Eltűnt a videófelvétel, amelyen Toronto polgármestere kokaint szív

2013 június 5 7:42 de.8 hozzászólás

A Gawker nevű amerikai hírportál információi szerint eltűnt az a videófelvétel, mely az elmúlt két hét alatt teljes káoszt okozott Toronto polgármesteri hivatalában és amiatt eddig hat polgármesteri tanácsadó és munkatárs távozott. Mint, ahogy már arról lapunkban is beszámoltunk, a Gawker főszerkesztője és a Toronto Star két újságírója egy olyan videófelvételt látott, melyen Ford egy üvegcsőből és egy öngyújtóval a kezében kokaint szívott. Egy, a szomáliai alvilágban jártas férfi kocsijában tekinthették meg a videót, de példányt nem készíthettek róla. A Gawker 200 ezer dollárt ajánlott fel a videóért az ismeretlen férfinak, de az elmondta: a videó tulajdonosa bújkál és azt üzeni, hogy a felvétel el lett tüntetve. Tim Cook, a Gawker főszerkesztője szerint a torontói szomáliai közösség le szeretné zárni ezt az ügyet. Állítólag készült egy másolat a videóról, de az már nem Torontóban van, hanem „egy biztonságos helyen.” A Gawker egy hónapig fenntartja ajánlatát, miszerint 200 ezer dollárért megvásárolja a felvételt, de ezt követően a drogfüggő embereken segítő jótékonysági szervezetnek adományozza az összeget.

Rob Ford, Toronto jobboldali polgármestere

Rob Ford, Toronto jobboldali polgármestere

Doug Ford – a polgármester testvére, aki torontói önkormányzati képviselő – a média züllöttségéről beszélt, és mindketten továbbra is tagadják a felvétel létezését és persze azt is, hogy Ford kokaint használt. A polgármester „kukacoknak” nevezte a Star és a Gawker újságíróit, de aztán elnézést kért a kirohanásáért. Az ultrakonzervatív polgármester szerint az egész ügy egy igazságtalan balliberális támadás és lejáratási kampány.

Az eset azonban mindenképpen felveti az újságírói etika kérdését. Kanadában például rendkívül szokatlan, hogy egy újság, vagy más médiaorgánum pénzt ajánlana fel informátorainak, vagy komolyabb összegért vásárolná meg a tényfeltáró riportukat alátámasztó bizonyítékot. Ezt az Egyesült Államokban bevett szokást chequebook journalism-nak hívják. Amikor a balközép Toronto Star című napilapnak meg lett volna a lehetősége százezer dollárért megvásárolni az ominózus videót, a lap szerkesztősége erre nem volt hajlandó. Ezt követően jelentkezett be az amerikai Gawker azzal az ajánlattal, hogy ők akár 200 ezer dollárt is fizetnének. És amikor a Star megtudta, hogy a Gawker a konkrét bizonyíték beszerzése előtt is lehozza a sztorit, a kanadai napilap is kénytelen volt előállni a történettel.

Rob Ford heves tagadása ellenére, a videófelvétel nagy valószínűséggel létezik, és jobboldali újságírók is ezt feltételezik. Matt Gurney, a  National Post című konzervatív napilap újságírója szerint elképzelhetetlen, hogy három újságíró két külön orgánumtól kitalálna egy ilyen sztorit, vagy hogy ekkorát tévedne, hiszen két vállalat reputációja forog kockán.

Amiután a Gawker és a Star újságírói kirobbantották az ügyet, a jobboldali National Post is rászállt a sztorira. A lap újságírói kimentek arra a Dixon Road 320 alatti, 17. emeleti lakásra, ahol állítólag tárolták a videófelvételt. A lap lehozott egy fényképet, melyen az épület falain golyónyomok vannak. A lap elmesélte, hogy egy befont hajú, jamaikai férfi nyitott ajtót és elmondta, hogy ő nem rég költözött be a lakásba, de aki előtte ott lakott, az valóben egy drogdíler volt. Aztán behívta a lap munkatársait és mobiltelefonján felhívott egy „Jon” fedőneven bejelentkező férfit, átadta az újságírónak a telefont és „Jon” elmondta a Postnak, hogy szomáliai férfiak valóban a lakáson tárolhatták a felvételt. A Postnak nyilatkozó férfi állítja, hogy ő is látta a felvételt, ugyanakkor ő is, illetve a szomáliai közösség is tiszteli a polgármestert, ezért most segíteni akarnak neki. Fordot már régóta közelről ismerik, hiszen a polgármester állítólag rendszeresen felbukkan azon a környéken. „Nem szeretjük, hogy ha átvágják Fordot. Segíteni akarunk neki és a fiatal szomáliaiak 85 százaléka nagyon fel van háborodva a videó miatt”–állította a Post forrása.

