Határon túli perspektíva: Aki magyar akar maradni…

2013 június 19 8:11 de.33 hozzászólás

Pár pillanattal ezeléőtt olvastam egy írást a KMH hasábjain, és nem tudtam megállni, hogy ne reagáljak valamilyen formában. Roppant érdekes dolog ez a nemzeti összetartozás. Annál is inkább, mert én – noha lassan negyven éve, hogy eljöttem – valahol még ma is magyarnak érzem magamat. Ugy, ahogy van, mindennel együtt. Magyarok voltak a felmenőim, én is ott születtem, az volt az anyanyelvem (még akkor is, ha mára megtanultam más nyelvet is anyanyelvi szinten) ott végeztem iskoláim nagyrészét. Magyar kultúrán és könyveken nevelkedtem. Szóval lehet akármilyen politikai kurzus, én belül magyarnak tartom magamat. Ezt irányítani manipulálni nem lehet (legalább is gerinces, vonalas embereknél nem). Ezek a szólamok melyeket az Orbán kormány lázasan támogat csupán kidobott pénzek. Mondhatnám: mutyizás. Egy lojalitást az óhazához nem egy politikai irányzat szab meg. Azzal a távol élő vagy azonosul, vagy sem. De ettől még nyugodtam maradhat hű az állampolgárságához (pontosabban ahhoz, ahol meglátta a napvilágot) független a politikai meggyőződésétől.

Red, white and green symmetry / shutterstock.com

Red, white and green symmetry / shutterstock.com

Nem akarok neveket sorolni de mégis megteszem. Bartók Béla dacára annak, hogy emigrált soha sem tagadta magyarságát. Ugyanúgy Szentgyörgyi sem és Szilárd Leo sem. Ez a nemzeti összefogás ez egy jó kis csusztatás a talpnyalóknak. Gondoljunk csak bele. A moszkovita korszak idejében is voltak olyan nacsalnyikok akik kilettek külhonba küldve, hogy terjesszék a magyar kultúrát. Koszt, kvartély, fizetés és minimum egy éves felüdülés távol a rendszertől. Akkoriban ezek  a nacsalnyikok nem magyarság tudatot terjesztettek csak, hanem igyekeztek valamilyen módon megzsarolni a kint élőket, hogy vagy hazamegy vagy valamilyen „nemes cselekedettel” támogatja a hazát. Ellenkező esetben az otthon élőknek bajuk támadhat a rendszerrel.

Nos ilyen ordas eszmék már nincsenek, de az ötlet, hogy gyüjtsük össze az emigráns magyarokat (majd nemsokára listázásra is sorkerülhet, ahol ország és név, meg talán lakhely szerint lesznek regisztrálva a volt vagy csupán csak ideiglenesen külhonban élő állampolgárok) valahol itt leledzik. Mondjuk igazat adok annak aki azt mondja kezdődik a választási hadjárat, és talán valamilyen gyorsan elfogadott törvény alapján szavazati jogot adnának a külhoni magyaroknak. Csupán csak abban látok problémát, hogy ha demokratikus szavazásra kerül sor, akkor ez abszólut nem demokratikus, hogy különféle igéretekkel befolyásolják a szavazókat (már mint olyan igéretekkel hogy ha miránk szavazol ezt meg azt adunk. Sajnos vannak rá fogékonyak, noha nem az „anyaországban” élnek tehát ugyan milyen előnyöket tudnak adni nekik ha ott sem tartózkodnak? Házat, ingyenes nyaralást egy hónapig, vagy mit?)

