Feszty Dániel KMOSz-elnök levele a KMH-nak és Lázár György viszontválasza

2013 március 21 7:40 de.28 hozzászólás

Feszty Dániel, a Kanadai Magyarok Országos Szövetségének elnöke az alábbi levelet küldte a KMH-nak, melyben Lázár György március 18-án közzétett cikkére válaszol. A szerző viszontválaszát a levélíró bíráló szavai után közöljük.

Feszty Dániel és Lázár György

Tisztelt Főszerkesztő Úr, Kedves Christopher!

Azt már sajnos megszokhattam, hogy a tényeket figyelmen kívül hagyva folyamatosan alaptalan vádakkal támadják a KMOSz-t és személy szerint engem is a KMH oldalain. Ezeket a vádakat, – a békesség kedvéért, – mindeddig válasz nélkül hagytam. Most viszont egy olyan rubikont léptek át, amelyet nem hagyhatok szó nélkül, mivel ez családomat – s nem engem – érint, s amely miatt nyilvános helyreigazítást kérek. Lázár György március 18-ai cikkében azt állítja, hogy “Feszty Dániel kanadai KMOSz elnök is édestestvére a Szlovákiában élő Feszty Zsolt református lelkésznek, aki az Orbán-kormány által finanszírozott Szövetség a Közös Célokért nevű szervezet lobbistája.” Ez az állítás nem fedi a valóságot – jobb helyeken pedig hazugságnak minősítenék. Bátyám, Feszty Zsolt, valóban református lelkészi képzettséggel rendelkezik, de immár 10 éve nem ezen a pályán tevénykedik, hanem a magánszektorban dolgozik. Mint ilyen, a komáromi Te Ügyed Kör (T.Ü.Kör) polgári társulás alapítója és elnöke, amely olyan történelmi igazságtalanságokra hívja fel a figyelmet, mint a Benes-dekrétumok máig tartó hatása, a felvidéki magyarok kitelepítése, vagy a trianoni békediktátum máig ható negatív következményei. A T.Ü.Kör polgári társulás egyetlen filler állami támogatást nem kapott és nem is kap sem a magyar, sem a szolvák, sem pedig más államtól. A Szövetség a Közös Célokért nevű szervezetnek bátyám nem tagja, nem is volt tagja és nem lobbistája, ahogy azt az Önök cikke valótlanul állítja. Éppen ezért kérek nyilvános helyreigazítást lapukban.

Egyúttal szeretném leszögezni, hogy a Kanadai Magyarok Országos Szövetsége sem kap és nem is kapott egyetlen fillér állami támogatást sem a kanadai, sem a magyar államtól. Működésünket tagdíjakból látjuk el. Szervezetünk anyagi mérlegéről – a kanadai törvényeknek megfelelően –az éves közgyűlésen fogunk beszámolni a KMOSz tagságának. Tudom, Önöknek hihetetlen, hogy vannak még emberek, akik nem pénzért tesznek a közért, hanem meggyőződésből, de higgyék el, létezik még civil kurázsi.

A helyreigazítást várva,

Tisztelettel, Feszty Dániel 

*

Köszönettel vettem Feszty Dániel visszajelzését, és engedtessék meg néhány megjegyzés.

Az Orbán-kormány a MÁÉRT összehívásával, és a Diaszpóra Tanács létrehozásával egy politikai lobbi szervezetet kívánt létrehozni. Nem titok ez, maga Semjén miniszterelnökhelyettes jelentette be – „fontos cél a diaszpóra szerepének kiaknázása a Magyarországról alkotott kép formálásában”.

Mindezt úgy kívánják megvalósítani, hogy az elszórtan, gyakran elszigetelten működő Észak-Amerikai magyar szervezeteket és egyházakat un. ernyőszervezetek fennhatósága alá vonják. Az Egyesült Államokban már korábban is létezett ilyen szervezet, a Hungarian American Coalition (HAC), annak egyik alapítója Edith Lauer. Ugyanilyen mintára hozták létre a KMOSz-t is, és az együttmüködés annyira szoros, hogy a MÁÉRT budapesti tanácskozásán az USA-beli Lauer képviselte a kanadai Rákóczi Alapítványt, annak egyébként Papp Zsuzsa az elnöke.

