Eltemették a montreáli Keresztapát – Véres hatalmi harccal indulhat az új év

2013 december 30 7:16 du.14 hozzászólás

Kis-Olaszország utcáin zengtek a harangok az Óév utolsó előtti napján, miközben  Benito Mussolini néhai fasiszta vezér freskója alatt gyűltek a gyászolók. Többszázan búcsúztatták és gyászolták Vito Rizzuto-t, a montreáli mafia vezetőjét, aki 67 évesen halt meg tüdőrákban a Sacré-Coeur kórházban. A Rizzutó családdal köztudottan közeli kapcsolatokat ápoló önkormányzati és tartományi politikusok távol maradtak, bár a források szerint kevésbé publikus módon rótták le kegyeletüket. A temetésre a montreáli Notre Dame de la Défense (Chiesa della Madonna della Difesa) római katolikus templomban került sor, amely arról híres, hogy az egyik freskó Mussolinit ábrázolja. Korábban itt temették el Rizzuto apját és fiát, miután mindkettőt megölték a montreáli keresztapával rivális alvilági személyek. A szakértők attól tartanak, hogy Rizzuto halála egy véres hatalmi harcot indíthat el a montreáli olasz mafiában.

Rizzuto gyászolói a Loretto ravatalozó előtt. Fotó: The Montreal Gazette

Rizzuto gyászolói a Loreto ravatalozó előtt. Fotó: The Montreal Gazette

A temetést megelőző napon ravatalozták fel Rizzuto-t a Loreto nevű ravatalozóban, mely egyébként a Rizzuto üzleti köréhez  tartozó vállalat. Rendőrkocsik és nyomozók vették körül az épületet és minden gyászolót külön-külön lefényképeztek, minden rendszámtáblát felírtak.

Antonio Nicaso, a montreáli mafia-világ  egyik szakértője szerint számos kanadai politikus fogja felkeresni a gyászoló Rizzuto-családot privátilag, mivel a nagy médavisszhang és a rendőri jelenlét miatt nem mernek megjelenni a gyásszertartásokon.

„Nagyon egyszerű temetés volt”–mondta Igino Incantalupo atya a gyászszertartás után. „Az emberek meglepően nyugodtak és komolyak voltak”–tette hozzá a katolikus pap.

Vito Rizzuto harminc éven keresztül vezette Montreál szicíliai mafiáját. 1954-ben – gyermekként – emigrált Montreálba szüleivel együtt. Vito apja – Nicolo Rizzuto – vonta be családját a montreáli alvilágba, amikor a Cotroni bűnszövetkezet keretén belül vállalt vezető szerepet a drogkereskedelemben. A hetvenes évektől kezdve a Rizzuto család kulcsfontosságú szerepet játszott a kokain és a heroin kanadai importjában. Ezzel összekötve több százmillió dollárnyi pénzmosásban vettek részt, a szerencsejáték szektorban is  aktívak voltak és a bérgyilkosságokból is profitáltak.

Vito Rizzuto / La Presse

Vito Rizzuto / La Presse

2003-ban egy 1981-ben, az Egyesült Államokban elkövetett hármasgyilkosság miatt New Yorkba szállították és végül tíz éves börtönbüntetést szabtak ki Rizzutóra. Kooperált a hatóságokkal és azt állította, hogy bár jelen volt a gyilkosságkor, de személyesen nem lőtt le senkit. 2012 októberében szabadult a börtönből. De amíg börtönben volt, Montreálban megölték Rizzuto legidősebb fiát, valamint 83 éves édesapját, sógorát és egyik közeli üzlettársát. Pár héttel Rizzuto szabadulása után négy olyan alvilági személyt öltek meg ismeretlen tettesek, akik a Rizzuto család riválisai voltak. 2012 karácsonynapján pedig egy másik Rizzuto-rivális által tulajdonolt kávézóban lövöldözés tört ki, melyben egy férfi meghalt és egy pedig súlyosan megsebesült.

2013 januárjában a Rizzuto két másik riválisát gyilkolták meg, aztán idén novemberben szintén két riválist lőttek le. Az elmúlt két év különösen véres volt Montreálban és bár általában ártatlan járókelő életébe nem kerül a folyamatossá vált leszámolások, mégis sokan aggodalommal tekintenek 2014-re.

14 hozzászólás

  • Felvinczy Károly

    Kit érdekel?

