Ellenzéki zűrzavar – Belháborúval készül az MSZP és az Együtt 2014 a választásokra

2013 augusztus 24 12:45 de.35 hozzászólás

Van egy érzésem, hogy első perctől fogva halálra volt ítélve a Magyar Szocialista Párt és Bajnai Gordon nevével fémjelzett Együtt 2014 mozgalom közti egyeztetés és szövetségkötés. Hiszen nehezen lehetett elképzelni, hogy Bajnai azért szállt vissza a politikai ringbe, hogy miniszter lehessen Mesterházy kormányában, vagy hogy Mesterházy Attila azért vezette vasököllel a történetesen kibeszélős és fegyelmezetlen MSZP-t, hogy átengedhessék a miniszterelnök-jelöltséget egy kevesebb mint egy éve alakult, 7 – 8 százalákos támogatottsággal rendelkező amorf alakulatnak. Ezért nem volt teljesen váratlan, hogy Bajnai ráborította Mesterházyra az asztalt előválasztós javaslatával, melyről az MSZP akkor szerzett tudomást, amikor már az atv.hu-n is megjelent az erről szóló cikk. És a szocialista pártelnök jó taktikai érzését elismerve, az sem okozhatott meglepetést, hogy Mesterházy azonnal rátett egy lapáttal Bajnai javaslatára azzal az ötlettel, hogy nem csak a miniszterelnök-jelöltségről támogatna előválasztást, hanem mind a 106 választókörzetben is, ahol a szocialista párt mozgósító ereje minimális erőfeszítéssel tiporná el az Együtt-PM jelöltjeit a közel egymilliós „hús és vér” MSZP-s keménymaggal.

Fotó: MTI / Illyés Tibor

Fotó: MTI / Illyés Tibor

 

Kicsit déjà vu érzésem támadt, hiszen hasonló történt néhány héttel az Együtt megalakulása után. Mesterházy egyik politikai erénye, hogy rendkívül gyorsan (és általában taktikusan) tud reagálni a fejleményekre.   Tavaly október 23-án úgy tűnt, hogy az Együtt, Bajnai Gordon és a civil mozgalmak elszívják a levegőt az MSZP körül az által, hogy a nagy múlttal rendelkező pártot arra kényszerítik, hogy lépjen be az Együtt által kezdeményezett ellenzéki kooperációba. Az MSZP csupán egy lett volna a sok együttműködő párt és szervezet közül, bár köztük kétségkívül a legerősebb. Erre Mesterházy Attila hírtelen átvette a kezdeményezést, kerekasztal tárgyalásokat rendezett az Együtt-tel kezdve egészen Schmuck Andor szociáldemokrata pártjáig, és így ő lett az összefogás húzóereje. Kifogtak a szelet Bajnai vitorláiból. Az ex-miniszterelnökből azonnal junior partner lett.

Bajnai mai manővere után, Mesterházy nem csak azt jelezte félreérthetetlenül, hogy ő lesz a demokratikus ellenzék miniszterelnök-jelöltje, hanem azt is, hogy az MSZP aligha fogadja el Bajnai azon javaslatát, miszerint a 106 választókerületi jelölt esetében kétharmad-egyharmad arányban osztoznak, az MSZP javára. Most már csak úgy lesz egyéni jelöltje az Együttnek, ha helyi előválasztáson Bajnaiék legyőzik a szocialista párt favoritját. És ilyen körülmények között szinte kizárt, hogy az Együtt megszerezné a helyek egyharmadát.

Mesterházy nem titkolta, hogy barátságtalan lépésnek tarotta Bajnai manőverezését. Azt sem titkolta, hogy ezzel vége a tárgyalásoknak. Nagy valószínűséggel azt a stratégiát választja az MSZP számára, hogy mindenki mással összefogva (beleértve Gyurcsány Ferenc Demokratikus Koalícióját, Fodor Gábor újonnan alakult liberális pártját, de még Schmuck Andor nyugdíjas klubját is) szorítja ki az Együttet és veszi el a formáció legitimációját. Hiszen mi értelme marad az Együtt 2014-nek, ha kimarad az ellenzéki együttműködésből? Kimondottan azért hívták életre, hogy ez a formáció legyen a demokratikus kooperáció motorja.

