Mi lesz a kanadai reformátusokkal?

2013 október 13 10:58 de.25 hozzászólás

Néhány hete a Kanadai Magyar Hírlap közölte A horthysta Bölcskei püspök és a kanadai magyar reformátusok c. írásomat. Megkértem Nt. Vass Zoltán és Nt. Pungur József urakat, hogy az írásban felvetett kérdésekre reagáljanak. Vass úr eddig nem válaszolt, de Pungur úr rövid levelet küldött. Köszönet érte.

Pungor József Edmontonban él, nyugalmazott presbiteriánus és református lelkész, valamint a Kanadai Magyarok Országos Szövetségének (KMOSZ) egyik vezetője.

Tisztelt Lázár Úr,

Köszönöm kérését. Azonban a jelzett témában nem vagyok jártas. Annyit tudok, hogy a 14 kanadai magyar ref. egyházközségek szeretnének csatlakozni a Magyar Református Generális Konventhez, melyhez minden magyar ref. egyház hozzátartozik.

Üdvözlettel:

Dr. Pungur József

Pungur úr válasza rövid, de informatív. Jelzi, hogy ugyanúgy mint az Egyesült Államokban, megosztottak maradnak a kanadai reformátusok, mivel csupán 14 gyülekezet gondolkozik azon hogy csatlakozik a Bölcskei püspök által irányított Magyar Református Egyházhoz. Jónéhány gyülekezet nem kér a frigyből.

A Szent László magyar református templom, Prud'Homme községében, Saskatchewan tartományban.

Az 1903-ban épített St. Laszlo Canadian Magyar Hall, Prud’Homme községében, a kanadai Saskatchewan tartományban.

A kanadai magyar reformátusok jelenleg sem egységesek. Van ugyan közös Lelkészegyesületük, de három egyháztesthez tartoznak: a Presbiteriánus Egyházhoz (Presbyterian Church in Canada), a Kanadai Egyesült Egyházhoz (United Church of Canada) és a Amerikai Magyar Református Egyházhoz. (Az Amerikai Magyar Református Egyház már korábban “beolvadt” a Magyar Református Egyházba.)

A kanadai gyülekezetek csatlakozását támogató Vass Zoltán státusza a legérdekesebb. Ő az Amerikai Magyar Református Egyház tagja, és egyben a Torontói Első Magyar Református Egyház lelkipásztora.

Mit várhatnak a Magyar Református Egyházhoz csatlakozó kanadai gyülekezetek?

Nem sok jót. Az Egyesült Államokban az Amerikai Magyar Református Egyházra „rátenyereltek” az Orbán-kormány diplomatái. Nacionalista, sőt, néha félfasiszta ízű propaganda rendezvényekre is felhasználják a templomokat, mindezt a debreceni anyaegyház által küldött lelkészek jóváhagyó támogatásával.

Jó példa erre az a konzuli nap amelyet ez év áprilisában Las Vegas-ban, Nevada államban, az ottani reformátusoknál tartottak. (Las Vegas-ban a református istentiszteleteket a Grace Reformed Church nevű baptista templomban tartják.) Kálmán László főkonzul a 70 éves Wass Miklós honosítása címén, annak jogerősen elítélt háborús bűnös édesapját Wass Albertet ünnepelte a templomban.

Megjelent Potápi Árpád János, a magyar Országgyűlés nemzeti összetartozás bizottságának fideszes elnöke is, aki Kövér László házelnök személyes üdvözletét is tolmácsolta, sőt, az ünnepségen részt vett Szabó Sándor, az Amerikai Magyar Református Egyház püspöke is!

Hogyan rendezhet honosításokat templomaiban az Amerikai Magyar Református Egyház? Az Egyesült Államokban szigorúan szét kell választani a vallási és világi funkciókat, az egyház könnyen elveszítheti un. „tax exempt” státuszát ha politikai vagy egyéb tevékenységet is végez. Az Orbán-kormányt ez nem érdekli, nem titkolják céljaikat. A Magyar Református Egyház észak-amerikai hívőit minden áron jobboldali politikai programjuk megvalósítására kívánják felhasználni.

