Magyarországon erősödik az antiszemitizmus!

2013 szeptember 21 12:05 de.283 hozzászólás

 Üzenet a „Zsidó élet és antiszemitizmus a mai Európában” című konferencia  résztvevői számára!

Az Ellenállók Nemzetközi Szövetsége (FIR), a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége (MEASZ), a Nácizmus nélküli Magyarország (NeM), a Bajcsy Zsilinszky Emlékbizottság (BZSB), a Radnóti Miklós Antirasszista-díj Alapítvány (RAD), valamint több magyarországi antifasiszta személyiség az alábbi üzenetet intézi a Tom Lantos Intézet, „Zsidó élet és antiszemitizmus a mai Európában” című konferenciája résztvevői számára.

Garai-Édler Eszter és Hanti Vilmos_ Antiraszista tüntetés a rendőrpalota előtt (2013. szept. 11)_Foto_ Kiss Anikó

Garai-Édler Eszter és Hanti Vilmos – Antiraszista tüntetés a rendőrpalota előtt (Fotó: Kiss Anikó)

Tisztelt Konferencia résztvevők!

A megértve a Tom Lantos Intézet által a konferencia elé kitűzött célokat, hogy feltárja az európai antiszemitizmus okait és visszaszorításának lehetőségeit, jelen üzenet aláírói átérezve a felelősségüket a hazai társadalmi problémák megoldása érdekében teendő erőfeszítésekben, az alábbi nyilatkozatot teszik:

A nácimentes Magyarországért!

A jelen üzenet aláírói szeretnék a magyar társadalomban meglévő komoly problémákra ráirányítani a figyelmet, hiszen súlyos gondokat, megoldandó feladatokat látnak a magyar társadalomban a szélsőjobboldali eszmék terjedése terén. Néhány tény:

● Nemzetközi felmérések bizonyítják, hogy hazánk lakossága az idegengyűlölet, a rasszizmus és antiszemitizmus terén a leginkább fertőzöttek között van Európában.

● A rendszerváltás utáni parlamenti politikák nem néztek szembe múltunkkal és – ennél fogva – nem tettek megfelelő intézkedéseket.

● Az elmúlt 20 évben a magyarországi szélsőjobboldali gondolatrendszer és annak szervezetei igen gyorsan megerősödtek. A Magyar Igazság és Élet Pártját követő Jobbik hazánkban jelentős erőt képvisel. Ez a párt nyíltan zsidó-, cigány-, idegengyűlölő és homofób. A parlamentben cigánybűnözésről, zsidó vérvádról, a zsidók számbavételéről szónokolnak. A jelenlegi kormány ugyan szóban elítéli ezeket a jelenségeket, de tettekben csupán „kirakatpolitikát” folytat az antiszemitizmus terjedése ellen, a Jobbik nevű, bíróság által bejegyzett, valójában neonáci/újnyilas párt és az általa létrehozott gárda és csendőrség ellen ténylegesen nem lép fel, ahogyan nem lép fel a magyar Parlamentben sokasodó nemzeti szocialista, náci jellegű megnyilvánulásokkal szemben, sőt anyagilag és szavakban támogatja a szélsőjobboldal tevékenységét.

Hanti Vilmos (Fotó: Tóth János)

Hanti Vilmos (Fotó: Tóth János)

Csak a példa kedvéért említjük, hogy

○ a jelenlegi kormány irányításával, gőzerővel folyik az antiszemita Horthy rendszer rehabilitálása. Ennek része a parlament előtt tér átalakítása – visszaállítják a tér 1944-es arculatát, – Károlyi Mihály szobrának eltávolítása is.

○ Amíg az antifasiszták Budapest fasizmus alóli felszabadulását ünneplik, addig a jelenlegi vezetése a Honvédelmi Minisztériumnak megemlékezésén a Hitler mellett harcoló magyar katonákat dicsőíti.

○ Az elmúlt 3 év alatt a közterületek nevei közül száműzték az antifasiszta ellenállók neveit. Helyettük utcanevet kapott az antiszemita Wass Albert és Nyirő József. Már van Teleki Pálnak, Horthy Miklósnak és Tormai Cecilnek szobra. Például Kunhegyesen, 1944-ben az antifasiszta ellenállást szervező Bajcsy Zsilinszky Endre nevét viselő utca Wass Albert nevét kapta.

○ Magyarországon nincsen hathatós törvény a gyűlöletbeszéd és a gyűlölet-bűncselekmények ellen.

○ A közoktatás területén történelemhamisítás zajlik, a tankönyvekbe pozitív előjellel kerültek be antiszemita nézeteikről ismert személyek.

○ A MEASZ által alapított Radnóti Miklós Antirasszista-Díj átadása korábban a parlamentben történt, azonban Kövér László házelnök 2010-től kitiltotta az átadási ünnepséget az országházból, mivel nem ért egyet a szervezet elveivel. Ugyanakkor Kövér László házelnök fölszólalt a Hitler-barát fasiszta Nyirő József megemlékezésen.

○ A hatóságok nem lépnek föl kellő módon, ha lelki és tettleges támadások érnek zsidókat, cigányokat, melegeket, de akár azt is, aki nyíltan kiáll az antiszemitizmus ellen. Több mint egy esztendeje, hogy nem találták meg és nem vonták felelősségre azt a 15–20 fős újnáci csoportot, amelyik a főpolgármester által kinevezett Új Színház szélső jobboldali vezetése elleni tömegdemonstrációt követően Hanti Vilmos MEASZ elnököt megtámadták, fizikailag inzultálták.

○ A kuruc.info 2012. július 18-án vérdíjat tűzött ki azokra, akik demonstrációt tartottak – a háborús bűntett gyanúja miatt őrizetbe vett – Csatáry László otthona előtt. Következmények nélkül maradt az, hogy pénzjutalom felajánlásával a „magyarellenes zsidók” felkutatására buzdító szélsőjobboldali portál felhívása nyomán hónapokon keresztül több antifasiszta tüntető számtalan életveszélyes és gyalázkodó fenyegetést kapott.

○ Nemrég magyar bíróság elmarasztalta Karsai László egyetemi tanszékvezető történészprofesszort, mert a JOBBIK-ot publikusan nácinak merte minősíteni.

Tisztelt Konferencia!

Reményünket fejezzük ki, hogy levelünkkel hozzájárulhattunk a felvállalt témájukban a reális magyarországi helyzetkép megismeréséhez.

Hant Vilmos és Garai-Édler Eszter,  Teve utca (Foto_ Kiss Anikó )

Garai-Édler Eszter, Teve utca (Foto: Kiss Anikó )

Budapest, 2013. szeptember 20.

A FIR nevében Hanti Vilmos elnök,

a MEASZ nevében Szekeres István és Dr. Borsány György alelnökök,

a NeM részéről Pál Gizella és Dr. Lebovits Imre,

a BZSB részéről Kerecsényi Zoltán ügyvezető,

a RAD nevében Barát Tamás kuratóriumi elnök,

valamint

az antifasiszta magyarországi személyiségek részéről Garai-Édler Eszter és Garai Róbert.

*A fenti cikket az aláírók közösen írták.

283 hozzászólás

  • Erdekes a cikk, csak nem igaz. En jartomban-keltemben zsidozast csak zsidoktol hallok, ciganyozast csak ciganyoktol. Gondolom a szerzo ezekben a korokben forog.

  • asher alexander

    alairasunk(csaladostol) adjuk a kezdemenyezes tamogatasahoz!!!
    – Asher Alexander
    – Dvorah Alexander
    – Lior Alexander
    – Mili Alexander
    – Avi Alexander

    – 11131 CFAT / SAFED
    – ERETS ISRAEL

  • Nagyon tisztelem ezt a bátor kiállást. Kéne még nekünk egy két Hanti Vilmos és Garai Édler Eszter! Csak akkor számolunk le végleg a fasizmussal és az antiszemitizmussal ha a demokratikus oldal bátran, kitartóan és egységesen lép fel a magyar fasiszta jobboldal ellen.

  • asher alexander

    Eszterke!
    liber mädele!!
    -szerintem meg itt lenne az ideje regota egy „ellensulykent” fellepni tudo-(kitunoen kikepzett,…tudod jol hogy Van ra mod ha kell!!)-„zsidogarda” feallitasara!!!
    gondolok itt most olyan kozponti iranyitasnak alarendelt csoportokra,akciobrigadokra mint pl,; az IRGUN TSVAI LEUMI volt,vagy pl mint a HAGANAH vagy a PALMACH!!
    tessek belatni vegre hogy a nacik CSAK az elrettento ERO nyelven ertenek szot!!
    -anno az „anglis”-ok Yirusalaim-ban………….ertettek nagyon hamar!!!most is igy lesz!!
    minden Europai-(van olyan is mindenhol!!)- J.D.L. group csak az adott jelzesre var es……!!

  • asher alexander

    sok szerencset!!de ha csak szavakban……………akkor ertelmetlen!!

  • asher alexander

    ffentebb olvashato a cimem!!
    varom a kurucinfosokat!!!
    nem kell felkutatni!!ott van kiirva!!kuldjek a penzjutalmat ha van ver a pucajukba a nyuveseknek!!

  • marcus aurelius

    Eszternek már nagyon kellett stréberkednie… Az ilyen cikkek gerjesztik a (nem létező) antiszemitizmust !

  • Jó lenne létrehozni egy erélyes és hatékony antifasiszta akciócsoportot, ami azonnal lépni tud, ha kell. Azt persze ne várjátok, hogy a magyar zsidó közösség megalkuvó hangadói csatlakoznának ehhez.

  • asher alexander

    kisfiam!!
    elszoltad magad!!!!!
    -(ennyire niemandok vagytok szellemileg!!)-
    az amit csak „gerjeszteni” lehet-(kell?)- az LETEZIK!!!
    de nem mentek ti a szomszedba gerjesztesert!!megteszitek azt ti magatok,pl a Tiszaeszlari temetoben tartott szonoklatokkal!!

  • asher alexander

    szocdem!
    vegye ba a gyogyszeret es uljon egy nyugodt sarokba duzzogni csendesen!!
    az amit maga ir a zsidokrol HAZUGSAG!!!-(es ezt on is tudja jol,…….csakhatugye….!!!)

  • Asher–

    Ön ismeri Köves Slomó „áldásos” tevékenységét? A magyar jobboldal kedvence és nem hiába. Kollaboráns.

  • Lélfai Szilárd

    asher alexander

    Ha azt mondom, hogy maga egy mocskos zsidó, az nem antiszemitizmus, mert itt magáról van szó! Hála Istennek az értelmesebb zsidók sem értenek, érthetnek egyet magával és a
    liber mädele-vel! Tiltassuk be az egyik gárdát és állítsuk be a másikat!
    „-szerintem meg itt lenne az ideje regota egy “ellensulykent” fellepni tudo-(kitunoen kikepzett,…tudod jol hogy Van ra mod ha kell!!)-”zsidogarda” feallitasara!!!
    gondolok itt most olyan kozponti iranyitasnak alarendelt csoportokra,akciobrigadokra mint pl,; az IRGUN TSVAI LEUMI volt,vagy pl mint a HAGANAH vagy a PALMACH!!
    – az lenne csak az igazi anarchia!
    -egyet kell értenem az olyan hozzászólásokkal, hogy az ilyen magukhoz hasonló alakok terjesztik a magyarországi rasszizmus, antiszemitizmus, stb. vészjelzéseket, és addig gerjesztik a hangulatot amig ténnyé válik!
    – a Jobbik az idióta ideológiájával magát degradálja.

  • asher alexander

    latom meg mindig nem erti.
    a koves shlomo az EGY zsido!!-(es NEM ZSIDOK!!)-

  • asher alexander

    lelfai!
    maga neonyilas !!!mar mashol is zsidoztal rendesen!!-(mas forumokon!!nem mindenki vak es suket!)-
    „tiltassuk be az egyik gardat”……mi??
    -es a betiltas ota nem is letezik mi?csak mi zsidok latjuk rosszul megint?

  • Azt a rengeteg falrahányt borsót amit kidobálunk oda kellene adni a szegényeknek. Egy árva szóval nem akarom cáfolni az itt leirtakat sőt nagyon is igaz. DE!!! A legnagyobb ellenségünk maga a zsidó közösség. Hagy ne soroljak példákat mint ahogy fentebb is irták az csak EGY ZSIDÓ. De sajnos a sok EGY ZSIDÓ több bajt okozott nekünk mint egy csoport antiszemita brigád. Áser! Te is nagyon jól tudod az erőszak csak erőszakot szül. Milyen hülyeség, hogy szervezzünk mi is „gárdákat”? Arra hogy megvédjük magunkat arra már tegnap késő volt. Ám kikből akarsz ilyent szervezni? Hatvan hetven éves öreg emberekből? Pont azok az áldozatok, és ugyan hány olyan fiatal él ma Magyarországon akik hajlandók lennének ilyen szervezetbe beállni? Akik épeszüek és nem simán hőzöngősek azok húznak el onnan mint a vadlibák. Akik meg ott élnek azoknak a fentiek miatt kell szenvedniük hiszen pont azok akik minden ilyen szerveződést még csirájában elfolytanak, mondván nincs antiszemitizmus nincs cigányozás nincs rasszizmus ez csak rossz duma amit gerjesztenek mesterségesen. Hogy valóban van azt a szőnyeg alá seprik pontosan azért mert bevannak rezelve, hogy ha nyiltan mernek beszélni ilyenről akkor valamikor ők is szenvedő alannyá válhatnak. Az antiszemita csürhe és a nácik, de szinte minden antidemokratikus banda abból táplálkozik, hogy megfélemlíti azt a csoportot ami a potenciális célpontja. Sajnos sikerrel teszik ottan. Arról senki se álmodjon Magyarországon, hogy ugy mint Izraelben rájönnek, hogy egy egységes erő lehet csak képes eredményesen felvenni a harcot. Nem ment ott sem könnyen mert voltak olyanok akik megfutamodtak és voltak olyanok is akik terrormódszerekkel operáltak magukra haragítva a fél világot ami persze a „jisuvon” (közösség) csapódott le.(Viszont akik oda mentek mai napig tisztában vannak azzal, hogy innen csak egy helyre mehetnek. Vagy a tengerbe vagy meghalni. Csupán csak ebben az országban élhetnek szabadon)Ugyan magyarázza már nekem meg valaki, hogy az ottani zsidókat hogyan lehetne egységbe kovácsolni? Egyik fele ortodox másik fele neológ haramadik fele seggnyaló a mindenkori rendszer kiszolgálói. Egy ekkora kuplerájban még is hogyan lehet egy olyan csoportot létrehozni amelyik vállalja a tényeleges harcot mondván én is magyar vagyok jogom van magyarként élni ha már ott születtem. Hölgyeim uraim. Sajnos mi kisebbség vagyunk és voltunk. Amig a „többség” nem fog hajlandóságot mutatni a demokratikus egymásmellett élésre addig szinte semmi esélyünk. Márpedig abban a társadalomban mai napig nem képesek megfelelően értelmezni a demokráciát. Sok lúd disznót győz alapon rákényszerítik az akaratukat a kisebbségekre és a demokratikusan gondolkodókra. Ezért lehetett ott fasizmus kommunizmus és minden olyan ami az erő és az antidemokrácán nyugszik. Pusztába kiálltott szavak. Csupán csak azok értik meg akik demokratikus környezetben élnek.

  • Lélfai Szilárd
    2013 szeptember 21
    3:07 de.
    nade mucuska! az, hogy zsidónak nevezi, rendben, hiszen az.
    de az, hogy mocskos, már megbocsásson, nem antiszemitizmus, hanem tőről metszett tetűség, ami, lássuk be, jelleméből adódóan von haus aus magában gyökeredzik.
    az pedig, hogy osztályoz, pucika, értelmesebb zsidókra és asherekre bontva a – maga szerinti – világot, erősen feljett übermensch szemlélet, ami a maga esetében azért, lássuk be, teljesen alaptalan.
    max.kaukázusi faj, de, hogy übermensch lenne, az barokkos túlzás.
    persze, egy trogloditához képest az.
    csakhogy, az említett faj meglehetősen alacsonyan rekedt meg az evolúció fokán.
    állítom, magához képest a barlangi gőte – szintúgy troglodita faj – egy felebaráti szeretettel megáldott észlény 😀

  • Mielőtt egyáltalán elolvasnám vagy véleményezném a „„Zsidó élet és antiszemitizmus a mai Európában”-ról szóló akármit, kérnék mindenkit aki ezt a hozzászólást olvassa, mielőtt fasisztázna-antiszemitázna-rasszistázna, engem, olvassa el az ENSZ „antiszemitizmus” jelentését….
    Utána jöjjön Budapestre, és legyen szíves körülnézni, hol ölik a zsidókat, hol égnek a zsinagógák, hol „exodus”-oznak a zsidók.

    Garai-Édlerék meséljék el, ők miért külön rassz, hogy ők miért kivételek a XXI. században, még mindig, melyik hívő zsidó felekezet nevében, vagy melyik ateista felekezet ellen, nevében, és kontra, és melyik cionista/rasszista (ENSZ határozat a cionizmus elitéléséről)) szervezet érdekében csinálják amit…mert nem Magyarországon kéne, és nem a jelenlegi kormány (Holokauszt Emléknap? mond valakinek valamit??) antitézisének kéne lenniük.

  • T. Varga Sandor!”Utána jöjjön Budapestre, és legyen szíves körülnézni, hol ölik a zsidókat, hol égnek a zsinagógák, hol “exodus”-oznak a zsidók” En azt hiszem, hogy csak szeretnek, hogy igy legyen. Akkor lenne IGAZI okuk ezt gajdolni Mo.-rol.

  • Asher!
    Ezt irod:”a koves shlomo az EGY zsido!!-(es NEM ZSIDOK!!)-t”. Ez igaz is, de miert van, hogy Te/Ti EGY magyart neveztek magyaroknak. Nem kettosmerce ez???

  • A cikk címe emlékeztet a Tanú mondatára, „a helyzet fokozódik”. Mitől? Attól, hogy fokozzák, kik? Akik ebből szeretnének megélni.
    Ellentétben a cikkben leírtakkal, Magyarországon pluralizmus, teljes vallási türelem, demokrácia és széleskörü liberalizmus van, politikai és kommunikációs tekintetben egyaránt. A zsidók, mohamedánok és keresztények (stb.) mind élhetik, háborítatlanul, több- kevesebb – arányuktól függő – támogatással vallási és világi életüket. Szűkítve, virágoznak a zsidó közösségek, honlapok, médiumok, kultúrális élet és turizmus egyaránt. Hol Zsidó nyári fesztivál van, hol Hanuka, hol Holocaust megemlékezés, hol Holocaust központot avatnak, hol egy újabbat terveznek – másodvirágzását éli a pesti zsidónegyed.
    A vélemény és sajtószabadság, gyülekezési és társulási pedig egy fontos dolog, nincs rossz állapotban nálunk, de mondjuk az USA-hoz képest gyengébben(?) állunk, ott vígan működik a Ku Klux Klán, s bármikor bármilyen politiki irányban bárki elindulhat – itt nem. Náci pártot nem alapíthat, miközben van kommunista párt, amely legalább olyan sötét, és véres múltu.
    A cikk olyan terminus technikusokat használ, melyek teljesen félrevezetőek, és hamis képzeteket ébresztenek azokban, akik nem ismerik Magyarországot.
    Idegen gyűlölet nálunk? Hazugság, Magyarország rendkívül befogadó, vendégszerető és barátságos, nem véletelenül jönnek ide a világ minden tájáról évente sok-sok millióan. Természetesen az itt élőknek alkalmazkodni kell az alapvető emberi normákhoz, ez a cigányokra is vonatkozik.
    Az, hogy a cikkszerző történelmi ismeretei megmaradtak a Rákosi-Kádár rendszer propagandájának szintjén, sajnálatos. Igen, Horthy rendszere nem volt antiszemita, a Horthy Magyarország volt a zsidók és sok más üldözött utolsó európai menedéke, a német megszállásig.
    Igen, Károlyi tehetségtelen, erőtlen, nagyravágyó senki volt – nem politikus ki szobrot érdemel, csak tetézte a bajt. Wass Albert irodalmi munkásságán lehet vitatkozni (vannak – komoly szakemberek szerint is – jó, nívós művei), de a soviniszta román bíróság minősítését szolgaian átvenni, enyhén szólva nagyfokú tájékozatlanságra és elfogultságra vall.
    Magyarország sok népet integrált magába és adott nekik hazát, megélhetést – oláh, zsidó, cigány, tót, szerb, német, sváb, horvát stb. – és ezek is adtak sokat Magyarországnak.
    A többi felesleges hangulatkeltés, s tekintsük megélhetési politizálásnak, amely „fokozódik” a választás közeledtével.

  • A parittyás hangja

    Lélfai Szilárd
    2013 szeptember 21
    3:07 de.

    „Ha azt mondom, hogy maga egy mocskos zsidó, az nem antiszemitizmus, mert itt magáról van szó!”

    Lélfai Szilárd, a zsigeri antiszemitizmusod amit múltkor oly önérzetesen tagadtál itt van ebben a mondatodban. Ha azt mondod „maga egy mocskos ember”, vagy azt „mocskos Asher” akkor véleményt fejezel ki ideológiai tartalom nélkül ha azt mondod „mocskos zsidó” abban benne van a beidegzett, negatív etnikai megkülönböztetés még akkor is egy adott embernek címzed. Ez konkrétan az antiszemitizmus, ami annyira áthatja a magyar jobboldal közgondolkodását, hogy mint te ebben a bejegyzésedben, intellektuális szinten is természetesnek, teljesen normálisnak érzed egy ember zsidó mivolta miatti megkülönböztetéstét, attól függetlenül hogy vannak abszolút pozitív, emberi gondolatok is a bejegyzésedben.

    Egyébként meg sajnos Avi ben Giorával kell egyetértenem. Természetesen azért mondom hogy sajnos mert szomorúak a megállapításai de sajnos ez a helyzet kis hazánkban.

  • A parittyás hangja

    Enterprise
    2013 szeptember 21
    8:55 de.

    „Horthy rendszere nem volt antiszemita”
    Enter ne legyél ennyire sötét bazdmeg, vagy csak tudatosan, érzelmi okokból védesz valamit aminek elkötelezettje vagy?
    Mondj egy számot hány idézetet, történelmi tényt, levéltári anyagot hozzak ide Horthytól, Telekitől, a korról ami bizonyítja a korszak magyar társadalmának majdnem egészét (kivétel a történelmi, legfelsőbb arisztokrácia és a cseléd-szellér szegényparaszti osztály) átitató, „gyakorló” antiszemitizmusról! Hallottál már a zsidó törvényekről seggfej?!
    Ezt a témát lehet objektíven megbeszélni és vannak igazságok a jobboldal észrevételeiben is de nem ilyen nyilvánvalóan idióta, a valóságtól elrugaszkodott felvetésekkel! Szedd már össze magad és próbálj meg emberként viselkedni akkor is ha a magyar társadalom problémáiról van szó!

  • asher alexander

    nem az!!
    mi -(ill,;-en)-ugyanis csaladostol ateltem AZT!!!!!
    nekik -(naci-magyarok!!-es voltak bizony minden kis bfaluban is tizesevel,igy orszagosan millios nagysagrendben!!!)-koszonhetoi elsosorban a csaladom kiirtasaé!!!

  • asher alexander

    te jimbo!!
    megsugom neked fiam!!
    1932-33 ban ugyanugy klezdodott mint ahogy most megy a parlamentben a nyilt zsidozas ciganyozas!!

  • asher alexander

    enterprise!
    annyira sotetek vagytok agyilag hogy az mar szinte faj!!
    HORTHY nem volt antiszemita??
    akkor miert irta ala az 1920-ik evi Numerus Clausus-t??
    vagy pl,;
    a masidik zsidotorvenyt,;-(1939 evi IV.ik TC=eletbelepett magyarorszagon 39 ev Majus ho 05-en!!!!)-
    mikor is tort ki a II.ik Vilaghaboru 39 Szept 01-en ugye?
    nos jo harom honappal elotte Majusban HOL volt barminemu Nemet nyomas a IV.ik TC-re!!???
    na ezen ragodj egy kicsit fiam!!-mielott irkalnal baromsagokat!!!

  • Azért az nagyaon furcsa, hogy a Bajcsy Zsilinszky Emlékbizottság neve is itt szerepel, hol ott Bandi bátyánk a következőket irta a ″ Nemzeti újjászületés és sajtó. Bp., 1920, 68-70. o.″ könyvében.

    A zsidót kordában kell tartani, hogy ősi mohósága, ahasvéri nyugtalansága és amoralista ösztönei el ne hatalmasodhassanak sem önmagán, sem munkáján, sem azon a társadalmi szervezeten, melynek lényeges részévé vált. A zsidót kordában kell tartani, nehogy más államokat és államrendszereket is úgy beletaszítson a belső szétzüllésbe, mint saját államát két évezreddel ezelőtt. De minden zsidók között a magyarországi zsidót kell a legjobban kordában tartani, mert minden zsidók között a magyar zsidó a leghatalmasabb a föld kerekén.

  • NÁCINAK LENNI NEM NÉZET
    .
    A szavaknak ereje van, a szavakkal gyilkolni lehet, a kimondott szó nem csupán vélemény, lehet fegyver is.
    (Ti már 1920-ban is ugyanígy indítottatok mint ma; szavakkal, illetve zsidótörvények meghozásával – még Hitlert is megelőzve)…
    .
    Üzenem ezt a fentebb (előttem) szólott „náci érzelmű” lényeknek, akiknek ( vagy az ő szüleiknek és nagyszüleiknek) köszönhetem két nagyapám, egy nagyanyám, édesapám, több unokatestvérem, nagynénik és nagybácsik megalázással és meggyalázással körített meggyilkolását azon a szép és gyönyörű „befogadó Magyarországon”. – Azokról a rokonaimról már nem is szólva, akik bár a véletlen folytán megmaradtak, de idegileg totál kikészítettetek…(vagy a ti szüleitek, vagy a nagyszüleitek).
    .
    Szóval: GYILKOSOK NEKTEK KUSS !!!
    .

  • Enterprise
    2013 szeptember 21
    8:55 de.
    Véleményünk megegyezik!

