Alkotmányellenes alkotmány

2013 március 11 4:44 du.34 hozzászólás

Mit kezd majd az ellenzék, egy esetleges győzelem után egy olyan alkotmánnyal mely végérvényesen kihúzta a jog- és létbiztonság alól a szőnyeget, mely egy a  kormány próbálkozásaival szembemenő Alkotmánybírósági döntés miatt teszi értelmetlenné az Alkotmánybíróságot, mely olyan szűkösen definiálja a családot, hogy a magyarok többsége már nem kvalifikál és amely bírsággal és börtönnel teszi büntethetővé a hajléktalanságot? Netán megpróbálja a Fidesz ellen felhasználni azt az alaptörvényt, mely az éppen regnáló pártot igyekszik elmozdíthatatlan, kontrollálatlan helyzetbe hozni? Vagy esetleg valóra válik Hanák András ügyvéd gondolata, miszerint „a magyar alkotmányosság ma túlléphet azon a ponton, ahonnan még szép, jó és alkotmányosan kifogástalan módon lehetne visszatérni?” Orbán Viktor és kormánya tűzzel játszik, hiszen minden rendszer egyszer véget ér, és az amely ennyire jogtipró, annak bukása is csúnya és fájdalmas lesz. És félő, hogy nem csak a párt, hanem a jobb sorsa érdemes ország számára is.

Fotó: Vajda József/ budapesti Népszava

A BBC Europe címlapon közölte az alaptörvény negyedik, ominózus módosításáról szóló hírt. A hírlap idézte Jose Manuel Barrosot, az Európai Bizottság elnökét aki ismét jelezte: az új alkotmány feltehetően nem felel meg az europai unió értékeinek és elvárásainak, valamint a jogállami viszonyokat is veszélyezteti Magyarországon. A BBC összefoglalja az ellenzék nélkül elfogadott módosítást: ezentúl kizárólag közszolgálati médiában kerülhet sor választási kampányolásra (a Fidesz feltehetően ezzel csökkentené a részvételi hajlandóságot), röghöz köti az állami ösztöndíjban részesülő diákokat, a házasságot és a gyermekvállalást teszi a család pillérévé, ezzel kizárva a magyar gyermekek (és szüleik) több mint felét, aki házasságon kívül születik, kurtitja az AB hatáskörét, csökkenti a bírák nyugdíjazási korhatárát, és engedélyezi, hogy önkormányzatok diszkriminatív lépésekkel távolítsák el hajléktalanjaikat.

Sólyom László, a Fidesz (és az MDF, valamint SZDSZ) korábbi államfője a Népszabadságban (írását feltehetően sem a Magyar Nemzeti, sem pedig a Széles Gábor-féle Magyar Hirlap nem közölte volna) arra szólította fel utódját, Áder Jánost, hogy használja elnöki vétóját a módosítással szemben. „Végső soron az Alkotmánybíróság az alkotmányellenes alkotmánymódosítás problémájával szembesült. (…) Az alaptörvény negyedik módosítása szentesíti azt az állapotot, amikor az Alkotmánybíróság alkotmányvédő tevékenységét az Országgyűlés felülbírálja, s ezzel együtt a szakadékot az alaptörvényben írt alkotmányos rendszer és a tényleges helyzet között: ugyanis így – az alaptörvényben lefektetett államszervezeti struktúrával ellentétesen – az Alkotmánybíróság már nem a legfőbb szerve az alaptörvény védelmének. Az alkotmány identitásának megváltoztatása a pillanatnyi hatalmi pozíció kihasználása érdekében azonban magában hordja büntetését: ezt az állapotot minden jövőbeli kétharmados többség örökölni fogja. Mielőtt a kapu bezárulna, és gyakorlatilag visszavonhatatlanul rögzülne az eredeti alaptörvénynek ellentmondó állapot, egy lehetőség maradt: a köztársasági elnök vétója. Hiszen ami történik, valójában nem alkotmánymódosítás, hanem egy más identitású, új alkotmány lopakodó bevezetésével ér fel.”–írta az előző köztársasági elnök.

