A szocialisták – Az Orbán kormány siralmas ellenzéke

2013 május 9 11:58 de.15 hozzászólás

Akik nem értik, hogy miért vannak sokan a liberális, a szocdem, a zöld, vagy akár egyszerűen az Orbán rendszert leváltani kívánó oldalon, akik nem szívesen kötik szekerüket a Magyar Szocialista Párthoz, azoknak melegen ajánlom az MSZP legújabb produkcióját. Az MSZP európai parlamenti (EP-) képviselői azt a feladatot kapták, hogy lépjenek fel minden olyan tervezett uniós intézkedés ellen, amely szankcióval sújtaná Magyarországot – jelezte Mesterházy Attila Brüsszelből és hozzátette: a magyar szocialista EP képviselők (összesen négyen vannak) nem szavazzák meg Rui Tavares portugál zöld politikus jelentését, melyben elmarasztalta az Orbán kormány negyedik alkotmánymódosítását és hallgatólagosan kilátásba helyezte a Magyarországot sújtó szankciókat…akár azt is, hogy az uniós szerződés 7. cikke alapján megvonhatják Budapesttől a kohéziós forrásokat, vagy felfüggeszthetik Magyarország szavazati jogát az unióban. Ez utóbbi felérne egy uniós atomcsapással és aligha van rá reális esély. És ezt feltehetően Mesterházyék is tudják.

Fotó: mszp.hu

Fotó: mszp.hu

A szocialisták három éven keresztül végig sírták nyugat Európát és Észak Amerikát a magyar alkotmányosság valóban aggasztó állapotáról, miközben most, amikor már az unió – de akár néhány néppárti EP képviselő is -esetleg készen állna komolyabb lépésekre és nyomásgyakorlásra, az MSZP kihátrál és – maximálisan felvállalva a Fidesz kommunikációját – bejelenti, hogy a szankciók magyarellenes támadással érnének fel. Vajon mára Mesterházy Attila sem tud különbséget tenni egy kormány, illetve egy kormánypárt és egy állam, vagy annak társadalma között?  És komolyan azt gondolja, hogy akik eddig bevették a Fidesz „nemzetellenes erőkről” szóló polémiáját, azok hírtelen belátják, hogy az MSZP is lehet patriota, és netán az ellenzékre szavaznak?

Az MSZP most feltehetően hazafiságát próbálja bizonyítani. „Nincsen hazafiság európaiság nélkül, és nincsen modern európaiság hazafiság nélkül”–fogalmazott Mesterházy, bár mondata szinte teljesen értelmezhetetlen. Egyszerre próbálja kielégíteni az európai föderalizmus és a „nemzetek Európájában” álmodozó köröket, miközben az „európaiság” kifejezés vagy totálisan semmitmondó, definiálhatatlan, vagy egy eurocentrikus, sovinista világnézetre vall, és ami ráadásul Észak-Amerikából nézve különösen hamisan cseng.

Ember legyen a talpán aki követni próbálja az MSZP politikáját. A szocialistáknak csak addig kell a külföldről érkező aggodalom, vagy bírálat, csak addig tiltakoznak az alkotmányosság felszámolása ellen, ameddig vissza nem kerülnek prominensei az Országgyűlés bársonyszékeibe. Aztán majd kormányon megint tengődhetnek irány és jövőkép nélkül.

Ezek után nem kell csodálkozni azon, hogy kevesebb mint egy évvel a 2014-es parlamenti választások előtt a kormányváltást kívánok 37 százaléka nem talál magának elfogadható, választható ellenzéki pártot. Egyre inkább bővülhet majd a tartózkodók tábora, ha a szocialisták azzal védik a demokráciát, hogy Orbán Viktor magyarországi side show-ja ként nyilvánosan elítélik az esetleges szankciókat, miközben a külföldi bírálók fülébe súgják: „csak így tovább! De ne zavarjon benneteket, ha majd a nyilvánosság előtt mi is úgy teszünk, mintha fellépésetek egy újabb támadás Magyarország ellen. Hiszen már csak ilyen a politika!”

