Miért Kanada

2013 július 15 10:18 du.60 hozzászólás

Kanadai budapesti nagykövetsége idén is támogatta a köznyelven csak melegfesztválnak nevezett Budapest Pride névre hallgató, a szélsőjobb részéről minden évben agresszív reakciókat kiváltó rendezvényt.

A szervezők szerint ennek célja a magyarországi leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és queer (LMBTQ) közösség építése és erősítése, a többségi társadalom megszólítása, az LMBTQ emberekkel szembeni sztereotípiák és előítéletek csökkentése, valamint figyelemfelhívás a jog- és esélyegyenlőség fontosságára.

Kanada kultúrállam, Magyarország meg egy észak-balkáni ország, diktatúrácska, egy nevetséges kis diktátorral, Gumicsizmácskával a nyakában.

Pride

Pride

Mint tudjuk, a Caligula név csizmácskát jelent…

A minőségi differencia a két ország nemi identitáshoz való hozzáállásán szépen lemérhető.

A kanadai nagykövetség közleménye leszögezi, hogy az alapjogok biztosítása mindenkinek felelőssége, és az emberi jogok védelméhez folyamatos éberség szükséges. Kanada továbbra is elutasítja a szexuális orientáció alapján történő kriminalizációt és erőszakot, és támogatja az emberi méltóságnak kijáró tisztelet megadását az egész világon.

Magyarország ettől az állásponttól fényévekre van, nálunk a szélsőjobb agresszív impotensein kívül a társadalom is szinte középkori gyanakvással figyeli a meleg és leszbikus kisebbségeket, a többség úgy van velük, mint a hajdani viccben a zsidókkal: nem antiszemita, nem utálja jobban a zsidókat a szükségesnél.

Aki nálunk a light buzizáson mellé nem lóbál baseball-ütőt, az már felvilágosult europeernek tudhatja magát, pedighát, ugye…

Tulajdonképpen persze érthető a dolog, eredete a kőkorszakra tekint vissza, mikor az embernek mindenki ellensége volt, aki nem az ő családjához tartozott, aki nem éppen olyan volt, mint ő, aki kilógott a sorból bármilyen tekintetben.

Az állatvilágban is megfigyelhető ez, de az ember tökélyre fejlesztette ezt a hozzáállást, ami talán már a génekbe is ivódott, hiszen ártatlan, angyalarcú, fürtöcskés hajú édes kislányok szent buzgalommal gyepálják az óvodában szemüveges társukat, hiszen az nem olyan, mint ők.

A mai magyar társadalom sem a toleranciára, a másság elfogadására nevel, itt nem lehet cigányról vagy zsidóról, nopláne színesbőrűről úgy beszélni, hogy legjobb esetben ne tegyék hozzá, ha dicsérni akarják, hogy ennek ellenére, de inkább azt, hogy deazért…

Amerre tartunk, az sem túl bíztató, hiszen éppen most folynak az elavult Himnusz lecserélésének előkészülete, helyébe az „Aki nem lép egyszerre, nem kap rétest estére” című pattogós induló lép.

Nincs kétségem aziránt, hogy a Fidesz-frakció vadul nyomja majd a gombot – ők már ennek eszmei mondanivalója szerint élik világukat. A világ népességének jelentős része éli életét a többségitől eltérő nemi orientációval, de ez nem emberi sajátosság, a jelenséget az állatvilágban éppúgy megtaláljuk, mint az emberek között.

Hogy ezzel mi a természet célja?

Ki tudja, – lehet, hogy valamiféle millió évvel ezelőtt elvetett evolúciós zsákutca köszön vissza, mindenesetre nem az egyénen múlik nemi identitása.

Mire megszületik, sorsa e tekintetben már ki lett osztva, és ha szembe próbál vele menni, akkor lehet, belehal. A vicc szerint két anyuka beszélget a játszótéren:

– Kisfiú?

– Nem tudom, majd eldönti, ha felnő, mondja a másik.

Ebben a viccben az a vicc, hogy nem vicc.

Benne van ennek a helyzetnek az egész tragédiája is, a boldogtalan gyermekkor, amikor a kisfiú testében lakó kislány nem tudja, hogy miért is probléma, ha ő úgy jár-kel, ahogy egy színésznő, miért gond, ha inkább a lányokkal szeret játszani, mint a fiúkkal.

És az is, hogy egy ilyen prűd és álszent társadalomban, mint a mienk, mekkora trauma lehet ráébredni, hogy kilógok a társadalmi többségből és egy megvetett csoport tagja vagyok.

Az átlagemberek többsége egész életében nem él meg ilyen komoly konfliktust, nem kerül szembe ekkora problémával, amit valahogy meg kell oldani.

Lehet bujkálni persze, lehet feleségül venni valakit, vagy férjhez menni valakihez, aki elfogadja a helyzetet, esetleg maga is hasonló helyzetben van, lehet a gondot ignorálni és megpróbálni a többségi szokások alapján élni, de ezek kényszermegoldások.