    A parittyás hangja
    2013 szeptember 21
    9:32 de.
    Parittyás, én ismertem olyan zsidót is aki elment Horthy újra-temetésére is, annyira hálás volt azért, hogy kimentette még időben.
    Olyannal is találkoztam, aki nagyszerű gyárat létesitett a Horthy korban (Remix), csak éppen a komcsik üldözték el hazulról.
    Csak két példát hoztam fel az ellen a begyepesedett hiedelem ellen, amit 60 évig tanitottak otthon a Horthy korról!
    Nem is beszélek újságírókról akik nyiltan írtak és lapot vezettek. Az akkor élő és virágzó zsidó társadalom Magyarországon már kihalt, nincs sok már belőlük, aki tanúskodna.Az is igaz, a „Horthy kor” több mint 20 évig tartott.
    Zsidótörvény, zsidó ellenes mozgalom a német nyomás és megszálls idején volt.
    Ha Horthy bűnös lett volna abban az időben, biztos vagyok benne, hogy a Nünbergi leszámoláskor elővették volna!

  • Kedves Asher Alexander !
    .
    Csak szavaid alátámasztásául:
    .
    Horthy egy nyilatkozatában ő maga jelentette ki:
    .
    „…VILÁGÉLETEMBEN ANTISZEMITA VOLTAM…”
    .
    Bandi !
    Úgy tűnik bátyád, akiről ezek szerint a nevedet kaptad, időben észbe kapott, megbánta fajvédő mivoltát, hogy tiszta lélekkel mehessen a másvilágra, még mielőtt korábbi „nyilas” bajtársai Sopronkőhidán, más hősökkel, köztük kommunistákkal együtt is, kivégezték. Térj meg te is, de még időben !!!

  • Aki azt állítja, hogy ma, Magyarországon nincs rasszizmus, annak itt a legújabb témába vágó olvasmány.
    http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/szappanokat_furtak_a_zsinagoga_keritesere/2350468/

  • FORTIMBRAS
    2013 szeptember 21
    11:14 de.
    Sajnos, az idézett Horthy szavakat kétlem.
    Sopronköhídán azért itélték B.Zs.-t halálra mert gyilkosság vádja volt felette. Véletlenül a bírót ismertem, Montrealban halt meg.

  • Enterprice!
    l941-ben a . h i v a t a l o s . Horthy-Magyarország majdnem 20’000 zsidó vallású, magyar anyanyelvű, „külhoni illetőségű” – azaz lengyel menekültet – [Bayer Zsótti féle terminus technikusszal élve: galíciai jöttmentet] zsuppolt be a Magyar Államvasutak [MÁV] marhavagonjaiba és kiszállította őket az ukrajnai harci területre, hogy átadja őket a német SS halálbrigádoknak – kivégzés céljából. Érdekes módon ennek a magyar-német kooperációban elkövetett tömeggyilkosságnak – előholokausztnak – a megmaradt dokumentumai között egyetlen „német nyomásra” utaló papírfecnit sem sikerült fellelniük az esemény elparentálásán munkálkodó Antalli kormányhivatali fogadott prókátoroknak… [Ugyanakkor ma is azzal dicsekszenek, hogy a „lengyel-magyar egyet akar” jegyében hogyan bujtattak menekítettek 2-3000 lengyelt egy balatonboglári táborban.]

  • asher alexander

    2013 szeptember 21
    3:11 de.

    Vagy itt vagy másik fórumon olvastam,hogy nem az az antiszemita aki utálja a zsidókat,hanem az,akit a zsidók utálnak.Ezt te és társaid ékesen bizonyítjátok.Eső lesz,alacsonyan szálltok.

  • Utóirat:
    .
    TUDTÁK, MIT TESZNEK
    .
    A vagonok vételezésénél Horthyék ráírták minden vényre a szállítandó áru rovatába, hogy”e m b e r . s z á l l í t á s”… (1941-et írtunk. „Mindössze” hat vasúti szerelvényről van szó.)
    .

  • Figyelő!
    Hát igen Kanada is befogadott nyilas háborús bűnösöket. Itt fent isw meglátszik ez a szellem is…

  • Te JUMBÓ !
    .
    Szerintem te még mindig ott tartasz, hogy az Eichmann pert nem volt joga Izrael Államnak lebonyolítania…
    .

  • Vissza a cikkhez!
    Szerény véleményem az, hogy a cikk írója lemaradt egy lépéssel. Az izraeli delegáció már régen hazament és semmi konkrét magyar ELLENES határozatot nem hozott.
    Most a magyar választások előtt egyesek igyekeznek a jelenlegi kormányt befeketiteni, hiszen mások az érdekeik.,
    A bizonyos „gárda” NEM a Fidesz kormány alatt alakult meg, bár hivatalosan betiltották, azért még mindig megvannak. Fegyver használatuk NINCS, tehát csak masirozni tudnak.
    Szerintem egy ocska trükk a kurucz rádiót összemosni a mai kormánnyal, éppen úgy a megválasztott parlamenti pártot, azaz a Jobbikkal-.Aki ez ellen jajgat, az nem tudja, hogy a demokráciában ha valamit, valakit megválasztanak, az marad.
    A Jobbik mindig a legnagyobb ELLENZÉKE volt a Fidesznek, sötét szövegekkel probálták elleheteleniteni.
    Ennyit az együttmüköddésről.
    Ha majd a zsinagókáat égetik, ha majd lesznek antiszemita újságcikkek komoly lapokban ellenük, ha a kormányfő mond róluk valami rosszat, akkor lehet erről beszélgetni, addig nem!

  • FORTIMBRAS
    2013 szeptember 21
    12:02 du.
    dehogyis! csak az a gond, hogy jimbo két számmal kisebb bocskait vett, így az annyira szorítja, hogy a vértolulástól nem igazán tud józanul gondolkozni 😀
    mivel ez ráadásul az aggkori elbutulással is párosul nála – a papuska ausztráliából (ahol ’56-os menekültként, sok viszontagság után, végre, egy busman befogadta a kunyhójába)REPATRIÁLT – tkp. nincs min csodálkozni 😛

  • Figyelő
    2013 szeptember 21
    12:30 du.
    „A Jobbik mindig a legnagyobb ELLENZÉKE volt a Fidesznek, sötét szövegekkel probálták elleheteleniteni.”
    aha.
    „Ha majd a zsinagókáat égetik, ha majd lesznek antiszemita újságcikkek komoly lapokban ellenük, ha a kormányfő mond róluk valami rosszat, akkor lehet erről beszélgetni, addig nem!”
    hát, persze. bencsics szólt…uff.
    ő csak tudja OTT, hogy mit lehet ITT, és mit nem.

  • A parittyás hangja

    Figyelő
    2013 szeptember 21
    11:12 de.

    „Sajnos, az idézett Horthy szavakat kétlem”
    Figyelő én meg azt kétlem, hogy egy ennyire keresztény-nemzeti elkötelezettségű, a Horthy-rendszert ideának tartó ember mint maga, nem olvasta a Horthy Miklós titkos iratait. Benne van feketén-fehéren Horthy 1940 októberében Telekinek írt levele, s benne többek között ez a mondat:
    „Egész életemben antiszemita voltam, és zsidókkal soha nem érintkeztem” A mondat második fele persze nem igaz mert valóban voltak zsidó nagytőkés barátai mint Chorin Ferenc. Figyelő maga vagy roppant feledékeny vagy tudatosan ferdíti a valóságot, csak hogy igazolja igazolhatatlan véleményét a tárgykörben.
    A következő mondata egészen elképesztő:

    „Zsidótörvény, zsidó ellenes mozgalom a német nyomás és megszálls idején volt”

    Esetleg hallott már a 1920. évi XXV. tc.-ről???
    Ezt a törvény hívják más néven NUMERUS CLAUSUS-nak.
    Magának milyen történelmi ismeretei vannak? Tudja mikor jelent meg Hitler Németország történelmi színpadán? Több mint egy évtizeddel később! Azt hiszem a nácik kivételével minden épp eszű, racionális gondolkodásra képes, elfogulatlan ember tudja hogy a magyarországi zsidó üldözés nem a német megszállással 1944-ben hanem 1920 szeptemberében a numerus claususszal kezdődött. A „keresztény-nemzeti” Magyarország akkor tette meg az első lépést a magyar holokauszthoz.
    Figyelő elhiszem hogy maga nem antiszemita, mégis nagyon komoly bajok vannak a gondolkodásmódjával, értékítéleteivel!

  • A parittyás hangja

    küszküllö
    2013 szeptember 21
    11:45 de.

    Te kis elmebeteg szardarab! Te meg azt bizonyítod ékesen, hogy mennyire irracionális a társadalmunk ahol ilyen velejéig rohadt, náci köcsögök szabadon rohangálhatnak!

  • A parittyás hangja
    2013 szeptember 21
    1:22 du.
    Parittyás, valóban nem olvastam Horthy „titkos” íratait. Most hallok róla először. Viszont ÉLTEM abban a korban.
    Mondok egy érdekeset, itt Montrealban is volt numerus claususu! A legtöbb egyetem NEM akart már több zsidó származású tanulót. Én soha nem helyeseltem ezt, de volt ilyen.
    Az egyetemeken a multban bizonyos létszám zárlat volt , csak bizonyos számú jelentkezőt vettek fel.
    De Canadában, hál Isten nem volt soha holocauszt!

  • asher alexander

    FORTIMBRAS!
    az amire maga celoz fiam,;-az a Horthy kormany 1942 -es dontese-(10%% ONHATALMULAG!!anelkul hogy arra csak egyetlen egyszer is nemet reszrol keres-koveteles lett volna!!!!!)-waggonokban kitoloncolt 28000 un,; „appatrid” zsidot!!-(ferfiakat,noket,oregeket,gyerekeket;karonulo csecsemoket)-
    kitoloncoltak oket-(tobbsegukben lengyel,nemet,osztrak,stb zsidok)-egeszen kameniec podilskij-ig ahol atadtak oket az Einsatzgruppe-A reszere amelyik ott mukodott eppen a Tragornrog-i jarasban Ukrajnaban Dr Arthur Nebe SS Obersturmbannfuhrer vezetese alatt!!!
    ezekbol es a hozzajuk csapott helyi ukran zsidokbol lett aztan a kameniec-i meszarlas!!
    a meszarlasokban a helyben allomasozo Magyar Kiralyi Taboricsendorok es Honvedek Aktivan nreszt vettek!!
    errol a buzgalomrol Dr Nebe szamol be az RSHA reszere kuldott „judenrei grossaktion”- c irasaban!!!
    rsha=reichs sicherheits haupt amt!-(mar ugye a gyengebbek kedveert)-

  • asher alexander

    figyelo!-(beobachter!!)-
    az amit ir a zsidotorvenyekrol az HAZUGSAG!!
    fiam javaslom keressen egy kituno psych-t hatha segit!!!
    -mikor tort ki a II.ik Vilaghaboru?
    1939.SZEPT.01.-en ugye??
    nos magyarazza mar meg fiam hogy HOL es MILYEN nemet nyomas volt a II.ik zsidotorvenyre,-(1939 evi IV.ik TC)-ami eletbelepett magyarorszagon-(jo harom honappal a haboru kitorese elott!!!)-1939 ev Majus ho 05-en!!!
    itt kerem a maga agyaban nem stimmel valami gyermekem!!matekbol mindenesetre 0!!!
    tanulni nem szegyen fiam!!attol hogy turultojast eszik vacsira nem lessz taltossa!!

  • bencsics élt már a horthy korszakban, méghozzá oly annyira eszmélő tudattal, hogy a numerus clausust is értelmezni tudta.
    ahhoz – ugyebár 1920-ban – bevezetésekor min. 12-14 évesnek kellett lennie. ’56-ban, mint avh által üldözött, ennek függvényében – legyünk megengedők – 48 éves volt. ma pedig sacc per kábé, ennek alapján 105 éves.
    de kombináljunk másként, és számoljunk 1919-től 1944-ig. mondjuk, bencsics – aki, mint tudjuk, élt a horthy korszakban – 12 évesként ébredt rá a zsidótörvényre, mert már akkor is rendkívül okos volt. konkrétan 1944-ben. úgy szóltak neki, mert nem ebben a közegben nevelődött.
    most akkor kb. 81 éves. erre jó esély van, mivel a kedves papa 1915-ben még muszka fogságban volt, és, gondolom, az nem tett jót a libidójának, így hát, eltartott egy darabig, míg a klárika megfogant.
    ez, persze, elég sok mindent megmagyaráz bencsics anyó jelen állapotáról.

  • A parittyás hangja

    Figyelő
    2013 szeptember 21
    12:30 du.

    Figyelő maga beszéli a magyart (így-úgy) de nagyjából ennyi kapcsolódási pontja maradt a mai Magyarországhoz. Fogalma sincs a jelen magyar valóságáról, (bár a múltról sem sok ahogy kiveszem fenti írásaiból) és olyan szamárságokat ír mintha nem is ezen a bolygón élne.

    „A Jobbik mindig a legnagyobb ELLENZÉKE volt a Fidesznek”

    A „legnagyobb ellenzék” a FideSS által benyújtott törvények 90 százalékát megszavazza, esetleg tartózkodik.
    Vona Erdélyben a franc se tudja melyik „hagyományőrző” táborban mint „legnagyobb ellenzék” nyilatkozta, hogy adott esetben készek a koalícióra a FideSS-el. Senki nem tiltakozott Orbánéktól…

    „ha a kormányfő mond róluk valami rosszat, akkor lehet erről beszélgetni, addig nem!”

    Maga miként értékelné azt a mondatát, hogy a „baloldal néha GENETIKAI OKOKBÓL ront rá nemzetére”? A legkeresztényibb!!! Semjén szerint (tudja ő a helyettes fűrer) csak a tömeggyilkosok antiszemitizmusa antiszemitizmus! Egyébként érdekes, a maga meg enterpöcs írásaiból is ezt a gondolatot érzem sugallani. Ezek szerint az normális, emberi, ha valaki
    nem követeli a zsidók lemészárlását, csak jogfosztását, esetleg kitelepítését?

  • asher alexander
    2013 szeptember 21
    1:48 du.
    Erre már válaszoltam feljebb.
    Ille István
    2013 szeptember 21
    2:07 du.
    Ille István, jót tenne beírásainak, ha nem kalkulálna a számokkal.
    De az is jót tenne, ha halvány fogalma lenne az akkori időkről!

  • A parittyás hangja
    2013 szeptember 21
    2:18 du.
    Úram, úgy látom, hogy ismét indulatból írkál.
    Kicsit összeszedve, mit is akar nekem mondani?

  • Lélfai Szilárd

    asher alexander

    „lelfai!
    maga neonyilas !!!mar mashol is zsidoztal rendesen!!-(mas forumokon!!nem mindenki vak es suket!)”

    Csak egyetlen „zsidózó” megszólalásomat idézzed, könyörgöm!

  • Soha életemben nem voltam antiszemita, sőt!
    Amit írók, azt ellenzéként írom a fenti cikkre, mert EZ ami hazudik!

  • A parittyás hangja

    Figyelő még némi adalék Horthyról
    Forrás Carlile Aylmer Macartney történész professzor (Kent, Anglia, 1895. jan. 24.-London, 1978. jún. 18.) October Fifteenth című munkája. Róla egyébként a Magyar Katolikus Lexikon (az magának ugye elég hiteles?) ezt írja: „Művei forrásértékűek, adatokban gazdagok, tárgyilagosan alkotnak ítéletet és megértőek Mo. iránt.”

    Ezt írja Macartney: „…utólag azt állította nem volt tisztában azzal, hogy a zsidókkal mi történik, saját korabeli feljegyzései, a magyar diplomaták hozzá intézett jelentései és Hitler személyes közlései ennek ellenkezőjét bizonyítják. Horthy nem tett egyebet mint Poncius Pilátus, mosta kezeit, de nem javasolta a németek egyetlen követelésének elutasítását sem”
    Figyelő maga élt abban a korban, én viszont sokat tudok róla…

  • A parittyás hangja
    2013 szeptember 21
    2:42 du.Macartney véleménye, szerintem, könnű itélkezni.
    Egy olyan helyzet állt elő Magyarországon, amit egy külföldi nem érthet meg.
    Hitler biztositotta egy részét Erdély visszajövetelének, amibe Horthy bedőlt. Elismerem, És a többi akkori politikus is.
    Nincs szándékomban védeni Horthyt, soha sem szerettem. De a történelmi ténykhez szeretnék hű maradni.

  • A parittyás hangja

    Figyelő drága, na meg ne sértődjön nekem megint!:) Higgye el nem akarom bántani! Csak próbálok rávilágítani arra mennyire nem a racionális valóságnak megfelelően látja, láttatja a magyar viszonyokat. Azt akartam mondani, hogy a FideSS és a Jobbik kéz a kézben jár a Horthy-rendszert revitalizáló úton. Melyik mondatomat nem értette érzékeny kis virágszálam?
    Hozzam a Mosó Masa mosodáját? 🙂

  • A parittyás hangja

    Figyelő
    2013 szeptember 21
    2:41 du.

    Tudom, hogy nem az!!! Nem gondolok és nem is állítok ilyet, sőt becsülöm ezért! De bosszant mikor csacsiskodik, viszont eszembe sem lenne megbántani. Ezt már egyszer megbeszéltük!
    Na nyugodjon meg szépen, semmi hiszti, inkább mondja meséljek még a Horthy korról? 🙂

  • Lélfai Szilárd

    A parittyás hangja
    „Lélfai Szilárd, a zsigeri antiszemitizmusod amit múltkor oly önérzetesen tagadtál itt van ebben a mondatodban.”
    – első kérdésem: mi az a zsigeri antiszemitizmus? A könnyebbség kedvéért ide másoltam a zsigerek meghatározását! 🙂
    „Mindazokat a szerveket, melyek az anyagcsere, a gázcsere, a vizelet kiválasztás és a fajfenntartás szolgálatában állnak, zömmel a nagy testüregekben helyezkednek el, és a külvilággal közvetlen vagy közvetett összeköttetésben állnak, zsigereknek nevezzük. Tehát mi az a zsigeri antiszemitizmus?
    – Amit A.A. javasolt az nem egy normális ember, nem egy tisztességes zsidó ember, hanem egy idióta anarchista ötlete, javaslata! Szerintem még a „liba médele” sem talál ki ilyet, bár mennyire is utálja a magyarokat!
    – Ha nem érted a mondanivalóját egy hozzászólásnak, ne a hozzászólást hibáztasd! Javaslom az illével beszélgessetek, őt sem érdekli semmi, csak fújja a saját hülyeségeit, és a barlandi gőtéktől próbál némi intelligenciát szerezni!

  • A parittyás hangja

    Lélfai Szilárd
    2013 szeptember 21
    2:41 du.

    Valóban nincs ilyen megszólalásod, a múltkori „nemesi” csörte után keresgéltem kicsit de tény, nem lehet ezt rád fogni. Viszont sokszor kétértelműen fogalmazol, és ha valaki ki van hegyezve erre a témára, a kétértelmű megfogalmazást egyértelműnek fogja látni…

  • Enterprise,Lélfai,Jimbó!

    Teljesen igazuk van „ezek” a saját fajtájuk szégyenei és
    helyesbítenék, nem terjesztik hanem GERJESZTIK!!!!az antiszemitizmust,mindenhol,persze aki itt él,normális és
    vannak zsidó barátai,ismerősei azok nem hagyják magukat
    provokálni,de sokaknál bizony megvetést és gyűlöletet vált
    ki ez a sok hazugság,szenny!
    Itthon háborítatlanul és békében él együtt zsidó és keresztény,nincsenek gyilkosságok ,üldözések,arról már nem is
    beszélve,hogy a nagy elnyomás közepette sokkal jobban
    élnek mint mások,akár vallásosak akár nem.
    A zsidókról azt tartják,hogy okosak,nos itt vannak a kivételek!Na ezért erősödik a jobbik az ilyen hülye,hazug
    alakok miatt,akik sokan elhúzták a belüket a jobb életszínvonal miatt és a kutya sem üldözte őket és kintről osztják az észt…….

  • A parittyás hangja

    Lélfai Szilárd
    2013 szeptember 21
    3:04 du.

    Hallottál te már az átvitt értelmű szavak fogalmáról? Ha már ennyire „nemzeti” érzelmű vagy (sic) érdemes lenne nagyobb figyelmet fordítanod a magyar nyelv alapjaira és kivételes gazdagságára!
    Ajánlom figyelmedbe Grétsy László munkásságát!
    Egyébként ezt bírom a legjobban amikor a „nemzeti” érzelmű magyarokról kiderül, hogy csak a zászló lengetésben, a leveses tányér nagyságú kokárdák viselésében, meg a kiskondás divatban óriásiak, a klasszikus magyar műveltségtől viszont fényévekre vannak. Roppant szánalmasak vagytok!

  • Figyelő!
    Bizony nekik sincs (sokaknak ,akik nem is itt élnek,de mocskolódnak a mai Magyarországról…)elképzelésük,hogy mi van itt!!!!!
    Ki védi meg a magyarokat az ilyen aljas uszító,gyűlölet-
    beszédtől,ugyanis a zsidókon kívül(többen!!!)mások is élnek ebben az országban,akik szeretnének békét és toleranciát!
    Az nem tetszik nekik,hogy a törvény a normális többséget is megvédi!
    Neked és a többi normálisnak is javaslom kattanjatok rá a
    KMOSz (Kanadai Magyarok Országos Szövetsége)cikkére(google) ) a
    keresőben és elolvashatjátok a véleményüket erről…..
    a fórumról,meg az alapítójáról is.!!!!!
    A világban máshol élő magyarok többsége elítéli a hazugságaikat és elhatárolódik tőlük!!!!!Érdemes elolvasni!!!!!!

  • Küszküllő,Lélfai,Varga!

    Nektek is ajánlom elolvasni a KMOSz véleményét erről a fórumról,tisztán látás végett…..

  • A parittyás hangja

    Marcsi
    2013 szeptember 21
    3:55 du.

    Te tényleg ennyire elmebeteg vagy?!
    IDÉZD IDE AZ FENTI BEJEGYZÉSEKBŐL AZ USZÍTÓ MONDATOKAT MOST, BAZDMEG!!!!!

    „a zsidókon kívül(többen!!!)mások is élnek ebben az országban,akik szeretnének békét és toleranciát!”
    Mi van??? Te mégis hol élsz?
    Menj már el egy jobbikos gyűlésre, egy gárda avatásra, egy focimeccsre, egy „béke”menetre, egy kurultájra. Te ezt bírod állítani, hogy a zsidókon kívül itt mindenki békét és toleranciát akar???
    Hogy van képed ennyire nyilvánvaló baromságokat leírni???
    És csak ennyit tudsz, uszítanak, gyűlölködnek, blablabla!
    Írd ide a KONKRÉTUMOKAT, TÉNYEKET amik alapján véleményt formálsz! Az valahogy mindig lemarad!

    ÁSD EL MAGAD BAZDMEG! ÁSD EL MERT A FÖLD NEM HORDOTT A HÁTÁN MÉG EGY ILYEN DEGENERÁLT, HAZUG VÉGLÉNYT!
    Na most jöhetnek az illemórák…!

  • Parittyás!
    Te egy sötét,bunkó elmebeteg vagy!!!!!
    Ha tudnál olvasni pontosan azt írtam,hogy az ilyen hülyék,
    hazugok miatt erősödik a JOBBIK,akik azért nem ölnek ugye?
    Aztán körülöttünk több országban van szélsőjobboldali párt,amelyeket kint is és itthon is kordában lehet tartani!
    A JOBBIK egyébként szavazás útján jutott be a parlamentbe,több dologért lehet kritizálni őket,de bizony
    a magyarságot illetően vannak jogos elképzeléseik.
    A Gárda meg nem azonos velük,ha bizonyos dolgokban hasonló
    a nézetük,akkor sem,az utóbbiak valóban radikálisak,szélsőségesek,többször betiltották
    őket,de csak vonulnak,hőbörögnek fegyverük nincs,nem ölnek.Egyébként soha nem voltam egyetlen gyűlésükön sem,de máshová sem járok!
    Ti viszont kártékony szélső balosok vagytok,de nagyon,többen cionisták!
    Na gyógyszert bevenni,de ne piával……

  • Ja illemóra…. neked?te szerintem iskolába sem jártál és az utca nevelt,vagy jobb híján beírattak egy kocsmába….mint
    itt többeket,de csak rajta még jobban lejáratjátok magatokat
    bár azt hiszem ez már régebben megtörtént!

  • asher alexander
    2013 szeptember 21
    1:48 du.

    A német nyomás nem a világháború kitörésével kezdődött. Az alant felsorolt események mind a világháború kitörése előtt, német nyomásra történtek. Más kérdés, hogy nekünk muszáj volt-e behódolni a németeknek?

    – Anschluss, Ausztria bekebelezése 1938-ban.

    – Első bécsi döntés 1938. november 2-án

    – Szudétavidék Németországhoz csatolása, majd Csehszlovákia megszállását 1939-ben

  • 1920. évi XXV. tc. törvény, NUMERUS CLAUSUS
    http://www.rubicon.hu/magyar/oldalak/numerus_clausus/‎

    A NUMERUS CLAUSUS röviden előzménye, hogy Trianon után az elcsatolt országrészekből a magyar nyelvű tisztviselők tömegei (köztük sok zsidó) áramlottak a csonkaországba, ami konfliktust teremtett a munkahelyek betöltésében és az egyetemi helyekre való jelentkezésnél. A törvényben a felvehető zsidó tanulók számát a zsidóság számarányához igazították. A kívülrekedtek úgy próbálták megoldani a helyzetet, hogy külföldi egyetemekre jelentkeztek.

