Közüzemi tartozás, ’44 szeptembere

2014 február 3 9:32 de.14 hozzászólás

Adva van egy felszólító levél, a ’44-es lélektelen – bár mindegyik az, de ez a korszak különösen – bürokráciájának terméke. Meglepően sok következtetést lehet belőle levonni.

biro istvan felszólítása

Biro Istvan felszólítása

A fene tudja, miért, de a felszólításban a Villamosító Vállalat megbízott ügyvezetője – olvashatatlan aláírás – szükségét látja megnevezni a hátralékos felekezeti hovatartozását – mi szerint zsidó – és azt, hogy volt nógrádi lakos.

Nekem gyanús, hogy mitől megbízott egy ügyvezető 1944 szeptemberében? Csak nem azért, mert Bíró István esetleg eredetileg Buxbaum Ármin volt, és a véletlenek sajnálatos összejátszása folytán már nem volt lehetősége saját nevében és beosztásában aláírni a levelet?

Az korántsem meglepő, hogy abban az időben az, hogy valaki zsidó, eleve tárgyát képezte bármilyen beazonosításnak, csak azt nem tudom, a Villamosító Vállalat milyen módon jutott hozzá az anyakönyvi adatokhoz? A villany bevezetésekor talán nyilvántartásukba iktatták, hogy Kohn Zsigmondné, Nógrád,  Poros u. 1 sz alatti lakos milyen vallási felekezethez tartozik?

Mitől is tudta, hogy a lakos csak volt? Egy variáció, hogy tudta, már nem nógrádi, ebben az esetben ismerte akkori tartózkodási helyét, aminek ismerete annak a felismerésére késztette, hogy biza, az alanytól már nem igazán fogja tudni behajtani a tartozást.

Vagy tudta, hogy zsidó lévén, már egyáltalán nincs?  Ha tudta, miért hazudja most számtalan szerecsenmosdató, hogy az akkori főhatóság, kormányzat, azok  elöljárósága és egyéb hatóság halovány segéd fogalommal sem rendelkezett a zsidó – amúgy eléggé el nem ítélhető módon közüzemi díjtartozást hátra hagyó – lakosok tartózkodási helyéről? Vagy olvashatatlan aláírás is úgy gondolta, hogy zsidók már csak ilyenek, és minden ingó és ingatlan vagyonukat hátra hagyva, galád módon eltűnnek 1,01 pengő tartozás hátrahagyásával?

Miből gondolta, hogy már nem térnek vissza, így az elöljáróság teljes joggal fogja a tartozást a fedezetből – amit, gondolom, elárverezéssel biztosítottak – átutalni? Amit amúgy a nógrádi elöljáróság annak rendje és módja szerint „közigazgatási eljárás” keretében a nevezett ingó és ingatlan vagyonának íly módon történő bevételezéséből a mellékelten benyújtott villanyáram-fogyasztási számla alapján a felszólamlónak postafordultával megküldött.

Lényeg, hogy Kohn Zsigmondné zsidó volt nógrádi lakos sorsáról a kérelmező minden bizonnyal többet tudott, mint VNHM. Kérdés: ő miért, és a főméltósági úr miért nem?

Vajha VNHM jelen – és itt is jelen levő – fényesítői mit tudnak felhozni védelmükre ennek a levélnek olvastán?

14 hozzászólás

  • Nem volt nehéz „felfedezni” hogy valaki zsidó. Az akkori személyibe volt vallási rubrika. A népi demokrácia ezt megszüntette.Sebaj a gyöngyösi nevű,parlamenti csahos már újfent szeretne „listázni”.Lakberendezést és értéktárgyakat valamint bankszámlát is bejelölve.Védelmükre nincs mit felhozni.Erre büszke az összes lapos erkölcsű lumpen tróger.

