Ukrajna nem lesz gyarmat, bár ha néhány jobboldali magyaron múlna…

2014 március 2 11:30 de.107 hozzászólás

A hétvége alatt bejárta az internetet az Orbán kormány által kitüntetett – aztán kínosan visszavont – Szaniszló Ferenc publicista legújabb kommentárja Széles Gábor Echo TV adásain. Ebben bejelentette, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök szövetségeseként, Magyarországnak fel kell készülnie a Kárpátalja magyarlakta régiók visszafoglalására és a Trianoni határok részleges revíziójára. Szerinte Ukrajna szuverenitásának megsértése, a lehetséges orosz-ukrán háború remek lehetőség arra, hogy Kárpátalja egy része ismét magyar kézbe kerüljön. „Magyarországnak fel kell készülnie arra, hogy akarja, nem akarja, vissza kell fogadnia Kárpátalját. Legalábbis annak magyar többség által lakott, trianoni határ menti részeit. (…) Az EU is a népirtó, magyargyilkos Benes dekrétumot támogatja. (…) Brüsszel áhított célja, hogy az új ukrajna nacionalista legyen az oroszokkal, lengyelekkel, és a magyarokkal szemben, ám internacionalista a globális pénzügyi háttérhatalom letéteményesei, az EU, a Nato és a Valutalap iránt”–jegyezte Szaniszló az Echo TV Világ-Panoráma című műsorába, ezzel folytatva és némiképpen megerősítve a magyar jobboldal egyre durvuló nyugatellenességét és oroszpártiságát.

A PM-Együtt Ukrajna mellett tüntet, a Fidesz és a Békemenet lapít.

A PM-Együtt Ukrajna mellett tüntet, a Fidesz és a Békemenet lapít.

De Szaniszló nincsen egyedül és nem csak Magyarországról tapsolnak az egyre erőteljesebb Putyin-pártiságra és nyugatellenességre, hanem Kanadában és az Egyesült Államokban is szégyent hoznak jobboldali magyarok az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc emlékére. Ide sorolhatjuk azt a csoportot, mely Facebook oldalat indított Papp Lajos Putyin-párti celeb mellett, aki a Kanadai Magyar Hírlapban megjelent bírálatok miatt jelentette ki, hogy soha többé nem utazik Észak-Amerikába.

A csoportot Szilágyi Ákos, new yorki magyar tévés indította, aki a New Yorki Magyar Polgári Körben kezdte közéleti tevékenységét, mára viszont egyértelműen a magyar szélsőjobb felé húz. Szilágyihoz és Papp Lajoshoz csatlakozott Kanadából – többek között – Bede Fazekas Zolt torontói fideszes rádiós, valamint Bogyay Elemér, a Magyarok Világszövetsége Kanadai Országos Tanácsának egykori elnöke. Ők azt a Papp Lajost támogatják, aki az ukrán Euro-Maidan forradalomról a következőket találta mondani az Echo TV-ben, szintén Szaniszló műsorában:

„Ez az aljas nyugati szemlélet, mert a céljukat emberek halála árán érik el. A céljuk, hogy Oroszországtól eltávolítsák Ukrajnát. Nem fog menni.”

A vitához Bede-Fazekas Torontóból ezt tette hozzá, bizonyítva politikai elkötelezettségét: „A történethez csak annyit szeretnék hozzáfüzni, hogy ellentétben az interjúban elhangzottakkal, a torontói rádióban azonnal kiálltunk Dr. Papp Lajos mellett, sőt Wass Albert mellett is!”

Lehetséges az, hogy Szilágyiék, Bede Fazekasék és Bogyayék oly gyorsan elfelejtették az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc örökségét – de az 1848-as forradalmat is – hogy habozás nélkül csatlakoznak egy durván nyugatellenes, Putyin-párti magyarországi közélet személyhez? Papp Lajosuk – Szaniszlóval és még sok más magyar jobboldalival együtt – azért tapsol, hogy Putyin minél gyorsabban azt tegye Ukrajnával, amit Nyikita Hruscsovék tettek Magyarországgal 1956 november 4-én.

Bede Fazekasék, Bogyayék és Szilágyiék azt sem látják, hogy Pappnak és Szaniszlónak tulajdonképpen nem is Ukrajna, illetve Oroszország sorsa a lényeg, hanem az, hogy valaki végre „oda csapjon” az általuk gyűlölt és hanyatló, liberális nyugatnak. Arra a nyugatra, mely – például – Bede Fazekas Zsoltnak, de feltehetően Bogyay Elemérnek is egykor menedéket biztosított.

Amikor Oroszország éppen az ukrajnai Krím félszigetet igyekszik megszállni – és amely Ukrajna keleti, oroszok által lakta régióik megszállásának lehet első állomása – hol van a gyarmatosításra látszólag oly annyira kényes Békemenet és annak kanadai magyar támogatói, elsősorban a Kanadai Magyarok Országos Szövetsége (KMOSz)? Ők amúgy Papp-ügyben is lapítottak, vélthetően azért mert ez már nekik is kínos volt.

A némaság gyalázat. Hajmeresztő, hogy a Putyin-párti kanadai, amerikai és magyarországi magyarok azt sem látják, hogy Oroszország geopolitikailag helyezkedik az által, hogy a forradalom utáni Ukrajnából hasítana le egy-két szeletet – miképpen tette a kilencvenes évek elején Moldovával, a Dnyeszter Menti Moldáv Köztársaság esetében – és, hogy a későbbiekben ez a helyezkedés Magyarországra is visszaüthet.

107 hozzászólás

  • Christopher!
    Valaki felfogja nyitni ennek a sok eszementnek a szemét? Ma Ukrajna és holnap Magyarország. Az orosz már jópárszor bebizonyította nekünk, hogy egy szava sem igaz. 1848-ban is igéreteket tettek, akárcsak 56-ban és semmit sem tartottak be, mint mindig. Van fogalmuk ezeknek az egykori magyaroknak, hogy milyen veszélyes játékba akarnak beleszálni? Putyin először csak gazdaságilag akar lehetetlenné tenni egy kiszemelt országot, hogy utána gyarmatósítsa. Köztudott, hogy a Krim félsziget a legnagyobb szálka az oroszok szemiben. Annó Kiev megegyezett a ruszkikkal, hogy Szevesztopolt továbbra is használhatja az orosz hadiflotta, de ennek fejiben fizetnek. Moszkva igéretet tett de ugy fizetett ahogy nekünk. (amit a paripa himbál) Sőt még földgázt sem szállított amikor a legnagyobb minuszok repkedtek. Nos ezekből sem akarnak tanulni ezek a vadállatok? Egyszer már voltunk az oroszok gyarmata most ismét azokká akarunk válni? Avagy Orbánék hatalma inog és kell majd egy leendő véderő akik szükség esetén a védelmükre kelnek. Mert Ukrajna a legjobb példa erre. Janukovics ugyan kitől kapott segítséget? És cserébe Putyin elvtárs visszajuttatja a hatalomba ha tetszik ha nem. Remélem ez alkalommal Európa és szövetségesei nem fogják ölbetett karokkal türni az oroszok visszarendeződését.

  • Ukrajna (Putyintól szorongatva is) sokkal erősebb nálunk, s nem ad vissza egyetlen négyzetcentimétert sem, – miként Izrael állam sem a palesztinoknak (a valaha nekik itélt területből.)

  • Ennél a barom zandznónál nagyobb nem volt még képernyőn…a vörös izap gátat a NATO bombázta le…állította egy viszkis pillanatában a náci alkesz…aki Moszkvában végzett az elvtársak jó voltából…vajh mivel hálálta meg?

  • Göllner András

    Szaniszló, a Békemenetesek hangja, a néphülyítő Széles Gábor Békemenetszervező, Echo TV tulajdonosának, a FIDESZ egyik legszignifikánsabb pénzelőjének hangja. A FIDESZ kormány és a magyar újfasizmus közti összefonódás mindenkinek a szeme előtt játszódik, de sajnos ezt csak nagyon kevesen veszik észre.

    Szaniszló, Bencsik, Kerényi, Bayer, Széles, Csurka, Vona, Morvai, Papp, Raffay, Bede-Fazekas, Szilágyi, Orbán, Kövér mind egy fából vannak faragva. Több millióan vannak, s’nekik mind a méret a lényeg. A legfrissebb közvéleménykutatások szerint az újfasiszta, Európa ellenes, gyűlöletkeltő Jobbiknak ma nagyobb a támogatottsága mint valaha. Ez nekik a jó. A mérettől vannak elbűvölve, s más nem is érdekli őket.