A még gondolkodni képes jobboldalon is felszólaltak néhányan az igazán védhetetlen ellen. A Mandinerben Lakner Dávid bírálta  a magyar jogállam végső lezüllesztését. „Itt már nem számít, kinek kedves ideológiáját tekintve egy-egy pont: ezek igenis a demokráciát sértik, mert a társadalom egésze nem ért velük egyet, mégis leválthatatlan programpontokká kívánják őket tenni. (…) Pártpolitikának nincs helye a nemzet alapját megtestesítő alkotmányban. Nincs szükség leválthatatlan párprogramokra. Sem nekünk tetszőkre, sem az ízlésünknek kevésbé megfelelőkre”–irja Lakner. Ablonczy Bálint az első Orbán kormány által alapitott Heti Válaszban pedig „közjogi lasagne„-nek nevezi a módositást. „És cseppet sem vigasztaló, lóhúst nem találni benne”–tette hozzá.

Közben a Várban és a Kossuth téren ezrek tüntetnek Magyarország alkotmánya ellen. „Alkotmányt, demokráciát, jogállamot” jelszavakat skandálják, a Hallgatói Hálóztat (HaHa) pedig a Kossuth térre vonult, miután befejeződött a hivatalos proteszt.  A Sándor palota előtt szerettek volna tüntetni, de a TEK lezárta a teret, annak ellenére, hogy Áder János védelmére aligha lehet hivatkozni, hiszen per pillanat Berlinben van. És a hvg.hu értesülései szerint Miskolcról vezényelték Pestre plusz rendőröket. Reggel középiskolás diákok állták el a parlament bejáratait, ezzel próbálták megakadályozni az alaptörvény módosítását. Elhurcolták őket a rendőrök, de este már megint felbukkantak a nyolckor kezdődő tüntetésen. „Nemrég jöttünk ki a Gyorskocsi utcából”–jelezték. „Félreértés ne essék, nemcsak 16-an vagyunk. Áder János, te mit teszel?”–kérdezte az egyik a színpadról.

De az egyik legfontosabb felszólalás Molnár Péter egykori Fidesz-alapítójé volt: „Ne hívjuk őket fiatal demokratáknak, mert nem méltóak erre…A ’89-es Fidesz szellemét Fidesz-székház foglalói képviselik…Most van esélyed, hogy a szabadság magyar hagyománya mellé állj. Ne írd alá János, mentsd meg a becsületed.”

Egy biztos: az egykori piacbarát, nyugatias, antikommunista és demokrata Fideszre rá sem lehet ismerni. De ha a kilencvenes évek relatív optimizmusát és gyors fejlődését nézzük, akkor Magyarországra sem.

34 hozzászólás

  • Nemtudom mikor kerül ki a post, de most élőben lehet követni a pesti demonstrációt az alaptörvény módosítása ellen.

    http://ertunk.hu/index.php/oktatas-karrier/item/1422-elo-kozvetites

  • Nem tudom mikor kerül ki ez a post, de most élőben lehet követni a spontán demonstrációt az alaptörvény módosítása ellen: http://ertunk.hu/index.php/oktatas-karrier/item/1422-elo-kozvetites

  • „Mit kezd majd az ellenzék, egy esetleges győzelem után egy olyan alkotmánnyal mely végérvényesen kihúzta a jog- és létbiztonság alól a szőnyeget”

    Természetesen az első lesz kivágni a kukába, és erre meg is lesz az alkotmányos jogi alap, alkotmányjogászok szerint.

  • Néztem őket.
    Most nem szabadna abbahagyni. Csak négyáöt napig kéne kitartani. Százezer ember az utcákon naponta és a kormány kétszer is meggondolja, hogy romboljon-e tovább.
    Viszont nehéz, mert az a kevés akinek még van megélhetése, munkája, az fél azt kockáztatni..
    A diákság viszont hatalmas erő, ha összetart. Mert anyu, apu, nagyik mindegyiküknek van. Ha egyetlen egynek is baja esik, akkor Isten írgalmazzon Orbánnak és a kormánynak.
    Mert a tömeg nem fog..

  • A betyareletbe…Hogy ez a banda mennyire szeretne veres osszeutkozeseket kezdeni…Polgarhaborut. Ezt nagyon kultuvalnak. Nem hiszem, hogy fog menni.

