Nyílt levél Schiffer Andrásnak – Holokauszt, emlékezet és a „túlméretezett hiszti”

2014 április 11 1:50 du.153 hozzászólás

Kedves Schiffer Úr!

A napokban a magyarországi közélet célkeresztjébe került az által, hogy Kálmán Olga Egyenes Beszéd című műsorában „túlméretezett hisztinek” nevezte a vitatott Szabadság téri német megszállás emlékművel kapcsolatos diskurzust és tiltakozást. Az ATV műsorában Ön „túlméretezett hisztinek” nevezte a tervezett emlékmű körül kialakult polémiát, illetve azt hogy túlélők leszármazottjai és ellenzéki aktivisták immár három alkalommal lebontották az építkezési terület köré állított kordont. Tudom, hogy kijelentése miatt baloldalról érkező túlfűtött kritikákban részesült és igazságtalan támadások célpontja lett az elmúlt napokban.

Nyílvánvaló számomra, hogy az Ön politikája és a Jobbik nézetei közt nem vonható semmilyen párhuzam – mint, ahogy azt néhanyan kissé feltüzelt állapotban tették. Még akkor sem vonható párhuzam ha éppen „túlméretezett hisztinek” nevezte az emlékmű körüli ellenzéki tiltakozást. Ugyanakkor szerintem Ön is érzi: az által, hogy erélyesen fellépünk az újkori magyar történelem legtragikusabb periódusát meghamisítani hivatott emlékmű ellen nem jelenti azt, hogy más materiálisabb és „mindennapibb” ügyben – akár munkahelyteremtésben – megfeledkeznénk felszólalni. Egy, a Holokauszt túlélőit, a túlélők leszármazottjait és szerintem minden demokratikus és befogadó magyart sértő emlékmű és az ennek felállításához köthető arrogáns, kirekesztő eljárás ellen minden demokratikus politikusnak kötelessége lenne felszólalni és – amennyiben erre lehetősége van – a Szabadság-téren tüntetőket támogatni. A kreatív utcai politizálás és protesztről ismert LMP esetében talán különösen elvárható lenne ez a támogatás, még akkor is ha „csak” erkölcsi jellegű.

A fontos szimbólikus ügyek – most éppen annak elismerése, hogy a magyar társadalmat és a magyar államot felelősség terheli 600 ezer magyar állampolgár deportálása, illetve meggyilkolása miatt – tökéletesen „elférnek” a mindennapi ügyek tematizálása mellett: legyen az akár munkahelyteremtés, hajléktalanság, az egészségügyi ellátás állapota, a gyerekéhezés, vagy bármilyen más olyan ügy, mely a szociális igazságtalanságra mutat rá.

Ön egy hamis és torz dichotómiát állított fel, amikor azt jelezte, hogy az ellenzéknek választania kéne aközött, hogy a mindennapi aktuális kérdésekben, vagy szimbólikus ügyekben lép fel. Egy a mostanihoz hasonló szimbólikus ügy után aligha özönlenek majd az új szavazatok meg támogatók az ellenzéki táborba, miközben az valóban elképzelhető, hogy lehetne olyan materiális ígéreteket tenni, vagy olyan kérdésekben felszólalni, melyek növelhetnék az ellenzék támogatottságát.

De megszállási emlékmű elleni fellépés erkölcsi kötelesség, még akkor is ha ez rombolja a baloldal népszerűségét bizonyos körökben, vagy ha „okot ad” arra, hogy egyesek a jobboldalon ismét zsidózzank, kommunistázzanak meg hazaárulózzanak. Azt értem, hogy ha az LMP keresi a helyét a választások után és ha „gesztusokat” igyekszik tenni bizonytalan, illetve ma még kormánypárti szavazók felé. Az LMP tábora nyílván nem egyezik még minden kérdésben az MSZP, a DK, vagy akár az Együtt-PM tábor nézeteivel. Szerintem ez a sokszínűség  teszi teljessé a demokratikus ellenzéki oldalt. De ha politikai megfontolásból nem is kívánnak olyan markánsan felszólalni a megszállás emklékműve ellen, azt a szívességet megtehetné azok felé akiknek ez fontos ügy, hogy nem degradálja őket az által, hogy hisztinek nevezi fellépésüket.

Tudom, hogy a Holokauszt Önt személyesen is érinti, hiszen túlélők leszármazottja. Apai oldalon én is az vagyok. Az Ön nagyapjához hasonlóan, az enyémet is deportálták, végül pedig meggyilkolták. Apámat, nagynénémet, nagybátyjámat és nagymamámat pedig sárga csillagos házba vitték, aztán gettóba zárták. Az emlékmű ellen nem a valóságtól „elszakadt” külföldiek tiltakoznak hanem magyarok. Azok a magyarok, akik e tiltakozás mellett számtalan más kérdésben is érintettek, legyen az akár munkahelyteremtés, környezetvédelem, vagy a szegénység elleni küzdelem. Hisztinek nevezni ezt a tiltakozást nem csak számtalan civil aktivistát degradál, hanem azt a valóságot is, hogy a magyar társadalomnak a mai napig nem volt lehetősége arra, hogy őszinte nemzeti reflexiót végezzen a Holokausztról, a magyar állam és az akkori magyar lakosság szerepéről. A mostani vitatott emlékmű ezt a társadalmi reflexiót hivatott ismét elhalasztani. Pedig ma még vannak köztünk idős túlélők és ez lenne utolsó lehetőségük megtapasztalni azt, hogy a magyar nemzet egésze őszintén átdolgozza közös múltunkat.

