Plebejus kormány

2013 június 20 8:35 de.85 hozzászólás

Azt mondja beszédében Fertődön a Nr. Uno ápolt, hogyaszongya: „azért Fertődön tartják a következő kormányülést, mert ez egy plebejus kormány tisztelgése az arisztokrácia teljesítménye előtt”.

Érik a plebejus narancslé

Érik a plebejus narancslé

Na, akkor ragadjunk ebbe bele egy kicsit.

„Az ókori Rómában a plebeiusok (lat. Plebs, erasmida helyesírással plebejus) a korlátozott jogú polgárságot alkották, megkülönböztetve a kiváltságos patríciusi osztálytól. Szabad emberek voltak, ők is rendelkeztek polgárjoggal, de nem rendelkeztek az előkelő születési arisztokrácia, a patríciusok kiváltságaival. Speciálisan római réteg volt, nem etruszk találmány, mint sok egyéb minden a római társadalomban. Az etruszkok ugyanis az előkelőkön kívül a másik oldalon csak a clienseket, szolgálókat és rabszolgákat ismerték. A plebeiusok eleinte nem viselhettek semmilyen hivatalt, gazdasági függetlenségüket azonban meg tudták őrizni a korai korban. Főleg kisbirtokos paraszti réteget alkottak, de városi kézművesek és kereskedők is tartoztak közéjük. Eleinte nem részesedhettek állami földekből (ager publicus), nem lehettek vallási kollégiumok tagjai, nem házasodhattak patríciusokkal, de később megszerezték ezeket a jogokat. A patríciusok mintájára idővel ők is nemzetségekbe (gens) tömörültek, s sok nemzetségnek volt patrícius és plebeius ága is, de voltak tisztán plebeius nemzetségek is.”

Ha ezt a meghatározást elkezdjük egy kicsit boncolgatni, akkor túlmenően azon, hogy Orbán basi beszédírói becsatlakoznak Róna György ismert fogalmi rendszerébe – műveletlen paraszt suttyó – kicsit kinyílik Orbanisztán horizontja.

Orbanisztán kormánya tényleg plebejus. Kétségtelen, tagjai – de a 2/3-a sem – nem rendelkeznek születési előjogokkal. Amivel rendelkeznek, az, biza, a jó öreg komenista neveltetés. Abban ugyan nem voltak születési előjogok, de kapcsolataik, az fölösen. Ez által gondoskodtak polgári jogaik átminősítésén. Ezt hívták a lex gyevi bírónak.

Kövér elvtárs nem is olyan áttételes véleménye – érdekes kultúrnyelvezetben – : „én már annak is marhára örülnék, hogyha legalább tisztességes jogszolgáltatás lenne minden esetben, és az igazságszolgáltatás majdcsak megjön egyszer”. Orvos persze, még nem látta, pedig őszinteségi rohama min. gyógyszeres kezelést igényel.

A hivatal viseléséről később gondoskodtak. Táskahordozóból simán csináltak polgármestert. Igaz, attól még plebejus maradt. A patríciusokkal való házasság: na, az egy külön történet. Széles pl. eltökélte, hogy lányait csakis német – miért éppen német? – arisztokratákhoz kívánja adni.

Gazdasági függetlenségük ugyan kicsit erőltetettre sikerült – a simicskák, szélesek, mészárosok, és egyéb lézengő ritterek feltupírozása a plebejus kormány dicsősége volt, de ami az állami földekből történő részesedésüket illeti – na, nem közvetlen kormányzati szinten, mivel az kimerült Sárazsadányban – az azért egész jól működött. Olyan ősi földművelők jutottak földhöz, mint műköröm építők, tetőfedők, polgármester öcsikék, balett táncosok és kőfaragók. A Nemzeti Dohányfüst

Összetartásban már nem is érdemes számlálni a gazdasági függetlenségben részesített plebejusokat.

A nemzetségekbe tömörülés még várat magára. Bár ahogy az unokatestvéri ágakat illetően érzékelhető, ezen is dolgoznak.

Azonban az arisztokrácia teljesítményétől még igencsak messze vannak. Wesselényi valódi árvízi hajós volt, Széchenyi saját vagyonából áldozott a nemzet gyarapodására. A mi plebejusaink pedig…na, inkább hagyjuk.

A hely szelleme eléggé hatott Népünk Boldogsága személyére. Na meg az UVB sugárzás.

Az MTI jelenti: „Magyarország akkor tud megújulni, ha eltörli a kommunizmus szellemházait – ezt mondta Orbán Viktor miniszterelnök a fertődi Esterházy-kastélyban, a felújított marionettszínház átadási ünnepségén.”

A már-már Rákosi pajtást is megszégyenítő átadási mánia újabb állomásán megint megcsillogtatta intellektusát, pontosabban annak elképesztő hiányát.

Lenyűgöző volt, mikor párhuzamot vont XIV. Lajos és Esterházy herceg között, úgy fogalmazott, hogy: „ahogy XIV. Lajos is mocsarakra álmodta meg a versailles-i kastélyt, úgy Esterházy Miklós is a Fertő-tó lápjait szemelte ki kastélyának”.

Ehhez csak annyit: „Amit a császár megtehet, azt én is megtehetem!” E mondat jegyében épült fel az ország legnagyobb és legfényűzőbb barokk-rokokó kastélya a Fertő-tó nádrengeteggel szegélyezett lápos, vadban gazdag vidékén. Vidékén, mondom. nem rajta, nem benne. Pökhendi kijelentése amúgy passzol Orbán modorához. Csak neki nincs annyi pénze – bár a herceg is zsellérei nyúzásából gazdagodott meg.

Az sem volt semmi mikor úgy vélekedett, hogy szerinte: „egy céltudatos főúr udvarán keresztül Magyarország be tudott kapcsolódni az európai kultúra főáramába”.

Kétségtelen, a főárammal lehet a baj. Manapság rendesen elkerüli Magyarországot, ráadásul Klinghammer – dakota nevén: Csengő Kalapács – se sokat tett hozzá.

Ugyanakkor nem kétséges az orbáni párhuzam: demagógiától tocsogó beszéde a marionett színház termében hangzott el. Ami, mint tudjuk, a kommunizmus szellemházának egy része volt.

Ille István

85 hozzászólás

  • Ki a művelt és intelligens, Orbán vagy Ille? Ez itt a kérdés.
    Ha nem tudná, az Eszterházy herceg pénzét és nevét nem a zsellérek munkájból szerezte, hanem ez egy ősi család, cím, rang és birtokai rendszerint királyi adomány volt anno.
    Valóban a „szocializmus” alatt, a régi kincsek és történelmi épületek romlásnak indultak, s bizony dicsérendő, hogy ennyi év után egy magyar államfőnek eszébejutott rendbehozni.
    Valamikor Joseph Hydn zeneszerző, ebben a kastélyban vendégeskedett és szerezte világhírű zenedarabjait.

  • bocsi, mindig gyorsan küldöm el a szöveget. Természetes Haydent akartam írni, elírás részemről.

  • de azért a plebejusoknak egy király a főnöke!
    http://www.hir24.hu/belfold/2013/06/20/kiraly-lett-orban-viktorbol/~~fokusz

    upppsz…elég ciki, hogy már nem csak a németek csinálnak rajzfilmfigurát belőle.
    állítólag a télen be fog fagyni a duna…

  • István!
    Csak egy kérdésem lenne a cikked kapcsán. Ki a jóIsten rángatja ezeknek a marionett bábuknak a drótját? Mert ha megtudnánk kicsit közelebb kerülhetnénk a megoldáshoz. Még az is megfordult az agyamban, hogy nemzeti drótvágó brigádokat rendeltetnék ki, hogy ugyan vágják már el azokat a dirótokat és gombolyitsák fel mert ellehet adni mint szines fémet. Addig sem a villamosok meg a vasutvonalak szinesfémeit nyulnák le.

