Jobbikosodik Québec tartomány kormánypártja

2014 április 1 12:21 du.12 hozzászólás

Ha bízhatunk a felmérésekben, a Parti Québécois (PQ) – Kanada második legnépesebb tartományának nacionalista-baloldali kormánypártja – bukásra áll április 7-én. A Forum Research pártpreferenciás felmérése szerint az ellenzéki Liberális Pártra (PLQ) 41, a PQ-ra csupán 29 és a jobboldali Coalition Avenir Québecre (CAQ) 19 százalék szavazna. A radikálbaloldali, ugyanakkor a PQ-val ellentétben egyáltalán nem rasszista Québec Solidaire pedig 7 százalékos támogatottságot tudhat magáénak. Pauline Marois miniszterelnök pártja szemmel láthatóan az etnikai és nyelvi különbségekkel, a francia többségben felbukkanó idegenellenességel próbál fordítani vesztesnek tűnő helyzetén. Olyan demagóg retorikát, olyan gondolatokat, illetve olyan populista politikát vet be a kormánypárt, mely egyre inkább a Jobbik hozzáállására hasonlít, különösebben abban, hogy a lecsúszott vidéki lakosságban igyekszik egy paranoiás hangulatot, illetve ostrom-mentalitást teremteni. Az ellenségek pedig az angol anyanyelvűek, a Québecben tanuló, de más kanadai tartományból származó egyetemisták, valamint a zsidók és a muszlimok.

Pauline Marois Pierre Karl Peladeau Alexis Deschenes

Pauline Marois kormányfő Pierre Karl Peladeau-val és Alexis Deschenes-nel. Fotó: The Canadian Press

Az idegenellenes kampányhangulat Jean Carriere-rel, a PQ Lafontaine választókerületi képviselő-jelöltjével kezdődött, aki a Facebook oldalán egy „ba**eg Iszlám!” feliratú fotót hozott le. Ez már a PQ számára is sok volt és a képviselő nyomban lemondott. Aztán nem sokkal később egy másik montreáli választókerület jelöltje –  Louise Mailloux – előállt egy régi, közismert antiszemita váddal, amit egyébként éppen a neonácik és skinheadek szoktak hangoztatni, nevezetesen: szerinte a zsidók egy „kóser adót” vetni ki titokban az egész világ lakosságára. A neonácik és a québeci kormánypárti képviselő szerint ebből a „kóser adóból” származó jövedelmet a cionisták arra használják fel, hogyháborúkat indítsanak világszerte. A „rejtett” élelmiszeradóról egyébként a kuruc.info is cikkezett, tehát ebbe a társaságba keveredett Louise Mailloux, aki – ennek ellenére – még mindig a montreáli Gouin választókerület PQ-s jelöltje.

A kuruc.infó szinvonalához hasonlító zsidózás, illetve az iszlamofóbia után a hétvégén jött egy újabb „ajándék” a PQ rasszista szavazói számára. Janette Bertrand, egy közismert québeci publicista Bernard Drainville kormánypárti miniszter jelenlétében azt találta mondani, hogy ha nem nyer a Parti Québécois és ha nem fogadja el a Nemzetgyűlés a párt vitatott szekularizmus chartáját, akkor elképzelhető, hogy a „McGill Egyetem gazdag férfi diájai miatt” lakóházában nem használhatják többé a nők a közös úszómedencét. A McGill egy angol nyelvű intézmény Montreál szívében, ahol jelentős számban tanulnak zsidó és muszlim diák, köztük ortodox zsidók is. Janette Bertrand „gazdag angol zsidózását” és muszlimellenességét valamennyi québeci francia képes egyből dekódolni. Az üzenete lefordítva: ha mi, a szegény elnyomott franciák nem vigyázunk, akkor jönnek a gazdag, idegen angol kisebbségiek és még az úszómedencénket is elveszik tőlünk!

Mint ahogy már a KMH-ban is beszámoltunk, olyan félelmeket is keltenek a PQ politikusai, hogy tartományon kívülről érkező angol nyelvű (és feltehetően liberális) kanadaiak jelentkeznek be tömegesen a québeci Nemzetgyűlési választások előtt, hogy elcsalják a választást és bedöntsék a québeci demokráciát. Ezzel szemben az derült ki, hogy pont az ellenzkező igaz: a Québeci Választasi Bizottság alkalmazottai tömegesen akadályozzák meg, hogy Québecben élő és  adózó angol nyelvű egyetemisták szavazhassanak. Julius Grey montreáli emberjogi ügyvéd négy olyan angol diák érdekében fordult a bírósághoz a héten, akiktől elvonták szavazati jogukat. Az egyik diák – Matthew Satterthwaite – a Westmount-St-Louis választókerületben szeretett volna bejelentkezni, mivel immár két éve életvitelszerűen ott él. Amikor először telefonon érdeklődött a bejelentkezés feltételeiről franciául beszélt a választási iroda munkatársával, aki elmondta,  hogy mindenképpen jogosult szavazni. Aztán amikor ezt személyesen próbálta elintézni, angolul szólalt meg a hivatal kirendeltségén és az ott dolgozó tisztviselő egyből jelezte, hogy nem jogosult szavazni. A Montreal Gazette című angol nyelvű québeci napilap számtalan ehhez hasonló esetről számolt be az elmúlt napokban.