Miközben szinte biztosan Mesterházy nyeri ezt a csatát, vagy – helyesebben – ellenzéki belháborút, a 2014-es választások és Orbán Viktor legyőzésének eddig is halvény reménye végképp eltűnhet. Hiszen az MSZP-s, illetve a Gyurcsány Ferenc köré szerveződő keménymagon kívül meglehetősen nehéz lesz elfogadtatni a választókkal, hogy – például – Szekeres Imre képviseli a megújulás reményét Magyarországon. A Szekereshez hasonló ismerős arcokra mondják néhányan a Párbeszéd Magyarország körül, hogy „roncsderbi.” És nem állnak távol a valóságtól. Ha változás és megújulás gyanánt ezt tudták kiizzadni az elmúlt négy év alatt, akkor lassan tényleg a Magyar Kétfarkú Kutya Part lesz az egyetlen bevállalható opció egy magára valamit is adó ellenzéki szavazó számára.

35 hozzászólás

  • Hát sajnos idáig jutottunk megérdemeljünk a sorsunkat.

  • Christopher ellenzékisége túlmutat egy általános ellenzékiségen, és párosul egy MSZP ellenességgel. Én a megnyilvánulásaiból ezt látom.
    Jelen esetben Gyurcsány látja helyesen a dolgokat. Cél a diktatúra megdöntése. Bajnaival, vagy nélküle. Az MSZP megkerülhetetlen. Az egymilliós biztos támogatottsága révén favoritnak számít, és a saját választóival szemben nem engedheti meg a pozíció átadását.
    Bajnai nem futotta be azt a pályát, ami eredetileg benne volt, noha a kormányzása egyértelmű pozitívum az országnak. Pontosan emiatt várható lett volna a semlegesek begyűjtése.
    Túlságosan ráhagyatkozott az ismertségére, és nem propagálta eléggé a programját. Kevés ember ismeri, valójában mit is akarnak. Szerintem elsősorban emiatt alacsony a támogatottsága. Viszont Mesterházyt is értem. Ha el akarják mosni a diktatúrát, mindenképpen kell egy nagy párt. Ha hagyják elaprózni a dolgokat, max. minősített többséget lehet összehozni, és a tákolmány miatt csak a fideSS irányítana.

    Bajnainak a semlegeseket kellett volna megcéloznia elsősorban, nem az MSZP bázisát. Így önmagát ítéli halálra. Az elszívás taktikája ugyanis csak átcsoportosítást jelentene, eredményt nem. Még nem késő, felfuthat ő is, ha felméri a dolgokat. Persze, az mindenképpen hiú ábránd, hogy ő legyen a miniszterelnök ekkora támogatottság mellett.

  • egyetértek.
    úgy néz ki, hogy a baloldal megosztottsága sem véletlen.
    beidegződött hatalmi harc eredménye.
    semmiben sem különböznek orbántól.
    mert ugyan annak idején – a szocializmus köpönyege alól kibújva, míg az egyik a sarkon jobbra fordult, addig a másik balra.
    csakhogy, orbán hozta magával az egyszemélyi vezetés rákosista, kommunista hagyományát, és ehhez megteremtette – pártbeli konkurenseit amolyan sztálini módon kíméletlenül eltaposva – a hatalmi bázisát is, és elég pénzt zabrálva hozzá, felállította a párt.hu (bocsánat, NER) rendszerét, addig a baloldal szépen osztódott, mint az amőba.
    ők tudják, miért.
    a kis gömböc meg egyre hízott, és hízott.
    2014-ben jó eséllyel arra van ítélve, hogy győzzön. csakhogy, ne felejtsük el, folyamatos győzelmein keresztül fogja elérni végső vereségét.
    csak idő kérdése.
    igaz, addig belerokkanunk, úgy népnemzetileg.
    de meg is érdemeljük. kertésznek volt igaza: a magyar – kevés kivétellel – genetikailag alattvaló nép.