  • Csak a rend kedvéért a kifejezés alapvetően nem tőlem származik, egy a 06-os választások kapcsán megjelent Le Monde cikkben olvastam a „falusi paraszt-suttyó” -t (az ellenfelét kisvárosi proli-kölökként említette, s sajnált bennünket a választék okán!). A műveletlensége pedig egyértelmű és közismert, sőt gyakorta még Őfenesége kérkedik is vele!

  • Figyelő
    2013 június 20
    10:19 de.
    ez nem kérdés.
    jelen pillanatban ÉN vagyok az intelligens.
    hayden? az meg ki?
    ha levezetné, hogy orbán basi mit is tett az esterházy – basszus, bencsics, legalább egy ilyen nevet le tudhatna írni helyesen – kastély helyreállítása érdekében, nagyban megelőzhetné, hogy ne röhögjem ki hangosan 😛

    amúgy megjegyzésének semmi köze nincs a cikkhez. meg tud küzdeni ezzel a problémával?

  • RonaGyuri-mv
    2013 június 20
    2:03 du.
    bocsika. ettől még műveletlen suttyó parasztok maradnak.

  • Figyelő
    2013 június 20
    10:22 de.
    Ne kapkodj aranybogár!
    Másodszor sem helyes! Természetesen próbálkozhatsz még, – de azért segítek!
    Joseph HAYDN ! 🙂

  • Figyelő
    2013 június 20
    10:19 de.

    Ha valmiről nem tudsz jobb ha utánaolvasol!

    „bizony dicsérendő, hogy ennyi év után egy magyar államfőnek eszébejutott rendbehozni.”

    Egyfelől a 60-as években rendbehozták és azóta a mai kultúrális központ feladatát is ellátta. Az utóbbi időben nem nagyon költöttek rá. Azonban – s ezt még a z imádott daliás 2/3istened is kényszeredve, de kénytelen volt elismerni – nem ő volt az akinek ez eszébe jutott, sőt még az sem aki megcsinálta: ő csak ünnepélyesen átdata, majd tíz év munkája eredményében sütkérezett!

  • Figyelő!
    Jaj ne sértegesse Illét,ő nem plebejus, hanem patrícius
    persze ő szerinte,meg KMH szerint…..
    Orbánnak való összehasonlítása meg egyenesen abszurd,
    sértő persze Orbánra nézve…..de ki figyel oda?????

  • Figyelő
    2013 június 20
    10:22 de.

    🙂
    Hiszed, nem, az első változat volt a jó..
    🙂

  • Ezt nem értem. Horn Gyula származását többen „dicsőnek” nyilvánitják, de ha Orbán származásáról van szó, akkor „falusi paraszt-suttyó”?
    Nagyon tanulságos megállapítás…..

  • Ille(tlen) István

    A szerző tudálékos és összefüggéstelen gondolatait egyedül a rosszindulat köti össze. Orbán műveltségéről akkor kaphatnánk reális képet, ha összevetnénk elődei ismereteivel. Gyurcsány szókincse alpáriságban kétségtelenül gazdagabb. Ha az ó kormánya tartaná most Fertődön az ülését, azt úgy lehetne meghatározni, hogy „az alpári kormány tisztelgése a magyar arisztokrácia értékei előtt”. A ’tisztelet” úgy értendő, hogy stílusosan – köpködve, böfögve, trágár és szentségtörő vicceken röhögve vonulnának be a kastélyba.

  • Avi ben Giora
    2013 június 20
    12:07 du.
    ki, ki…hát, a nem oligarchák!
    sok évvel ezelőtt már megírtam, hogy orbán és pártja fejét gazdasági támogatóik tartották a víz felett. a shorty akkor számolatlanul állított ki bianko csekkeket, csak hogy ne sodorja el az ár.
    amikor ismét hatalomra jutott, ezek a támogatók benyújtották a számlát, méghozzá jó vastag összegekről.
    azóta is gondosan ügyelnek arra, hogy a shorty úgy táncoljon, ahogy ők fütyülnek.
    szánalmas marionettbáb ez a kis parasztgyerek.
    ami a legszebb az egészben: fel sem fogja, hogy a zsinórpadlásról báboznak vele. elég siralmas látvány 🙁

  • Nnnnna…csahosok. Itt kopkodtok minden marhasagot.Kimutatjatok bunkosagtokat(kulonosen ille), ekozben hallom a hirt, hogy megszuntettek M0. ellen a „TULZOTTDEFICITELJARAST”. Nyolcev helyett harom ev.
    Ti ezt is felreugatjatok, de attol meg erdemeny marad.
    HA…HA…HA.
    Meg az EU-s haverjaitok sem ertenek mar veletek egyet.
    Hiaba: ami kivedhetetlen, az kivedhetetlen. Ennyi.
    Csaholas helyett nyuszitsetek.Ez amasik, ami jolmegy nektek.

  • Figyelő
    2013 június 20
    5:30 du.
    Horn tudott „késsel-villával enni”! Magyarul, származása ellenére szalonképes volt.
    Nem az a baj, hogy zorbán traktorral megy a bálba, hanem az, hogy utána felejtette az ekét. Vagyis, hiába a drága öltöny, ha bűzlik a disznó…tól. Érti ugye?

  • JIMBO
    2013 június 21
    9:37 de.
    Noha az emmúttnyócév alatt soha nem került az ország túlzott deficit eljárás alá, az eredményre legyen büszke. Nagyon büszke, mivel eddig ez az egyetlenegy eredmény, amit a zsebsztálin ténylegesen fel tud mutatni.
    Igaz, hogy az ország 2/3 része került miatta válság helyzetbe, és ahogy nyilatkozták, az egyharmadot az út szélén hagyják, de a végén csak lett egy felmutatható eredmény. Végre!
    Viszont ezzel nincs vége, mivel a gazdaságpolitika nem változik, vagyis továbbra is hiány termel. Így a hétfőn bejelentett intézkedésekkel együtt az Orbán-kormány összesen több mint 2700 milliárd forint megszorításról döntött.
    Esetleg még csökkentik majd a megint távhő díját, lengetni a propagandát.

  • JIMBO
    2013 június 21
    9:37 de.
    na, megjött, kis pofám? jól esett illéznie egy kicsit?
    amúgy, ha levezetné, mi köze is van a kommentjének a cikkemhez, az sokban segítene, hogy ne nézzék hülyének 🙂

  • sárdi jani
    2013 június 21
    3:09 de.
    biztos így van. gondolom, közelről ismeri a maga által oly sziporkázóan leírt stílusjegyeket.

  • Boda Marcsi
    2013 június 20
    3:51 du.
    látom, már kezd derengeni magának is az igazság!
    mégis, milyen alapon lehetne orbánt hozzám hasonlítani?
    egy gumicsizmás tahót egy patríciushoz?
    mégiscsak egy gróf csinálta fel a dédanyámat!

  • JIMBO: A párttagsághoz kötelező ez a primitív szöveg, vagy csak egyszerűen játékvasút helyett ezt kapta karácsonyra? Folyamatosan trágár módon próbálja bebizonyítani, hogy maga igazi magyar. Tudjuk. Minden szaváról süt! Próbáljon már meg egy kicsit kulturált lenni. De remélem tudja mi az a “TULZOTTDEFICITELJARAS.” És azt is, hogy milyen áron teljesítettük, és az embereknek ebből mi haszna van?
    De ne a szokott kocsmai stílusában, ha kérhetem.