    Ezek a figurák annak az összefogásnak, összetartozásnak a tagjai amely történelmünk során sorozatosan a szakadék széléig, több esetbe a szakadék aljára taszította nemzetünket, népünket. Valóban tragikus, hogy milyen sokan vannak odahaza és itt kinn, Észak-Amerikában, azok, akik semmit sem tanultak történelmi bakklövéseinkből, és továbbra is lelkesen meneteltetik népünket a vesztébe.

  • A dolog sajnos egyre jobban eszkalálódik. Ha „csak” a Krimet fogják leszakítani és annektálni az még csak hagyján. Ám evés közben kön meg az étvágy.

  • Azért az érdekes,hogy a mai liberális baloldal,aki szövetkezett a szocikkal,most Trianonról,56-rol,szovjet elnyomásról beszél,pont ők, akiknek az elődei kiszolgálták az oroszokat(na akkor voltunk gyarmat),na meg Bajnai tüntet az orosz nagykövetség előtt..
    és félti a magyarokat…hát undor!!Ezt a kintiek és mi is nagyon jól tudjuk!!!!!
    Ő és Gyurcsány, aki nemrég a szavazati jog,a kettős állampolgárság ellen volt(meg Trianont is másképp ítélte meg…)most aggódik.
    Ukrajna helyzete valóban válságos,sajnálatos,de ez a nagyhatalmak harca
    az oroszoké(kelet)és Amerika,meg az EU.(nyugat) szembenállása!
    Az ukrán felkelők győztek,de az ő soraikban is vannak szélsőségesek, akik az ott élő oroszok,magyarok nyelvhasználatát már most korlátoznák!!! és a zsidó ellenesek!!Pont ennek a fórumnak nem kellene ezt pártolni.A Krím félszigeten többségében oroszok élnek,akik
    orosz pártiak,szóval nagyon komplikált a helyzet!
    Ebbe a háborús helyzetbe a magyar kormánynak nem szabad beleavatkozni,amit lehetett megtettek Martonyi J.kint volt
    Kárpátalján és tárgyalt a győztes ellenzékkel,képviselve a kinti magyarok jogait.
    Egyébként a harcoknak szerencsére kevés magyar áldozata volt (a Fidesz minden áldozat emlékére gyertyát gyújtott egy hete!)és a kormány természetesen, ha szükség lesz rá a magyar menekülteket befogadja és az átjövő sebesültek ápolását is biztosítja(menedékszállók,jelentős számú plusz kórházi ágy),szerencsére eddig még nem volt szükség rá.!!!
    A határ megerősítése a kontroll miatt ebben az esetben teljesen jogos!
    Maradjunk annyiban,hogy se az orosz, se az EU,sem Amerika
    nem „angyal” és a kialakult háborús helyzetben nem az emberekért,hanem a területekért és a politikai befolyásuk miatt aggódik.
    A magyar kormánynak gazdasági szerződése illetve együttműködése van az oroszokkal,az ezzel szembeni politikai ellenzéki riogatás minden alapot nélkülöz,csak uszításra alkalmas!!!
    Azok akik eddig Trianonnal és a kinti magyarokkal szemben
    közömbösek voltak,most ne játsszák el ellenzékből a nagy
    hős magyart,mert az nagyon hiteltelen és undorító sokak számára,különösen azoknak ,akik ismerik a történelmet és a
    most hőbörgők vagy elődeik múltját!!!!
    No meg ellenzékből a hatalom érdekében háborút kiváltó cselekményre uszítani aljasság!!!

  • Azért ez már NAGYON NAGYON undorító !

  • budafok: valamit elfelejt – bár, úgy vélem, egyikünk sem ukrajna szekértő, de azért ezt bekombinálom: ukrajna igencsak tartozik az oroszoknak nem kevés pénzzel, ami az importált földgázuk ára.
    putyinnak semmit nem kell csinálnia, csak elzárni a gázcsapot, és ukrajna elesett. anyagcsata. ebbe bukott bele hitler is. még csak meg sem lehet róni érte: bocsika, de hát, ez gazdasági ügy. nem kell ide kardcsörtetés, a krím megszállása, elég az a bizonyos csap.
    más: ha a krím elszakad, van oroszországnak egy tuti fekete-tengeri bázisa (szevasztopol bakfitty) cserébe nyugat-ukrajna lehet az unióé, nem érdekli, szakadjon az bele a talpra állításába. amúgy is van egy előre tolt bástyája helyette, úgy hívják: orbanisztán.
    minek is emberkedne?

  • „Magyarországnak fel kell készülnie arra, hogy akarja, nem akarja, vissza kell fogadnia Kárpátalját.”
    biztos, hogy ez az idióta nem áll orvosi kezelés alatt?
    mert, ha igen, akkor rendesen elcseszték a gyógyszerezését!
    ha még nem, akkor sügősen be kellene zárni valami csendes, ingerszegény helyre, mielőtt másokban kárt okoz!

  • Göllner András

    A felelőtlen idióta békemenetelős ugyan azt nyomja, mint pár héttel ezelőtti Papp Lajos interjújában nyomott. Papp Lajos és közötte csak az a külömbség hogy Szaniszló fegyveres erőben gondolkodik, Papp Lajos meg 1 millió Békemenetelőt akar benyomni határainkon túlra, hogy ezzel mutassunk erőt a Románoknak, és gondolom az Ukránoknak az ő magyar lakta területeikkel kapcsolatban. Hajrá Magyarok ????

  • egy kis adalék a cikkhez:
    http://torzsszovetseg.blog.hu/
    érdemes elgondolkodni a logikáján…

  • göllner andrás: nem hajrá, hanem hajráf!

  • Horváth Béláné

    Ezt a Szaniszlót fosztották meg tavaly a kitüntetésétől! Jogosan! Már az szégyen, hogy szóba került:(

  • ja egyébként elfelejtettem megkérdezni,hogy a „valami Amerika” vajon 1956-ban hol volt, amikor segíteni kellett
    volna a magyaroknak???Nos sehol,csak ígérgettek,meg küldtek pár sűrített tejkonzervet…..na ennyi!
    Ezzel szemben a mai magyar kormány (ne feledjük,nem világhatalom!)a lehetőségeihez képest mindent megtett!
    Egyébként Papp Lajost már megint olyanok „ócsárolják”minősítik,akik a nyomába sem érnek….

  • boda: ezt nem kellett volna! igaz, csak egyel több adalék a végtelen ostobaságához. mint köztudott – igaz, ebbe magácsak nem igazán tartozik bele – akkor éppen a szuezi csatorna egy csöppet fontosabbnak tűnt geopolitikailag, mint magyarország. nem mellesleg a továris csapategységeket is azzal hülyítették, hogy egyiptomba mennek, és a csekély értelmű kirgiz töltelékkatona – miért van az, hogy magyarországra mindig csak a segédcsapatokat küldték? – a dunát meglátva kérdezte: ez a szuezi csatorna?
    papp lajost meg érje utól a kezelőorvosa, a franc se akar a nyomába érni 😀

  • Végre mareszka beismerte, hogy orbán hülye és gazember. Ugyanis elítéli orbánt és tetteit a 90-es években. Mindent, amit addig vallott, baromságnak és hazaárulásnak tart.
    Végre egyetértek maraszkával! Végülis beigazolódott megint, hogy a különböző,akár szélsőséges vélemények is a végtelenben találkoznak.

    orbánt a deresre! Ki kell vallatni (érintett haverjaival) bármilyen eszközökkel!
    Mivel a demokráciát felszámolták, ezért semmilyen demokratikus kontrollt nem kell betartani vallatásaik alatt!

  • Ill!
    Szánalmas mint eddig és mindig!Önkritika,belátás „0”!
    Na pá ,most fontosabb dolgom akadt!!
    A kezelőorvosát magának kellene,de sürgősen felkeresnie!!!
    Sajnos sürgős kezelésre szorul!

  • helyesbítés:Ille….prof….!