  • gépészmérnök voltam oszt jónapot

    sajnos egyaltalan nem biztos a fidesz gyozelme , a magyar nep UNPREDICTABLE , kb forditas=kiszamithatatlan

  • gépészmérnök voltam oszt jónapot

    a demokracia KÖLTSÉGES-DRÁGA , legolcsobb formaja a 2 PÁRT rendszer , ez van az USA-ban , erre halad magyar is , fidesz es mszp

  • marcus aurelius

    Örömmel tapasztaljuk, hogy Kristóf végre kezd a sarkára állni, valóban nivós cikkeket jelentet meg/ir, s az a mogyoródi „Eset” kezd háttérbe szorulni. (Meg a hozzá csapódó lugot(!) ivató hahás geyzák, ami már ugye bünügyi kategóriát valósitanak meg).
    A cikkhez: USA még mindig a világ csendőrét játssza… Saját (vélt) érdekei szerint csinál rendet/demokráciát Irakban, Afganisztánban, Libiában, Sziriában, Egyiptomban… s kismillió más helyen. Hol fegyverrel, hol politikával. Magyarországon most pl. Bajnait akarja, (Clintonék se mindig jó tanácsadók), s erre rámegy a választáson a teljes baloldal !!! Lelke rajta.
    Kristóf, gratulálunk !

  • CA főszerkesztő úr ezúttal nagyjából helyes helyzetelemzést készített. Bajnai a 7-8%?-ával (amit kétlek, inkább 5 az a nyolc) esélytelen egyedül.
    Mesterházy pedig azért vállalhatatlan, mert Szekeresek, Kovácsok, Lendvai Ildikók, állnak a háta mögött (akarom mondani ülnek a kerekes székükben, vagy támaszkodnak fehér botjukra), de le nem mondanának a hatalom délibábos látomásáról..Zuschlágok, Gyurcsányok támogatására meg azt lehet mondani, velük csak többen, de nem erősebben lesznek…

    Ez nem kell a többségnek, hiszen nyolc éve alatt bebizonyították, hogy előre nem, de hátra annál inkább tudják mozdítani az ország szekerét.
    Kell még minimimum 4 év polgári kormánnyal (de lehet, hogy nyolc) mig ez a véres múltú, börtön és enyv szagu csapat kikopik az MSZP-ből, s esetleg jön valaki, és csinál egy igazi, IGAZI! szociáldemokrata pártot, mert ez nem az!
    Remélem (tudom), hogy addig az ország előbbre jut, s akkor majd meg lehet mérkőzni a polgári oldalnak, egy valódi zöld pártnak és egy igazi szociáldemokrata pártnak, na nem a hatalomért, az ország irányításáért.

  • Christopher Adam

    Don Ovuz,

    ez valóban így van. Az MSZP számomra keserű pirula, amit ha kell (de csak akkor ha nagyon muszálj) le tudok nyelni. De amikor ismét felbukkan Szekeres & Co., akkor még egy kicsit keserűbbé válik ez az élmény. Politikailag a PM-hez állok a legközelebb és úgy tűnik, hogy ennek a formációnak van a leginkább koherens és konzekvens programja (és arculata) az Együtt 2014-ben. Nélkülük az Együtt egy rendkívül nehezen értelmezhető politikai formáció. Bajnai, illetve Szigetvári talán valamilyen konzervatív-liberális politikát képviselne legszívesebben, de így nehezen tudnának kormányozni az éppen balra forduló MSZP-vel.