Ahhoz, hogy a KMOSz független szervezetként működjön, elengedhetetlen lenne, hogy vezetői ne kapjanak anyagi támogatást a magyar kormánytól. Én levelemben azt javasoltam Dancs Rózsának, hogy küldje vissza a neki juttatott pénzt, Feszty úrnak pedig azt tanácsolom, hogy mielőbb tegye nyilvánossá a KMOSz alapítóinak pénzügyeit az interneten.

Feszty úr ugyancsak kifogásolta cikkemben a következő mondatot – „Feszty Dániel kanadai KMOSz elnök is édestestvére a Szlovákiában élő Feszty Zsolt református lelkésznek, aki az Orbán-kormány által finanszírozott Szövetség a Közös Célokért nevű szervezet lobbistája.”

Tény, hogy Feszty Dániel úr testvére Szlovákiában él, az is tény, hogy református lelkész. (Én nem írtam arról, hogy jelenleg milyen munkát végez.) Tény az is, hogy kapcsolatban áll a Felvidék.ma portállal amelyet a Szövetség a Közös Célokért nevű szervezet üzemeltet, az pedig az Orbán-kormánytól jelentős anyagi támogatást kap. Az is tény, hogy Feszty Zsolt ugyanazokért a célokért lobbizik amelyeket az Orbán-kormány kíván elérni Szlovákiában.

Én nem állítottam azt, hogy ő tagja a Szövetség a Közös Célokért szervezetnek, és azt sem, hogy pénzt kap tőlük. De helytelenül következtettem, és pongyolán fogalmaztam amikor a szervezet „lobbistájának” neveztem őt. Elnézést kérek, nem kívántam félreinformálni az olvasókat, és ezért a következőképpen pontosítom a kifogásolt mondatot.

„Feszty Dániel kanadai KMOSz elnök és testvére, a Szlovákiában élő Feszty Zsolt református lelkész, kapcsolatban állnak az Orbán-kormány által finanszírozott Szövetség a Közös Célokért nevű szervezet által működtetett Felvidék.ma portállal, és Feszty Zsolt a Fidesz által is támogatott célokért lobbizik Szlovákiában.”

Még valami. Feszty Dánielről érdekes írás jelent meg a Felvidék.ma portálon. A cikk szerint kanadai tartózkodása „átmenetinek” tekinthető, és a KMOSz célja az, hogy „az eddig szinte szigetekként működő magyar központokból élő hálózatot létrehozni, ezáltal a kanadai magyarságot valódi nemzetrésszé kovácsolni, s bekapcsolni azt a magyar nemzet vérkeringésébe.”

A kanadai magyarok, nem „magyarok”, hanem kanadaiak, nem tekinthetők magyar „nemzetrésznek”, mert a kanadai nemzet részei, ők magyar származású kanadaiak. Itt az Egyesült Államokban mi az amerikai nemzet része vagyunk, és nemcsak azért mert annak „vérkeringéséhez” kapcsolódunk, hanem azért, mert magunkénak vallunk olyan amerikai értékeket, mint a szólásszabadság, vagy a faji, etnikai és vallási megkülönböztetés és kirekesztés minden formájának leghatározottabb elítélése. A jelenlegi magyar kormány nem gyakorolja ezeket az alapértékeket, sőt, azt a fasiszta Horthy-rezsimet dicsőíti amelyik hadat üzent az Egyesült Államoknak és hadban állt Kanadával. Kanadaiak, köztük magyar származású kanadaiak ezrei harcoltak, és áldozták életüket a fasizmus elleni harcban. Ezért is érthetetlen számomra az, hogy egy kanadai támogatja az Orbán-kormányt.

A budapesti kormány az idő kerekét próbálja visszafordítani, egyfajta virtuális magyar etnikai gettót kíván létrehozni Észak-Amerikában, csupán azért, hogy lobbi támogatást szerezzen torz értékeinek támogatásához.

Két éve amikor a Nobel-díjas Oláh György átvette a Széchenyi-nagydíjat Los Angelesben, Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke Oláh érdemeit méltatva hangsúlyozta, hogy az idős kutató a magyar nemzet megbecsült tagja. A Nobel-díjas válaszában megjegyezte, hogy ő nem a magyar nemzet tagja, hanem az amerikaié, mert ő magyar származású amerikai.