Különösen azon vidultam egy nagyott, hogy Orbán még Izraelbe is kiküldött egy ilyen „fogdmeg” prókátort. Szegénynek nem lehet könnyű feladata, mert nagyítóval kell majd azokat összeszedni akik hajlandók lesznek lojálisak lenni ehhez a kormányzathoz. Persze vannak azért akiknek ott tanulnak a gyermekeik, mivel jóval olcsóbbak a tandíjak mint másut, és esetleges ujabb „numerus clausus” esetén (mert volt már többször is ilyenről szó parlamenti vitákon) kivételezettséget élvezhetnének. De itt álljunk meg egy pillanatra. Ha teszem azt egy valóban magyar, Magyarországon született állampolgár útlevél kérelemmel folyamodik az illetékes hatóságokhoz, azt gondolná a kedves olvasó hanyat-homlok rohannának, hogy megkaphassa. Nem akarok embereket lelombozni, de nem így van. Legalább is nem Izraelben élőkkel, vagy ilyen állampolgársággal bírókkal.

Nem azért, hogy valamilyen előnyökre tegyek szert, de még télen beadtam a kérelmemet magyar útlevélre. Legjobb tudomásom szerint sem a magyar sem az izraeli nem zárja ki a kettős állampolgárságot (a magyart megkérdőjelezem, mivel nem egyszer hangzott el a parlamentben az, hogy az izraeliekkel szemben szigorubban kellene kezelni ezt a kérdést nemzetbiztonsági okokból). Az előírásoknak megfelelően igazoltam azt hiteles iratokkal, hogy magyar vagyok mivel ott születtem. Befizettem a kirótt kezelési költségeket és várok. De várhatok talán holtam napjáig mert, sem a külügy sem a belügy de még csak a külképviselet sem mozdítja füle botját sem.

Felmerül bennem egy ujabb kérdés. A Magyar Követség honlapján szereplő telefonszámok szinte valamennyije kamu. Nem úgy kamu, hogy nem válaszolnának. Csupán csak a hívásra egy géphang jelentkezik, hogy nyomd meg ezt, vagy azt a gombot de mindig csak ugyan az a géphang karattyol. Nem hiszem hogy túlterheltség miatt van ez így. Viszont tegyük fel egy itt turistáskodó magyarnak gondjai támadnak. Balesett, kórházi kezelés, hazaszállítatás stb. Magyar állampolgárról beszélek, akinek segítségre lenne szüksége és ezt csak a követségen keresztül kaphatja meg. Na, de hogyan ha egyszerüen nem elérhetők?

Gondolkodjon már egy kicsit el az Orbán kormány ezen a nemzeti összefogást hirdető apparátusa, hogy a szó az elszáll és levegővé válik, de ezek a tettek sajnos megvannak és léteznek. Maguk alatt tetszenek vágni a fát. Igy nem nemzeti összefogásról hanem nemzeti széthúzásról fog minden nyugati vagy nem nyugati sajtó írni. És hiába fogják kikérni maguknak Orbánék, hogy ugyan tessenek már minket is ujra demokratikus államnak tekinteni, erre ilyen cselekedetek mellett fikarcnyi esélyük sem maradt. A serválás további joga ismét az ő kezükben van. Kérdés hogyan fognak élni vele. Megfelelő tettekkel vagy sima mutyizással, amit már mindenki ismer…

Avi ben Giora

33 hozzászólás

  • skála kópé

    teljesen mindegy mit firkalnak a magyarokrol ES izraelrol az ellenseges sajtoban . jelenleg ugy magyarban mint izraelben NEMZETI kormany van es …….a kutya=az ellenseges kulfoldi sajto UGAT de budapest es telaviva szekere HALAD a NEMZETI uton.

  • telaviva…nemzeti út…ellenséges külföldi sajtó…
    basszus, ezek szerint burkusék felé is nagy az uvb-sugárzás 😀

  • skála kópé

    nem ertem az AVI-t . magyarorszagon szuletett es most izrael utan ausztriaban el . manapsag mindenhol nehez ELO….hus ver emberrel beszelni telefonon mert a magno ugat peldaul nalunk floridaban is . dehat telefonon nem lehet sehova utlevelet postazni . es most jon amit nem ertek draga AVI komam …….ott a becsi magyar kovetseg/konzulatus …..miert is nem ballagsz be utlevelert ?