  • Ide irom megegyszer:Erdekes a cikk, csak nem igaz. En jartomban-keltemben zsidozast csak zsidoktol hallok, ciganyozast csak ciganyoktol. Gondolom a szerzo ezekben a korokben forog.
    Ezt lehetne meg targyalni, de latom semmi ertelme…Itt mar mindent elmondtak, pro es contra. Gyi te vesszoparipa…

  • Ezúton szeretném kérni a tisztelt cikkírót, hogy a cikkben megnevezett emberekről írjon néhány sort, hogy miért is fasiszták és neonácik?
    Leginkább az alábbi nevekre lennék kíváncsi:
    – Wass Albert
    – Horthy Miklós
    – Nyírő József

    Mondhatni, hogy jövőre lesznek a választások, melyen minden magyar állampolgár leadhatja voksát egy pártra. Ez a rendszerváltás óta adott. Mégis, nem értem, hogy miért kell tényeket elferdíteni? Aki itthon él minden nap szembesül a problémákkal, tudja miről van szó. Az, hogy végre szó esik egyes problémák megoldásáról, nem jelenti azt, hogy valaki náci, vagy neonáci. Ez olyan, mintha valaki a napenergiával való hasznosításról beszélne, és kikiáltanák zöld terroristának. Én is szívesebben élnék olyan országban, ahol nincsenek problémák vagy éppen csak arról kellene beszélni, hogy mire mennyi támogatást adjunk. Sajnos a magyar társadalomban a rendszerváltás óta, igen súlyos problémák vannak, melyek csak egyre mélyebbre gyökereznek, és ha nem nézünk vele szembe, akkor bizony-bizony nagy baj is kibontakozhat abból, ami most még egyszerűen megoldható lenne. Nem mondom, hogy minden tökéletes és el lehet menni mellette felháborodás nélkül, nem mondom, hogy ez egy egyszerű harc, de igenis vannak olyan dolgok, amiről már beszélni kell, nem lehet a szőnyeg alatt hagyni. Az, hogy az ember például megoldást keres a romák problémáira, még nem biztos, hogy egyenlő a nácizmussal. Kérdem én, mit tesznek a közel harminc éve hatalmat kapott roma vezetők és mit tesznek a politikusok a romák felemeléséért. Semmit. 30 éve megy az agymosás, a támogatások az integrálódásért és cserébe mit kapunk. Hogy a magyarok neocáik, nem befogadó nép. Kérem szépen ez nem így van. Nincs is rá jobb példa, mint a magyar történelem. Mindig másoknak akartunk megfelelni, más igazát erőltettük a saját népünkre. Ezzel még nem is lenne olyan hatalmas probléma, de miután ezt mind megcsináljuk utána még minket vádolnak meg ilyen alapvető hazugságokkal. De mondhatnám azt is, hogy sok dolgozó ember nem keresi meg itthon a nettó minimálbért (nagyjából 300 dollár), de a közüzemi számlák (kb 200 dollár) és megélhetés már nem nagyon valósítható meg 500 dollár alatt. Mindenki tudja, hogy munkahelyekre van szükség (pl. miért van az, hogy egy ausztiai munkás 1500 dollárt keres, míg egy magyar csak 200-at). Ezeken kellene gondolkodni és megoldást találni. Nem félmegoldást, nem humbuk megoldást. Kérem nézzenek magukba és várom a cikkíró válaszát.

  • asher alexander

    -es mindezeknek SEMMI KOZE ahhoz hogy az 1939-ben fuggetlen magyarorszag-on kiadjak onhatalmulmag,-(barmifelme kulfoldi nyomas nelkul!!!!!)-az elso es masodik zsidotorveny-t!!
    sardijani!!
    hiaba gyozkodsz nem tudod nekem-(eppen nekem aki at is eltem!!)-bemagyarazni!!

  • Noszticzius Judit

    Garai-Édler Esztert meg kéne erősíteni, hogy sikeresen harcoljunk a nácik ellen !!!!!!!!

    A NÁCIMENTES MAGYARORSZÁGÉRT !!!!!!!!!

  • Latom, hogy a tema – jogosan- ma is- tobbunket
    foglalkoztat.
    Mivel en nem valasztok nalatok- nem lehet
    agitalassal vagy politizalassal vadolni, de ha
    ujra elohozzak a TORTENELMI TENYEKET- hozzajarulok
    egy szalmaszallal.
    Fortimbras, eddig nem talalkoztam veled a forumon,udvozollek.
    Igazad van- a szavaknak erejuk van- a szavakkal
    gyilkolni lehet.

    Reszemrol csak ket orszag vezetoinek es polgarainak
    viselkedeset szeretnem osszehasonlitani- a Masodik
    Vilaghaboru idejen- es utana.

    1}Bulgaria- amely NEM ENGEDTE ELHURCOLNI ZSIDO
    allampolgarait, es BOCSANATOT KERT A TERULETEN
    LEVO GOROG ZSIDOK ELHURCOLASAERT.

    http://www.stop.hu/kulfold/bulgaria-megvedte-zsido-lakossagat-dokumentumkiallitas-a-70-evfordulon/1136146/

    2}Hallottatok a pogromrol Kunmadarason 1946-ban,
    a haboru UTAN, ahova maroknyi zsido MERESZELT
    VISSZATERNI?
    Erdemes elolvasni- bar kisse hosszu-hatha tanultok
    valamit belole- zsidok es nem zsidok.

    http://www.multesjovo.hu/hu/aitdownloadablefiles/download/aitfile/aitfile_id/1227/

    Nem felejtjuk ezt sem- mint ahogy nem felejtjuk
    a Nepek Igazait- ilyenek is voltak- Magyarorszagon is-
    de nagyon kevesen- es nem Horthy es kormanyaban.

  • Sardi Jani,
    Anyam occse, erettsegije utan-nem volt
    elegge „magyar”- hogy felvegyek az orvosi
    egyetemre{nem minden zsidonak volt penze kulfoldon
    tanittatni gyermeket}-annak ellenere hogy apja{nagyapam}
    az Elso Vilaghaboru magyar katonaja volt.
    Kesobb a Donnal esett el- mint „munkaszolgalatos”.
    Ugy latszik, meg mindeg vannak „legmagyarabbak”-
    mert mikor pontosabb adatokat akartam egysegerol-
    a Hitkozseghez utasitottak.

    Kulonben, bar mennyire nehez, en is igyekszem
    targyilagos lenni, amikor a Nepek Igazairol
    irok- es itt nem csak Reviczky Imrerol-
    akit elismertek.
    Nem felejtettuk el Dayka Margitot-aki a bebortonzott
    Hana Szenest{Szenes Aniko} latogatta kivegzese elott,
    Javor Palt, aki nem csak hogy nem tagadta meg
    zsido feleseget,hanem igyekezett segiteni uldozott
    baratain.
    Kesobb emigralt, es mikor visszatert Magyarorszagra-
    igy hallottam- kisdiak koromban-pofonvagta Pager Antalt-
    aki kezet akart fogni vele.

    Igaz, hogy most nem irodalomrol van szo, de hadd
    alljon itt egy IGAZ MAGYAR VELEMENYE-AKI A
    KOR TANUJA VOLT- ILLYES GYULAE”

    http://www.magyarvagyok.com/kultura/irodalom/a-hazaszeretet-versei/a-masodik-vilaghaboru-alatt-es-utan/1961-Illyes-Gyula-Mustra-az-1944-es-versekbol.html

  • Lélfai Szilárd

    A parittyás hangja
    Először is kösz, hogy észrevetted: nincsenek sem antiszemita, sem rasszista megszólalásaim! Az inkriminált kifejezést tényleg csak olyanokra alkalmazom, akik durván szembe mennek a többséggel (és a szerintem helyessel)! Ezért nem szeretem a Jobbikot sem mert vannak részigazságok az elveikben, de összességében elvetendő az egész ideológiájuk!
    – Hasonlóan, csak ellenkező előjellel mondom azt is: a magyarországi zsidók döntő többsége a békés, nyugodt életre vágyik, nem foglalkozik néhány idióta náci, kellően el nem ítélhető cselekedetével!
    – Már feltettem a kérdést, igaz senki nem válaszolt rá: ha a magyarok a legrasszistábbak, akkor miért itt rendezték meg a Zsidó Világkongresszust, miért állapították meg, hogy nincs is kirívó antiszemitizmus?
    (tudom a Világkongresszus vezetői is „lefeküdtek” O.V.-nak)!
    – Melyik az az ország a Világon ahol nyugodtan, békésen, színvonalas Zsidó Fesztivált lehet rendezni?

    És akkor jön egy Konferencia ahol megállapítják néhányan, hogy Magyarországon erősödik a nácizmus és magyarország a legrasszistább ország Európában!
    Az aláírók Hanti Vilmos elnök,Szekeres István, Dr. Borsány György alelnökök, Pál Gizella és Dr. Lebovits Imre, Kerecsényi Zoltán ügyvezető, Barát Tamás kuratóriumi elnök, Garai-Édler Eszter és Garai Róbert.

    Innentől kezdve kollaboráns mindenki aki nem ért egyet a fenti társasággal!?

    – És akkor jön A.A. hozzászólása, alakítsunk egy olyan náci, félkatonai szervezetet aki majd a mi szánkíze szerinti rendet teremti meg! (volt valami sikertelen piktor, aki hasonlóan kezdte!)

    – volt egy másik kérdésem, ha igaz Avihoz: mi a véleménye az amerikában alakított MÁV-val szembeni pertársaságról?
    Választ erre sem kaptam, már nem is érdekel, viszont az ilyen, vagy hasonló „reklámok” azt hiszem mindenkit irritálhatnak”! Szerintem ez a „Holokauszt mint üzlet” kategória, és a zsidóság értelmesebb része el is határolódik tőle.

    Azt hiszem kicsit hosszan válaszoltam, sajnálom, de remélem sehol nem voltam félreérthető!

    Lazításnak egy vicc:

    -Anyuka! Az iskolában csúfolnak a gyerekek, hogy nagy a fejem!
    – Dehogy nagy a fejed Pistike! Szaladj le a zöldségeshez és hozzál 10 kiló krumplit a sapkádban!

  • asher alexander

    izraeli!
    -nem csak kunmadarason volt pogrom 1946-47-ben!!
    volt pl b udapesten a XIX-ik keruletben es VIII-ker-ben is a ferenckorut-ulloi ut sarkanal!!-de persze dorogon es esztergomban is!!

  • asher alexander

    1972-ben Somogyban volt egy Pogrom!!
    az ok egy kereszteny kislany eltunese volt!!Egy oreg zsidot lottek le!!
    -kesobb a kislany elve elokerult,elszokott otthonrol mert rossz jegyet kapott az iskolaban!!
    SENKIT NEM vontak felelossegre az Oreg zsido megoleseert!

  • A parittyás hangja

    2013 szeptember 21
    1:32 du.
    Abban egyetértünk, hogy a szaladgáló-ficánkoló nácik mind-mind „köcsögök”.Viszont nincsenek ÉRVEID (!) csak gyalázkodó semmitmondásaid. Minösítés:elégtelen.

  • izraeli

    2013 szeptember 22
    5:24 de.
    Két kérdésem van:milyen jogok illetik meg a „fajmagyarokat” Izraelben?
    Mit akartok?A borzalmas holokauszt ürügyén évtizedekkel az események után is ti akarjátok megszabni,mit szabad és mit nem egy európai nemzetnek?Éljetek az alternatívák kínálta lehetöségekkel,válasszatok!Gyurcsányt idézve:”el lehet menni”!

  • asher alexander

    „kuszkullo”
    „fajmagyarok” izraelben????hol te?!!!mutasd mar!!!!

  • Christopher Adam

    Küszküllö,

    szerintem azzal Magyarország is veszít ha simán hagyjátok – sőt, még azt is támogatjátok – , hogy egy egész közösség távozzon az országból ha azt érzik és tapasztalják, hogy származásuk miatt nincsenek biztonságban. Nézd át a magyar Nobel-díjasok listáját és többek között innen is érszreveheted, hogy mennyivel lenne szegényebb a magyar nemzet ha ez a hozzáállás kerülne felszínre.

  • OK!!
    tegyuk fel hogy az osszes zsido elhagyja magyarorszagot!!
    mondom az OSSZES-mar ugye a felreertesek elkerulese vegett!
    termeszetesen vagyonostol-mert arra appellalni hogy azt azert csak ugy „adjak oda ajandekba” nagyfoku hulyesegre vallana!!!
    kerdem en!!
    mi maradna ott??
    szerintem ures kenyerre valo sem!!
    mert egy ilyen foku kivandorlas eseten kivonodik automatikusan az Osszes Izraeli cegek altal oda beleolt penz is az utolso cent-ig!!

  • -ez esetben pl,;-totalisan osszeomlana pl,;-alig egy het alatt a teljes magyar gyogyszergyartas!!
    azt ugyanis izraeli penzen mentettek at!!
    akkoriban nem hallottam-olvastam a nagyfoku zsidok ellenes pofazasokat!!erdekes ugye??
    nem minden esetben budos a zsidok penze mi??

  • Erdekes,hogy ebben a temaban, senki nem tud mar ujat mondani. Mindenki ismetli onmagat, vagy valaki mast.
    C.A.! Remeltem volna, hogy legalabb Te talalsz valami uj mondani/irni valot. Dacara, hogy igazad van, de ez mar elcsepelt es vita pont. Ennyi.

  • A nem kimaradt a vita pont elol. Sory.

  • Lélfai Szilárd

    C.A.

    Megint a ló túloldala!
    „… egy egész közösség távozzon az országból ha azt érzik és tapasztalják, hogy származásuk miatt nincsenek biztonságban”
    Senki nem akarja, hogy egy egész közösség távozzon az országból! Ezt egyedül néhány olyan, magát felkent képviselőnek hívő terjeszti, akik az egész világgal ezt akarják elhitetni! Ha ezek ezt így érzik, pl. a fenti cikk szerzői, nyugodtan távozhatnának, nem sok követőjük lenne!

  • asher alexander
    2013 szeptember 22
    2:30 de

    Nem akarok semmit „belemagyarázni” semmibe. Korábbi hozzászólásodban ezt írtad:

    ” a masidik zsidotorvenyt,;-(1939 evi IV.ik TC=eletbelepett magyarorszagon 39 ev Majus ho 05-en!!!!)-
    mikor is tort ki a II.ik Vilaghaboru 39 Szept 01-en ugye?
    nos jo harom honappal elotte Majusban HOL volt barminemu Nemet nyomas a IV.ik TC-re!!??? ”

    Te akarod elhitetni, hogy a II. Világháború kezdete előtt nem volt német nyomás. Felsoroltam néhány nemzetközileg
    ismert esetet.
    Abban lehet igazad, hogy a nyomásnak nem feltétlen kellett volna eleget tenni. Sztálin megüzente Horthynak, ha nem lép be a Szovjetunió ellen a háborúba, akkor a szövetségesek győzelme estén Erdélyt Magyarországhoz csatolják. Horthy Hitler győzelmében bízott és – sajnos – mellette döntött. A megszállás így sem maradt volna el, és a holokauszt sem, legfeljebb lett volna ellenállás. Akkor pedig, mint fegyveres katona estél volna el.

  • Christopher Adam

    2013 szeptember 22
    9:57 de.
    Adam,nyitott kapukat döngetsz!Ismerem a magyar Nobel-díjasok névsorát.Lepödj meg:nagyon sok fantasztikus zsidó BARÁTOM van,de egy olyan sincs köztük,aki „faji alapon”túlzásokba” esne.Valamennyien szuper fejek.Köztük és az itt hetvenkedök között az az alapvetö különbség,hogy az „én zsidóim” egyszerüen „csak” embernek érzik magukat,nem kiválasztottaknak.Legyen világos:minden demokratikus ország minden állampolgárát azonos jogok illetik meg!Söt,ha kisebbségröl van szó,a pozitív diszkriminációt is indokoltnak tartom.De!A múlt szörnyüségeire hivatkozva nehogy már ök diktálnák a többségnek!Arról már nem is beszélve,hogy európai viszonylatban jelenleg Magyarország tesz meg mindent azért,hogy ebben a kényes kérdésben békesség legyen.Tessék már méltányolni!

  • sárdi jani
    2013 szeptember 22
    11:01 de.
    Érdekes, Sztálin „ajánlatáról”, most hallottam először. SEM a kommunizmus alatt, sem utána ezt sehol nem mondta, írta senki. Eddig történelmi forrásaid hitelesnek bizonyultak, de a fentit fenntartátással fogadom csak el..

  • Sardi Jani es Figyelo!
    Kar, hogy nem olvastatok el amit kuldtem-
    osszehasonlitas celjabol- elso postomnal.
    Bulgaria- amelyre a tengelyhatalmak szovetsegesekent-
    nagy nyomas nehezedett- hogy deportalja zsido allampolgarait
    megtagadta azt.{70 eve}.
    Tette ezt az Egyhaz es a parlamenti kepviselok
    jovahagyasaval es a bolgar nep hozzajarulasaval.
    Igy mentettek meg 50.000 bolgar zsido eletet 1943-ban.
    Elismertek hogy nem sikerult megmenteniuk a bolgar
    igazgatas alatt allo 11.000 zsido eletet Gorogorszagban,
    Macedoniaban es Szerbiaban, es bocsanatukat kertek.
    Igy is lehetett- volna.

  • A parittyás hangja

    Lélfai Szilárd
    2013 szeptember 22
    7:03 de.

    Azt hiszem ez a téma túl szubjektív, és mindenki érzelmi alapon közelít hozzá, ezért van hogy a két oldal leginkább elbeszél egymás mellett, és képtelenek vagyunk megérteni a másikat még akkor is ha objektíve igaza van. Mondok egy példát. Azt kérdezed „ha a magyarok a legrasszistábbak, akkor miért…” Asszem senki nem állított ilyet, hogy a magyarok a legrasszistábbak! Az állítás az volt Magyarországon a legerősebb az antiszemitizmus. És ez pontosan ugyanolyan mint mikor Orbán tudatosan, csak hogy érzelmileg hasson a választóira azt mondja -az EU elítélte a magyarokat- ami egész konkrétan nem igaz, hiszen az EU a magyar kormányt ítélte el mondjuk a Tavares jelentés elfogadásával. A magyar kormány (elvileg…) a magyarokat képviseli, azokért dolgozik, azoknak tartozik felelősséggel de nem egyenlő a magyarokkal! Ha hibázik, rosszul csinál valamit, nem tartja be szerződésben vállalt kötelezettségeit, az nem a magyar társadalom hibája és felelőssége ha nem egész konkrétan a regnáló kormány nevesíthető tagjaié. Szóval ha egy konferencia azt állapítja meg hogy Magyarországon a legerősebb az antiszemitizmus azzal nem azt mondja hogy a magyarok a legrasszistábbak mert az államról beszél s nem a népről. Arról beszél hogy az országban erősödnek az antiszemita jelenségek ami objektíve igaz még akkor is ha az is igaz amit írtál, hogy sok a zsidóság kultúráját, hagyományait ápoló program, szervezet, esemény is van és ezek -vita nincs róla- zavartalanul működnek. De egyre hangosabbak a gárda típusú szerveződések, egyre civilizálatlanabb kijelentéseket enged meg magának a Jobbik mint parlamenti párt, foci meccsre gyakorlatilag normális ember pláne a családjával már nem jár, pedig -biztos emlékszel- 20-30-40 éve egy fővárosi rangadó a legfontosabb, ünnepi hangulatú, vasárnapi családi esemény volt Budapesten. Ma már leginkább csak egy náci nagy gyűlésre hasonlít. A jobboldali médiában rendszeresek a burkolt vagy nem is annyira burkolt zsidózó kijelentések. Mindezek tagadhatatlan, tényszerű jelenségek. A konferencia ezekről a jelenségekről, és a növekvő tendenciákról beszélt de NEM a magyarokat teszi felelőssé -hogy is tehetné- hanem a magyar államot ami azt jelenti -és szerintem ez igaz- hogy a magyar kormányzat sablonos nyilatkozatokon kívül nem tesz valódi intézkedéseket a rasszista megnyilvánulások ellen, sőt sok esetben hallgatólagosan támogatja, mivel potenciális szavazóként tekint a szélsőjobb tömegbázisára is.

  • A parittyás hangja

    küszküllö
    2013 szeptember 22
    11:29 de.

    „De!A múlt szörnyüségeire hivatkozva nehogy már ök diktálnák a többségnek!”

    Küszküllö, ez egy állandóan visszatérő vád amit hangoztattok valamilyen formában, és egész egyszerűen nem értem! Tényleg nem! Komolyan kérem, megmagyaráznád mire gondolsz konkrétan mikor ezt írod! Esetleg tudnál idézni valakitől (politikus, közszereplő, író, művész, bárki) bármilyen nyilatkozatot, publicisztikát amiben zsidó származása okán több jogot, privilégiumokat, különleges bánásmódot követel magának, mitöbb diktálni akar a többségnek…
    Szóval ezek azok a dolgok amik ellehetetlenítik a párbeszédet, amikor olyasmibe kapaszkodtok ami teljesen alaptalan. De ha nem így van cáfolj meg kérlek, és ha igaz tényekkel, konkrétumokkal tudod tenni, be fogom látni a felelősségünket!

  • A parittyás hangja

    Figyelő
    2013 szeptember 22
    11:39 de.

    1941 június 23.-án, vagy valamikor azokban a napokban Molotov magához kérette a magyar nagykövetet (nem emlékszem a nevére) és elküldetett vele egy táviratot a magyar kormánynak melyben felajánlotta, ha Magyarország semleges marad, a háború után tárgyalni fognak a második bécsi döntéssel visszacsatolt észak-erdélyi területek megtartásáról. Nem érkezett válasz a táviratra… A hadba lépés után haza rendelt nagykövet rákérdezett Bárdossy Lászlónál megkapták e a táviratot de az letagadta.
    Viszonylag sok történelmi munkában megtalálhatja a pontos adatokat erről az egyébként szerintem roppant fontos momentumról, de érdekes, Márai is részletesen ír róla a Hallgatni akartam című könyvében. Azért írom ha esetleg meg van magának.

  • izraeli

    Olvastam első hozzászólásod is, de elhívtak a sz.géptől, csak Ashernek volt időm válaszolni.

    Nem a saját véleményem írtam, hanem feltettem a NUMERUS CLAUSUS-t, és röviden ismertettem, hogy – egyáltalán – tudjuk miről vitatkozunk.

    Az összmagyarság szociológiai összetétele más volt, mint a magyar zsidóságé. A magyarság nagyobb része falun élt és mezőgazdasággal foglalkozott, nem törekedett egyetemekre. Viszont, beleszámolták őket, mikor a felvehető diákok számát meghatározták. A zsidók alapvetően városlakók voltak, ezért súlyosan érintette őket a korlátozás. Ezenkívül, nemzetiségként határozták meg őket. Holott, ha vallásként tették volna, akkor nem lett volna korlátozás.(Megjegyzem, az evangélikusok közt is lényegesen magasabb volt az felsőfokú végzettségűek aránya, mint a katolikusoknál.)
    A mellékletben olvashattad, hogy vidéken eleve sem vették olyan komolyan törvényt, aztán a gazdaság fejlődésével csökkent a jelentősége. Az a helyzet, hogy hiányoztak az elcsatolt területek egyetemei.

  • asher alexander

    Ja igen! Az vajon nyomás gyakorlás-e, hogy Hitler az elcsatolt területekkel (Felvidék, Kárpátalja, Erdély, Délvidék) zsarolta Horthyt?
    Más kérdés, hogy Hitler kezéből helyes volt-e elfogadni bármit.

  • Lélfai Szilárd

    A parittyás hangja
    – Elsőként meg kell, hogy mondjam meglepett, közönséges kifejezésektől mentes válaszod! Sokkal szimpatikusabb amikor értelmesen, logikusan írsz!
    De, idézlek:- „Asszem senki nem állított ilyet, hogy a magyarok a legrasszistábbak!”
    Az üzenet 1. pontja:- „Nemzetközi felmérések bizonyítják, hogy hazánk lakossága az idegengyűlölet, a rasszizmus és antiszemitizmus terén a leginkább fertőzöttek között van Európában.”
    – A focimeccsekkel kapcsolatban van igazságod, de ott is csak egy rétegaz, aki csak a balhé kedvéért megy ki, és mindegy nekik, hog zsidó, cigány, néger vagy bármely náció, csinálják a heccet! Biztos vagyok viszont abban is, hogy a szélsőjobb pont emiatt a megnyilvánulásai miatt fokozatosan veszít is a népszerűségéből, s ezt majd a választáson elért eredményeik is bizonyítani fogják!
    – nem akarok küszküllő hívatlan prókátora lenni,de: a 4. kommentelő, A.A. ötlete akasztott ki engem is, és ez a válasz a kérdésedre is! (Ide másolom, ne kelljen keresgélned :))
    asher alexander
    2013 szeptember 21
    2:38 de.
    Eszterke!
    liber mädele!!
    -szerintem meg itt lenne az ideje regota egy “ellensulykent” fellepni tudo-(kitunoen kikepzett,…tudod jol hogy Van ra mod ha kell!!)-”zsidogarda” feallitasara!!!
    gondolok itt most olyan kozponti iranyitasnak alarendelt csoportokra,akciobrigadokra mint pl,; az IRGUN TSVAI LEUMI volt,vagy pl mint a HAGANAH vagy a PALMACH!!
    tessek belatni vegre hogy a nacik CSAK az elrettento ERO nyelven ertenek szot!!
    -anno az “anglis”-ok Yirusalaim-ban………….ertettek nagyon hamar!!!most is igy lesz!!
    minden Europai-(van olyan is mindenhol!!)- J.D.L. group csak az adott jelzesre var es……!!

    -Szerinted ez mi?

  • Figyelő

    Egyszer már felhívtam a fórumozók figyelmét, hogy az Echo TV-ben egy érdekes sorozat megy Magyarország II. Világháborús szerepéről. A műsorvezető Vámos György, aki nem csinál titkot zsidóságából, és külön kiemeli a holokauszttal stb.-vel kapcsolatos részeket. A MAZSIHISZ-ből is hívott vendéget.
    Szerintem valamelyik részben hallottam, Sztálin üzenetét Horthynak.
    Az a baj, hogy béna vagyok a számítógéphez. Hol sikerül valamit feltennem, hol nem. Megpróbálom. VIDEO

    http://www.echotv.hu/kiut-tobbszemkozt-2013-09-21-kiut-tobbszemkozt

  • Lélfai Szilárd

    sárdi jani –

    Azt elfelejtetted hozzátenni az izraelinek írt válaszodban, hogy a N.C. nem magyar találmány volt!
    – „A történelem során a világ számos országa bevezetett ilyet különböző időtartamokra, mint például Kanada egyes egyetemein az 1920-1940-es években, Németország 1933-ban, Oroszország 1887-1917 között, Románia 1926-ban, Lengyelország 1937-től (az 1923-as próbálkozást a Népszövetség meghiúsította), és az Amerikai Egyesült Államok az 1920-as években a Harvardon.[4]”

  • asher alexander

    sardijani!
    ne legyel mar hulye te is!!!
    1939 MAJUSABAN HOL IGERT BARMIT IS A MAGYAROKNAK HITLER??

  • Garai-Édler Eszter

    Angolul

    Anti-semitism is gaining force in Hungary

    A message to the participants of the conference entitled: „Jewish Life and Anti-Semitism in Contemporary Europe”

    The International Federation of Resistance Fighters (FIR), the Alliance of Hungarian Resisters and Anti-Fascists (MEASZ), the group „Hungary Without Nazism” (NeM), the Bajcsy Zsilinszky Memorial Committee (BZSB), the Miklós Radnóti Anti-Racist Award Foundation, as well as numerous other antifascist organizations direct the following message to participants of the conference enrtitled „Jewish Life and Anti-Semitism in Contemporary Europe:”

    Dear Participants:

    In keeping with the Tom Lantos Institute’s declared aim of uncovering the reasons and factors that lead to anti-Semitism in Europe, and then helping to push back this troubling phenomenon, we feel that we must speak up, from a Hungarian perspective on a number of points.

    Above all, we are calling for a Nazi-free Hungary.

