Idus – Gondolatok az ellenzéki pártokról

2013 március 19 1:28 du.19 hozzászólás

Egész télen törtem a fejem, miért nem fogalmazzák meg a pártok, amit én látok, hogy kifosztóink nem a virtuális hazát, a turulban születettekét tették tönkre, hanem a haza polgárait, a hús-vér hazát.

Négymillió a kilátástalan sorsú ember; hajléktalanok, nyugdíj nélküli rokkantak, bankok áldozatai, éhező, fagyoskodó gyerekek százezrei, földjétől, termelési kultúrájától megfosztott parasztság, a megosztott és korporációba kényszerített szakszervezetek által magára hagyott, minimálbéren tengődő munkavállalói tömegek, meg ötszázezer Európa gazdagabb országaiba kitántorgó magyar. A lakosság fele.

Minden második magyar ember nyomorog vagy elmenekült. A többi pedig, talán nem is tudja, mennyire kiszolgáltatott: az álnokká vált hatalom uralja mindennapjait, (tízezrek uralkodnak milliók fölött). A velejéig romlott hatalom az erkölcsre, hazára hivatkozva lassan hálószobáiba is beköltözik, szétver családokat és vallási közösségeket, ízlése szerinti imára kényszerít, ma még csak az iskolapadban, holnap reggeli fohászunkban is. Egy kézbe von, törvénykezői, végrehajtói és igazságszolgáltatói hatalmat, felszámol alkotmányt, köztársaságot, behódolásra (korporációra) kényszerít szakszervezeteket és kamarákat, kegyet gyakorol hit kérdésében és gyermekeket zár ki a jog szerinti családból.

Rafiq Siddique

Azon járt az eszem, hogy miért nem veszik észre pártjaink, hogy nem lehet a hazát megmenteni, „erős Magyarországot” teremteni a négymillió felemelése nélkül és a kitántorgottak nélkül sem. Azon is spekuláltam, miért nem tudnak összefogni a magukat demokratikus ellenzéki pártoknak nevező szervezetek. Aztán kezdtem megérteni, legalábbis a pártokat, és az őket mozgató hatalmasokat (de jó lenne egy találóbb szó, ami jobban kifejezi gyalázatukat, amitől egy kicsit elpirulnának), hogy Ők nem a hazáért, az elesettek felemeléséért, a demokráciáért harcolnak, hanem a hatalomért, és a hatalomért folytatott harcuk nem csak egymás elleni, hanem az elnyomottak elleni harc is. Ezért nem tudnak összefogni, sem egymással, sem a kifosztottakkal. Orbán hatalmának titka, hogy a gazemberek között ő a legerősebb. Ahogy két bokszoló közül az erősebb nyer, két gazember közül is az erősebb gazember győz.

Azért esélytelenek Orbán ellen a pártok, mert nem az hazáért, az elnyomott milliók felemeléséért küzdenek, hanem a hatalomért, és ezért fordulunk el tőlük, kissé undorodva, mi sántikáló öregemberek, és lánglelkű fiatalok.

Amikor erre rájöttem azt mondtam: aki nem a szegénység ellen küzd, az nem hazafi, aki pedig a szegények ellen az hazaáruló.

A hazának, hazafiakra van szüksége a hazaárulók elleni harcban. A pártoktól pedig az várom, legyenek hazafiak, mert egyébként nincs miért szóba állni velük.

A hazafiságot tanulják meg diákoktól, társaiért szót emelő hajléktalantól, az éhségmenet szegényeitől, tőlünk. Küzdjenek a szegénység a kiszolgáltatottság ellen, értünk, a szabadságért, a kiszolgáltatottak jogaiért egyszóval a hazáért, és ne beszéljenek GDP-ről, egymillió munkahelyről, államadósságról, húsz év múlva ránk köszönő Kánaánról, szakpolitikáról. Legyenek egyértelműen hazafiak!