Jó ha ezen elgondolkoznak a csatlakozni kívánó kanadai reformátusok is.

Lázár György

25 hozzászólás

  • Lazar ur ..mi a problemaja azon kivul hogy merges orbanra ? a zsido vallas se egysseges sehol , maga a lehetetlent kivanja a magyaroktol mindig politikai haszonszerzes celjabol

  • Nem hiszem, hogy a demokratikus canadai reformátusok bármelyike is csatlakozni fog. Ugyan ez áll az amerikaira vagy akármelyikre amely valóban Isten hivő és nem Orbán hívő. Mert Magyarországon már lassan az egyház is Orbáné. Tessenek csak kicsit utána kotorni! Hegedűs Lorika és apukája vagy az egész familiája. Mert bírósági tárgyalás volt ellene gyülöletbeszéd miatt(ami állítólag már törvény és papiron is van, de gyakorlatilag mind a mai napig nem hoztak elmarasztaló itéletet egyet sem) és utána a hívők attilában válukon cipelve hozták ki a bíróságról. Ugy mellékesen jegyezném meg. A demokratikus reformátusok nagyrésze nagyon jó kapcsolatokat ápol a zsidókkal és Izraellel. Már ez is egy ok Bölcskeynek(számon tartott három per hármas aktával is rendelkezik természetesen)ugye hogy külön egyházat alapítson. Csak csendesen jegyezném meg Debrecenben a református teológus hallgatókat zsidó rabbi tanította egészen mostanáig az ószövetségre és judaisztikára mert sok hallgatót érdekelt.

  • Nem értem, MIÉRT aggodik Lázár György?
    A református egyház hívei többnyire nemzeti érzelmüek! (NEM nacionalisták)
    Számukra Wass Albert erdélyi író nagy becsben van. Az ünneplések már jóval előbb, a Fidesz kormány előtt, gyakoriak voltak templomaikban.
    Nem hinném, hogy emiatt Amerikában problémájuk lehet a
    „tax exempt” miatt..
    A kanadai reformátusok nem oszlottak ketté politikailag, mert azt hiszem magyar református egyház nincs is több 14-nél Kanadában, amit Pungár úr emlit.
    Sajnos az írónak fogalma sincs a dolgokról, de azért kiabál.
    A protestáns egyház tudomásom szerint mindig kettő volt.. Volt Evagélikus(Presbiteriánus) éa volt református. (Protestáns)egyházak.
    Hogy az USA-ba kiment néhány magyar politikus, mit árt az az egyházaknak? Ez érdekelne.

  • marcus aurelius

    Lázár György gyakorlatilag ugyanazt a témát melegiti fel ismét. Burkoltan azt állitja, hogy az „igazi” református nem lehet jobboldali… Lázár György nyilván baloldali, ezzel semmi hiba sincs, sőt talán még hivő református is, netán presbiter valamelyik egyházközségnél. Persze ez lenne az igazi „urget nos”!
    Áldás/Békesség !

  • Kerekes Sandor

    Kedves Lazar Gyorgy!

    Az eddigi hozzaszolasokat, ostobasaguk es rovidlatasuk miatt, nyugodtan figyelmen kivul hagyhatod. Valosaggal szegyenlem magam ezeknek a „reakcioknak” a primitivsege miatt.
    Ami azonban a Vass Zoltannal kapcsolatos bizonytalansagot illeti, ne varj semmit onnan.
    Tortenetesen szemelyesen is ismerem a tiszteletest, a hazam csak nehany saroknyira van a templomatol, igy tehat meg tudok kockaztatni egy jovendolest korabbi esetek kapcsan.
    Peldak:

    “Ha magyar legyen magyar”. FIGYELEM!!!!! AZ OTTAWAI MAGYAR KONZULÁTUS. KIHELYEZETT FOGADÁSI NAPOT TART. 2013. október első három hetében”
    Itt toborozzak az erdelyi magyarokat az allampolgarsag felvetelere. A bevallotan szemi-naci Pordany nagykovet rendszeresen itt lep fel szinten terjesztve a Tant.