  • Gere Gábor: Meg kell védenem Figyelőt. Haydn-t kiejtése miatt néha írták régen Haydennek. Van olyan kottája, amin így szerepel. De soha nem volt vendég. Szolga volt ott, még ha a legmagasabb fokozatban is. Akkor is a pénz számított, nem az elme. De rajta kívül elődje Werner, és utódja Hummel sem volt kutya. A herceg még Michael Haydnt is oda akarta csábítani, de Ő jól érezte magát Salzburgban, az érsek szolgálatában. Mikor nyugdíjba ment, a várostól egy házat kapott ajándékba. Csakúgy mint Biber, aki az elődje volt.(a sikló mellett látható) A Mozart család nagy barátja, ma közös síremléke van Mozart nővérével. Visszatérve Haydn Papára, a zenekarban foglalkoztatta számos testvérének egyik kevésbé tehetséges tagját. A herceg halálakor az utódok már messze nem voltak olyan zeneszeretők, ezért Haydn szabadult, és akkor kezdődött az igazi szárnyalása. Mária Theresia mondása volt, ha jó operát akarsz hallgatni, Eszterházára kell menni. Haydn nem csak zeneszerző volt. Ő állította színpadra az operákat, gondozta a hangszereket és a kottatárat, tanította és betanította az énekeseket.
    Volt olyan év, hogy 250 operát adott elő. Ezenkívül rengeteg baryton darabot kellett írnia, mert a herceg ezt a hangszert bírta kezelni. (kvázi gordonka)
    Elnézést, de Haydn Papa a kedvencem.
    De akkor álljon itt a felfedezőjük neve is: Antonió Salieri

  • Llanfair

    Szemléltetésül igazán feltehettél volna valamit a mestertől.

  • sárdi jani: Történetesen összkiadásom van Tőle.
    De ez a legkedvesebb darabom. Négy féle hangszerelésben írta meg. Nagy zenekari, kórus, vonósnégyes és zongora. Egyik névnapomra ajándéknak ezt a négy koncertet kaptam feleségemtől Eisenstadtban Már nem éltem hiába.
    Cadiz városának rendelésére írta. Mostanában a Mezzon adják Jordi Savall-lal, a bemutató helyszínéről.

  • sardi jani: Ez pedig a „kis” Haydn a Michael gyászmiséje.
    Öt évvel volt fiatalabb, de sajnos hamarabb is halt meg.

  • Tisztelt Szerkesztő, Tisztelt Hozzászólók!

    Nem szeretném, ha elsiklana az éterben a lap egyik szerzőjének az utóbbi időben tett két olyan beszólása, amelyek miatt már önbecsülésem kérdőjelezném meg, ha szó nélkül hagynám. A Horn Gyula nekrológjához írt megjegyzésénél, úgy éreztem, betelt a pohár. Ezt írta:

    2013 június 19
    2:37 du.

    “remélhetőleg wittner anyó – ’56 bableveses bajnoka – elcsöppent a hír hallatán.”

    Nem sokkal előtte egy másik oldalon pedig a székely himnuszt gyalázta, vonta kétségbe a székelyek létét, és mocskos szavakkal minősítette a magyarokhoz fűződő kapcsolatuk. Idézem:

    2013 június 17
    11:36 de.

    „..már bocsika! ki nem szarja le a székely himnuszt – ami még csak nem is egy himnusz, hanem csak egy geijl műdal?
    na meg, figyelmébe ajánlanám a kevély székely mondást, mi szerint “a székely szarta a magyart!..”

    2013 június 17
    3:10 du.

    „..bocsika, kiscsillag: a székely nem nép, hanem népcsoport. főleg nem magyar. önmagát se tekinti annak…”

    Volt miből merítenem, amikor az „alpári kormányról” írtam. Ha a szerkesztő nem tesz ez ellen az ember, joggal hihető, hogy a lap egy ilyen leendő „alpári kormány” útját egyengeti.

  • sardi jani: Hogy a cikkhez is hozzászóljak. Eszterházyék (Esterházy)mikor elbocsájtották Haydnt, élete végéig biztosították évi járandóságát. Persze náluk írt darabjait megtartották, mert az akkori divat szerint az a munkaadóé volt. (nesze neked jogdíj) Életében is saját pénzükön állították helyre kétszer is Haydn leégett házát.
    A mostani Eszterházy úrral is volt alkalmam egy légtérben tartózkodni több koncert erejéig, Fertődön. Kifogástalan úriemberként viselkedett.
    Ellenben a mai kormány tagjai, nem járnak koncertre. Sólyom László kivételével kerülik ezt a művészeti ágat.
    Orbánt egyszer láttam az operában, mikor kedvenc ölebe okovács, ez a közepes tehetségű seggnyaló kirúgta Fischer Ádámot. No erre az alkalomra eljött. Fischer nemes bosszút állt, Mahlert játszott. (Orbán amíg él nem érti meg). Odaadta szekértolóinak az operát és a Müpát. A Müpa műsora nagyon megsínylette, az opera botrányairól pedig hallani mindenhol. Nagyon nagy emberi nagyság kellene, hogy a középszer ne álljon bosszút a művészen. Okovácsban ez nincs meg. De nem ő a hibás, hanem aki odaállította.
    Tehát Eszteházy – Haydn, Orbán – Edda. Hát azért ez jelent valamit. Ha valaki úgy gondolja, hogy akkor voltak, mikor én nem, elmondanám, havonta nyolcszor voltam a Müpában. És ehhez járnak az operai látogatásaim.
    Milyen kormány az, melynek a művészet nem mond semmit, a buta sportoló az Isten. (szeretem a sportot). Milyen művelt ember az, aki tönkreteszi zenei intézményeinket? Nagyságaink helyett, Edvin Marton, Szentpéteri Csilla, Mága Zoltán és Pataki Attila a „művész”? Kiutálja a világhírű Fischer testvéreket, és megveszi kilóra Kellert, hogy legyen egy fidesz zenekar. Íróinkat kiutálja az országból, mert kritizálni mernek. De középszerű náci szarházikat betesz a tantervbe. A szekértolók pedig ünnepelnek, mert mit tudják azt, mi a művészet. Hiszen megmondta Viktor, kit kell imádni!
    Orbán nem művelt, csak elolvasta a kötelező olvasmányokat. Valószínűleg, elolvasta a mein kampfot is, hiszen pártja felhasználja az ebben leírtakat. Azért ez nem műveltség. Művelt akkor vagyok, ha a művészetet be és el tudom fogadni. A művészetet nem szerető emberek viselkednek olyan embertelen módon, mint a fidesz tagjai. (kövér, lázár, répássy, navracsics) Sajnos ez egy műveletlen, cinikus és embertelen kormány, aki csak ilyenek tűr meg a közelében. Ezért sem lepődtem meg, a Nemzeti színház einstandolásától. De ezt szerencsére, már külföldről kísértem figyelemmel. Nekem tényleg jobb életet hozott a Viktor. Csak nem Magyarországon.
    Még egy apró észrevétel. Tűntetnek a fideszesek az ízléstelen öltözékükkel. Attól modernek, hogy nem tisztelnek meg a kinézetükkel. A nyakkendő hiányától még senki nem lett hős, viszont az eleganciát elveszti.
    A nyakkendő nem viselése az ötvene éveket idézi, vagy egyszerűen bunkó. Államférfi öltözzön fel. mert a ruha, minősíti az embert. Tetszik, nem tetszik. Még jó, hogy a háromnapos borostáról leszoktak.

  • sárdi jani
    2013 június 22
    2:20 de.
    wittner anyó találta a parlament nyilvánossága előtt kijelenteni, hogy horn még arra sem képes, hogy megdögöljön.
    szóval, mi is a gondja?
    az idézett mondás egész erdélyben ismert.
    mi is a gondja?
    székely himnusz – mint olyan – nincs.
    mi is a gondja?
    a székely valóban nem tekinti magát magyarnak.
    mi is a gondja?
    a kormányt orbán nevezi plebejusnak.
    mi is a gondja?
    a szerkesztő miért is tenne „ez ellen az ember ellen”, aki, a maga legnagyobb sajnálatára én vagyok?
    mi is a gondja?
    amúgy: köze?

  • sárdi jani:
    mintha elfeledkezett volna valamiről:
    http://ellenszek.nolblog.hu/archives/2012/02/26/A_satan_hadai_osszezartak/
    na, ez a mai házi feladata. elolvas, megemészt, referál.
    óra indul.

