Egy „szólózó aktivista” magyarországi antiszemitizmusról szóló jelentése kapcsán

2013 augusztus 1 8:01 de.24 hozzászólás

…amely egy civil alapítvány számára (Tett és Védelem Alapítvány) nagyon problematikusnak bizonyult

2013. május 28–30 között részt vettem az izraeli külügyminisztérium, illetve a Jeruzsálemért és diaszpóra-ügyekért felelős minisztérium által Jeruzsálemben megrendezett Global Forum for Combating Antisemitism negyedik nemzetközi konferencián. Mint ismert antifasiszta aktivista, több náciellenes megmozdulás szervezője, magánszemélyként kaptam meghívót a konferenciára. A résztvevők 10 különböző munkacsoport keretében vitatták meg az antiszemitizmus leküzdésének lehetséges módjait. A 10 szekcióülés egy napon (május 29-én szerdán) egy időben, tehát párhuzamosan különböző termekben folyt. Én az „Antiszemitizmus az EU-ban és a nyugat-európai régióban”, (Antisemitism in the EU and Western Europe region, 4. Working Group) elnevezésű 4. sz. munkacsoportban vettem részt. Levezető elnök: Mr. Mike Whine és Mr. Marc Knobel, előadók: Prof. Joel Kotek – Belgium; Ron Azogui – France; Stephan Kramer – Germany; Michal Navoth – Greece; Eszter Garai-Edler – Hungary; Betty Guetta – Italy; Willy Silberstein – Sweden; Mark Gardner – United Kingdom).

Garai-Édler Eszter Abe Foxman-nal, az Anti-Defamation League igazgatójával.

Garai-Édler Eszter Abe Foxman-nal, az Anti-Defamation League igazgatójával.

Magyarországról két beszámoló hangzott el: 1. Május 28: A plenáris ülésen Rétvári Bence államtitkár ismertette, hogyan küzd a magyar kormány az antiszemitizmus ellen;

2. Május 29: A munkacsoportok ülésén az EU-tagállamokkal foglalkozó szekcióban a magyarországi jelentés részemről viszont arról szólt, hogy miként járult hozzá a magyar kormány az antiszemitizmus gerjesztéséhez.

A Tett és Védelem Alapítványt Heisler András kurátor és Szalai Kálmán ügyvezető képviselte a konferencián. Ugyanabban a munkacsoportban ültek („Antiszemitizmus az EU-ban és a nyugat-európai régióban” 4. sz. munkacsoport), ahol én. Fegyelmezetten végighallgatták a 4. sz. munkacsoport összes előadását és az azt követő vitát, majd a hozzászólások keretében Szalai Kálmán szót kért, amely során röviden ismertette a Tett és Védelem Alapítvány tevékenységét. Hazaérkezésük után közleményt adtak ki:

„JERUZSÁLEMBEN MEGRENDEZETT NEMZETKÖZI KONFERENCIÁN MUTATKOZOTT BE A TETT ÉS VÉDELEM ALAPÍTVÁNY KÜLDÖTTSÉGE

Budapest, 2013. június 3.

„Negyedik alkalommal került megrendezésre az Antiszemitizmus elleni harc világfóruma (The 4th International Conference of the Global Forum for Combating Antisemitism) az izraeli külügyminisztérium szervezésében május 28. és 30. között. A konferencián az

antiszemitizmusról, annak megjelenési formáiról és az ellenük való fellépés lehetőségeiről tárgyaltak a világ számos pontjáról meghívott résztvevők. A téma megvitatására plenáris üléseken, valamint – az egyes szakmai területek részletesebb kifejtésére – szekcióüléseken került sor, ahol a tapasztalatcserén túl, fontos gyakorlati ismeretek átadására nyílt lehetőség.