  • Akinek a mai napig ketsegei voltak, hogy az orszag politikai berendezkedese meg oriz valamit a jogallamisagbol, az most mar tudja,hogy egy alkotmanyos puccsal megszunt a jogallam. Oda a biztonsag az allam s
    az allampolgar viszonyaban, oda a biztonsag a munkahelyeken s oda a magantulajdonon nyugvo vallalkozasok szamara is.
    A kormanyfo tole szokatlan szitkozodasokkal kommentalta, hogy a rezsikoltsegek dolgaban az elsofoku birosag helyt
    adott az erintett vallalatok ovasanak. Mit jelent be erre
    Orban Viktor? Azt, hogy a dontes hazafiatlan; nem fog neki engedelmeskedni. Torvenyekkel fogja megregulazni a birosagokat, s az erintett vallalatokat a tervezettnel is
    nagyobb arcsokkentesre kenyszeriti, ugyancsak uj torvenyek segítsegevel.
    Ha a mai nap esemenyei koze beszamitjuk a tunteteseket, a
    partirodak ujonnan felalitando orsegeit s a puccs kulfoldi visszhangjat – esemenydus es jelentos napkent
    kell szamontartani a nyiltta valt diktatura elso
    huszonnegy orajat.

  • küszküllö
    2013 március 11
    5:07 du.
    Nem jókomám. Senki nem akar polgárháborút.
    Viszont ha a három most egyetemista és tüntető unokám közül egynek is baja esik, akkor hozom a kunyhó falát…

  • Hm…Az utolsó hozzászólásomat Jimbónak szántam..

  • Ez a ca tenyleg elvesztette a jozan itelo kepesseget.

  • Államcsőd közeli helyzet..
    A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 235,39 pontos, 1,23 százalékos csökkenéssel, 18 879,34 ponton zárt hétfőn. A 0,9 százalékot dráguló Richter kivételével a vezető részvények mindegyikének esett az ára.

    Az indexet a 2,3 százalékkal gyengülő OTP húzta le, a bankpapír ára 4732 forintra csökkent. A Mol-árfolyam 1,9 százalékkal 17 400 pontig esett, az MTelekom 0,2 százalékkal 404 forintra. A részvénypiaci forgalom 9,2 milliárd forint volt, ebből 6,5 milliárdot az OTP-kereskedés tett ki.

    Rossz napja volt a forintnak is: az euró háromnegyed éve, tavaly június óta nem látott szintre drágult hétfő délelőtt, az árfolyama napközben 303 forint fölött is járt. A forintgyengülést Varga Mihály délutáni sajtótájékoztatója sem tudta érdemben megállítani, az euróár csak 301 forint közelébe csökkent, de öt óra után nem sokkal már ismét 302 forintnál volt. A svájci frank 245,7 forintál, több mint egyéves csúcson járt napközben.

    A forint gyengülését követve számottevően emelkedett hétfőn a londoni piacon a magyar szuverén törlesztéskockázat fedezetére szolgáló befektetési konstrukciók árazása. A CMA londoni piacfigyelő cég szakelemzőinek kimutatása szerint az egyik legfőbb államadós-kockázati mutató, a magyar államadósság-törlesztés leállásának rizikójára köthető piaci biztosítási csereügyletek (credit default swaps, CDS) középárfolyama a késői londoni kereskedésben 322 bázispont környékén mozgott a 311,7 bázispontos, előző záró után.

    A hétfőre kialakult magyar CDS-árazás azt jelenti, hogy egységnyi, tízmillió euró névértékű ötéves magyar államkötvényre most több mint 320 ezer euró éves középárfolyamon kínálnak határidős törlesztéskockázat-biztosítási szerződéseket a londoni piacon, csaknem 11 ezer euróval drágábban, mint az elmúlt kereskedési hét zárásában .

    A magyar CDS-nek ebben a hónapban ez már a második hasonló árfolyamkiugrása. Múlt hétfőn, az MNB élén bekövetkezett váltás után pontosan a jelenlegi szinten, 322 bázispont környékén mozogott a magyar törlesztéskockázati biztosítási tranzakciók árfolyama Londonban, utána valamelyest visszasüllyedt. Februárban 290-305 bázispont közötti CDS-középárfolyamokat mértek Londonban az irányadó ötéves szuverén devizakötvény-lejáratra.

  • Egyetértek Dr. Gabor Kronstein hozzászólásával. Ettől a pillanattól kezdődően Magyarországon megszűnt a demokrácia utolsó intézménye, és átléptünk a nyílt diktatúra korszakába.

