Pordány-ügy Oxfordban: Magyarország londoni nagykövete szerint extrém szélsőjobboldali párt a Jobbik

2013 március 6 1:08 du.46 hozzászólás

Március 5-én Kumin Ferenc, a magyar kormány nemzetközi kommunikációért felelős helyettes államtitkára és Csák János, Magyarország londoni nagykövete az Oxford Egyetemen járt, ahol előadást és fórumot tartottak. Az előadások után felszólalt egy oxfordi hallgató, aki Magyarország képviselőit kérdezte az antiszemitizmusról, Bayer Zsolt Fideszhez fűződő kapcsolatáról és korábbi rasszista cikkeiről, valamint Pordány László ottawai nagykövet ominózussá vált, a Jobbikot legitimizáló kijelentéséről. Az egyetemi hallgató rámutatott arra az ellentmondásos helyzetre, hogy miközben Fellegi Tamás Washingtonban elhatárolódott Bayertől, Kövér László éppen ellenkezőleg azzal biztatta a rasszista közírót és Fidesz-tagot, hogy mindig – feltétel nélkül – közösséget vállal vele. Az alábbiakban a diák Pordány László ottawai nagykövetet érintő kérdését és Csák János nagykövet válaszát közöljük. Pordány úrral szöges ellentétben, Csák János határozottan elítélte a Jobbikot. A londoni nagykövet ígéri: beszélni fog ottawai kollégájával.

Csák János

Oxfordi diák: Pordány László úr – az Ön Kanadában szolgáló kollégája – egy kanadai televíziós beszélgetős műsorban vett részt, ahol azt mondta, hogy a Jobbik tulajdonképpen nem is szélsőjobboldali párt. Fidesz politikájától eltérő nézeteket valló párt szerinte mégsem szélsőjobboldali. Azt is elmondta, hogy a Jobbik egy szabályos parlamenti  párt, úgy mint a többi. Elmondta, hogy volt egy fajta kvázi militáns szervezet, ami ugyan kapcsolatban állt ezzel az „úgynevezett jobboldali” párttal, de még ez a kapcsolat sem közvetlen. Tudom, hogy számos civil szervezet – különösen kanadai magyar körökben – aggályokat fogalmazott meg ottawai kollégájáról, ezért arra kérném, hogy fejtse ki ehhez fűződő gondolatait.

Csák János londoni nagykövet: Be kell vallanom, hogy nem ismerem az összes nagykövetünket. A  Jobbik egy extrém szélsőjobboldali párt. Ez nem kérdéses. A különböző társadalmi csoportokhoz, vagy az egymástól eltérő életmódokhoz fűződő cselekedeteiket és leegyszerűsített nézeteiket egyből el kell utasítani. Ehhez az elutasításhoz leglalább két lépést kell megtenni. Az egyik a jogi út, a második pedig az oktatás területét érinti. Az oktatás a nehezebbik. A miniszterelnök elutasíthatja az antiszemita megszólalásokat, vagy hasonló nézeteket. De ennek a helyzetnek a  megoldása több időbe telik. Gazdasági válságok idején, az emberek gyakran leegyszerűsített magyarázatokhoz fordulnak. Ha a Jobbik bázisát szociológiai szemszögből nézzük, a párt központja észak-kelet és dél-Magyarország, ahol létezik egy erős roma közösség. Ezek a térségek történetesen szocialista erőközpontok voltak. Nehézségben, vagy bajban élő emberek válaszokat keresnek és ezért leegyszerűsített magyarázatokhoz fordulnak. Tehát az a feladatunk, hogy egy olyan szociális és gazdasági rendszert alakítsunk ki, amely segít abban, hogy a dolgozni akaró emberek saját magukat is eltudják tartani. De ez időbe telik. (…) Egyébként pedig beszélni fogok Pordány nagykövet úrral.

Hétfőn jelent meg angol nyelvű cikkem Pordány visszahívását célzó kampányunkról a politics.hu című hírportálon. Ebben utalunk a Kanadai Magyarok Országszágos Szövetsége (KMOSZ) aktív közreműködésével terjedő kanadai magyar ellenpetícióra, melyben helyenként nyíltan antiszemita megjegyzésekkel törnek lándzsát Pordány László nagykövet mellett jobboldali magyarok. A támogatók  közül egyetlen egy tiltakozás sem hangzott el a nyílt zsidózás miatt és a KMOSZ csak beszámolónk után törölte a rasszista kommenteket, miközben az antiszemiták aláírásait meghagyta.