Úgy gondolom, hogy az LMP fontos munkát végzett az állambiztonsági iratok területén. Bár ez is sok szempontból szimbólikus és nem materiális ügy, mégis időszerű és fontos mindannyiunk számára.  Az LMP hitelesen képviselte ezt a témát és az emlékmű körül kialakult helyzetben is pozitív szerepet játszhatna, amennyiben mégsem csak hisztinek gondolja ezt a vitát.

üdvözlettel,

Ádám Christopher  

153 hozzászólás

  • A helyzet változatlan…

  • Husszár Katalin

    Kedves Ádám. Nem tartom fel, rövid leszek. Tökéletesen egyetértek Schiffer Andrással. Nagyon is igaza van, amikor azt mondja, hogy sokkal fontosabbak a tényleges cselekvést igénylő problémák. Egy szimbolikus szobrot bármikor le lehet dönteni, el lehet szállítani, be lehet olvasztani stb. DE én is ezerszer fontosabbnak tartom a tényleges sérelmek orvoslását. Ha a társadalom azt látná, hogy igenis büntetendő a zsidókat zaklatni, meghurcolni, megalázni, másodrendű állampolgárként kezelni, akkor egy ilyen szobor felállítása fel sem merülne. Csakhogy ez napi szinten megy ma már és ehhez képest ez a szobor tényleg „hiszti”.
    Üdv.

  • Háőt tényleg túlméretezett hiszti,ha azt vesszük,hogy a megszállásnak nem csak zsidó áldozatai voltak(persze sokan
    voltak és sajnálatos,megbocsájthatatlan dolog) hanem sok vétlen más vallású például keresztény is,na meg olyanok is
    akik segítették az üldözötteket!
    A kormány az összes áldozatnak akar emléket állítani ami
    nagyon helyes.
    Van holokauszt emléknap,építettek és építenek emlékműveket
    is,mi kell még????Egyoldalú tolerancia nélküli cirkusz?….!!
    Még a tisztességes baloldali Schiffer is normálisan nyilatkozik na ez van!!!
    Remélhetőleg megépül az emlékmű és ha kell rendőri biztosítással akadályozzák meg az értelmetlen,törvénytelen és gyűlölködő rendbontást!
    Mindennek van határa!

  • CA
    Az lenne igazán fair, ha feltenné ide a Schiffer-interjut Kálmán Olgával. S csak utána szóljon hozzá bárki is, ha azt már végignézte. Negyedóra sincs…

  • Husszár Katalin
    2014 április 11
    2:29 du.
    .
    Én meg nem értek egyet Schifferrel és veled sem.
    És semennyire nem érdekel, hogy akár Schiffer, akár te hisztinek tartjátok. Ez is csak „annyit” jelent, hogy magasról tesztek mindketten arra (mint oly sokan erreség), hogy lehet a tietektől eltérő megítélés, s ha van, akkor arra egyetlen reakciótok van, degradáljátok. Esetleg kifejthetnéd, hogy ugyan miben is tér el ez a fideszes megmondók hasonló reakcióitól.
    .
    No meg az is tévedés szerintem, hogy ez a „zsidók” ügye. Nem az. Ez a magyarok ügye, legyenek ők egyébként emellett zsidók, cigányok, németek, szlovákok vagy akármik. Láthatóan ezt ti sem értitek.
    Schiffernél még tudom indokolni, hogy miért. Politikus. Ettől remél támogatottságot. Téged olvasva nem is számol rosszul.

  • Christopher Adam

    Iván,

    rendben. Ime az ominózus ATV-s interjú Schiffer Andrással: http://youtu.be/AhCox6hmak4

  • De hisz ez csak egy aljas pökhendi pimasz provokáció!
    A választások másnapján nekikezdeni az építésének, amikor előtte visszakozott a szavazatok maximalizálása érdekében és széleskörű párbeszédet, egyeztetést ígért. Már a látszatra sem ad, hanem inkább a teljhatalmát fitogtatja.

    Én kérek elnézést, és szégyenlem magam mindenki helyett!

    Az az emlékmű a történelemhamisítás konkrét példája. Célja, hogy a magyar nyilasokat, fasisztákat felmentse, a zsidóüldözést és mészárlást a németek nyakába varrják, eltagadva, hogy ténylegesen , tevőlegesen ennek ők voltak a megvalósítói, mozgatórugói.
    Én szerencsés vagyok, mert semelyik oldalról sem vagyok érintett fizikailag, de erkölcsileg, emocionálisan 600ezer ember megalázásáért, lemészárlásáért érzem magam áttételesen bűnösnek, felelősnek akkor, ha nem lépek fel ez ellen!
    Szégyenlem magam, és hajmeresztő, hogy még ma is vannak, akik jobboldalinak hazudva magukat, a konzervatív értékeket ennyire semmibe veszik. Helyettük is én kérek elnézést minden áldozattól és leszármazottaiktól!

    Most világosan látszik, hogy abban a környezetben ki hogy viselkedne. Ki rugdosná, fosztogatná az áldozatokat, ki alázná meg őket, lőné a Dunába, vagy hajtaná őket a vagonokba. Látom a kápókat és a smasszereket, a kivégző önkénteseket a gyilkos nemzetvezetőkkel.
    Igen, és azt a keveseket is, akik vizet, kenyeret és menedéket adnának nekik. És persze a többség csak sifferféle lenne, a Duna-parton a cipőket látva, csak elfordulva tovasietnének, a Józsefvárosi Pályaudvart pedig elkerülnék, ha a szomszéd utcában laknának, akkor is.
    Siffer ennél persze rosszabb, hiszen megtagadja vértestvéreit, és a büdös Gettó helyett inkább Horthy irodájában hajbókolva könyvelné az aznapi deportot.