    Az is nyilvánvaló, hogy a szabályok egyik napról a másikra történő változtathatóságával, a kontroll lehetőségének eltörlésével a rezsimet nem lehet alkotmányos keretek között megdönteni. Bár valóban nem szeretne senki polgárháborút, de az a kérdés, ad-e a diktatúra békés lehetőséget az embereknek a változtatásra?
    Úgy tűnik nem. Erre tudatosan készül is a kormány, ha az egyre szaporodó biztonsági egységeknek álcázott fegyveres testületeket számba vesszük.
    Ne legyen senkinek illúziója, a zsebcázár nem hajlandó békés úton lemondani a hatalomról.

  • Csak tudnám miért most ébredeznek csak a népek, hiszen 3 éve folyik az ország lezüllesztése.
    És ehhez képest még mindig nagyon gyenge az ellenállás.
    Az AB-t is évek óta sorvasztják, már régen kiherélték, most csak újra belerúgnak.
    Az Unióra reakcióira kiváncsi leszek…

  • Tüske Zsófia

    Jimbo, te meg mennyire szeretnél totális kommunista diktatúrát! Lehetőleg kushadó állampolgárokkal, vér nélkül.

  • Vàrjuk meg a hullàmzàs végét! Mi mindent nem olvastunk màr?
    Hol van màr a tavalyi ho?

  • Puchert János

    Felháborító, hogy egy jogot végzett miniszterelnök nyíltan beleavatkozik egy folyamatban levő ügyben és az embereket uszítja aljas módon a bíróságok ellen

  • falusi
    2013 március 11
    5:43 du.

    Talán akkor tartsd otthon, falusi.

  • Alkotmány?
    Nincs itt semmiféle ” Alkotmány „.
    Csak egy Alaptörvénynek elkeresztelt FIDESZ párt-rendszabály gyüjtemény van , amiben elő kívánják írni hogy éljen az egész Magyar Nép ! ( Ha hagyja !! )

    Dakota te már megint személyeskedsz.
    Hiába , ilyenek ezek a FIDESZ savazók.

    Már a 320 Forintos Euróról beszélnek ! ( Matolcsi megdicsőülése óta folyamatosan zuhan a Forint. Gondolom örülnek a devizahitelesek ! Beszéltem olyannal aki tizenötmilliónak megfelelőt vett fel CHF – ben, nyócat visszafizetett és még mindig 51 millkóval tartozik !)

    A bajor Kereszténydemokrata Tartományi elnök nem volt hajlandó fogadni Kövért.

    A német kereskedelmi satellit-TV adók , amik nagyívben leszarják a Turulbanszületetteket , ma felháborodott hangon foglalkoztak Híradóikban az Ungarischewirtchafttal.

    ( Majd mondom a többit is.)

  • dakota
    2013 március 12
    12:39 du.
    Mit tartsak itthon? A kunyhó falát?

  • Mohai Janos
    2013 március 11
    9:51 du.
    Látod, veled ilyesmi nem fordulhatna elő..
    Ami nincs, azt nehéz elveszíteni.

  • Soha nem fordult még elő, hogy Németország nyíltan, a média előtt bírálja Magyarországot, most ez is bekövetkezett. Angela Merkel német kancellár a kétharmados parlamenti többséggel való felelősségteljesebb bánásmódra hívta fel a figyelmet a német kancellár a magyar államfővel folytatott megbeszélésén. Ezt követően újságíróknak is elmondta, hogy Berlinből úgy tűnik, hogy Magyarország a diktatúra felé halad. A bajor miniszterelnök pedig lemondta Áder Jánossal való találkozóját arra hivatkozva, hogy nem akarok olyan államfővel találkozni, akinek pártja megcsúfolja a demokráciát és semmibe veszi az állampolgárokat. Ilyen szégyen még sosem érte a magyar kormányt! Biztos mindenki hülye… Merkelékre és a világra nem lehet mondani, hogy hazaárulók 🙂 Így ki kellett valamit találni: Az egész világ a magyarok ellen van! Hát ha a magyar kormány felelőtlenül kormányoz és kivívja magának a haragot, akkor még ez is előforulhat. „Teszenének” jól kormányozni!

  • Hun Canada
    Nem a bajor miniszterelnök mondta le a talàlkozàst Àder elnökkel,hanem a parlament elnöke Stamm.
    A miniszterelnök és a CSU vezetöje Seehofer.