  • Mindig szívszorongással olvasok vagy nézek olyan dokumentumokat amelyekben az europai,azon belül is a Magyar
    Zsidóság tragikus történetével foglalkozik.
    Számomra felfoghatatlan,hogy vannak olyan ember társaim akikből az ilyen érzések kivesztek.
    Miféle lélek lakozik az olyan testben,Miféle.

  • Fenyvesi Glória

    A cikk olvastán nekem olyan érzésem volt, mint mikor mostanság, a deviza- hiteleseknek jön a felszólító levél,zaklató telefon, és a kilakoltatásnál a verőlegények…
    Na, és ha bármely becsületes , dolgozó állampolgár néhányszáz Ft-os APEH tartozás esetén a felszólító levél…
    Miközben Győzike többmilliós adótartozását nem hajtják be…Sőt, még támogatást is kap az újabb műsorához…

  • fenyvesi glória: mondjuk, nem éppen ez lett volna a leg kézen fekvőbb következtetés, de ma nem akarom cikizni. köszönet érte, hogy elolvasta.
    már az is valami.

  • Hát igen,akkor ilyen valóban csúnya (és elítélendő!)idők
    voltak ez tény!
    Ma meg az a helyzet,hogy a zsidók helyett sok becsületes keresztény kerül ilyen helyzetbe,szintén önhibáján kívül…
    mivel általában jó állásban(bankárok stb..)vannak,vállalkozók…a holokauszt túlélők, pedig kiemelt 50 %-os nyugdíj emelést kaptak,jelentős kárpótlást…,
    meg a szervezeteiktől rendszeres anyagi támogatást!
    Hát változnak az idők,csak az a nagy kérdés,hogy ők vajon
    sajnálják-e azokat,

    akik önhibájukon kívül ilyen helyzetbe
    kerültek,pedig dolgoznak ( az idősek dolgoztak egész életükben!!!)és ugye senkinek sem ártottak,se régen se most!!!!
    Ez vonatkozik a számlákra,a hitelekre és minden területre!
    A múlt helyett talán a jelennel kéne egy kicsit foglalkozni,no meg akik tényleg szenvedtek…azoknak kéne
    egy kis toleranciát gyakorolni másokkal szemben,persze
    ez közülük nem mindenkinek megy,különösen azoknak akik még
    mindig a múltból….élnek!

  • Marcsa kérem.
    Már megint nem találja a helyét.Előbb szembe kellene nézni a saját múltjukkal.Maguk kis nemzetes asszonyka,mindig is irigyek voltak mindenkire.Nem vigaszként mondom,de egy nép akinek nincs múltja(ha akármilyen szégyenletes is)annak jövője sincs.

  • Kedves Marcsi:- Önt idézem -,Ma meg az a helyzet,hogy a
    ZSIDÓK HELYETT sok becsületes keresztény———
    Megkérdezhetném Önt ha a zsidó kerülne nehéz helyzetbe az
    rendjén van??-Már több írásával volt szerencsém találkozni,
    szinte mind zavaros gondolkodásra utal.azt megígérem Önnek,
    én szó párbajt nem fogok vívni kegyeddel,mert csak két emberrel vagyok hajlandó megvívni,a nagyon okossal és a nagyon erőssel,
    de sajnos Ön egyik kategóriába se tartozik.-T:

  • pecor: boda a változatosság kedvéért már megint nem tudja, mit beszél. átkötése a jelen helyzethez meg egyenesen gusztustalan. de hát csak azt adja, mi lényege.

  • A Marcsi-féle „tényleg szenvedők” sokat tesznek azért, hogy azok a „csúnya idők” visszajöjjenek. Hogy lehet „csúnya időknek” nevezni azt a korszakot?!
    Ezért mondom én, hogy Szakály kifejezését az „idegenrendészeti eljárásról” nem csak fikázni kellene, hanem figyelmeztetésnek venni! A marcsik akkor is elfogadtak minden, szemükbe hintett port, törvénybe foglalt aljasságot. Ezért gondolják „bűntelennek” magukat. Hát hiszen nem részeltek „a hátrahagyott” vagyonokból, nem verték személyesen a vagonokhoz kísérteket, sőt „csúnya időknek” nevezik az elaljasulás korát. Akkor mi a baj? Nem értik, és nem fogják sose érteni.