  • Az internacionalistàinknak gazdasàgi ügyekben kifogyott a municiojuk,mert az EU megszüntette a Gyurcsàny-Bajnaitol örökül hagyott „Tuldeficit Eljàràst”és az orszàg kimàszik a megàsott veremböl. Uj célpont kell Orbàn ellen,de ezis gyenge làbakon àll.
    Minden olyan felujitàs,ami az orszàg értékeit megovja,dicséretes,
    ellentétben az elvtàrsaitok minden ujjà épitési làzànàl,pl. a
    vàrosok elhanyagolàsa-ezek helyett-csunya lakotelepek épitése és szocialista vàrosaink.Ugye szépiteni kellene orszàgunkat? Ez van folyamatban.
    Mindegy,hogy ki épittette az épületeinket,ha szépek,ha történelmileg értékesek, legyenek ujbol vendégvàrok, szemet gyönyörködtetök és funkcionàlisak.
    A plebejus maszlag is csak ujbol a megszokott elterelés, a tényleges eredményekröl.

  • sárdi jani!

    itt bizony sokan nagyon alpáriak,sötétek és jellemtelenek,
    sajnos ez van,szerencsére csak ezen a fórumon tehetik meg!
    Ne bosszankodjon nem éri meg,csak magukat járatják le…..
    Az önbecsülését ne veszítse el,nézze azt,hogy „kik”….gyalázkodnak?Egyre mélyebbre süllyednek-bár időnként azt hiszem már nincs lejjebb-hát van.!!!!!
    Egyre többen vannak más véleményen és szerencsére más
    szinten.Mindenkinek csak azt tanácsolom ne hallgassa el
    ha más véleményen van,hadd „hörögjenek”…..

  • Llanfair

    Ha balról és jobbról is kaptál már pofonokat, attól emberileg és művészileg is csak hitelesebb lettél. De azért vizsgáld meg, hogy a kapott pofonoknak a jobb, illetve baloldalisághoz van-e köze vagy egyszerűen csak az emberi gyarlósághoz?

    A művészet célja. hogy jobbá és nemesebbé tegye az embert.
    A műértés igazi tesztje pedig az emberség. Vigyázz, mert nem csak nemzeti sovinizmus létezik. Van szakmai és pályabeli elfogultság is. Vannak, akik a testük építését, szépítését tekintik a kulturáltság egyik fő mércéjének, és baromi jól érzik magukat így. És vannak köztük jó emberek is. Sok minden attól függ, ki milyen talentumot kapott. De kétségtelenül az a jó, ha egy vezető sokoldalú. Egy bibliai mondás szerint : „Az értelemben szűkölködő fejedelem, egyben nagy elnyomó is.”
    Mindenhez azonban nem lehet érteni. A döntéseknél ilyenkor az ismeretek hiányát szokta a pótolni az imádság.

  • sárdi jani
    2013 június 22
    2:20 de.
    Én ezt mélységesen elítélem!
    Nem bablevesért, hanem a hírek szerint kisfröccsért csinálta!
    Olvass picit!
    http://trex-blog.nolblog.hu/archives/2012/06/12/Szeretem_a_Heinekent/

  • Llanfair

    Biztos észrevetted, hogy a művészetről általánosságokat írok és igyekszem semleges maradni. Ez azért van, mert laikus vagyok. De hogy ne hidd, hogy véleményemmel csak helyezkedem, álláspontodat alátámasztani látszik, hogy korábban Ókovácsot én politikai műsorain keresztül ismertem.

  • Boda Marcsi
    2013 június 22
    4:13 du.
    na, akkor odacsapódhat bencsicshez, meg sárdihoz.
    majd megbeszélik a lépéseket, amiket ellenem meg kell lépni 😛

  • Ille István

    Nyilván a nem létező székely nép zászlóját tartotta fontosnak betiltani a román prefektus, amire aztán a nemlétező székelyek dacból mozgalmat indítottak a székely zászló kitűzéséből.
    A magyarországi városok pedig „ellenszenvből” választottak maguknak székely testvérvárosokat és tűzték ki szintén a székely lobogót. Az árvíz idején pedig tisztán „undorból” jöttek buszokkal székely önkéntesek segíteni a gátakra, Magyarországot anyaországnak nevezve.

    Az én anyósom is erdélyi, de legnagyobb bánatodra nem az általad idézett mondás ragadt meg benne.

  • sardi jani: Igen elfogult vagyok a művészettel. Igen, senki sem érthet mindenhez. De ezek mihez? Kiestek az iskolapadból, és most megmondják a jót? Életükben két szalmaszálat nem tettek keresztbe. A királyokat gyerekkoruktól királynak nevelték. Ezek a senkiháziak attól lettek „nagyok”, mert egyszer elmentek Prágába egy jót cirkuszolni. Hidd el, őket lepte meg igazán, hogy bejött. A műveltség hiányát a hatalomra kerülés előtt szerezték be. Az erőszakon elvégzett egyetem végeredménye amit most látunk. Én baloldali vagyok, mert a munkásoknak igen is valós jogokat kell adni. A rabszolgatartás nem kifizetődő. A vasmunkás is ember, és a villamosvezető is, de még az utcaseprő is. Ezt a legtöbb ember elfelejti. Persze nem hallgat Haydnt, mert mikor fáradtan hazamegy, nincs hozzá kedve. Dosztojevszkij se a kedvence. Jól csinálja Orbán, csinálj 4 gyereket, dolgozz 16 órát. Majd én gondolkodom helyetted. Ide vezetett. Négy millió szegény ember. Itt harsogják a „sikert”, levették a „túldeficit” eljárást. A zöme azt se tudja mi az! És milyen áron? A műveltség nyitottá, olvasottá és befogadóvá teszi az embert. És ez nagyon hiányzik a kormányból. (is) De ha nem értenek a művészethez, miért teszik szándékosan tönkre? Középszerű senkik kapnak posztot, mert hányják a kereszteket. Ne haragudj, az imádságban nem hiszek. Van egy film, imádkozik a győzelemért a katona. De ne hallgasd meg az ellenséget. Nekem mulatságos. A térdre csuhások kimaradt?
    Egy sikeres Alföldit (rendező, színész, festő és úriembert) kiteszünk a színházból, mert homokos.
    (Ő nem Isten teremtménye?)Betesszük helyette a mentében magyarságát féltéglával döngető ukrán rendezőt. Lehet, hogy laikus vagy, de ezt Neked is látnod kell! Nincs különbség. Pont azokat a hibákat csinálják, amit a munkáshatalom. De azok legalább hittek benne. A szemét Kádárnak mennyi volt a vagyona? A vezérednek mennyi?

  • Ille István

    Nem sokat tudok erről a Szemenyei-Kiss Tamásról, aki neked adu ász, de azt látom, hogy rosszindulatú, mocskolódik és hülyének nézi az olvasót.

    Egyik helyen azzal akarja kicsinyíteni Wittner Mária ’56-os szerepét, hogy nem is volt fegyver a kezében, de arra nem ad magyarázatot, hogy akkor miért ítélték halálra?

    Másik helyen túlzással (hazugsággal) vádolja Wittnert, miszerint 1970-ben nemzetközi nyomásra szabadult. Szemenyei szerint „amnesztiát kapott”. Én pedig úgy gondolom, hogy a kettő csak Szemenyei rosszindulatú fejében zárja ki egymást.

    Továbbá Szemenyei azzal akarja bagatellizálni Wittner szenvedéseit, hogy szerinte egy első fokon hozott halálos ítélet még nem jogerős, tehát Wittner túloz azzal, hogy izgult az életéért. És ha valaki nem a siralomházban várja a halált, az nem is igazi halálfélelem.

  • sárdi jani: Elég ha annyit tudsz, hogy Szemenyei-Kiss Tamást kerülni kell. A pestis kellemesebb dolog. Mindegy milyen párti vagy, egyszer beléd mar. A jobbik eset, ha csak kihasznál. Aki a családját is hajlandó tönkretenni lelkiismeret-furdalás nélkül……..Persze néha írhat igazat, de a szándék mögötte ritkán tisztességes. Meg elfogult is vagyok, mert én szeretném börtönben látni. Kevesen érdemlik meg jobban.