    „Az ottawai nagykövetség 2011. április 10-én Torontóban, az Első Magyar Református Egyház Károli Gáspár termében tartotta meg az első kanadai állampolgársági eskütételi ünnepséget. Pordány László nagykövet előtt 13 személy tette le a magyar állampolgársági esküt. Az ünnepélyen jelen volt a Torontóba látogató Répás Zsuzsanna nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár és Kocsis Attila, a nemzetpolitikai államtitkárság osztályvezetője, valamint közel 250 érdeklődő személy….Dr. Pordány László magyar nagykövet az új magyar kormány, személy szerint Orbán Viktor miniszterelnök, valamint a saját nevében köszöntötte a gyülekezetet.”
    (http://www.mfa.gov.hu/kulkepviselet/CA/hu/Hirek/allampolgarsagi_esku_20110410.htm?printable=true)

    „Az államtitkárasszony hangsúlyozta, hogy a jelenlegi kormánypártok szeretnének a Kanadában élő magyarokkal új kapcsolatokat kialakítani, elsősorban a helyi magyar szervezeten keresztül.
    Elmondta, hogy nyitottak minden magyar iránt, függetlenül pártpolitikai és egyéb meggyőződésüktől. Az emigrációban élők és a magyar állam kapcsolatát nem csak új alapokra szeretnék fektetni, hanem több nemzetstratégiai lépést is terveznek az országhatáron kívül élő magyarok érdekében, amelyek az állampolgárság megkönnyítésén felül a nyelvvel és a szavazati jogokkal összefüggő tervek.”
    (http://www.hunmag.ca/index.php?option=com_content&view=article&id=455:nem-en-hagytam-el-a-hazat-a-haza-hagyott-el-engem&catid=1:cikkek&Itemid=40)

    Szoval, ugy tart ossze Vass a fidesz kormannyal, mintha crazy glue tartana egybe oket. Ugyan mit tudna meg ehhez o hozza adnai, ha netan valaszolna is?

  • marcus aurelius

    Lázár,
    Kerekes Sándornak nem a primitiv reakciósok miatt kellene szégyenkeznie, hanem inkább Ön miatt! Annyira harmatgyenge a kedvenc református témájában, hogy pl. a blogjához csatolt templom több egyházé lehetne, csak éppen református NEM…. (Hát ez tényleg szánalmas.)

  • Kerekes Sandor
    2013 október 13
    6:45 du.
    Nem tudom mennyire ismerős a „rágalmi perekben”, de azt hiszem igazam van abban, hogy Őnt be lehetne perelni ezzel a félmondatával:” bevallotan szemi-naci Pordany nagykovet „!
    Honnan vesz ilyen rágalmat vajon? mi az hogy „szemi-náci”?
    Mióta baj az, hogy a ragnáló kormány kinevezett Nagykövete magyar nemzeti érzelmű? Az erdélyiek m.állampolgári eskűje, még NEM hoz sokat a közelgő választásoknak. T.i. hiába magyar állampolgár egy külföldön élő, ha NINCS bejelentett lakása otthon, nem szavazhat. Én sem, pedig én eskű nélkül is magyar állampolgár is vagyok.
    Ami meg Vass lelkész hovátartózását illeti, az természetes.

  • Elképesztő érzelemvihar tombol bennem az írás és a hozzászólások miatt.
    Elkeserítőnek tartom, hogy alamizsna reményében még a kinti egyházközösségek is csontig benyalnak orbánnak és gerinctelenül bármire rávehetők!
    De milyen jogon csinálják? A tagjaikat semmibe véve van ilyenhez joguk??? A felháborodásomnál nagyobb az álmélkodásom. Miért kéne, hogy fasiszta, idegengyűlölő legyen / vagy azzá váljon a kinti közösség? Ezzel csak azokat is tönkreteszik, megosztják politikai alapon azokat a közösségeket is. Még annak ellenére is, hogy a kinti törvények ezt tiltják.
    Orbánnak semmi sem drága, a még működő dolgokat szét akarja verni, ugyanúgy, mint az erdélyi egységet, ami tőle független volt.
    Ne dőljetek be, Ne engedjétek megvásárolni magatokat és főleg ne egy tányér lencse ígéretéért!
    Csak és kizárólag köztisztasági okokból nem köpök az ilyen erkölcstelen, kisstílű , -szememben csak rongyemberek miatt.
    Én szégyenlem magam, hogy ilyen selejtes erkölcsűek kaphattak bizalmat a lelki vezetésetekre! Mindennap meg kell szenvedjek a magyarságom megtagadásával, mert szörnyen szégyenlem, hogy ennyire primitíven beforgatott minket a fasiszta maffia terrorhálózatuk.
    Szeretnék már büszke lenni, amikor a férgeket megillető módon eltakarítva, a rontásukat is felégetve, sikeres hajtóvadászat után a rablásaik eredményét behajtva rajtuk felemelt fejjel állhatok ki a világ elé!