Az etnikai és nyelvi feszültségek teljesen szándékos felkorbácsolása a kormánypárt részéről oly annyira felháborította Philippe Couillard-ot, a liberálisok miniszterelnök-jelöltjét, hogy az általában roppant higgadt agysebészt tegnap láthatóan elöntötte a méreg. A kipát és hidzsábot közalkalmazottak számára betiltó szekulárizmus chartáját egyenesen „undorítónak” nevezte. Szerinte ugyanis muszlim nők, valamint kipát hordó zsidó orvosok, ápolók, tanárok és egyéb közalkalmazottak a charta miatt veszíthetik el állásukat. „Én 56 éves vagyuk és ennyire cinikus politizálását még soha nem láttam Québecben. Ez rendkívül káros lesz a québeci demokrácia számára. Az, hogy egyesek a függetlenségért, a szeparatizmusért harcolnak, az egy dolog és még legitim is. Az viszont elfogadhatatlan, hogy politikát csinálnak egy olyan delikát ügyből, mint a közösségek együttéléséből, vagy hogy beprogramozzák a nyilt diszkriminációt a munkahelyekre”–mondta Couillard a Québec városi Radio X-nek, utalva a tervezett kipa és hidzsáb tilalomra.  „A PQ idegenelles félelmeket kelt anélkül, hogy ezt a politikát nyiltan bevallaná”–tette hozzá a PLQ vezetője.

Az érzelmek felkorbácsolása veszélyekkel jár. Ez az előző, 2012. szeptember 4-ei Nemzetgyűlési választások éjszakáján is megtapasztalhattuk, amikor az etnikai feszültségek révén egy elmeháborodott angol szavazó berontott a PQ kampányrendezvényére egy pisztollyal és elkezdett lövöldözni. Pauline Marois újonnan megválasztott PQ-s kormányfő éppen választási győzelmét ünnepelte, amikor  beszédközben biztonsági emberei hirtelen eltávolították a színpadról. A PQ egyik technikusa meghalt, egy másik pedig megsérült a lövöldözésben.

Érdemes megnézni a valóban ijesztő momentumot itt:

Bízom benne, hogy ha 18 hónapos kormányzása után ismét ellenzékbe kerül a PQ, a tartománybeli nyelvi és etnikai kedélyek lecsillapodnak.

12 hozzászólás

  • Christopher, kis reményt sugallt nekem az új felméréssel, de változatlanul igen aggodom a választás kimeneteléért.
    Én már leadtam szavazatomat a korai szavazás alkalmából. Isten óvja Kanadát és Quebecet ettől a fasiszta párttól! Ez nem baloldali ezt fasiszta!
    Most még csak a muszlim kendők és a kippa ellen, később ki tudja mi ellen hoznak törvényeket.
    1940-es években is Magyarországon, először csak a zsidó állásokat akarták megszüntetni, aztán a németek a sárga cillagot hozták be, és mindenki tudja, mi lett a vége!

  • Úgy látszik,hogy az antiszemitizmus,rasszizmus, főként választások előtt nem kizárólagos hungarikum.Mindig jól eladható áru.

  • Nos a Jobbik sem egyértelműen antiszemita,rasszista bizony
    több dologban igazuk van,ha tárgyilagosan belegondolunk a programjukba.(elszámoltatás,mentelmi jog,magyarság tudat,munkalehetőség,megélhetés,orvosi ellátás stb.igazuk van)
    Persze a zsidók és a romák ellenszenve miatt(részben jogos
    részben alaptalan,mert a múlt bűneiről nem ők tehetnek,de a
    jelenben élő alaptalanul gyűlölködő,haszonleső.. .valamint a munkakerülő,bűnöző csoportok megítélése részükről jogos)
    kormányt ugyan nem alakíthatnak,de bizony egyre erősödnek,
    ami a mostani hiteltelen szélsőbaloldalnak köszönhető!

  • Marcsi: Tehát nem egyértelműen rasszisták. Azután elmagyarázod, hogy szerinted miért rasszisták.
    Ha ez nem egyértelmű akkor nem tudom mi az egyértelmű.

  • llanfair: bodánál ne keress értelmet. egyértelmű is csak egy van.azt pedig nem kell ecsetelni, micsoda.

  • Noszticzius Judit

    A világon sehol sem fogadhatjuk el a jobbikosodást és terroristákat !! 🙁

  • nos, akkor egy csipet hazai jobbik:

  • Persze a Jobbik soha nem vetemedett olyan fasiszta törvények behozására, mint a quebeci PQ és miniszterelnőke.
    Szerintem, még a parlamentbe sem került volna Magyarországon.

  • Ejnye,ejnye Klárika,
    hát te még a magyar nácikat is a kötényed alá veszed?Neked aztán nagy kötényed van!

  • Figyelő-Klárika
    És teszed ezt pont FELSZABADULÁSUNK 70. évfordulóján?Mondd meg őszintén,miért akarsz náci nemzetes asszonynak degradálódni?A mai napról úgy kell megemlékezni,hogy vona-emőke- gyöngyösi stb. mocskok náci-elődeik részben kimenekültek, más részük Ávós lett és egy nagyon kis hányadukat fellengették.Ma újra lengetik magyar-országon az árpádsávos nyilas zászlókat,melyek még csak nem is magyar eredetűek.Persze a török náci párt és az iráni gyilkos-képzők a jobberek testvérei.Te is közéjük tartoznál,ha bevennének származásod ellenére?