Ettől még lehet sikeres valaki szakmailag és politikailag is. Lenne is meglepetés, ha nyilvánosságra kerülne az érintett, helyi és országos szinten buzizó jobboldali, szélsőjobboldali politikusok névsora, hiszen a probléma rejtésének egyik hátulütője a túlkompenzálás.

A látens homoszexuálisok sem tudják elviselni azt, hogy érzik magukról, nekik jobban tetszik Brad Pitt, mint Julia Roberts, és vadul tiltakoznak ellene, fekete lajbit húznak magukra és ott állnak az Andrássy út két oldalán, fenyegetőzve és ordítozva.

De lehet a nemi orientációt felvállalni is, és elmondani a társadalomnak: nézzétek, mi is itt élünk, mi is közületek valók vagyunk, magyarok vagyunk, fogadjatok el olyannak, amilyenek vagyunk!

Normális ember számára a másik nemi identitása közömbös, legfeljebb konkurenciát látnak a többi azonos neműben a másik nemért folytatott harcban, de a hétköznapokban csak egy másik embert, akinek éppúgy megvannak a gondjai, örömei, mint neki, és hát istenem, ő a pacalpörköltért él-hal, míg a másik szereti szürcsölgetni az osztrigát, vagy az osztrigát is, vagy még maga sem tudja eldönteni, mit is válasszon az étlapról.

A jobboldal úgy tekint erre a helyzetre, mint a rubeolára – ragályos betegségként.

Ez sem ismeretlen, sokan még a rákos beteggel sem szeretnek kezet fogni, hátha elkapják, pedig tudják, hogy ezt a betegséget nem lehet fizikai kontaktussal elkapni.

És mégis.

Bevallom, én már azt is eredményként könyvelném el, ha a szélsőségesen ellenséges, vékony, de hangos és agresszív réteg otthon maradna ezen a napon és hagyná, hogy a társadalom sacc/kb. öt százalékát kitevő társaság békésen ünnepeljen.

Hadd ünnepeljék saját magukat, a bátorságukat, melyet elsősorban nem fizikai értelemben kell érteni, hanem erkölcsileg, társadalmilag, emberileg.

Természetesen nem csak nálunk, más országokban is vannak idióták, szélsőségesek, például olyan férfiak, akik azt hiszik, hogy csak attól, hogy ők a nőket szeretik bármilyen tekintetben különbek, mint például Varnus Xavér vagy Karinthy Márton, vagy mint Pilinszky János költő, vagy nők, akik számára Tormay Cecile szent, hogy hadd kedveskedjek már kicsit jobboldali barátaimnak is.

Esetleg összemérhetik magukat Leonardo da Vincivel, vagy a nők Emily Dickinsonnal is, ha nemzetközi összehasonlítási alapra vágynak…

Az lenne jó, ha a Budapest Pride ebben az évben kevesebb balhéval fejeződne be, mint a megelőző években.

Már így is elég rossz a hírünk Európában, ami azt illeti, ez a húsz év beigazolta Rákosi propagandájának legvadabb állításait is, nem kellene most még homofób szarakodással is tetézni a rólunk kialakított nem igazán kedvező képet.

LMBTQ honfitársaink pedig hadd élvezzék nyugodtan, hogy egy évben egyetlen nap, ez a nap róluk szól, a kirekesztettekről, akik szeretnének talán csendesen és szürkén beleolvadni a nemzet közösségébe.

Adjuk meg a lehetőséget nekik…

Fényes István

60 hozzászólás

  • agyügyminiszter

    fenyes…remelem te is rangatoztal a teherauto platojan

  • Vajda B. Attila

    Ennél lejjebb már tényleg nincs !!! A négyezer éves zsidó- és a kétezer éves keresztény erkölcsi rend sárba taposását vállalta fel ezzel a cikkel a KMH. (Kristóf, biztos szabadságon vagy… Remélem!)

  • Majd egyszer. Ha emberré válunk. De most még az ellenkező irányba menetelünk.

  • GALAMBOS JOZSEF

    minden jo a cikkben,de valóban szûrkén csendesen kell beolvadni a târsadalomba és nem ugra bugrâlni az uccân
    mint bûszke melegek.

  • Ghandi szerint egy társadalom kulturáltságának foka legjobban az öregekhez és az állatokhoz való viszonyán mérhető. A leghangosabb csoportok, nem biztos, hogy a legkiszolgáltatottabbak.

    Nem tehetek róla, engem egy beteg kóbor kutya látványa jobban megindít, mint egy Pride menet. Egy kórházi elfekvő haldokló és gyakran nem látogatott öregei pedig csak azért nem, mert nincsenek szem előtt.

  • Azt az országot, amelyik engedélyezi a homoszexuálisok számára a házasságot, miért nevezzük kultúrállamnak?