Ha ezt így folytatják, az MSZP nagyon gyorsan felébredhet arra a valóságra, hogy ez a pitiáner és tehetségtelen mutyizás magyar politikai körökben még talán elmegy, de másutt végérvényesen taszítja az amúgy szolidáris embereket és pártokat.

15 hozzászólás

  • Rosszul írja a cikkíró: ez nem mutyizás, ez gyávaság és koncepciótlanság.

    2008-ban azért léptem ki az MSZP-ből, mert elegem lett a lapításból, elegem lett abból, hogy az egy Gyurcsányon és néhány hívén kívül ez a párt egyszerűen még a saját maga igazságait sem merte felvállalni, mert betojt az esetleges ellenreakcióktól. Elegem lett, hogy a párttagság is be volt szarva és a gyurcsányi reformok elkötelezett híveként kisebbségben voltam.

    Az ellenreakcióknak az a sajátossága, hogy minél gyávábbnak tűnik az ellenfél, annál szívesebben és eredményesebben ütik. Ezt tette a Fidesz már akkor is, a málé MSZP meg hagyta, hogy pofozógépet csináljanak belőle.

    Végighallgattam Mesterházy legutóbbi beszédét, amit a sportcsarnokban tartott. Nagy hangon fogadkozott, hogy nem hagyják se magukat, se a többi demokratát leszalámizni. Hallotta valaki is, hogy a most induló újabb Bajnai-ellenes kampány kapcsán felszólalt volna Bajnai védelmében? Dehogyis. Itt is lapítanak.

    2010 óta harcosan és keményen Európa pártinak kellett volna lenni, nem beszarni Orbánéktól. 2010 óta minden nap ötvenszer el kellett volna mondani, hogy a vállalatok elleni kirohanások és gyűlöletkeltés az egyszerű emberek munkahelyét és életét veszélyeztető ócska propagandafogások. Minden nap el kellett volna mondani, még akkor is, ha a magyar szarik a demokráciára és az emberi jogaira, hogy emberek, ez marha fontos dolog, és az egyszer már kiharcolt szabadságot ne hagyják elveszni. Mondani kellett volna, még akkor is, ha először csak kevesen értik, aztán egyre többen értették volna.

    50 éve elképzelhetetlen volt, hogy Amerika elnöke ne fehér ember legyen. Akik a feketék jogaiért harcoltak, kisebbségben voltak. Mára azok vannak kisebbségben, akik rasszista módon állnak a kérdéshez és Amerika elnökét Obamának hívják.

    Igen, valóban a magyar demokrata úgy érzi, hogy nincs miért az MSZP-re szavazni, mert ha esetleg hatalomra is jut, ez a maszatolás, ez a nyafogás, ez a gyávaság fog folytatódni. És minden aljas fideszes tolvaj bátran ülhet az összerabolt vagyonán, mert az MSZP-től nem kell majd tartania.

    A napokban hallottam Kórozs Lajos mszp-s politikust a nyugdíjakról és a szegénységről beszélni a rádióban. Hihetetlen világosan, tisztán, empatikusan és közérthetően magyarázta el az egész bonyolult kérdéskört, hogy hogyan verte át a Fidesz az embereket, hogyan fosztotta meg őket a manyup pénzektől, mi lett ennek a sorsa, milyen sors vár a nyugdíjasokra, stb. Az MSZP helyében már kis füzetben terjeszteném, amik ott elhangzottak. De nem, ez a párt még a meglevő szellemi kapacitásait sem használja ki.

    Az egészben az az aljasság, hogy közben meg elvárja, hogy a demokraták oda szavazzanak, mondván, ha le akarjátok váltani Orbánt, ez az egyedüli megoldás. Közben SEMMIT nem tesz, hogy ezt a szavazótömeget megnyerje, megtartsa magának, hanem játszik az MSZP-re soha szavazni nem fogó jobboldali szavazókra.