    Ez az emlékműkonfliktus tisztán felszínre hozza a múltbéli valóságot. Élő tükörképei vagyunk akkori őseinknek.

  • Nekem nagyon szimpatikus Schiffer András! Végre egy intelligens pártelnöktárs. Ilyenből, jó volna ha sokan lennének Magyarországon. Kálmán Olga meg egy buta liba.

  • CA
    Highly appreciated !

  • Figyelő
    Nem egy buta liba a Kálmán Olga, sőt, csak már kissé elszaladt vele a ló. Ha az ATV egy hangyányit pihentetné, jó lenne mindenkinek, – elsősorban a hölgynek.

  • Figyelő
    2014 április 11
    4:08 du.
    .
    „Nekem nagyon szimpatikus Schiffer András! Végre egy intelligens pártelnöktárs. Ilyenből, jó volna ha sokan lennének Magyarországon.”
    .
    Akkor nagyon szoríts neki, mert most a listás külhoniak majdnem kiejtették a parlamentből.

  • e-migrans
    2014 április 11
    4:07 du.
    Fogalmam sincs, hogy hány éves, mit tanult a magyar multról, hol él mint emigráns. De amit írt, ne haragudjom, az egy hülyeség.
    Tudja, még él néhány ember aki OTT volt, akkor mikor ezek a szörnyűségek történtek. Még van olyan, aki emlékezik a zsidók szenvedéseire, a sárga csillagra és a deportációra.
    Az igazság ott van, hogy a deportálások, a sárga csillag bizony a német megszállás UTÁN történtek, azaz 1944 március 18-ke UTÁN! Senki sem tagadja, hogy volt egy társadalmi réteg a magyarok között is, akik bedőltek a németeknek és nácik lettek. Ez a réteg, mikor a kommunizmus jött belépett a kommunista pártba.

    DE egy intelligens gondolkodó zsidó ma is tudja, a lényeget.
    Ezért Schiffer András tartja az egész hulabalut a tervezett emlékszobor körüli balhét hisztériának.
    Igenis, semmi kára nincs a zsdóknak arra emlékezve, mi is történt a németek bevonulása után, ami elinditott egy szörnyű láncolatot a magyar haza történemébe.

  • mkati
    2014 április 11
    4:32 du
    Sajnos ezt a mondatodat nem értem:

    „Akkor nagyon szoríts neki, mert most a listás külhoniak majdnem kiejtették a parlamentből.”

    Milyen külhoniakról van szó?

  • Kedves CA,
    nem veszem zokon, ha a most következő – nem éppen a tárgyhoz tartozó – gonoszkodásomat kimoderálja, – de nagy jót tenne a KMH-nak, ha Llanfair barátunk gyakrabban jönne Magyarországra együtt programozni a Moderátor-II -vel, mert addig is ez utóbbi szüneteltetni kénytelen „irodalmi” munkásságát..!

  • Figyelő
    2014 április 11
    4:37 du.
    .
    A nem Magyarországon élő, Magyarországon lakhellyel nem rendelkező, így csak listára, levélben szavazókról írtam.
    Az LMP-nek nem volt egyéniben nyerő képviselője, a listás szavazatok alapján ugrotta meg az 5%-ot. Ezt pedig befolyásolják az előbbiben írt listás szavazók (meg a buggyant győztes kompenzálás)

  • Figyusz!

    A külhoniak azok a megvesztegetett , megtévesztett újmagyarpógárok, akik seggitségével órbán elcsalta a választást!

    Azért pedig én szégyenlem magam, ha te nem érted, hogy mit írok.
    Pedig nem akartalak szembedícsérni, de a jobbikos vonalból voltak korábban pislákolásaid.

    Horthy tudtával és tülekedő segítségével történt a magyarországi zsidóüldözés, ami alol nincs felmentés. Aki részéről lenne, az saját magát méri le.

  • Figyelő,
    ha Schiffer neked „pártelnöktárs”,áruld el már,hogy Te melyik pártnak vagy az elnöke?Azon kívül még tudomásul vehetnéd,hogy a megmaradt „magyar”zsidók lehet ,hogy intelligensek,sok eszük azonban nincs és nem is volt,ha Ott maradtak szittya-falvában. Akinek csepp sütnivalója volt már régen eljött a vitéz jányi gusztávok és kun páterek szent undorlandjából. Látod Kedves Te is csak a szabad és demokratikus Kanadából vagy ekkora nagy hazaffffffyyyyy. Adjál példát az ilyen zsidóknak,mint én is vagyok:Kapd fel a gyerekeidet és unokáidat és menj orbanisztánba. Ott hamar kimulatják a szövegedet.
    Persze ne bízzál abba,hogy egy is lesz közülünk aki a Te példádon „okulva” meg fog buggyanni. Kellemes peszachi ünnepeket kívánok: Gyuri.

  • Ezt nem ertem a cikkbol:

    ” Hisztinek nevezni ezt a tiltakozást nem csak számtalan civil aktivistát degradál, hanem azt a valóságot is, hogy a magyar társadalomnak a mai napig nem volt lehetősége arra, hogy őszinte nemzeti reflexiót végezzen a Holokausztról, a magyar állam és az akkori magyar lakosság szerepéről. ”

    Tehat Gyurcsany uralkodasa soran se volt erre lehetoseg? Ki vagy mi gatolta meg ot ebben?

    Udv;
    Moshe

  • Iván
    2014 április 11
    4:26 du.