Megosztó, kártékony és sértő a KMOSz létrehozása, ellentétes a magyar származású kanadaiak érdekeivel.

Lázár György

28 hozzászólás

  • Lázár Györggyel maximálisan egyetértek. A Fidesz egy komoly lobbit épített fel magának a határon túli közösségekben.
    A tudatlan, iskolázatlan, a nacionalista szólamokra vevő közönségre támaszkodnak.

  • Néhány észrevétel Lázár úr cikkéhez és válaszára.
    Elsőnek a cikkhez: Valóban, különös, ha egy ember családjáról híresztelünk nyilvános oldalon valótlan állitásokat.
    T.i a szlovákiai eset először is NEM tartozik a kanadai KMOSZ-ra, ott egészen mások a problémák. Tehát, semmi oka nincs erről írni.
    A KMOSZ megalakulása Kanadában időszerű volt, mert minden nagyobb városban vannak magyar „bizottságok” de eddig nem tartoztak össze. Általában a Bizottságok célkültűzései az elmúlt 50 évben olyan magyar ügyekkel foglalkozott, mint az évi kétszer megtartott hazafias ünnepélyek a helyi magyar templomokban, vagy magyar túdosok, művészek látógatásainak megszervezése és rendezése. Soha nem volt politikai irányzatú, most sem az. Csak ez a lap teszi azzá!
    Én 30 évig rendeztem kutúrális előadásokat magyarországi írókkal, művészkkel és bizony jó lett volna egy szervezet, ami TOVÁBB tudta volna adni és rendezni más városokban is a kihozott személyekkel egy-egy előadást. Sokszor egyéni öszekötetésekkel voltam képes Torontóba, Ottawába átadni a meghívott személyeket és megosztani a költségeket. Erre nagyon alkalmas a KMOSZ.
    Kanadai magyarok, nem amerikaiak az igaz! De ott is vannak nagy szervezetek hasonló célból. Ismerek egy úrat, Lipták Bélát, aki megszervezte az amerikai ‘Lobbyt” és interneten érte el a kontines magyarjait, mindenféle magyar ügyben és problémával. Sok amerikai újságnak írt cikkeket magyar ügyben. Ilyen amerikai magyar is van. Akkor még nem is volt Magyarországon Orbán kormány!
    Nem tuom ki, hogy van vele, de magam részéről mindig magyar ügyben dolgoztam szabad időmben, mindenféle anyagi, politikai juttatás nélkül, ilyen gondolkodású ember itt még elég sok van! Ilyen szerintem, Feszty Dániel is.

  • igen, egyetertek Lazar Gyorggyel es szocdemmel is….de igazabol nem a foldsotet gyokerek az igazan gusztustalanok, hanem az a par szerencselovag, akik ezt a helyzetet meglovagolva, penzt, poziciot remelve felhasznaljak, kihasznaljak oket, ilyen a Dancs meg a Feszty, ha jol emlexem az elozo roman az utobbi szlovak? ilyen tipusu embereknek koszonhetjuk trianont…

  • ” Működésünket tagdíjakból látjuk el. ”
    hát, persze. feszty körképnek hitelesebb lenne 🙂
    civil kurázsiról beszél feszty? ugyan, kérem. a seggnyalás mióta az?
    hazudni viszont pontosan úgy tud, mint a gazdái. csahos eb, fidesz láncon.

  • Jávorszky Mária

    Ille István 2013 március 21.10:53 de.
    Csak ennyit tud hozzászólni? Jellemző.
    Megcáfolni képtelen,mert azt bizonyítania is kell,de mivel fojtogatja kendet a kígyóméreg,no meg a seggnyalásért is meg kell dolgoznia, ezért rágalmaz, vádaskodik, sérteget és provokál.
    Mondja,tényleg nem képes emberségesebb hangnemben beszélni az emberekkel? Mondja, mitől ilyen tahó, talán megharapta kendet valamikor egy veszett kutya?