    Hát ezért tartom a demokrata oldal egyetlen támogatásra érdemes pártjának a DK-t.

  • Szukits Rezső

    Sunyítanak! Lehet, alig várják, hogy beleüljenek a Fidesz teremtette diktatúra mocsarába. Ott érzik jól magukat.

  • Amit „cornelius” megfogalmazott, azért hagytuk el az országot.
    Nem látok rá semmi esélyt, hogy ezeket leváltsuk. De ha még is sikerülne, mi lesz? Gyurcsány nem nyerhet. Egy fideszes se tudja, hogy mi rosszat csinált, de mind a két oldalon elhitték orbánnak azt, hogy Ő az ördög. Nem hiszem, hogy hirtelen gondolkodni kezd a magyar. Idáig is meg volt nélküle. Olyan kényelmes, hogy mindig más a hibás! Mindig az MSZP-re szavaztam, mert tartottam a fidesztől. Igazam lett.
    Még nem beszéltem emberrel, aki el tudta volna mondani miért jó a fidesz. Mégis rá szavaznak. Azt hiszem a Lipót mezőt nem bezárták, hanem kibővítették.

  • Judit Noszticzius

    Együtt 2014-PM,MSZP,DK tovább kell még harcolni Fidesz-KDNP + Jobbik diktatúra ellen !!!!!!!!!!!!!!!

  • Szemenyei-Kiss Tamás

    Nos, kedves Christopher, az MSZP, a Demokratikus Koalíció és az Együtt a Demokráciáért 2014 május 9-én, ugyanazon a napon vonult EGYÜTT Budapesten, amikor Te megírtad az „Orbán-kormány siralmas ellenzéke” c.jegyzetedet…
    Azt pedig talán nem kellene hangsúlyoznom, hogy miközben Magyarországon a demokraták az ellenzéki pártok egységén dolgoznak, egy ilyen cikk a KMH-ban legfeljebb Orbán pártjának segít!

  • Avi ben Giora

    A Lipótot nem kibővitették, ha nem nyilttá tették. Ma nincs már országon belül normális ember. Ha valaki az MSZPre szavazott azt mocskos kommunistázzák, ha fideszre akkor hülyének. De van valamilyen alternatíva, vagy olyan ellenzék akikre szavazni lehetne annak reményében hogy normális változást hoznak? Nem akarom ajánlani az izraeli pártrendszert vagy szavazati morált. Pedig egyszerű. Annó csak két erős párt volt mint Amerikában. A munkapárt vagy másnéven Maarach és volt a liberális(ami nem igaz de sebaj) Likud. Nem volt semmi gond. Volt aki egyikre volt aki másikra szavazott ki-ki mentalítása szerint. Aztán mi lett? Ma cirka harmincnál több párt van és néha az ismeretlenségből jönnek elő emberek. Merft ott elmegy mindenki négyévente szavazni és van választék is bőven. Hogy sokszor nem jön be akit megszavaztak mert mást igért és mást tett a kádenciája alatt az egy dolog. De legalább van változatosság és még az sem volt ritka, hogy valakit hiába ültettek a bársonyszékbe ki is ebrudalták onnan. Ez még száz év mulva sem lesz a magyar parlamentben.

  • Ez már a balfácánság terteje.Egyáltalán tudja Mesterházi,hogy hol a helye?Immár másodszor rug öngolt az MSZP-nek,vele együtt az ellenzéknek.Most már az is biztosan tudja kire nem szavaz,aki eddig az MSZP-re kacsingatott.Én is e pártban reménykedtem,de most már biztosan tudom,hogy messzire elkerülöm ezt a társaságot.Mesterházi maga sem lát tisztán.Nem érti,hogy az EU.nem magyarországot akarja büntetni,hanem a körmányt és a kormánypártot akarja észre tériteni.Most már nem csodálkoznék azon,ha az EU.egyszerüen felhagy a magyar kormány birálatával,hiszen belátja,hogy az ellenzék is egyetért azzal,ami van.