  • Christopher Adam
    2013 augusztus 24
    7:22 de.
    Tisztelem a nézetét. Annál is inkább, mivel ha a sarkallatos törvények nem lennének a tákolmányban, erősen kacérkodnék a gondolattal, hogy neki adjam a szavazatomat. Az országnak mindenképpen jobb lenne. Viszont ha nem veszik ki a napi irányításhoz szükséges pontokat, a legnagyobbra szavazok. Ugyanis akkor kell a tömb, amihez lehet kiegészítést csatolni a kisebbekből, hogy elég legyen kivenni a kivetni valót.

  • Van nagyon sok jogos sérelem a három baloldali politikus iránt, de;
    1. Gyurcsány eljátszotta a politikai tőkéjét az öszödi beszéddel, nincs még itt az ideje, hogy ezt elfelejtsék neki nagyon sokan, de még ennél többen is utálják a nevét is hallani. Ugyanakkor az egyedüli jó kaliberű politikus.
    2. Bajnai vissza lett „kényszerítve” a porondra, nem egy MSZP ember, pártot kellett alakítania, aminek egyetlen célja, hogy vezetőjét miniszterelnök jelöltként indítsa. Máskülönben miért kell egy új párt, miért induljon el a választásokon? Csak egy szintén indulónak?
    3. Mesterházy most a második legnagyobb támogatással bíró párt vezetője, 1.0 millió szavazóra is számíthat. Logikus, hogy bármilyen összefogás létesül, ő legyen a miniszterelnök jelölt.
    Tehát, vagy Bajnai visszalép és második hegedűs lesz (kétlem) vagy Mesterházy visszalép (kétlem) és pártjának támogatása csökken.
    Ez az „összefogás” eleve megvalósíthatatlan volt a kezdete óta.
    Ezt tudhatták volna a szereplők, felkészülhettek volna programjaikkal már régen, az MSZP 3.5 évig pazarolta az időt semmit tevéssel, tehetetlenül nézték, amint a Stadionos viktor ízeire szedi Magyarországot, jogtiprások ezreivel, gonosz, aljas, diktatórikus módszerekkel, amint megerőszakolt egy egész országot.
    Ez a jelenlegi baloldali gárda sem együtt, sem külön nem képes, nem tud, nincs hozzá szakértelme, támogatottsága, politikai ereje, hogy a koszos bagázst elkergesse. Most még nem, de ha egyszer összeszednék magukat és a nép is észhez térne, majd mögéjük állna a szavazók 70%-a, akkor igen. Ennek nem jött el az ideje. Nem csak az ellenzék hibás, de a szavazók fele is. Eközben az ország értelmisége elbújt, hallani sem lehet semmit, a fiatalok meg vagy elillannak, vagy semmi érdeklődésük nincs a szüleik által eléjük tett hatalmas probléma megoldása iránt, vagy a Jobbik fasiszta szólamainak estek áldozatul, értelmi képességük hiányossága miatt. Ez van, ezeken kell változtatni és nem tűrni, tenni kell!

  • Göllner András

    Egy nagyon találós magyar közmondást, tanítást, ajánlanék a kedves olvasók figyelmébe a témával kapcsolatban – nem szabad forrón enni a kását !! 8 hónap van hátra a következő országos választásig. A végleges győzelem nincs boritékolva. Egyre forróbb lesz a kása, egyre óvatosabban kell fogyasztani. 1994 februárjában, 3 hónappal az országos választások előtt, Orbán Viktornak és Szájer Józsefnek – még mielőtt egy mosókonyhában jól elszálltak volna 🙂 – egy utat szerveztem Montreálba. A Kanadai Magyar Kereskedelmi Kamara üzleti ebédjén, több mint 100 prominens vendég előtt, Orbán úgy lett bemutatva, mint Magyarország következő miniszterelnöke, hisz akkor 45% körül állt a párt népszerűségi mutatója. Három hónap múlva, a választásokon, az MSZP a szavazatok nagyobb részesedésével került a hatalomba mint a FIDESZ 2010-ben. A FIDESZ februári 45%-os támogatottsága a választás napján 11%-ra zsugorodott.

  • Csakis egyetlen mgoldás van : Aferi az !