  • Lázár György………”A Nobel-díjas válaszában megjegyezte, hogy ő nem a magyar nemzet tagja, hanem az amerikaié, mert ő magyar származású amerikai.”
    Mit is mondott Oláh professzor?
    “I left Hungary a long while ago and have lived for 50 years in the states,” Olah told attendees, including USC Provost Elizabeth Garrett. “I consider myself after all this time an American of Hungarian origin and I’m very proud of my Hungarian heritage. Scientists are educators and over the years I’ve had more than 250 doctoral and postdoctoral students whom I consider my extended family. They come from all corners of the world. I must tell you those who come from Hungary have a special place in my heart.”
    Ugye a forditásba egy pici,pici hiba van. Lázár elvtárs, vagy nem tanult meg angolul, vagy elfelejtett magyarul, de a kettő (az eredeti és a forditás) még köszönő viszonyban sincs egymással.

  • 30 évvel ezelőtt még talán valóban hasznos lett volna egy ilyen KMOSZ féle dolog. De a mai felgyorsult internetes világban, ahol mindenki mindent megtudhat bárhol, nincsen erre semmi szükség. Főleg azért sem mert nem minden kanadai magyar csoport tagja a KMOSZnak. Akkor tulajdonképpen kit képviselnek? Ezek szerint csak az ö „haverjukat”.

    És máris nem végezte rendesen a kitűzött munkáját, mert ezekről a „népmüvelökröl” nem lett sok ifjúsági szervezet értesítve, hogy jönnek. Valahol leállt ez az információ. Például Feszty Dánielnél……

    A tagsági díj meg minek? Ezek a szervezetek, amik benne vannak a KMOSZ is szintén tagságból meg adományokból meg lángossütésböl stb finanszírozzák magukat. Most akkor onnan is el kell venni valamennyit és tagság díjat fizetni a KMOSZnek?

    A etnikai csoportoknak a működése az mindig grass roots alapon szerveződik, nem felülről lefele.

  • „Megosztó, kártékony és sértő a KMOSz létrehozása, ellentétes a magyar származású kanadaiak érdekeivel.”
    A fennti idezet Lazartol, valaszanak utolso mondata.
    Respektalnam ha a nevemben nem tenne ilyen kijelenteseket.

  • Lélfai Szilárd

    Lázár György!hogyan tudta ezt a mondatot, hangos röhögés nélkül leírni? sic” magunkénak vallunk olyan amerikai értékeket, mint a szólásszabadság, vagy a faji, etnikai és vallási megkülönböztetés és kirekesztés minden formájának leghatározottabb elítélése.”
    Bár az igaz, hogy más szemében a szálkát, sajátunkban a gerendát sem!

  • Jávorszky Mária
    2013 március 21
    8:27 du.
    szky, mégis, mi köze hozzá? vagy a kmosz is újnáci lenne, hogy ennyire pártolja?
    kígyóméreg? veszett kutya? minden rendben van magánál? vagy csak elvonási tünetei vannak?

  • „Tény, hogy Feszty Dániel úr testvére Szlovákiában él, az is tény, hogy református lelkész. (Én nem írtam arról, hogy jelenleg milyen munkát végez.) Tény az is, hogy kapcsolatban áll a Felvidék.ma portállal amelyet a Szövetség a Közös Célokért nevű szervezet üzemeltet, az pedig az Orbán-kormánytól jelentős anyagi támogatást kap. Az is tény, hogy Feszty Zsolt ugyanazokért a célokért lobbizik amelyeket az Orbán-kormány kíván elérni Szlovákiában.”

    Tiszteletlen Lázár elvtárs!

    Eléggé inkorrektnek tartom, hogy egy helyreigazítást is véleményez. Magyarán: ön kétszer is megszólal a kérdést illetően. A tisztesség azt kívánná, hogy egy ide – egy oda alapon kapjon nyilvánosságot a téma, s azután pont.

    Ugye nem baj, ha felveszem a kesztyűt, s a stílust. Hisz balostól csak jót tanulhat a magamfajta Fidesz-láncon ugató csahos eb. Idézet Ille(tlen) János hozzászólásából – játszódjunk a nevekkel is, hisz az olyan intelligens („feszty körkép”).

    Mit takar a Felvidek.ma-val való kapcsolatom? Hadd tudjam! Hisz ön bizonyára jobban informált nálam.
    Csak nem azt, hogy ezen a honlapon szerepelek hírekben?!
    Mert nagyon más nem jön szóba.
    Ilyen alapon viszont ki tudja hányféle „szervezethez” tartozhatok még?!