    Jól mondtad, Iván. Fáradtnak tűnik, mintha nem a régi volna. Tűz meg sehol. Ehh, már az olga sem a régi.
    🙂

  • Schiffer azzal kezdte, hogy vannak most fontosabb és súlyosabb problémák is én pedig azt mondanám, hogy az a legfontosabb, hogy az emberek vegyék a bátorságot, rendelkezzenek a szükséges aktivitással, motivációval valamint kitartással, hogy kifejezzék, érvényesítsék és kitartóan véghezvigyék az akaratukat a kormányzattal szemben, ha a kormányzat intézkedései nem megfelelőek a számukra. Ez nem hisztéria és nem túlméretezett mindaddig amíg el nem érték amit akartak. Túlméretezett jelzővel csak akkor lehet illetni, ha már teljesen véghezvitték és még utána is szükségtelenül belerúgnak a kormányzatba.

    A Schiffer által említett súlyosabb problémák pedig azért vannak, mert ez nemcsak a szobor kérdése, de általánosságban véve az egész polgári középosztály a passzív, megfélemlített magatartásával nem volt képes az elmúlt húsz évben egy olyan nacionalizmustól mentes de jogos nemzeti értékeken alapuló középosztályt megillető gondolkodásmódot, magatartást és viselkedést kialakítani önmagának, amivel befolyásoló erőt gyakorolhatott volna a saját megválasztott kormányzatára. Ennek a struktúrának a kialakítását nem lehet elvárni a megválasztott politikusoktól, hiszen nekik hatalmi érdekeik vannak és a középosztálynak a saját létfennmaradása érdekében pont ezzel kell ellenütemben lépni és szabályozni. Ha ezt elmulasztja akkor kezdődik egy kiváltságos réteg meggazdagodása, egy szegény szolgaréteg kialakulása és a középosztály teljes felszívódása.

    Most tiltakoztak, többször kordont bontottak, és ha nem engedik ezt a kérdést szándékosan elbagatellizálni azzal, hogy mások túlméretezett hisztériának nevezik akkor ez a tendencia a sikerrel folytatódhat más téren is.

    Végül is mi lehet jobban szem előtt mint egy szimbolikus emlékmű?
    Mi alkalmasabb a tiltakozás és az ellenvélemény kifejezésére? Szemben a kormányzat csökönyös, amerikai felszólításnak és hazai pályáról érkező tiltakozásnak is ellenálló szándékának, hogy az emlékművet igenis megépíti, amely irracionális makacsságot már inkább lehet túlméretezett kormányzati hisztériának nevezni.

    Érthető a kormányzat részéről, hiszen ez egy monumentális presztízs kérdéssé vált számukra az első pillanattól amióta az ellenvélemények megfogalmazódtak. Itt most már nem csak az emlékműről van szó,hanem a kormányzat presztízséről és ha veszítenek az monumentális vereség lesz számukra ami több is követhet.

  • Kedves Figyelő!

    Lehet mentegetni a magyar népet, és mindent a németekre fogni ez csak a mea culpa kategória. A tények viszont egészen mások. Igaz azonban hogy nem én készítettem a riportot anno Adolf Eichmann-nal, aki teljesen őszintén Argentínában teljes biztonságban nyilatkozott a magyar deportálásokról. Tehát az ő szájából hangzottak el az igaz és valós események. Hozzáteszem azonban, hogy teljesen mindegy, hogy megszállás alatt volt -e az ország vagy sem, és itt a nagy igazság: magyarországnak 1944-ben is önálló kormánya volt. Maga Adolf Eichmann nyilatkozta azt, hogy a deportálásokban élen járt a magyar kormányzat, valamint annak csendőrsége, akik profi módon Hitler elismérését is megszerezve hajtotta végre a kiiktatást. Azonban jóval a német megszállás előtt történt ám más dolog is! Ez is történelmi tény! Nevezetesen: 1941-ben miután Japán megtámadta az USA-t /Pearl Harbor/ egy hét, érti?? 7 nap mulva Magyarország hadat üzent Amerikának, akivel előtte soha semmi konfliktusa nem volt az országnak. Szóval a Német- Magyar háborús szövetség 1941-ben létrejött. Ennek fényében semmilyen megszállásról nem beszélhetünk 1944-ben. A magyarok semmi mást nem tettek, minthogy megmutatták a németeknek az együttműködésüket, és önként- dalolva gyakorlatilag szárazra nyalták azt a bizonyost. Hozzáteszem, hogy egyébként ez a napjainkban is így van, csak most nem Németországnak nyaljuk hanem Oroszországnak. Egy a lényeg, a magyar mindig rossz segget nyal. Bocsánat ha vulgárisan fejeztem ki magam, tudom hogy egy idős hölggyel ez különösen nem illik.

  • Gyuri 11
    Attól tartok, hogy Ön nem Orbanisztánban él, hanem máshol hazafffyyy ! Ez kissé súlyozza is a hozzászólásait. Mert ha itthon élne, meglepetve láthatná a Kossuth téren, hogy nem a hiteles nyolcvan-kilencvenéves túlélők bontogatják le felháborodást mimelve a korlátokat, sőt nem is a MAZSIHISZ, – hanem a gyakran vidámkodó pártkatonák, kiknek pártja/pártjai/Bokrosai már a májusi választásra készülnek.

  • Figyelő
    2014 április 11
    4:08 du.

    Kálmán Olgát lehet szeretni, vagy nem szeretni de az egyik legfelkészültebb szerkesztő, riporter. Ha valaki akkor Ő megérdemelte a Pulitzer-emlékdíjat tavaly!