  • e-migrans
    2013 október 15
    3:48 du.
    Ne fárdajon. Ha szégyelli magát, hogy magyar!
    Én is szégellem magát.

  • Kedves figyelő és társai!

    Sok szeretettel és toleranciával kell megjegyezzem, hogy nem a magyarsággal és magyarságommal van a baj, hanem a magyarkodással és azzal, hogy még nem vertük szét, nem tiportuk el a maffiozók fasisztoid diktatúráját.
    Mindemellett meg kell jegyezzem, hogy óriási a baj, ha ezt mások már nem merik kimondani.
    Máskülönben nem látom, hogy bennem mi lenne a szégyellni való. Azért megnyugtat, hogy a világot többször bejárva mindig respektáltak, a magyarság nimbuszát erősítettem, és rálátásom szerint sehol sem volt szimpatikus egy külföldi diktatúra, a maffia módszerek és az erőszak.
    Jelzem én keményebben, tökösebben, hatékonyabban tudnám ezt az elnyomórendszert működtetni, nem ilyen primitíven, otrombán mint ezek a selejtemberek. De én nem akarom! Erkölcstelennek, gyomorforgatónak tartom a rablást, az esetlenek és gyengébbek kiforgatását.
    Tényleg sajnálom, ha valakinek az a szimpatikus, vagy annyira gyengék, mint elnyomóink, hogy a tehetségükből nem képesek tisztességesen érvényesülni, csak gyarló mocsokként!

  • marcus aurelius

    e-migrans
    Végre valakinek van önbizalma! De azért hadd jegyezzem meg szerényen, hogy egy elnyomórendszer „hatékony és tökös” működtetése magát a FASIZMUS-t (vagy a kommunizmust) jelenti… Hát nincs moderátor !

  • marcus aurelius
    2013 október 16
    1:24 du.
    Szvsz, a diktatúráknak sokkal szélesebb a skálája, semhogy be lehetne skatulyázni a fasizmus, vagy a kommunizmus dobozába..

  • e-migrans
    2013 október 15
    3:48 du.

    Pojáca.

  • Lazar Gyorgy ugyanugy egy humorista mint Bartus Laca , egy ludas matyi szinvonalu lapot csinaltak a new yorki nepszavabol , ha igy olvasod cikkeiket nem sirni fox hanem a terded csapkodod a rohogestol

  • e-migrans…..on is egy humorista mert nem lehet komolyan venni firkalasait

  • Az az igazság,hogy egyes más vallásúak,vagy ateisták már
    megint olyanért aggódnak,amihez semmi közük,mivel nem
    keresztények!Persze fordított esetben piszkosul fel lennének
    háborodva különböző(náci,fasiszta stb.)jelzőket használva.
    Hát ez megint egy „tárgyilagos”,jóindulatú….cikk!

  • Ja és hadd döntsék el a reformátusok,hogy mit akarnak!
    Másoknak ebbe nincs joguk beleszólni,mérgelődni persze
    lehet,de egészségtelen…..