    A kifogásolt mondat igenis azt sugallja, hogy a SZaKC-on keresztül öcsémmel direkt kapcsolatban állunk az „elvetemült, csaló, hazug, gaz, stb.” (látja, milyen gyorsan tanulok?) Orbán-kormánnyal. S igenis sugallja azt, hogy támogatásokhoz jutunk. Miközben EGYIK SEM IGAZ!!!
    Az öcsém válaszának mely részei nem voltak érthetők?!

    Ami a lobbizást, s a célokat illeti – én még az életben nem lobbiztam. Azazhogy lehet, hisz ön állítja, akkor pedig igaz kell legyen – mindenesetre ha így volt, nem tudtam róla. Mert azt sem tudom, mi fán terem.

    Én inkább küzdésnek, s bizony gyakran küszködésnek érzem erőfeszítéseinket, amikről megint csak nem tudtam, hogy azok az Orbán-kormány szlovákiai céljait szolgálják. Mivelhogy ilyenekről eddig nem hallottam. Ha ezen célok közé tartozik, hogy az elmúlt 90 évben 2 alkalommal is kitelepített, meghurcolt, s mai napig megalázott magyarság ne fogyjon már tovább, hanem szülőföldjén BOLDOGulhasson, gyarapodhasson, akkor valóban tudok azonosulni velük. Bár meg voltam győződve róla, hogy ezek elsősorban a mi célkitűzéseink, amiket a MINDENKORI magyar kormánynak ILLIK támogatnia.

    Mindazonáltal megkönnyebbüléssel olvastam, hogy ön, s az önnel érzők nem az egyetemes magyar nemzet tagjai. Azért kérem – az ön érdekében – ezt a nézetét ne terjessze, s ne erőltesse minden kanadai és amerikai magyarra. Még valaki meg találja verni.

    S fogadja el tőlem azt is, hogy mi itt Felvidéken, Kárpátalján, Erdélyben, Délvidéken nem tekintjük magunkat magyar származású szlováknak, ukránnak, románnak, szerbnek vagy horvátnak.
    Még akkor sem, ha akár 100 Nobel-díjasra hivatkozna . . . tévesen.

    Mindenesetre, önnek köszönhetően világossá vált számomra, hogy a „homo sapiens-ségen” kívül nem vagyunk semmiben sem közös nevezőn – hisz ön alapvetően nem magyar, hanem amerikai.

    Így voltaképpen okafogyottá válik, hogy a magamfajta „Orbán-bérenc, önálló gondolkodásra képtelen, birka magyarokkal” foglalkozzon akár ön, akár az önnel egyetértők közül bárki is. Ne fecséreljék ránk drága tudásukat, szűk idejüket, s szürke (vagy tán vörös?!) agysejtjeiket.

    Egy alázatos kérésem azért lenne, hogy a bennem lakozó sötétségben halvány fél derüljön. Legyen szíves, szenteljen – bocsánat, ez nem balos fogalom, tehát -, szánjon egy cikket annak a kérdésnek, hogy a magafajta elkötelezett balos felfogású, kötődésű emberek mit is keresnek Amerikában? A kapitalizmus kellős közepén? Hogy bírják?
    Remélem, nem sül el balul, s megértem majd.

  • elkepeszto Feszty, hogy a magyar nep karara akar maga boldogulni??? Tuske Zsofia mar ezerszer bekopizta, mennyit vesznek el napi szinten a szerencsetlen, teljesen vetlen magyar emberektol, hogy maguk „boldogulhassanak”! szegyelljek magukat! Igen, az elmult 90 evben maguk nem adtak semmit ehhez az orszaghoz, igy joguk sincs beleszolni annak belugyeibe. Egyetlen egyre jo ez az egesz cirkusz, ha fordul a kocka, maguk mind mennek a levesbe es eljutnak oda, hogy mind a magyar, mind a szlovak, mind a kanadai magyarsag ki fogjak kozositeni magukat, mert ha sorsuk nehez is volt, abban helyzetuknel fogva nagyobb jartassagra tettek szert, hogyan kell sunyi modon a masik hataba vagni a kest! Sajnalatos, hogy ha egy diktator nyujt segito kezet maguknak, akkor azok az ertekek lesznek kovetesre meltoak maguk szamara,amit egy diktatura kepvisel, mert keptelenek kulonbseget tenni!

