A kettészelt polgár

2013 március 17 1:11 du.3 hozzászólás

Egy este Esti gyanútlanul bandukolt hazafelé a Duna parton, amikor hatalmas vihar kerekedett, dörgött-villámlott, és az egyik villám pontosan kettészelte. Jobb- és bal- (ahogy békés honfitársaink emlegetni szeretik: angyali és ördögi) oldalára hasadt. A kórházban testét valahogy összefércelték, de a kétlelkűség gyógyíthatatlannak bizonyult. [Ép testben két lélek].

Storm gathering over Budapest / Formidable photography

Esti(k) az első pillanattól kezdve ki nem állhatta egymást, csak kevés közöset talált magában. Ami megvolt az egyikben, hiányzott a másikból. Egyként voltak irigy, féltékeny, gonosz és ostoba (még ha a jobboldal következetesebben is).

Eleinte csak az egyet nem értés okozott gondot hétköznapi életében; nehezen döntötték el, mit válasszanak az étlapról, mibe öltözzenek, melyik tévécsatornát nézzék. A világról alkotott képük, ízlésük végletesen [végzetesen] különbözött. Képtelen voltak eldönteni, higgyenek-e bármilyen természetfölötti erőben, vagy értelmezni a szót: szabadság.

Később már lelkiismereti válságot okozott Esti(k)nek a környezet. Ha például megpillantott egy hajléktalant, dögölj meg, üvöltötte rögtön jobboldali énje, míg a bal inkább segíteni szerette volna a rászorulót. Nem tudta, hogyan viszonyuljon a zsidókhoz (cigányokhoz, melegekhez, a liberálisokhoz, nem beszélve a kommunistákról), jobbik fele utálta őket, pedig Esti(k) fel sem ismerte őket megjelenésükről.

Az idő múlásával az engesztelhetetlen gyűlölet megmérgezte Esti(k) minden pillanatát. Az elvakult düh hullámzott egyik oldalról a másikra, nem tudott aludni, enni. Elviselhetetlennek érezte életüket. Megváltásként élte-halta meg személyiség(ei) fejlődésének tragikus csúcspontját – a fékezhetetlen gyűlölettől önuralmukat vesztett jobboldal szíven szúrta (ön)magukat…

Éry Balázs

3 hozzászólás

  • Éry,

    Úgy látom, szürreálisból átmetél irreálisba. Ha megengeded, én nem jobb -és baloldal, hanem Jézus Nyolc Boldogsága szerint kategorizálom az embereket. Vizsgáld meg, melyikbe férsz bele.

  • Szellemes és szatirikus írás.
    Kár, hogy egy csomó olvasónak értelmezési problémái lesznek vele.

  • Judit Noszticzius

    2006 ősszel támadták a TV székházat,utána 2007-ben TV székházai támadók felöltöztek a Magyar Gárda ruhájákat és felvonultak a Sándorpalotai köztársaság elnők épület előtt!!!!!!!! 🙁 🙁 Kell tovább harcolni a Fidesz + Jobbik ellen !!!!!!!!!!!!!!