Szintén hétőn vette át a Külügyminisztérium a FedEx-szel küldött nyílt levelünk nyomtatott változatát. Érdeklődéssel várjuk Martonyi János miniszter úr válaszát, közben pedig folytatjuk angol és magyar nyelvű kampányunkat.

46 hozzászólás

  • Akkor most mi a helyzet? Extrém jobboldali vagy egyszerű , parlamentáris párt?

    Érdeklődéssel várom a nagykövet úr beszélgetésének erdményét és az arról való tájékoztatást…

    J

  • Kiváncsi lennék, hogy a hozzászólók közül ki tudná legszabatosabban definiálni/leirni , hogy mit értünk
    JOBBOLDAL-on és BALOLDAL-on a politikában !?

  • A helyzet eddig is egyértelmű volt. Bekerült a parlamentbe egy extrém jobboldali párt. Ez már előfordult más európai országgal is. Csak a többi parlamenti demokratikus párt nem vállalt velük semmiféle közösséget! Különösen nem egy nagykövetünk.

  • Biztos jól érzed magad, Christopher! Még Oxfordban is lejutott a hangja a Te dobverésednek.
    De az ne zavarjon, hogy senkit sem érdekel, hogy az oxfordi diák mit kérdezett a kanadai Nagykövetről és hogy ki fog beszélni vele.
    Mindenesetre kémszolgálatod elsőrendű, úgy a nagykövetségen, mint magyar körökben.
    Mellesleg a magyarok peticiója dupla számmal bír, a Nagykövet ellenivel.

  • Christopher Adam

    Figyelő,

    elárulnád nekem, hogy szerinted a nagykövetségen dolgozó diplomaták közül ki az, aki „kémszolgálatomat” vezeti? Ugyanis csupán három diplomatájuk van, az egyiket Pordány Lászlónak hivják. Tehát eléggé beszűkült a kör…

  • „De az ne zavarjon, hogy senkit sem érdekel, hogy az oxfordi diák mit kérdezett a kanadai Nagykövetről és hogy ki fog beszélni vele.”

    Tévedsz. Például engem nagyon is érdekel. Én is tudnék Csáktól is, Pordány Lacitól is kérdezni egyet-mást. (szegedi a Pordány, és elég jól ismertem, amikor még nem volt jobbik barát)a témában.

    Éppen meg akartam köszönni Christophfernek, hogy veri a dobot. Ha egyetlen demokrata sem emeli fel a hangját, akkor azok nyernek, akik a rossz oldalon állnak. Vagy, mert eleve ott is voltak, vagy tájékozatlanságból.

    Egy lapgazdának kötelessége felhívni a világ figyelmét a visszásságokral akkor, ha a demokrácia megcsúfolásáról van szó, egy olyan párt fényezéséről, amelyiknek a szemlélete olyan, hogy nem lenne szabad megtűrni egy demokratikus közösségben. Az Európai Unióban.

    És hidd el, nagyon is sokakat érdekel!

    Gratulálok, Christopher!

  • Nagyon buszke vagyok Christopher Adamra, ilyen embernek kene kepviselnie a kanadai magyarokat, kar, hogy sok kozottuk az aszottseggu agyhalott. Csak remelni tudom, hogy hamarosan kihalnak es az o gyerekeik nem kovetik ezt a szellemi sotetseget! Kanada demokratikus orszag es azert hagytuk el a hazankat, mert azt egy ilyen autokrata dilettans bajkevero vezeti, mint az orban, akinek koszonhetoen erkolcsileg, gazdasagilag, politikailag olyan melyrepulesben van az orszag, hogy olyat meg ezek az 56-os kateterrel es horogkereszttel csoszogo ven fingok se lathattak…leginkabb fogalmunk nincs arrol, mi folyik otthon…

  • Csák embernek és nagykövetnek is tisztességes! Kiváncsi vagyok, hogy végül mit mondott Pordánynak? De mondjuk jobb lenne, ha Martonyi lépne már végre. A turulba született KMOSZ-nak pedig ennyit: takarodj! 2014-ben Orbánék repülnek és Ti is.