Amikor ezekről a dolgokról írok, nem mondom, hogy „szerintem”, ahogy 2×3=6 esetére nem mondom, hogy szerintem hat. Kompromisszumokat sem kívánok kötni, ha valaki azt mondja, a 2×3-ra, hogy öt, egy másik pedig azt, hogy öt és fél, akkor nem fogom megdicsérni azt, aki öt és felet mond. Pártok közül sem a kisebbik rosszat akarom választani, hanem azt, aki vállalja az elnyomottak felszabadítását, aki hazafi.

Sokat olvastam demokráciáról, konfliktusról, kompromisszumról, konszenzusról, disszenzusról, arról, hogy mi a jó és mi a rossz, az erkölcsről, szabadságról, meg az ember természetes jogairól, aztán elolvastam Az elmés nemes Don Quijote de la Mancha történetét, hogy tudjam széplélek-e, aki hisz a jóban.

Nem széplélek, csak jó.

Ezt várom a pártoktól. Legyenek jók, vagy, ha nem tudnak (mert mi is az a jó?) legalább higgyenek a jóban, legyenek hazafiak, fogjanak össze, vegyék észre; a jó harc ma nem hatalomharc, hanem hatalom elleni harc, a haza polgárait, szegényeit anyagi és erkölcsi mocsárba taposó hatalmasok elleni harc, harc nyomor, kiszolgáltatottság ellen, a szabadságért, demokráciáért, köztársaságért; az egyénért, családért, hazáért.

A Dísz téri tüntetők (http://www.facebook.com/filmcsillag) előtt mindegyik szónok megkérdezte: Ti mit tettetek a demokráciáért?

Ma, én ennyit tettem, leírtam, amit erről gondolok, nem sok, ennyi telt tőlem, hadd kérdezzem meg: Ti mit tettetek a demokráciáért?

Szukits Rezső

19 hozzászólás

  • Kedves Rezső

    Kérdésedre a saját válaszom, semmit és nem is szándékozom tenni. Ugyanis ami itt folyik Mo-n az nem demokrácia de a nagy betüs DEMOKRÁCIÁT sem kívánom senkinek, mert e szó alatt felsorakozottak a bűnözés melegágya, a világ megrontói. Szerinted egy igazi demokráciában egy olajmaffiás lehetne belügyminiszter? Egy igazszólót (Ángyán urat) kiközösíthetnének társai? Órákon kersztül lehetne sorolni….

    Joe

  • Tetszik az írás, ám egyetlen mondatával vitatkoznék..
    Azt írod: „A hazának, hazafiakra van szüksége a hazaárulók elleni harcban. ”
    Más a véleményem..
    A hazának felelős, jogait és kötelességeit ismerő, törvényeit betartó polgárokra van szüksége. A polgárok a fentieket viszont csak akkor fogják megismerni, betartani, ha az általuk választott állami vezetőktől is ugyanazt látják. Amíg lex-törvények születnek, amíg nem csak az anti lop, hanem mindenki más is, amíg a törvények kicselezése össznépi játék, amíg vannak egyenlőbbek, kivételezettek, védettek, bebetonozottak és leválthatatlanok, addíg nemlehet ujjal mutatni bárkire, hogy „hazaáruló”..
    Amíg a szó legnemesebb értelmében nem közös a Haza, addíg én a költőnek hiszek, miszerint „Haza csak ott van, hol jog is van…”
    Mert ki határozza meg, hogy mi is a hazaárulás? A törvényekben persze ott van, de a hétköznapi, mezei polgárok szótáraiban mást és mást jelent.
    A baloldalnak a jobboldal a hazaáruló, és fordítva.
    A hozzánk hasonló öregemberek meg jobbhíjján elmondják a véleményüket a süket füleknek..
    Bocs, hogy beleugattam.

  • Újra kellene építeni az egészet az alapoktól kezdve, mivel már a legelején félrecsúszott az egész. Így ma már több a folt rajta, mint a ruha. Már nem is emlékszünk a színére. Volt egyáltalán?
    Természetesen a legelső lépés a mai helyzetben, elsöpörni a diktatúrát. De az építkezést az alapoktól kellene kezdeni.