  • Te jó ég!!Megint a Papp Lajos, megerősítve Szaniszlóval,hát mi jön még, mit is mondjak erről a két hibbantról.Először is nagyon gyorsan zárják őket össze azokkal aki Napóleonnak Pixi és Bóni grófnak vallják magukat,de ne maradjon ki a karanténból a CÖF első sora sem akik oly lelkesen botladoznak a kihúzott rongyban. Mert ezek a félcédulások még a végén csatába visznek minket,Hány csatatéren fronton fogunk vívni, az EU-val Brüsszellel az Állam adóssággal Bankokkal a rezsivel és még Pityivel és Palkóval is.–Megvagyok szeppenve,– Viktor a fővezér nem régen azt mondta az évértékelőjében hogy fújjátok meg a kürtöket és nyergeljetek,mert holnap reggel indulunk—-Merre??
    Ezek a magas nyomatékú tudálékos fecsegők,olyanok Magyarország számára,mint mezőgazdaságnak a krumpli bogár.-kártékonyak.
    Ide tatozik az a pénzes zsák is aki jó dolgában nem tudja mit tegyen és teret enged a médiájában ennek az eszement paranoiás össze esküvés elméleteket gyátó Szaniszlóknak Pappoknak meg a hason gondolkodóknak.-Vissza kell fogadni Kárpátalját–milyen finoman fogalmazott– A bolondok házába velük-

  • Annyira tetszik nekem innen Budapestről, hogy a sok Kanadába távozott szélsőjobboldali alak onnan próbálja nekünk bemagyarázni, hogy omoljunk már Putyin ánuszába, mert ott az igazság…

    Akkor javaslom nekik, hogy a liberális demokrácia fellegvárából költözzenek Azerbajdzsánba. Nem is értem, ha annyira utálnak mindent, ami liberális, ami demokrata, miért Kanadában élnek? Miért nem emigrálnak abból a liberális mocsokból Bakuba? Esetleg Türkmenisztánt is ajánlhatom, nekik való.

  • Óvatosan kellene elvetni a sulykot …. FALUSI úr által leközölt anyagból is értesülhetünk, hogy az újonnan kinevezett ukrán haditengerészet feje pár órán belül átállt a Putyin pártiakhoz. Obama pedig teljesen túllihegi magát: az USA zsinorban dönti meg a különböző kormányokat a saját állampolgárainak védelmére hivatkozva…

  • Budafok,
    végre van a zembereknek mivel foglalkozni.Aki pedig még továbbra is Izraellel foglalkozik a saját vagy apukája fütyije helyett,az tanuljon történelmet,de ne a main-kampf áhítatos szívóitól.Egyáltalán hajlandók elismerni Ukrajnát az ukrán nép hazájaként?
    Ungvár visszatér?

  • Pesti Gúnár

    Marcsi, Eisenhower 56-ban előhúzott egy térképet, megkereste rajta Magyarországot, és rájött, hogy ha katonai segítséget akarna nyújtani (föltéve, de meg nem engedve), akkor azzal kirobbantaná a harmadik világháborút. Így aztán maradt a tejpornál, nálunk is állt egy doboz a kredencen.
    Egyébként meg a II. világháború után az amerikaiak _soha, de soha_ nem vonultak be olyan országba, ahol az oroszok már jelen voltak.

  • Pesti Gúnár

    Ille István: „biztos, hogy ez az idióta nem áll orvosi kezelés alatt?”
    Gyurcsány egyik messze ható aljassága az volt, hogy felszámolta a Lipótmezőt. Azóta szabadon grasszálnak.

  • Pesti Gúnár,
    erre a megállapításra marcsával kapcsolatban nem kaphatsz szabadalmat.Én ezt a Lipótmezőt már hónapokkal ezelőtt leírtam.Sajnos Ille nem tud megválni a boda színes baromságaitól,de nem is baj.Hadd mulassunk a szomorkodások szünetében.

  • Avi:
    Szerintem a Krimet sem fogják tudni leszakítani.
    Ukrajna azért nem Grúzia , bár ott is ugyanilyen módszerrel sikerült jelentős területet elcsaklizni tőle.
    De Ukrajna akkora mint Franciaország , jelentős fegyver és nehéziparral.
    Putyin láthatólag papírrongynak tekinti amit a Budapesti Egyezményben aláírt , azt követően hogy Ukrajna áttolta az Orosz-Ukrán határon az atomfegyvereit. Azért , hogy megmutassa jószándékát a Nyugat felé.
    EZÉRT kemény most az USA és Anglia. ( Ők is részesei a Budapesti Egyezménynek.)
    Namost innentől BÁRMIKOR számíthat Ukrajna a NATO segítségére !! Ha nem is közvetlen katonaira ,( azt nemhiszem hogy kellene neki ) de elektronikai-felderítési-zavarótevékenységi illetve anyagi segítségre biztossan.
    Kérdés :
    HA lenne Ukrajnának még taktikai atomfegyvere ( pl. lövegből kilőhető 1 kilotonnás töltet ) és azt a saját területe felett vetné be a támadó ruszkik ellen , akkor mi lenne a státusza ennek a tömegpusztító-fegyver alakalmazásnak ?

  • Bodaidióta hagyd már a fenébe ezt a seggfej senki Pappot , itt most VILÁGTÖRTÉNELEM zajlik !
    Ilyen senkik meg most nem osztanak senem szoroznak !!

  • A cikkről. Nem tudom mi szükség van különböző neveket felsorolni, akik helyeslik Putyin cselekedetét.

    Engem Szaniszló véleménye nem érdekel, szerintem hányingert keltő, buta dumája van legtöbbször. Viszont bementem a feltüntett DR.Papp Lajos fészbook linkre, ott viszont sehol sem találtam a Doktor nyilatkozatát Ukrán ügyben. Ezt a linket nem is Ő nyitotta.

    Hálás vagyok viszont, Falusinak aki idehozta az oregon linket a jelenlegi Ukrán helyzetről.

    Szerintem, minden szabadság szerető ember ellenzi Putyin ténykedését és elitéli. Figyelemmel kisértem a 2005-ben az Ukránia narancs forradalmát és teljesen világos előttem, hogy az orosz hatalmi erőszakos lépései ellen vannak.

    Lehet, hogy Ukrajna kettévállik, hiszen van egy oroszokkal tele Crimi és van nagy Ukrajna. Az orosz lakosság maradjon oroszok alatt, és Ukrajna maradjon SAJÁT kormánya és akarata szerint.

    De kanadai magyarokat és Dr.Papp Lajost ebbe kár volt belekeverni.

  • Sokan meg vannak lepve Putyin lépéseitől.
    Miért gondolták, hogy horkolva tűri az orsoz medve, hogy közvetlen határán amerikai pénzből, amerikai zsebben tartott elnököt neveznek ki, aki mellesleg eddig egy szintén amerikai zsebben tartott (mostanáig börtönlakó)kalózkisasszony alsóneműjéből bújt ki?
    Miért gondolták, hogy ha Hodorkovszkijt nem lehetett lenyomni a torkán, most Hodorkovszkij II-tőt le lehet.
    Az egypólusú világnak vége van, s ezzel Magyarország jobban jár – ha nem szoclib erők vezeteik, bambán s szolgalelküen.