  • sárdi jani
    2013 június 23
    12:24 du.
    Valóban, Szemenyei-Kiss Tamás ellentmondásos személyiség. Ennek ellenére Wittner Mária is az. Az is igaz, hogy sok esetben eltérés van az ő általa állított dolgok, és a bizonyítottan ott lévők beszámolói, állítása között. Több esetben ellentmondott önnön állításainak. Politikai karrierje alapján inkább megélhetési politikusnak mondanám, mintsem elhivatottnak.
    A halálfélelmet nem vitatta Ille sem, csak pontosította az állítást. Ami ugyebár az, hogy Wittner állításával szemben nem a volt siralomházban. Illetve kérdéses, hogy miért módosították a halálos ítéletet, ha elsőrendű vádlott volt? Az elsőrendűeket kivégezték. Vagyis vagy ez is hazugság, vagy valami történt, ami miatt módosították az ítéletet.
    Az is tény, miszerint több cellatársát kivégezték, akik eredetileg nem elsőrendű vádlottként voltak, de mégis azok lettek új eljárásban.
    Érdekes dolog, bár ezek a dokumentumok még nem mind hozzáférhető. Így a volt bebörtönzöttek beszámolói nem hivatalos tény.
    De valószínűsíthető.

  • Don Ovuz

    „Az is tény, miszerint több cellatársát kivégezték, akik eredetileg nem elsőrendű vádlottként voltak, de mégis azok lettek új eljárásban.”

    Látod, már ez a körülmény is bőven elég, hogy Wittner egy elsőfokú halálos ítélet után minden nap a végső ítéletet várja. Biztos vagyok abban, hogy nem megélhetési „forradalmár”, ahogy abban is, hogy nem volt prostituált. A megélhetési „hősök” nem szokták kockáztatni az életüket, a prostituáltaknak pedig mindegy, hogy náci, ÁVO-s, orosz vagy magyar. Szerintem inkább a Fidesznek volt szüksége rá, mint neki a Fideszre. Más kérdés, hogy nem kell mindenben elfogadni a véleményét. Én sem teszem.

    Egyébként én is szoktam látszólagos ellentmondásba kerülni. Van, mikor csak azért, mert röviden fogalmazok és nincs lehetőség vagy idő minden részletet leírni, megmagyarázni.

  • sárdi jani
    2013 június 23
    12:24 du.
    nem sokat tud szemenyei-kissről?
    akkor, mégis, honnan a minősítése?
    ezen az alapon én is mondhatom: semmit nem tudok magáról, de egy seggfej, nem?

  • llanfair
    2013 június 24
    4:16 de.
    „Aki a családját is hajlandó tönkretenni lelkiismeret-furdalás nélkül…”
    „Meg elfogult is vagyok, mert én szeretném börtönben látni. Kevesen érdemlik meg jobban.”
    na, ezen dolgozzon még egy kicsit.
    nomeg, a börtönbe zárásához kell még némi apróság: vád, bizonyíték, ítélet…
    megalapozhatja egy feljelentéssel.
    de, ha lehet, alapozza meg.

  • llanfair

    Rokonszenves, hogy már másodszor tapasztalom, hogy nem futballdrukker módjára képviseled a „csapatod”. Ugyanis, ők mindent kifütyülnek, lehurrognak, amit a másik csapat játékosa tesz, míg a saját játékosnak mindent elnéznek.

    Rosszul ítélsz meg, ha rajongó jobboldali szavazónak gondolsz, bár volt ilyen időszakom is. Pontosan látom én is ugyanazokat a dolgokat, mint te, és nagyon jól el tudom képzelni azokat az igazságtalanságokat, ami veled történt. Azért, mert más területen (sport) ugyanez történik pepitában. Csakhogy én nem látok különbséget a két politikai oldal közt. Nem csak a művészeteknek, a sportnak is a becsületes küzdelemre kéne tanítani. Sajnos nem ez történik, és nem a sportolók hibájából. A bunda és a dopping sok sportágat teljesen korrumpál. Gyakran a legmagasabb vezetés tudtával. Akár bal, akár jobboldali. A jókat, a tisztességeseket kidobják, mellőzik, illetve a „vezér” ízlése szerint szponzorálják a sportágakat. Ez van. Naiv vagy és csak magadat kínzod, ha ezen felháborodsz. Örülj, hogy földrajzilag közel, a saját szakmádban (hivatásodban) el tudtál helyezkedni.

    Ja, egyik este Haydn-t hallgatva aludtam el.

  • Nem értem,hogy akinek nem írnak,az miért válaszol?
    A másnak írt levelekre nem kéne reagálni,különösen akkor
    ha a válaszra senki nem kíváncsi………
    Az „értelmes emberek” ezt simán felfogják!!!!
    Na semmi gond……

  • Ille István

    Ha megerőlteted a szelektív memóriád, és kezelteted a freudi vakságod, rájössz, Szemenyeit a Wittner Máriáról írt cikke alapján minősítettem. Meg is indokoltam. De ha küldesz tőle normális írást, lehet, hogy azt másképp’ minősítem.

    Ha szellemes akarsz lenni, figyelj jobban oda, hogy ne csak trágárság legyen belőle. Ha pedig sokat foglalkozol anyagcsere termékekkel meg altesttel, csak magadat okolhatod, ha előbb-utóbb elneveznek Szaros Pistának.

  • Boda Marcsi
    2013 június 24
    12:24 du.
    Alapvető tévedésben van. Én egyetlen levelet sem látok, csak ha kitekintek az ablakon.
    Egy nyílt vitára bocsájtott vitaindító írás utáni vélemények nem magánlevelek, és nem magánbeszélgetések.
    Mind ezidáig egyetlen kommentelő sem adta meg az e-mail címét, így nem tudom miről beszél! És ön?

    Egy kommentben a megszólítás, vagy egy idézet nem azt jelenti, hogy kizárólag neki írok, hanem azt, erre a dologra reagálok.

  • sárdi jani
    Elbeszéltünk egymás mellett, nem ugyanarról beszéltünk.
    A halálfélelmet nem vitatta senki. Vagy igen? Szerintem nem.

  • sárdi jani
    2013 június 24
    6:48 du.
    hogy milyen alapon minősítette szemenyei-kisst, teljesen érdektelen, mivel kijelentette, hogy nem ismeri.
    akkor, miről beszélünk?
    hogy szellemes vagyok-e, vagy sem, ugye, belátja, hogy nem a maga kompetenciája eldönteni?
    hogy minek neveznek el, a legkevésbé sem érdekel. nem az én emésztésem és altestem volt eddig sem a téma 😀
    lehet olvasni boda és a többiek emésztési gondjait 😀
    szemenyei-kissnek meg keressen utána. tudja, még bőven olvashatók írásai a http://www.ellenszek.hu-n. nem csak wittner „mártíromságáról” rántja le a leplet ’56 didergő lángjai c. sorozatában.
    szóvak, itt az idő, hogy jobban megismerje.
    aztán majd jelentkezzen, mire jutott. nem kell, hogy esszét írjon, elég, ha annyit ír: bocs, tévedtem.
    bár erre, azt hiszem, képtelen.
    nem így szocializálódott.
    hogy az anyósában mi ragadt meg, már megbocsásson, nem tartozik a nagy nyilvánosságra 😀
    hogy az önkéntesek székelyek lettek volna, az még bizonyításra szorul. szerintem románok voltak. tudja, fiam, állampolgárságuk szerint azonosítva.
    magyarország SOHA nem volt az anyaországuk, de hát, a propaganda mindent elbír.
    de csak küzdjön tovább. majd értesítsen, mik azok a lépések, amiket foganatosítanak ellenem 😛 😛

  • Ille István
    2013 június 24
    10:12 Nem hiszem azt, hogy nekem bizonygatnom kellene bármit is. Többet tudok arról a valamiről amiről beszélsz. Nem érdekel az élete, de kerülöm azt, hogy egyáltalán találkozzak vagy kapcsolatba kerüljek vele.
    Ha esetleg megsértődik, védje meg magát ő, de ezt nem fogja tudni megtenni. De ha Te őt becsületes rendes embernek tartod, én levonom a következtetést. Jogom van hozzá. Neked meg arra, hogy lesz@rj. De mert nem vagyok gonosz, nem kívánom azt, hogy megismerd az álarc alatt lévő „embert”. Addig jó neked. Ugorjunk róla, mert hányingerem van. Rendben?