    Talán húzni kellene egy vonalat, és azt mondani: Nem számít mi volt ezelőtt, ettől a vonaltól számítjuk a dolgokat. Ahhoz kicsi ország vagyunk, hogy állandóan hátra nézegessünk, és a múlt is közel van ahhoz, hogy a régi kövületek ne kerülhessenek elő. Mint tudjuk, minden pártban, szervezetben vannak is belőlük. Nem az a baj, hanem az, hogy emiatt mindenki mutogat mindenkire. Ezért is javasolnám egy idővonal meghúzását, mondjuk a mai naptól. Ez a politikára vonatkozna, nem a köztörvényes bűnökre.
    Azt hiszem, ez önmagában nagy lépés lenne. Utána az alapoktól kezdve építkezni.

  • Szukits Rezső

    Kedves Joe! Már tettél! Ne gondolj nagy dolgokra, elmondtad, amit látsz, amit gondolsz. Mondd el holnap is. Még a legnagyobb halom búza is búzaszemekből áll, a társadalom pedig belőlünk; belőled és belőlem, és hozzánk hasonló milliókból.

  • Judit Noszticzius

    Orbán-kormányban tovább parasztosan,diktatúrával erőszakosan,EU-IMF -hoz sem-sem alkalmazkozó,nem tudja gyorsabban fejlődnek a gazdaságban,maffiás??? Biztosan tudja fogalkozni Jobbikkal!!!!!!!>:-( >:-( Tovább kell 2014-es baloldali pártokkal harcolni Orbán-jobboldali szélsőségesek ellen !!!!!!!!!!!!!!!!

  • Szukits Rezső

    Kedves falusi!
    „A hazának felelős, jogait és kötelességeit ismerő, törvényeit betartó polgárokra van szüksége.” Az én szavaimmal hazafiakra. A többiben is egyetértünk, talán jobban, mint reméli 🙂

  • Lélfai Szilárd

    Kaptam egy emailt, ez volt benne! Kíváncsi lennék a véleményekre! Lehet, hogy Orbánék napjai is megszámoltattak?http://www.youtube.com/watch?v=sqfZPnQvPQ4&feature=share

  • Lélfai Szilárd

    Kaptam egy emailt, ez volt benne! Kíváncsi lennék a véleményekre! Lehet, hogy Orbánék napjai is megszámoltattak? http://www.youtube.com/watch?v=sqfZPnQvPQ4&feature=share
    Így jobb!

  • Lélfai Szilárd

    Judit Noszticzius!
    Írjál angolul, hát ha az érthetőbb!

  • Hollósy Gerti

    Rezső az elképzeléseid jók, de ez ilyen szelíden, ilyen szépen nem fog menni.

  • Hollósy Gerti

    Don Ovuz, ez a „húzni kéne egy vonalat” nekem is tetszik, de amikor én ezt valahol mondtam, szinte kinevettek és naivnak neveztek…pedig jó lenne a tiszta lap, nem elmúlt nyolc év, húsz év, 60 év, 100 év, hanem jelen és jövő…

  • „Tetszettek volna forradalmat csinalni”

  • Hollósy Gerti
    2013 március 19
    6:34 du.
    Nekem ez a gondolat anno az ügynöklisták kapcsán jutott eszembe. Akkor mondtam először, hogy vagy terítsék ki, vagy húzzanak egy vonalat, és temessék el örökre. A vonal most szintén egy rendszerváltás küszöbének előestéjén került előtérbe. Hiszen a fülkeforradalmárok leépítették a demokráciát, és félfasiszta diktatúrát építettek ki. Sőt, ha úgy vesszük, a mozgósítható egységei is megvannak a totális diktatúrához. (A rendőrségnél is nagyobb jogkörű kormányőrség, TEK, Székházőrség, Gárda, Jobboik, Békamenet) Mint régen a barna ingesek.

    Sajnos a dolog nem lesz ennyire egyszerű. Azzal a lépéssel, hogy az adminisztratív egységeket lecserélte pártkatonákra, igen bonyolulttá teszi a dolgot. Ez két okból nehéz. Egyrészt átválogatni, ki alkalmas ennek ellenére egy szakma végzésére, irányítására, másrészt a maradók esetében várható egy „lassító sztrájk”, amikor úgy tűnik hogy dolgoznak, de mindenütt keresztbe tesznek. A retorika már működött egyszer. A minél rosszabb az országnak, annál jobb…
    Így a vonalhúzás inkább idealizmus, semmint megvalósítható dolog. Lehet hogy jimbo beszólása lesz a megoldás?