    Ebben a kérdésben sokkal inkább Oroszország a követendő példa.

  • „egy évben egyetlen nap, ez a nap róluk szól, a kirekesztettekről, akik szeretnének talán csendesen és szürkén beleolvadni a nemzet közösségébe.

    Adjuk meg a lehetőséget nekik…”

    Pupu, szerintem mindenki megadja nekik a lehetőséget,
    erre.

    A flitteres tangás nyiltszíni vonaglás szerinted a „csendesen és szürkén beleolvadni a nemzet közösségébe” című fejezet kritériumának felel meg?

  • Valóban, már Kanadában megszoktuk a meleg ünneplést, senki oda sem figyel. Magyarországon ez még ma is újdonság, éppen úgy mint a házi mosogatógép. Itt természetes, hogy mindenkinek van, otthon még ritkaság. Majd megszokják s akkor nem lesz hőzöngés. Az elején, itt is hőzöngtek egyesek, természetes felháborodásukban. Mert nem csak az a baj, hogy „büszkék” milétükre, hanem olyan gusztustalanul csinálják.
    Mellesleg, Varnus Xavér két gyereket hagyott itt emlékül, kanadai koncertjeiről.

  • sárdi jani: Nem azért csinálják, hogy megindítsanak. Nem tetszik, nem menj oda. Polgárpukkasztás. Az igazi szégyen, hogy ugrik rá a magyar. De mindenkinek joga van azt szeretni, akit szeret. Nincs jogunk beleszólni. Miért ne élhetnének úgy, ahogy boldogok. Mert a fafejűeknek nem tetszik? Nem kavarna ekkora vihart, nem csinálnák. Nekem magamutogatás, nem is nézem meg. Ennyi!

  • Jó írás.:)
    Kérdésekre válaszok. Bár nem hiszem, hogy az ellenzők veszik a fáradságot, hogy olyat olvassanak, ami megdönti az addigi előítéleteket.
    http://egyenlito.blog.hu/2013/07/05/miert_tamogatjuk_a_melegfelvonulast

  • Vajda B. Attila
    2013 július 16
    2:54 de.
    négyezer éves zsidó és kétezer éves keresztény…
    szegénykém…pont olyan hülye, mint a vezére.
    nem kellett volna két buta és három ostoba elvégzése után abbahagyni tanulmányait, legalább egy faiskolát abszolválhatott volna! 😀

  • Figyelő
    2013 július 16
    10:07 de.
    de ugye, megnyugtat, hogy nem magánál?
    abban is bízom, hogy nem a lányánál – már, ha van olyan.
    ennyira nem lehet felelőtlen a xavér gyerek!

  • Llanfair

    Nyitott kapukat döngetsz. Így, sajnos nem tudsz velem vitázni a homoszexuálisok jogairól. De te nyugodtan harcolj és világosíts fel másokat is. Nekem erre nincs energiám. Ismétlem, általában nem a leghangosabb csoportok a legkiszolgáltatottabbak, legfeljebb, szavazatszerzésre alkalmasak. (Megjegyzem, mindig vannak befogadott kóbor kutyáim, macskáim. Sajnos, az ő jogaikkal nem sokan törődnek)

  • sárdi jani: Leányom két macskát, édesanyám egy macskát egy kutyát, bátyám két macskát fogadott örökbe. Ha jól tudom, Illének négy befogadott kutyája van. Én vagyok a kakukktojás, én olyan szerencsés helyzetben vagyok, hogy van egy kis erdőm, és idecsábítottunk egy nagy csomó madarat. (fészkelési hely, táplálék és nyugalom).
    Csak a szomszéd kutyája látogat meg naponta, de ebben közrejátszik a sonka, amit ilyenkor kap. Sokan szeretik az állatokat, és sokan nem a túltenyésztett sznobnak való szerencsétleneket. De igazad van, ebben is van fejlődni való Magyarországon. De ahol a nagymama szemér „nyugger”………..

  • Vajda B. Attila: Azért azok a művelt görögök elég sokat csintalankodtak, mégis meghatározó szerepük van a kultúrában.