  • Christopher Adam

    Misi és Ombre,

    köszönöm szépen a kedves szavakat! Szerencsére vannak a háttérben civilek, akik nagyon sokat segítenek. Egy ilyen kampányban nélkülözhetetlen szerepet játszanak a médiabeli, közigazgatási, kormányzati és személyes kapcsolatrendszerek.

    Azt már a levéltár kampány idején megtapasztaltam, hogy rendkívül elszántnak és konzekvensnek kell lenni, másképpen ez nem működik. És persze a strapabíróség sem árt, hiszen ütni ma még tudnak a kanadai magyar közösség hangadói. Bár támadásuk is inkább egy kontraszelektált, kimustrált és szűkölő csoport frusztrációját tükrözi. Egyre többször gondolom, hogy talán nem is kéne foglalkoznunk a KMOSZ-szal, hiszen nincsen jövőjük és pesti kormányzati körökben is általában a helyén kezelik a szervezetet. Egyedül a megrögzött pártkatonák látnak benne némi fantáziát, de őket úgy sem illik komolyan venni.

  • szeritnem a KMOSZ meg egyébb hasonló program nem fogja túlélni ezt a kormányt.

    Egyébként meg ha jól megnézi az ember hogy kik a hangadók a kanadai magyar közösségekben, akkor azt lehet látni hogy ez egy nagyon szük és egyre idösebb kör. Elég csak végigolvasni mindenféle peticiókat, aláirásgyüjtés, stb, és mind ugyanazokat a neveket látni.

    A többiek, az 56osok gyerekei, unokái pedig nem foglalkoznak azzal igazábol hogy mi történik Magyarországon, csak egy nagyon szük kis kör ebben a csoportban is.

  • Christopher Adam
    2013 március 6
    10:02 du.

    Nos, kedves Christopher, ez picit nagyképűen hangzott. Nem is tudom, szerintem Nyilas Gedeon véleménye elhamarkodott és egyértelműen nyalizós volt. Ne vedd nagyon komolyan:)

  • Chritopher Adam!
    On kiadta az email cimemet.Ezzel vadolom es nem csak itt, de majd olyan helyen is, ahol komolyabb kovetkezmenye lehet. Figyelmeztetem(uriembermodra), hogy keszuljon fel, mert ezt nem hagyom annyiban. Kivancsi vagyok, hogy ezt is „sajat zsebbol” fogja-e allni?
    „E-Mail (will not be published) (required)”.
    Figyelem: ez hazugsag(mint olyan sok mas),es barkivel elofordulhat.
    I’ll see You in court…(more then likely).

  • Vinczer Péter

    Tudtommal, Pordány Úr azt mondta, hogy a Jobbik nem fasiszta párt, hanem szélső jobboldali.

    Ez nagyon különbözik attól, amire a szavait kiforgatták. Sajnos olyzn világot élünk, hogy a zsebben ott kell lenni a hangfelvevőnek.

    Péter

  • Csak meg annyit CA: Eddig volt egy kis „respect”-em On irant, de most mar nincs, habar tudom, hogy ez nem jelent Onnek semmit. Ha massal is megteszi ezt, akkor nagyon kevesebben fogjak Ont ertekelni.

  • Hollósy Gerti

    Christopher, én is gratulálok a munkádhoz és sok erőt kívánok a kitartáshoz!

  • Judit Noszticzius

    TILOS SZAPORODNI A JOBBIK + FIDESZ AZ EGÉSZ MAGYARORSZÁGON!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • Felvinczy Károly

    Nem tudom, milyen alapon támadja egy Kanadában élö, magyarul egészen jól beszélö zsidó ifjú a Magyar Köztársaság Nagykövetét. Mi köze Magyarországhoz?
    Ugyanígy aggódik a palesztinokért is? Mert ott aztán van miért.