  • Szemenyei-Kiss Tamás
    2013 május 10
    4:31 de.

    Ez igaz. Mind a kilencvenen megemlékeztek a német kapitulációról.(Ebben már benne volt a Fodor-féle új liberális párt tizenkét résztvevője is..)
    Összefogás? Ez inkább a szervezők hozzánemértését bizonyítja.
    Egy rendesebb kerti-partin is vannak ennyien..

  • Én már azon sem lepődnék meg, ha a választások után Fidesz-MSZP kormány alakulna..

  • Többek véleményét kétségbe vonom. Mesterházy nap, mint nap járja az országot. Szándékosan több helyszínen meghallgatuk, IGEN van életszerű, megvalósítható programjuk, talán ebben kellene támogatni, segíteni őket és a programjuk mellett kommunikálni ! – nem hinnénk, hogy Orbán diktátor, önkényuralkodó és baráti, oligarchia körének kellene tovább gyarapítanunk a vagyonukat !

  • Remélem esélytelenek az orszàgot szakadékba vezetök:a „szakértöi MSZP
    KORMÀNYOK” és BAJNAI a 2008-as és 2009-es eredménytelenségével.
    Nem lenne kifogàsom a zsido Bajnai-Simor- ellen,ha eredményük a 2008-as vészkölcsön tàrgyalàsànàl jobb lett volna,mint a romànoké,valamint Bajnai 2009-ben megmutatta volna,hogy jobban teljesit-IMF-segitséggel,mint a konkurens szomszédok.

  • Dénes ERÖS
    2013 május 13
    5:37 du.
    „Nem lenne kifogàsom a zsido Bajnai-Simor- ellen”

    😛 😛 😛

  • Falusinak jó a humora,de Illének be kellene látnia,hogy az
    ő kifogásai,kívánalmai sehol nem számítanak,majd a válasz-
    tásokon eldől minden!

  • Dénes ERÖS
    2013 május 13
    5:37 du.
    Csakgogy lásd, mekkora fallosz vagy:

    A Bajnai-kormány cselekvési terve négy pillére
    Azonnali válságkezelés

    Ennek leginkább mérhető hatása a forint árfolyamának stabilizálódásában jelent meg. 31 milliárdos költséggel 100 ezer munkahelyet mentett meg a Bajnai kormány munkahelymegőrző programja. Az „Út a munkához” program segítségével további 100 ezer alacsony képzettségű ember tért vissza a munka világába, sokévi passzivitás után. A krízisalap támogatásaiból 100 ezer családnak jutott pénzügyi támogatás. A távhő árát is csökkentették, ez 650 ezer család, összesen mintegy 2 millió ember életében hozott könnyebbséget.

    Egyensúlyteremtés

    A költségvetés egyensúlyának helyreállítása érdekében 1200 milliárd forintos megtakarítást hajtott végre a Bajnai kormány. Ez, arányait tekintve, az elmúlt évtizedek legnagyobb hasonló kiigazításának tekinthető a világban. Az államháztartási hiány 3,8 százalék alatt maradt, ezzel Magyarország megteremtette az Európai Unió egyik legfegyelmezettebb gazdálkodását. A hivatalos adatok 2010. év elejére azt mutatták, hogy Magyarország rendelkezik az Unió országai közül az ötödik legalacsonyabb költségvetési hiánnyal.

    Bizalom újjáépítése

    A válságkezelő kormány programjának harmadik pillére a bizalom újjáépítése volt. Ez tette többek között lehetővé, hogy a jegybanki alapkamat 20 éves mélypontra volt csökkenthető, ami komoly segítséget jelentett a gazdaság újbóli felpörgetéséhez, így a vállalkozások jövedelmezőségének növeléséhez.