A Tett és Védelem Alapítványt Heisler András kurátor és Szalai Kálmán ügyvezető képviselte a konferencián, akik az Európai Unió és az Internet, média szekció (Antisemitism in the EU and Western Europe region és az Antisemitism in the Internet and in the Media) munkájában vettek részt. Magyarországról jelen voltak még a Mazsihisz képviselői, valamint a magyar kormány képviseletében Dr. Rétvári Bence, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára, aki a megnyitó alkalmával elhangzott felszólalásában a kormány eddigi lépéseiről tájékoztatta a hallgatóságot.

A konferencia remek lehetőséget biztosított a Tett és Védelem Alapítvány számára a nemzetközi bemutatkozásra, küldetésének és céljainak megismertetésére, valamint a hazai helyzettel kapcsolatos álláspontjának kifejtésére. A konferencia résztvevői üdvözölték a kezdeményezést, mellyel egy új, a magyarországi zsidó közösségek mindegyikének részvételével létrejött civil szerveződés jelent meg az antiszemitizmus elleni hatékonyabb küzdelem feladatával.” (Forrás)

Zoltai G., Fröhlich R. és Garai-Édler Eszter

Zoltai G., Fröhlich R. és Garai-Édler Eszter

A konferencia és a közlemény kiadása óta két hónap telt el. Rám sokkhatással volt szembesülni azzal, hogy milyen szinten működik az állami ellenőrzési gépezet, azaz a diktatúra. Ezért azután Jeruzsálemből hazatérve se kedvem, sem erőm nem volt írni minderről. Tapasztalataimat talán soha nem is rögzítem, ha Radnóti Zoltán, a Budapesti Zsidó Hitközség Lágymányosi (Bét-Sálom) Körzetének rabbija nem tesz fel a Facebook közösségi oldalon idevágó érdekes és jogos kérdéseket. Így született meg az első cikk (Eszmecsere egy rabbival az Orbán-kormány által támogatott Tett és Védelem Alapítványról), aminek ez lenne a folytatása.

A Tett és Védelem Alapítvány közleménye sajnos több sebből vérzik.

A Tett és Védelem Alapítvány két embere valóban ott ült a konferencián. Méghozzá mindvégig abban a munkacsoportban, ahol a beszámolóm elhangzott. A közleményükben két munkacsoportra is hivatkoznak, amelyben „munkát végeztek”. Sehogy sem fér a fejembe, hogyan lehettek két helyen egy időben, hiszen ahogy már említettem a 10 munkacsoport munkája egy napon, egy időben és párhuzamosan zajlott. Az Európai Unió és az Internet, média szekció a 6. számú munkacsoport volt és a C jelzésű szobában folyt, mi viszont a következő sorrendben: Garai-Édler Eszter, Frölich Róbert, Zoltai Gusztáv, Heisler András és Szalai Kálmán a 4. számú munkacsoportban a B jelzésű szobában ültünk egymás mellett mindvégig (kávé, illetve ebédszünet kivételével). A Tett és Védelem küldöttei nem álltak a nyilvánosság elé önálló értékeléssel, Heisler András és Szalai Kálmán csupán hallgatóság volt. Magyarországról ezen a napon az általam összeállított országjelentés került előterjesztésre. Az országok képviselőinek beszámolói után lehetőség nyílt hozzászólásokra, és csupán ennek keretében kért és kapott szót Szalai Kálmán. Előadásom elhangzását követően a kormánydelegáció szintén szót kért, amelyben igyekeztek engem egy olyan szélsőségesen Orbán-fóbiás szólózó aktivistává degradálni, akivel „természetesen” sem a magyar társadalom, sem a magyarországi zsidó szervezetek nem értenek egyet.

Mike Whine és Marc Knobel

Mike Whine és Marc Knobel

A Tett és Védelem Alapítvány által kiadott közleményben majd minden magyarországi szervezet résztvevői felsorolásra kerültek. Furcsamód, Garai-Édler Eszter által benyújtott magyar jelentésről kínos csend lett.