  • ….under the bottom of the frog ! Ez itt a nivó, sajnos.
    Egy bizonyos Mr.Misi Nyilas az utóbbi két évben elhagyja a Hazáját, Kanadába települ le (mert egy „dilettáns bajkeverő” vezeti Magyarországot), majd katéterrel és horogkereszttel(!) csoszogó „vén fingok”-nak nevezi az 56-os szabadságharc kapcsán ide kimenekülteket. Igy engemet is !
    Majd Ádám Kristóf úr megköszöni a „szép és kedves” szavakat…

  • Persze dakota

    en nyalnam is a Christophert, a korme alatt a piszok tobbet er, mint az egesz magyar kormany!

  • Kopácsi Judith

    Felvinczy, ugye téged nem zavar, hogy kilóg nálad a lóláb? Zsidózd ám, a tudod kit, mielött elvesztem a türelmemet Veled is és elküldlek a búsba! Már miért nem kritizálhatna egy kettös állampolgársággal rendelkező egyén egy diplomatát, pláne, ha az lejáratja az egyik országnak a hirnevét?

  • Vajda Attila

    egyreszt, mert nagyreszt igaz, masreszt akinek nem inge nem veszi magara, harmadreszt orban mar kb 20 eve kartekonykodik, nem ket eve es mar 20 evvel ezelott is pszichologushoz jart Ausztriaba…amugy mindenfele nivo igazodni latszik a felcsuti neveltetes nivojahoz….sajnos

  • Felvinczy

    ha nem tetszik, nem kell olvasnod, ehelyett akar elmehetnel arra a jo melyturul apadfa@ara is …peldaul…

  • Jávorszky Mária

    Judith Nozticzius!
    Tudja mi a tilos?
    TILOS BELEPOFÁZNI ABBA, AMI NEM A MAGA DOLGA!
    Mifajta érdekből üti bele az orrát a magyarok dolgaiba, amikor nyilvánvaló, hogy maga nem magyar, mert még írni sem tud magyarul.

  • Jávorszky Mária
    2013 március 7
    10:06 de.
    T. Mári!
    Csak tájékoztatásul közlöm, hogy az aradi tizenkettőkből mindössze kilencen tudtak magyarul.
    (Ps. mint máshol már említettem, programot a családjának csináljon.)

  • Kanadai.
    2013 március 6
    10:20 du.
    Szia.
    Ha megnézed a névsort láthatod, hogy nem az 56-osok a hangadók, legfeljebb egy-kettő.
    Dancs sem, Bede-Fazekas sem 56-os.
    Ha most Hatodik Lenin szidolozásából lehetne megélni, akkor KMOSZ-nak a vöröscsillag lenne a logója és Bede rádiója huszonnégyórában nyomatná az Internacinálét…

  • Kopácsi Judith

    Jimbo, kiváncsi lennék, hogy tudnád bebizonyitani, Hogy Christopher adta ki az e-mail cimedet? Ja, különben ez azt jelenti, hogy utolért az ellenség keze? Ez még csak a kezdet.

  • Felvinczy Károly
    2013 március 7
    3:48 de.
    Kb annyi, mint neked.
    Kettős állampolgár. Kanadai és Magyar.
    Nem kanadai és Palesztín.
    Harmincegynehány évesen kitűnően ír magyarul is, angolul is.
    Itt nőtt fel, itt járt iskolába, de nem felejtette el az identitását.
    Hogy ki, hova születik, az egy dolog. Hogy ki, mennyit tesz magáévá elődei kultúrájából, mennyire érdeklődik, mennyire tájékozott a napi politikában, irodalomban, művészetekben, azt azáltal lehet meghatározni, hogy megnézed,tiszteli-e annyira ősei nyelvét, kultúráját, művészetét, hogy tanulmányozza azokat. Mert abból kiderül.
    Christofer megtette.
    Kérdés: a te gyerekeid beszélnek-e, írnak-e, olvasnak-e olyan szinten magyarul, mint C.A.?

  • Gratulálok Kristóf Neked és a támogatóidnak, mert jó és tiszteséges ügyet szolgáltok, amit történelem és mai politikai ismerettel, sok áldozatteli munkával és igazi hazaszeretettel, konzekvensen és a csőcselékhez képest sokkal emberibb stílusban közvetítetek.
    A nemtelen hőzöngések ellen csak a „Consider the source” örökérvényű mondást tudom ajánlani.
    Sok sikert Neked és a társaidnak a zsarnok leveréséhez!