    The authors of this message aim to shine light on serious societal ills in Hungary. We are deeply concerned by the spread of far-right ideologies and we know that there are many grave problems that have yet to be resolved.

    Let’s begin with a few facts:

    – International surveys and polls suggest that of all EU member states, Hungary is among the most poisoned by racism and anti-Semitism.

    – The political parties that led the way during the 1989/90 regime change failed to confront the nation’s past and as such, they did not take key steps that could have prevented the situation we find ourselves in today.

    – Over the past 20 years, the Hungarian far-right, including its ideological framework, has strengthened markedly and rapidly. Jobbik, which follows some of the traditions created by the Party of Hungarian Justice and Life (MIÉP), represents a major political force in contemporary Hungary. In parliament, they speak about „gypsy crime” and they rekindle Jewish blood libel legends developed by anti-Semites over a hundred years ago. The party has also suggested registering Hungarians of Jewish descent. While the current Hungarian government ostensibly condemns these views, but in terms of concrete actions, or the lack thereof, the government is doing little else than creating a Potemkin village for the outside world. The government has failed to disband Jobbik’s paramilitary force, despite the fact that the courts have declared them to be illegal, nor does it prevent nazi and fascistic views from being aired in parliament. In many cases, government circles support and sometimes even fund far-right groups.

    We can provide the following concrete examples:

    – Under the direction of the current right-wing government, the rehabilitation of the interwar regime of Miklós Horthy is proceeding full-steam ahead. Part of this process involves the re-design of Kossuth Square, in front of the Hungarian parliament, to more closely reflect how it looked like in 1944, as well as the removal of Mihály Károlyi’s statue.

    – While anti-fascists celebrate Budapest’s liberation from nazism, representatives of the Ministry of Defence attend events that celebrate Hungarian soldiers who fought for Hitler.

    – Over the past three years, the names of anti-fascist resistance fighters and democrats have been removed from public places and replaced by anti-Semites, like Albert Wass and József Nyirő. Pál Teleki, Miklós Horthy and Cécile Tormay already have statues commemorating their role during the interwar period. For example, in the town of Kunhegyes, a street named after anti-fascist resistance fighter Endre Bajcsy-Zsilinszky has been changed to that of Albert Wass, a fascistic author.

    – Hungary does not have effective legislation to combat hate speech and hate crimes.

    – The falsification of history is the order of the day, when it comes to school textbooks. Anti-Semitic authors and thinkers are being presented in a positive light.

    – The awards ceremony for MEASZ’s Miklós Radnóti Prize for Anti-Racism used to occur in parliament, but since László Kövér became speaker of the house in 2010, he has banned this event from the legislature. At the same time, Kövér had no qualms speaking at the reburial of fascistic author and politician József Nyirő.

    – Hungarian authorities do not take decisive action when Jews, Roma or gays, or those who support inclusive policies, are attacked, either verbally or physically. It has been more than a year since anti-fascist activist Vilmos Hanti was attacked in front of Új Színház, and authorities have thus far failed to track down the 15 to 20 neo-Nazi perpetrators.

    – On July 18th, 2012, the fascist website kuruc.info placed a bounty on those who demonstrated in front of the home of a war criminal, László Csatáry. As a result of kuruc.info’s campaign of hate, numerous activists faced months of threats, all of which went unanswered by the Hungarian authorities.

    – Recently, a Hungarian court ruled against a Hungarian history professor, László Karsai, who dared to label Jobbik a Nazi party.

    We hope that as participants at this conference, our letter will provide you with a more comprehensive and accurate picture of what is happening in Hungary.

    Budapest, 21 09 2013

    Vilmos Hanti, representing FIR,

    István Szekeres and Dr. György Borsány, representing MEASZ,

    Gizella Pál and Imre Lebovtis, representing NeM,

    Zoltán Kerecsényi, representing BZSB,

    Tamás Barát, representing RAD,

    as well as

    Eszter Édler Garai and Robert Garai, on behalf of anti-fascist activists in Hungary

  • marcus aurelius

    Asher
    ott élsz a gyönyörü Kinneret közelében a messzi távolban és rossz magyarországi informátorokra támaszkodsz… Ismerned kell öreg barátomat Simon Segalit, aki legalább úgy megjárta a poklok poklát mint Te. Tőle tájékozódj !!!

  • asher alexander
    2013 szeptember 22
    2:26 du.

    Nem akarok veled részleteken összeveszni. Az akkori magyar vezetés mindent a revíziónak rendelt alá. Hitler „bármit” kérhetett tőlünk. Az árulás sem kisebb bűn, mintha magunkról hoztunk volna kirekesztő törvényeket.

  • izraeli
    2013 szeptember 22
    1:01 du.

    Csodálom és irigylem a bolgárok történelmének ezt a részét.

  • A parittyás hangja
    2013 szeptember 22
    1:48 du.
    Köszönöm. A távíratról nem tudtam, csak arról, hogy Horthy ki akart lépni a háborúból 1944 okt.15-i rádióbeszédje folytán. Azom kivül egy családi barát volt a moszkvai küldöttségben mint orosz fordító, mikor is nem fogadták béke ajánlatukat.
    Sajnos nincs meg Márai legujjabban kiadott könyve, várom, hogy valaki hazamenjen és megvegye nekem. Talán ez az egyetlen műve amit nem olvastam.

  • Jani itt is köszönet! Vámost szoktam hallgatni, TV adását a videókról. Erre vonatkozó műsorát nem hallottam.

  • asher alexander

    Eszterke!!
    -ertettuk magyarul is de azert kosz!!
    frejlekh sukkoth far dir mädele!!

  • asher alexander

    nem tajekozodok tole fiam!!
    -azt a poklot en magam vegigjartan 44-ben!!nekem ne „magyarazgassa” senki!!!!
    remelem vilagosan-erthetoen fogalmaztam!!(?)

  • asher alexander

    sardijani!!
    te szerencsetlen!!!!!!
    hitler 39 Majusaban SEMMIT NEM KERT-KOVETELT ZSIDOUGYBEN A MAGYAR KORMANYTOL!!!!VILAGOS????

  • asher alexander

    elfeledva ezt a szegyenfoltot a story-n,;-
    -hadj amin el husseini szemelyesen jart el joachim von ribbentrop-nal-(reichsaussenminister)-hogy megakadajozza 27000 bolgar zsido gyermek kivandorlasat !!ehhez a bolgar kormany bunos modon segito kezet nyujtott!!

  • Sardi Jani!
    Koszonom a postot.Eddigi megjegyzeseidrol
    itelve- egyenessegedrol es ertelmedrol nincs
    ketsegem.
    A bolgar nepnek errol a bator gesztusarol
    Izraelben hallottam eloszor.
    Igaz,mashol volt ellenallas- de nem eleg.
    Egyik fiam hazassaga kapcsan bekerultem egy nagy
    csaladba- ahol az anyos-bolgar zsido.
    Alkalmam volt a tobbi apa es anyatars tortenetet
    megismerni-a mama nagyon idos francia zsido sogora-
    aki a Resistance-ban harcolt,a cseh zsido naszuk,
    aki Theresianstadt „vegzettje”,a papa perzsa zsido
    „marannus”{az iszlamban ugyan maskepp hivtak oket}
    csaladjanak tortenetet,akik a 20-ik szazad elejen
    zarandokutra jottek- es nyiltan visszatertek
    zsidosagukhoz,a sziriai zsidot,{megjegyzendo-
    800.000 „arab” zsidot kergettek el az Iszlam
    orszagaibol- de naluk nem „oroklik” a menekult statuszt.
    Ha a tortenelmet- emberi sorsok prizmajan nezed-
    lenyugozo kepet kapsz.
    Munkaban toltott eveimben is ilyen emberekkel
    hozott ossze a sors – pl. egy idos kollegano,aki
    Hebronban szuletett- ahol csaladja tobb mint 500
    eve elt- es az arab „forradalom” idejen –
    a Brit Mandatum alatt- volt kenytelen- Jeruzsalembe
    menekulni.
    Unokaoccse, akit szinten ismertunk- 2 fiat vesztette
    el Izrael harcaiban.
    Remelem, nem problema hogy eltertem a targytol.
    Ezt csak azert hoztam fel- hogy bemutassam
    valamennyire- a tortenelem nem csak esemenyek-
    es ideologiak harca- hanem emberi sorsok.

  • Mar regen akartam kerdezni, van e valami
    csaladi kapcsolatod Sardi Janossal- akinek
    hangjat gyerekkorom ota szerettem .

    Csak hogy ne beszeljunk mindeg politikarol-itt
    kuldom egyik szep dalat.

  • Aser!
    Tudtam a BOLGAR ALLAMPOLGARSAGU ZSIDOK
    megmenteserol- arrol is, hogy a bolgar igazgatas
    alatt allo teruleteken- Gorogorszagban,Macedoniaban
    es Szerbiaban- NEM TETTEK MEG- vagy NEM JARTAK
    SIKERREL- es ezert- ellentetben masokkal-
    bocsanatukat kertek – a haboru utan.
    Ez meg mindeg tobb- mint amit mas- naluk nagyobb-
    nepek tettek.
    A gyermekekrol- valoban nem hallottam.
    Hiaba kerestem a Wikin.
    Arrol tudok hogy a mufti Hadj Amin el Husseini
    Hitlerhez menekult -szovetsegest latvan benne
    a zsidok kiirtasahoz.
    Gondolom,Kasztner Rezsonek sem bocsatottak
    meg- a mai napig-{lasd a pert}- hogy az „ordog szovetsegese”
    volt.{Nincs erom magyarazni-ki volt Kasztner-bar
    kerdezni fogjak}.Igaz,sem a Te csaladod,sem az enyem-
    nem volt a „kivaltsagosok” kozott.
    Kulonben, egyik postodban lattam hogy a Talmudot
    probalod magyarazni- franciaul.
    Mindannyiunknak kenyelmesebb anyanyelvunkon-
    vagy apaink nyelven irni.
    En probaltam itt-ott angolul reagalni.
    Egy tavoli unokatestveremnek aki Amerikaban el-
    angolul irtam minden napi eletunkrol- es engedelyt
    kert, hogy megmutassa a levelemet.
    Ha ez a helyzet Amerikaban- Europaban meg fontosabb
    eloszlatni a sok hazugsagot rolunk.
    Valakinek a Te elettapasztalatoddal es tudasoddal-
    erdemes- tobb-altala ismert- nyelven IS kommunikalni.

    חג סוכות שמח
    מרים

  • Figyelő
    2013 szeptember 22
    10:47 du.

    Sajnos, nem jegyeztem meg melyik műsorban hallottam Sztálin Horthynak tett ajánlatáról. Azt hittem, hogy csak nekem számít újdonságnak. Van egy másik történelemmel foglalkozó műsor is „Időrosta”. Talán abban láttam? Úgy, hogy egyelőre kénytelen vagy rám hagyatkozni..

    Egyébként, úgy tudom, egy kutatócsoportot bíztak meg a Horthy korszak kutatásával, hogy tisztázzák a történelmi igazságokat.

  • Lélfai Szilárd

    asher alexander
    2013 szeptember 22
    2:26 du.
    sardijani!
    ne legyel mar hulye te is!!!
    1939 MAJUSABAN HOL IGERT BARMIT IS A MAGYAROKNAK HITLER??

    „1938 augusztusában Adolf Hitler hivatalos látogatásra hívta Horthyt és Imrédyt. A tárgyalások során Hitler közölte velük, hogy küszöbön áll a Csehszlovákia elleni támadás időpontja. Azt várta a magyar féltől, hogy játssza el az agresszor szerepét, aminek fejében Szlovákia teljes területét felajánlotta Magyarország részére. Ezt Horthyék egyhangúlag elutasították.[60] Az ott tartózkodó Kánya Kálmán szerint Horthy figyelmeztette Hitlert, hogy újabb világháborút fog kirobbantani, amit el fog veszíteni, mivel nem rendelkezik tengeri hatalommal. Hitler ezt követően kiabálni kezdett vele. Horthy figyelmeztette, hogy távozni fog, mivel ez a hangnem megengedhetetlen egy önálló, ezeréves állam képviselőjével szemben. Hitler nyugodt, tiszteletteljes hangnemre váltott, azonban ettől kezdve gyűlölettel viseltetett Horthy irányában.[61]”

  • izraeli

    A családi legenda szerint távoli rokon a művész Sárdy. De erről lehet, hogy Asher többet tud, mint én, mert Somogyváron ismerte a rokonaimat. Úgy látszik, ez esetben is igaz, hogy „Asher mindenütt ott volt.” 🙂

  • Fel vagyok háborodva,hol a moderátor(vagy eddig hol volt?)Csak itt…..
    Parittyás:elmebeteg szardarab…….Küszküllőnek
    ba….d meg …………..Enterpriseének,de nekem
    és másoknak is kötöszó!
    vagy degenerált véglény!
    más cikkben szintén P.
    rohadt náci köcsögök….
    vagy nekem próbanáci,nácibarbi
    FRONTIMBRAS: Gyilkosok nektek kuss
    Ille: boda anyó
    fingja nincs Figyelőnek aki „sötét”
    Persze több is van,amire az a válasz,hogy sötét elmebeteg
    az nem alpári,de nagyon igaz!

  • Christopher Adam

    Boda Marcsi,

    kérem, a fenti cikket kommentálja. A moderálási alapelvek közzététele óta nem jelent meg ezekhez hasonló hozzászólás.

  • Parittyástól a rohadt náci köcsögöket kifelejtettem,
    de régebbről több más is van…..
    Nos ezek után az elmebeteg bunkó! a minimum volt.
    Na mostantól mindannyian „moderálunk” remélhetőleg?!

  • Christopher!

    Ezt a cikket már többször is kommentáltam a napokban!!!
    A moderálással kapcsolatos cikkhez írt hozzászólásom
    eltüntették…!!!.ezért,itt most kénytelen voltam leírni a
    véleményem,amihez jogom van!

  • A parittyás hangja

    Lélfai Szilárd
    2013 szeptember 22
    2:16 du.

    Megpróbálok több mindenre válaszolni, előre elnézést kérek ha hosszú lesz!:) Asher bejegyzésével kapcsolatban értelek, sőt megértelek. Azt kellene figyelembe vegyétek hogy ő egy 87 éves, a poklot megjárt ember akinek ráadásul ilyen a habitusa is. Pláne mikor az adott téma kerül szóba nem tudja türtőztetni magát de talán nem is kell ezt elvárnunk tőle. A megfelelő empátiával, és helyén kellene tudnotok kezelni ezeket a megnyilvánulásokat, hogy másképp mondjam, nem szabad komolyan venni, és pláne nem általánosságokat levonni belőle. Ez ugyanolyan mikor küszküllö egy nekem címzett bejegyzésében -remélem nem fog meghazudtolni, nem akartam keresgélni, hogy pontosan idézzem- arról értekezett, hogy félhetünk mert eljött az igaz magyarok ideje nekünk meg végünk van. A felvetés annyira morbid volt, hogy fel sem húztam magam pedig tudod nálam is elég könnyen elszakad a cérna, 🙂 inkább elütöttem a dolgot humorral. Szóval azért szerintem te is érzed hogy nem Asher ominózus bejegyzése az amit a két oldalnak érdemes lenne átbeszélni. Inkább például azt hogy ez az antiszemitizmus téma mennyire jogos vagy nem. Asszem, ellenkező előjellel de kicsit mindkét oldalon túl van ez spirázva. Mondok most valamit a jobb megértés végett amiről itt nem nagyon hallhatsz. Ugyanúgy ahogy a Trianon trauma általában a magyarság érzelmeit, a holokauszt trauma alapvetően meghatározza a Kelet-európai zsidóság legalább két nemzedékének gondolkodásmódját, és ennek van egy olyan következménye, hogy Magyarországon de szerintem más térségbeli országokban is vannak a zsidók közt olyanok akiknél a zsidó identitás megélése elsődlegesen de van akinél kizárólag az antiszemitizmus-rasszizmus elleni harcban fejeződik ki, és ez egy állandó fenyegetettségtudatot teremt, ami oka lehet egyes jelenségek túlreagálásának. Ez az állandó antiszemitizmusra fókuszálás, a zsidó identitásnak egy olyan áldozati önképet ad ami az én meglátásom, habitusom szerint nem természetes és nem is zsidós…:), ráadásul nem is teremt értéket mert az identitást nem a hagyományok tudásából, hanem a „jelek” állandó figyeléséből építi.
    De ugyanezek a traumatikus túlzások tapasztalhatók a másik oldalon is. Például soha nem értem azt a disszonanciát, hogy bár többségetek elhatárolódik a szélsőjobbtól mégis mikor az antiszemitizmus vagy a szélsőjobb téma szóba kerül azonnal egységesen ellentámadásba lendültök többnyire a magyarellenesség vádjával. De miért magyarellenes egy olyan magyar akit zavarnak ezek a társadalmi problémák, ugyanakkor miért védi valaki a mundér becsületét ha az nem az ő mundérja…? Szóval azt hiszem mindannyiunknak jobban oda kellene figyelnie nem csak a másik érzelmeire netán érzelmi kitöréseire de a motivációira is!

  • A parittyás hangja

    Marcsi
    2013 szeptember 23
    3:40 du.

    He??? Ez meg mi volt? Há hozzád se szóltam! Te tényleg most előkapod az összes régi bejegyzést hogy a szabályzatra hivatkozva fröcsöghessél?! Ilyet milyen ember csinál…?
    Valaki súgja meg erre miként kellene reagálni!

  • A parittyás hangja

    És csak hogy tényszerűek legyünk! Marcsi most tényleg nagyon komolyan kérem, másold ide azt a bejegyzésem amibe a próbanáci, nácibarbi szavak szerepelnek!!!

    A szerkesztőket meg kérdezem hogy azzal mi történik akiről vitathatatlanul kiderül, ahogy ez most Marcsiról feketén-fehéren ki fog derülni, hogy konkrétan hazudik és olyasmivel rágalmaz amit nem írtam soha!!!

  • istóczi győző

    Röviden: tényleg felmerülhetne már valamelyik nagyokosban a kérdés; ugyan mitől van ez a „fenenagy” antiszemitizmus?…

  • asher alexander

    istoczi!
    IRIGYSEGBOL es/vagy TUDATLAN SOTETSEGBOL!!
    irigyek arra tehetetlen duhvel hogy a zsidok kepesek osszetartani barmilyen korulmenyek kozt!!irigyek arra hogy a zsidok tulnyomo resze tanult tehteosebb ember!!
    irigyek arra hogy a zsidok kepesek szivvel-lelekkel latatlanban is hinni az UR-ban,nekik nem kell faragott-festett balvany ahhoz!

  • istóczy győző: Kedves Győző! Az emberi butaságból. Azért mert ez egy jó probléma megoldás. Én nem tehetek semmiről, a zsidók a hibásak. Buta, tehetségtelen embereknek jó bástya. És ne felejtsd az emeletes baromságot. Ők ölték meg Jézust! Ez elég ok a sötét oldalon. De benne van, hogy mások sok mindenben, és az ősember fél a mástól. Megérteni kellene a vallásukat és a viselkedésüket, nem félni tőle. De hát az emberek a házastársukat sem értik meg, majd pont egy másik népet ért meg. Könnyebb gyűlölni! Mondanám még, de talán ennyi is elég.

  • Ha itt valaki istoczy gyozo neven tudakozodik az antiszemitizmus okairol, akkor biztosak lehetunk abban, hogy egyreszt egy tudatlan bunkoval allunk szemben, masrest egy provokatorral.

    Szabad kerdeznem, hogy mi a helyzet a moderalassal?

  • Amit Asher a vallásról ír, a magyar lakosság 25 százalékát kitevő protestánsokra eleve nem igaz, mert hiányoznak templomaikból a szobrok és a festmények. Megjegyzem, Orbán Viktor és Horthy Miklós is református (volt).
    Asher mondatát a faragott képekről meg lehet fordítani. Csak a gyenge hitűeket zavarják meg a szobrok és a képek. Attól, hogy a katolikus templomokban művészi alkotások vannak, nem szükségszerű imádni őket.
    Egyébként pedig az önimádat, bizonyos személyek sztárolása és saját népünkkel való elfogultság a legnagyobb bálványimádás. A legtöbb ellenségeskedés és háborúskodás oka az egyéni és a kollektív önimádat. Nárcizmus, nácizmus. Különböző gyökerű, de együtt csengő szavak.

    Kétségtelen, létezik az irigység, mint ősbűn. Káin irigységből ölte meg testvérét. De az irigység könnyen összetéveszthető az igazságtalanság vagy a megvetettség okozta fájdalommal. Vizsgáljuk meg magunkat, vajon nem vagyunk-e külsőségekben, szavainkban kihívóak, elég szerények vagyunk-e? Nem éreztetjük-e másokkal, hogy olyan dolgokért lenézzük, megvetjük őket, amiről nem tehetnek?

    A náci vezetők magas intelligenciával rendelkeztek. Többségük nem hitt istenben, puhánynak, „zsidó mételynek” nevezték Jézus tanait.

    A zsidók intelligenciájáról és összefogásáról is van külön véleményem, de nem akarok hosszú lenni.

  • asher alexander

    -es hat mert kell egy bunbak ami eloszedheto ha valamit rosszul csinalnak ok-(a gylolkodok)-maguk!!
    ez igy megy evszazadok ota!!nem ujdonsag!!a kozepkorban meg a pestisjarvanyert is…………….!!

  • asher alexander
    2013 szeptember 24
    9:00 de.

    „-es hat mert kell egy bunbak ami eloszedheto ha valamit rosszul csinalnak ok-(a gylolkodok)-maguk!!
    ez igy megy evszazadok ota!!nem ujdonsag!!a kozepkorban meg a pestisjarvanyert is…”
    A lényeget mondtad.
    Pontosan erről van szó.

  • A parittyás hangja

    Kerekes Sandor
    2013 szeptember 24
    8:09 de.

    Pontosan Így van Kedves Sándor! Itt jön ki az amiről Geyza írt a szabályzathoz kommentként. Ide, ezt, ezzel a névvel a pofátlanság netovábbja, de ha elküldöm a k…. ….ba én leszek kimoderálva! És ez így nagyon nem jó!

  • A parittyás hangja

    Ha valaki nem tudná Istóczy Győző a XIX. század ucsó évtizedei magyar politikai életének legrohadtabb, antiszemita politikusa volt. Csak ez a bunkó, …Pardon!, tanulatlan, műveletlen egyed i-vel írta a nevét.

  • istóczi győző

    Kerekes Sándor
    Ha nem moderálták volna ki az előző okfejtésemet, valószínű hogy már túl lennél egy infarktuson is. De hát ilyen felétek a demokrácia…; aki nem a nézeteteket vallja, az provokátor, bunkó, meg rasszista. Nem is tudom, minek írtam ide tegnap egy regényt, most látom, ezzel a pár szóval mindent elmondtam.

  • istóczi győző

    Parittyás
    ha valakit bilderbergnek hívnak, nem írja a nevét bilderburgnak…

  • istóczi győző

    Atöbbibe azért nem kötök bele, mert ennyit vártam a „demokrácia bajnokaitól”…

  • istóczi győző
    2013 szeptember 24
    12:27 du.
    ugye, beszólása fényében már nem csodálkozik a hozzászólása eltüntetésén?

  • A parittyás hangja

    istóczi győző
    2013 szeptember 24
    12:27 du.

    „ennyit vártam a “demokrácia bajnokaitól”

    istóczi! Nem újdonság az értetlenséged, az emberi minimum alatt lévők mindig értetlenkednek, és a kutyát, nem érdekli, hogy te mit vársz! Az antiszemitizmus okait fejtegető elmeszüleményeidre a kurucinfón találsz megértő fogadtatást. Talán próbálkozz ott!

  • istóczi győző: Esetleg nem belekötni kell másokba, hanem értelmesen hozzászólni. Nincs olyan demokrácia, ahol jó néven veszik a zsidózást. Vagy te nem tudod mi az a demokrácia?

  • Felvinczy Károly

    Az antiszemitizmus létrejöttét irigységgel és hasonló primitív érvekkel indokolni több, mint leegyszerüsítése a kérdésnek.
    Ugyanígy az antiszemitizmus erösödéséröl beszélni… hogyan mérik, mihez képest? Néhány ember így érzi és hangulatot csinál, a kérdés inkább az: mi a céljuk ennyi csúsztatással?

  • istóczi győző

    Ille István
    Nem, egyáltalán nem csodálkoztam eddig sem, sőt, erre számítottam. Parittyás bunkózása marad, az én (másfajta) véleményem repül. Azaz itt (is) csak bólogatni szabad.
    Llanfair
    Köszönöm a segítséget, hála neked, most már tudom mi az a demokrácia: nem szabad zsidózni, és kész. Nem gondoltam, hogy ilyen egyszerű…
    Parittyás
    Ki beszélt itt értetlenségről? (ja, bocs, rajtad kívül)

  • istóczi győző

    „Uraim”, örültem a szerencsének. Jót beszélgettünk. Igaz, a hozzászólásokat végigolvasva egy pártatlan ide tévedőben maradnak piros kérdőjelek a kérdésemre (!) érkező reakciókat látva, de hát ez volt a cél. Gondolom, ezt ismét likvidálja a moderátorhad, de legalább előtte elolvassa. Nekem szép napom lesz. 🙂

  • Ha már ilyen szépen össze jöttünk. Ha valaki megmagyarázná nekem a következő esetet?
    Kollégám, hóna alatt Vona delejes nézésű fényképével és beszédeinek összkiadásával járkált a munkahelyén. Kérdezem mi bajod van X.Y. zsidóval, miért utálod? Csodálkozva rám néz. Majd egy elvtársával elkezdi magyarázni. A zsidóságot nem személy szerint kell utálni, hanem globálisan. Érted?
    Nem értettem, és ma sem értem. Igaz, ők azt is hitték, hogy Izrael kamionokban viszi a vizet Magyarországról. „Kedves” zsidózó honpolgárok, normálisak vagytok?

  • Lehet, hogy rosszul teszem, hogy belemászok a témába, ezért előre is elnézést, ha rosszul látok dolgokat vagy kihagyok valamit az elemzésből.

