A kanadai whisky története

2013 november 22 10:16 de.21 hozzászólás

Most egy kicsit zavarban vagyok… Nem hagyhatom ki a kanadai whiskyt, hiszen nagyhatalom ebben a szakmában. De sajnos sajátos törvényei miatt nem tartottam igazi whiskyfőzőnek őket. A kanadai szabályozás megengedi, hogy keverhetnek és kevernek is semleges alkoholt az italhoz. Így nem „tiszta” whiskyt állítanak elő. Persze ez egyáltalán nem gátolja a karrierjét, sőt talán segíti is. Ezúttal többet kell a szakirodalomhoz fordulnom, ezért elnézést kérek.

Már 1700-as években főztek itt whiskyt, hiszen az ír és skót bevándorlók ide is hozták magukkal a technikát. Azt talán már leírtam, hogy a skótokat hét ír klán fiaitól származtatják. Így tehát tulajdonképpen minden whisky ír whiskey. Én legalább is, hiszek ebben.

William Rannie leírja, hogy 1840-ben mintegy 200 lepárló üzemelt Kanadában. Ma mindössze 10 lepárlójuk van, de mennyiségükben persze messze meghaladják elődeiket. Dacára, hogy a skóthoz hasonlítják az italukat, itt könnyebb, gyümölcsösebb nedűt gyártanak. A semleges illetve más alkohol hozzáadása miatt nagyon elüt viszont a kanadai rozs-whisky az amerikaitól. Jellemzően itt is oszlopüstöket használnak, de az érlelésre használt hordók is széles skálán mozognak. Nincsenek szigorú szabályok, mindenki azt használ, amit akar. A legfőbb jellemző a minimum három éves érlelés itt is főszabály.

Itt is van az első lepárló, ami Kanadában van ugyan, de igazi skót lepárló. Ez a Glenora Új Skóciában. Már kinézete is olyan, mintha a skóciai Islay szigetén lenne. Takaros fehér épület, sötét cseréppel, pagoda tetővel. Minden skót csettintene rá. De ez nem minden! Inverness megyében van, a forrást MacLellannak hívják, a tulaj pedig Lauchie MacLean. Ezek után ki keresné Kanadában? Ilyen pedigrével csak igazi skót malátawhiskyt lehet gyártani, Skóciából származó üstökben és Skóciából vásárolt tőzegelt árpából. Nem kevernek semmit a nedűbe, ez egy igazi kanadai skót whisky. Nos akkor mitől is kanadai tulajdonképpen? A kérdés nyitva marad. Sajnos kapacitásuk ötödét tudják csak kihasználni. Kanadának van még mit fejlődnie.

Whisky

Kanadai whisky

A kanadai whisky múlt két nagy család nevéhez fűződik: a brit Seagram és az orosz menekült Bronfman család. A Seagramet felvásárolta 1920-ban a skót DCL, majd tőle a Bronfman család. A Bronfman család igazán a szesztilalom alatt vált nagyhatalommá. Ezt a tilalom múltával próbálták feledtetni és csak minőségi italokat gyártottak. Az utódcég luxus márkája a Crown Royal, amit 1939-ben gyártottak először egy királyi látogatás alkalmából. Utána következik a VO, és a 83. Persze gyártanak mást is, gint, vodkát, likőrt és a sokak számára ismert Captain Morgan rumot. A Crown Royal feleségem kedvence. Életében ugyan még egy korty alkoholt sem ívott, de az üveg kék bársonytartóját azonnal kisajátította. Utazáskor állítólag tökéletes ékszertartó. Ma ezeket az italokat is, mint a világ nagy részét a Diageo birtokolja.

Québec mondhatja magáénak talán az Európában legjobban ismert kanadait, a Fekete Bársonyt. Ezt a három évig érlelt italt hat évig érlelt kiegészítőkkel keverik. Két üzemben gyártják a könnyed és édes Black Velvet itókát. Valleyfieldben készül Európa és Amerika keleti oldalára, Lethbridge-ben pedig a nyugati piacra. A Black Velvet Reserve-t nyolc évig érlelik. Ma a Schenley lepárló a bourbonról híres amerikai Barton Brands tulajdona.

Ontarioban egy jól ismert név viszi a prímet: Hiram Walker, ki csak névrokona Johnnynak, de nem hozott szégyent a Walkerek fejére. Az 1884-ben forgalomba hozott Canadien Clubot tartják az első igazi kanadai whiskynek. Telt gyümölcsös aromák, és nagyon tiszta és könnyed íz világ. Ezt tartják a kanadai whiskyk legismertebb jellemzőinek. (Most jöttem rá gyűjteményem hiányosságára, ma el is megyek vásárolni egy palackkal.) A Walker cég nem fukarkodik az érleléssel, a Deluxe 10 évig, a Wiser’s Very Oldban 18 éves ital van. Észak-Amerikában nem szeretik sokáig érlelni az italt. Ez vagy igénytelenség vagy gazdasági megfontolás. Arra már gondolni sem merek, hogy nem tudják kivárni a hosszabb időt.