  • Kedves Álmos Dakota! – és mindenki…

    Én megengedem, hogy mindenkinek legyen véleménye! Még rólam, vagy az írásomról is.
    A véleményük leírása viszont nem engem, hanem magukat minősíti….
    A diktatúrákról általában csak annyit, hogy rengeteg fajtája van, keveredve mutatkoznak meg a részleteikben, de nem is baj, hiszen mindegyik különböző, egy adott helyszínre, időre, környezetre vonatkozik, ami azt is jelenti, hogy egy esetleges 100%-os kopírozása nem is lenne életképes. Sőt, egy adott fasiszta diktatúra is dinamikusan változott, csak utólag a kiteljesedése után nevezhettük fasizmusnak, mert egészen addig akár más irányba is fejlődhetett volna elvileg a környezet hatása alatt.
    Egy biztos, a jelenlegi fasisztoid állammaffiozizmus korábban a XX. században simán egy mészáros fasizmus lenne, csak a mai politikai környezetben orbán azt nem tudja megvalósítani. A népirtása bár megvan, csak nem egyszerre puskalövéssel végzi ki áldozatait, hanem hosszan szenvedtetve az ellehetetlenítésen keresztül.
    Bár szerintem ez ugyan az!

  • Lehet, hogy nem voltam elég egyértelmű.
    A jelen elnyomórendszert tudnám hatékonyabban, brutálisabban, kevésbé támadhatóan az EU és az ellenzék részéről működtetni. Remélem, hogy addig a rezsim nem fog eljutni, bár jelentős veszélye van, csak a mohóságuk ami miatt addig nem jutnának el.
    Azért kell már most a brutális résznél tevékenységükkel írmagjukat is kiirtani (a fasizmust és a maffiodiktaturájukat), mert veszélyes, hogy észbekapva a rendszerüket konszolidálnák, és azután már csak nagyon kvalifikált módon lehetne csak kisebb eséllyel megvalósítani számonkérésüket, elszámoltatásukat.

  • kedves e-migrans , en meg immigrans lettem regen az usa-ban , nem ertem en ezt a diktaturat , meg kell hogy mondjam rakosi pajti alatt se ereztem a diktaturajat igaz matyi bacsi elment kirgiziaba mire 11 eves lettem , azota azt olvasom hogy megallas nelkul diktatura van mert diktator a kadar jani bacsi is , meg az orban bacsi is , de en ezt sose ereztem , engem miert nem uldozott egyik se ? aztan a gyurcsi bacsi meg szemeket lovetett ki de allitolag az demokracia volt,nagyon szeretnek onok diktaturazni,fasisztazni,nyilasozni,nacizni…de NINCS igazuk es en ATLATOK A SZITAN HOGY ANYAGI ERDEKBOL DIKTATURAZNAK

  • Kedves Marcsi!

    Amikor ilyen terrortámadás éri a reformátusokat, akkor és szolidáris vagyok, és 100%-osan reformátusnak érzem magam. Ezért vagyok felháborodva.
    A fasisztoid maffiokráciának pedig semmi köze a református valláshoz, mert az ideológia, amíg az első egy politikai hatalmi elnyomórendszer.
    A kettő teljesen független egymástól.

  • j most latom hogy a fasiszta diktatura az dinamikusan valtozott , hat orban nem valtozik , olya mint 10 eve , tiszta stabil ez a gyerek , tehat mivel nem valtozik dinamikusan a rendszere diktatura se lehet a rendszere , ugye logikus kedves e-migrans ?

  • álmos?

    Csak hadd aggódjanak,mi meg miattuk….de minek?
    a magyar diktatúra beszivárog Kanadába,szörnyű,nem?…..
    és ott terrorizál,elpusztít mindenkit…….

  • A parittyás hangja

    Marcsi
    2013 október 19
    2:11 du.

    Csak szólok, ha álmos-burkusnak nyalizol, egy patkány seggében van a nyelved! Van gusztusod Marcsi! Meg tartásod!
    Gratulálok! Egész meglepő, hogy milyen mélységekig tudsz süllyedni! Micsoda artista vagy!

  • parittyás leszólt a „magasból”…..és ugye nem én nyalizok
    (nekem nincs miért… és következetes vagyok),persze rém
    kellemetlen,ha többeknek megegyezik a véleménye egy adott
    témában…….Hát van ez így!A süllyedés odaát van!