  • Vajda B. Attila
    2013 július 16
    2:54 de.
    Vajda úr. Olvasd el az Ószövetséget.
    Különös tekintettel Szodoma és Gomorrára..
    (Jánost nem említem, mert akkor itt engem megköveznek..)
    🙂

  • Vajda B. Attila

    Falusi
    megkedveltem higgadt humorodat! Nemrég említést tettél Szodomáról. Látod, a magamféle öreg ember már majdnem elfelejtkezett róla… Te még bizonyára megéred, hogy a szodomiták is csatlakozni majd, és a budapesti Pride Fesztiválon büszke kecskék fognak mekegni a Menetben. (Ekkor fogja a „kanadai kultúrállam”-ot végre lepipálni az „észak-balkáni” Magyarország, – és az európai értékeket többé már nem veszélyezteti…)

  • Vajda B. Attila
    2013 július 17
    5:07 de.
    Tod, Vajda úr, nekem már az is eredmény, ha holnapig kihúzom.
    Legidősebb onokám húsz éves, és sem a csemetéim, sem én nem házasodtunk túl korán..
    Nekem nincs gondom a homosexuálisokkal. Ennek két oka is van.
    Az egyik az, hogy magánügyük, a másik az, hogy szerencsére nem kötelező.
    Viszontdemegám, amennyiben valakinek nincs kifogása a házasságon belüli anális, vagy orális sex ellen, az ne reklamáljon.
    Van néhány név a művészettörténetben amikre nem azért emlékszünk, mert a viselője homosexuális volt, hanem azért, mert valami maradandót alkotott. Ha elnyomta volna a sexuális orientáltságát, talán ma kevesebbek lennénk.
    Nem értek egyet a felvonulásokkal, mert elvesztették az eredeti funkciójukat, ami az egyenjoguságról szólt, ma még (Magyarországon) inkább a „megdöbbenteni a filisztert” hozzáállással esik meg magukat az ilyen parádék.
    Nem megyek ki soha, sem velük, sem ellenük demonstrálni.
    Ahogy olyan könyvet sem olvasok el, amelyik nemérdekel.
    Ps. Ha Navracsics úr javaslatát odahaza komolyan veszik, akkor a kecskék nem a menetben a plató tetején, hanem az erkélyeken fognak mekegni..
    🙂

  • Vajda B. Attila

    Kedves Falusi !
    Köszönöm (őszinte) soraidat. (Hülyén hangzik egy ilyen online újságon, de ha valamit tehetek, jelezd.)
    Nem akarok a szerencsétlen Ille alá lovat adni, de tényleg jártam „faiskolába” is, a Vancouveri Egyetemen a Forestry-re, ott (és akkor) pedig mindenféle humán tárgyat is löktek belénk.
    Üdv, VBA

  • A parittyás hangja

    Llanfair
    2013 július 16
    2:29 du.
    Na!:) Ille Istvánnak négy befogadott kutyája van?! Még szimpatikusabb lett a Rovatvezető Úr!:) Nekünk is négy, menhelyről örökbefogadott kutyánk van, bár ha a nejemen múlna már vagy egy tucatnál tartanánk, de sajnos kordában kell tartanom a végtelen nagy lelkét mert ma Magyarországon két, diplomás ember, két, diplomához kötött állással is örül, ha egyáltalán felszínen marad…
    Egyébként én azt tapasztalom, hogy a kutyás életnek ez a szegmense, a menhelyek, örökbefogadások, ezzel kapcsolatos társadalmi megmozdulások egyre jobban működnek. Lehet azért mert ez egy olyan területe az ország életének ami teljesen politika semleges, nem keltette fel a kormány -mindig veszélyes- érdeklődését mert nincs benne pénz, csak rakni lehet bele, így kizárólag az egyes emberek, civil szervezetek hozzá állásán, segítőkészségén múlik. És láss csodát, hasonló dolgokat lehet látni mint az árvíznél, mikor Orbán kivételével az egész ország oda tette magát, példát mutatva önzetlen emberségből, az összefogás képességéből. A karitatív kutyás megmozdulásokon is azt látod, hogy a legkülönbözőbb értékrendű emberek, balosok, szabadelvűek és Nagy-Magyarország térképesek, mindenki nagyon jól tud együtt dolgozni, és nagyon jól tudják magukat együtt érezni!! Igaz szó sem esik politikáról, és nagyon éles kontrasztként lehet érezni, hogy mennyivel másképp is tudnak működni emberi dolgaink ha nem mérgezi meg a politika!

  • A parittyás hangja: Jókor írod. Romokban heverek. Olvasom, 500 járművezetőt elküld a BKV, ebből 200-at kirúg.
    Olvasom a reakciókat: úgy kell nekik, megérdemlik, dögöljenek meg. Ide jutott a magyar? Boldog, mert x ember tönkre megy? (feleségük, gyerekük, hitelük van) Mert otthagyta a busz? Vagy a túlhajszolt és alulfizetett ember nem úgy viselkedett, ahogy ő elvárta?
    Ebből szeretnél Te egy boldog és gazdag országot? Optimistább vagy, mint gondoltam. De az igaz, egy hobbi nagyon közel tud hozni merőben más embereket.

  • Vajda B. Attila
    2013 július 17
    1:26 du.
    Vancouver? Én Victoriában élek és itt is rengeteg erdészetis van. (Igaz, sokan meghaltak.)
    Apt Kamil pl jóbarátom, de ismertem Bige Zsoltot is, Békésit, Madarászt.