    A XIX.századtól a zsidóság komoly politikai erővé vált, amely nem mindegy, hogy hova áll. 1848-49-ben többségük a nemzeti oldalra állt. Akkor a Habsburgok számítottak antiszemitának. A kiegyezés után változott a helyzet. Bevallom, innentől nem tudom követni, hogy kivel miért konfrontálódtak, és hogyan jutottunk el 1919-ig, amikor átsodródtak a baloldalra. Az sem világos, hogy a kis és nagy kereskedésből, vállalkozásokból élő zsidók mit kerestek a baloldalon, miért akartak proletár diktatúrát? Csak a hitleri fajelmélet megjelenésétől látom logikusnak a helyezkedésük. Természetes, hogy szembefordultak a nácikkal és az „ellenségem ellensége a barátom” alapon a szovjeteket támogatták. De azóta megint változott a helyzet. Rájöhetett mindenki milyen a kommunista diktatúra. A zsidók sem akarhatják, hiszen elvették a gyáraikat, üzleteiket stb. Szerintem, már régen nem baloldaliak, ahogy azok a pártok sem, akiket hagyományosan támogatnak. Szerencsére a jobboldalon is vannak már zsidók, és folyik a kiegyenlítődés.
    Szerintem a politikai pártok iránti rokon vagy ellenszenv jelenik meg a mai „antiszemitizmusban”. A jobboldalon a jobboldali zsidó „rendes zsidó”, a balliberális pedig „szemét”. Ellenkező előjellel ugyanez elhangzik a baloldalon is, mikor Köves Slomót vagy a „megalkuvó” zsidókat szidják.
    A két oldal közti konfrontálódást szeretné a baloldal az „antiszemitizmus” frontján „megharcolni”, mert itt biztos győzne, ha igazak lennének a vádjai. Ezért próbálnak mindent felfújni, és bizonygatni, hogy „terjed az antiszemitizmus”.

    Mielőtt még bárki félreértene, az a véleményem, hogy valóban van antiszemitizmus, de az ellen másképp kell küzdeni.

  • izraeli

    Attól tartottam személyeskedés, ha családi kapcsolatokkal foglalkozom, ezért válaszoltam kurtán a kérdésedre. Egyébként, kösz’ a dal!

    Talán nem személyeskedés, ha elmondom, hogy saját családfám kutatása során fedeztem fel, hogy „Sárdi” név egyik változata egy jól asszimilálódott latin (olasz) név. Úgy, hogy a művész Sárdy még nem tudta, hogy hangját olasz ősöktől is örökölte. Valaha az anyakönyvben még kiejtés szerint írták a nevet:

    Martinus Szárdi
    Hungary Catholic Church
    baptism: 13 November 1736 Kaposvár
    father: Martini Szárdi
    mother: Helena Magyar

  • Sardi Jani!
    Most lattam az irasodat,nagyon erdekes.
    Szerencsed van, hogy sikeresen kutattad a csaladfadat.
    En az enyemrol annyit tudok , hogy mindannyian
    tobb nemzedek ota Nagy-Magyarorszagrol szarmaztak-
    reszint Erdelybol, reszint a mai Jugoszlaviabol.
    Allitolag a Herzl csaladdal is van valami rokonsag.
    Melyikunk mit orokolt, nehez ma megallapitani.
    Nem akarok uj vitat inditani- a jol asszimilaltakrol.
    Ugy latszik, itt a vallas is nagy szerepet jatszott –
    es meg ma is tart- ha bar- a tobbseg-ateista.

    Jol esik neha kilepni a vitakbol- es figyelni
    altalanos emberi dolgokra- zenere, a termeszetre,
    versekre.
    Megragadom az alkalmat hogy koszontselek mindnyajatokat.
    Igaz, hogy a jelenlegi- Satoros Unnepet- csak Asher,
    Parittyas- es meg nehanyan unnepeljuk ,de figyelemre
    melto a felvonulas Jeruzsalemben, ahova tobb nep
    es vallas kuldottei jottek koszonteni az Orok Varost.
    {Az ENsz-ben tudjak?}.

    http://www.youtube.com/watch?v=3BsYsMAR5Mk
    http://www.youtube.com/watch?v=QHq3bb4J1Ww

    A masik egy regi dal- egy temani zsido enekesnotol-
    Sosana Damaritol- A pipacsokrol- es a nemzedekekrol.

  • istóczi győző
    2013 szeptember 24
    10:39 du.: Nem ezt írtam. Ezt akartad érteni. De miért kérdezel, ha te válaszolsz rá? Parittyás pedig pici piros kiütéseket kap a zsidózóktól. Ez nem hiszem, hogy gond. Ez így egészséges.

  • sárdi jani
    2013 szeptember 25
    4:11 de.
    Nagyon érdekes a kérdésed, de azt hiszem nálunknál okosabb ember sem tud ebben jól felelni.
    Különös, mert elhunyt férjemnek is ez volt a kérdése, sok, sok könyvet vett a témával kapcsolatban, tanulmányozta ezt a kérdést és azt hiszem soha nem kapott erre érdemben jó választ.
    Magam részéről nem foglalkoztam ezzel ilyen kimerítően, csak egyszerű”paraszti ésszel” probálok válaszolni a kérdésre.
    Kissé részletezem írásodat a témában:
    Habsburgokig visszamenően, azt tudom csak, hogy pl. Ferenc József volt az aki törvénybe hozta az egyennraguságot a zsidó állampolgárnak a kiegyezés után. Eddig úgyanis, „másodrangú” állampolgárok voltak Európában. Ahány zsidót ismertem fiatlkorom óta, a zsidók mind szerették Ferenc Józsefet és uralkodását.
    1919-ben, az orosz 1917-es forradalma eljutott a volt I.világhobrúban lévő katonákig, sőt, már előbb, a harctérre is kaptak lázító rőpcédulákat a katonák.(Édesapám az olasz fronton volt, ő is olvasta.) Így kezdődött. Nem szabad elfeledni Marx és Engels tanaít, kik szintén zsidók voltak, az intelligencia olvasta. Persze, Marx például, igen szegényen élt, nem volt bankár vagy gyáros, ezt is figyelembe kell venni.
    Szerintem az 1919-es magyar forradalmat részben a háború elvesztése, a sok ember áldozat, Marx tanítása és egyeseknél a BOSSZÚ játszott szerepet. Olyan vezetőjük volt, aki ártatlan falusi jegyzőt is felhúzatott a falú főterén.Ezt a forradalmat, a mai napig NEM tudja a magyar nép elfelejteni vagy megbocsájtani.
    Sok mai antiszemita idézi a 19-es forraalmat még ma is.

    Na jött a szovjet uralom Magyarosrzágra, sok zsidó író és értelmes zsidó kiment a Horthy korszakban az oroszokhoz, ezek mind hazatértek, Sok szovjet párti állt az akkori hatalom mellé. Rákosi, Gerő is ilyenek voltak.
    Sokan emlékeznek még erre a korra, én is, aki szenvedője voltam teeni koromban.
    A bosszú, sajnos egy zsidó tulajdonság. Ezt az akkori ÁVÓ-sok bemuatatták kegyetlenkedésükkel, a szervezet túlnyomó része zsidó származású volt. Ennyi a közelmultról.
    Kérdésed ami sokakat foglalkozat, hogy a bankár, gyáros stb, is zsidó volt, hogy lehetséges, hogy a zsidók mégis „forralamárok” vagy ellenzékiek?
    Szerintem a zsidó természetében a „túlélés” vágya és harca a legerősebb. A történelem folyamán ennek a fajnak, ez volt mindig a legerősebb hajtóereje.
    Van aki pénzzel,van aki marxista elvekkel akarja azt elérni.
    Szerény véleményem szerint, vannak olyanok akik a pénz hatalmát látják fontosnak, vannak olyanok akik a szellemi, eszmei uralkodást!
    Érthető, hogy sok nemzetben ez ellenérzét vált ki,mert NEM csak Magyarországon, hanem az egész nyugati világban.

  • A parittyás hangja

    Llanfair
    2013 szeptember 25
    3:55 de.

    Llanfair ez egy állandó, „jól bevált” dumája az antiszemitáknak, hogy csak globálisan utálom a zsidókat. Egyfajta -persze hamis- elhárító stratégia mert ha antiszemitizmusukat individumra vonatkoztatnák, az tudathasadásos állapotot idézhetne elő mikor kiderül az orvos aki életmentő műtétet hajtott végre rajtuk zsidó, vagy az ügyvéd aki képviseli őket zsidó, vagy a tanár akihez a gyerek korrepetálásra jár zsidó, vagy a legjobb barátjuk felesége zsidó, stb.
    Jól példázza mennyire abnormális tudatállapot kell ahhoz, hogy valaki egy ilyen beidegzettséggel éljen.

  • A parittyás hangja

    Figyelő
    2013 szeptember 25
    11:44 de.

    Sok mindenről írt amihez szívesen fűznék kiegészítést, de már fáradok. Most csak annyit, nagyon-nagyon kérem ne írja azt hogy faj! Nem csak mert szörnyű kicsengése van, de egész egyszerűen abszolút tudománytalan. Tanulják már meg kérem, a földön ma élő minden ember egy faj a Homo Sapiens Sapiens mely több egyenrangú fajtára, tudományos meghatározással földrajzi rasszra osztható. A zsidóság az europid nagyrasszhoz tartozik, oda ahova az emberiség kb 55%-a, mint Európa népei, az arabok, perzsák, India legtöbb népcsoportja, stb.
    Jaj! Megőrülök!…

  • A parittyás hangja
    2013 szeptember 25
    5:22 du.
    Sajnálom, hogy felbosszantottam. Igaza van, sértő ez a szó. Mentségemül szólva, nem sértésnek szántam, pongyolán fogalmaztam!.
    Azért nem kell megőrülni!

  • A parittyás hangja

    izraeli
    2013 szeptember 25
    10:54 de.

    Kedves Izraeli! Köszi a dalt! Csodaszép és méltó a héthez! A Szukot a legkedvencebb ünnepem! Egy nagy buli az egész! 🙂
    Egyébként a te csodás küldeményeid döbbentenek rá, hogy milyen komoly elmaradásaim vannak a zsidó dallamokból!
    De! Hogy is mondtad? -Minden tanítómtól tanultam!-

  • Figyelő
    2013 szeptember 25
    11:44 de.

    Megkímélem Parittyást, és hozzászólásod egy részére magam reagálok.
    A 1919-es forradalomban nem tudok arról, hogy a politikai jellegű és az esetleges személyes leszámolásokon kívül, lett volna etnikai jellegű bosszú a magyarok ellen. Azért is nehezen elképzelhető, mert csak a vezetésben voltak felülreprezentálva a zsidók. A vörös katonák döntően olyan hadifogságból hazatért magyarok voltak, akik részt vettek az orosz forradalomban is. Gyanítható, hogy az ottani dolgokat másolták.
    Egyébként, forradalmi körülmények közt másképp viselkednek az emberek. Lásd Ferenc József, aki a ’48-49-es forradalmat véresen megtorolta, de aztán intézkedéseivel elérte, hogy idős korára megszeressék az emberek, de legalábbis kettős érzés legyen irányában, és nosztalgiával gondoljunk a „boldog béke időkre”. Nem tudni, hogy Kun Béla milyen ember lett volna, ha a vörösök győznek és konszolidálódik a helyzet. Nem adatott meg neki.

    A bosszú emberi tulajdonság. De az igaz, hogy a zsidó vallás nem tiltja olyan határozottan, mint a keresztény. De az is igaz, hogy az említett kommunista vezetők nem voltak vallásosak, ahogy sok keresztény is csak meg van keresztelve, vagy még az sem. Ennél jobban nem megyek bele ebbe a felvetésbe. A vita további lehetőségét pedig átadom másoknak.

  • Izraeli

    Kösz’ a jeruzsálemi felvételeket és a szép dalt. Én egy erdélyi együttes dalát küldöm neked. Remélem sikerül.
    Annyi köze van a cikkhez, hogy ’44-ben nem zsidó származású székelyeket is deportáltak, mert valamikor a középkorban visszatértek az izraelita valláshoz. Ők voltak a „szombatosok”.
    Küldök neked találomra egy Herzl nevű anyakönyv kivonatot is a Délvidékről. Ha szerencséd van, találtam neked egy őst vagy rokont. 🙂

    Georgius Herzl
    Hungary Catholic Church
    baptism: 5 Április 1856 Vaskút, Bács-Bodrog, Hungary
    father: Andreas Herzl
    mother: Magdalena Reile

    Csík Zenekar – Most múlik pontosan – YouTube
    ► 4:04► 4:04
    http://www.youtube.com/watch?v=D6RaU9n4ZuI‎
    2008.08.06. – Feltöltötte: kovezett
    Szabó Attila – hegedű, Csík János – hegedű, Barcza Zsolt – harmonika, Majorosi Marianna – ének, Kunos …

  • sárdi jani
    2013 szeptember 25
    4:11 de.
    Kedves Sárdi Jani.
    Itt szinte minden kérdésedre megtalálod a választ:

    http://tortenelemklub.com/erdekessegek/erdekessegek-a-vilagtoertenelemben/982-az-antiszemitizmus-toertenelmi-gyoekerei-es-lehetseges-toertenelmi-okai

    Ps. Szeretem ezt a portált, mert rengeteg „tabu” témát feldolgoz, megmagyaráz.

  • A parittyás hangja: Továbbfűzve mikor magáról derül ki, hogy zsidó. De az egyik legalább öngyilkos lett. A másik meg bohócot csinál most magából. Nehéz az élet.
    Ne őrülj meg. De ha igen, akkor a feleségem gyermekkori barátnője pszichológus. De sajnos férjnél van, és a Te szemedet is kikaparnák otthon. Mondom, hogy nehéz az élet!

  • sukhot az egyetlen olyan alkalom evente egyszer ahol a sukkah alatt kivetel nelkul minden zsido hassid!!
    minden zsido egyenlo szinten all az UR-al!!

  • figyelo!
    ne mondja el senkinek de eppen 1919-ben volt egy meglehetosen veres Pogrom Esztergom-ban!!

  • istóczi győző
    2013 szeptember 24
    11:02 du.
    lehet, hogy tévesztem a nevet, de 1883-ban, a tiszaeszlári vérvád idején akadt egy szélsőségesen jobboldali pártvezér e néven.
    nem rokon véletlenül?

  • Figyelö, tisztelt Mrs.Figyelö: mit fogalmaztàl pongyolàn??
    A „faj'”szot, vagy hogy „a bosszu sajnos egy zsido tulajdonsàg”??
    És a faji levezetésed az ÀVO meg minden egyébröl:az persze csak az egyéni véleményed,ugye? De majd ha égnek a zsinagogàk és ölnek embereket, akkor kell panaszkodni? —Hàny Figyelö van?Mitöl függ a véleményed: attol,hogy kivel beszélsz éppen?
    –Még szerencse, hogy àramszunet volt nàlunk ismét,-ami nagyon bosszanto,de nem tudok bosszut àllni senkin: pedig az én fajom bosszuàllo ugyebàr- de legalàbb az elözö beiràsom nem ment àt: közben meg szerencsére Sàrdi Jani okosan és higgadtan helyretett pàrat az irritàlo tételeidet taglalo analizisedeböl- és föleg ugy:hogy visszakapom a hitemet hogy vannak még normàlisan, elfogulatlanul és kiengyensulyozottan gondolkodo emberek.
    –Amugy pedig 100%-osan osztom Parittyàs utolsoelötti leirt érzéseit..szept.25,du.5:22 idézem:
    „..Jaj!..stb.”

  • A parittyás hangja

    Figyelő
    2013 szeptember 25
    11:44 de.

    Kedves Figyelő! Nem őrültem meg! 🙂 ))) És nagyon tudom értékelni, hogy képes a belátásra!:)

    Az előző bejegyzéséhez annyi, hogy valóban a kiegyezés követő, és fellendülést hozó évtizedekben az addig másodrendűnek számító zsidóság asszimilációs paktumot kötött a magyar uralkodó osztállyal. Ez az izraelita felekezetnek a történelmi keresztény egyházakkal való egyenlőségét, tehát vallási egyenjogúsítását kimondó 1895. évi XLII. tc.-ban konkretizálódott. Ezt hívták recepciós törvénynek. A zsidóság teljesítette is vállalásait, a svábsággal együtt hajtó motorja lett a polgári fejlődésnek, és száz százalékban, lelkes örömmel vallotta magát magyarnak jelentősen növelve a magyar nemzetiség súlyát amelyik számarányait tekintve kisebbségben volt a saját hazájában. A paktum olyan jól működött, hogy a századforduló környékére szinte teljesen eltűnt a nyílt antiszemitizmus a közéletből. Trianon után mikor az elveszített területek miatt, a nemzetiségiek kerültek jelentős kisebbségbe, az uralkodó elitnek már nem volt szüksége a zsidók hazafiasságára, és egyoldalúan felrúgta a paktumot. Az egyoldalúságot jól példázza például, hogy az elcsatolt felvidéken élő nagyszámú zsidóság a csehek magyarok elleni minden megalázó kisebbségi politikája ellenére is hangosan, teljes mellszélességgel, a politika szintjén is kitartott magyarsága mellett. A Horthy rendszer ezt úgy hálálta meg, hogy az bécsi döntéssel visszacsatolt területekről első körben őket deportálta…
    A Tanácsköztársaság vezetésében valóban felülreprezentált volt a zsidók aránya, ez szolgáltatott alapot ’19 utáni, máig élő, sőt ismét lángoló antiszemita értelmezési hagyomány toposzainak, a kommunista=zsidó, zsidó uralom gondolatnak. Az hogy az első világháború lövészárkaiban miért fordultak sokan a kommunista eszmék felé megér egy külön értelezést, de most már mennem kell kutyázni! 🙂

  • A parittyás hangja

    Llanfair
    2013 szeptember 26
    9:47 de.

    Így van Kedves Llanfair! Mondjuk az adott esetben amire gondolom céloztál, Szegedi Csanádról nekem kicsit külön utas véleményem van amivel pláne a „falumbeliek” közül sokan nem értenek egyet, de nem is kell mindenben egyet értenünk!:)
    Szóval, én nem ítélem el Csanádot, természetesen nem a jobbikos múltját tekintve hanem azt ahogy megbánta és ahogy azóta él! A történetben a legelborzasztóbbnak inkább azt találom, hogy a közelmúlt és korunk társadalma milyen minden képzeletet felülmúló abszurdumokat tud produkálni. Azt hogy a holokauszt tragédia milyen generációkon átívelő tudatformáló hatású, amikor nagyszülők, szülők nem tudják elhinni hogy vége, hogy ilyen többet nem lesz ezért letagadják gyerekeik előtt a múltjukat, származásukat, mindent ami emberségük lényege. A holokauszt nem csak a hatmillió áldozat miatt volt genocídium hanem mert egy nép kollektív tudatát roncsolta szét generációkra. És az én meg az utánam jövő generációk dolga hogy ezt a tudatot helyreállítsuk. Sajnos, de ez megint csak egy magánvélemény, véletlenül sem szeretnék megbántani vele senkit, de az antiszemitizmus elleni „harc” formái ma Mo.-n pont semmire nem jók. Persze az is igaz, a jelenlegi politikai-társadalmi környezetben ez nem is egy könnyű kérdés!

  • Sardi Jani!
    Koszonom a valaszodat, a linket es a dalt.

    A fentnevezett Herzl nem ugy nez ki,hogy rokon,
    mert csaladom mindket reszrol zsido,sot, vallasos volt.
    Ma mar termeszetesen nem mindenki vallasos ,ugy,
    mint gondolom-masoknal is.

    A rokonsag kulonben- a Tanzerek altal{apai nagyanyam}
    dotalodik,aki szuletesemkor mar nem elt.
    Mint erdekesseget jegyzem meg{ha nem tudtad} hogy
    Heltai Jeno- Herzl Tivadar unokatestvere volt.

    Apamat csak keprol ismerem mert nem tert vissza a
    munkaszolgalatbol.

    A keveset- amit tudok rola- anyamtol- es ket
    idos- apai unokatestveremtol hallottam.
    A „beilleszkedes”rol- talan nem is annyira neked szol-
    mint „figyelo”-nek,talan elegge jellemzo-
    hogy anyai nagyszuleim{mindketten Erdelybol}
    meg tudtak jiddisul- anyam es testverei- mar nem.
    Talan ez volt a termeszetes hatasa az „egyenjogosultsag”nak-
    a magyar nyelv es kultura szeretete.
    Mint mar irtam- nagyapam az Elso Vilaghaboru
    magyar katonaja volt- amiert „koszonetul” mint sokan-
    a zsido torvenyeket,fiai munkaszolgalatat,lanyai
    es unokai elhurcolasat,csaladja tobbsegenek kiirtasat
    kapta.

    Nagyon erdekes,amit a „szombatosok”rol irsz.
    Tudom, hogy megszenvedtek hitukert.
    Ugy tudom, itt is elnek-de nem talaltam
    pontosan hol- ugy tudom a Galilban.
    Lehet,hogy errol Asher tobbet tud nalam.
    Minden esetre talaltam egy erdekes cikket roluk .

    http://www.szekelyhon.ro/aktualis/marosszek/izraelben-bozodujfalusiakkal-talalkoztam.

    Jo hetveget es kellemes pihenest mindannyiotoknak!

  • A parittyás hangja: Megbánta? Vagy kiüresedett körülötte a tér, és keresett egy másikat. De Csanádon nem akarok vitázni, mert ezek szerint merőben eltér a véleményünk, és nem ér nekem Csanád egy vitát Veled. De egy róka lélek megtérésében én nem hiszek.

  • Figyelo!
    Eddig nem volt szerencsem onnel kommunikalni.
    A Forum hozzaszoloi- zsidok,keresztenyek es ateistak-
    megfeleltek- helyettem is.
    Megis- nehany sort- kiegeszitesul.

    1]A kereszteny vallas- az „anyavallas”bol a zsido
    vallasbol nott ki- erosen elferditett formaban.
    A zsido vallas EGY NEP eletformajat hatarozta
    meg- a bolcsotol a sirig- torvenyek altal-
    es soha nem akart vilagvallas lenni.
    2}A zsidoknak tulajdonitott bun- az istengyilkossag-
    Jezus keresztre feszitese- 2000 eve „hodit”
    Europaban.
    3}A „nem bosszuallo” Egyhaz keresztes hadjaratokat
    vezetett es az Inkvizicio „bekesen” teritett.
    4}Ma- talan- igyekeznek valamennyire jovatenni
    a Vatikan altal kiadott- Nostra Aetate altal.
    5}A zsido bankarok,penzemberek-stb- azert valtak
    azza- mert minden mas- zarva volt elottuk.
    Megturt kisebbseg voltak, foldet nem vehettek ,
    cehekhez {amelyek a szakmakat kepviseltek} nem
    csatlakozhattak}.
    A penzvaltas- az Egyhaz altal megvetett elfoglaltsag
    reven-a zsidokra maradt.
    6}A Kommunrol.Anyam,aki kislany volt 1919-ben,
    emlitette, hogy eloszor lehetett a Margitszigetre
    menni, anelkul hogy fizetni kellett volna erte.
    7}A feher terror- Hejas Ivan „vezetese”vel- tobb
    aldozatot szedett- mint a Kommun.
    8}Az AVOT a Magyar Belugyminiszterium allitotta
    fel 1947-ben es volt a felelos erte.
    A magyar belugyminiszter ekkor- Kadar Janos volt.
    Nem a „bosszu nepe”bol.
    9.Tokeletes egyenloseg volt,a bortonokben ultek
    zsidok is.

    Tiszteletem

  • Parittyas!
    Egyutt akartam irni mindannyiotoknak, de ez nem
    megy.
    Vege az unnepnek, es holnap ujra jon az ifjusag
    es elfoglalja a computeremet,ugy, hogy, ha torik,
    ha szakad- ujra szerenadot adok nektek.
    Ha unjatok-csak szoljatok.
    Ne szegyeljetek!
    Tehat- Holgyeim es Uraim!
    1}Nepitanc{Hora}Sibolim{Kalaszok}
    http://www.youtube.com/watch?v=mM8OW7u-bl0

    2}Kerekes szekek tanca
    {Rokkant katonak egeszseges tancosnokkel}
    A dal cime:beszelj hozzam viragokkal
    http://www.youtube.com/watch?v=UsW09xpKKWA

    3.Vegul az utolso
    Az egyuttes- cimu filmbol- amely egy
    katonai egyuttes eleterol szol
    Ha madarak{A vandormadarak-ha beszelni tudnanak}
    http://www.youtube.com/watch?v=8UcwA-Zk3JQ

    Sabbat salom!
    Jo hetvegi pihenest mindannyiotoknak!

  • izraeli
    2013 szeptember 26
    4:21 du.
    nos, ez a pénzváltás, ez az ősi gyűlölet alapja.
    csakhogy, a nagyeszű kirekesztők nem gondolták végig. bár akkor még nem volt FED, meg Világbank, meg IMF, bizony, a pénzváltásból alakultak ki a bankok.
    még dicső királyaink is az izmaelitáktól kértek kölcsön, amikor kongott a kincstár pénzes ládája! az izmaelitáknál zálogosítottak el királyi birtokot, de még a koronát is!
    egyben hasonlatosak voltak „dicső” eleink a jelenlegi rezsimhez: ha nem fűlött a foguk a visszafizetéshez, hát hoztak egy királyi rendeletet. ma ezt úgy hívnák: alapizé.
    az izmaelita meg futhatott a pénze után. még jó, ha megúszta élve. amúgy se kell sajnálni – volt az elterjedt felfogás (mint manapság is) – úgyis talpra áll!

    és kik is birtokolták a pénzváltókból lett bankokat? lássatok csodát: a kirekesztett zsidók! ajvé! lettek a morganok, a rotschildok, a rockefellerek és a többiek. pech.
    teccett volna nem kirekeszteni!
    most meg tolul a fejükbe a vér az irigységtől, hogy zsidó pénzemberek tartják az ujjukat a pénzvilág ütőerén!
    na és? van pénzed? nincs. nekik van pénzük? van. szükséged van a pénzükre? szükséged van.
    akkor?

  • sárdi jani
    2013 szeptember 26
    4:03 de.
    Sok könyvem volt és sok mindent olvasok.Sok mindent éltem át!
    Sajnálom ha valaki szívére vette az „analizisemet”, de tudom, hogy sokszor fájó és kellemetelen sok mindennel szembenézni. Ezt parittyásnak és Annamáriának írom.
    izraeli: mindennek két oldala van, de néha három!
    Jani, sajnálom, hogy ellenvéleményen vagy te is, de hát azért túlélem!
    Elegem volt ebből a témából, tehát én is átadom másnak a további vitát, Veled együtt.

  • A parittyás hangja

    izraeli
    2013 szeptember 26
    4:58 du.

    Kedves Izraeli! Egész komolyan mondom, hogy rengeteget teszel hozzá, formálod a zenei világomat, és ezért nagyon hálás vagyok! Hogy unjuk e?? Én speciel azt nem tudom megunni ha valaki hozzá tesz az életemhez!:)

    Gut Sabesz!