  • Lélfai Szilárd

    Tisztelt Felvinczy Úr!

    Igazuk van az Ön véleményére reagálóknak! Hozzászólni csak akkor szabad, ha a stílus olyan alpári mint mondjuk a „nyilas de nem Misié”, elfogult és hazug mint az „árnyékszék-letesek”, buta mint a Judith Nozticzius, nyal mint mondjuk a Kopácsi!
    Zsidózni, cigányozni csak nekik szabad, a rasszizmus, antiszemitizmus amit a másik mond! Izrael „Honvédő Háborút folytat a palesztinok ellen, a terjeszkedése a Talmud szerint is jogszerű!
    Mellékesen már említettem: a Trudeau idézetben a totemokat magyartalan, de lehet, hogy ez jelzi a lap magyarellenességét is!
    Vajda Attilának mélységesen igaza van: „….under the bottom of the frog ! Ez itt a nívó, sajnos!”

  • Lélfai Szilárd
    2013 március 7
    12:53 du.
    aztaaa! micsoda emelkedett stílus! árnyékszékletesek!
    legalább valami újat találna ki, kicsi huszár, ezt már évek előtt elkoptatták a nolblogon 🙂
    a trudeau idézet befejező mondatát ne is vegye magára. reménytelen.

  • JIMBO
    2013 március 7
    12:07 de.
    ne komolytalankodjon, ausztráliából fenyegetőzni, olajbogyó, elég felesleges. a mail címe majd akkor lesz érdekes, ha oda valami fenyegető irományt kap, méghozzá olyat, ami ki is vitelezhető.
    még az ip-címe sem játszik, mivel az dinamikus, így nem köthető a személyéhez. de ne aggódjon, ha kell, megtalálják.
    amit az úriemberségről írt: ugye, nem gondolja komolyan, hogy önmagáról írt?
    amúgy akkor fog bárkit a bíróságon látni, amikor magát berendelik oda takarítani.
    gyenge próbálkozás ez, bozótlakó!

  • Kopácsi Judith
    2013 március 7
    12:10 du.
    ugyan, hagyd. egy informatikai analfabéta, buta bozótlakó. de azért levadászható 🙂

  • Kedves falusi,

    igaza van, elfeledkeztem az „f.o.b.”-röl. Jó, nem szép általánositani, na meg ennek nevezni öket, pont egy olyannak akinek elödjei is hajón jöttek ide 🙂 de ezt kultúrálisan és világnézetileg gondolom. Ha a nagyszüleink, szüleink még nem is annyira, de mi 56-osok leszármazottak inkább kanadaiak vagyuk ebböl a szempontbol, mint magyarok. Kötőjeles valakik. És van köztünk olyan is, aki egy harmadik identitást is ápol.

    „Hogy ki, mennyit tesz magáévá elődei kultúrájából, mennyire érdeklődik, mennyire tájékozott a napi politikában, irodalomban, művészetekben, azt azáltal lehet meghatározni, hogy megnézed,tiszteli-e annyira ősei nyelvét, kultúráját, művészetét, hogy tanulmányozza azokat.”

    Ezzel 100% egyetértek!!!!

    „Kérdés: a te gyerekeid beszélnek-e, írnak-e, olvasnak-e olyan szinten magyarul, mint C.A.?”

    Hát igen, pont a leghangosabbak gyerekei már nem beszélnek olyan jól magyarúl, illetve nem ápolják a magyar nyelvet. Az hogy az apuka/anyuka/férj/feleség nem magyar pedig nem kifogás, mert erre számtalan példát tudnék felsorolni, ahol ettöl függetlenül át tudték adni a nyelv és kultúrát.

  • Kedves Felvinczy úr!

    Zsidónak nevezni valakit akinek az egyik nagyszülö a 4böl zsidó volt, az ugyanaz mint egy székelyt románnak hivni.