  • A mi szélsőjobboldalunk, ha tetszik a nácijaink, soha nem a magyar érdekeket tartották szem előtt, hanem mindig valamiféle zsákmányszerzés motiválta őket.
    Nettó hazaárulók.
    Mivel pedig a magyar szélsőjobb immár kiért a Fidesz balszéléig, elmondhatjuk, mert tény, hogy mind a hatalmon lévő két kormánypárt, mind a Jobbik a hazaárulók széles és összefüggő politikai csoportja.
    Azonban ne legyen téves elképzelésünk: Ezek összességükben is a nemzetünk kisebbségét alkotják, bár igen hangosak és agresszívek.
    A többségnek egyszer és mindenkorra elege volt mindenféle despotizmusból és kalandorpolitikából.
    Na pláne egy újabb orosz függésből.
    Annak elutasítása igen erősen a zsigereinkbe égett.
    Valahol „örömteli” az, hogy az oroszok nem tudtak jószomszédi politikát folytatva nyugton maradni, holott – meggyőződésem – egy a demokráciát támogató hozzáállással jobban magukhoz köthették volna Ukrajnát, mint akár az összes fegyverükkel képesek lehetnének. Azonban ez a mi bambáinkat is – egy kicsit – kezdi felrázni, és – bizony – számos konzervatív embert elfordítani a Fidesztől, egyben a – stabilan – 40% körüli, pártpreferenciát nem jelölő választói tömeget a kormánypárt ellen hangolni.
    Bizony az Ukrajna helyzete által megvilágított paksi paktum, olyan valós és megalapozott félelmeket ébresztett alig egy nap alatt sokakban, ami erőteljesen ki fog hatni a Fidesz elleni fellépés megerősödésére a választásokon.
    Ez óvatos optimizmussal tölt el.
    Ahogy nézem az ÖSSZES közvéleménykutató statisztikáját, kezd kirajzolódni előttem a választók döntési pszichológiája az április hatodikai választásokra: A pártpreferenciájukat nyíltan vállalók aránya a teljes népesség körében – a négy kutatóintézményt átlagolva – azt mutatja, hogy a kormánypártoké a legnagyobb NYÍLT támogatottság, 26%-os aránnyal, majd az MSzP követi 13%-kal, a Jobbik 7%-ot reprezentál, eztán az Együtt-PM és a DK következik 5-5% körül, a Liberálisoknak jelenleg 2% magasságát mérik, majd az LMP következik 1%-kal. Az egyéb pártok összesen 1%-ot tesznek ki. A pártpreferencia nélküliek pedig 40%-ot.
    Ami a rendkívüli súllyal bír az az, hogy
    – és ez a dolog lényege – ez a 40% körüli arány 2010. decembere, 2011. januárja óta állandónak tekinthető!
    Egyben FORDÍTOTTAN ARÁNYOS a Fidesz népszerűségével!
    Pl.: 2010. Januárjában, amikor a Fidesz népszerűsége a legmagasabb szinten állt (48%), akkor a pártpreferenciával nem rendelkezők 30%-on álltak. Majd ez a viszonyszám a 2010. évben hektikusan változott az utolsó negyedévig, onnantól számítva azonban stabilan a 40%-ra emelkedett, majd ezt az átlagot azóta végig tartja, míg a Fidesz ebből a körből érdemben nem képes profitálni.
    Márpedig a választásokat ők fogják eldönteni.
    Nagyon fontos az is, hogy a különböző időközi választások, legyenek azok országgyűlésiek, avagy helyhatóságiak, jellemzően nem képesek a lakosság egy harmadánál többet megmozgatni, mivel a jelenlegi hatalmi viszonyok között az emberek értelmetlennek tartják, hogy érdemben megmutassák az elkötelezettségüket.
    Mi több, tartanak a nyílt állásfoglalástól.
    Az általános választásoknál azonban – egy jó mozgósítással – képesek lehetnek a saját érdekeik mellett kiállni.
    Amennyiben az Összefogás felnő a feladathoz, akkor az urnákhoz fogja tudni szólítani a megfélemlítetteket, és képes lehet leváltani ezt a rezsimet.
    A helyzet ugyanis az, hogy a Fidesz csak alacsony részvétel esetén győzhet.
    A jelenlegi állapotok mellett jól tapasztalható az, hogy az ellenzékre szavazók a közvéleménykutatásokon jelentős, meghatározó számban nem fedik fel a pártpreferenciájukat, míg a kormánypártiak nyíltan felvállalják azt, sőt – a részletes belső elemzések szerint – ezt túlreprezentáltnak is valószínűsítik.
    Ennek okán állíthatjuk azt, hogy a választásra jogosultak arányát csak a két kormánypárt esetében tükrözi megfelelően a statisztika. Ők – valószínűleg – valóban a választók 26-28%-át képviselik, míg már a Jobbik is kissé, a demokratikus ellenzék (tehát az Összefogásban résztvevő pártok) szavazótábora jelentősen alulreprezentált.
    Ezeknek az ismereteknek a birtokában pedig, az prognosztizálható, amennyiben az Összefogás képes a választói tömegeket urnához szólítani, hogy a Fidesz a választók 28%-át, a Jobbik a 9%-át, az Összefogás a jelenleg pártot nem választók tábora 10%-a megszólításával a voksok 35%-át lehet képes elvinni, azaz összességében esélye nyílhat a választások megnyerésére, azonban egy igen kockázatos, parlamenti összetételt eredményező közegben, ahol az ennek megfelelő mandátumarányok egy – ugyan kezelhető – de igen jelentős jobboldali ellenzéket eredményezhetnek.

    Egy 70% feletti (5,65 milliós) részvétellel kalkulálva (amilyen a 2002-es volt), egy ilyen százalékos arány azt eredményezné, hogy az Összefogásnak 108 mandátummal (67, egyéni, 41 listás hely) 54,3%-kal stabil kormányzati pozíciója lenne, a Fidesz-KDNP 78 mandátummal (39 egyéni, 39 listás) 39,2%-kal erős ellenzéki pozíciót birtokolna, amely rendkívüli módon megnehezítené a szükséges strukturális változások megvalósítását, míg a Jobbik 13 mandátummal (13 listás hely) 6,5%-ot birtokolva tovább nehezíthetné a kormányzati munkát, de a Fidesszel együtt se lenne képes olyan oppozíciót létrehozni, amely azt meg is tudná gátolni.
    Mindehhez – mint írtam – arra van szükség, hogy a választáson a részvételi arány magas legyen. Ilyen magas (ekörüli) arányt eddig háromszor produkáltak a magyar választók: 1994-ben, 2002-ben és 2006-ban.
    Mindhárom alkalommal a baloldal nyert. Ehhez ma nem csak a baloldali, hanem majd minden demokratikus erő jelezte a csatlakozási szándékát.
    A jobboldal eddig MINDIG – 2010-ben is, csak akkor nyert, ha a választói részvétel alacsony volt.
    Ennek fényében fűzök reményt ahhoz, hogy egy magas aktivitás esetén, az Orbán-rezsim vereséget szenvedhet.

    És miként függ ez össze Ukrajna problémájával?

    Nos, européer, józan, kiegyensúlyozott, megbízható, stratégiailag kiszámítható és elvi alapokon álló külpolitikát eddig a három balliberális kormány folytatott.
    Mivel pedig az Összefogás pártjai demokratikus, európai elkötelezettségűek, ezért nyilvánvaló az, hogy olyan külpolitikai trendet fognak követni, amely – szemben az orbáni hintapolitikával – nem veszélyezteti Európa stabilitását, és szilárdan visszaköti Magyarországot az európai érték és érdekközösségbe.

    Ezért is kell mindent elkövetnünk azért, hogy a társadalmunkat aktivizálva, kipenderítsük a háborús veszélyt és az orosz érdekszférába való betagozódást egyre inkább tudatos cinizmussal előkészítő, és megvalósítani szándékozó Orbán-rezsimet a hatalomból.

    Ceterum censeo:

    Vesszen a Fidesz, vesszen Orbán és bandája!
    Éljen az Összefogás!

  • Hajcihő, eltévedt! Van itt elég Fidesz ellenes cikk, miért az Ukránhoz ír, ilyen marhaságot?

  • Volt ma egy riport Kerryvel az ABC műsorában. Azt mondta, a legvégsőkig is elmennek, de bízik abban, hogy Putyin visszavonja a katonáit, amennyiben garanciát kap az orosz lakosság biztonságára. Kerry szerint eben a helyzetben egy ENSZ felügyelet lenne a megoldás.. (Szerintem meg nem, de ez magénvélemént..)

  • cornelius 2014 március 2. 4:15 du.
    Tied a 2 pont!
    .
    Hajcihő 2014 március 2. 9:14 du.
    A mi szélsőjobboldalunk, ha tetszik a nácijaink, soha nem a magyar érdekeket tartották szem előtt, hanem mindig valamiféle zsákmányszerzés motiválta őket.
    Nettó hazaárulók. …
    Neked is 2 pont!

  • Figyelő
    2014 március 2
    10:02 du.
    Ha az oroszok nyomást akarnak gyakorolni az ukránokra, és elzárják a gázcsapokat, az súlyosan érinti Magyarországot is, mivel a tározóink feltöltöttsége alig 40% Ami a tározóból ténylegesen kinyerhető anyagot tekintve 20-25% felel meg.
    Csak azért említem, mert mintha a fidesz szavazta volna le a függőség megszüntetését célzó tervezetet. Azért túl az Ukrán helyzeten, annak nem csupán az ott élőkre van hatása, és ez kihat a Magyar gazdaságra, bel- és külpolitikára is.

  • „gyűlöletkeltő Jobbiknak ma nagyobb a támogatottsága mint valaha” Irja mr. gollner…Hat sokszor szoltunk/tam mar, hogy milyen sok hivet terelnek az itteni megnyilvanulasok/hozzaszolasok a jobbik taboraba. Tetszik v. nem de ez igy van.