  • Figyelo!
    Koszonom a valaszat.
    Sajnos, a vitakulturaban TENYEKKEL kell operalnunk,
    es nem altalanossagokkal.
    Soha nem allitottam, hogy nalunk mindenki angyal,
    de erdemes az antiszemitizmus TORTENELMI OKAIT
    ismerni, mielott valakivel vitaba szall.
    A Forum hozzaszoloinak tobbsege- vallasra
    es vilagnezetre valo tekintet nelkul-
    {legalabb is- en ugy latom} e szerint reagal.

    Kellemes het veget!

  • Ille!
    Koszonom a valaszodat, alapos,mint mindeg.
    Most roviden irok,mert itt az ifjusag.
    Legkozelebb bovebben.
    Nem ismerem a zenei izlesedet,de idonkent kuldok
    nehany felvetelt,hogy enyhitsem a komoly hangulatot.
    Sardi,Lllanfair es Parittyas lattak-hallottak.
    Probald meg Te is.
    Ki tudja- hatha tetszik?
    Kellemes het vegi pihenest!

  • Ille István, izraeli: Igazatok van. És az ember olyan, hogy azt gyűlöli a legjobban, kire rászorul. Az emberek nagy része nem tudja elfogadni a nála értékesebbet.

  • A parittyás hangja

    Llanfair
    2013 szeptember 26
    3:46 du.

    „nem ér nekem Csanád egy vitát Veled”
    Egy úriember vagy tudtam, csak nem sejtettem! 🙂 )))
    Ha nem érted a poént akkor nem láttad az Oscar című filmet Stallone-vel!:) Zseniális volt! Nálam benne van a top5 vígjátékban. Persze az első megkérdőjelezhetetlenül a Bryan élete!:

    „-Van még kedve valakinek kuncogni mikol azt mondom Fikusz Kukisz? Melt az nagyon gyolsan gladiátol képzőbe találhatja magát ezzel a lohadt viselkedéssel!
    🙂 🙂 🙂

  • A parittyás hangja: Persze, hogy láttam. Olyan jó film, hogy még Stallone sem tudta elrontani.
    Brian is megvan. De a top 10-be nem fér be. Ott a Casablanca van, és a Jiri Menzel filmek. Bogart és John Wayne gyűjteményem van.

  • asher alexander

    no akkor ajanlom megkukkantasra!!
    -Amos Oz,; Yom-Yom c filmjet!!
    -Amos Gitai,; Golani c filmjet!
    valamint a „fiu csikos pizsamaban” c filmet!

  • asher alexander

    h’Yom ze Simhasz Tajro!!
    -(csak naplemente utan kivanj Git Sabbosz-t fiam)

  • Figyelő
    2013 szeptember 26
    8:09 du.
    Ref.: „Sajnálom ha valaki szívére vette az “analizisemet”, de tudom, hogy sokszor fájó és kellemetelen sok mindennel szembenézni. Ezt parittyásnak és Annamáriának írom.”
    Figyelö,mielött még kilépsz és ignoràlod a tovàbbi esetleges hozzàszólàsokat – most és itt én,személy szerint,és sajàt nevemben ;
    Kikérem magamnak az ugynevezett „analizisedet”,
    ami valoban fàjó és valoban kellemetlen, de csak azért,mert sokmindennel kell valoban szembenéznem:hozzàszólàsod és àllàspontod az eklatàns példàja annak, hogy akàrmit és akàrmennyit megéltél, mégis csak a régi megszokott sablonokban akarsz gondolkodni, és semmit nem tanultàl;sem konkrétan sem emocionàlisan.
    (Hogy finom legyek.)
    Az intelligencia nem olvasottsàg,vagy iskolàzottsàg kérdése:az vagy van,vagy nincs.Leginkàbb az emocionàlis intelligencia hiànya az, ami ijesztö:korodra valo tekintettel. Ez az én „analizisem” Rólad,összevetve összes hozzàszolàsodat a különbözö témàkhoz- de az én véleményem szigoruan személyre szabott, nem àltalànositok.
    Ismerek idős embereket, akik kinyitottàk lelküket és szivüket, és igazi keresztényi szeretettel-megértéssel és föleg : tàrgyilagosan dolgoztàk fel az àtélt hosszú és viharos történelmi eseményeket.
    Miutàn ez eléggé személyeskedö hozzàszolàsom:ami vagy àtmegy az uj moderàción vagy nem,-de hamàr lúd,legyen kövér- még csak ennyit: kivànom Neked a hozzàd hasonlóan gondolkodo emberek tàrsasàgàt,az a Te igazi vilàgod,- meg kivànok ehez Neked még jo hosszu és izgalmas-érdekes életet.
    Oszt ennyi.
    Annamaria

  • Annamária, köszönöm jókivánsagodat.
    Valóban, tévedésben voltam, azt hittem, hogy öszintébben gondolkodó embereknek írtam amit tárgyilagosnak hittem. Mivel halvény fogalmad sincs múltamról, származásomról vagy egyáltalán meggyőződésemről.Így sértődöttséged és személyeskedő elmarasztalásod, kissé igazságtalan.Korom emlegetése, amit nem tudsz kihagyni, viszont nem tartozik a témához.
    Jani feltett egy kérdést, amire igyekeztem válaszolni legjobb tudásom szerint, mindenféle személyeskedés nélkül. Lehet, hogy az analizis túl öszinte volt, de élettapasztalatom és történelmi tények erre késztettek. Ha összevetted összbeírásaimat, észrevehetted, hogy semmi antiszemita érzelem nincs bennem……annak ellenére, hogy az utolsóelőtti írásomat annak vettétek.
    Legtöbb beíró itt a zsidóüldőzés áldozata, vagy rokona volt áldozat az őrült időknek.-
    Személyem viszont áldozata volt a Rákosi időknek, mely kettévágta egész fiatalon (17 évesen) életemet és tanulmányaimat. Csak egyszerű mondatért ami a személyi kultúsz idején károsnak tűnt egyeseknek. Attól az időtől kezdve a fitalságom ÁVÓN, börtönben, kitagdva és gyárimunkás kora volt. Soha nem éltem a bosszúval, bár barátaim a feljelentőt meg akarták verni legalább. Nem engedtem, mert tudom, hogy az életben mindenki megbűnhődik valahogy bűneiért.
    Neked is a legjobbakat kivánom!

  • A parittyás hangja

    Llanfair
    2013 szeptember 27
    8:38 de.

    Óó Menzel hát persze! Szigorúan ellenőrzött vonatok, Sörgyári capriccio, Az én kis falum, stb. Kult filmek! Rajongok értük, ahogy Bohumil Hrabal regényeiért is ha már Menzel szóba került.

  • asher alexander: Ne ródd meg Parittyást. A rosseb tudja, mikor kerül adásba a kommentünk. Nagy az időeltolódás.

  • A parittyás hangja

    Figyelő
    2013 szeptember 26
    8:09 du.

    „Sajnálom ha valaki szívére vette az “analizisemet”, de tudom, hogy sokszor fájó és kellemetelen sok mindennel szembenézni.”

    Figyelő, Annamaria kimerítő választ adott helyettem is, mert csak csatlakozni tudok az írásához. Annyit hozzá még, hogy maga talán tényleg nem érzi, de olyasmit ír néha aminek nagyon irritáló mögöttes tartalma van. Kellemetlen sok mindennel szembenézni??? Ez a mondat azt sugallja mintha a zsidóságnak több dologgal kellene szembenéznie mint bármely más népnek. Ha tényleg így gondolja az roppant szomorú, oly annyira hogy meg sem próbálom elmagyarázni a felvetés abszurdumát. Igaza van Annamarianak, egy bizonyos kor, élettapasztalat után ezeket a dolgokat már tudni, érezni kell. Ha nem így van, már nem fog megváltozni!

  • Sajnálom. ha én keverten valamit. Fejtegetéseimben racionális okot kerestem az antiszemitizmusra. Mert nálam a magyarok „irigysége”, stb. épp’ úgy leegyszerűsítése a dolgoknak, mint a zsidók állítólagos „bosszúálló” stb. természete.
    Állításom alátámasztásául azt tudom mondani, hogy nem hiszem el, hogy a nem zsidó baloldali emberek kevésbé irigyek, mint a jobboldaliak. Az is érdekes, hogy csak a jobboldaliak beszélnek a zsidók „rossz természetéről”. Számomra a magyarázat politikai. Minden más duma és belemagyarázás.

  • falusi
    2013 szeptember 26
    7:46 de.

    Kösz’ az információ forrást. Belenéztem néhányba, egy kincset adtál. Csak időm legyen.

  • A parittyás hangja: Szerintem Ők ikrek. Csak tagadják. Nekem A pacsirták cérnaszálon a No 1. De mind olyan szomorúan vidám. Vagy vidáman szomorú?

  • A harmadik rövidfilm kapcsolódik a témához..

  • A parittyás hangja

    asher alexander
    2013 szeptember 27
    9:52 de.

    Igenis Asher bá! 🙂
    Gut Sabesz!

  • A parittyás hangja

    Llanfair
    2013 szeptember 27
    2:33 du.

    Mert ott van mindegyikben az a hamisítatlan Közép-Kelet-európai életérzés. Menzel filmjeit ezért (is) értjük, átérezzük, szeretjük annyira!

  • asher alexander

    „idoeltolodas” mi??
    ugyan!!hol te!!

  • sárdi jani
    2013 szeptember 27
    1:12 du.
    Ugyan,kedves Jani,szo sincs erröl, semmit nem kevertél!
    Teljesen egyetértak azzal, amit irsz az utolso 2 mondatodban.Ez igy van.
    -Megkérdezném: honnan szerzed a régi születési anyakönyvi bejegyzéseket:az internetröl?

  • falusi
    2013 szeptember 27
    2:53 du.
    Bocsànat,kedvenc Falusi Kollégàm, de itt csak 2 rövidfilm volt:nem volt harmadik.
    A youtubos variàciot néztem. Mi történik ilyenkor?Valamit rosszul értettem?

  • asher alexander: Hát én időeltolódásnak nevezem azt, hogy Kanadában, Izraelben, Írországban és Magyarországon más időpontban megy le a nap. Ráadásul a kommentek sem azonnal jelennek meg, ezért nehéz kiszámolni a pontos időt.
    De most válaszolj egy komoly kérdésre. Tényleg komolyan kérdezem. Rendben van, napnyugtakor kezdődik.
    De hajóztunk a Balti-tengeren Turkuból Stockholmba.
    Éjfélkor egyik oldalt még fent volt a nap, a másikon már pirkadt. Gyönyörű és fantasztikus volt. De ilyenkor hogyan tudjátok a napnyugtát számolni, hiszen nem is volt! Help

  • Annamaria (és akit érdekel)

    https://familysearch.org/

    Néhány éve egyik rokonom csináltatott családfát, akkor kezdtem magam is foglalkozni vele. A Mormon Egyház nyilvános és ingyenes számítógépes programja segítségével az addigi munkát tovább fejlesztettem. (A családfát folyton lehet fejleszteni) A magyarországi adatbázis csak kivonatokat tartalmaz. De pl a szlovákiai (felvidéki) oldalon mikrofilmről megnézhető az eredeti anyakönyv is. Mivel külföldiek másolták az amúgy is nehezen olvasható régi írásokat, ezért előfordul, hogy pontosítani kell a hibásan írt neveket. De aki tud magyarul és ismeri a MO-on előforduló neveket, annak ez könnyebben megy. A program csak akkor nem eredményes,, ha közeli településeken ugyanabban az időben sok a névazonosság. Valamint, nem mindegyik szomszédos ország anyakönyvei tekinthetők meg. (Horvátország, Ukrajna, Románia stb.) A vajdasági és az erdélyi anyakönyvek egy része a magyar oldalon megtalálható.

    A zsidó nevek valamiért hiányosak. Illetve, én azt tapasztaltam, hogy az anyakönyvezés kezdetén – valamiért – a katolikus, illetve a református anyakönyvekbe jegyezték be őket. Pl. a katolikus anyakönyvekben oldalakon keresztül vannak zsidó nevek, mint pl. Kon, Khón, Ábrahám, Avram, Avramovits, Dávid, Dávidovocs, stb. Én, csak keveset ismerek fel a zsidó nevekből, de így rengeteg van.

    Ha sikerül megtalálnod a programot, a „Search” szóra kattints, ami mellett egy ábrán nagyító van. Aztán írd be az ablakba az országot stb. Minden részletet hosszadalmas leírni, de rá fogsz jönni. Még egyszer leírom a programot, remélem átmegy:

    https://familysearch.org/

  • Llanfair
    2013 szeptember 28
    8:24 de.
    Ha jol tudom, akkor nem a napot kell figyelni,sem a holdat,hanem az elsö feljövö-làthato csillagot.De kivàncsian vàrom Asher magyaràzatàt, amire még kell vàrni 1 kicsit az idöeltolodàs miatt.

  • sárdi jani
    2013 szeptember 28
    9:49 de.
    Köszönöm!

  • Annamaria
    2013 szeptember 27
    6:03 du.

    nemértem…
    Itt eredetileg három filmecske volt.. A harmadik a Train..
    Köszi, majd utánajárok, mert azon lett volna a hangsóly..

  • Llanfair
    2013 szeptember 27
    3:24 de.

    Figyelembe véve az új szabályzatot, azon gondolkodom, hogy hogy kell szalonképesen azt mondani, hogy „bullshitt” 🙂

  • Dakota!
    Nem feltem Llanfairt, van olyan intelligens,
    hogy megfeleljen magaert- de nem tudtam megallni
    hogy ne reagaljak- figyelembe veve tobbi postodat
    is.
    1} Egy szep magyar kozmondas-mint velemeny nyilvanitas-
    „Fenn az ernyo, nincsen kas.”
    2 }Egy meg szebb- arameusul:
    „Isztra balagina kis kis karja”
    Vagyis: „Az apropenz csorog az ures hordoban”.

    Remelem, finoman fejeztem ki magam.

  • Dakota. Sajnálom, hogy nem tudod lefordítani, nem én foglak megtanítani káromkodni.
    De azt tanuld meg, hogy egy szóval nem lehet megcáfolni semmit. Azt ki kellene fejteni, és alátámasztani valamivel. De ez neked még egyszer sem sikerült.
    De nem is igazán értem miért baromság, Te vagy rá a legjobb példa. A fenébe is, mégis elárultam a jelentését.
    Időnként feltűnsz, hogy lehülyézzél. Ez lelki kényszer nálad?

  • izraeli: Köszönöm. Ez a „dakota gyerek valamiért gerjed rám.
    Nem tudom miért, még nem mondta meg. A kommentjeimet is általában egy szóval minősíti, ami nem vall nagyon éles elmére. De talán az a baja, hogy felhívtam néhányszor a figyelmét neveltetési hiányosságaira? De azon nem sértődni kell, hanem pótolni.

  • Llanfair
    2013 szeptember 29
    4:30 de.
    Kedves Llanfair, csodàlom a higgadsàgodat,az udvarias modorodat- de nem értem naivsàgodat.Nem làtod, hogy mire mennek ki,-vagy:mit takarnak – ezek a kényszeres beszolàsok? Persze, mindegyikünknek megvan az achillesi sarka, és ez pontosan szàmon van tartva- provokàl:mi ugrunk, a màsik fél meg elégedetten nyugtàzza ezt — Falusi azt hiszem azt mondanà: higalom –
    Megprobàlok itt küldeni Neked muzsikàt,az jot tesz:kedvenc izraeli egyûttesem (màr ök is megöregedtek- velem együtt -ez 1 régi felvételük)

  • asher alexander

    annamaria!
    igen ugy van!! az elso csillag feljoveteletol szamit!!-(de jobb ha legalabb harom csillagot latunk!!ugy a biztosabb!!)a hold-nak semmi koze a dologhoz

  • Figyelő

    Hidd el, engem is megvisel, mikor nem értünk egyet. Azt is hidd el, hogy nem „megfelelésből”, hanem én is a személyesen átélt tapasztalataim alapján látom úgy, hogy nincs zsidókra jellemző karakter. Én is ismertem „néhányat” – bár legtöbbször csak utólag vagy sokkal később jöttem rá származásukra – de egymástól nagyon különböző személyiségek. Ahol többen vannak, ott nyilván ki-ki könnyebben talál magához hasonlót, de egyébként azt láttam, hogy gyakran a magyarok közt találnak hasonló érdeklődésű illetve habitusú lelki barátot. Ha nem hozzánk hasonlók lennének, nem érintene meg művészetük stb. Talán az életutad sajátos. Olyan dolgokkal foglalkoztál, olyan helyeken dolgoztál, ahol könnyebben szerez az ember ellenséget. Egyébként a politika, ezen belül a KMH is ilyen.
    Ha „bosszúról” van szó, gondolj pl. a szerbekre, hányszor irtották a magyarokat, és másokat is. Vagy gondolj arra, hogy a román securitate mennyivel volt jobb, mint a magyar ÁVH, pedig ott – tudtommal – nem dolgoztak zsidók. A különböző rendszerek termelik ki magukból a megfelelő embereket. Sajnos, mindig mindenre lehet találni embert. A zsidók gyilkolására is, bármire. Mi is megszenvedjük, mikor általánosítanak. De hogy lásd, igaziból a saját véleményem írom, hozzáteszem, hogy szerintem vannak népcsoportokra jellemző karakterek. De speciel, nem vettem észre, hogy a zsidóké eltérne a magyarokétól. Azt viszont észrevettem, hogy bizonyos „szakértők” hamis karakterjegyekkel ruházzák fel őket. A sport mérhető dolog, és ott láttam, hogy mennyire hamis, hogy a zsidók gyenge fizikumúak. A saját szememnek pedig jobban hiszek, mint akármilyen könyvnek. Innentől kezdve pedig fenntartással vagyok a „szakértőkkel” szemben. Ha nem is fogadsz el mindent abból, amit írok, azért illeszd be ismerteid közé az én tapasztalataim is.

  • asher alexander: Kedves Asher: Akkor már csak azt szeretném kérdezni, mi van akkor, mikor nem látni csillagokat? Itt sokszor olyan vastag a felhőtakaró, hogy nem látszanak a csillagok. Nekünk jár egy naptár, Pestről küldik. Ott percre van meghatározva. Az úri huncutság?

  • annamaria: Kedves Annamaria! A rosszindulat krónikus betegség. Több kárt okoz a betegnek, mint a környezetének. De ha itt ki tudja a mérgét szórni, legalább nem terrorizálja a családját és a környezetét. De az tényleg igaz, hogy még így ősz szakállal sem tudom megérteni, hogy valaki örömét leli a gonoszságban. De igazából ez az ő baja. Olyan messze vagyunk egymástól, hogy nem tud kárt okozni.
    Ráadásul elég gyengén adja elő. Mondaná Cyrano (Edmond Rostand), mondhattad volna szebben kis lovag!

  • Nem tudok csak úgy elmenni a Llanfair – Dakota polémia mellett, már csak azért sem, mert hárman vannak egy ellen.
    Én vitatom Llanfair udvariasságát. Sajnos még semleges dolgokban is rendre a magyarok ellen foglal állást. Ha tényleg udvarias lenne, akkor nem feltétlen kellett volna elvitatni Liszt Ferenc magyarságát vagy Kocsis Zoltán képességeit. Batókról pedig azt tartotta fontosnak megjegyezni, hogy egy „gonosz országot” hagyott el. Még soha nem talált mentséget a magyaroknak semmire, hanem szerinte az írektől kezdve nekünk kell mindenkitől bocsánatot kérni. Szerinte, ha a magyarok harcban öltek, az is civilek elleni gyilkosság, mert otthon a katona átöltözve civil. Mélységes „humánuma” azonban nem terjed ki a magyarokra. Az I. Világháborút is szerinte „mi kezdtük”, mert – igaz ugyan, hogy a trónörökös meggyilkolása miatt Ferenc József üzent hadat a szerbeknek – de mivel egy ország voltunk Ausztriával, a magyarok a felelősek. Érdekes módon a többi nemzetiség nem. Most csak ennyi jutott hirtelen eszembe Llanfair „udvarias” fejtegetéseiből. Engem cseppet sem lepett meg DAKOTA időnkénti nem tetszés nyilvánítása.
    A nevelésről annyit, hogy csak szidással, ócsárlással nem lehet ép lelkű embert nevelni. De azzal sem, ha most Llanfair-t megdicsérném.

  • Nem tudom, ezek után stílusos-e Seress Rezső dalokat küldeni?

    SERESS REZSÖ – YouTube
    http://www.youtube.com/playlist?list=PLB74B8F1BE78961E8‎

  • …A MAGYAR YT-OZÓK HIMNUSZA…
    Indexkép 3:03
    1
    Rezső Seress – Szeressük egymást gyerekek

    készítette: KrysKras666 117 931 megtekintés

    Rezső Seress – Szeressük egymást gyerekek
    (Let’s Love Each Other)…

  • Sajnos, sehogy nem sikerül elküldeni. De mindenki fel tudja tenni magának.

  • sárdi jani
    2013 szeptember 27
    1:12 du.
    Kedves Sàrdi Jani, habàr màr röptében vàlaszoltam erre, de visszatérek mégegyszer. Sőt,még màs témàt is beleveszek.
    Semmit nem kevertél, semmit nem kavartàl.Feltettél egy kérdést,nem tudom pontosan, hogy miért: kivàncsisàgbol?- vagy a végére kell jàrni mottóval- vagy a varronő-szindróma ami szerint el kell varrni a szàlakat,mindegy. Aki kérdez, annak joga van egy vàlaszra. Ha ugyan van vàlasz..
    Nekem erre nincs igazi vàlaszom. Màsoktol kaptàl viszont vàlaszt.

    – Idàig,amiket irtàl,kérdeztél,magyaràztàl: tisztaszivű, érdeklődő és igazsàgot kereső(ha ugyan van abszolut igazsàg..) de legalàbbis a miértekre kerested az elfogulatlan vàlaszokat.
    Ugy érzem, Te elismered, hogy mindenki hus-vér ember, es egyikünk ilyen, a màsikunk olyan,van aki szöke, van aki barnahaju, a börszinröl màr nem is beszélek,sem a vallàsrol:de mindenki a szàjàn keresztül veszi a levegöt,és egyformàn piros vér folyik az ujjàbol, amikor megvàgja zöldségpucolàs közben.
    Nagyon jo lenne màr fàtylat boritani a múltra,és tanulva a hibàkbol és buktatókbol: valahogy màsképpen, egészségesen kellene együtt élni-dolgozni.
    Nem pedig ujra meg ujra feltépni és sót dörzsölni a sebekbe ezàltal szitani az amugyis labilis köztudatot.
    – Ami a magyarorszàgi antiszemitizmus erősödését illeti, ami sajnos tény,- és nekem ez fàj igazàn: mert a Szülőhazàm, –és teszek rà, hogy màs europai orszàgokban mi a helyzet- ugy érzem, ahogy Parittyàs is,meg Te is megjegyeztétek: nem igy kellene harcolni az antiszemitizmus ellen; de és sem nem tudom, hogyan kellene…kritizàlni könnyebb,mint cselekedni.
    Miutàn én a kisujjamat nem emeltem és nem emelem a feléledô kirekesztö politikai irànyzatok ellen, ezért nem is prédikàlhatok.
    Főleg nem ennek a hösiesen kiàllo Csoportnak, akik konkrétan a bőrüket viszik a vàsàrra mindannyiunkért.
    Igenis mindannyiunkért, nemcsak a zsidosàgról van itt szó hosszutàvon.
    -Ami most megy ebben a kis 93000 négyzetméteres körzetben:az mocskos politikai manőverezés,és màr nem is a spàjzban, hanem a Parlamentben vannak a rasszistàk és az antiszemitàk.
    Legàlisan megvàlasztva.Közpénzböl fizetve. És igenis meghamisitjàk a multat a szolàsszabadsag hamis jelszavàval.
    Senki nem kap a fejéhez és senki nem mondja, àllj, ne tovàbb? Vagy ha mondja is, közben sajnos kacsint egyet.
    Mindenki làtni akarja a múltban titkositott de most màr hozzàférhetö iratokat-adatokat; ezzel ujabb zsarolàsi lehetöséget biztositva a felnövő generàcióknak.
    Kinek lesz ez jo?
    Nem lehetne véget vetni ennek màr?
    Égessenek el minden papirt, ami volt,ami megtörtént: azon nem lehet vàltoztatni.
    Nem akarom tudni,hogy a szomszédom kémkedett 20 évvel ezelött.
    Lépjünk elöre, és ne sasszézzunk utàna kettöt vissza.

    -A közeledö vàlasztàsok még jobban fel fogjàk korbàcsolni a kedélyeket – egy màsik cikknél pàr nappal ezelött az egyik hozzàszoló ezt okosan felvetette.
    (Nem is emlitve egy régi beirót, aki mostansàg nem ir gyakran sajnos, pedig amikor megszólal, akkor érdemes elolvasni,mert csak tanulni lehet töle: gy.b.junior akit hiànyolok)
    Pàrtàllàstol függetlenül kellene összefogni és arra agitàlni az embereket, hogy adjàk le a voksukat aktivan, menjenek szavazni.
    Ki-ki lelkiismerete és meggyőzödése szerint.
    – Idönként nem arra kell összpontositani, hogy miben különböznek a nézöpontjaink- politikai àllàspontunk: hanem legyen egy közös cél: a kàtyubol kikerülni- hogy igenis a szavazójoggal rendelkezöek menjenek szavazni;minél nagyobb létszàmban: öntsünk tiszta vizet a pohàrba alapon.
    ( Kàtyu alatt nem az anyagi helyzetét értem az orszàgnak – hanem a moràlis kàtyurol beszélek elsösorban.)
    A szavazàs joga és kötelessége is a demokràciàhoz tartozik.

    Bevallom: nagyon aggaszt a közeledö vàlasztàs – és az ezzel jàro ujabb sàrdobàlàsos és csúnya uszitàsos propaganda.

    -Mégvalamit meg kell vallanom: ha a szavazàsokban kellö szàzalékkal -ismétlem: kellö szàzalékos szavazok részvételével-mégegyszer hatalomra kerülne ugyanez a garnitura: azt le kell nyelni: mert ez is a demokràciàhoz tartozik:elfogadni a többség döntését.
    De ha a szavazojoggal rendelkező àllampolgàroknak csak 40 %-a fog elmenni szavazni: és ugy fognak nyerni „többség”felkiàltàssal ugyanazok:akkor ugyanott fog tartani majd az orszàg mint az a bizonyos màdi zsido.