  • marcus aurelius
    2013 augusztus 24
    5:19 de.
    ne reménykedjen, olajbogyó.
    ille volt, ille van, ille lesz 😀
    szokja a gondolatot 😛

  • Enterprise
    2013 augusztus 24
    5:19 de.
    bocsika, melyik is lenne az a polgári kormány? mert mintha orbán elvti kormánya eddig se az lett volna, ezután meg még kevésbé lesz az!
    milyen polgári oldalról beszél? hol vannak? mert én csak a korrupt, kapcsolati rendszeren és haverokon épülő oldalt látom, a maffiát, amit fidesznek hívnak, a gátlástalanságot, sehol egy polgár, de még egy bolgár sem…
    még négy év – esetleg nyolc – és, komám, maga is a szopó ágra kerül, ha már eddig nem vette észre, hogy azon van!

  • Olvason Ch. Adam írását, és rögtön az jutott eszembe, OK!, szólok neki, hogy szóljon az Illének a riadóláncuk másik végén, hogy olvassa el a cikket, mert Ille szerint a „bal” oldal győzelme tuti. Talán összeülhetnének a riadólánc (bocs, copyright Ille) mellett az egységes ellenfont propaganda irányainak az egyeztetése végett.
    De, láss csodát, Ille már bele-kommentált ebbe a cikkbe is (mondom, hypomán az ipse). Természetesen Ille változatlanul nem tudja mi az az önellentmondás. De, legalább jót röhöghet az ember! Olyan „bikicsunáj”-osan (copyright Mesterházy)debil az egész!

  • Van egy olyan érzésem, hogy ez a videó most is nagyon aktuális…

  • Göllner András
    2013 augusztus 24
    10:25 de.
    Igen, az volt az az ominózus 3.60-as kenyér. A pökhendisége kapcsán beszólt a választóknak, amikor látszott a felháborodás az MDF szándékos csődhullám generálása miatt.
    ” Hiába háborognak! Úgysem lesz többet 3.60-as kenyér!”
    Ez a mondat tett be neki.
    Utána volt még egy hasonló eset, amikor győzelemre állt, de a vita Gyurcsánnyal ugyancsak betett az utolsó pillanatban. Azóta sem mer nyílt vitában kiállni, nehogy a fejére olvassák a hazugságokat.

  • Geyza
    2013 augusztus 24
    10:38 de.
    Aferi alárendeli magát, és a pártját a diktatúra megdöntésének. Úgy nyilatkozott, hogy a jelöltek mindenütt megvannak, de valószínű, a legtöbbjük visszalép majd.

  • Varga Sándor
    2013 augusztus 24
    11:28 de.
    grafomán, maga idióta 😀
    kezeltesse magát. ha meglátogatja az orvosát, csak annyit mondjon, hogy ille-fóbiája van.
    tudni fogja az ellenszerét, csak nem biztos, hogy tb-támogatott lesz!
    mind1. a lényeg, hogy szedje be naponta 3x 😀
    de, ha nem megy önként, én majd beadom magának 😛
    amatőr…

  • Én Gyurcsány Ferenc volt kormányfővel értek egyet, hogy ki legyen a miniszterelnökjelölt 2014-ben.
    Ajánlom – a (felolvasás nélküli 26:19 perces) videót, – a 9:20 perctől.
    https://www.youtube.com/watch?v=pyxm_-R1J60
    Gyurcsány Ferenc beszéde a DK majálisán 2013.