  • avi ben: hogy mit csináljon az orbán-kormány bármilyen apparátusa? gondolkodjon el?
    mégis, mivel?
    amúgy sem a nemzeti összetartozáson dolgoznak – az csak egy süket duma kifelé – hanem a széthúzáson.
    méghozzá, a határainkon belül.
    jó kis árokmélyítő apparátusa van.
    igaz, azok se gondolkoznak, csak ásnak.

  • Lélfai Szilárd

    Kellemes, értelmes stílusban írt „látleletében” valószínűleg szinte teljesen igaza van! Nem akarom védeni a jelenlegi kormányt, hiszen ők is csak egy többé-kevésbé bejáratott/lejáratott gyakorlatot követnek. Az, hogy a „misszionáriusaik” olyanok amilyenek, szerintem ez eddig is így volt. Remélhetőleg valaki majd rájön, hogy sokkal célravezetőbb út is van a magyarságtudat életben tartására mint a mostani „direkt marketingre” hasonlító stílus.
    Arról, hogy ki mennyit tesz az összetartozás – széthúzás érdekében, ne nyissunk vitát.

  • skála kópé
    2013 június 19
    8:32 de.
    Lacika…
    Olvasd már el, hogy miről van szó…..

  • Tedd hozzá, piciny skála kópé: nemzeti tolvajkormány van. Most éppen a megtakarításokból vesznek el 6%-ot, mert kell a pénz a választási osztogatásra.

    De a stadionépítés, az marad. Meg az éhező gyerekek és nyomorgó milliók is.

    Ha ezt egy szoci kormány csinálta volna, te gyújtottad volna fel a tévészékházat.

  • A kettős állampolgárságról és a bürokráciáról a „magyarábok” jutottak eszembe.
    Állítólag valamikor a kozépkorban, a törökök egy csoport magyart telepítettek az akkori birodalom déli határára, valahova az egyiptomi Asszuán vidékére határőrnek. Bár a nyelvet elfelejtették már, de több, mint 500 éven át őrizték magyar identitásukat, mikor Almássy gróf felfedezte őket. Onnantól több expedíció kereste fel őket, újságcikkek jelentek meg történetükről. Egy vagy két éve egyikük – mint külhoni magyar – magyar állampolgárságért folyamodott. A hivatal azzal utasította el, hogy anyakönyvekből nem tudja igazolni magyar származását. Megjegyzendő, hogy Magyarországon anyakönyvet az 1700-as évek elejétől vezetnek. Nem tudom, azóta hogyan áll az ügye.

    Magyarabok –
    hu.wikipedia.org/wiki/Magyarabok‎

  • A magyarabok vagy magyarábok Núbiában, a mai Egyiptom és Szudán határán élő, magát magyarnak valló népcsoport. Nevük magyar-núbiai szóösszetétel, jelentése „magyar törzs” (a magyar+arab összetételre való visszavezetés téves).[1] Mohamed Hasan Osman, a Magyarabok Szövetségének szóvivője szerint 50-60 ezren vannak;[2] Fodor István orientalista ezzel szemben 10-12 ezerre tette a számukat.[1]

  • skála kópé

    AVI….miert is nem ballagsz be a becsi konzulatusunkra utlevelert ? ja,hogy akkor nem tudnal ilyen cikket irni mert mar lenne magyar utleveled is az izraeli mellett…..tehat nem is nagyon kell neked az a magyar utlevel avi koma hiszen ott az izraeli

  • sárdi jani
    2013 június 19
    4:54 du.
    „…magát magyarnak valló népcsoport”
    bocsika…ez kb. annyira röhejes, mint a magyarok sumér eredete.
    mióta is eredeztetik magukat a magyaroktól?
    ” A magyarabok mondái szerint őseik 1517-ben érkeztek Egyiptomba.”
    hoppá
    tovább is kellene olvasni a wiki-t 🙂
    „Elődeik valószínűleg a török hódoltság idején iszlám hitre áttért magyarok, akiket Mária Terézia a hitük miatt kiutasított az országból.[1]”
    huh, de reménytelen maga, fiam 🙂