  • "tisztelhölgyeimésuraim"

    Kedves Christopher !
    Nagyjából egyetértve a cikkbben foglaltakkal, azért engedj meg néhány megjegyzést.
    Először is már régen meggyőzödésem, hogy a „Legyenmásapolitika” elnevezésű pártszerűség egy hatalmas blöff, amit talán maga Orbán, vagy a diktátor együtt, közösen – a volt ügyvédjével (!) – Schiffer Andrással agyaltak ki.
    Utóbbi minden eddigi megnyilvánulása erre utal. Például, amikor a párt tagjai testi éppségüket is veszélyezetteve a Parlament előtt, vagy Simicska birodalom egyik, Közgép nevű de legtipikusabb mozaikja kapujában ülve tüntettek… Éppen a pártelnök Schiffer nem jelent meg egyik – ahogy te nevezeted – proteszt rendezvényen sem.
    Aztán nyilatkozataiban és beszédeiben ez a jellemtelen alak, ahol csak lehetséges volt, igyekezett kerülni Orbán Viktornak még csak a nevét is kimondani – legalább is negatív színben.
    Miért ? – Kérdezhetnénk mindegyik témára.Hát ha csak a régi baráti, v. legalább is kapcsolati kötődéseire tekintettel Orbánnal.
    A párt nevét is Orbán találta ki neki, akárcsak a Jobbik nevű párt és félkatonai alakulatét is… Az egyik
    Őfelsége baloldali, a másik a jobboldali udvari ellenzéke szerepét hivatott betölteni, amiből előbbinek kiosztatott a „zöld” becenév, csak azért, mert ma ez az irány olyan trendi a világban…
    Amikor oly sokan, néhány éve ezeket az ellentmondásokat felismerve kilépve az LMP-ből új pártot alapítottak rögtön kibújt a szög a zsákból. Ám, probléma adódott az anyagiakat is érintő frakció jogok elvesztéséből, illetve újra megszerzésével kapcsolatban…
    Az ügyben történetesen adódott egy párhuzamosság, mégpedig a DK kiválása az MSZP-ből… Az ország tátott szájjal várta, hogy vajh mindkettő megkapja e a Kövér nevezetű, fidSS házelnök kegyin múló frakció státuszt?
    Hát kedves Christopher, bizony a DK úgy kapta ezt meg, mint Te vagy én… Na és mit gondolsz Schiffer-Gerébdezső megkapta e ? Meg ám, úgy megkapta mint a sicc, azzal az öt maradék tagjával együtt…
    És akkor ott volt most ez a küszöbb alatti bejutásuk a parlamenti patkóba… Hát számomra ez is fölöttébb gyanús, meg kell, hogy mondjam.

    ˙
    Ui:A cikkben tárgyalt, ominózus és gyalázatos tegnapelőtti Schiffernyilatkozat után a mai jobbkeze Szél Bernadett a paksi ügyről „nyilatkozott” Kálmán Olgának ugyanabban a műsorában. Hát mit is mondjak, annak a hebegésnek habogásnak nem volt se füle, se farka… Csak azért beszélt hogy mégis mondjon valamit és, hogy lássák, hogy Ők mennyire is képviselik még mindig és a mindenben sikeres Zöld ügyet…
    Megjegyzés: Amúgy Schiffer volt Sólyom László fő protektora, amellyel végleg lekötelezte a maga számára a fidSS-t.

  • "tisztelhölgyeimésuraim"

    +1
    ˙
    Szél Csak Orbánt név szerint hagyta ki, mint főbűnöst említeni.
    ˙

  • "tisztelhölgyeimésuraim"

    Bocs’ – és még egy utóljára.
    A nagy zöldség elhivatott magyarországi képviselete, az LMP ugyna már miért is nem veriu a vasat két kézzel a városliget tervezett „átépítése” és a gigantomániás múzeumi negyed ellen ??? Na miért nem ??? Költői kérdés.

  • "tisztelhölgyeimésuraim"

    T. Richard !
    ˙
    Nem pusztán makacs, csakazértis-ről van itt szó az emlékművet illetően,hanem mélységes i d e o l ó g i a i . szakadékról. Ez az emlékmű megkoronázná Orbanisztán eddig gyakorlatban is megvalósított horthysta törekvéseit, amely az elmúlt szomorú 4 év tanúsága szerint, líneárisan halad abba a bizonyos szakadékba…
    .

  • "tisztelhölgyeimésuraim"

    Abryzoli !
    Csak kiegészítés gyanánt :
    Eichmann Braziliában nem nyilatkozhatott, mert ott illegálisan, pontosabban álnéven bújkált. A nyilatkozatát – miután jogosan elrabolták – már, mint háborus bűnös, Izraelben fogolyként tette többezer újságíró és más tanú füle hallatára úgy, ahogy azt Te itt ismertetted.
    …És ami a magyarok tűlbuzgóságát illeti, 1941-ben nemcsak, hogy hadat üzentünk az USA-nak, de ugyanabban az évban még 20-ezer(!) embert küldtünk „önként és dalolva” a német halálbrigádok karjaiba lemészároltatni. Hol volt akkor még 1944. március 19-e?
    Arról már nem is beszélve, hogy Németországot megelőztük a zsidó-ellenes törvények meghozatalában és hatályba léptetésével, már 1920-ban(!).
    ˙
    Egyetértünk, Magyarországon nincs mit mentegetni, csak úgy ahogy történt, be kell ismerni ezeket a bűnöket…
    .

  • e-migrans 2014 április 11 4:07 du.
    „Az az emlékmű a történelemhamisítás konkrét példája. Célja, hogy a magyar nyilasokat, fasisztákat felmentse, a zsidóüldözést és mészárlást a németek nyakába varrják, eltagadva, hogy ténylegesen , tevőlegesen ennek ők voltak a megvalósítói, mozgatórugói.”

    (Közbevetőleg: a nyilasok már nem deportáltak, nem mintha nem tették volna szíves-örömest, de már nem tehették.)