Megértem, hogy a kormány nem örült a kritikus hangvételű beszámolónak, de vajon egy CIVIL ALAPÍTVÁNY számára mit hozhatott a konyhára ennek eltagadása, talán ezt a 42,5 millió forintnyi támogatást az Orbán kormánytól.

A Tett és Védelem Alapítványnak joga van elhatárolódnia az én beszámolómtól, de nem ezt tette, hanem laza eleganciával elhallgatta. A közleményében tudatosan úgy tett, mintha az nem is létezett volna. Tették azt annak ellenére, hogy a konferencia szervezői az én beszámolómat tekintették hivatalos országjelentésnek, ugyanis a zsidó közösségek nem adtak le összefoglalót a honi helyzetről. A konferenciáról szóló magyar nyelvű tudósítások a jelentésemet egyáltalán nem említették, a Mazsihisz (Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége) által kiadott közleményt kivéve.

A Mazsihisz közleményéből csupán a lényeget idézem: „A konferencián elhangzott Édler Eszter a magyarországi helyzetet ismertető jelentése, amely az egyik munkacsoport vezetőségének felkérésére készült. Az elhangzott jelentés azonban nem tükrözi sem a hivatalos magyar, sem a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége álláspontját, s ezt a helyszínen a Mazsihisz képviselői jelezték.” (Forrás)

A Mazsihisz nyilván nem akar nyíltan konfrontálódni a magyar kormánnyal, veszélyeztetve érzi pozícióját és állami támogatását. Ebbéli félelme sajnos nagyon is megalapozott. Ezzel együtt az volt az érzésem, hogy a Mazsihisz megelégedéssel fogadta az én bátor és CIVIL kormánybírálatomat, említett egzisztenciális félelme miatt azonban kénytelen volt elhatárolódni és kétségbeesett mentegetőzésbe bocsátkozni.

Bodnár Dániel, aki az EMIH (Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség) elöljárója, az EMIH vezetésében elsősorban a stratégiai tervezéssel foglalkozik, és jelenleg a Tett és Védelem Alapítvány elnöke, hagyományosan jó viszonyt ápol Orbán pártjával és kormányával. AZ EMIH és a kormány között viszont az alkuk sorozata és az esetleges nyomásgyakorlás mindig a színfalak mögött zajlik.

A történetből is kitűnik, hogyan is működik a „demokrácia” Magyarországon:

– A Magyar Távirati Iroda (MTI) kézi vezérlésű szervezet. A közszolgálati magyar sajtó egységesen hallgatott a konferencián elhangzott hivatalos országjelentésről.

– Világosan érzékelhető: a Tett és Védelem Alapítvány a kormány stratégiáját követte, vagyis a teljes hírzárlatot választotta (vajon miért?), amíg a Mazsihisz az elhatárolódás mellett döntött, az ismert egzisztenciális kiszolgáltatottságuk okán.

Végkövetkeztés és figyelemfelkeltés

A Tett és Védelem Alapítvány civil voltát mindezek alapján erőteljesen megkérdőjelezem. Felkérem a világ minden zsidó szervezetét, hogy a Tett és Védelem Alapítvány Magyarországról szóló rasszista és antiszemita jelentéseit és munkáját fenntartással kezeljék, és semmiképpen ne tekintsék egyedüli autentikus szervezetnek, mert nagymértékben az Orbán-kormány érdekeit szolgálja, amely kormány az eddigi hatalomtechnikájuk alapján inkább antiszemita és rasszista mintsem demokratikus.

Jelenleg Magyarországon egzisztenciálisan megnyomorított emberek és szervezetek már régen nem mernek őszintén megnyilvánulni, mindenki fél. Legfeljebb egy-egy kószáló „szólózó aktivista” akad, akit persze azonnal „szélsőséges futóbolonddá” avanzsálnak.