  • Meg köszönöm a felajánlott segítséget.
    Ám mindössze arra céloztam, hogy egy bizonyos kor után már minden nap ajándék..
    🙂

  • A parittyás hangja
    2013 július 17
    3:10 du.
    rumli – újfunlandi – kb. 8 hetesen talált, ezelőtt 8 évvel.
    liza – a hungaroringen kóborolt ír szetter – azóta elpusztult.
    waczak – trikolor beagle – vaddisznótámadás áldozata lett.
    liza – szintén a ringen befogott belga juhász – új gazdát találtam neki.
    kefir – bikolor beagle – 4 évesen oltóanyag kísérleti állomásról mentve. sajnos, 6 év után elpusztult.
    bejgli – trikolor beagle – 5 évesen menhelyről mentve. 8 év után el kellett altatni (agyvérzést kapott)
    szuszi – trikolor beagle – kb. 6 évesen, három hónapja a fő téren befogva, jelenleg gazdát keresek neki.
    fifi – kínai oroszlánkutya – 8 hónapja befogva, ugyanott, marad rumli mellé házőrzőnek.
    tehát jelenleg három befogadott van.
    de már leállok. túl sokat temettem el – a velem ide költözött két tacskóval együtt – már nem akarok mélyebb érzelmi kötődést az újabb befogadottakhoz, a nélkül meg nem megy. egy kutyának GAZDA kell, nem egy gondozó.

  • A parittyás hangja

    Kedves Llainfair!
    Valóban szeretném ha ez az ország gazdagabb és boldogabb lenne, de ez nem optimizmus, hanem vágy(álom)!:) Viszont látva az irányokat nem hiszek benne, hogy ez emberi léptékkel mérve a közel jövőben racionális valósággá válna, szóval nem vagyok optimista ebben a kérdésben! Ugyanakkor itt élek(még) és ha tapasztalok bármit is ami pozitív, azt próbálom reménysugárként értékelni, Való igaz ilyenekből van kevesebb, és sokkal általánosabb az az emberi hozzá állás amit említettél, de szerencsére a közvetlen környezetem József Attila szellemével él -„Magyar vagyok, de európai”- és ahogy csak lehet terjesztjük a „kórt”! 🙂

  • A parittyás hangja

    Kedves Ille István!
    Mély megbecsülésem az emberségedért! A humánumnak ezek a hétköznapi cseppjei amik előbbre viszik a világunkat!

    Neked ajánlva, ez a fajta segítő lélek, ahogy Pilinszky János írta:

    „Mindenki táplálékaként,
    ahogy már írva van,
    adom, mint élő eledelt,
    a világnak magam.”
    /Parafrázis/

  • A parittyás hangja
    2013 július 18
    10:03 de.
    köszönöm!
    hozzá téve, hogy engem kutya még nem csapott be. de ember…

  • Én nem tartozom a témában szereplők körébe.De elfogadom a melettem való élésüket.Ők is emberek,csak valamiben mások,mint a töbség.Ezt a témát értelmesen megmagyaró irást jó lenne,ha a papok misén hirdetnék,hogy minden ember megérse miről van szó.

  • Vajda B. Attila

    A parittyás hangja
    Mielőtt végképpen felszivódnék erről az online ujságról, egy legutolsó hozzászólással tartozom. Első sorban a saját katolikus lelkiismeretemnek. Lehet Orbán Viktort szemenszedett hazugságokkal illetni az árviz kapcsán (a képernyő elbirja); a képernyő még azt is elbirja, hogy szervilisen EMBERbarátnak nevezzük a KUTYAbarátot (sebaj, nem tanult latint valaha); azt már kevésbé birja el, hogy a gyermekvállalás elsikkad a kutyavállalás árnyékában; de az, hogy a katolicizmus legszentebb hit tételét (egy Pilinszky idézet kapcsán) egy ilyen szövegkörnyezetbe csempészi, ez már elviselhetetlen.
    Elnézését kérve,- és hogy VOLTAM, VBA

  • Vajda B. Attila

    Én is katolikus vagyok, de ezúttal vitatkoznék veled. Én is sokszor nem bírom az Ille buráját, sokszor hazudik, engem is sértegetett már, de demagógia szembeállítani a kóbor állatok befogadását bármivel. Mikor azzal fenyegetik, hogy elverik, nem őt sajnálom, hanem arra gondolok, mi lesz akkor az állataival? Akárhogy is, mély humánumra vall, ha valaki szereti az állatokat, és még áldoz is rájuk.

    Sajnálom, hogy ki akarsz szállni. Jók szoktak lenni a hozzászólásaid.

  • sárdi jani: Részben igazat adok neked. Az állatok és növények szeretete nagyon fontos. De természetesen ne az emberek helyett szeressük őket, hanem egymás mellett. Ehhez semmi köze a katolikus hitnek. De szerintem ne verjenek meg senkit. Se az Illét, se a dakotát, se senkit. Nem finom dolog!