  • http://www.galamus.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=196420%3Aindependent-magyarorszag-europa-suergsen-lepjen&catid=79%3Akiemelt-hirek&Itemid=115

    „Németország, Hollandia, Finnország és Dánia azért lobbizik, hogy hozzanak létre egy őrtestületet, hogy az az EU irányvonalára terelje a tévelygő országokat, és felhatalmazása lenne arra is, hogy megfosszon egy országot az uniós támogatásoktól.”

  • Dénes ERÖS
    2013 március 13
    12:09 du.

    Dénes.
    Stamm a Kövér Lacával való találkozót mondta le.

  • Nem kell aggódni a Alkotmány miatt talán a hírlap szerkesztői és bólogató
    uszítói nélkül is megoldódik a helyzet,meg Brüsszel nélkül is!
    Aztán „igaz magyarok” …nem kell aggódni egy polgárháború miatt,mert a Ha-Ha,a melegek és a csőcselék mellett azért többségben vannak a normális emberek.
    A hajléktalan kérdés már több cikkben is megjelent,fogadják örökbe őket…..Egy kormány sem tett annyit értük mint e(kórház,szálló fürdő,melegedő)de a normális emberek többsége is szeretne kultúráltan élni
    ebben a városban.
    Aztán székházba betörni,Sándor Palotánál plakátozni randalírozni vajon Gyurcsány idején lehetett(ártatlan embereket lőttek szemen,vertek meg!)most meg csak elvezették őket és jogosan.Nagy különbség!

  • Boda Marcsi
    2013 március 13
    5:46 du.

    Esszem marcsám..
    Nincs neked egy Selmeczi nevű hugád?
    mer’ iggencsak hajazol rá..
    🙂

  • “Mit kezd majd az ellenzék, egy esetleges győzelem után…”
    Olyan nem lesz, oszt jó napot!
    Ezt a rezsimet csak valódi forradalom fogja, tudja majd megdönteni.

  • Boda Marcsi
    2013 március 13
    5:46 du.
    az alkotmány miatt tényleg nem kell aggódni. olyan ugyanis nincs 🙂

  • falusi
    2013 március 13
    6:39 du.
    ezt, kérem, visszautasítom! selmeczy pártutasításra olyan, amilyen, boda meg magától 🙂

  • Ez a kormàny küzd az orszàgért,az emberek érdekeiért.A külföldi
    szolgàltatok pedig a profitjukért,amihez hazàjuktol politikai segitséget is kapnak. Az jellemzi a mai kormànyt,mert nem adja fel a harcot,hogy az itt képzett haszon ne lehessen extrém nagy, a magyar fogyasztok kàràra. Hogyan lehettek pl.Abramovics-a Chelse tulajdonosa-stb.
    milliàrdosok? Megtalàltàk a kiskapukat és lyukakat a törvények utvesztöiben,ezeknek a bezàràsa a képviselöink feladata,erröl szol
    a „rezsicsökkentés”a Parlamentben.

  • Tüske Zsófia

    Bodának: (csak, mert normális embereket emlegettél)
    http://hvg.hu/velemeny.nyuzsog/20130314_Hulyebiztos_valaszok_ellentuntetoknek#rss

  • Egyik pártban sincs rokonom,de ha az ellenzékben lenne
    azt egyenesen letagadnám,mert szégyellném!!!!!
    Persze vannak olyan ismerőseim,sőt barátaim is akik ellenzékben
    lévő párttal szimpatizálnak,csak velük értelmesen érvelve,egymást tisztelve és meghallgatva,no meg kulturáltan vitatkozunk.Na ez a színvonalbeli különbség köztük,meg az itteniek között!!!!!!
    Csak a normális emberek el tudják eldönteni ki a normális,a többi meg nem számít……
    Ellenben a diliházban mindenki meg van győződve róla,hogy csak ők és a többiek normálisak és jól elvannak,ha közéjük kerül egy egészséges az mindjárt gyanús,illetve feldühíti őket,aztán kapnak egy injekciót és szépen megnyugszanak……
    Van akinek itt egy kis pia is megteszi…..

  • szerintem Boda meg más dolgokért kellene szégyellned magad, de ha nem, hát nem.
    Boldogok a lelki szegények.

  • Tüske Zsófia
    2013 március 20
    10:37 de.
    boda és a szégyenérzet? ugyan, kérem! kevély turulban született szittya nagyasszony ő,ráadásul csak őt tudja magáról, hogy normális 🙂