  • skála kópé
    2013 június 19
    6:00 du.
    ha levezetné, maga isten barma, hogy mi köze van egy magyar útlevélnek egy cikk megírásához, nagyban segítene megvilágítani értelmi képességeit.
    de így…

  • Avi ben Giora

    Kópékám! Van egy nagy gubanc. Ide is elértek a volt jó kis szocialista viharok. A konzulátusra vagy a követségre te nem mehetsz már csak úgy be, hogy jónapot kezit csókolom jöttem ezért meg azért. Lótúrót. Ha nem kértél terminust akkor hiába tolod oda a képedet szóba nem állnak veled. Olyan ez mint valami fránya volt tanácsi ügyosztály. Van egy baró nagy terem pár ablak ügyintézővel. Hiába tolod oda a képed az ablakhoz az az első kérdés: terminje van? Nincs? Akkor álljon félre. És nehogy azt higgyed hogy ők ott adnak termint. Arra nincs apparátus. Telefonon vagy emeilben kérhetsz és emeilen kapsz is választ, hogy ebben a hónapban termint már nem tudunk biztosítani irjon a jövő hónap elején és kérjen terminust. Ha nem hiszed járj utána. Anno a bécsi magyar követség híres volt az elsikkasztott Bank gassei milliokról. Most sincsen másképpen csak nagyságrendben már nem annyira jelentős amiket elsikkasztanak. Csepp a tengerben.

  • Ille István
    2013 június 20
    5:02 de.

    Örülök, hogy végigolvastad a wikit. (Nyilván kerested, hogy mivel ellenkezhetsz.) De ha még tovább olvastad volna, és nem csak a wikit, rájöttél volna, hogy a kettő nem zárja ki egymást.

    „…A két magyaráb közösség közti legfontosabb eltérés az, hogy míg a XVI. század első felében Núbiába ment magyarok akkor még keresztények voltak, a jóval később – a saját elbeszéléseik szerint Mária Terézia idején – Asszuánba érkezett csoport tagjai már az óhazából, Magyarországról hozták magukkal az iszlám hitüket..”

  • A cikk tartalmával egyetértek.

    Szeretném azonban az író figyelmét felhívni, hogy több mint egy tucat komoly helyesírási hiba van a szövegben. Én még gyatrábban írnék segítség nélkül, de szerencsére van megoldás.

    Mindezt meg lehet találni és ki lehet javítani a LibreOffice magyar helyesírás vizsgáló plug-in használatával is, azoknak, akiknek Angol nyelvű beállítással működik számítógépük. Mac használók szerencsések, TextEdit, Beans, valamint az email program automatikusan „megtanulja” a magyar szavak helyesírását, ha azokon gyakran írnak magyarul és ékezetekkel, gondolom felhasználja a LibreOffice plug-in utasításait. Microsoft Word Angol változata is „megtanulja” a magyar helyesírást, de sokkal lassabban. A „show invisibles” utasítást természetesen érdemes bekapcsolva hagyni mindegyik program használata közben. A Mac Angol billentyűsora úgyszintén használható „futtában” ékezetes írásra, csak meg kell tanulni a betűk ékezeteinek felrakásához való billentyű kombinációkat.

    Köszönöm türelmét és ismétlem a cikkel egyetértek.
    ———————–
    P.S. Tudom, hogy a magyar nyelvben a nemzetek neveit kis betűvel írják, de én ezt teljesen rendhagyó és különc módon nem fogadom el, tiszteletlenségnek tartom minden nemzet „lekicsinyítését”, mint ahogy a kis Nemecsek Ernőt is vérig sértette, amikor a Gittegylet könyvébe beírták „nemecsek ernő áruló!!!” – csupa kis betűkkel.

  • A magyarabokról: Valóban a törökök rabolták el őket. Sok fiatalembert például……tehát Ille hiába okoskodik.