  • falusi
    2013 július 20
    11:36 de.
    soh’se aggódjon miattam. ahhoz, hogy elverjenek, még egy kicsit össze kell szedniük magukat 🙂 táposok 😀
    vajda b.-nek az a legnagyobb baja, hogy nem csak volt, de tartósan létezik, a környezete legnagyobb bánatára. vajda b. egy külön emberfajhoz tartozik, amiről már írtam régebben.
    az, hogy hozzászólásait jónak találja, meglehetősen csavart ízlésvilágról tanúskodik.
    de még a hasonlata sem jó: humánum…az mintha emberi vonatkozás lenne.
    az pedig, hogy hazudnék, némi bizonyításra szorul. erre még egyikük sem volt képes.
    amúgy meg, ha vissza gondol saját hozzám szólásaira, magát megsérteni kb. egy flexre van szükség, min. korund tárcsával 😀

  • Llanfair
    2013 július 20
    12:14 du.
    nem finom dolog? visszatérek a magam stílusához: lesz@rom őket. ezek a szájkaratésok futottak még kategóriába tartoznak.
    az ilyesmihez ugyanis ember kell, nem csak nadrág 😀

  • Ille István: „nem finom dolog” Gorcsev Ivánt idéztem, csak lemaradt REJTŐ JENŐ neve. Ezért most nagyon pirulok!

  • A parittyás hangja

    Vajda B. Attila
    2013 július 20
    4:45 de.
    Nos, vegyük akkor át még egyszer a hit tételeket…!
    A humánum nem az amit a magadfajta, katolikus hitüket páncélként hordó álszent lények terjesztenek. Az asszony szüljön és kussoljon, kutyát meg legfeljebb vakon és alibinek! Hát mi van veled ember?! Tényleg te jössz itt a könnyes szemű katolicizmusoddal?! Lövésed sincs miről beszélt Jézus, és mit is jelentett az áldozathozatala!
    Semmiképp nem azt amit benyaltál Semjéntől, hogy mindenki megdögölhet rajtunk kívül mert mi vagyunk a teremtés koronája. Assisi Szent Ferenc tudta miről beszélt Jézus! Idéztem már egyszer Tőle a kereszténység talán legmélyebb értelmű mondatát:
    „A természet, Isten látható arca” Ez egy hit tétel!
    Gondolkozz el rajta, próbáld meg értelmezni, és ha sikerül majd akkor, gyere ide vissza!

  • Ille István
    2013 július 20
    1:34 du.
    Márijaidesanyám..
    Mit követtem el?

  • falusi
    2013 július 20
    6:02 du.
    bocsika, nagy barátomnak, igaz tisztelőmnek és értem aggódó embertársamnak alsó és felsőlaki de genere SÁRDI JANInak akartam címezni, de valahogy mellé nyúltam 🙂
    meg tudsz nekem bocsátani, erőszak fenyegette embertársadnak?

  • Llanfair
    2013 július 20
    4:36 du.
    én is, pedig valaha egész bekezdéseket tudtam idézni rejtőtől.
    hiába, a klasszikus műveltség is elkopik egyszer 🙁

  • A keresztény vallás – szemben a keleti tanokkal – valóban nem fordított elég figyelmet az állatokra. (Talán a folytonos háborúskodások miatt?) De ez nem a vallás, hanem a tanítói hibája. Az Ószövetség példabeszédében benne van, hogy

    „Az igaz törődik az állatai érzéseivel is.”

    Jónás könyvében pedig az utolsó mondat végén van utalás arra, hogy isten az állatokat is szánja.

    „Az Úr pedig monda: Te szánod a tököt, amelyért nem fáradtál, és amelyet nem neveltél, ami egy éjjel támadt, és más éjjel elveszett: Én pedig ne szánjam Ninivét, a nagy várost, amelyben több van tizenkétszer tízezer embernél, akik nem tudnak különbséget tenni jobb és bal kezük között, és állat is sok van?!” (4:3–11)

    Semjén Zsolt nagyon sokat tett már az állatokért. Örülök, hogy egy lelkiismeretes, kapzsi érdekektől távol álló keresztény ember foglalkozik a hazai vadgazdasággal.

  • falusi

    Hízelgő számomra, hogy Ille veled téveszt össze..

  • sárdi jani
    2013 július 21
    5:09 de.
    „Semjén Zsolt nagyon sokat tett már az állatokért. Örülök, hogy egy lelkiismeretes, kapzsi érdekektől távol álló keresztény ember foglalkozik a hazai vadgazdasággal.”
    😛 😛 😛

  • A parittyás hangja

    sárdi jani
    2013 július 21
    5:09 de.
    „Semjén Zsolt nagyon sokat tett már az állatokért. Örülök, hogy egy lelkiismeretes, kapzsi érdekektől távol álló keresztény ember foglalkozik a hazai vadgazdasággal.”