  • sárdi jani: Nem voltam megelégedve a szocializmussal. Gyurcsánnyal sem, és a Medgyesi sem volt jó. Úriember nem jó miniszterelnöknek turulországba. De én azt látom, hogy most magántulajdonná teszik az országot, és elsilányítják. És minden védekezés az, hogy a „rohadt szocilibsizsidóbuzik” nem kellenek. Hmm. Gyenge érv. Ha csak velem történt volna meg az igazságtalanság, istenem. De milliókkal! Itt egy év alatt többre mentünk, mint ott 54 év alatt. Köszönöm kérdésed, jól vagyunk. Feleségem 20 éves szerződést kapott (nyugdíjig), én visszavonulhattam a munkától. Ott 40 éves főmunkaviszonyom volt, és 6 teljes évet tudtam igazolni másodállásban. Orbán szerint kevés, nem engednek még nyugdíjba hat évig. Feleségem szerint nekünk Viktor nem dirigál. Eljöttünk. Pedig nagy értéket vesztett el az ország. Feleségem a világban ismert orvos. Vesztegeti az ország a jövőjét, hogy Viktor baráti körének jó legyen.
    Haydn. Szerencséd van, nem lehet sokat írni. Hetekig tudnéh Haydn Papáról (is) áradozni.

  • Don Ovuz

    Ille – az aljas beszólásán kívül – nem foglalkozott Wittner Máriával. Nyilván Szemenyeit akartál írni. Azóta utánanéztem a net-en. Állítólag egy hivatásos rágalmazó.

  • Don Ovuz

    „Wittner Mária természetesen nem várakozott kétszáz napig a siralomházban, hiszen dr. Tutsek (akit a megtorlás éveiben „halálbíróként” emlegettek) első fokon ítélte el, tehát nem volt szükséges várakoznia az ítélet végrehajtására, egyszerűen azért sem, mert az elsőfokú ítélet nem volt jogerős.”

    Szerinted, mit akar a fenti idézettel üzenni a szerző? Milyen baromság az, hogy akit első fokon ítélnek halálra, annak nem kell várakoznia? A „várakoznia” szónak a jelentése ebben az esetben „rettegnie”.

  • sardi jani: Kimaradt. Köszönöm elismerésedet. Ha a bal oldal kerül hatalomra, őket sem fogom kímélni, ha hibáznak. Sosem kíméltem őket. Az, hogy valaki baloldali, nem jelent nálam kiválóságot. Én baloldali értékeket tartom jónak. Sokra tartom Marxot és Engelst. Az, hogy kiforgatták elveiket, nem az Ő hibájuk. Tavaly meg is látogattam szülőházát. Én egy kártékony állatfajta vagyok. Nem érdekel bőr, származás vagy nemi identitás. Az érdekel milyen ember. Ha egy művész zsidó és homosexualis, akkor is meghajlók előtte. Semmi közöm, kivel bújik ágyba. És nem tartalak ellenségnek, ha másképpen látod a világot, ha ezt kulturáltan teszed. És lásd, van egy közös pontunk, Haydn Papa. Ha eljut ide az ország, akkor lehet építkezni. Ez jó alap lenne. De valljuk be, ma a jobboldal nem erre törekedik.

  • llanfair
    2013 június 25
    3:59 de.
    ugorjunk. a véleményéhez, természetesen, joga van.
    az emésztési gondjai meg nem tartoznak rám.

  • sárdi jani
    2013 június 25
    4:21 de.
    na, picinyem: wittnerrel nincs miért foglalkozni.
    ha valaki hornnal kapcsolatban csak a „megdögleni képtelenség” jön a szájára, arról, ugyebár, elég nehéz nála aljasabbul beszólni.
    amúgy: köze? tán csak nem rokona a bableveses?
    ha utána nézett a neten, miért nem vállalja fel nagy bátran, hogy maga szerint szemenyei-kiss hivatásos rágalmazó? miért csak „állítólag”?
    ki állítja?
    mert magának nincs vér a pucájában felvállalni?
    gyáva egy féreg maga, fiam, ráadásul a partvonal mellől gyáva!
    mások – mint ez a görcs topapó – legalább itthonról bátorkodnak.

  • Don Ovuz!
    Lehet,hogy nem voltam érthető,nem magának szántam a megjegyzést,hanem Illének aki ha nem hozzá írok,hanem
    a hozzászólóknak és több esetben a mások által írt cikk
    szerzőjének akkor sem bírja ki,hogy ne reagáljon rá!
    Vele nem óhajtok véleményt cserélni,de ezt sajnos ő nem
    veszi észre.
    Persze bárki hozzászólhat,(hozzám hasonlóan)csak nem mindenki válasza érdekel!

  • +1 dolog, llanfair:
    maga ismer – már, ha – egy szemenyei-kisst. én ismerek egy másikat.
    a következtetése pedig, amit az én hozzáállásommal kapcsolatban levon, már megbocsásson, számomra meglehetősen érdektelen. szíve joga, hát vonja le. én attól nem leszek kevesebb.
    hogy én hogyan értelmezek egy „álarc alatti” embert, az az én dolgom, és nem a maga kompetenciája azt megítélni.
    különösen, hogy az ember szót idézőjelbe teszi.
    kíváncsi lennék, hogy önmagát hova sorolja. talán übermenschek közé?
    kíméljen meg a további nyilvános palávertől. ha mondani valója van, ismeri a privát e-mailemet is. megígérem, nem teszem nyilvánossá, amit ír nekem.
    amúgy nem vágyom a szimpátiájára, pedig eleddig meglehetősen toleránsnak ismertem meg.
    csakhogy, véleményem szerint, meglehetősen szelektív.

  • sárdi jani
    2013 június 25
    10:30 de.
    Kedves Sárdi Jani..
    Gondolom tudod kicsoda Rácz Sándor.
    Ő hét évet kapott.
    199O-ben, amikor köztársaság elnöki jelöltekről szólt a harc, a FIDESZ dísztagsággal (első, és addíg egyetlen dísztagság volt) rendelkező, a Magyar Október Párt jelöltje Rácz Sándor. Ötször egymás után, öt különböző személy javasolta őt a KE székébe.
    Egy középtermetű, szakállas ifjonc, a Fidesz képviseletében ötször járult a mikrofon elé, és ötször jelentette ki, hogy Rácz nem jó választás, mert túlságosan szélsőséges, vérszomjas.
    A fiatalembert Orbán Viktornak hívták..
    Igaz, akkoriban még Sorosnál volt a Fidesz buxája…

  • falusi
    2013 június 25
    2:59 du.

    Kedves falusi, ma a Karinthy évforduló apropójából elmerengtem néhány gondolatán.
    Szerintem érdemes.

    „Ma már úgy vagyok vele, hogy nem látok túl nagy különbséget a kávéházi apostol világmegváltó eszméi s egy új kormányprogram között.”

    „Sokkal szerencsésebbnek képzelek el egy olyan országot, amelynek népe nem ismeri tulajdon királyát, mint egy olyat, amelynek királya nem ismeri tulajdon népét.”

    És végül a szerintem legfontosabbik, miszerint…

    „A diktatúra és a demokrácia között az a különbség, hogy a diktatúrában az egyik ember legyőzi, megalázza és kizsákmányolja a másikat. A demokráciában a másik ember teszi ugyanezt az egyikkel.”