  • Cornélius!……………A szoci kormányoknak nem kellett ilyet csinálni mert ők eladták az egész orzságot.

  • Figyelő

    Nyilvánvaló, hogy Ille nem építő vagy segítőszándékkal szólt a kommentemhez. De mostanában a legdurvább, ahogy Wittner Máriáról írt Horn Gyula nekrológjában. Az elhunytra voltam tekintettel, hogy nem azon az oldalon szóltam.

    Ahogy Ille a mártír asszonyról írt, túltett azon is, ahogy a székely himnuszt gyalázta. Nem vagyok jogász, de úgy tudom, akár egyén, akár valamilyen népcsoport emberi méltóságát sérteni bűn. Nem rosszindulatú belemagyarázásról van szó.

    Azt írta: „leszarom a székely himnuszt.”

    Illetve Horn Gyula nekrológjában, hogy „remélhetőleg wittner anyó – ’56 bableveses bajnoka – elcsöppent a hír hallatán.”

    Első lépésben javaslom, hogy hívjuk fel a szerkesztő figyelmét, hogy távolítsa el ezt az embert a laptól, hogy ne legyen részese a bűneinek. Feltételezem, hogy a jóérzésű bal-liberális szerzők és hozzászólók is egyetértenek. Ha Ön is így gondolja, fejezze ki néhány szóban. Aztán attól függően, hogyan reagál a szerkesztő, megbeszéljük a további lépéseket.

    Üdv.: Sárdi János

  • Avi.
    Itt egy weboldal, tötsd le, és interneten keresztül kérheted a visszahonosítást.

    http://formanyomtatvany.hu/nyomtatvany/honositasi-visszahonositasi-kerelem

  • Kedves Sárdi János, gondolja, hogy ha szólunk Ille aljas megjegyzései miatt, majd megbünteti a főszerkesztő? Nem hinném. Ille hozzászólásai beillenek a blog „profiljába”! Mi vagyunk azok, akik innen kilógunk…
    Sajnos, minden értelmes figyelmeztetés ellenére, nem vagyok képes néha hallgatni.
    Szerintem, hagyni kell ahogy van. A többség aki ide ír, hasonló Illéhez. Tehát, akár milyen szomorú, de mi ksebbségben vagyunk.

  • sárdi jani
    2013 június 20
    4:07 du.
    hogy kicsoda? mártír asszony?
    😛 😛 😛

  • Figyelő
    2013 június 22
    9:51 de.
    kétségtelen, valóban kisebbségben vannak. valóban jobb lenne, ha néha hallgatna.
    no de majd a további lépéseket megbeszélik a jani gyerekkel 😀

  • na, akkor ide is kiteszem, csakhogy derüljön az ég alja:
    http://ellenszek.nolblog.hu/archives/2012/02/26/A_satan_hadai_osszezartak/
    ennyit a mártír asszonyról 😀

  • Figyelő,Sárdi!

    Nem mi vagyunk kisebbségben,mert egyre többen kifogásolják
    az itt megjelent hazugságokat,gyűlölködést,sértegetést és
    a stílust.Ez egy „ilyen” lap?…..
    Nem kell szívre venni,és főleg nem hallgatni,joguk van írni!!!!!A sértésekre meg TOJNI nagy ívben!

  • Boda Marcsi
    2013 június 22
    4:28 du.
    csak nem tartja sértésnek, hogy burkust isten barmának tartom?
    ez csak egy vélemény 😀
    csak nem tartja hazugságnak az itt megjelenő írásokat? maga pl. egyetlen egyszer sem volt képes bármilyen állítást is cáfolni 😀
    csak nem tartja gyűlölködésnek, hogy nem nyalunk be, hétrét hajolva, mint a magukféle, a nemzetvezető testvérnek?
    tudja, nekem elég merev a derekam, és elég egyenes a gerincem az ilyen tornamutatványhoz 😀

    javaslom, keresse vissza legelső hozzám intézett kommnetjének szavait (de, ha nem rest, fajtársaiét is felidézheti) és aztán gondolkozzon el, miről is beszél?
    már, ha képes rá…

  • Figyelő, Boda Marcsi

    OK, megbeszéltük.