    Növekedés beindítása

    A nyugdíjrendszer átalakítása biztosította a nyugdíjasok járandóságát, de értékes munkaerőt is bent tartott a munka világában. A Bajnai kormány a szociális rendszerben is komoly átalakításokat hajtott végre. Ezek arra ösztönözték a munkára képes embereket, hogy segély helyett inkább vállaljanak munkát, ugyanis így jobban járnak. Az adórendszerben is komoly, mindenki számára érzékelhető változások történtek. Az adóátrendezés hatására 2010 év elején már több millió munkavállalónak emelkedett a nettó fizetése. Egy átlagos keresetű emberé kb. 15 ezer forinttal, így nem volt szükség kormányzati kommunikációra arról, hogy mindenki jól jár. Az adóátalakításoknak köszönhetően további 400 milliárd forint maradt a magyar vállalkozásoknál beruházásra és munkahelyteremtésre.

    A megszorító csomag elemei:

    A közszférát érintő intézkedések: • Két évre befagyasztják a közszféra bruttó bértömegét • Felülvizsgálják a 2009 második félévi kereset-kiegészítést • Megszűnik a 13. havi illetmény, helyette egy általános ösztönző-rendszert vezetnek be • Csökkentik az önkormányzati támogatásokat

    A nyugdíjrendszer változásai: • Előre hozzák a nyugdíjkorhatár 65 évre való emelését, várhatóan 2012-re • Átütemezik év végére a 2009-re tervezett nyugdíjkorrekciót • 2010-ben elmarad a nyugdíjkorrekció • 2009-ben nem fizetik ki a 13. havi nyugdíj második felét • Megszűnik a 13. havi nyugdíj, helyette a GDP-hez kötött nyugdíjprémiumot vezetnek be • Kevésbé éri majd meg a korhatár előtt nyugdíjba vonulni

    Változások a szociális rendszerben: • 10 százalékkal csökken a táppénz • Két évre rögzítik a családi pótlék összegét, a korhatár 23-ról 20 évre csökken • A gyes és gyed együttesen három helyett csak két évig jár (ez a már megszületett gyerekek szüleire még nem vonatkozik), ehhez bölcsőde- és óvodafejlesztést ígér a kormány • Felfüggesztik a lakástámogatásokat • Fokozatosan megszüntetik a gázár- és távhőkompenzációt (A kormány azzal számol, hogy az év második felében jelentősen csökkenni fog a gáz ára, jövőre pedig a Robin Hood adóból nyújtanának segítséget a leginkább rászorulóknak.)

    Egyéb kiadáscsökkentő intézkedések: • A tömegközlekedés támogatásának csökkentése, a kedvezmények felülvizsgálat • A közmédia támogatásának csökkentése • Az EU-s agrártámogatások nemzeti kiegészítésének csökkentése 2010-ben • 20-ról 25 százalékra nő az áfa, de létrejön egy kedvezményes, 18 százalékos kulcs a tejre, a tejtermékekre, a pékárukra és a távfűtésre

    Bajnai Gordon parlamenti búcsúbeszédében hangsúlyozta: (…) „a következő tíz év mostohább körülményeket teremt számunkra, mint amilyen a válság előtti évtized volt. Az ország vezetőinek olyan korszakra kell felkészíteniük hazánkat, amikor lassabb lesz a fejlett világ növekedése, és élesebb lesz a verseny a munkahelyekért, a hitelekért, a piacokért.” Ugyanebben a beszédben elérendő célként tűzte ki a 2014-es euró bevezetését Magyarországon, valamint az oktatás és a szociális rendszer átalakítását. A Bajnai kormány által indulásakor célként kijelölt 142 pontból 139 teljesült úgy, hogy egy sor olyan ügyet is meg kellett oldaniuk, amit a kormányzás megkezdésekor még nem ismerhettek.

    ……..
    Melyik mondatot nemérted?

  • Boda Marcsi
    2013 május 19
    2:51 du.
    😀
    mellé! ezt erős dénes írta! ismeri az idézőjel jelentését? 😛
    szóval, be kellene látnia, hogy kissé elvakult irányomban, és ez nem tesz jót az imázsának 😀