  • Avi ben Giora

    Szóval van egy nagy bibi a helyzetértékelésével. Mikor annó Ukrajna is kilépett a nagy Anyácska pátyolgató karjai közül, aláirtak egy szerződést, melynek értelmében Szevasztopol marad orosz haditengerészeti támaszpont. Ennek fejében az oroszok gázt nyonak Ukrajnának. Egy darabig ez müködött is mikor is Putyin cár úgy gondolta, amit Jelcin vodkagőzös állapotában aláirt az rá nem vonatkozik. Ergó elzárta azt a bizonyos csapot amikor tombolt a minusz negyven Ukrajnában. Igen csak érintette ez az EU országokat köztük minket is, mert ugye azok a gázcsövek mind Ukrajnán át vezetnek. Az oroszok kénytelenek voltak ujra megnyitni mert a német kemény valutában fizett akárcsak Európa többi országa. Van ugyan deviza tartalékuk de ez évek alatt felolvadhat és az igencsak nagy nyomással nehezedne az orosz gazdaságra. Most is hasonló a helyzet. Ha kiszakítják a Krímet attól ezek a fránya gázcsövek ugyan úgy Ukrajnán fognak keresztül menni. Tehát ha tetszik ha nem a ruszkik továbbra is kénytelenek lesznek gázt adni Ukrajnának, mert ha nem akar adni akkor is leszopják azt a részt maguknak amire szükségük van. Ebből kifolyólag kialakulhat egy pat helyzet. Putyin legszivesebben egész Ukrajnát ismét orosz fenhatóság alá rakná, de ez katonai botrányhoz vezetne. Na nem az ukrán hadsereggel csak, ha nem az EU és szövetségesei katonáival szemben is. Tehát Putyin lekaszálja a Krimet és az UNO segítségét kérve Ukrajnával amolyan függő viszonyt tartana fent ahol az UNO tartaná a mancsait a szerződés betartása felett. Mást nem igen fog tudni tenni, mivel a gazdasági megszorítások huzamos idő mulva kihatással lennének az orosz gazdaságra. Amit eddig tett az semmi más csak erőfitogtatás és remélhetőleg nem eszkalál háborus konfliktussá.

  • Csak egy szerény megjegyzés: az ukrán nacionalisták semmivel sem jobbak, mint bármely náció vadjai, márpedig úgy tűnik, hangsúlyos szerepet kapnak. Ráadásul az ukrajnai orosz nemzetiségű lakosság többmilliós, nem is beszélve az orosz-ajkú lakosságról (sok ukrán nemzetiségű nem is bírja az ukrán nyelvet, amiért lehet hibáztatni az elmúlt évtizedeket, de nem érdemes. Mi sem tudunk már „rovásul”.) A Krím félsziget pedig a Szovjetunió idejében került Ukrajnához, korábban – a XIX. században még a törökök és a tatárok uralták, amíg sok-sok háborúban meg nem szerezték az orosz cárok. Szóval csak óvatosan! (Emlékezzünk arra is, hogy az ukrán nácik Hitlert „felszabadítóként” fogadták!)
    A szaniszló-féléket meg kezeljük a helyükön – csak a követőikkel kell törődni, azoknak elmondani akár százszor, ezerszer is, hogy mi a baj a hitükkel. Hogy mindenféle tényt figyelmen kívül hagynak.

  • Pár megjegyzés!
    – Miközben Dr.Papp professzort végérvényesen a sárba taposnánk, olvassuk el még egyszer Avi ben Giora úr múltkori őszinte levelét a vele való egykori kapcsolatáról.(Aztán hőbörögjünk)
    – Ukrajnáról lehetőleg olyanok mondjanak örök igazságokat, akik életükben legalább egyszer is voltak (legalább) Kárpátalján.
    – A szemforgató USA ismét a világ csendőrét szeretné játszani, de Nyugat-Európa joggal óvatos. Ha Putyint nagyon elítélgetik, egyszerűen elzárja a gázcsapokat…
    – Akit érdekel: Szilágyi Ákos NewYorkan egy jóLmenő fogtechnikus. Nincs rászorulva sokak politikai kegyére.
    – Megjelent egy legújabb (modellezéses)tanulmány a magyar parlamenti választás várható eredményéről: Fidesz 114, Együtt 60, Jobbik 19, LMP 6. (Nem lesz sehol kétharmad!)

  • boda: maradjunk a tényeknél. marhaságot írt az ’56-os amerikai politikával kapcsolatban? marhaságot. tudatlan volt szuezt illetően? tudatlan. miről is beszélünk? eltakarodott, mert fontosabb dolga is akadt, pedig maradhatott volna bevallani, hogy bocsika, emberek, nem vagyok elég felkészült erre a fórumra! higgye el, megbocsájtottunk volna. de így csak összesöpörjük a pernyét, ami maga után maradt, ahogy szépen, alaposan leégette magát 😀

  • jimbo: erről már kifejtettem a nézetemet. nem olvasta? kár. akkor megismétlem a levezetést, csak a maga kedvéért: attól, hogy többen lesznek a jobbik szavazói, csak a fideszesek lesznek kevesebben. a jobbik nem lesz a fidesz nélkül kormányzó párt. ha a fidesz beöleli, vona elveszti arcát – pártja meg a hitelét – mivel a nemzet gábora kijelentette, hogy senkivel nem hajlandó szövetséget kötni. ha mégis eladja magát – mivel orbán nem tűri a konkurenciát -, vonának és a jobbiknak annyi – lásd a kisgazdák sorsát. ebben az esetben persze, még az is lehet, hogy a meg nem alkuvó radikálisai szépen karóba húzzák.

    tehát, mivel a jobbik nem lesz kormányzó párt, marad ellenzékben. mi lesz a haszna ellenzékben? ha marad a fideszes 2/3, semmi. ha javul a parlamenti arány a demokratikus erők javára, csak akkor hallathatja hangját, ha adott esetben együtt szavaz a baloldallal. azt pedig soha nem fogják megtenni. mi haszna hát a jobbiknak a parlamentben? semmi. kétségtelen azonban, hogy azok a szűz kezek, amik hozzájuk tartoznak, nem fogják elejteni a merőkanalat, amikor a husos kondérba kell meríteniük!

    tudott követni, jimbo?

  • kedves donom, jól sejtem, hogy az a bizonyos gázvezeték látja el európa nyugati felét is? mert akkor az elzárása nagy botorság lenne oroszországtól!

  • Valóban arra van kötve, de a krími helyzetről nem tudni hova fejlődik. Egyszer már lezárták. A stratégiai pont feladása nagy vérveszteség lenne a medvének. Nem bízok abban, hogy csak morogna. Most az a kérdés, mennyire érzi erősnek önmagát. Ez azért több stratégiailag, mint néhány száz négyzetkilométernyi terület.

    Viszont a cikk nem csak erről szól, hanem Széles Gábor megnyilvánulásáról. Erről azt hiszem, egyenes következménye Orbán megnyilvánulásainak a környező országokkal szemben. A revíziós megnyilvánulásai ennek fényében nem tűnnek véletlennek sem Orbánnak, sem Szélesnek. Széles mindössze bedobta a köztudatba.
    Pedig kárpátalja helyett egy újabb trianont kaphatunk csak.

  • kedves donom, nem csak stratégiai pontról van szó. szevasztopol az, ami, egy kikötő, de semmi több, viszont a krim-félszigettel megerősítve már komoly ugródeszka.
    én inkább arra szavazok, hogy ukrajna, mint pufferzóna kell neki. semmi kedve közvetlen határhoz a nato/eu felé. ebből a szempontból érdekes lehet orbanisztán helyzete: ha nyugat-ukrajna mégis betagozódik a nyugati blokkba, akkor erősen megnő orbanisztán stratégiai szerepe. na, ezért is kussol jó mélyen orbán elvtárs az egész helyzettel kapcsolatban. nem szeretné a medve bajszát huzigálni 😀

    kiegészítés. megszólalt orbán: „A magyarok biztonságban vannak Magyarországon és Kárpátalján is, a magyar kormány azon dolgozik, hogy biztonságban is maradjanak – válaszolta kérdésre Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn a Fejér megyei Kőszárhegyen”. Orbán Viktor a külhoni magyaroknak azt üzente: „számíthatnak ránk”.
    nnna. most már mindenki meg lehet nyugodva, orbán elintézi. kicsit zavar a „magyarországon is” kitétel, mert eddig úgy tudtam, én itt biztonságban vagyok, mi több, biztonságban is maradok, de orbán biztosan másképpen látja. igaz, három utcával arrébb, a konyhakerti övezetben egy ukrán testvérpár épített két akkora házat, hogy az egyik kastélynak is beillik, két méter magas téglafal veszi körül, tetejébe beépített kettős üvegcserép sorral, és őrbódé is áll a bejárat mellett, bele tartozó személyzettel együtt, ahonnan csak egy kb. 50 méteres, jól bevilágított, minden fedezéket nélkülöző, nyílt terepen lehet eljutni a házig, ami azt jelzi, hogy ők. pl. annyira nem érzik biztonságban magukat, de hát, ők nyilván másmilyen érzékkel rendelkeznek.
    én minden esetre a kárpátaljaiak helyében olyan nagyon nem számítanék ránk. főleg, orbánra nem.

  • Ille István
    2014 március 3
    6:38 de.
    Úgy olvastam, ez elsősorban az új gázvezetékhez van köze a dolognak. Ezzel kikerülnék Ukrajnát, rövidebb szakaszon kellene csövet építeni Európa eléréséhez mint a tervezett törökországi kerülővel, és a Gazprom kizárólagosan használhatná a vezetéket. Állítólag a „paksi” záradékban orbán kötelezettséget vállalt az UNIO ellenében is a vezeték megépítésére.
    Úgy tűnik, Nagy-Bandónak igaza lesz, és orbán is Szibériában végzi mint Rákosi. Nem semmiért emlegeti félázsiát, meg kell néznie ázsiát is.