  • Christopher Adam

    Felvinczy Károly,

    mondjuk – például – a 3,4 millió montreálit.

  • Köszönjük a cikket, nagyon aktuális és informatív volt.

  • "tisztelhölgyeimésuraim"

    .

    Az egyenlőoldalú varázsháromszög képlete:
    [a tényezők felcsrélhetők és egymásból kiszámíthatók]

    .
    …………..Katolikus
    ……………Egyház
    .
    .
    .
    .
    .
    .
    Maffia ………………….Fasiszta
    camorra………………..korporációk
    .

  • amugy a maffia 800/1000 eves , egy POZITIV mozgalom volt , sziciliai parasztok ROBIN HOOD-os lazadasa , aztan ELKURVULT RABLOBANDAVA

  • Ugy szép az élet ha zajlik. Montreál lehet hogy nem Chichagó de a maffia hol nincs jelen? Ettől még megy minden tovább a maga medrében. Az egyetlen demokratikus bűnszövetkezett. Addig nem lép senki lábára amig az övére nem lépnek

  • A Rizzuto család szoros kapcsolatot ápolt a New York-i családokkal (a híres 5 család). Rizzuto-ék ennek alapján kapták meg a „A hatodik család” elnevezést. Az 1981-es három maffiózó meggyilkolásában közvetetten részt vett Vito.

    Salvatore Montagna szerepe viszont nem teljesen világos számomra. A holttestét azt hiszem két éve húzták ki az Assomption folyóból, Montreáltól északra. Ő valamikor a New York-i Bonanno család feje is volt, aztán kis kitérővel áttette a székhelyét(vagyis inkább visszatette, mert Montreálban született) Montreálba. Ekkor kezdődtek a Rizzuto-k és társaik elleni gyilkosságok.

    Biztosra veszem, hogy most elkezdődnek ismét a hatalmi harcok Montreálban. Reméljük a civil lakosság valóban ebből kimarad.

  • …és úraim
    Mi (és ki) jogositott fel arra, hogy az év első napját a katolikus egyház gyalázásával kezd !? (Kissé furcsálkodom CA-n.)

  • perikles, a cikkben egyetlen szó sem gyalázta a a katolikus egyházat. a hozzászólás meg véleménynyilvánítás.
    nem tetszik? sag schon 🙂

  • perikles. Elfelejtetted leírni, hogy hányadik napon megengedett a gyalázás? Azt is tudasd, kinek az engedélye kell hozzá? Ha lehet akkor azt is, hogy egy demokráciában mi (és ki) jogosított fel arra, hogy cenzúrázzál?

  • perikles
    2014 január 1
    1:27 du.

    perikles a cikkben egyetlen mondat van amiben említést kap a katolikus egyház.
    „római katolikus templomban került sor, amely arról híres, hogy az egyik freskó Mussolinit ábrázolja.
    Kifejtenéd ez miért gyalázás? Esetleg a következő logikai mentén haladsz?: Mussolini egy katolikus freskón az tök rendben van, de ezt megemlíteni csúf dolog mert kinek mi köze ahhoz, hogy jobbról nézve még a szar is ehetőnek tűnik…
    Nos, volt egy erre rímelő egy mondat a Man in Black-ben:
    „Az emberi gondolkodás olyan primitív, hogy egyes galaxisokban fertőző betegségnek tartják.”
    Lehet te voltál az ufók egyik kísérleti egere? 🙂

  • Fuser
    ne csúsztass! Én nem a bloghoz szóltam hozzá, hanem a „tisztelthölgyeim és uraim” varázsháromszögéhez…!

  • perikles
    2014 január 2
    9:14 de.

    Tényleg? Akkor miért C.A.-n furcsálkodsz? De ha így van akkor nem a logikáddal van baj hanem történelmi-társadalmi ismereteiddel! Olvasgass kicsit a szicíliai Cosa Nostra és a Vatikán összefonódásairól amit épp a jelenlegi pápa akar felszámolni, meg is fenyegették! Egyébként meg téged ki jogosított fel arra, hogy inkvizítor szerepében tetszelegj!

  • Fuser
    2014 január 2
    10:47 de.
    Én más olvasni valót ajánlanék, de értem az egészet mire megy.
    A katolikus egyház további gyalázására. A mostani pápa megfenyegetéséről, hol lehet olvasni?