  • JIMBO
    2013 március 19
    6:36 du.
    Még nincs elkésve!
    Az elkeseredett tömegek már megvannak ehhez, még egy két apró lökés, és elindulhatnak. Ne feledd! A 2/3 a valóságban csak 20% volt! Most egyenlőre nincs érdektelenség a választások iránt, másrészt a 20% egy része is csalódott, felébredt, harmadrészt ha forradalom ahogy írod, a békamenet kevés lesz mind számban, mind tombolásban. Ezt, ha annyira a szívedhez nőtt a lyukas zászló, tudhatnád. Vagy csak a pr anyagokat láttad?

  • Lélfai Szilárd
    2013 március 19
    5:21 du.
    Orbán napjai a tettei miatt vannak megszámláltatva.

    Az újfasiszta pr. anyagról annyit, menj oda, állj a palesztinok közé. A magyaroknak Magyarország a fontos.
    A pr. anyag hatalmas csúsztatásokat tartalmaz, úgy 20% valós. Csak egy példa: A katona igazoltat, elveszi a fegyvert, drogot, majd megveri a delikvenst. Odébb is rúgja utána az elvett dolgot. Persze, ettől tény, megverte. Jobb anyag nem volt? Vagy máshol kellett volna vágni. Ez a fajta csúsztatás jellemző végig az anyagra. Apró tény, hatalmasra fújva. Avagy kiszakítva a környezetéből. Ahol nem tudjuk hol, mikor, milyen körülmények, előzmények között készült a felvétel. A csökött agyúak biztosan kajálják is.
    Ez a dolog a csúsztatásokkal már itthonról is ismerős az orbáni gépezettől.
    Amúgy gondoljon a nürnbergi perre, ha így folytatja, még végezheti hasonlóan. Úgyhogy csak csínján azzal a fasisztoid lelkülettel.

  • Ki cáfolná, hogy minden népben, az egész emberiségben léteznek erőszakos, vakhitű emberek. Ugyanilyen filmet össze lehetne állítani a katolikusokról, a Vatikánról, bár ott nincs háború, ezért az eszközök is finomabbak. A jézusi szeretet sem magától értetődő tartozéka a magukat kereszténynek vallóknak. A baj a vakhit: a font – és elég hülyén kinéző pajesz – éppúgy, mint a drága palástok, a tétlen szombatért való küzdés éppúgy, mint a vasárnap „megszentelése”. Holott mindössze arról van szó: még a rabszolgának is le kell ülnie néha, hogy dolgozni tudjon. Az ember gyengesége, hogy lelke rendbetételét külső hatalmaktól várja – ki Allahtól, ki Istentől, ki Jézustól, ki Mohamedtől.

  • Ja, bocs, a hsz a filmről szólt, amit Lélfalvi SZilárd kapott, nem a cikkről. Ez utóbbi nyilván jó szándékkal íródott, de magán viseli az oly divatos „mindenki hülye és korrupt” meg „a hatalom csakis elvetemült gonoszság” hmmmm érdekes elvét. Mégis, hogyan képzeli az író? Hatalom, támogatottság nélkül hogyan lehetne megvalósítani bármilyen szépen hangzó elvet? Ugyanennek a -bocs- dumának dőltek be milliók, amikor báván teljhatalmat adtak a rendről, meg a nép uralmáról szónokló Rákosinak, Sztálinnak, Orbánnak.

  • Mi van ezen érthetetlen? Régi matyar betegség; a sikernél csak egy a fontosabb, hogy másnak ne legyen!!!=))
    Orbán dulása megakadályozásánál csak egy dolog fontosabb, hogy rajtuk kivül másnak semmiképp se jöjjön össze. Az un. értelmiség abba hajszolja őket, amiben semmiképp sem tudnak egyetérteni!