A Brown-Forman gyártja a Canadien Mist-et. Ez a három éves ital nyitja és zárja a termékek sorát. Nem mondhatjuk, hogy elaprózzák magukat.

A Niagara mellett gyártott Forty Creek viszont szót érdemel. Tulajdonosa egy borász, aki ezzel a szemmel nézi a whiskyt. És itt kezd érdekes lenni a dolog. Mr. Hall árpa, kukorica és rozswhiskyt érlel külön hordókban hat-tíz évig. Majd ezeket összekeverve, újabb hat hónapig érleli saját gyártású sherry-hordókban. Így készül a légies, mégis testes, barackra és feketedióra emlékeztető hosszantartó utóízzel rendelkező ital. Úgy látszik a bor jól hat a kreativitásra.

Azt hiszem, le kell győznöm a félelmemet a repülőtől és el kell mennem Kanadában. Tudja valaki mennyi palack fér bele egy bőröndbe? Falusi biztos tudja… No, majd kiderül. Skóciában már próbálkoztam telerakni, de ott valaki megtöltötte előttem ruhával. Nem értem, minek? Értelmesnek tűnő, kétdiplomás ember ilyen butaságokat csinál. Mit tanulnak ezek az egyetemen?

Nyugaton a helyzet változatlan (legalább is az Alberta lepárlóban). Itt gyártják az egyetlen ősi kanadai rozswhiskyt. A Tangle Ridge a Crown Royal ellenfeleként készült. Tíz éves sherryvel dúsított 100%-os rozsital. Gyárt még két tízévest, és két olcsóbb öt éves ital is. Az első lepárlás sörüstben, a második rektifikáló üstben (az üst technikai leírása 7 oldal, megkímélném tőle az olvasókat), kerül sor. A kiegészítőkhöz főzőüstöt alkalmaznak. Minden italuk 100%-os rozsból készül, 60 órás erjesztéssel.

A Highwood lepárló is egyedi (itt nyugaton nem szeretik a szürke szint), ők búzából gyártják a nedűt.

A Gimli a Seagram család építette lepárló. Három sörüst, négy rektifikáló oszlopüst szolgálja a whisky kedvelőket. A kisegítő párlatokat pedig egy kétoszlopos Coffey üst ontja magából. Kép az előző részben látható. Itt készül az a bizonyos bársonyruhás Crown Royal, a VO, A Seagram 83 és a legolcsóbb kistestvér a Five Star.

Mint láthatjuk, nem hanyagolhatjuk el Kanadát, ha meg akarunk ismerkedni a whisky világával. Érdekes, különleges, és nagyon finom italokat gyártanak. Előítéletemet a Crown Royal kegyetlenül szétzúzta (nem volt kár érte), s ma már csak egyetlen negatívuma van számomra, a sok rozs használata. De miután ez ízlés vagy szokás dolga, úgy gondolom, a kanadaiak tudnak whiskyt főzni. És ennél nagyobb dicsérettel nem is illethetném őket. De nem is volt más választásuk, civilizált ország nem lehet meg whisky nélkül. Hova vezetne ez? Ez vitathatatlan tény!

Sajnos Magyarországon csak kevés félét lehet kapni. Oda még nem jutottak el igazán Kanada ízei. De a Crown Royalt, a Seagram VO-t, a Canadian Club és a Canadien Special Old kapható. És még nem mondtam az egyik legfontosabbat, nagyon olcsók. Az ár-minőség arányuk nagyon jó.

Elmondhatjuk, hogy ahova a kelták beteszik a lábukat, az az ország rohamosan civilizálódni kezd. Ennek ellentmondani látszik, hogy Angliában a mai napig nem jön össze a whisky-gyártás; ahányszor nekilátnak, mindig valahogy gin lesz belőle…

Búcsúzóul pedig eljött az ideje kedvenc viccemnek, hiszen az írek nélkül nincs whiskey.

Az ír családfő mérgesen megy be a szobába. Ki húzta ki a dugót a vacsorámból???

Cheers!