    Deportálni Horthy csendőrei deportáltak, olyan lelkesedéssel, hogy Höss személyesen jött el Budapestre interveniálni, hogy a magyarok ne küldjék olyan tömegben a zsidókat, mert nem győzik őket olyan ütemben gyilkolni. A magyarok napi hat vonatot akartak küldeni, a németek kettőt akartak fogadni, végül kiegyeztek négyben.

    A zsidóüldözést a németek nyakába varrni akarni: szimpla hazudozás.

  • „tisztelhölgyeimésuraim”
    2014 április 12
    8:23 de.

    Orbán a horthysta törekvéseit ezer féle módon tudja megkoronázni és folytatni és fogja is. Lesz még rosszabb is.
    A fő baja, hogy nemcsak merev és rugalmatlan, de képtelen veszíteni. Mindig abba kapaszkodik amit el akarnak venni tőle. Mint egy bull terrier. Tudod mit csinálok az ilyen megvadult kutyával ha lerohan és meg akar engem harapni? A zakómmal pofán verem, abba beleharap, és soha többet el nem engedi. Felemelhetem a zakómnál fogva, foroghatok pöröghetek vele, amíg érzi hogy el akarom venni tőle addig soha ki nem engedi a foga közül. Ha akarom akár megpörgethetem a levegőbe és akár földhöz csaphatom, hogy soha többet fel nem kel. (valójában kutyával ilyet soha nem tennék ezt csak a szemléltetés kedvéért írtam). Ha egyszer rágörcsölt onnantól azt csinálok vele amit akarok.

  • A Jobbik-segg-nyaló Siffernek levelet írni vagy bármi észérvet előhozni neki kb. annyira értelmetlen dolog mint a csőbe lukat fúrni. Hosszában.

  • Mindenestre, felébresztette bennem Schiffer az LMP pártra a figyelmemet.
    Lehet Rá mindent kiabálni,(és rám) de azt, hogy Fidessezl szimpatizálna azt kétlem, önálló gondolkodónak látszik.
    Néha, frissitőnek hat egy ilyen politikus a mai magyar társadalomban.

  • abryzoli
    2014 április 12
    2:45 de.
    Ha Eichmannak hisz valaki, olyan mint ha Judásnak adna igazat.
    Eichmann magát mosta végtelenül Izraelben, hogy mentse a nyakát.
    Sajnos, én is emlékszem azokra az időkre, de itt nincs kedvem róla vitázni.

  • figyelő: ez igazán bájos! schiffer túlméretezett hiszti c. majdhogynem holokauszttagadó megszólalása magának frissítő hatású…

  • iván: na, ezen még dolgozzon egy kicsit. 😀 mondjuk, próbálja meg, hogy egy írását megjelentetik-e a mai magyar irodalom c. folyóiratban.
    kötve hiszem. de fűzve is 🙂

  • Az egyenes beszéd kérdése jogos, és ha nem ilyen nyegle Schiffer képviselő pártelnök, akkor 2 korrekt mondattal elintézhette volna a dolgot. Így viszont a tüntetés jelentőségének relativizálásának a gyanújába keveredett.
    Szerintem Schiffer Orbán lekötelezettje és mindíg is Orbántól függően politizál. Az ő részvételével nem lehet más a politika.

  • Ha hagyta volna békében Kálmán Olga a témát, akkor két mondattal elintézte volna.

  • Nini, visszajött az Ille. Le(majdnem) holokauszttagadózza a magyar zsidóság egy részét, észt oszt, tanácsot ad, s talán már reggelre varr maganák egy sárga csillagot is a holnapi kordonbontásra.

  • Hát tényleg nem is mértem mit ugrálunk a német megszállási emlékmű ellen. Az a pár zsidótörvény, az 1944 előtti munkaszolgálatosok mondjuk a DON-nál, Kamenyeck Podolszk ez mind a gaz németek számlájára írandó, csak arról feledkeznek el itt egyesek, hogy mindez 1944 március 19 ELŐTT történt

  • Fekete György

    Schiffer András nagyapját, Schiffer Pált nem származása, hanem politikai nézetei és aktív náciellenes szervezkedése miatt deportálták Dachauba. Ám felmenői (elsősorban még dédapja, Szakasits Árpád) így is zavarják Schiffer Andrást…

    http://www.rev.hu/sulinet45/szerviz/kislex/biograf/schiffer.htm

    http://www.rev.hu/sulinet45/szerviz/kislex/biograf/szakasits_a.htm

  • Iván
    „Mert ha itthon élne, meglepetve láthatná a Kossuth téren, hogy nem a hiteles nyolcvan-kilencvenéves túlélők bontogatják le felháborodást mimelve …”

    Csak a pontosság kedvéért, hogy tudja mindenki, fogalma sincs miről van szó, a kordonbontás nem a Kossuth, hanem a Szabadság téren történik! A többi hozzászólásának is annyi az értéke mint amennyire a kordonbontás helyét ismeri!

  • Hajrá Schiffer!

  • Iván osztán maga ki a jó fene ?
    Valami álnick vagy mifene ?

  • Ájvenhoó a hős lóvagg hehehehehe

  • Fekete György :
    Ehhez képest a Siffer elég jó hangulatban sörözött a Vonával vagy kivel…

  • Schiffer korrekt volt az interjúban, de ez olgikáról nem igazán mondható el. Az az ideges rángatózás, amit művelt, amikor neki nem tetszőt válaszolt Schiffer, na arról tanulmányt lehetne írni.
    Arról nem beszélve, hogy kifejezetten unintelligensek voltak a megnyilvánulásai. Ennyire nem kellene a pozíciójáért reszketnie, mert amit produkált, az nem profira vallott.

  • Tamas5011
    2014 április 12
    4:24 du.