Ma a hatalmat bírálni nem veszélytelen játék, minthogy a „bátrakat” a hatalom külföldre, vagy illegalitásba kényszeríti. Alternatívaként – ahogy a történet is mutatja – a gyengébbek lojalitásra és/vagy kollaborációra kényszerülnek.

Garai-Édler Eszter

polgárjogi, antifasiszta aktivista és a KMH szerzője

24 hozzászólás

  • GALAMBOS JOZSEF

    milyen okos fontos és inteligens lenne ezt egymâs közt
    megtârgyalni megvitatni és nem egymâst sértegetni.

  • Tudod, kedves Eszter, van az a pénz…
    Heisler és Szalai urak valszeg nem humán műveltségüek. Ha azok lennének akkor tudnák, hogy ” Vétkesek közt cinkos, aki néma!”
    Örülök, hogy megírtad.

  • az en 2 unokamnak nem kell egy filler se mert ok nemzeti felzsidoegeszMAGYAROK

  • A parittyás hangja

    29 sharp teeth
    2013 augusztus 1
    10:35 de.

    „nemzeti felzsidoegeszMAGYAROK”
    🙂 🙂 🙂 ))))))))))))))))))))) Sírok a röhögéstől!!!
    Szegény unokáid! Tudják, hogy ilyen rettenetesen hülye nagyapjuk van?

  • 29 sharp teeth
    2013 augusztus 1
    10:35 de.
    Te viszont egy egészenhülyenemzetimagyar vagy…
    🙂

  • Mennyi kell még a világnak ahhoz, hogy végre a helyén kezelje ezt a futóbolond diktátort.

    A leírt beszámoló tényszerű. Külön köszönet, hogy a jelentést is olvashattuk

  • 29 sharp teeth

    ez a falusi gyakran megnevettet…most is

  • „‘Rétvári Bence államtitkár, aki felszólalásában az Orbán-kormány eddigi lépéseiről tájékoztatta a hallgatóságot.”‘
    – Azt is elmondta, hogy a magyar kormány kitüntetéseket osztogattak olyan személyeknek, – akik szélsőségesek, rasszisták?
    – Szaniszló Ferenc újságírót; Széles Gábor – a szélső jobboldali Magyar Hírlap, az Echo TV tulajdonosát – ahol és amiben gyilkos ideológiákkal mérgezi a magyar népet.
    Azt is elmondta, az államtitkár,hogy -Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozata állami kitüntetésben- részesítette azt a Petrás Jánost, aki a Magyar Gárda hivatalos indulójának a szerzője, és a szélsőjobboldal emblematikus, nyíltan uszító figuráját; B. K-t –
    – Mit üzen ezzel a magyar kormány?
    – Azt üzenni a kormány, az egész világnak, hogy azért kapták a fent említettetek, az állami kitüntetéseket, – mert a náci-nyilas ideológiát, nem kell annyira komolyan elítélni, hisz a magyar kormány sem áll távol, eme eszmétől, és a szélsőségesekre szükség lesz, a 2014-es választások után.Tehát, állami szintre emelkedett, a szélsőség Magyarországon.
    Vagy emlékeztetnék Nyírő József dísz-temetéséről …
    Vagy a közelmúltban történt hitlerista cégtől vásároltunk: http://atlatszo.blog.hu/2013/03/29/ (az_mtva_tavaly_122 millió forintért rendelt egy hitlerista cégtől)

  • Alantas gondolkodásra vall, ha valaki nem érti meg, hogy két EMBER szerelmének gyümölcse, mit tehet, hogy cigány, zsidó vagy arabnak jött a világra?
    Az meg különösen felháborít, hogy egy primitív új náci rasszista döntse el, hogy ki az ember. . .

  • A parittyás hangja

    VILÁGBAJNOKI DÖNTŐS A MAGYAR FÉRFI VÍZILABDA VÁLOGATOTT!!!

    KIVERTÜK AZ OLIMPIAI BAJNOK HORVÁTOKAT!!!