  • utolso hozzaszolasom

    Figyelo…9:51 de junius 22….Christopher Adam urnak NEM megbuntetnie kellene Ille-t , hanem KIMODERALNIA a serto szavait……engem BURKUS LACIT es masokat tud KIMODERALNI de Ille-t NEM akarja……a farok=Ille csovalja a NAGY kutyat=Christopher Adam-ot……olvasni foglak TITEKET de megkimelem magam a bunko Ille-tol es Llanfair-tol..Gere-tol es a tobbi BUNKOTOL

  • Boda Marcsi: A hazugozás is sértés ám. A „skála kópé” stílusát Ille csak karcolni tudja! Ő volt az egyetlen, akivel alpári módon közöltem véleményemet. (még így is finom voltam). Mégis kaptam már hideget-meleget. Nem a „baloldal” sajátja itt a csúnya beszéd. Ne tessen torzítani, mert az is hazugság, ami ellen annyira tetszik „küzdeni”!

  • A parittyás hangja

    Mártír asszony?! Ez a megfogalmazás iskolapéldája a jobboldali értékrend minden képzeletet felülmúló abszurditásának. Egy, az útszéléről hazugságokkal felkapaszkodott, fasiszta senkiháziról beszélünk.

  • Christopher Adam

    Utolso hozzzászólásom (aka: Burkus Laci)!

    Az Ön mérhetetlenül primitív hozzászólásai minden határon túl mennek. Ön ugye azt nem gondolja komolyan, hogy lehozok olyan hozzászólásait, melyben leállatozza a holokauszt áldozatait és elmondja, hogy Ön szerint megérdemelték magyar zsidó honfitársaink a halált a Vészkorszakban? Ezzel a stílussal inkább tünjön el innen.

  • utolso hozzaszolasom

    Adam….ez igy nem igaz…On csusztat…moderal….azaz atirja a hozzaszolasokat…eltuntem ….es minden jot/rosszat mindannyiuknak

  • Kedves internacionalistàk!
    Ti és mi ,akik -többnyire- nyugaton élünk könnyen mondunk véleményt,
    hogy „nem kellene,ez széthuzàs”. Nem a mostani kormàny-mint Antalé-
    a szomoru sorba kényszeritett hatàrainkon kivülre kerültekhez szol
    elsösorban,öket segiti és bàtoritja”nem felejtettünk el benneteket
    testvéreink”mint a baloldali idökben.
    Ezt nektek kellene értenetek,akik 2 évezrede ragaszkodtok az elhagyott hazàhoz.

  • Kerekes Sandor

    Kedves Avi!

    Engem is elborzasztott az ottawai kovetseg szemermetlen es hallatlanul koltseges burokraciaja. Ami legjobban felhaboritott az az volt, (de hiszen ezt megirtam korabban egy cikkben itt valahol,) hogy ami egy erdelyi magyarnak 46 dollarjaba es egy napjaba kerult, az nekem, a pesti csibesznek sokkal nagyobb burokraciat es kozel tizszer annyi koltseget jelentett volna. Harminc even at ellenalltam, es nem valtottam ki a magyar utlevelet emiatt.
    De tavaj itt Pesten, valaki felvilagositott arrol, hogy itt mennyivel egyszerubb es olcsobb. Es valoban, itt Pesten folyamodtam erte, valoban sokkal olcsobban, gyorsabban es konnyebben megkaptam, mintha Ottawaban folyamodtam volna erte.
    Neked is ezt ajanlom, ha Magyarorszagra latogatsz, elso utad az „okmanyirodaba” vezessen az utleveledert. Ne feledjuk, neked ez jar, ha kivanod es nem tesznek vele szivesseget, ha kiadjak.