  • Terez anyu
    2013 március 26
    9:12 de.
    Nem kéne általánosítani, skatulyázni.
    Sem a Felvidéken, sem Erdélyben, sem a Vajdaságban, vagy Kárpátalján a többség nem politizál.
    Egyszerűen magyar. Írja, olvassa a nyelvet, otthon, családi körben azt használja. Kultúrája onnét származik, azt viszi tovább.
    És nemigaz, hogy nem adtak semmit. Irókat, költőket, művészeket adtak, akik ezen a nyelven írtak, adtak elő, és ezen a nyelven gondolkodtak.
    Budapesten, Debrecenben nem nehéz magyarnak lenni. Ott mindenki az.
    Pozsonyban, vagy Beregszászon, Csíkszeredán vagy Háromszéken nem annyira könnyű.
    Amit ők megtanultak 9O év alatt, az a kompromisszum.
    A kompromisszum, amit a többi magyarnak is megkéne tanulnia.
    Ahogy előtte kilencszáz évig a svábok, a ruténok, szlovákok, szászok, románok is megtanulták.
    És a diktátor nem nekik nyújt segítő kezet, hanem néhány ottani megélhetési politikusnak.
    A környező országok mindegyikében legalább két magyar képviselet (párt) van, amik egymással szembenállnak, egymásra acsarkodnak, féltékenykednek, és sarat dobálnak…
    Olyan genetikai betegsége ez a magyaroknak, amire ezer év alatt sem találtak még medicinát…

  • Kedves falusi,

    megelöztél 🙂 én is nagyjábol ezt akartam irni.

    még bemásolom ide a következö kommentet egy székelyfölditöl. Ez eredetileg egy komment volt egy Mandiner cikkhez. Érdekes egy másik képet is kapni a határontúliakrol, hogy lássák a magyarországi magyarok és a külföldi magyarok akik járnak tüntetni a Román követség elé hogy ök sem „egyivásuak” és automatikusan fidesz-pártiak, mint mi kanadai magyarok sem.

    „Már elnézést, de aki azt hiszi, hogy az erdélyi magyarok majd tömegesen mennek szavazni a magyarországi választások megrendezésekor, az súlyosan téved. Elutasítjuk TÖMEGESEN a magyarországi gondolkodásmódot és örülünk annak, hogy TÖMEGESEN visszatelepülnek az erdélyiek Romániába.

    Elegünk van az állandó civakodásból, a románozásból, a lélektelenségből, a szabályokhoz való görcsös ragaszkodásból, az emberi kapcsolatok elsivatagosodásából, a keresztyénség teljes hiányából. Mindez nekünk NEM kell Erdélyben. És nem akarunk összeveszni a románokkal sem.

    Eddig, amíg nem ismertük a ti viszonyaitokat, rendre azt gondoltuk, Istenem, mit is veszítettünk… Magyarország… édenkert. De most, hogy megismertük, miként is gondolkoztok, rémülten hálálkodunk, hogy Erdély Romániához tartozik, mert ha nem, ezt is olyanná tettétek volna mint a ti országotok, ahol csak az számít magyarnak, aki gyűlöli a másikat és jól tud cigányozni meg zsidózni.

    Na hát ehhez, nekünk TÖMEGESEN semmi közünk. Ennek a mentalitásnak megálljt parancsolunk Románia nyugati határán. Tudjátok, ha mindkét országban éltetek volna, igen, Romániában is, amit annyira képesek vagytok szidni, akkor szerintem nagyon szégyellnétek magatokat. Tisztelet a kevés kivételnek. […]

    Magyar vagyok, bármilyen meglepő. A te parciumi ismerőseid, csak látogatóba mennek magyarországra, de nem élnek ott. Én éltem. Négy évet Magyarországon és 37 évet Romániában. Magyar vagyok, de nekem az a magyarság, amit az anyaországban annak értenek, teljesen idegen.