  • A parittyás hangja

    Az ellenzék töketlen idióták gyülekezete. Orbán gyakorlatilag hetente dobál olyan magas labdákat amit ha anno az MSZP kormány csinál, Orbán a fasisztoid csürhéjével hetente leromboltatta volna fél Budapestet. Ezek meg ba..meg csak cüccögnek, csóválják esetleg a fejüket, de leginkább saját, személyes érdekeikkel törődnek még mindig. Ugyanolyan kollaboráns féreg az összes. A liberálisok álszent majomkodásától meg a hideg kiráz. Csuda „klasszul” levezényelték ezt az egész rendszerváltást. Nem kis részük van benne, hogy most itt tartunk. Az egyetlen kivétel Gyurcsány. Akar és tudna is tenni Orbán ellen. Óriási tragédiája az országnak, hogy így ellehetetlenült, amiben a legnagyobb bűne az MSZP árulóinak van, például konkrétan, az említett szarházi, ótvar Szekeresnek…
    Azért bízom abban amiről Göllner András beszélt. Nem mondott hülyeséget! Orbán legeredményesebb ellenzéke a saját hülye, arrogáns gátlástalansága. Lehet bele fog futni a „kritikus tömegbe” az egyre pofátlanabb szabad rablással.

  • Christopher!
    Remek,nivos helyzetelemzéses iràs.
    A magyarorszàgi baloldaliak „gazdasàgi eredményességét” viszont tükrözi a 2002-es
    Lendvai Ildiko megàllapitàsa „hiszen van itt pènz….,de 2008-ban
    màr nem volt,jött az IMF vészkölcsöne-csak mi szorultunk a konkurensek közül idegenek pénzére,tanàcsaira …-.
    Kik voltak a felelösek? Akik ma ujbol felelösek akarnak lenni!

  • Ugy néz ki ez a vonat már elment.Az biztos hogy az előválasztásban nem veszek részt!Marakodnak a pénzért,nem érdekli őket az emberek ,ország sorsa!Ezzel a megosztással a fideszt segítik győzelemre.

  • Tudatom mindenkivel, aki ezt a remek posztot olvassa, hogy a „belháború” ezennel elkezdődött. Íme, Szanyi Tibor legfrissebb facebookos jegyzete:
    http://on.fb.me/1fbLlXl

  • gybognarjr: Az öszödi beszéddel semmi baj. A nyilvánosságra hozás formája hibádzott. A Fidesz kommunikáció meg szépen elmagyarázta a magyaroknak, hogy csak a Gyurcsány hazudik. A kicsi magyar meg mind megette. Mert a kicsi magyar mindent megeszik, amit Orbán tálal nekik. Nem értem, hogy bírja gyomorral?

  • A parittyás hangja

    Bogdán Géza
    2013 augusztus 25
    11:21 de.

    Géza, köszi ezt a linket! Érdekes…

  • Hát csak „nyírják” egymást a hatalom érdekében,az emberek
    meg elgondolkoznak….(múlton és jelenen egyaránt!),de ha netán összefognak,akkor is kétes a győzelmük!

  • Ja az meg nagyon naiv,mondhatnám röhejes elképzelés,hogy
    az emberek a baloldal által tervezett előválasztási
    „bohóckodásra”elmennének,amikor sokan még a törvényes választásokon sem vesznek részt!

  • A parittyás hangja
    2013 augusztus 24
    4:08 du.

    Ritka pillanat, de most egyetértek veled, parittyás.

  • Bogdán Géza
    2013 augusztus 25
    11:21 de.

    „Mesterházyt egyesek nyálas úrifiúnak, mások hataloméhes vadállatnak írják le. Mindkettő méltatlan. Megint mások gyenge vezetőnek.

    Szerintem egyszerűen csak alkalmatlan erre a pozícióra.

  • Bogdán Géza
    2013 augusztus 24
    1:04 du.

    Igazad van Géza.
    Horn megmondta az igazat, igaz, hogy részegen, de legalább őszinte volt.

  • Szerintem kár is megrendezni 2014-es választást.Boritékolható,hogy a Fidesz fog nyerni.A markodó baloldal,pedig a két szék között a földre fog esni.Ezt én mondom,aki izzig-vérig baloldalinak érzem magam.

  • Hát sok „zavar” van itt egyesek fejében,mint általában
    az ellenzékben,rém kellemetlen….eszük egy „szál se”,de
    ezt eddig is tudtuk!