    SZÉP VOLT FIÚK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • A parittyás hangja
    2013 augusztus 1
    3:29 du.
    És micsoda meccsen!!
    (Miért van az, hogy a világ összes vizilabda bírója ellenünk fúj?)
    Szép volt fiuk!!
    Szerintem meglesz az arany!
    🙂

  • GALAMBOS JOZSEF
    2013 augusztus 1
    9:30 de.
    Valóban. Két ellel meg főleg..

  • Göllner András

    Köszönet Édler Eszternek a zsarnoksággal, a hazudozókkal szemben tanúsított bátor és gerinces kiállásáért, Bár csak többen követnék példáját.

  • A parittyás hangja

    falusi
    2013 augusztus 1
    10:53 du.

    Igen fantasztikus meccs volt! A döntő Montenegró ellen iszonyú nehéz dió lesz de nem lehetetlen, többek között azért mert azt hiszem ezen a világbajnokságon a magyar vízilabdázás egy új edző fenoménja született Benedek Tibi személyében! Ritka szerencsés dolog mikor valaki játékosként is a világ egyik legjobbja volt és edzői képességei is a legnagyobbak közé emelhetik! És hihetetlen-emberfeletti-szenzációs az a munka amit Tibi a csapattal végez!
    A bírókról annyit, hogy a vízilabda sajátosságaiból fakadóan, akkor is ha magasan te vagy a jobb, a bírók ha akarják simán eltudják fújni a meccset, lásd a lányok elődöntőjét! De ma nyertek a csajok így
    A MAGYAR NŐI VÍZILABDA VÁLOGATOTT BRONZÉRMES!!!
    Minden elismerésünk nekik! Gyönyörű az a bronzérem, pláne annak fényében, hogy mi tudjuk, ezen a vb.-én ők voltak a legjobbak, de a féreg bírok megint elvették tőlük a meccset! Sajnos -de ezt letagadom, hogy mondtam…:)- a vízilabda bírókat rendszeresen megveszik a nagy világversenyeken, és ez ügyben a mi sport diplomáciánk nem nagyon „csipkedi magát”… Nos ezért fújnak állandóan ellenünk! Tényleg!

  • Örülök,hogy végre többen is drukkolnak a magyaroknak
    mármint a vízi- labdázóknak,de mi köze ennek a cikkhez…??
    persze az itthoni antiszemitizmus ragozása…..már tényleg
    nagyon unalmas és többszörösen ismétlődő téma….
    Az is öröm,hogy egyre több a rendes zsidó,aki tárgyilagos!!!

  • parittyás

    Benedeknél az a nyugtalanító, hogy már játékos korában voltak szív problémái. Az edző munka pedig igencsak stresszes.

    Egyébként, apósom válogatott kosaras volt a 30′-as 40′-es években, később pedig edzette a válogatottat is. Egyik volt játékosa, Greminger János mondta a temetésén a gyászbeszédet.

  • Lélfai Szilárd

    Esztike!

    „A Mazsihisz közleményéből csupán a lényeget idézem: „A konferencián elhangzott Édler Eszter a magyarországi helyzetet ismertető jelentése, amely az egyik munkacsoport vezetőségének felkérésére készült. Az elhangzott jelentés azonban nem tükrözi sem a hivatalos magyar, sem a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége álláspontját, s ezt a helyszínen a Mazsihisz képviselői jelezték.” (Forrás)
    A Mazsihisz nyilván nem akar nyíltan konfrontálódni a magyar kormánnyal, veszélyeztetve érzi pozícióját és állami támogatását.”

    Van más lehetőség is, pl.: Ön zsidóbb a magyarországi zsidóknál, jobban ismeri a magyar zsidóság problémáit, a magyarországi antiszemitizmust, vagy a MAZSIHISZ nem kapott KMH-s szemüveget, a 3D-s meg nem jó!