    Megmondom, nektek mi a magyarság, legalábbis Borsodban mi az. Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó. Összeesküvés elméletekben hinni és azt állítani, hogy magyarok találtak fel a világon mindent ami jelentős dolog. Más népeket állandóan pocskondiázni, a franciáktól a románokig, az oroszoktól a négerekig. Állandó cigányozás. Viccben és komolyan is. Állítani, hogy a magyar isteni nyelv. Mindenféle marhaságot elhinni, hogy a zsidók Magyarországot akarják új hazájuknak, az ivóvízkészlet miatt (csak megjegyzem, Békés és Hajdú Bihar megye Romániából importálja a vizet mert az ottani ihatatlan).

    Szóval egy nyelvet beszélünk, de nem vagyunk egy nép. Közöttünk olyan hatalmas különbségek vannak, hogy a kezdeti eufória után, az erdélyi magyar rémülten néz körbe a kultúrsokk és megaláztatások meg vállalhatatlan gondolatok hatásától még reszketve: Te jó ég, hova kerültem…

    Veletek ha beszélget az ember, kezdetben úgy tűnik minden rendben van, de aztán olyanokat mondtok, hogy megáll az óra a falon. Akkor rájövünk, kegyetlenül csalódtunk és nem gondolkozhatunk ugyanígy.

    A magyar társadalomban van egy romlás. Nagy romlás. Az emberek nem házasodnak. nem vállalnak gyereket. Bár ezt nem mondják, de mégis úgy élnek. A Jobbik azért terjed mint a rákfene, mert olyanokat mond, amit az emberek nem mondanak ki, de úgy gondolnak. paramilitáris szerveződések, fasiszta portálok tömege, ismétlem tömege mérgezi az embereket.

    Ez az, ami nekünk nem kell. Ez nem magyarság. Egy fogyó nép pökhendi felfuvalkodottsága. Ha ennek nem lesz vége, Magyarország fel fogja számolni önmagát. Az a nép, amely nem képes beismerni a hibáit és állandóan másokra mutogat, elveszi magától a gyógyulás lehetőségét.

    A gyógyulás, bűnbánattal kezdődik, nem pökhendiséggel. Erdély nem követi ezt az utat.”

  • Terez anyu!

    Majdnem igaz, amiket írt – éppen csak nem nekem, hanem a szlovákoknak kellene címeznie. Akik az évszázadokon át adózó erdélyi, kárpátaljai, délvidéki, s mai Magyarországon élt őseinknek köszönhetően is fejlesztett országrészt kapták meg – csak úgy. Vasutat, ipart, mezőgazdaságot, műemlékeket, stb.
    S ugyanígy a többi leszakított rész. Na, ők boldogultak Magyarország kárára! Nem kicsit. Nagyon.

    A magyar nép kárára akarok boldogulni? Azaz a saját káromra?! Merthogy a magyar nép része vagyok, ha eddig nem tűnt volna ki. Vagy a magyar nép csak az, aki Magyarországon él? Madách, Mikszáth, Jókai, Arany, Zrínyi, Balassi, Rákóczi, Bethlen, Bocskai, Hunyadiak, stb. – egy sem született a mai Magyarország területén.
    Ők mik?

    S ezek szerint bizonyára zsidónak is csak az számítható, aki Izráelben született, vagy izraeli állampolgár. Vagy nem?!

    A gondolata ott is hibás, hogy pl. a Kanadába és Amerikába első generációként kivándoroltak sem tettek hozzá túl sokat a nevezett országokhoz – ám a javakból részesültek. S ezt senki nem rótta fel nekik.

    Én nem tudom, kicsoda Tuske Zsofia, s azt sem, mit mutatott ki. De azt tudom, hogy Magyarország vagyonát nem mi éltük fel, nem mi kótyavetyéltük el, nem mi nyúltuk le. Ellenben az MSzP, s utódjai igen – úgyhogy anyagi ügyekben lesz szíves hozzájuk fordulni.

  • Beket Magyarorszagnak

    Festy ur:
    A gondolata ott is hibás, hogy pl. a Kanadába és Amerikába első generációként kivándoroltak sem tettek hozzá túl sokat a nevezett országokhoz – ám a javakból részesültek. S ezt senki nem rótta fel nekik.

    Hibas gondolat, mert igen sokat tettek es tesznek az elso generacios magyarok Kanadaert.
    Nem ertem, honnan szedte ezt a suletlenseget?