    Mindezt Karinthy mondta, és nem mostanában.

  • Llanfair
    2013 június 23
    6:31 de.

    Azt írod, hogy
    „Egy sikeres Alföldit (rendező, színész, festő és úriembert) kiteszünk a színházból, mert homokos.”

    Ugyan. Ennek semmi köze nem lenne ehhez az egészhez, ha nem a Nemzet színházáról lenne szó és ő nem erőltette volna ott azt a stílust, amit. Most majd kap szépen egy saját, külön színházat, ahol úgy rendez, ahogy akar, fájdalomdíjként komoly megbízatásokat, csakhogy nehogy megsérüljön az az érzékeny lelke.
    Az István, a király rendezését máris megkapta. Csak reménykedni tudunk benne, hogy nem értelmezi azt is teljesen át a saját nézeteire, bár erre jó esély van.
    Augusztus 17-én kiderül.

  • Boda Marcsi
    2013 június 25
    2:10 du.
    tudja, ahhoz szólok, és oda írok, ahová akarok. ugyanis, ha nem vette volna észre, az ellenszék rovatnak én vagyok a vezetője, tehát minden ellenszéki szerző cikkéhez jogom van hozzászólni. tszem is, mivel nagyjából nekem van időm reagálni, lévén, a szerzőknek van jobb dolguk is, mint a magafajta okítása.
    jobb, ha megtanul együtt élni ezzel a teherrel 😀
    persze, az is megoldás, hogy nem szól hozzá. nagy könnyebbség lenne, mivel demagógiája kizárólag a cikkírók személyének kritizálására szorítkozik és a szentkirályi utcai propagandaanyagok visszabüfögésére, tényekkel nem igazán szokott foglalkozni, ami érthető is.
    ajánlom figyelmébe a meddig hazudsz még, viktor c. opuszomban cconntól idézetteket.
    na, abból talán megérti, hol a helye.

  • A fáradtságom oka !
    Eleinte a kevés alvásra és a sok stresszre fogtam, de most végre megtaláltam az igazi okát! Azért vagyok fáradt, mert túl sokat dolgozom! Tudniillik 10 millió lakosa van Magyarországnak. Ebből 3,5 millió nyugdíjas, ami azt jelenti, hogy a maradék 6,5 milliónak kell elvégezni MINDENT! Hétszázezren tanulnak, ami azt jelenti, hogy a maradék 5,8 millióra marad az összes munka, de 800 ezren a kormánynak dolgoznak, így marad 5 millió. Félmillió embert alkalmaz a katonaság. Lenne még 4,5 millió aktív. 600 ezren még iskolakötelezett kor alatt vannak. Ha számba vesszük az összes munkaerőt, aki a parlamentben, polgármesteri hivatalokban, állami támogatású intézményekben dolgozik, megkapjuk ugyebár azt a maradék 1,5 milliót, akire a tényleges munka elvégzése hárul. Egy adott pillanatban 300 000 ember fekszik kórházban, van táppénzen, hozzájuk jön a félmillió munkanélküli, s már is láthatjuk: pontosan hétszázezer ember osztozik a terheken. Ja… és most olvastuk a legújabb statisztikát: jelenleg 699.998 ember van börtönben, ami azt jelenti, hogy mindössze két emberre maradt minden munka: Rám és Rád. Cseszd meg!!! Te meg pont internetezel!

  • Ille István: Nem tudom a személyes címét. Ez lehet az én hibám. De miután nyilvánosan kijelenti, hogy nem kívánja az én szimpátiámat, miért írnék? Te gúnyolódsz rajtam mert ismerek valakit, aki egy tisztességes országban börtönben lenne. (nem politikailag). De téged is megnyugtatlak, teljesen egészséges vagyok, nincs emésztési gondom. Két ország orvosai vigyáznak rám. Minek tartom magam? Ez legyen az én titkom. Sajnos a vélemény meg olyan, ha érdekel, ha nem, kialakul. De ne felejtse, maga mart belém, nem fordítva.

  • dakota: Hát igen. Egy művésznek érzékeny a lelke. Nem lehet mindenki politikus. De komolyra. Attól művész, mert önálló gondolatai vannak. Az igazi művészek ritkán férnek meg a hatalommal. Van néhány példa a világban. A „kritikusok” nagy része soha nem jár, járt színházba. Szajkózzák a vezéreik elavult nézeteit. A nemzeti szón már csak mosolyogni tudok.
    Nemzeti Színház, Nemzeti trafik, Nemzeti Patikák, majd jön a Nemzeti Kocsma stb. Ilyen elcsépelt szó lassan nem lesz a szótárban. Ne haragudj, de csináltak mutyiban egy nagy nemzeti giccset, és kinevezték Nemzeti Színháznak. Láttad már? És ha Nemzeti Színház, akkor mentében járó kövér ukránnak kell vezetni, mert ő felel meg a magyar nemzetnek? Ugyan már! Csajkovszkijt elpusztították a nagy képmutató macsó patkányok. Mennyi kárt akarnak még okozni a művészetnek? Vagy Alföldi és Csajkovszkij nem Isten teremtménye? Ha Isten ellenük van, miért ad nekik tehetséget és Nemzeti Színházat. Vagy ilyenkor nincs Isten hít?

  • Ille

    Szerintem, te vagy gyáva. Fogadjunk, hogy nekifutásból, búvárruha nélkül nem mersz fejest ugrani a budiba!

  • falusi
    2013 június 25
    2:59 du.

    Érdekes infó, kösz’.

  • Ille: Vonatkoztassunk el a vita tárgyától. Sajnos igen is számít ki kivel barátkozik, kit tisztel, és kire néz fel. Téged nem érdekel ki mit gondol rólad? Ezzel teszed a legnagyobb kárt az ügyednek. Ha nem tisztelnek, illetve nagyon rossz véleményük van rólad, nem is hallgatnak rád. De hát nem az a cél, hogy a vakok újra lássanak? Ha írótársadnak rossz partnert választasz, magadnak (ügyednek) ártasz. Szép dolog a barátok védelme, de utána kellene nézni, megérdemli-e. Természetesen lehet szidni a rossz hír hozóját, de ez nem segít. Tudom, nem érdekel a véleményem (senkié). Old meg egyszerűen, moderálj ki! Szavam nem lesz. De én nem bántalak, nem gúnyollak. Te engem miért?
    Az elvakultság egyik oldalon se jó!
    Tudom (mondták itt), hogy nagyon hülye vagyok, de nem találtam privát címet. Sajnálom.

  • Hej de messze majomország,
    ott terem majomkenyér,
    majomablak majomrácsán
    majomnótát ráz a szél.

    Majomtéren, majomréten
    majomhősök küzdenek,
    majomszanatóriumban
    sírnak majombetegek.

    Majomtanártól majomlány
    majomábécét tanul,
    gaz majom a majombörtönt
    rúgja irgalmatlanul.

    Megépül a majommalom,
    lesz sok majommajonéz,
    győzve győz a győzhetetlen
    győzedelmes majomész.

    Majompóznán majomkirály
    majomnyelven szónokol,
    egyiké majommennyország,
    másiké majompokol.

    Makákó, gorilla, csimpánz,
    pávián, orángután,
    mind majomújságot olvas
    majomvacsora után.

    Majomvacsoraemléktől
    zúg a majomreterát,
    majombakák menetelnek,
    jobbra át és balra át.

    Rémületes majomarcot
    vágnak majomkatonák,
    majomkézben majomfegyver,
    a majmoké a világ.

    Weöres Sándor: Majomország

  • dakota
    2013 június 25
    10:26 du.
    Igen, Karinthy örök..
    Tavaly, születésének 125. évfordulóján csináltunk egy teljes irodalmi estet a műveiből.