    Na ez viszont tényleg az egyik legnagyobb baromság amit valaha olvastam ezen az oldalon!

    Jani! Semjén a következő VÉDETT állatok újra vadászhatóságára tett javaslatot:
    -Fürj, állománya csökken, eszmei értéke 50.000ft.
    -Nyári lúd, összesen kb.1200 fészkelő pár Mo.-n, egyszer már majdnem teljesen kipusztult!!! eszmei értéke 50.000ft.
    -Fenyőrigó, minimális költő állomány, inkább téli átvonuló eszmei értéke 10.00ft.
    -Egerészölyv, mint az összes hazai ragadozó madár, állománya nagyon érzékeny az ember okozta környezeti változásokra!! eszmei értéke 10.000ft.
    -Barna rétihéja, csökkenő állomány 50.000ft.
    -Héja, csökkenő állomány, 50.000ft.
    -holló!!!!!!!!!!! Állománya az eddigi szigorú védelem miatt szerencsére növekszik, max. 3000 pár, 50.000ft.

    A felsorolás nem teljes, csak a legelképesztőbbeket raktam fel!
    Semjén a maga „keresztényi” erkölcseivel az egyik leghitványabb, legkártékonyabb politikusa ennek az országnak! Egészen megdöbbentő, a sunyi, álszent, és tényleg rendkívül ostoba aljassága ennek a figurának!
    Jani, te egy józan gondolkodó vagy! Kérlek nyisd ki jobban a szemed a világra…!

  • Ille István

    Mit nem értesz azon, amit Semjén Zsoltról írtam?
    Nem tudtad, hogy komolyan foglakozik vadászattal? Hogy sokat tett az orvvadászat és a természetkárosító módon külföldieket vadásztató korrupt vadászok ellen? Nem tudtad, hogy támogatja a cserkészmozgalmat és a természetjárást?

    Foglalkozz a libás Bajnaival, akinek a cége(WALLIS) nem csak az öngyilkos gazdák, hanem a kiéheztetett libák miatt is felháborított. Volt olyan gazda(nő)aki azért került a pszichiátriára, mert már nem bírta hallgatni a kiéheztetett madarak keserves gágogását.

  • Ille István

    Az a három vigyorgó pofa azt jelenti, hogy három fejed van?

  • sárdi jani
    2013 július 21
    5:25 du.
    kérdezze, fiam, a szalonkákat.
    a három vigyorgó pofa azt jelenti, hogy harsányan kiröhögöm.
    a kettő, hogy közepesen, az egy pedig, hogy csak simán.
    😀 ez a kevésbé harsány, de azért nyomatékos kiröhögés jele.
    a fokozatokat meg már megtanulta.

  • parittyás

    Információk hiányában cáfolni nem tudom állításaid, illetve csak találgatom, hogy mi lehet a szakmai háttérben. Érvem csak annyi, hogy egy vallási vezetőről nehezen tudom elképzelni a rossz szándékot, és azt, hogy a nyilvánosság kontrollja mellett, alapos indok nélkül ilyent meg merne tenni.

  • A parittyás hangja

    sárdi jani
    2013 július 22
    3:42 de.

    Sajnos simán meg merné tenni! A javaslatból szerencsére nem lett gyakorlati megvalósítás, mert nem csak a környezetvédők és a vadásztársadalom józanabbik részében, de még a saját táborában is felzúdulást keltett a keresztényi ötlete, pedig a szalonkák vadászhatósága miatt -ha már István megemlítette- az EU-nál is lobbizott!
    A szakmai háttere annyi volt, mármint amit indokként felhozott, hogy a ragadozó madarak pusztítják a vadgazdálkodási szempontból fontos apróvadat, ami egy egészen elképesztő, XIX. századi hozzáállás a természet rendjéhez! A többiből meg, hogy van elég! Tényleg döbbenet a pali!

  • Ille István

    Az a figura csak azt jelenti, hogy röhögsz. Hogy van-e okod rá, azt nem.

  • sárdi jani
    2013 július 23
    3:52 de.
    bocsika, de hogy a figura az én hozzászólásaimban mit jelent, azt én határozom meg.
    másutt már egyszer nyilvánossá tettem.

  • parittyás

    Az a helyzet, hogy a négyévenkénti választásokkor a gazdasággal és a megélhetéssel összefüggésben szerzett szavazatok a döntőek. A tömeget sajnos kevésbé érdekli a sport, a művészetek, és hogy mi lesz a védet madarakkal.
    Nekem is van néhány vesszőparipám. (dopping, vallási szekták stb.) De kénytelen vagyok a többséggel sodródni, és reménykedni, hogy egyszer majd eljön az én időm is. Ugyanis, mindkét politikai oldal egyformám sz..ik rám. Rossz hasonlattal, a kérdés az, hogy Sztalin vagy Hitler? Ez annak idején sem volt könnyű kérdés, ahogy más szereplőkkel most sem.