    -Mégvalamit szeretnék szóvà tenni, azok a kitételek: hogy aki nem Magyarorszàgon él, az fogja be a szàjàt,ne szóljon bele.
    Hàt kéremalàzattal; ez egy szegénységi bizonyitvàny akàrki is dobta be a köztudatba.
    Gondolom, mindenki tudja, hogy pl.: francia àllampolgàrok a vilàg minden részében élnek-dolgoznak-lébecolnak -ugyszintén amerikaiak,kanadaiak,olaszok, osztràkok, németek és nem is sorolom tovàbb: de soha nem olvastam – hallottam az anyaorszàgbol feléjük irànyulo „ti csak fogjàtok be a szàtokat” -„ne szoljatok bele” stb. kirohanàsokat.
    Amikor szavazàs van az illetök anyaorszàgaiban,ök is szavaznak a követségükön,és ez igy természetes.
    Öket nem nézik hülyének a honfitàrsaik, csak Ti (magyarorszàgi magyarok)nézitek hülyéknek és jogtalanul beleszolonak a kint élő magyar honfitàrsaitokat. Miért?
    Pàr honappal ezelött voltak szavazàsok Maliban. A montreàli ràdioban is bemondtàk, hogy a kanadàban élö mali àllammpolgàrok hol -bemondtàk a pontos cimet-és hàny óràtól hàny óràig adhatjàk le voksukat.
    Hàt igy van ez. Még Mali is elöbb àll, mint Magyarorszàg,erkölcsileg. Ök nem köpik le a honfitàrsaikat.
    Köszönöm a figyelmeteket,és a türelmeteket. Elnézést a terjedelemért.Màshol olvasott témàk is kijöttek amit megfeküdték a gyomromat.

  • sárdi jani
    2013 szeptember 30
    5:07 de.
    Jani, most nem vagy igazsàgos, a: megvédeni akit tàmadnak reflexed jött elö.
    De ki is tàmadott elöször kit – és föleg hogyan – meg azért mindenki kapott màr pàr keresetlen itéletet minden indoklàs nélkül-szoval a lekezelö magatartàsnak is vannak szabàlyai.
    De szived joga,hogy igy érezzél. Még akkor is, ha szerintem nincs igazad, de nem ér annyit nekem a téma, hogy szot szaporitsak megjegyzésem megmagyaràzàsàra,amit irtam Llanfairnak, az a személyes véleményem volt. Van.
    –Màsodik téma:
    Amiket felsorolsz, Llianfair ellen:azokat az ominozus iràsaitokat (katonàk,hàboruk,bocsànatkérés stb.) oda-vissza olvastam – és làtod:ott ugy éreztem, hogy vakvàgànyra kerültetek és kisiklottatok, de annyira nem vagyok azért okos(sajnos) hogy rà tudtam volna mutatni: hol történt a kisiklàs.
    Talàn ha most visszaolvasod,ennyi idö utàn màr leülepszik mi és hogyan lett kihegyezve és félreértve-félremagyaràzva: és higgadtan -passzivan,ujragondolni mindenki sajàt magàban,nem ujrakezdve -helyre lehet tenni – de hogy „magyarellenes”…hàt tudod:azért ez egyàltalàn nem igazsàgos sem nem jogos,és nem is igaz elkönyvelése Ll.nek, – Seress ide, vagy oda.
    Te is udvarias vagy,és Ö is. Te is sebezhetö vagy, és Ll. is.
    Vannak napok, amikor érzékenyebben reagàlunk mint a sokévi àtlag , és felkapjuk a làbvizet akàrmilyen marhasàgon is. Még a férfiak is…

  • sárdi jani
    2013 szeptember 30
    2:58 de.
    Értelmes eszme futtatásodat köszönöm.
    Mivel az eredeti téma a zsidókról szólt, az én vitatott beírásom erre összponotosult. Az eredeti kérdés az volt bankár, üzeltember zsidó, mégis a forradalom és szocializmmus híve? .Erre probáltam akkor érdemben válaszolni, az általam megismert történelmen keresztűl.
    Hibám az volt, hogy bizonyos képzelt vagy valós „tulajdonságokat” is betettem válaszomban.
    Nem tértem ki más nemzetek tulajdonságaira, az igaz.. Engem mindig piszkált az antiszemitizmus és a magyarok leocsmárolása, ez sajnos kölcsönös.
    ERre nem tudok és tudtam soha választ adni, de nem is kaptam választ.
    Most egy olyan nagy bérházba költöztem amit főleg zsidók lakják, lakásuk ajtaján az ismert jel van felerősítve. 275 lakás van a házban. A ház úszódájában egy nő megkérdezte zsidó vagyok e? Mondtam, hogy nem. Válasz: pedig itt sok zsidó lakik! Engem ez egyáltalán nem zavar válaszoltam.Így igaz! Nagyszerüen felszerelt, tiszta elegáns ház, kitünő vezetővel.Nagyon szeretek itt lakni!
    Dehogy befogadnak e maguk közé, az még egy kérdés.
    Igazad van a betett dallal: „Szeressük egymást gyerekek…”
    Gondolod, hogy lehetséges?

  • sardi jani: Nincs Llanfair-Dakota polémia. Nekem ez egy nem számító dolog. Erről ennyit.
    Kedves János torzítasz. Nem azt írtam, hogy a magyarok tehetnek róla, hanem azt, hogy IS. De a többiek legalább bocsánatot kértek. MINDEN behívott katona civil, kivéve a hivatásosokat. Minden halottól és nemzettől bocsánatot kell kérni, mert lehet, hogy ellentétük volt a világgal, de MI kezdtük a háborút. A Mi a Monarchia. És a Monarchia igazából két nagy országból állt. Sokan szeretnének szájon vágni valakit, de a legtöbben megvárják, hogy valaki elkezdje. Ha nem kezdi senki, nincs verekedés. De a magyarok mindkétszer benne voltak a kezdetbe. Véletlen?
    Lisztről nem azt mondom, hogy nem magyar, hanem azt, hogy van alapja az osztrák bejelentkezésnek. Liszt magyarnak tartotta magát, vita nincs. Bartók Béláról leírtam mekkora nagy ember és zeneszerző volt. Elvonta a figyelmedet valami, ezért kihagytad?
    Kocsis Zoltán: Nem vontam kétségbe zongoraművészi kvalitását. De nem az ország legjobb karmestere, és nem az Övé az ország legjobb zenekarra. Szerintem kettő is van akik jobbak. Ha Fischeréket vonom kétségbe, akkor hazafi vagyok? És hát még van Keller a Concertoval. De akkor mi a véleményed Goldmark Károlyról. Zsidó-magyar-osztrák zeneszerző. Tényleg számít melyik? Nem a zenéje a fontos?
    Vagy ha a politika kifejezi óhaját, hogy Kocsis a legjobb, akkor nekem kuss, és Kocsis a legjobb? Most viccelsz ugye? Azt tudod, hogy azóta egy német szaklap megválasztotta a valaha élt legjobb 10 karmestert. És Fischer Iván köztük van. Mégsem vagyok olyan buta?
    Tudnék neked írni a zenéről rengeteget. Nálam a zenészeknek nincs állampolgársága. Másodlagos. De itt van egy zenész az írók között, nem fogok én, egy amatőr írni róla. Ehhez kevés vagyok. Dacára, hogy sokkal többet tudok róla, mint a nagy átlag.
    De ha ezeket leírom, akkor mindig azt kapom, hogy dicsekszem.
    Azt viszont visszautasítom, hogy a magyarokat nem sajnálom. Nagyszüleim és nagybátyám a háborúban pusztultak el. Pedig egyik sem akarta azt a rohadt háborút. Az egész életem már akkor eldőlt, mikor édesanyám árva lett. Pedig még meg sem születtem, és kedves honfitársaim már el is b@szták az életemet. Ti meg szobrot állítotok Horthynak! Én szégyelljem magam? Nem sül le a bőr a képetekről?
    Nem kell, hogy megdicsérjél. Egyáltalán, nem kell senki dicsérete. Persze, örülök, ha dicsérnek, de nem lételemem.
    Rövidek a kommentek. Ha valami kétértelmű, Ti biztos a negatív kicsengés felé fordultok. Folyamatosan olyan állításokat hallok, amit nem is, vagy nem úgy írtam. Elegánsan nem veszítek figyelembe azokat a határozókat, ragokat, melyek nem a Ti szájízetek szerint formálja mondanivalómat. Úgy gondolom udvarias vagyok, de néhányotokkal érdemtelenül.

  • asher alexander

    szo nincs uri huncutsagrol!
    a naptar egy elore meghatarozott a torah-t koveto valami!
    -(mar ugye a mi naptarunkrol beszelek most)-

  • A parittyás hangja

    Na mindenki nyugodjon meg mert nagyon ideges leszek!
    🙂 )))

  • asher alexander: A Mazsihisz küldi nekünk az „Egység” című lapot és az éves naptárt. Természetesen zsidó naptárt.

  • Annamaria: Részemről azt hiszem tisztáztam a dolgot 1.39-kor. Szerintem tiszta és világos. Már ha valaki hajlandó úgy értelmezni, ahogy írtam. De ez olyan morbid. Ha véletlen kétségbe vonnám Liszt magyarságát vagy Kocsis Zoli karmesteri kvalitását, akkor magyarellenes vagyok? Ez így siralmas kedves Annamária! És még a rovás írást sem bírom. Hová vezet ez vajon?

  • Llanfair
    2013 szeptember 30
    3:20 du.

    Jótezsvér, vígasztalónak:
    Kozmopolitának álcázva…

    Esküszöm, épp úgy hallok, mint a gallok
    és épp úgy nézek, mint az indonézek.
    Ha bűz van, mint a dánok, én is érzem,
    mint sejkek, szórnám, hogyha volna pénzem,
    mint írek, írok, s ha nincs más dolog,
    mint spleenes angolok, barangolok.
    Vagy ülök némán, mint festett török,
    mint zsák-csuhájú szentek, böjtölök,
    vagy egész egyszerűen, mint azok
    akik a vallást eltörölték, koplalok.
    Mint vén muzsik, ki térden hajt lovat,
    legyeket hajtok-hasznot nem sokat-
    és várom, ugyan milyen senkiföldi
    hippy-gyerek, vagy büszke yankee jön ki
    családfám éppen bimbózó rügyén,
    mert rám a történelem ürügyén
    félszáz esztendő kénes üszke hullt,
    s fényes jövőm már régen szürke múlt.
    Mint szoborba gyúrt pogány istenek
    szemléllek világ, itt e kis telek
    szélén, s csak halkan morgolódom hozzád,
    mert kobzomat már régen elkobozták,
    és mert nem telik arról dalra páthosz,
    ki napszám idegen ganajt lapátoz.
    Olasz ég alatt, itt, Bergamo felett,
    ahol téglánként összeenyvezett
    házamra japán birsalmák hajolnak,
    s hol joggal tartanak őrült spanyolnak,
    a láthatárt lesem, hol füst a kék
    s mint véres afgán kaftán, csüng az ég.
    Mint bazárba zárt bús arab, ha rab,
    vagy vándor csőlakó, fűznék pár darab
    hamis kövemből násfát, szép kösöntyűt,
    ha tudnám, merre nőnek még a násfák
    és a kösöntyűt vajon hol halásszák?
    Fejemen kalap, mint a búrnak,
    dervisként üvöltök, ha rúgnak,
    vagy vigadok, ha csurran néha méz,
    mint gyöngyöt lelő búvár csingaléz.
    Piruljak, mert más cukrán osztozok,
    mint ujvilági búzán ukrán kolhozok?
    Sírjak, mert tükörpiszkos multamér’
    itt se hull babér, csak munkabér?
    Jajgassak mert itt más szagúak az esték?
    Idegenebb már csak otthon lehetnék.
    Lóg rajtam a sok képzelt ősatya,
    mint néger boxolón a bő gatya,
    s hogy fölöttem a Nap még karikáz,
    csodálom, mint az őrült kamikáz,
    aki véletlen életben maradt
    az Isten alatt rámdőlt ég alatt.
    Ha néha undor kap el, az örök
    hóval fedett Alpokra felpökök,
    s nótámat tovább, egy húron, verem,
    mert egyhúron is pendülnek velem
    még lányok, s akkor bennem is konok
    táncra perdülnek mormon hormonok.
    Pedig lagziba többé nem megyek,
    mert csehül állok, mint a lengyelek,
    kihalok lassan, mint a drótostótok,
    de addig is, whiskys flaskótok, skótok,
    a Coca-Colonizált bal pokolban
    csókolgatom, míg benne alkohol van,
    és így mulatok.Mint egy magyar úr!!
    (ha nem felejtett el még magyarul…)
    🙂

  • falusi: Köszönöm szépen. Nagyon tetszik.

  • Érdekes dolog a családfa-kutatás. A „Sárdi” nevet beütve sok furcsaságra találtam. Kettőt elküldök. Egyet pedig a Figyelőnek, hogy ő se maradjon ki. Az ő neve mellett is szerepel zsidós név.

    Nachman Sardi
    Catholic Church
    baptism: 6 Augusztus 1803.Sopron, Sopron, Hungary
    father: Nachem Sardi
    mother: Maria Horvathova

    Eva Kon
    Hungary Catholic Church
    baptism: 29 Jun 1733. Csesztreg, Zala, Hungary
    father: Joan Kon,
    mother: Elisabeth Sardi

    Rozalia. Bencsics
    Catholic Church
    baptism: 23 November 1880 Fertőszentmiklós, Sopron, Hungary
    father: Janos Bencsics
    mother: Rozalia Abraham

  • Llanfair

    Nem állítom, hogy jól ismerem a történelmet. De úgy tudom, a magyarok nem akartak beszállni az I. Világháborúba. Nem akarták Boszniát, sem további területi gyarapodást, mert Bosznia bekebelezésével a Monarchián belül tovább nőtt volna a szlávság súlya. Nem akartak osztrák-magyar-délszláv monarchiát.

  • Figyelő

    Hogy lehetséges-e szeretni egymást? A földön próbáknak vagyunk kitéve, hogy kiderüljön mi lakik bennünk? Nehézségek, lemondás és szenvedések nélkül nem lehet szeretni. De talán, téged már megpróbált a Jóisten és idős korodra nyugalmat, békességet ad.

  • Annamaria

    Azt olvastam, hogy az a helyes, ha a kultúrák, vallások, világnézetek közt párbeszéd van, még ha vitatkoznak is. Az elzárkózás a veszélyesebb.

  • asher alexander

    parittyas!
    szedjen hangyat ha ideges fiam!!
    allitolag nyugtato hatasu!!!

  • Llanfair
    2013 szeptember 30
    3:20 du.
    Kocsis Zoltánt nem ismerem mint karmestert. Talán Jani, a zongoraművészre gondolt, aki bizony nagy volt! Kár, hogy karmester lett. Sajnos azt hiszem a korral ujjaival van baj…..

  • sárdi jani
    2013 szeptember 30
    5:07 de.

    Köszönet a korrekt, intelligens hozzászólásodért, kedves Sárdi János. Tökéletesen jól látod a helyzetet, pontosak és hitelesek az észrevételeid, megállapításaid.
    Tisztelettel
    dakota

  • sárdi jani
    2013 szeptember 30
    6:23 du.
    Jani..
    Hogy a közvetett okokkal kezdjem: Az I. vh. az európai történelem dinasztikus és nagyhatalmi harcainak utolsó és legnagyobb összecsapása volt. Tkp. hosszú évszázadok eseményei vezettek el 1914 július 28.-ig. A közvetlen okok: Németország nagyhatalmi törekvései, II. Miklós balkáni expanziós tervei, a Török birodalom próbálkozása, hogy visszaállítsa egykori nagyságát, a Monarchia -szintén csak- balkáni terjeszkedése, az európai nagyhatalmak gyarmati érdekeinek ütközése, a kis nemzetiségek függetlenségi törekvései… …és persze a mindenre ürügyet szolgáló töltények, melyek 1914 június 28.-án kioltották Ferenc Ferdinánd trónörökös és felesége, Zsófia főhercegnő életét.

  • Falusinak: ez szenzàcios!!!

  • Kedves Mindannyian!
    Mint mindeg, elvezettel olvastam a vitat,
    es a- bizonyos- altalanos emberi- konzekvenciat-
    amit remelhetoleg levontatok.

    Mivel azonban Parittyas- nagyon ideges-
    es Asher- probalja nyugtatni,hadd tegyek ra
    egy lapattal.
    Itt kuldok egy eletrajzot – es zeneszamot Andre Hajdu{rol}tol-{a Jeruzsalemi Zeneakademia professzora}.
    {Hajdu Andras} akire buszkek lehetunk- mint zsidok
    es mint magyarok.
    Az Izrael dijas zeneszerzo nagy utat tett meg
    Budapesttol-Parizson at Izraelig,ahol el es alkot.
    Ami kulonosen erdekes nala-aki nagyon ismeri
    a nepzenet, visszateres a zsido zenehez- es annak
    megujitasa.
    Megzenesitette pl. a Misna szoveget.
    En igyekeztem olyan zenei alkotast kuldeni-amely
    haszid muzsika- es a fuletek jobban befogadja-
    es a Maestro magyarazatat is tartalmazza{angol felirattal}.

    Tehat, koszonjuk Maestro !

    http://www.youtube.com/watch?v=0qiz08BQWVg

  • asher alexander

    sardijani!
    csakhogy arrol a magyarokat nem kerdeztek meg!!azert volt ott a monarchia es mint uralkodo a habsburg hazi I.-so Ferencz Jozsef !!
    aki rokoni viszonyban volt Friedrich Nemet uralkodoval is!

  • sárdi jani: Mint mindenhol, voltak ellenzői. De beszálltunk, és végigcsináltuk. Mindenki bocsánatot kért már, de a magyar az nem, az soha. Te megmagyarázod miért nem, én szégyenlem. Ennyi. Egy bocsánatkéréssel le lehetett volna zárni, de nem mi mindig felszakítjuk a sebeket, reklamálunk az ítélettél, és a fejlődés helyett visszanézünk és minden szomszédunkkal haragban vagyunk. Közben Európa utolsó helyéért és felbomlasztásáért „harcolunk”. Biztos így normális?
    Összefutok valakivel az ajtóban. Egyikünk sem tehet róla, mégis bocsánatot kérek. És soha nem lettem tőle kevesebb.

  • Figyelő: Kedves Figyelő! Kocsis Zoltán egy nagy generáció tagja. Együtt végzett Schiff András, Ránki Dezső és Kocsis Zoltán. És nem végzett velük Presser Gábor. Jó névsor, ugye?
    Schiff jól látta, kis ország, hárman sokan vannak. Ránki hajlandó volt második lenni, mert Kocsis rögtön a politika és a nép kedvence lett. Richter már akkor meghívta négykezesre, és ez nem semmi.
    Barenboim, Eschenbach, Vásáry Tamás és Kocsis Zoltán. Zongoraművészből lett karmester. Kevés lett nekik a zongora, ebből nincs semmi baj. Sír Rattle a dobokat hagyta ott. De a kettő üti egymást, nem marad idő gyakorlásra. Ez történt Barenboimmal.
    Az, hogy valaki jól zongorázik, nem jelenti, hogy jó karmester. A zeneszerzéséhez nem tudok hozzászólni, mert nem férek hozzá a műveihez. Egyedül Schönberg Mózes és Áron című operájának befejezését hallottam tőle a bemutatón. De ez kevés.
    Tehát, Kocsis folyamatosan a politika kegyeltje. Ezt Ő úgy próbálja megoldani, hogy nem akar politizálni. De azzal, mikor elfogadja azt a pénzt, amit a többitől elvonnak, már elveszti becsületét. Két zenekari tagját ismerem, és tudom azt, hogy Neki csak a zene létezik. Ez mondjuk nálam jó pont.
    A kormány kinevezte Bartók egyetlen hiteles tolmácsolójának. Miért is? Hallottad 4 éve Bartók zongoraversenyét Ránkitól? Egy álom volt. Fischer Ivántól a Kossuth szimfóniát? Úgy gondolom 40 év zenehallgatás és koncertre járás után, jogom van eldönteni, melyik karmester ad nekem többet. És bizony nekem a kér Fischer és Keller többet ad. Miért is kellene ezt titkolnom?
    Valószínűleg sokkal többet voltam koncerten mint Dakota és Sárdi együttvéve. Nem emelek szobrokat, és nem vagyok hajlandó szajkózni a többiek irányított véleményét. Vicces Dakota „véleménye” hogy csak jót mondhatók valakiről, mert neki úgy tetszik.
    Én meg tudom alapozni a véleményemet, vajon Ő? Gondolhat bárki mást, de ez az én tapasztalatom. Mindkét Fischer koncertjére bármikor elmegyek örömmel, Keller a Concertoval szintén bármikor (Ő hegedűművész és a Keller vonósnégyes alapítója), de Kocsis hangversenyeit nem bánom ha kihagyom. Persze tévedhetek, mert nem „értem” Kocsis művészetét. De nehogy már nem mondhassam el a véleményemet!
    Az is lehet, hogy csak a Kocsis féle zenekar a rosszabb. De hát Ő a főnök!
    Beethoven (kedvenc) op 53-as zongoraszonátáját egy Európában teljesen ismeretlen zongoraművésztől hallgatom. Mert az Ő játéka tetszik a legjobban. Jogom van hozzá? Ettől Kocsis nem lesz kisebb. Nincs legjobb karmester, csak jó. Ahogy a nagy operarendező mondta, „Ezt így kell csinálni. Vagy másképp”.
    De az, hogy nem mondhatók véleményt valamiről mert Dakotának nem tetszik, az röhej!!!!!!!! És nem indokol, nem magyaráz, hanem nem és kész! A Jóisten neve ezentúl Dakota? Ne má’
    De leírom megint. Kocsis nagy zenész (sok cd-m van tőle). De nekem nem a legjobb. És mostanság emberileg is lejáratta magát, a fajszámoló művészetével. Bár lehet, hogy csak szerencsétlen interjúk voltak, de a pénzt, elrakta. És jogom van elmondani! Nem így gondolod?

  • parittyas! Ashernek igaza lehet. Ideges hangyászt még nem láttak.

  • asher alexander

    sardijani!
    nos ha az anya nem zsido,akkor a szuletendo gyermek sem az!

  • Figyelönek:
    egy régebbi cikket küldök: hogy mi történt az egészségével:
    http://fidelio.hu/klasszikus/mupa_magazin/kocsis_zoltan_szeptember_21en_haltam_volna_meg
    olvastam egy ujabb riportot is Kocsissal pàr nappal ezelött, de most persze nem talàlom meg: ott fényképezve is volt: és mintha lebénult volna egyik oldala :legalàbbis a fényképen ugy nézett ki.A betegség kegyetlen.
    Emlékeimben nekem örökké megmarad Kocsis Zoltàn: mint fiatal, làngoloan tehetséges zongoramüvész.
    Aki ügyesebb,mint én: az vissza tudnà talàn keresni az utolso riportot és elküldhetné Figyelönek: valamelyik internetes magyar ujsàgban jelent meg, talàn éppen a mult héten làttam.
    P.S.: Nekem a gogli nem mindig a baràtom..

  • Llanfair
    2013 szeptember 30
    3:20 du.
    🙁
    Szedem össze a gondolataimat, és majd megbeszélem magammal…igy biztosan nem leszek félreértve…
    -Mellesleg: és nem konkrétan:hanem àltalànossàgban mondom: engem kiràz a hideg:amikor orszàgok-àllamfôk- bocsànatot kérnek egymàstol,több évtizeddel azelötti eseményekért, nem bocsànatot kell kérni (szerintem) hanem a tovàbbi években ugy kell élni -viselkedni- cselekedni-kapcsolatokat épiteni: hogy érezhetö legyen a joszàndék. A szavak üresek,és mint tudjuk: a szo elszàll. Igérgetni és puffogtatni nagy szavakat minden politikus tud. Kormànyozni és irànyvonalat adni az orszàgànak viszont nem mindegyik politikus képes.
    De lehet, hogy nincs igazam, màr egyszer elöfordult velem, hogy nem volt igazam 🙂
    -Tény, amit irsz: van egy tendencia, hogy félremagyaràzzàk-félremagyaràzzuk amit leirok, amit leirsz, amit leirnak: és ez bizony fàjdalmat okoz még pluszban.
    A leirt szo felelössége és sulya nagyobb,mint amikor beszélgetünk szemtöl-szemben ülve. A computervilàg nagy pajzsot biztosit, vissza is lehet élni a névtelenséggel.
    „Nevem Van…van,de az most nem fontos. (idézet tudodkitöl)
    –Olvasd el mégegyszer Falusit, a zseniàlis pszichologust — és megnézted-e a videot amit küldtem Neked,ha tudnàd;milyen nehéz volt visszakeresnem.
    Amugy pedig: Erkel:Bànk bànjàbol: elsö felvonàs,harmadik jelenetét ajànlom,ha nem akarod a küldeményemet megnézni.

  • Llanfair
    2013 október 1
    6:58 de.

    Már megint velem van problémád, Llanfair? Konkrétan mikor mondtam olyat, hogy neked vagy másnak nem lehet véleménye? Miért is nem tudod elfogadni, ha valaki másként gondol valamit, mint ahogy te? Honnan veszed a bátorságot bárkit minősíteni, anélkül, hogy ismernéd, hogy ilyen kijelentéseket tegyél? Egyetértek Sárdi Jánossal, amikor azt írta, hogy” Én vitatom Llanfair udvariasságát. Sajnos még semleges dolgokban is rendre a magyarok ellen foglal állást.”
    Megkérlek, hogy foglalkozz valami hozzád lényegesen közelebb állóval, ahelyett, hogy a láthatóan elhatalmasodó fóbiáddal zaklatsz másokat. Egyre zavaróbbak a tüneteid. Kezeltesd.

  • sárdi jani
    2013 szeptember 30
    6:42 du.
    Aha, értem.
    Vitriolba màrtott klaviaturàmmal kérdem:akkor ez is megvolt?
    – És??
    -Pàrbeszéd,vita kipipàlva? Mi a következő lépés? Az elzàrkozàs?
    Bocsànat, csak ironizàltam,- illetve;őszintébben szólva:… gonoszkodtam 🙁
    Nekem is lehet,nem?

  • dakota: Rövid az emlékezőtehetséged. Rám szóltál, hogy ne merjem kritizálni Kocsis Zoltánt. Emlékezz!
    Azzal értesz egyet, akivel akarsz, én látod nem szólók bele.
    De látom, megint kibújt belőled az igazi éned.
    De elkeserítlek, azzal foglalkozom akivel akarok. Esetleg ha nem kötözködtél volna velem többszöri kérésem ellenére, most nem lenne ez a vérnyomás problémád. A hideg zuhanynak gyógyítóereje van. 🙂
    De minek olvasod bejegyzésemet? Bűntibe vagy?

  • Llanfair
    2013 október 1
    6:58 de.
    Kedves Llanfair, megértelek. Joga van mindenkinek az egyéni véleményéhez. Lanfairnek is és Dakotának is. Ezért nem érdemes ezen rágodni.
    „Izlések és pofonok különözők”, nem kivétel a zene sem, vagy pl. az irodalom, ami nekem a kedvenc foglalkozásom.