  • kedves donom, a gazprom kizárólagos használata eleve nem egyezik az uniós joggal, azon felül eben csak gubát cserélnének, továbbra is putyin kezében lenne a csap. igaz, egész európát függővé tenni nem nagyon okos ötlet, mert a nyugatnak akadnak más forrásai is – legfeljebb komplikáltabban – és putyin kenheti hajára az olaj- és gázfeleslegét, ha nem tudja eladni.
    mivel a paksi záradékról – ahogy magáról a szerződésről se – nem tudunk semmit, csak orbán eddigi magatartásából következtethetünk rá.
    más: orbán most is – mint eddig is – gondosan ügyelt arra, hogy az ő kézjegye ne legyen rajta egyetlen kormányközi iraton se, valamelyik samesze írta ezt a szerződést is alá, így a bíróságon jó eséllyel hivatkozhat majd arra: de kérem, nekem semmi közöm az egészhez! én írtam alá? nem! akkor meg?
    egy valamit megtanult a jogtudományin: a rafináltságot. ez – ötvözve gerinctelenségével, gyávaságával és jellemtelenségével – egész hatékony módszertan nála.

  • Ille István
    2014 március 3
    8:56 de.
    http://www.kommersant.ru/doc/2383922

  • — Что касается „Южного потока”, Венгрия намерена выполнить все свои обязательства.

    Ничто и никто не заставлял Виктора Орбана именно на этой встрече обращать внимание на проблему, возникшую между Еврокомиссией и странами, входящими в проект „Южный поток” (South Stream). Фактически энергетическая комиссия ЕС предъявила этим странам ультиматум: они должны прекратить участие в проекте (это, как известно, связано с трагическими для „Газпрома” особенностями Третьего энергопакета ЕС).

  • vagyis – vázlatos fordításban – senki és semmi nem kényszerítette orbán viktort ezen a találkozón a déli áramlat projektben vállalt kötelezettségre. az europai bizottság figyelmezteti a projekt résztvevőit, hogy álljanak el a teljesítéstől, mivel a gazprom ezzel harmadik harmadik energiahatalommá válhat. (bocs, de sokat felejtettem már oroszból)

  • A teljes cikkben a Gazprom vezetője is megszólal, és megerősíti a hírt. Ami ugye érdekes az Orosz gazdasági függőség szempontjából. Vagyis ezzel a két szerződéssel orbán kiszolgáltatja az országot az oroszoknak, az UNIO reakciójáról nem is szólva. Brüsszel már jelezte nemtetszését mind az oroszoknak, mind a magyaroknak.
    Tény, orbán ki akarja vezetni az országot az unióból. Az ok, kelet elnézné neki a diktatúrát, a nyugat nem.

  • Ovuz és Ille donok, éppen a múltkor írtam be valahová, hogy a Magyaroknak különös késztetésük van arra, hogy olyan helyzetekbe manőverezzék magukat, amelyekből aztán sehogyan se lehet jól kijönni. Орбан éppúgy rohan a Déli Áramlat után, mint Bárdossy hadüzenni. Mellesleg Орбан ellenzéki korában még a Nabuccot favorizálta.

  • Valaki írta, hogy az beszéljen aki járt mostanában Kárpátalján. Én 2005-ben jártam ott, a hármas határnál, ahol a fekete Tisza egyesül a Fehér Tiszával..Igen szegény népek laknak arrafelé, de egymással nagy békében.Magyarok, ruszinok és ukránok.
    Ami meg az ukrán történelmet illeti, az itteni beíróknak igen gyenge a történelmi tudása. Sztálini időkben, például hatalmas éhinségben pusztult el a lakosság nagy része,helyettük betelepítettek orosz családokat!
    A szovjet hatalom miatt gondolták azt, hogy a németek majd „felszabaditják” alóla. Tudjuk mi volt a következménye. Azóta is orosz befolás uralkodott Ukráajnában és a 2005-ös narancs forradalom is ez ellen volt, függetlenek akartak lenni. Sajnos az is megbukott és orosz párti miniszterelnököt tettek oda.A mostani lázongás a korrupt elnök ellen ment, mert a nép nagy nyomora és a miniszterelnök életmódja valahogy fájt nekik. Függetlenek akartak lenni az orosz befolyástól végre. Nem hiszem el egy percig sem, hogy ezek „szélsőséges jobbosok” voltak. Az EU hívta őket, gondolom pénzt is igértek, ennek tudatában volt a felkelés. Az orosz meg szeretné régi nagy hatalmát visszakapni valamilyen módon, ehhez segítenek a betelepített oroszok ottléte is.

  • Encsőrke :
    Okosabbnak látszanál, ha meg sem szólálnál.
    Minden szavaddal egyre nyilvánvalóbbá válik hogy mennyire egy idióta vagy.
    Ha meg nem akkor csak egy nettó szemétládácska.
    Kérdés : melyik a jobbik verzió ?

  • geyza: enterprise nem szemétláda, ő von haus aus ilyen. vagy csak simán provokátor 😀

  • Miért kellett őt kidobni? Egy intelligens hozzászóló, ha nem is a ti pártotokon van!
    Szégyen!

  • Ille marhaságot maga szokott írni,de nagyokat!
    Más is megírta,hogy Amerika soha nem avatkozott be az oroszokkal szemben,máshol sem,kívéve,ha érdekelt voltpld.olaj stb)Én 56-ban itthon éltem gyerekként,de pontosan emlékszem milyen „nagy segítséget nyújtott” a nyugat,persze a sz.Európa rádióban uszítani ígérgetni tudott
    Suezi válság ide vagy oda,nem kell mellébeszélni és a baloldalról a hiteltelen ellenzéknek feleslegesen uszítani és a kintiek miatti „nagy aggódásukat” ecsetelni….mert ez
    nagyon undorító!!!
    Talán rohanjuk le az oroszokat……?na ez a tipp még a „dicső ellenzéktől is durva és gusztustalan……

  • Helyesbítés:szuezi válság!

  • Göllner András

    Ille István:

    Hajráf – a tücsköknek és a bogaraknak 🙂

  • Figyelő
    2014 március 3
    10:13 de.
    Én Lettországban dolgoztam mielőtt Magyarországra jöttem. Ismerem a viszonyokat arrafelé. De szerintem inkább meglöttyent a narancslé.

    Az oroszok egyébként nem kárpátalján vannak, így nem értettem hogy jött ide a kárpátalja.

    Amúgy
    Kárpátalja népességének egyik alapvető jellemzője az etnikai sokszínűség. A legnagyobbak számszerűsítve.

    Ukrán- 1 100 000
    Orosz- 151 500
    Magyar- 31 000
    Egyéb- 65 700

  • Don, magyar 150 ezer él ott. De a téma fenti kérdésre volt válasz, ki járt nem rég ott. Erre merészeltem válaszolni!

  • Don Ovuz, az orosz és a magyar lakosság adatait felcserélte!
    Helyesen: 1.000.000 ukrán
    150.000 magyar
    30.000 orosz
    30.000 román
    15.000 cigány
    A többi nemzetiség létszáma egyenként nem éri el a tizezret.

  • figyelő: ez komoly? intelligens? 😛

  • KIEGÉSZÍTÉS:
    Ha 1956-ban az oroszok megígérték,hogy nem avatkoznak be a szuezi válságba,annak fejében,hogy az amerikaiak sem a magyar forradalomba akkor miről is beszélünk?….pontosan arról,hogy mind a kelet mind a nyugat nagy ívben lecsinált minket,ilyen kis országgal nem foglalkoztak…..közben pedig
    folyt a vér…..!
    Ezek után ez a kis ország az Ukrajnával kapcsolatos maximális szolidaritás mellett(az ott élő ukrajnai és magyar kisemberekkel!!)józan ésszel és felelősséggel nem bonyolódik konfliktusba,különösen az ország
    nagyságára,politikai fontosságára a világban!!!
    Az ellenzék sem tenne mást,ha ők lennének most kormányon(szerencsére nincsenek!!!!),persze uszítani könnyű (és aljas dolog)meg veszélyes helyzetbe hozni az
    országot!

  • boda: miről beszél, husi-musi? mert ez egy csöppet zavarosnak tűnik 😀 gyerekként maga csak a tejpor konzervre emlékezhetett, meg az UNRA segélycsomagokra, azt meg, hogy a az europa rádió (???) mit ígért, meg se értette, mert hát, 10 évesen, ugyan, meséljen már, mit is értett volna meg belőle? amit figyelő az anschlussból 😀
    hogy’ jön ide az oroszok lerohanása, maga szellemileg komoly kihívásokkal küszködő ?!