  • parittyás

    Nem szeretném, ha félreértenéd előző hozzászólásom, amit kapkodva írtam. (feleségem sürgetett, mert használni akarta a gépet) Tényleg rossz hasonlatot használtam, amivel csak azt akartam érzékeltetni, hogy egyik párt oldalt sem tartom ideálisnak. De szó sincs arról, hogy bármelyik vezetőjét a két tömeggyilkoshoz hasonlítsam.
    A keresztény tanok szerint is mindkét gyilkos eszme a történelem szemétdombjára került. „Minden fa, amelyik jó gyümölcsöt nem terem, kivágattatik és tűzre vettetik.”

  • sárdi jani
    2013 július 23
    11:58 de.
    „…ha egy Németország vezette Európai Unió és Oroszország közeledéséről az ember olvas, akkor megnézi, hogy a gyerekek megvannak-e az udvaron” by orbán, a külképviseleti vezetők értekezletén.
    ezt az ilyesféle összehasonlításokhoz.
    maguk, orbáncsikkek, ennek az elmeháborodottnak tapsolnak.
    gratulálok.

  • Ille István
    2013 július 24
    12:44 de.

    Szerintem ellenőrizd, hogy megint nem keversz-e össze valakivel?

  • sárdi jani
    2013 július 23
    11:58 de.
    „Rossz hasonlattal, a kérdés az, hogy Sztalin vagy Hitler?”
    ehhez kiválóan passzol az elmeháborodott vezérük szózata.

  • Ille István

    Nem ismerem az Orbántól idézett sorokat, és nem értem, hogy mit kombináltál össze.

  • A kiválasztott három úriemberről pontosan lehet tudni, hogy milyen Európát kívánnak vizionálni: a totálisan föderális, nemzetek felett álló Európát, amelyben „elhalnak” a nemzetek (tudják, anno a kommunisták szerint még az állam is elhal, nem csak a nemzet), a világnézetileg tökéletesen semleges Európát, amelyben a kereszténység eljelentéktelenedik, sőt szitokszóvá válik, s a család nélküli Európát, ahol az LMBT-közösségek (leszbikusok, melegek, biszexuálisok és transznevűek) kisebbségi csoportjai uralják a közbeszédet és lassan a normákat is. Íme, ez a szép, új Európa.”

    http://mno.hu/fricztamasblogja/europai-neoliberalis-charta-1174003

  • A parittyás hangja

    sárdi jani
    2013 július 23
    7:15 du.

    Jani! Természetesen nem értettem félre amit írtál, és van is benne igazság! De mintha beletörődést éreznék ki a soraidból! Pedig tennünk kell azért ha azt akarjuk hogy ez az ország egyszer jobbá váljon! Ha kutyát mentesz, azzal, ha fát ültetsz, azzal, ha felismered mennyire szakadékba sodor minket a jelenlegi hatalom, akkor viszont nagyon!! -:) )))

  • paritty-ás,most van az,amitöl ti nagyon fáztok:újra egyesül a magyar nemzet!!!Nem az etnikai magyarok,A Nemzet!Ettöl ráz titeket a hideg.Egyedül a jelenlegi kormánynak van stratágiája erre.Végetek van!Magyarország újra a magyarOKé!Te minek érzed nagad?

  • A parittyás hangja

    küszküllö
    2013 július 26
    8:15 de.
    He?! Hát téged meg honnan engedtek ki faj magyar nemzet tesó? Vagy megszöktél? Gondolom mikor a zárt osztályról kivizsgálásra vittek az ortopédiára mert gerincferdülést kaptál a sok kar lendítéstől. Na nyugodj meg szépen! Mindjárt jönnek az ápolóid és vissza visznek a bélelt kis kuckódba, megkapod a gyógyszered -majd oda szólok, hogy növeljék az adagod mert roppant zaklatott vagy- utána szorosan magadhoz öleled a Szálasi babád, és álomba szenderülsz! Álmodban menetelhetsz a Duna-parton…, kitörhetsz a várból, nekünk meg végünk van. Na, jó lesz így?

  • A parittyás hangja

    Drága Christopherem!
    Tényleg csak a kíváncsiság kedvéért kérdezem, mert persze, ez a náci legényke itt fentebb fixen klinikai eset, a kutyát nem érdekli, de mégis, a színtisztán hungarista szövegkörnyezetbe helyezett nyílt fenyegetés -„Végetek van!”- Ön szerint miként illeszkedik a vélemény nyilvánítás szabadságába? Azt hiszem erre a kérdésre nincs jó válasz, és valójában nincs is jelentősége, de egyszer valaki elmagyarázhatná már nekem, hogy a szabadelvűség tűréshatárain belül mi módon van helye az uszító rasszista idiotizmusnak?
    Üdv!
    T.