De a történet egyre szürreálisabbá válik. A Post forrása elmondta, hogy néhányan egy hamis videót próbáltak elkészíteni, melyben egy Slurpy néven futó, Rob Fordra kisértetiesen hasonlító férfi szerepelne és mely videóval az előző, valóban bizonyítékként szolgáló klipnek rombolná le hitelességét. A konzervatív lap beszámolója óta, a bloggerek vadul keresik a Twitteren és a Facebookon a rejtélyes Slurpy-t.

Az eredeti látogatás után, a National Post ismét  felpróbálta keresni a 17-ik emeleti lakás névtelen, jamaikai lakóját, de az közben eltűnt. A lap viszont telefonon elérte a rejtélyes „Jon-t,” aki szerint a jamaikai hírtelen becsomagolt és elköltözött, mert kerülni akarta a médiát.  „Soha nem fog előkerülni az a video”–tette hozzá Jon.

Az ügy alaposan feladta a leckét a sajtónak. És ellentétben azzal, ami egy ilyen eset kapcsán Magyarországon biztosan előfordulna, Kanadában a bal és jobboldali média abban többnyire egyetért, hogy a balliberális boszorkányüldözést gyanító konzervatív polgármester valószínű érintett az ügyben. Látszik, hogy a kanadai jobboldali sajtó nem vállal fel vállalhatatlan ügyeket és embereket, csupán politikai lojalitásból.

8 hozzászólás

  • skála kópé

    kedves kriszt ….ha hazugsag volt a video miert baj ha eltunt ? ….majd megszokja a media hogy ne HAZUDOZASBOL CSINALJON BEVETELT,PROFITOT….IDEJE HOGY MEGTANULJATOK

  • Ez a téma NEM ér meg két cikket.
    A népszerű konzervatív polgármestert ki akarták nyirni már régen. Igenis, a média utálta.
    A videó nem volt valódi, hiszen igen könnyen lehet ilyet összehozni mai technikával.Ha eltűnt a videó, annál jobb. De ezt nem a polgármester tüntette el, mert nála sem volt!
    Egyesek eladták jópénzért…..

  • Undorító ez az egész lejáratással próbálkozó kampány. Szerintem nem „kukacoknak” nevezte őket, hanem „férgeknek”.
    Meg tudom érteni.
    Ez a téma egyetlen cikket sem ér meg, igaza van Figyelőnek.

  • Nemértem a felháborodást..
    Chris simán tényeket közölt. sem el nem ítélte, sem meg nem támadta Fordot.
    Csak mer?
    Ha ezt Bayerzsoca írja, akkor nemkampány?
    És még ti beszéltek kettősmércéröl..
    🙂

  • Judit Noszticzius

    A rendőrségnek azonnal el kéne fognia Toronto kokainozó polgármesterét!

  • Judith, egy hamis videófelvétel miatt?
    Hol él?

  • Noszticzius Judit

    Figyelő!

    Ez nem biztos a hamis videófelvételért????!!!!

  • Sajnos azonban a MITS nem volt túlságosan hosszú életű. Hiába készült el hozzá a BASIC (amire Roberts eleinte nem is gondolt, hiszen az alapgépen semmi haszna nem lett volna, de tudta, hogy hosszabb távon szükség lehet rá), hiába népszerűsítették országos túrákon és rendezvényeken, hiába próbálta Roberts a termékeit árusító boltokból kitiltani a konkurenciát, hiába terveztek hozzá egy sor kiegészítőt (memóriabővítés, telexgép csatlakoztatási lehetőség, adattárolás papírszalagon, kazettákon vagy hajlékonylemezeken) és hiába készültek újabb modellek (például a 6800-alapú Altair 680b) – mindez nem volt elég. Hamarosan felbukkantak a vetélytársak, akik már alaphelyzetben nagyobb tudású, ugyanakkor igen kedvező árú gépeket tudtak felmutatni (ilyen volt az IMSAI 8080, amelyhez alapfelszerelés volt a billentyűzet, a monitor és a hajlékonylemez-meghajtó), Roberts pedig – sokak találó megfogalmazása szerint – jobban értett egy új piac megnyitásához, mint ahhoz, hogy életben maradjon benne. Pedig látszólag mindent megtett: 1977-ben eladta a cégét egy Pertec nevű vállalatnak, ahol jól felszerelt laboratóriumhoz és fejlett technikai eszközökhöz jutott, ám ekkor a Microsoft közbeszólt. Gates és Allen ugyanis perbe fogta a Pertec-et, mondván, ő már nem jogosult gyakorolni a MITS korábbi BASIC feletti jogait – és nyertek. Roberts-nek ezután elege lett az egészből, és egy békésebb foglalkozást választott, a tanítást; a Pertec pedig 1978-ban le is állította az Altair modellek előállítását.