  • Marcsi
    2014 február 3
    3:12 du.

    „Ma meg az a helyzet,hogy a zsidók helyett sok becsületes keresztény kerül ilyen helyzetbe,szintén önhibáján kívül…”

    Mi van…??? Hát baszki te tényleg túlzás nélkül, de facto rettenetesen primitív ember vagy!!!

    Komolyan ezt nem akarom elhinni, hogy valaki ezt úgy le bírja írni, hogy közben nem ég le az arcáról a bőr!
    Nem próbálom elmagyarázni ennek a mondatnak a vérlázító abszurdumát mert azt sem fognád fel! Eddig azt hittem csak egy átlagosan egyszerű viszont roppant önérzetes kis szerencsétlenség vagy, de nem! Sokkal komolyabb problémák vannak veled! Kirívóan alacsony szellemi képességekkel vegetáló, gonosz szörnyetegként szennyezed a világot!

  • fuser: már korábban jeleztem, ha boda megjelenik valahol, ki kellene tenni a BIOHAZARD címkét!
    kétségtelenül egy végtelenül aljas nőszemély, aki, természetesen, egyetlen párthoz sem tartozik, csak von haus aus ilyen tetű!
    jó lenne tudni, hogy a szocialista munka hőséből hogy’ vált ilyen torzult személyiséggé?

  • István sajnos tökéletesen igazad van! Tényleg nem értem ezt a nőt! Picit is normális ember ilyeneket nem ír le! Emberek milliói küzdenek ma Magyarországon megélhetési, mondhatni létfenntartási problémákkal aminek az ég világon semmi köze a vallásukhoz, vagy a származásukhoz, ez több mint nyilvánvaló, és hogy mégis valaki ezt így tudatosan, ellenpontozva kategorizálja! Fúú, ez nagyon durva gondolkodásra vall!

  • Fuser
    2014 február 5
    3:38 de.
    Kedves Fuser, nem akarok senkit védeni, de Marcsi NEM a mai időkről írt. Kiragdtál egy félmondatot és kiabálni kezdtél!
    Igenis, ezreke vertek agyon, végeztek ki, deportáltak a gulágra ártatlanul!
    Én tudom és ilyenek rokonait is ismerem.
    Engem csak lecsuktak.
    VOLT ez a kor is a magyar történelemben, amiről, nem akarsz tudni!
    Viszont az üldöztetések mások voltak.
    A zsidókat származásuk miatt üldözték, és ez volt a legnagyobb bűn embertársak ellen.
    De volt olyan, aki szintén beleszületett olyan családba, vagy volt olyan ellensége,akiket szintén ártatlanul öltek meg.

  • Figyelő
    2014 február 6
    12:02 du.

    Kedves Figyelő! Asszem félreértelmezett valamit marcsi bejegyzésében, mert de bizony, konkrétan a jelenről, a mindennapjainkról állapította meg, hogy a „zsidók helyett becsületes keresztények kerülnek ilyen helyzetbe” Tudom, hogy ön egy intelligens és művelt ember, biztos vagyok benne hogy éreznie kell ennek a mondatnak az abszurdumát! A jelen ez irányú társadalmi problémáinak, a szegénységi mutatóknak, a megélhetési problémáknak semmi köze ahhoz hogy valaki zsidó vagy keresztény vagy bármi más, ugye ez elég nyilvánvaló? Ilyesmit normális ember nem ír le! A korról pedig aminek szenvedő alanya volt higgye el nem olyan egysíkú a véleményem mint gondolja! A bolsevizmus bűneit nem tagadom, de baloldaliság nem csak azt jelenti!