  • A parittyás hangja

    Boda Marcsi! Valóban, egy sporteredménynek semmi köze a cikkhez. Mivel nincs külön „örömhír” rovat, ide tettem fel mert akkor épp ez volt a címlap cikk, és mert jóleső érzés megosztani valamit másokkal amire mindannyian büszkék lehetünk! Persze biztos voltam benne, hogy lesz olyan aki bele köt, és miért is nem csodálkozom, hogy pont te vagy az! Az már csak hab a tortán, hogy a hozzá szólásod tele van megint áthallásra okod adó frázisokkal, „végre többen is”, „rendes zsidók” de meg sem próbálom már elmagyarázni miért is olyan szánalmas az embertelen hozzá állásod emberi dolgainkhoz, úgy sem értenéd! Javíthatatlan vagy!

  • A parittyás hangja

    Jani!

    A 40′-es évek kosárlabdájáról nem sokat tudok de az ötvenes években Európa élmezőnyébe tartoztunk, szóval elég jó kosaras lehetett az após!:)
    Benedek miatt nincs miért aggódni, ismerem a válogatott orvosát, úgy nagyjából és egészében a legjobb Magyarországon!:)

  • parittyás!
    Pontosan nem kötöttem bele a magyar siker feletti örömbe,
    hanem nagyon emberi megnyilvánulásnak tartottam,csak
    megjegyeztem hogyan kerül ide…..bocs!
    Azt persze továbbra is fenntartom,hogy nem minden zsidó
    vádolja igaztalanul ezt az országot,a kormányt, de ami a legfontosabb a normális átlagembereket,mint több rendes
    zsidó ismerősöm,barátom sem akik hozzám hasonlóan békét
    és kölcsönös tiszteletet akarnak.

  • A parittyás hangja

    Marcsi! A Balkáni gerle -tudod az a szürke galamb fekete csíkkal a nyakán- latin neve decaocto ami tizennyolcat jelent. Lehet azért kapta ezt a nevet mert a párok hívójele, hangzásra hasonlít a decaocto görög kiejtésére. A görögöknek van egy gyönyörű legendájuk erről. Mikor Jézus a keresztet cipelte a Golgotára, egy öregasszony épp vizet árult csuporban az út mellett. Egy fiatal lány látva Jézus szörnyű szenvedését, oda ment az öregasszonyhoz, hogy vizet vegyen tőle amivel megitathatná Jézust. Mennyibe kerül egy csupor kérdezte. A banya azt válaszolta 18 garas, ám a lánynál csak 17 volt. Kérlelte, könyörgött, hogy adja oda neki 17 garasért de a banya hajthatatlan volt fösvénységében és csak hajtogatta, 18 garas! A lány víz nélkül távozott, nem tudta megitatni Jézust, aki mikor meghalt a kereszten, abban a pillanatban az öregasszony gerlévé változott és arra ítéltetett, hogy a világ végezetéig azt hajtogassa 18! A legenda úgy tartja, ha a gerle megátalkodottságában egyszer azt mondaná 19, akkor azonnal vége lenne a világnak, de ha egyszer ki bírná mondani, hogy 17, abban a pillanatban, a szépséges fiatal lány alakjában vissza változna emberré!

    Mindig eszembe jut ez a történet mikor hajtogatod az egymás megbecsülése, a kölcsönös tisztelet iránti elkötelezettségedet, majd szemrebbenés nélkül minősíted minimum hazaárulónak a másikat csak mert nem azonosul az értékrendeddel…
    Ha egyszer lesz tényleg egy olyan bejegyzésed amiből őszintén, sallang nélkül áradnak ezek az értékek, abban a pillanatban visszaváltozol mindannyiunk megbecsült, kedves asszonyává!:)

  • parittyás!