  • boda: komolyan mondom, magával igencsak gondja lehet a környezetének! hogy’ a 3.14csába tud ennyire összekeverni dolgokat? vagy ennyire szerelmes orbán ánuszába? ha gondolja, összedobunk magának egy hiteles másolatra valót!

  • falusi, Szaniszló egy nagy barom, már a hangától libabőrös leszek. Nem tudom mire való és miért működik még? Nagy kárt okoz szereplése egy független hallgatónál a jobboldalnak.!
    Széles Gábor sem látja az igazi helyzetet.
    Sajnos, a magyarok érzelmi emberek. Annyira utálják egyesek az USA-t, az EU-t,hogy inkább, jobb meggyőződésük ellenére, a mai ukrán helyzetben, az oroszok pártjára állnak.

  • Ille !

    Hát a burkolt,de nagyon bunkó stílusával hiába erőlködik!!!
    Itt Paksról(nagy üzleti veszteség a balosoknak…) és egy gusztustalan választási kampányról szól a mese…..!Ezt mindenki tudja!
    Egyébként maga mégis mire emlékszik 56-ból.???..hacsak nem matuzsálem és persze vitatja az általam megírt tényeket!
    Na ne válaszoljon,mert csak lejáratja magát!!és nem érdekel!!!
    A baloldali provokáció szerencsére nem jött össze!!!(most sem….)

  • Budafok
    2014 március 3
    12:49 du.
    1989-es adat 155711
    2001-es adat 31000

    Forrás szociologia.hu.

  • boda: maga változatlanul zavaros. maga nem paksról beszélt, hanem ’56-ról, és az akkori emlékeiről. én pl. ’56-ból az útkereszteződésben álló forgalomirányító orosz katonára emlékszem – tudja, cinkta kivezető pont volt a városból, később is minden balhé esetén a gödöllői út-vidámvásár utcai csomópontot zárták le először – meg a következő évből az UNRA-csomagokra, aminek köszönhetően először ehettem tejcsokoládét, és ihattam kakaót, meg arról, hogy ’57-ben, feljavítani, kivittek lengyelországba, egy demba nevű, krakkó melletti faluba, egy erdei szanatóriumba, meg arra, hogy nem sokkal később nagymamám meghalt.
    tudja, én ’47-ben születtem, de valahogy nem emlékszem a szabad európa rádió – és nem európa, maga tudatlan – a maga által visszaemlékezettekre, ami talán azért volt, mert ifjonti elmém ezt kihagyta.
    persze, maga ettől még emlékezhet rá. mint matuzsálem 😀
    az pedig, hogy válaszolok-e, vagy sem, nem a maga döntési kompetenciája.

  • Alekszandr Galuska, az orosz távol-kelet fejlesztéséért felelős miniszter állt elő azzal az ötlettel, hogy az ország ritkásan lakott vidékeit nagyon jól be lehetne népesíteni ukrajnai lakosokkal,az újonnan betelepülőknek még nyelvi és kulturális akadályokkal sem kellene szembesülniük. A hideget meg nyilván megszokják.

    http://itar-tass.com/obschestvo/1017375

    Úgy tűnik, már nem csak a krími terület kell az oroszoknak. Orbán önként csatolja Magyarországot, a sok félhülye jobber meg úgyis állandóan félázsiába vágyik.

  • Ille mielőtt még jobban égne…nézzen utána a szuezi válságnak és az orosz amerikai megállapodásnak….!
    Na ennyi és semmi süket duma!

  • boda: ne csináljon nekem programot, ha szabad javasolnom. a tárgyi bizonyítékok ide idézése a maga dolga, elvégre maga beszélt marhaságokat róla 😀
    különös tekintettel a szovjet – baszodalássan, nem orosz! – és az amerikai megállapodásról a szuezi válsággal kapcsolatban. ha jól sejtem, autentikus forrásai vannak 😛
    „Habár a szovjet vezetők keze a magyarországi események miatt meg volt kötve, a szuezi agressziót mégsem hagyhatták szó nélkül. Nyikolaj Alexandrovics Bulganyin miniszterelnök november 5-én levélben fenyegette meg az összeesküvő országok vezetését. Nagyszabású katonai beavatkozást helyezett kilátásba, ha Nagy-Britannia, Franciaország és Izrael nem vonja vissza azonnal csapatait Egyiptomból. A blöff ugyan nem keltett rémületet, de gyanút ébresztett az érintettekben, hogy Moszkva mindent tud összeesküvésük részleteiről. Később kiderült, hogy a szovjetek Franciaországban, Egyiptomban és Izraelben tevékenykedő ügynökei révén jutottak az információkhoz. Közülük a legfontosabb Beer ezredes volt, Ben Gurion személyi titkára, valamint Goldstein, aki az izraeli külügyminisztérium tisztségviselőjeként értesült mindenről. Bár Moszkva tiltakozott, igazából nem állt érdekében az intervenció leállítása, ez ugyanis egyrészt elvonta a világ figyelmét a magyar forradalom vérbe fojtásáról, másrészt az imperialisták agressziója révén felcsillant a lehetőség rá, hogy a Szovjetunió az arab világ barátjaként fellépve a közel-keleti térségben kedvező pozícióba kerüljön.”
    erre mit lép, picinyem?
    istenem, mennyire utálom én az ilyen boda-féle felkészületlen seggfejeket!

  • Pesti Gúnár

    Ad notam: „Talán rohanjuk le az oroszokat……?” Már egyszer megtettük. Okos ember nem megy vissza repetáért, ha egyszer már jól pofán vágták.

  • Én pontosan tudom miről beszélek,csak van aki nem tud olvasni,(Ille!!!)vagy csak érteni nem akarja….!tudja…
    Bajnai pajtás pontosan ma beszélt Paksról a Tv-ben(felvételről a nagy gyertya gyújtás tüntetésén…)
    tehát egyértelmű,hogy ez a bajuk és nem a kinti magarokért aggódnak,az értelmesebbek átlátnak rajtuk,persze az ittenieken is!
    Na pá!Pihenjen….!

  • Ma abban igaza van,hogy a mai orosz már nem szovjet….
    Öngól!!!

  • Figyelő!
    A normális és ítélőképes magyarok többsége sem az oroszok,sem az amerikaiak pártjára nem áll,hanem tárgyilagos
    an nézi a helyzetet a kint élő oroszok és magyarok vonatkozásában.Ezt a komplikált helyzetet Ukrajnának kell megoldania és a nagyhatalmaknak lehetőleg békés úton és háború nélkül,az utóbbi sem a kintieknek sem nekünk(szomszédoknak!)nem lenne jó!
    na ezt kellene sokaknak megérteniük,meg azt,hogy egy felelős kormány ebben az esetben nem bonyolódhat katonai beavatkozásba illetőleg,egyértelmű politikai állásfoglalásba különösen,hogy a kinti magyarokat egyenelőre nem fenyegeti közvetlen veszély!
    ha ez bekövetkezik menedéket és orvosi ellátást nyujtunk!
    Ez így reális!!!!

  • Marcssi, én egész másképp látom az ukrán helyzetet. Senki se mondta, hogy valaki is beavatkozzon. A helyzet az, hogy az ukránoknak(egy részének) elege van az oroszok által odatett kormányból, az orosz fennhatóságból. Önállóak akarnak lenni, mint egykor a magyarok!
    Ere az orosz 1600 katonával megszállta őket-! Senkli sem fog ez ellen tenni, de ez a lényeg!

  • boda: ha már az értelmesebbekről beszél, ugye, nem tartja közülük valónak magát? még mindig nem definiálta a rezsi összetevőit, de hát, nem is csodálom, fogalma sincs róla.
    az pedig magának sajnos, hogy felfogja ennek a fórumnak hitelességét, csak arra tanúbizonyság, hogy még azzal sincs tisztában, hogy ha ez magának sajnos, akkor tényleg komoly gondjai vannak a dolgok értelmezésével! sajnos 😀

  • Ille!………….Magának fogalma sincs a rezsi összetevőiről.Különben is magánál a rezsicsökkenés nem éri el a koldusnak adott 200ft-os szintet.Kukukk hegyen nincs vezetékes gáz,viz sőt még csatorna sincs.Egyedul a villany amiből úgy gondolom nem sokat használ.

  • topapó: itt a lehetőség, hát akkor vezesse elő nekünk, mik is a rezsi összetevői! epedve várjuk, hogy meghatározza, nagy tudású uram!
    az pedig, hogy nekem e tárgyban mi is a fizetni valóm, és mi nem, miért is befolyásolná, hogy írjak róla?
    ja, és mari néninek, porosfalván sincs ilyesmije, márpedig, ugyancsak sok mari néni él az országban!
    oszt maga győzött-e a rezsiharcban, kicsi huszár?