 Stephen Smith

21 hozzászólás

  • Nagyonjó, és remélem folytatod, mert van még néhány változat, amit fontos lenne megemlíteni.
    Most dolgom van, így csak a kérdésedre, hogy hány üveg fér el a bőröndben..
    Hát. Elsőre azt, hogy kérdéses, mekkora üvegecskékre gondoltál.
    Ha a O.75O l-esekre, abból kb 21 drb, ha a Canadian Club-ról beszélünk, mert van valami súlyhatár a csomagok körül. Ha nem bánod a súlytöbblet kifizetését, akkor akár negyven is elfér egy közepes bőröndben. Még akkor is, ha szépen, darabonként gyolcsba tekered őket.
    A Crown Royal kicsitt nagyobb kiszerelésben gazdaságosabb, ez 1.15 l üvegenként, viszont az üvege is negezebb, így kb (ha megtömöd a bőröndöt) olyan harminc-harmincöt körül fér el a bőröndben. Ha súlyhatár, akkor csak tizenhét..
    Az érdekesebb és még iható kanadai whiskykről majd később ajánlok egy csokorravalót, most futtában írtam csak, mert rohanok a városba..
    Addig is, cheers!
    Motto:
    Aki a whiskyt szereti, rossz ember nemlehet !!

  • Naháát..van egy ilyen mozaiklapkás izém , ami a whiskytől balkézre helyezkedik el a képen.
    So’sem tudtam mi az , de nagyon tetszik nekem.
    Egy kedves cigányasszonytól vásároltam 50 Forintért , a Keleti Bolha-piacon.
    / Amíg a szocik be nem záratták , nemtudni mi okból. Nem a jóasszonyt , hanem a Piacot.Lehet hogy benne volt az akkori ellenzék is. Elvégre együtt bizniszelgetnek.)

  • Az előzőhöz:
    A Keleti Bolhapiacon érdekes tapasztalatim voltak.
    Egyszer például egy nagyon csóró , láthatólag hajléktalan de büszke tartású fickótól vettem egy bejárati ajtó fölé való függő lámpát.Még ki is próbálta nekem . Tudott villanyt prezentálni egy hoszabbítóval , pedig olyan csóró volt hogy a kerítésen kívül árult , szabálytalanul. A gaz rendőrők üldözték ezeket a valóban szegény embereket.
    A lámpa pont olyan volt amilyen az álmaimban szerepelt. Nem túl nagy , rövidke láncon lóg , zöld üveggel..nagyon szép darab.
    Az ipse 500 Forintot kért érte. Benne volt a körte is , ami magában vagy 300 Forint.
    Ere mondom neki kérdően : ” 400 ??! ”
    Erre rámnézett , de valami OLYAN megvetés villant a szemében hogy elszégyelltem magam és aszondta egy fintor keretében :
    ” Vigye…”
    Nagyon elszégyelltem magam !
    Csak annyit mondtam neki :
    ” Jólvan jól..nna..csak vicceltem..”
    És adtam neki egy marék százast.
    A lámpa meg a benne lévő békebeli körte azóta is kiválóan működik.

  • Nagyon alapos tanulmányt végzett a cikk írója, gratulálok!

  • Geyza: Az a lapkás valami egy gyertya. Karácsonykor nagy keletje van itt a szigeteken. De mindig használják az illatos gyertyákat, mert akármit csinálsz, enyhe doh szag mindig van a sok párától. Ha ügyes vagy, minden szobába külön illatot tudsz csinálni. Csak nagyon kell vigyázni, mert a keveredő illatok nem kívánt blendet is alkothatnak. Eléggé el nem ítélhető módon, karácsonykor szeretjük a giccses dolgokat. Itt pedig még divat is.

  • Geyza: Amúgy búcsúban lőtt Tiffany lámpa.

  • Figyelő: Köszönöm. Remélem kijutok egyszer, mert élőben lenne az igazi tanulmányozni. Három év múlva sikerülhet. Csak nem szabad abbahagyni addig a lélegzést.

  • Szerencsére itten nincs dohszag.
    Inkábbcsak égett transzformátor szag szokott lenni.
    Ha sikerül valamit kissé felrobbantanom lenn , a laborban.
    Az ellen nem jó a gyertya.
    Whisky jó rá.

  • Gratulálok, talán a legjobban sikerült cikked a wiskye-ről, az ismeretterjesztés mellett még nagyszerű humort is sikerült becsempészni a tanulmányba. Várjuk (gondolom, sokan) a folytatást!

  • marcus aurelius

    Zsuzsanna,
    Whisky vagy whiskey !
    Ezt a nemes italt nem szabad hibásan leírni (legfeljebb egy pohár után…)

  • Geyza: Azért megnézném a helyedben azt a lámpát. Bolhapiacon még eredeti Tiffany is lehet. Akkor meg vihetsz még néhány ezrest az eladónak.
    Más. Ha jól kitudod fűteni a lakást, itt sincs dohszag. De sajnos ezt nem mindenki engedheti meg magának itt sem.

