A Nemzeti Kultúra Arcképe – javított kiadás

2013 június 10 12:05 de.7 comments

Mennyibe kerül egy hűségnyilatkozat? Párszáz forintos rezsicsökkentésért százezrek írják alá a nenyit, ennyit (bocsánat!) ér tehát elkötelezettségük. De a rezsicsökkentő honvédők – gondolom – a nemzet egyszerű, de elszánt katonái (remélem, nem sértő az általánosítás), a tábornokok lojalitása többe van. Mondjuk, háromszázmilliót megér. („A Keller András vezette Concerto Budapest, amely június elsejétől állami nonprofit kft.-ként működik majd, 300 millió forint költségvetési támogatással. A Concerto nemcsak nagyzenekari koncerteket ad majd, hanem a presztízseseményeken is fellép, ahogy azt már korábban, államtitkári időszakában Szőcs Géza is előrevetítette.”–NOL) Keller András két Kovács Ákos-féle bartóki szignál között, a Bartók Rádió Arckép című műsorában a következő nyilatkozatot tette: „Nagyon is respektálnunk kell azt, hogy igenis tisztában van vele a politika is, hogy kultúra nélkül nem lesz ország sem. Én azt gondolom, hogy a lehetőségek között igenis sokat tesznek azért, hogy a Magyar Nemzeti Kultúra minden része fenn tudjon maradni.”

A NER és a rendszerhű kultúra

A NER és a rendszerhű kultúra

HŰSÉG? Csupa nagybetűvel, ahogy a pedagógusokat móresre tanító Etikai kódex első parancsolatjában áll? Lesz még Magyar Zenész Kar is? Másképpen: Lesz még Magyar Köztársaság?

Szervilizmus? Gerinctelenség? Tájékozatlanság? Ostobaság? Szűklátókörűség? Önző pragmatizmus? Netán a konzervatív, jobb oldali értékrend vallásos tisztelete? Félelem a jövőtől? A zenekaráért aggódó művészeti vezető túlélési ösztöne? [Ez a mondat elég ahhoz, hogy a Concerto Budapest muzsikáljon a Magyar Nemzeti Kultúra Templomának – a felcsúti labdarúgó stadionnak – felszentelésekor?]

Hála? A megszolgálandó harminc ezüstpénz (állami támogatás)?

Egyáltalán mi az a Nemzeti Kultúra? Amikor Gidon Kremer – a németül beszélő, zsidó családba, Rigában született hegedűs (akinek csak második nyelve volt az orosz) – Sosztakovics és Alfred Schnittke – aki származását és tanulmányait tekintve is legalább annyira multikulturális, mint Kremer – műveket játszik Keller vezényletével, az melyik nemzet kultúrája?

A Magyar Nemzeti Kultúra minden része fenn marad, ha talpaink egymásra lépnek? És mi köze mindehhez Kodálynak?

Van nemzetietlen kultúra? Amikor Fischer Ádám vezényli az Emberi Erőforrások Minisztériuma előtt a tiltakozók kórusát [Legyen a zene mindenkié! De ne csak a zene: az oktatás és a művészetek nem lehetnek egy szűk csoport érdekkörének foglyai. A művészeti életben elindított diszkrimináció illetve az oktatási szegregáció elszigetel, és újabb generációk egész sorát fogja tartós kilátástalanságban tartani. Nem engedhetjük, hogy a legfiatalabbak esélyeit önkényesen felszámolják, megszüntessék!], az nemzetietlen kultúra?

Sokan akarnak Keller András zenekarában játszani?

Vendégszöveg: Kolozsi László

Éry Balázs

7 Comments

 • Egy ilyen orbáni diktatúra, egyeduralkodásban sok minden kizárt. Kizárt azért, mert 16 éves fiatalokat, szakmunkásokat úgy dobatnak ki az “utcára”, hogy minél butább emberekké váljanak és jól szolgálják e rendszert, amire Orbán 10 évre rendezkedett be. Ehhez nem kellenek értelmes emberek, csak fej bókolók, s olyanok, akik a fidesz köreiből bekerültek képviselőként, akár általános iskolai végzettséggel is, és nem kell más tenniük a HAVI HATALMAS FIZETÉSÜKÉRT + GK. ELSZÁMOLÁS, ami határtalan és adó és járulékmentes bevétel számukra, mint a GOMBOKAT NYOMOGATNI. Vélemény, javaslat részükről nem kell, hiszen Orbán miniszterelnök most már bizonyította, hogy a GÁTON is Ő az EMBER, aki IRÁNYÍT !!!! – igaz, a MONDANDÓIT PAPÍRRÓL OLVASSA fel, egyetlen mondatot sem képes memorizálni és elmondani……..
  Tovább nem is ragozom. Ill. még annyit, a nép megvesztegethető a szeretet, az összetartozás a lelkizés…. stb. szép szavakkal, hogy szegényebbek???? – sokan még nem érzik, majd megérzik!

  Mi elsősorban a KULTURA iránti éhségünket nem tudjuk majd csítítani, ami Orbán diktátor igényére a béka fenekére süllyed szépen folyamatosan.
  Istentelen, embertelen világot épít körünk ez a szerencsétlen közveszélyes szélhámos Orbán.

 • Lélfai Szilárd

  Éry Balázs!
  “Szervilizmus? Gerinctelenség? Tájékozatlanság? Ostobaság? Szűklátókörűség? Önző pragmatizmus?” Lemaradt az irigység, és mindez együtt írat veled egy ilyen “cikket”!
  Érdemes magad ilyenekkel égetni?

 • Lélfai Szilárd
  2013 június 10
  2:47 de.
  és magának ilyen hozzászólással? meg sem kérdezem, melyik szót nem értette belőle…

 • Keller Andráson nincs mit irigyelni. Őt csak sajnálni lehet.
  A Concerto régóta nehéz helyzetben van. Valószínűleg könnyű volt megvenni Őket. Rongyos 300 milliónál sokkal többet érnek. Ha valakiket irigyelni lehet Magyarországon, azokat Fischernek hívják.

 • IRIGYSEG es SOVARGAS a milliokert.
  Szerintem dolgozni, vagy legalabb is tenni kell erte valamit.
  Egy ilyen naiv embernek, mint en vagyok(onkritika!!!)ez tunik ki ebbol az irasbol. Sorry???

 • Noszticzius Judit

  Sem-sem akarjunk Orbán-nemzeti rendszeréért!!!!!!!! :-( :-(

 • Nem tudja, mi az a nemzeti kúltúra?
  Nem tudja mi az a nemzet?
  Pedig van ilyen:
  Német: Beethoven, Brahms, Wagner, Bach, Göthe stb.
  Francia: Mopassan, Balzac, Villon, Flaubert, Debussy…
  Magyar: Liszt, Bessenyei, Jókai, Ady, Arany, Bartók, Radnóti…
  Ez ennyire egyszerű.
  Eezek az emberek a szülőföldjükhöz tartozónak mondták magukat, mint azt Radnóti egy versében szépen elmondta…
  A többi, ennek fényében, ebben a cikkben sületlenség.

Leave a Reply


Trackbacks

This site is protected by Comment SPAM Wiper.