  • "tisztelhölgyeimésuraim"

    Lefogadnám, hogy a csuti kondás már megint egy nagyobb fába vagdossa a bugylibicskáját, mégpedig abban reménykedik, hogy az imént barátjává fogadott Putyin, mint anno Hitler, kihasználva a harci helyzetet, neki, illetve II. Orbanisztánnak ajándékozza majd Kárpátalját és így a mi Vezérünk bevonulhat oda, mint II.Horthy Miklós őfőméltósága, ahol majd őt is diadalkapuval és virágesőve várják, mint anno a „haza megmentőjét”…

  • tisztelthölgyeimésuraim: bele is rokkannánk, ha miénk lenne kárpátalja!

  • "tisztelhölgyeimésuraim"

    ui:
    .
    Minden esetre könnyebb dolga lenne, mint vitéz nagybánatinak, mert a zsidók deportálásának a gondját az már akkor levette a válláról. Kárpátalját ebből a szempontból teljesen kiüríttette Horthy.
    Orbanininak legföljebb az ukrán nacionalistákkal gyűlhet meg a baja, no de sebaj; Magyarország jobban teljesít.
    .

  • Tropapi
    Kiskegyed biztosan arról a rezsicsökkről kárál ami úgy jött létre hogy a világpiacon esnek az energiahordozók árai , ezért annak a másik pártnak a tótumfaktumjai olcsóbb gázt meg villanyt vesznek és offshore-cégeken keresztül eladják önmaguknak , vagyis minekünk. Ezzel jópár tízmiliárdocskákat nyeltek.
    Mirajtunk.
    Dehogy a történet kerekebb legyen , ugyanakkor a vállalkozásoknál nem csökkentették ugyanezt a rezsit , sőt !
    Emiatt példátlanul drágulnak napról napra az élelmiszerek és hasonló közszükségleti cikkek.

    ERRE varrjál gombot te szemétláda !
    Hazudozás meg cinikus személyeskedés helyett !!

  • Putyin nincs abban a helyzetben hogy felülírhassa a Párizsi Békeszerződést.
    Ahhoz azért még ő sem elég nagy.
    Sőt.
    Még bele is bukhat ebbe az Ukrán kalandba.
    Mindenesetre az Eurázsiai Szövetség elnevezésű hagymázos ábrándjának láthatólag lőttek, már ami a keleteurópai volt csatlós-államokat illeti.
    Most annak a másik pártnak a tulajdonosának színt kell majd vallania :
    Európa és az USA , vagy a moszkvai despota ?
    Ha az utóbbit választja akkor másnap az USA kirak minket a NATO.-ból és a harmadik napon a Román meg Szlovák hadsereg felsorakozik a határainkon.
    Az egésznek kezd már érezhető bűze lenni .

  • geyza: jövőre úgyis lejár az útlevelem, meg valszeg pénzem se lesz külföldre utazni, hát ki nem szarja le, ha megint felépül a vasfüggöny? a nyomvonal még megvan!

  • Ille!………….Abban az egyben igaza van,hugy nem csak a lakásrezsi számit rezsiköltségnek,hanem a megélhetési költségek is.Azt azonban nem szabadna elfelejteni,hogy az emberek többsége panel vagy téggla társasházakban lakik.Nem azt mondom,hogy túl sok az az összeg amit a lakásrezsiből elengednek de egy 4fős/2felnőtt-2gyerek/családnak az a 6-7000ft is sokat jelent.

  • Kedves Geyza!……………..Csak Neked.csak most:4tagú család heti ebédjét oldom meg 8000ft-ból úgy,hogy a hét 5napján hús iss van a menüben és erre nem kell gombot varrni.

  • topapó: mármint, hogy az emberek többsége panelban és/vagy társasházban lakik? hát…

  • Fenyvesi Glória

    Le5!
    Én inkább a szélsőbalról gondolom ezt…

  • na, kérem, lehet sorakozni a határnál:
    „Ukrajna felosztását javasolja Lengyelországnak, Magyarországnak és Romániának Vlagyimir Zsirinovszkij, a szélsőségesen populista Liberális Demokrata Párt elnöke, az orosz Állami Duma alelnöke – értesült a TVP1 lengyelországi tévé…”
    igyekezzünk, elvtársak, igyekezzünk, mert a végén még lemaradunk a nagy nemzetegyesítésről!
    orbán elvtárs, elő a helikopterrel, most már más szemmel nézheti a birtokot!

  • Fenyvesi Glória: Hol lát szélsőbaloldalt Magyarországon. Ha neveket mondana és néhány cselekményt amitől szélsőségesnek mondható. A legszélsőségesebb itt a Fuser barátom aki olyan véresszájú agresszív állat, hogy delfinekkel úszik, nem eszik tonhalat és öt kutyát és két kecskét tart. A kutyák között nincs komondor pedig 50 kilós felesége kényelmesen verhető lenne ha Fideszes lenne. Igaz nagyon csúnyán tud nézni. Ez akkor most szélsőség?

  • Ille István: Persze, hogy azt javasolja. Azt gondolják ha öt ország cincál szét aljas módon egy országot akkor az jogosabb mintha egyedül csinálnák. Pedig bandában rabolni sokkal gyávább!

  • llanfair: biztos vagyok abban, hogy van rá igény magyarországon is. kb. 163 ezer kárpátaljai magyar betagozása a nemzetbe csak megér annyit? ja, hogy kapunk velük együtt 10x annyi más nemzetiségűt is? fene bánja, így mulat egy magyar úr!
    http://www.karpatalja.com.ua/karpatalja/nepesseg.html

  • Ille István: Rengeteg feszültséget okozna. Meg bizonyítást nyerne, hogy a háborúban nem véletlen voltunk az agresszor oldalán. Ha még valakinek ezt bizonyítani kell. A szélsőjobbosok pedig vérszemet kapnának. Már így is a hódítást látják a helyes útnak és nem a munkát.

  • Ille István
    2014 március 24
    7:12 de.
    Nekem ezzel kapcsolatban Szaniszló szavai jutottak eszembe.
    Úgy tűnik orbánnak súgtak valamit a tárgyalások alatt.
    Azért tisztul a kép a orbán Putyin paktumról is.

  • llanfair: feszültséget okozna? ez mennyiben izgatja a legkisebb közös osztót, aki legnagyobb közös többszörös akar lenni?

  • Ille István: Nem igazán tűnik demokratikus módszernek. De szerintem ez csak egy elmebeteg szócséplése. Persze a legnagyobb örültségre is van vevő. De ha holnap titeket akarnak szétosztani? Megindítjátok ellenük a hadseregünket?
    De elég ha nem tudunk fizetni az erőműért és már az oroszoké is vagytok. Tudsz még oroszul? Gyakorold.

  • És még Parteingenosse Putyin riogatja a népét azzal hogy Ukrajnában fasiszták randalíroznak….
    Zsirinovszkíj őrnagyelvtársnál nagyobb és undorítóbb fasisztát , sőt nácit keveset hordozott a hátán Oroszföldanyácska :
    1 : ” Ha majd az orosz katona lemossa poros bakancsát az Indiai Óceán partján , akkor lesz ismét becsülete az OROSZ névnek…”
    2 : Élő TÉVÉ adásban előbb leöntötte a vitapartnerét egy kancsó vízzel , utána felugrott és laposra verte…az operatőrök legnagyobb gyönyörűségére.
    3 : Mein Kampf feltétlen imádata !..satöbbi..satöbbi..

    Szzal ez az ember nem minősíthető semmiképp.

  • Topapa:
    Örtülök hogy jut hús mindennap.
    De télleg !
    Legalább akkor ti már rendben vagytok.
    Most akkor gondolkozzunk el a másik négymillión.

  • Llanfair:
    A hülyenőnek mindenki szélsőbalos , aki nem szélsőjobbos.

  • geyza: basszus, most értettem csak meg, miért hívta jenőnek rég elhalt sógorom a feleségét! 😛

  • Tüske Zsófia

    na látja, Ille, Kárpátalján aztán tényleg szar utak (és közművek) vannak. (Volt szerencsém egyszer felmenni az egyik Tisza-ág forrásvidékéhez) Ehhez képest Románia egyenesen nyugat-európai színvonakú.

  • tüske zsófia: itt az idő betagozni! simicskának akad ott biznisz, közgépileg! semmit nem kell csinálni, csak elfogadni zsirinovszkij javaslatát!
    mondja, zsófia, maga magától ilyen hülye, vagy leckéket vesz?