  • Kedves marcus aurelius: Felcserélődött két betű. Ez azért megbocsájtható?

  • Szukits Rezső

    „Mit tanulnak ezek az egyetemen?”

  • Érdeklődéssel olvastam a cikket. Mint minden italhoz, az emberek kialakítják ízlésüket. nekem a skót és a Bourbon, vagy Amerikai Whiskey ami izlik jobban, nagyon ritkán iszom Canadian Whiskey-t. A Glenora Distillery-ben párolt skót whiskey-t viszont szívesen kipróbálnám. Megnéztem a cikket róluk a Business World Magazinban. Sajnos csak a Keleti-Partvidéken valamint Wisconsin és Washingtonban államban lehet kapni, ahonnan mail-order $100.00 fölött van. Sebaj, ha Vancouver-ben járok, talán sikerül valahol találni egy üveggel!

  • gybognarjr: Nem egyszerű. Prágában nincs, Bécsben három félét, Budapesten nyolc félét lehet kapni. Persze ez a kis kínálat is fedi egymást. Dublinban jelen pillanatban egy sincs. Ezek a nagy whisky shopok. A kanadai whiskyk mintha tiltólistán lennének. Tényleg el kell érte menni személyesen, de nagyon sok víz van köztünk.

  • Geyza
    2013 november 22
    3:01 du.
    Geyza!
    A whisky, ugyanúgy, ahogy a házipálesz, mindenre gyógyszer..
    Lábgombásodásra, tifuszra, szamárköhögésre és lépfenére egyaránt.
    Azt nem állítom, hogy meggyógyul tőle a beteg, viszont sokkal könnyebben viseli a dolgokat..:)

  • Llanfair: Nekem nincs problémám a Canadian Whiskey választékkal itt Los Angelesben, (fogalmam sincs hányféle van) de ami a cikkben van az egy ritka és kis mennyiségben párolt, Canadian Scotch whiskey. Össze szerettem volna hasonlítani az én kedvencemmel, a Dewar’s White Label simpla és 12 éves, (black label) whiskey-vel. Esetleg egy Single Malt Glenlivet, vagy Laphroaig whiskey-vel, talán még egy Bushmills Irish whiskey-vel. Régebben lehetett kapni itt is Glenora Distiller’s Scotch whiskey-t, az egyik hozzeam közeli ital és bor speciális üzletben, ahol pl. szinte minden sör, bor és ital kapható a világ minden tájáról. Két éve a distributor leállította az eladást a Nyugati Partvidékre. Akkor $42.00+adó (45.89) volt az ára, de az üzlet azt mondta, hogy évente talán 2-3 üveggel adtak csak el. Ennyiért, vagy kevesebbért szinte minden 10-12 éves, egy-két 18 éves (premium) Scotch megkapható. Glenlivet és Dewar’s 12 yr most $29.00-$31.00. Itt nem kritizálom a többi Canadian Whiskey-t, mindenkinek más az ízlése, én inkább keverve innám, de ritkán. Crown Royal-ra esne akkor is a választásom. One ital „Douchebag” elég sok embernek, hogy mire megissza, duplán lásson.
    Douchebag Mixed Drink:
    4 oz Crown Royal® Canadian whisky
    1 splash Coca-Cola®
    /Users/gyulabognar/Desktop/6.2.1_Crown_Cola.jpg

  • gybognarjr: Irigyellek. Szeretnék még legalább 8-10 féle kanadait vásárolni. De ez odébb van, ahogy nézem az európai választékot. Konzervatív vagyok, én csak egy kicsi vízzel iszom. Minden whiskyt.

  • A parittyás hangja

    Ha! Mindig tudsz valami igazán érdekeset és újat mondani! Szentül meg voltam győződve, hogy a Captain Morgan angol, erre tessék! Azért kaptam fel rá a fejem mert a spiced rumját nagyon bírom! 🙂
    Szuper a cikk!

  • jelnetem alassan szolgalati kozlemeny : nem birtam tovabb , köszvény nincs honapok ota , 4 honap absytinencia utan itt vagzok 2 liter sör es 7.5 deci whiskey tarsasagaban , reszletek kesobb , most sör , pizza es rövid ital jön

  • julius kessler american blended whiskey , ok csak vasaroljak a whikyket es blended in frankfort clermont kentucky , nehogy valaki nekem leszolja ezt a markat , smooth as silk . sima mint a selyem , ra van irva , sznobok kimeljenek