    Én tényleg komolyan gondoltam az egymás megbecsülését és a kölcsönös tiszteletet,de ezt mindkét oldalnak be kellene tartani!
    Egyébként köszi a történetet!.
    Akkor szoktam élesebb bírálatot írni,ha maga a cikk uszító
    primitív és provokatív sokszor valóság alap nélkül,persze
    ezekre és a cikkel maradéktalanul szimpatizálókra szoktunk
    többek közt én is „berágni”,azzal együtt,hogy sokszor
    bizonyos dolgokkal egyetértünk,és mi is kritizáljuk a
    jelenlegi helyzetet ha az jogos.
    Örülök,hogy értelmesen tudtunk szót váltani!

  • Kedves Eszter!
    Azt kell mondjam nincs uj a nap alatt. Már nem emlékszem de a Radnoty Zoliról irt cikkre reagálva említettem, hogy ez a „zsidó véderő” egylet egy gittegylet. Sajna igazam lett. Őnnek is tudnia kell azt a szomorú tényt, hogy a magyarországi zsidóság vezetői(nem mondom azt, hogy képviselői mert hasonló módon lesznek kiválasztva mint annó Rákosi pajtás emberei) csupán csak koncot hatalmat akarnak és ha ne adj Isten konfrontációra kerül sor akkor vagy hallgatnak mint a szar a fűben vagy elhatárolódnak mindentől. Az őn bátor kiállása nem csak nekik lehetett szálka, hanem még a „beosztásukat” is megkaphatták, hogy miért nem ugattátok le azt a Garai Édlert. Osztom a figyelmeztetését, de akik külhonban élnek azok pontosan tudják, hogy mi uralkodik ottan. Már a Zsidó Világkongresszuson kiderült ugye, hogy a királyt senki sem szidhatja ocsárolhatja. Radnóty Zoli szegény egyfajta szélmalomharcot viv. Nem lesz sajnos hosszuéletű hamar lapátra fogják tenni a diszzsidók.

  • Garai-Édler Eszter

    Kedves Avi!

    Köszönöm szépen kedves szavait. Nagyon igazad van! Azt a magatartást válassza az itthon zsidó szócsövek, hogy vagy totálisan ignorálnak, vagyis is nem vesznek rólam tudomást, vagy látványosan elhatárolódnak tőlem. Én nem tartozom közéjük, a „beosztásukat” természetesen így is megkapják, de még mennyire hogy meg! Ezért sietnek elhatárolódni attól, amit képviselek. Nem ugatnak le, de egyrészt ezt nem is tehetnék meg, másrészt igazából ez nem is állna az érdekükben. Kifejezetten tetszik nekik, hogy tőlük független ember (akinek végre senkinek nem kell megfelelnie) ki mer állni a tényekkel. Nagyon jól tudják, hogy minden szavam igaz, de ők behúzzuk fülünket-farkunkat taktikát válasszák, ismert okok miatt. Sajnos nem fogják fel, hogy mekkora a felelősségük rajtuk! Én úgy gondolom, hogy a jelenség túlhaladott már azon, hogy kompromisszumokban lehetne gondolkodni! A jelen helyzet tűrhetetlen és komoly fellépésért kiált! Tisztességes és felelősen gondolkodó embereknek fel kell ismerniük és nagyon határozottan tenni kellene az egyértelmű neonáci folyamatokat ellen, amik tetten érhetőek a kormánypolitika részéről. Ha ezen a hinta politikán nem változtatnak sürgősen a zsidó vezetők, időközben felnő egy olyan nemzedék, aki Nyírőn, Horthyn és Wasson nő fel, és ennek beláthatatlan következményei lesznek. Még azokból is antiszemita lesz, akik azt sem tudták korábban, hogy a zsidókat eszik-e vagy isszák. Óriási felelőssége van a zsidó szervezeteknek abban, hogy tisztázódjanak ezek a kérdések, s addig nem lehet hiteles sem a kormánypolitika, sem a MAZSIHISZ és főleg nem egy Tett és Védelem Alapítvány.