  • Kopácsi Judith

    Drága Léflárd „elvtárs”. Vagy „testvér”. Rossz helyre cimezted megjegyzésedet.Persze, ha a magad alávaló stilusáról értekeztél, akkor elsimerem, hogy van önkritikád. Talán fejlödőképes vagy. Talán. Nagyon talán. Persze, én a helyedben nem nagyon „idézgetném” a Talmudot, mert ugye annak közelébe sem szagoltál eddig, meg különben sem mernéd megérinteni, mert félnél tőle, mint a tüzes ménkötől.

  • Kopácsi Judith

    Különben áruld el, ha ilyen nivótlannak találod ezt az oldalt, minek a fészkes fenének esz téged ide a rossebb? Mazohista vagy, vagy fizetnek érte?

  • Dancs Rózsárol meg csak annyit tudok hogy a Torontói Magyar ház a 30as évek óta megvolt, megjelent Dancs Rózsa valamikor a 90es évek elején, aztén most meg nincs Magyar ház és valami miatt az ö keze is benne van….. (láttam a youtube video interviewt vele). Érdekes.

  • Lélfai Szilárd

    Kedves I.I.!
    Hozzászólása,”a trudeau idézet befejező mondatát ne is vegye magára. reménytelen”
    Jellemző magára:
    – a totemok helytelenségét kritizáltam, maga nem érti miért!
    (ingyen elárulom, helyesen totemek!)
    – mifelénk Trudeau nevét, ha becsüljük, ha nem nagy betűvel írjuk, (ezt is elmondjam miért?)
    – az acsarkodáson és a mellébeszélésen kívül csak a mocskolódás érdekli!

  • Kanadai.
    2013 március 7
    1:35 du.
    Nekem Felvinczy úr beírásából ez a kedvencem:
    ” Kanadában élö, magyarul egészen jól beszélö zsidó ifjú ..”
    hehehe.. Írja ezt úgy, hogy rossz helyre teszi a vesszőt és nagybetűvel írja a nagykövetet..
    Péczy Blanka díja lehet..
    lol

  • Lélfai Szilárd

    Kedves K.J.!
    Az átnevezésem gondolom némi diszlexiára utaló jel, ebben a korban már kezelhetetlen!
    A szövegértés sem erősséged, nem baj!
    Én valójában a Bibliát olvastam, de a Talmudot szerintem Te sem olvastad!
    Édesapám azt tanította nekünk, (három testvérem volt) hogy az ellenséget jobban kell ismernünk mint magunkat!
    Nem vagyok mazochista!

  • Csak azt kérem, hogy holnap kora este mindenki átmenetileg mélyedjen önmagába ! (Addig sem ártana…)
    Záchór et-jóm hassabbát leqaddesó !

  • Kopacsi es a masik!
    Most aztan ram ijesztettetek!!!BRRR. Remeg a gatya rajtam. A szabalytalansagot nem en kovettem el.
    Csak mellesleg: tehettek egy szivesseget.Gondolom, nem kell reszletezni, hogy mit.

  • Kopácsi Judith
    2013 március 7
    1:43 du.

    „Különben áruld el, ha ilyen nivótlannak találod ezt az oldalt, minek a fészkes fenének esz téged ide a rossebb? Mazohista vagy, vagy fizetnek érte?”

    Judith! EL kell döntened, hogy a lap tartalmának van-e valamilyen hatással Magyarországra, a magyarokra. Mert ha igen, akkor megkaptad a választ a kérésedre.

  • Kedves Kanadai..
    Tedd meg légyszi, hogy nem magázódsz velem..
    Mindíg használhatatlan öregembernek érzem magam ilyenkor..
    Kösz.
    🙂

  • Kopácsi Judith
    2013 március 7
    1:43 du.

    Azon viszont már én is elgondolkodtam, hogy van-e értelme hozzászólni?

  • Christopher Adam

    Sajnos fel kell függesztenem ennél a cikknél a kommentelési lehetőséget. Ma egész nap bombázzák ezt a cikket spam jellegű hozzászólásokkal és lényegében lehetetlenné teszik a moderálásra váró valódi hozzászólások megjelenítését, ugyanis a percenként érkező többtucat komment között elvesznek.

    Így harcolnak ellenünk a kereszténydemokrata, nemzetiérzelmű jobboldalon.