elfogadott valutákban kell fizetni, az orosz kereskedelmi kapcsolataink pedig messze vannak attól, hogy gazdaságot lehessen rá építeni.
    Ha kilencvenben nem szüntetik meg drasztikusan az orosz-magyar kereskedelmi kapcsolatokat, kevésbé lenne kiszolgáltatott az ország.

  • Dénes ERÖS
    2013 március 8
    7:37 de.
    milyen áruért? és milyen csatornán? mert orbánék első uralmuk alatt sikeresen elvarrtak minden kereskedelmi szálat!
    árunk meg nincs, hacsak az árpádsávos lobogót és a székely zászlót nem tekintjük annak, de azokra viszonylag gyér a kereslet oroszhonban!

  • Dénes ERÖS
    2013 március 8
    7:37 de
    Értem én, de a lényeg most orbánnak az állampapírokon van. Mivel eltáncolta az IMF hitelt,vagyis nem kap időpontot az IMF-től, most pénzügyi problémái vannak. Az államkötvény kamatai úgy cirka 2,5% körül lennének, ami már közelít az IMF hitel kamatához. Pár tizeddel lenne felette. Ennek fejében kellene erősítenie a rubelt, az átváltással.
    A pénzügyi zavar miatt most nem érdekli a hosszútávú hátrány, esetleg az évekig elhúzódó átváltási mobilizálhatóság. Neki most pénz kell sürgősen. Erről szól a tranzakció.

  • zsofy
    2013 március 7
    11:41 de.
    picinyem, nekem is van egy irányadó javaslatom a maga számára, de az nem a csudáról szól 🙂

  • Lélfai Szilárd

    C.A.
    Most én is gratulálok! Egy a Népszava által felröpentett kacsa kihozta az emberekből a pénzügyi zseniket, méghozzá milyeneket?

  • Lélfai Szilárd
    2013 március 8
    11:32 de.

    Ahhoz, hogy valaki tudja kétszer kettő az négy, nem kell pénzügyi zseninek lenni.
    Elég ha ismeri az alapműveleteket, és legalább egyszer váltott már valutát valahol..

  • Itt én a Rogán titkos utjánál nekem valami büzlik!Ezek mindent elkövetnek a pillanatnyi haszonszerzés reményében.Nem nézzik az ország , az emberek érdekeit sem.Itt előtérbe kerül az önös érdek.Hiszen minden eddigi tevékenységük is ezt szolgálták!Nem nézték a szegény embereket.Szégyeljék magukat!Remélem hogy az emberek már felébredtek!

  • Lélfai Szilárd

    falusi!
    Amiről itt szó van, az egy hírlapi „állítólagos információ”. utána jönnek a dodonai jóslatok! Soros György (és még sokan mások) vagyona jelentős részét valutaspekulációkon szerezte! Nem túl régi hír, -soros-gyoergy-3-honap-alatt-csaknem-1-milliard-dollart-nyert-a-japan-jen-arfolyamanak-csoekkenesen.

  • Lélfai Szilárd
    2013 március 9
    5:42 de.
    MTI-s hír (is).
    Hogy kerül ide Soros?
    Aki profikkal akar pókert játszani, az készüljön fel, mert másként a gatyája is rámegy.
    A Világgazdaságban a Tőzsde a casinó.
    És Soros profi.

  • Lélfai Szilárd

    falusi!
    Lehet, hogy a fidesznek is van egy pókerjátékosa, nem csak a tudás, a szerencse is számít! A viccet félretéve, milyen jó vita támadt egy kacsából! Még Kovács Évának is bűzlik valami!

  • Lélfai Szilárd
    2013 március 9
    12:51 du.
    Kacsa?
    Hát neked már a nemzeti értékeket és az igazmagyarságot szivénviselő MTI sem számít autentikus forrásnak?
    Hm..
    Így múlik el a világ dicsősége..
    🙂

  • Az IMF-töl nem kell a hitel Olaszorszàgnak sem,inkàbba piacrol kértek, 4,8 %-al tudtak kötvényeket kibocsàjtani -Ponti bankàr volt-,nyilvàn jobban tudja,hogy miért mint mi.

    Emlékezzünk 2009-re,amikor Bajnaiék 6,8 % minuszt produkàltak a pénzükkel és utasitàsukkal.

  • Lélfai Szilárd

    Kedves falusi!
    Az általad autentikus forrásnak nevezett MTI hírei közt sem találtam olyan hírt, miszerint az MNB vagy a”rezsim” át akarná váltani a dollárt rubelra! Biztos nem vagyok eléggé alapos!
    Találtam viszont egy érdekes riportot a Heti Válaszban, „1998-ban Oroszországnak huszonnyolc hordónyi nyersolajába került egy uncia arany, egy évre rá, amikor Putyin hatalomra került, már tizenegy és fél hordó is elég volt, és 2005-ben pedig hat és fél barrel nyersolaj volt az arany unciánkénti ára.”„Minél több aranytartaléka van egy országnak, annál nagyobb lesz a szuverenitása a dollár, az euró, a font, vagy bármely más tartalékvaluta összeomlásakor” – nyilatkozta Jevgenyij Fedorov, Putyin Egyesült Oroszország pártjának egyik parlamenti képviselője az amerikai „Moneynews” című lapnak adott telefoninterjújában az orosz aranyfelvásárlások magyarázataként.

  • Lélfai Szilárd

    Kedves falusi!
    Még mindig csak a Népszava meg nem nevezett forrásáról van szó!