  • Kedves Annamária! Természetesen meghallgattam amit küldtél. És természetesen megvan a Bánk Bán. Erkel négy operájának felvétele van meg lemezen.
    És természetesen igazad van, a bocsánat kérés nem elég. De jelzés értéke van. És ha egy ország nem hajlandó részt venni ebben a társasjátékban, sok mindent elmond az ország kormányáról és lakóiról.
    De most elvonulok és magamba szállok. Összecsavarom a spárgát és a kapcát, és addig fújom míg jobb belátásra nem térek. És holnap minden kabócától, zenésztől, festőtől, valamint balett-táncostól és kőfaragótól elnézést kérek.

  • asher alexander

    -en kerem megragadtam Yehudi Menuhin-nal!!
    megiscsak egy „yehudi” ugye…….?!!!

  • asher alexander

    haaaaaat van azert olyan is………….csak azt nem mutogatjak!!
    van olyan amelyik a hangyaszedesbe orult bele!!-(elfelejtette szamolni)

  • izraeli
    2013 október 1
    2:57 de.
    Kedves Izraeli,köszönet ezért!
    Nagyon szép volt! ez az Ember egy lelki kincsesbànya – ebben a pàr perces süritett életrajzi vàzlatàban -amit a y.tubon megnéztem -szàmomra legalàbbis-szebben, jobban,vilàgosabban és érthetöbben adja àt mindazt, amit egy ironak nem sikerült ilyen szépen,jol,egyértelmüen és vilàgosan elmondania.
    Külön öröm volt nekem làtni felnött gyermekei és csalàdja körében; ez bizony nagy kegy a Mindenhatotol: megérni mindezt.
    Az ö generàciojàbol ez keveseknek adatott meg.
    Mégegyszer köszönet,és baràti üdvözletemet küldöm!

  • sárdi jani
    2013 szeptember 30
    5:29 du.
    Köszönöm Jani az érdekes „kutatásod”: Bencsics a férjem neve volt. Horváth eredetűek.

  • Annamaria
    2013 október 1
    9:07 de
    Köszönöm az interjú linket, olvastam. Igen majdnem meghalt akkor Kocsis. Nem szabadna vezényelnie szerintem., rengeteg energiaát és stresszt okoz.

  • Llanfair
    2013 október 1
    12:12 du.

    Llanfair, köszönöm a tanácsodat, de az én 110/60-as vérnyomásomnak semmi szüksége nincs az általad ajánlott kúrára 🙂
    Gondolom, nálad bevált gyakorlat lehet, ha ilyen jól ismered a hatását. Állj alá, mielőtt gutaütést kapsz 🙂

    Hogy miért olvasom a bejegyzéseidet?:)
    Nos, remek alapanyag a most készülő tanulmányomhoz 😀
    Jó éjt:)

  • Annamaria!
    Koszonom, es orulok hogy kellemes perceket
    szereztem neked.
    A vita heveben es a forrongo vilagban,-
    gondolom- hallottatok ma az ENSZ-ben Netanyahu
    valaszat Rouhani-nak- a zene es a muveszet –
    amely gyogyir szamunkra.
    Kulonosen egy tehetseges- es tiszta embertol.

    בידידות ובהערכה
    מרים

  • falusi
    2013 szeptember 30
    10:19 du.

    Szakszerűen megfogalmaztad, amit Llanfair-nak akartam mondani a magyarok I. Világháborús „felelősségéről”.

  • Llanfair
    2013 október 1
    4:40 de.

    A bocsánatkérés a holokauszttal kapcsolatban merült fel. Kár volt belemennem a magyarok esetleges egyéb „restanciáinak” elemzésébe.

  • asher alexander

    Igen tudom, hogy vallási értelemben hagyományosan ki számít zsidónak. Ami érdekes, hogy az internetes anyakönyvekből azt látom, hogy a magyarság – a szlávok és a germánok mellett – a zsidókkal is szép számmal keveredett.

  • Llanfair
    2013 október 1
    6:58 de.

    „Valószínűleg sokkal többet voltam koncerten mint Dakota és Sárdi együttvéve.”

    A művészet (a zene is) azért van – egyrészt – hogy szórakoztasson – másrészt – hogy jobbá nemesebbé váljék tőle az ember. Utóbbi eléréséhez nem mindenkinek szükséges sok zenét hallgatnia. 🙂

  • Figyelönek:nagyon szivesen, igazàn szora sem érdemes, nem azért küldtem, hogy köszönetet kapjak.
    Viszont addig makacskodtam: amig végül megtalàltam a friss cikket:amiröl emlitést tettem: amit nemrégen olvastam:a fényképpekkel.
    http://index.hu/kultur/zene/2013/09/23/ennyit_a_halalomrol/

  • Llanfair
    2013 október 1
    12:12 du.

    És még valami, Llanfair.
    Kocsis Zoltánt, mint Embert is tisztelem, mert van miért.
    Természetesen szíved joga, hogy erről hogyan vélekedsz, számomra ez nem oszt, nem szoroz.
    A te véleményed a tiéd, az enyém pedig az enyém.
    És megmondom őszintén, egyetlen sznob miatt sem fogom ezt megmásítani. Ennyi.

  • Figyelő
    2013 október 1
    1:28 du.

  • sárdi jani
    2013 október 1
    6:54 du.

    Kedves Sárdi János, nos igen, ez az ami megkülönbözteti az úriembert a más segítségével felkapaszkodottak műanyag, sznob magamutogatásától.

  • Llanfair
    2013 október 1
    12:12 du.

    Szövegértésből kettes alá.
    Nem akit mondtam, hanem amit 🙂

  • A parittyás hangja

    dakota
    2013 október 1
    10:14 de.

    „Honnan veszed a bátorságot bárkit minősíteni, anélkül, hogy ismernéd, hogy ilyen kijelentéseket tegyél?”

    „Megkérlek, hogy foglalkozz valami hozzád lényegesen közelebb állóval, ahelyett, hogy a láthatóan elhatalmasodó fóbiáddal zaklatsz másokat.”

    Dakota, ez a két mondatod annyira abszurd, hogy már mulatságos annak fényében, hogy a Llanfairrel való csörtéid mindig, hangsúlyozom mindig úgy kezdődnek, hogy jössz és a semmiből beszólsz egy tartalmatlan, értelmetlen, hovatovább kifejezetten sértő félmondattal. Tényleg ezt érzed normálisnak, hogy te gúnyos megjegyzésekkel minősíthetsz valakit a semmire, de ha reagálni mer az oktalan otrombaságaidra még ő a fúj??? Hűha…! Jelentkezz be gyorsan egy pszichiáterhez, mert komoly problémák vannak ott legfelül!

  • sárdi jani: Hagyjuk abba ezt a témát. Nem volt kár belemenned, mert megismertem egy „apróságot” az énedből.
    Nem akarok itt senkit meggyőzni, de érdekes dolgokat lehet az emberekről megtudni a vita hevében. Én megtudtam valamit rólad, ami érdekelt. És persze egy mondatomat kiragadtad, és teljesen más (hamis) megvilágításba helyeztél. Ez nem illik. Én a koncertek számával azt támasztottam alá, hogy nem a levegőbe beszélek. Te persze az emberré válásról kezdesz beszélni. Elterelve a szót arról, hogy amiről beszélünk, tulajdonképpen nincs tapasztalatod. csak megint védtél valakit, akit a kutya sem bántott.

  • dakota: Kedves Dakota: Egy kis adalék a tanulmányodhoz. Sajnálom a vérnyomásodat. Én szerencsére minden apróságnak tudok örülni, ezáltal izgatott leszek és emelkedik a vérnyomásom. Egy jó cd rendelése után izgatottan várom megérkezését. Hidd el, jó dolog. Most megint annyi jó szakadt a nyakamba, hogy nem győzök izgulni. Szerencsére nem vagyok halvérű. Egyszer megüt érte a guta? Valamiben meg kell halni!
    Tudod mit jelent a „snob”? Sznob nem lehetek. Családomban grófnő is van. Egyes kutatók odáig merészkednek, hogy Fabius Maximus a legendás római konzul leszármazottjának tartják a Fábiánokat. De sajnos azt is tudom, hogy a nemesek olyanok mint a krumpli. Az értékes része a föld alatt van.
    Ha 40 évig azért olvastam szépirodalmat és hallgattam zenét, mert tündökölni akarok, akkor nem sznob vagyok, hanem hülye. Elég lenne ide írni, és már boldog lehetnék.
    Természetesen megint nem támasztottad alá véleményedet érvekkel, de ez már nem lep meg. Annál inkább, hogy egy olyan ember ír tanulmányt, aki nem ért meg egyszerű hozzászólásokat, egyetlen érvekkel alátámasztott válasza nem volt. És az egész abból indult ki kedves Dakota, hogy neveletlen vagy, és nem tudsz (vagy akarsz) illedelmes módon megszólítani valakit. És sértődsz, mikor rád pírit ezért. Azóta kötözködsz és próbálsz sértegetni. Az útszéli döglött kutyát nem érdekli a véleményed, amíg nem támasztod alá. Látod ez is különbség köztünk, mert rólad az érvek peregnek le. Pedig Kocsis védelmében annyi mindent el lehetne mondani, ha konyítanál hozzá. De még erre sem voltál képes. A másik sértegetése, semmibevevése nem érv. Ha valakit tisztelsz, akkor véd meg. Érvekkel. De ha a zenéről akarsz beszélni, nem árt ha jársz koncertre, és van két füled. Nem akarlak meggyőzni. Téged nem is lehet. Olyan elvakult vagy, hogy azt hiszed nálad van a bölcsek köve. Pedig olyan nincs. És most kérlek hagyjuk abba, mert fáraszt a vita veled, és elvonja a figyelmemet a zenehallgatástól, mert sznobizmusom fenntartásáért most Ruperto Chapi szimfóniáját hallgatom.

  • A parittyás hangja

    dakota
    2013 október 1
    10:14 de.

    Még annyit hozzá, a komolyzenei vita szakmai részéhez nem tudok érdemben hozzászólni mert közöm nincs hozzá de azt tisztán látom, hogy Llanfair kizárólag szakmai alapon mondott egy véleményt ami még csak nem is arról szólt, hogy Kocsis szar, csak hogy szerinte van nála jobb! Ezzel lehet egyet érteni, egyet nem érteni szakmai szempontból de Sárdi Jani meg te is kizárólag ideológiai alapon kötöttetek bele, mondván micsoda dolog így véleményezni egy igaz magyar férfiút! Srácok, csak szólok ez a kreténség netovábbja! Hát nehogy már itt tartsunk, hogy ne lehessen szakmai véleményt alkotni valakiről csak mert az a ti oldalatok szíve csücske! És még ti komejnistáztok?! Ez maga a Rákosi-rendszer amit itt nagy kevélyen előadtok!

    Jani! Azon is felháborodsz és elkezdesz antimagyarozni ha úgy vélelmezem Kovács Koko István amatőrben a súlycsoportjának az egyik, hanem a legjobbja volt a világon mert tökéletes a lábmunkája, és klasszikus-játékos technikájú ökölvívó, DE a profik között egy forintot nem ért mert a súlyához képest kicsi az ütőereje és „porcelán” állú, magyarul nem bírja az ütést. Ezért verte meg egy olyan valaki aki nem bírt egy szabályos jobbegyenest kiütni de erős volt, szívós volt, egyszer betalált, mire Koko három hétig azt se tudta merre jár.
    Ez a szakmai vélemény Kokoról akkor is ha ki sem látszik Orbán seggéből! És ettől hazafiatlan lennék, úgy véled?

  • A parittyás hangja

    Ja! Abba már bele sem megyek pedig tudnék mit mesélni, hogy a család szentségéről áradozó oldal kitüntetett kiskutyája egy olyan ember aki letagadja a saját, egyébként tehetségesebb de elkallódott édestestvérét csak mert cikinek érzi…

  • akota
    2013 október 1
    11:30 du. Kedves Dakota! Ezt elszabtad. Annyi butaság, tudatlanság és rosszindulat van ebben a pár szóban, amit nem is méltatok. Bajban lennél, ha meg kellene magyaráznod. De hát olyat még nem csináltál. Ahogy nézzem, minél jobban gyalázol, annál többnek érezhetem magam. Szégyellném, ha TE meg lennél velem elégedve. Tudsz mást is mint piszkolni mást? És még Sárdit is be akarod húzni a mocsokba, aki idáig mindig próbált úriember lenni? Ne haragudj, bűzös a leheleted. Csinálj vele valamit. Ha sikerül, szívesen beszélgetek veled.
    De addig ne létezzünk egymásnak. Rendben?

  • Llanfair
    2013 október 2
    10:28 de.

    Részemről eddig is nagyon örültem volna, ha nem emlegetsz folyton, Llanfair 🙂
    De valamilyen rejtélyes oknál fogva, mindig késztetést érzel a piszkálásomhoz.
    Minthogy most te magad ajánlottad a társalgás felfüggesztését, remélem sikerül betartanod is.

  • A parittyás hangja

    Ha visszanézed, bármilyen téma adódik, Llanfair rendre a magyarok ellen foglal állást, gyakran hülyeségeket beszélve is. Megemlítettem, hogy legalább az olyan politikailag semleges dolgokban, mint a művészek megítélése, udvariasabb lehetne. Vehette volna jó tanácsnak is.

    Sajnos a nyilvános fórumnak hátránya, hogy senkit nem lehet diszkréten oldalba lökni és a fülébe súgni, ha hibázott. Marad a konfrontáció és a nyilvános megszégyenítés, amibe akaratlanul is bevonunk másokat.
    Lehet, hogy Lianfairnak nem állt szándékában bántani a magyarokat és elég lett volna egy négyszemközti figyelmeztetés.

  • Llanfair

    Apropó! Anyai ágon a Délvidékről, illetve az Alföldről nekem is vannak Fábián nevű őseim.

  • sárdi jani: Igazából az, hogy ki beszél hülyeséget nézőpont kérdése. Az elmebeteg is meg van győződve, hogy egészséges és az orvos a beteg. Nem hiszem azt, hogy meg tudsz szégyeníteni. A gondolataimért vállalom a felelősséget, és mind a sajátom. Ha tévedek, nem szégyenlem, hanem átgondolom.
    De a magyarok kritikája nem magyarellenesség. Verd ki a fejedből ezt a értelmetlen gondolatot.
    Nagyon rosszul fogod fel. Csinált a magyar egy élhetetlen országot, és még büszke is rá. Ha valakinek nem tetszik az magyarellenes. De azért vicces fiúk vagytok.
    A művészek megítélésében lehetnék udvariasabb? Miért? Mindamellett nagyon udvarias vagyok, mert például ha a „könnyűzenészekről” leírnám a véleményemet, Ille Pisti pironkodva moderálná ki.
    A művészek nem pártatlanok. Minden művésznek van politikai állásfoglalása, legfeljebb titkolja. De a műveiben, fellépésének helyszíneiben, művésztársai megválasztásából minden kiderül. És az, hogy nagy művész, nem jelenti azt, hogy rendes ember (Richard Wagner).:(
    Jut eszembe kedves Jani. Valakit megszégyeníteni, udvarias dolog? 🙁
    De ha valaki hasznot húz a politikából, másnak a rovására, hogyan kell udvariasan elmondani? Taníts meg légyszíves.
    Ui: Szegény Parittyást meg ne agitáld, mert most nem fordulhat ellenem. Vár tőlem valamit, és ha ellenem fordul fújhatja, mert egy szemét alak vagyok.:) 🙂 🙂 🙂

  • sárdi jani: No még rokonok is vagyunk. Kicsi a világ. Jól elterjedtünk a világban. Európa és Amerika nagyon sok Fábián eredetű „rokonnyal” bír. Persze különböző módozatok is elterjedtek a helyi kiejtés szerint. Aktív ember lehetett az a konzul. Ennyi Fábián mellett csak elbírsz egy „udvariatlant”?

  • Llanfair

    Egy korábbi mondatom elkerülte a figyelmed. Csak szidással nem lehet ép lelkű embert nevelni. Ha tényleg szereted a magyarokat, legalább időnként dicsérni is kellene.

    Azért írtam a Fábiánokról, mert azt gondoltam, nálam többet tudsz róluk.

  • sárdi jani: Nem is vettem sértésnek. A nevet Quintus Fabius Maximus Verrucosus Cunctator (ca. 280 BC – 203 BC)-tól származtatják. Többszörös konzul és hadvezér. Oroszlánrésze volt Hannibal legyőzésében. Miután az elefántok ellen nem tudtak mit kezdeni szemtől szembe, így kitalálta a „gerilla” háborút. Oldalról bele bele csíptek az ellenbe. Sikerült zavart okozni, és legyőzni végül Hannibalt. Ezt a stratégiát nevezték Fabian hadműveletnek. Egyébként a Fábián jelentése a Fabius nemzetségbe tartozó. Szerencsémre keresztnevem virágkoszorút jelent. A Fabius nemzetségbe tartozó virágkoszorú vagyok. Legalább a nevem szép.
    Ismered? Én egy virág vagyok. Írta Troppauer Hümér.

  • sárdi jani: Nem kerülte el a figyelmemet a mondat. De inkább nem válaszolok, mert most éppen közellenségnek érzem magam. Nem akarom fokozni.

  • A parittyás hangja

    Llanfair
    2013 október 3
    8:19 de.

    „Vár tőlem valamit, és ha ellenem fordul fújhatja, mert egy szemét alak vagyok.:)”

    Fúj Sárdi Jani fúj!!! Miről van szó? Mindegy, nincs igaza!!!

    🙂 🙂 🙂 )))))))

  • asher alexander

    gyermekeim !!!
    mirol is valek szo a fontebbi cikkben??
    amirol maguk itt vitaznak mar regota nem jarulekos a cikkhez!!fol se tunik ugye?
    terjunk csak vissza…………………!!

  • Halkan mondom, hogy Nagy Britániában megalakult egy szocialista társaság Fabian név alatt már elég régen, a 19.században de hatásosan működött még az I. Világháború idején.. Amgolul tudóknak:
    http://en.wikipedia.org/wiki/Fabian_Society
    Szocialista inditékú volt, de a reformot békés uton probálta elérni. Főleg a gyarmatosítás ellen küzdött Angliában,de szocialista elvek miatt a mostani Labor pártra, eredeti szellemi befolyással birt. Ma is még megvan más országokban is, más név alatt.

  • Figyelő
    2013 október 4
    1:52 du.: Imádlak! 🙂 🙂 🙂 )))))))
    Ez nagyon tetszik.

  • Az én Fábián őseimet 1800-as évek elejéig, Szabadkáig tudtam visszavezetni. Ott nyomuk veszett.

    Nem akarom Llanfair elkeseríteni, de volt egy Fábián Pista nevű betyár, aki – ha jól tudom – a császári katonai szolgálat helyett választotta a betyáréletet.. Egy intellektuális, nótaszerző betyár volt. Küldöm róla a linket.

    mek.oszk.hu/02100/02115/html/2-3.html‎

  • Nem ment át jól a link. Ha érdekel a tartalma, akkor a betű, illetve számsort át kell másolni a szövegdobozba, és úgy kell rákeresni.

  • Fábián Pista

    Nagyszalonta környéki betyár a múlt század derekán. A szabadságharc leverése után akasztotta fel a császári rögtönítélő törvényszék. Elfogásának története szerint hosszú hajtóvadászat után találtak rejtekhelyére, végső harcát disznóólba húzódva küzdötte végig. Fábián Pista „nótás betyár” volt, dalaiból Arany János kettőt közölt 1851-ben a Remény c. almanachban. A nevéhez kapcsolódó → balladák és → balladás dalok szökött katonaként emlegetik:

    Engöm hínak Fábián Pistának
    A némöt szökött katonájának,
    Nem viselöm szürke köpönyegit,
    Nem is öszöm a némöt kinyerit.

    A hatalommal való tudatos szembenállását fejezik ki a nevéhez fűződő balladák egyes variánsai:
    Gyün a zsandár, mint a záporeső,
    Szögény Fábián, maga van egyedül.
    Ü is fordul a fegyvere felé.
    Bátor szívem, szömbeszállok vélek,
    Mögfelelök a magyar beszédnek…

    A legtöbb szöveg itt is, mint egyéb → betyárballadában különböző sztereotip formulákat ötvöz egybe. Gyakran Fábián Pista neve helyett más, helyi betyárhőst említenek. Az alföldi (Sárrét, Hajdú-Bihar m.) → betyármondák szerint Fábián Pista híres lótolvaj volt. Egyik Biharban elterjedt monda szerint az elfogatására kiküldött pandurokat azzal játszotta ki, hogy veszély esetén átlépte a vármegye határát, ott ugyanis nem folytathatták az üldözést. A hajdúkerület és Bihar m. határán állt csárdához fűződő monda szerint a két mulató közötti alagút volt állandó biztonságot nyújtó lakhelye. Elsősorban az alföldi pásztorok szájhagyományából ismert mondák szerint – hasonlóan az → Angyal Bandihoz kapcsolódó mondákhoz – Fábián Pista a lopott lovakat álcázott istállóban tartotta éveken át. Bátorságával, erejével, vakmerő tetteivel félemlítette meg az ellene kirendelt császári sereget. A Fábián Pista személyéhez kapcsolódó alkotások folklór viszonylatban ritka tudatossággal ábrázolják a nemzeti felszabadításért folyó küzdelmet és azt a gondolkozást, amely szerint a betyárok a parasztság érdekeiért szállnak harcba. – Irod. Csanádi Imre–Vargyas Lajos: Röpülj, páva, röpülj (Bp., 1954); Béres András: Tiszántúli betyármondák (Debrecen, 1967); Szücs Sándor: Betyárok, pandurok és egyéb régi hirességek (Bp., 1969).

  • sárdi jani: Köszönöm a nótát. Általánosban ötöst kaptam érte, mikor eldanoltam.

  • asher alexander

    Llanfair!!!
    az fel se tunik mi hogy mar reg nem arrol beszeltek amirol a cikk szol!!??
    miert kerulitek??ennyire kenyes lenne a tema……?!

  • Mrs. Llanfair

    Kedves Asher! Azon kívül, hogy elmondtam már azt, hogy szerintem Magyarországon antiszemitizmus, cigány és idegen gyűlölet van, nem tudok mást csinálni. Azt is elmondtam, hogy a jobboldalnak köszönhetően már minden a gazdag zsidók és a szegény cigányok hibája. Elmondtam azt, hogy nagy bűne Magyarországnak a holokauszt. Azt is elmondtam, hogy ez tarthatatlan és szégyenletes. Azt is elmondtam, hogy a zsidó származású művészek rengeteget adtak és adnak a világnak. Azt is elmondtam, hogy igazat adok Izraelnek a hazáért folytatott harcában. Azt is elmondtam, hogy a kormány nem tesz semmit ezeknek a megoldására, hiszen bármit tesz, ott van egy lábjegyzet a híveinek, hogy nem kell komolyan venni. Elmondtam, hogy csak kárt okoz ez a zsidózás, értelme nincs. De politikailag van haszna sajnos.
    Nem tudok többet tenni.
    És igen, nagyon kényes téma.
    De legyél egy picit türelmesebb, nyílik az új oldal, ahol meg lehet beszélni majd minden mást, ami nem politika. Talán majd megoldja ezt a problémát, hiszen nem csak politika van a világon. Én gyarló vagyok, és annyira szeretnék zenéről, irodalomról, festészetről, sportról, utazásról, whiskyről és steakről beszélni. Mindenről, ami nem gyűlöletről szól. Hátunk mögött hagytuk a gyűlöletet, szeretnék a magyarokkal másról (is) beszélni. Ez azért nem bűn?

  • Varga Sándor

    Asher!
    Igaza van, a hozzászólók már mindennel foglakoznak, csak a témávalnem. Kerülik a témát.
    Egyrészt, mert ilyen téma Magyarországon nincs, ill. össze sem hasonlítható a brit, a franciaországi, a portugáliai, görög, stb,..antiszemita-témával/helyzettel.
    Másrészt pedig mert olyan dög unalmas (Magyarország 8. szomszédja Izrael…sic. Németh Zsolt-Fidesz-KDNP)!
    Csak emlékeztetőül, hogy ön se tévedjen el. Magyarország már fasiszta-antiszemita lett az Antall kormány 2. hónapjában…a zsidó Antall Jószef kormánya..

    http://www.freedomfighter56.com/hu_stories_kiss.html

  • sárdi jani
    2013 október 3
    2:40 du.
    Hadd citáljam neked a koszorúst:
    ” Kíméletlenségemmel becsüllek én
    -olykor gyilkol a simogatás..’

  • A parittyás hangja

    Varga Sándor
    2013 október 6
    9:32 de.

    De azért azt tedd hozzá, hogy téged csak annyiban zavar az eredeti téma mellőzése, mert nem tudod írogatni amit a szellemi szinted megenged, a kurucinfóról magolt rasszista katyvaszokat! Majom!

  • sárdi jani
    2013 október 4
    6:12 du.
    figyelmeztetem: amit maga kiderített egy blogtársáról, az magánügy!
    llanfair nicknéven ír, nincs joga semmi féle személyes adat közlésére, nincs joga polgári nevén szólítani – bármi is legyen az!
    kérem, tartsa magát az internet elfogadott etikájához!
    vagy esetleg maga az etikán kívül áll?

    ne kezdje azzal, hogy ha llanfair nem kifogásolta, akkor nekem mi közöm hozzá? bőven akadnak itt olyanok, akik ezzel az adattal, biza, vissza tudnak élni!
    gondolja, hogy véletlen egy nick használata?
    én évekig harun al rasidként írtam, ne tudja meg, mennyi rohadt mocskos arabozást kaptam!
    szóval, javaslom, körültekintőbben a polgári nevekkel – már, ha még más nick használóját is meg akarná szólítani!

  • Mindenkinek: a cikket bőven kitárgyaltuk. Az én hozzászólásomban megírtam a cikkről a véleményem.
    Figyelő
    2013 szeptember 21
    12:30 du

  • Ille István

    Ok! Egy helyen Llanfair adta meg a családnevét, és fejtegette az eredetét. Erre reagáltam azzal, hogy nekem is vannak ilyen nevű őseim.

    De tudatosan nem szólítottam meg a saját nevén, hanem egy linket akartam elküldeni, ami sehogy nem ment át. Erre bemásoltam az egész linket, amelynek a címe – mint kiderült – véletlenül egybeesik Llanfair nevével. Ez véletlen! Ha kételkedsz, üsd be a keresőbe a nevet, és látni fogod. Bocsánat!

  • Ille István

    Sokkal nagyobb véletlen volt, mikor egy könyvből idéztem egy a falu zsidóinak a gettósításról és kiderült, hogy Asher Alexander faluja volt.