  • Ille István!…………..Te beszélsz „görcsröl”egy volt hungarista majom mentoráltjaként?Tomikát nem kell bemutatni.A KMH-nak irdogált mig hazugságai miatt ki nem rúgták.Érdekes,hogy mindenhonnan megszabadultak tőle.Nyugodtan a kebledre ölelheted mert hasonlóak vagytok egymáshoz.Ahhoz meg,hogy bátorkodom KÖZÖD?

  • Topapó: No látom te is ismered az (urat).

  • falusi
    2013 június 26
    11:20 de.

    Örömmel hallom, kedves falusi. Ami érték, védeni kell. Sok ilyen van, tegyünk érte.

  • llanfair
    2013 június 26
    3:47 de.

    Igen, láttam már, és szeretném látni az újat is. Miért is kevered bele a politikát? Az előző kommentedben azt írtad még, hogy “Egy sikeres Alföldit (rendező, színész, festő és úriembert) kiteszünk a színházból, mert homokos.” Most szerinted politikai okok miatt váltották le? Eldönthetnéd végre, hogy szerinted miért is.
    Szerintem a nemzet színháza külön kategória, ahol nem az egyén önmegvalósítása az elsődleges szempont, főleg nem abban az esetben, ha ez nem egyezik a többség elvárásával.
    Egy kisebb színházban természetesen más a szituáció, ott a direktor dirigál:) Meglesz a lehetősége az önkifejezésre és akik az ő rendezésére kiváncsiak, meg fogják találni. Ennyi. Nem kellene ezt túllihegni, mert már így is eléggé izzadságszagú.

  • llanfair
    2013 június 26
    7:04 de.
    csak fel kell menni a face-ra, ilyen egyszerű.

    moderálásra – sajnos – nincs lehetőségem, de ha lenne, se tenném. különben dakota, topapó és a többi „vérfarkas” szógyűjteménye hogyan maradna meg az utókornak?

    mint írtam, én egy másik szemenyei-kisst ismertem meg. azzal is tisztában vagyok, hogy milyen a múltja – amivel szembe tudott nézni, és meg tudott változni.
    ha nem politikai fogoly lenne, talán köztörvényesként lenne a helye a börtönben? ez azért súlyos vád!
    az elvakultságról meg írhatna egy strófát topapónak is.
    az emésztését maga hozta fel: hányingere van, írta.

    nem kell, hogy bárki is hallgasson rám, én nem pártkatona vagyok, és nem toborzok senkit a zászlóm alá.
    írom, ami a véleményem, semmi féle ügy nincs, amit szolgálnék.
    kiknek a tiszteletét kellene is kivívnom?
    a témáimat illetően gondolja, hogy – hadd ne soroljam fel őket egyenként – más pártállású és hitű – nem vallásra gondoltam – olvasóim, beszólogatóim majd tisztelni fognak bármikor is?
    ugyan, kérem, ezt maga se gondolja komolyan!
    persze, megoldás lenne, ha, mint fsp, elegánsan átlépnék a mocskon. talán megpróbálom.
    csak figyelje, semmi nem fog változni. EZEK másképpen vannak kondicionálva.
    cconn fogalmazta meg jól a másik cikkem inzertjében: egy vallási szekta tagjai. tőlük miért is várnék tiszteletet, velük miért is akarnám elfogadtatni a véleményemet?

  • dakota: Ezt nem én döntöm el. A nemzeti szocialisták és az álkeresztény kormány eltávolította a színház éléről a zsidó és állítólag homoszexuális művészt. Belekavarva minden féle nemzeti katyvaszt. Mert arra vevő a magyar nép. Ilyen egyszerű. Most nemzetileg buzizhat az új ukrán igazgató a kerényivel, mert az olyan magyaros. Ez mi, ha nem politika? Minden művészeti döntés ma politikai döntés. A világon mindenhol elismert és keresett Fischer testvérek miért lettek kegyvesztettek Viktornál? A Müpa műsorpolitikája miért lett olyan, amilyen? Az baj ha homokos, de az alkoholista és neonáci dörner színházat kap. Mi ez, ha nem politika? Ha az Alföldi „kap” egy kis színházat, akkor egy kalap alá sikerült szorítani az alkoholista nácit, a zsidó művésszel. Mi ez kedves „dakota”, ha nem kőkemény politika? Itt tényleg izzadságszag van. A magyarázkodás szaga!

  • llanfair
    2013 június 27
    3:12 de.

    Lejárt a mandátuma és nem hosszabbították meg. Ennyi. Van ilyen, törődjön bele és ne hisztizzen ilyen látványosan, mert ez az affektálás egyre visszataszítóbb.
    Hogyha közben mozdították volna el a pozíciójából, akkor is nagyon ellenszenves lenne ez a nyivákolás, de így mégcsak ezt sem mondhatja.
    Szép, hogy kiállsz „Alföldi színháza” mellett, de a Nemzeti színház a nemzeté, nem Alföldié. Miért kell ekkora cirkuszt csinálni ebből az egészből? Nyugodjon bele és viselkedjen férfihoz méltón, vagyis, legalább viselje méltón, ha már így alakult.
    Vége az előadásnak. Részemről érdeklődéssel várom Vidnyánszky rendezéseit. Sok sikert kívánok neki.

  • dakota: Ha maga szerint a férfias viselkedés a másik sértegetése, az aljasság fitogtatása, magának hagyom.
    Nyávogni nem szoktam, de maga tudja. Azért érdekelne az, hogy a szemembe is merné ilyen módon mondani, vagy csak az internet teszi ilyen „bátorrá”? Azzal, hogy sérteget, azért nem lesz még igaza. Taszítom? Ne olvasson. Nem kötelező!

  • llanfair
    2013 június 28
    3:59 de.

    Kedves llanfair, ennek fuss neki mégegyszer és olvasd el újra figyelmesen, mert eszerint probléma van a szövegértéseddel. Alföldiről beszéltél, arra válaszoltam. Fel nem foghatom, hogy miért vetted magadra. Emlékszel egyetlen alkalomra is, amikor én téged magáztalak? Na ugye. 🙂
    Ezt írtam, hogy „Nyugodjon bele és viselkedjen férfihoz méltón” stb.
    Szerinted ez rád vonatkozott?:)

    Eddig nem:)

  • dakota: Ezek szerint félreértettem, elnézést. De mikor engem félreértenek (sokszor, mert így néhány sorba talán még Örkény sem tudna kifejezni), elnézést kérek mert félreérthető voltam. Te kioktatsz! Könnyű felfogás, hogy a másik buta, de sokszor téves. Igen, van egy viselkedési forma, és nem értem, hogy a forumokon ez miért nem érvényes.
    Nehéz ilyen kis idő alatt mindenkit kiismerni. Nem is lehet. Férfias viselkedést nem várok el egy művésztől. Puskinban mennyi vers maradt, felesleges halála miatt? De ígérem veled ezentúl figyelmesebb leszek. De vedd figyelembe, oldaltársaid stílusa (jobboldal) elég egyszerű lélekből fakad.

  • Llanfair
    2013 június 29
    5:11 de.

    Kedves Llanfair, részemről rendben van ez a dolog, örülök, hogy te is a helyén tudtad kezelni. Általánosítani pedig nagy hiba. Fontos, hogy figyeljünk erre.
    Azt írod, hogy

    ” oldaltársaid stílusa (jobboldal) elég egyszerű lélekből fakad.”

    Kedves Llanfair, sosem tudhatod, hogy épp kivel állsz szemben.
    Én sosem minősítettelek téged pl. ille alpári stílusa miatt, pedig ugye, egy az az oldal:)
    Gondolkodj el ezen és fogadd meg Sárdi tanácsát.
    Szép hétvégét kívánok, neked.

  • dakota
    2013 június 29
    6:17 du.
    ezt az oldal-dumát honnan veszi, fiam?
    csak nem maga állapítja meg? az más.
    az alpáriságért meg talán tekintsen szét saját hozzászólásai közt, és ne felejtse ki fajtársaiét se.
    tudja, akiket külön emberfajként deklaráltam.