  • a cikkiro lazar HAZUDIK , bagolykopet

  • Beket Magyarorszagnak:
    Amennyiben nekem kívánt válaszolni, úgy szíves figyelmébe ajánlom, hogy Feszty a nevem, s nem Festy.

    Ön nem értett meg engem, s tán nem is akart.
    A felvetés kapcsán arra gondoltam, hogy amikor kimentek, s az első lépéseket megtették, ezt nem tudták volna a befogadó ország segítsége nélkül. Amit megkaptak, holott mindaddig semmit sem tettek hozzá az adott ország teljesítményéhez (éppen ebből van gond manapság is, amikor sokan pusztán a törvény biztosította juttatások miatt mennek ki).

    Mi határontúli magyarok viszont ilyen országépítő teljesítményt évszázadokra visszamenőleg fel tudunk mutatni őseink révén. Akik ugyebár a közös államkincstárba adóztak, s ezt miránk nézve is tették. Abban a hitben, hogy a jövőt az utánuk jövőknek is építik. Sem ők, sem mi nem tehetünk róla, hogy a történelem máshogy hozta.

    Sületlenség az, hogy minket valaki nem tart magyarnak, ill. hogy mi károsítjuk meg Magyarországot.

  • Feszty

    csaxolok a fidesz, akik szekeret tolja, tele van igazi mszmp-tagokkal es az ugynoklista nyilvanossagra hozatala ellen is a fidesz voksolt…amit mond az igaz, engem sem erdekel igazan a leszakadt reszeken osszevissza szocializaldott nep, CSAK A TERULET! ha azokat nincs eselyunk visszakapni, akkor legalabb, amit a mi szuleink epitettek Magyarorszagon, azt ne osztogassak mar kedvukre!

  • ez a terez anyu olyan buta hogy nincs ra kifejezes…a negro vilagit a szajaban olyan sotet…egy proli/paraszt no

  • Feszty

    amugy jol lathato, mi lesz ennek a vege, es nagyon nem jo, mert orban mar megosztotta a magyarokat orszagon belul es kivul is, itt is lesz majd egy KmOSZ szovetseg, meg egy KOSZ elleni szovetseg es ha valakik valaha semmire nem fogjak vinni, azok a magyarok lesznek hataron belul is es kivul is! Polgarhaboruba fogja sodorni ez a bugris az orszagot es a hatarontuliak abbol sem fognak jol kijonni, ebben biztos lehet! Ebbol maguknak mindenfelekeppen ki kellett volna maradniuk! De gondolom a bosszu mindenekelott, az se zavarja magukat, ha egy olyan generacion allnak bosszut, akik teljesen vetlenek, nah ezektol a hatarontuliaktol hanyok igazan…

  • buta terez anyu , ahol tobbpartrendszer van ott mindenhol ez van , menjen eszak koreaba ott otthon erzi majd magat az egy part rendszerben , a nyugdijat atultaljuk oda

  • nagyon buszke vagyok Feszty Zsolt urra es so sok sikert kivanok Ono0knek . az en katolikus Istenem aldasat kerem Onokre

  • bocsanat Feszty Daniel urat is irnom kellett volna hiszen O van jelen

  • kakukk

    anyadnak kakukkoljal te feleszu, a tobbpartrendszert is a szocialistaknak koszonhetitek, a fejlett vilagot meg a zsidoknak es ti pofaztok…agyhalott senkihazyk! ha tobb partbol egyik sem alkalmas egy orszag vezetesere, akkor mit er a tobbpartrendszer? a bekes kadar-idokben sokkal fejlodokepesebbek voltunk, mint 2013-ban! az ilyen seggfejek miatt tartunk ott, ahol, mint te…

  • Katona István

    Zsolt, Dani!
    Ezekkel ne vitatkozzatok, nincs értelme. Ne alacsonyadjatok le hozzájuk. Ennyi energiát idiótákra pazarolni. Ezek mocskos komcsik. Kár h. nincs alkalmamm nekik 1 azaz egy nagy büdös pofont adni. Ezek nem magyarok – ezzel mindent meg is momdtam. Ezeknek máshol a helyük!!!

  • Katona Istvan….egyetertek…de murisak ahogy besargulnak az irigysegtol mert nem lophatnak szabadon mint a szemet gyurcsi,bajnai alatt