    TGM, egy nelvbotlásból ne vonj le messzemenő következtetéseket, mert ez egy „filozófus” részéről meglehetősen snassz.

  • Upssz, kimaradt egy y 🙂

  • iván: valamit érdemben? mert ez csak argumentum ad personam.
    pont annyi, amire magának telik.

  • dakota:
    javaslom, töprengjen el ezen, már, ha képes rá (amit azért erősen kétlek, hozzászólásain keresztül megismerve a szellemi képességeit).
    http://hvg.hu/velemeny/20140411_Olga_szobra_es_a_haborus_hiszteriak

  • Az LMP azért jutott be a parlamentbe (a pártszakadás ellenére) mert következetesen kiállt a saját véleménye mellett, elhatárolódott az álbaloldaltól, Gyurcsány, Bajnai stb.
    Ezt a következetességet Schiffer alapozta, s képviselte minden fórumon a szakadás óta.
    Kálmán Olga viselkedése ennek ismeretében meglehetősen amatőr volt, midőn véleményét, elképzeléseit, stílusát a riportalanyra akarta kényszeríteni. Emellett bunkó is, úgy általában, mert egy riporter így nem viselkedhet.
    Maga a kérdés: Igen, 1944 márc. 18-án Mo megszünt önállónak lenni, s ez így volt gyakorlatilag a rendszervátásig, a szovjet megszállók kivonulásáig.
    Mo a háború poklában menedéket nyújtott – ADDIG – százezreken (lengyeleknek, franciák, zsidóknak stb.) ezt a képességét elvesztette fokozatosan, Horthy próbált manőverezni, egyre kevesebb sikerrel, egyre kevesebb önállósággel, de a pesti zsidókat meg tudta menteni. Nem véletlen, hogy nem került Nürnbergbe, s Spanyolországban zsidók anyagi támogatással élhette le családja körében maradék éveit.
    Schiffer nem véletlenül mondta a riport során, minden rokonát március 18. után deportálták.
    Az emlékmű a magyar államiság, szabadság, önállóság elvesztését szimbolizálja, s egyformán vontakozik minden magyar állampolgárra, nemtől, nemzetiségtől, vallástól függetlenül. A kummunista uralom alatt belénkvert bűnös Mo, magyar nép hamis történelem képe nem tartható.
    A korszakról, az eseményekről lehet hosszan vitatkozni, árnyalni, pontosítani, de Schiffer jól látta, nem ez most az ellenzék fő problémája, inkább az erőteljes hiteltelenség. Az ellenzéknek nem destruálni, rombolni, gyűlölködni (szobor fejekkel gurigázni), hanem építeni, jobbítani kellene a reális kritizálás mellett, érdemi problémákról – demográfia, deviza hitelek, stb. kommunikálni. De a konglomerátum erre jelenleg alkalmatlan. Ha lassan átállítjak magukat erre, a Ron Werberi stílusról, s ígérgetések helyet valódi, előre mutató, igazi baloldali prg-ot kínálnak, nőhet az elfogadottságuk a váalsztók között. Ehhez új csapat kell, s nem a kálmánolgai stílussal…

  • enterprise: a szélkakas magához képest lassú fordulatú 😀
    nos, ha még ismeri is schiffer származását – az ilyesmivel a maga fajták rendesen szoktak apró-klánozni – azért szép rendesen átformálja a saját magáról közölt képet 😀
    hogy mije volt az lmp-nek? következetes véleménye?
    nem röhögte el magát, amikor ezt leírta?

  • Érdekes a Donnál elpusztult munkaszolgálatosok, Kamenyeck Podolszk, az mikor is volt? Dánia is megszállt ország volt, de I. Keresztély kiállt a zsidók mellett és nem urasította az állami hivatalnokokat, rendőröket, csendőröket, hogy szolgálják ki a németeket, hanem ellenállásra szólított fel. Nem értem ezen mit is kell pontosítani
    http://www.holokausztmagyarorszagon.hu/index.php?section=1&chapter=13_5_1&type=content

  • enterprise
    2014 április 13
    5:54 de.
    Minden szavával egyetértek!

  • Christopher: nagyon pontos, tiszta cikk!
    „Tisztelthölgyeim…”: Ragyogó commentek! Te szerencsés (?) vagy, mert belelátsz a dolgok komplexitásába is, a háttér információkba is, amit itt le írhatsz, mert bizonyítanod nem kell és az a pár lágyagyú Schiffer patrónus itt azt se érti, hogy miről beszélsz.

  • Figyelő
    2014 április 11
    4:33 du.

    Figyelő! Az erkölcsi horizont és gondolkodásmód amit maga is képvisel a legnagyobb rákfenéje a magyar társadalomnak. Mondja, a gyermekeinek is azt tanította, hogy ha valami helytelent cselekszenek tagadják le, hazudják el bármi áron mert a tisztesség látszata fontosabb mint maga a tisztesség?
    És itt van, hogy a maga fájó korlátoltságával szemben egy valóban kompetens ember miként látja a vitatott korszak valóságát:

    „1944. március 19-én legfeljebb a szuverenitás látszata veszett el. Az, hogy Magyarország a saját kénye-kedve szerint alakítja kül- és belpolitikáját addig sem volt igaz, legfeljebb még nyilvánvalóbbá vált, hogy Németországnak nem egyszerűen szövetségese hanem vonakodó csatlósa vagyunk. A korabeli propaganda nem megszállóként tekintett a németekre, hanem barátként, fegyvertársként, szövetségesként, és így is fogadták őket. Nem véletlen, hogy nem vezényeltek jelentős erőket Magyarországra, és nem vezényeltek elsőrangú, fegyveres harcra alkalmas erőket sem. Ellenállás pedig egyáltalán nem volt. Miután megérkeztek a németek, a magyar rendőrök kocsikba vágták magukat és Gestapo-detektívek kíséretében begyűjtötték a néhány tucat németellenes képviselőt, politikust és újságírót. Bajcsy-Zsilinszky Endre volt az egyetlen aki fegyverrel védekezett. Mindenki más elfogadta, hogy megszálltak minket, és nagyon sokan nagyon örültek. Leszámítva az ekkor kezdődő bomba támadásokat, egy átlagos magyar állampolgárnak semmi rosszat nem jelentett a megszállás. A németek nem voltak erőszakosak, agresszívek, vagyis csak a zsidók kerültek még nagyobb veszélybe.”
    Karsai László történész, a Szegedi Tudományegyetem tanszékvezető egyetemi tanára

  • dakota
    2014 április 12
    8:30 du

    Daki! A nyelvbotlás az ha kimarad egy y! Amit Ivánka nemzethúgod ide öklendezett azt a félműveltek kínos okoskodásának hívják!
    Egyébként igazán dicséretes, hogy oly sok kudarc ellenére még mindig konokul birkózol a magyar szövegértelmezéssel! Majd kűdök egy Ablak-Zsiráfot! 🙂

  • Iván
    2014 április 12
    2:42 du.

    Ivánka! Te valakinek a cipőtalpáról pottyantál ide? Csak azért kérdem mert nagyon úgy tűnik, hogy inkább büdös vagy mint okos!

  • Amit az álbaloldal és kanadai barátai művelnek Magyarországon az tényleg HISZTÉRIA ! Én mint zsidó ember teljes mértékben egyetértek Schifferrel és nem azért mert ő is zsidó. A német megszállás tény, erről a komáromi Zsidó Hitközség kiadta jegyzékét, támogatjuk az Emlékmű megvalósitását, hiszen mindez hozzárjárul a múlt lezáráshoz és a megbékéléshez. Aki ezzel ellentétes gondolatot fogalmaz meg az sajnos csak a gyülöletet szítja.

  • Az cikk eredeti témájától ismét eltértünk. Bár én nem bánom, sőt helyeslem, hogy más-más szemszögből megbeszéljük és megpróbáljuk a helyére tenni a múltat, de igazat adok Schiffernek abban, hogy közben élni is kell, meg kell küzdeni a mindennapok problémaival is. Nem uralhatja el a közbeszédet csak a Horthy időszak boncolgatása, főleg folyamatos „nácizással” fűszerezve.

    A német megszállásnak igenis volt hatása az átlag magyar állampolgárok életére. A megszállás után megindult az ország kifosztása. Ugrásszerűen megnőtt a Németországba szállított olaj, szén, gabona és egyéb nyersanyagok, valamint élelmiszer mennyisége, miközben a nácik semmiért sem fizettek. A német tartozás januárhoz képest októberre megháromszorozódott, milliárdokra rúgott, ezzel párhuzamosan égbe szökött az infláció, és csökkent a magyar lakosság ellátásának színvonala. Miközben a júniusban megkötött gazdasági szerződések értelmében a magyar hadiipar a németek számára termelt, Sztójayék beleegyeztek abba, hogy a megszállás minden költségét és a német csapatok ellátását havi 200 millió pengő értékben Magyarország fizesse. (A nyilasok által Németország védelmére elhurcolt leventéket most nem említem)

  • Fuser 2014.04.13. 2.42.
    Egek, ez egy tiszta marxista szöveg….! Rögvest idézek Mao elnök kis vörös könyvéből, hogy feldobjalak.

  • Paszternák,Figyelő és Iván hugica,
    egyenként és sorban!
    A gyűlöletet szittya falván nem kell és nem is lehet szítani, mert az anyateji táplálék 0 hónapos kortól.
    2.Mint jó katolikusnak illene tudnod,hogy Júda is Krájot,a zsidó rabbi:Jézus leghűségesebb tanítványa volt(jesiva bóher)és már a Vatikán is megállapította hogy a valóságban Barabás volt az árulója. Azonban az antiszemita mocskoknak valahogy jobban hangzik megmaradni a júdás név mellett.
    3.Ivánka kishúgom,
    nem tudom nekem szól e a nóta gyuri 11 néven.Ha igen hát felhomályosítom nagy világosságodat, én gyuri 10 névre hallgatok.Ne tarts attól,hogy netán-tán orbanisztánban, rákosisztánban,horthyisztánban,szálasisztánban vagy egyéb undorlandban vagyok hazafffyyy. Hála a mindenkori fasiszta barátaidnak és a forradalomnak. Erre varrhatsz egy szép nagy nyilaskeresztes kokárdát. Egyébként megnyugtatom kis érző szívecskédet: Ille Pista nem fog sárga csillaggal kordont bontani a Kossuth téren.Te előbb mész tüntetni zazriveczisztán
    érdekében.Csak vigyázz a pofikádra mert egy tüntetésen nem a szépség ápolásról van szó.
    Még annyit,hogy eichmannt Argentínában fogtuk el 1960 ban. További intelligens színvonalon mozgó kérdéseidre nagy lelkesedéssel és igyekezettel szeretnék válaszolni. Gyuri 10.

  • Iván: Mi a bajod Marx úrral? Olvastad és megértetted?

  • Nos az Schiffer szülei a holokauszt áldozatai voltak!!!!és ennek ellenére elutasítja az alaptalan gyűlölködést,sokan
    példát vehetnének róla,intelligens,tárgyilagos ember
    (ez ezen a fórumon kevesekről mondható el….!)
    Na az meg egyesek még le is nácizzák,meg más jelzőkkel illetik,az az ő „szintjüket” mutatja,meg azokét a politikusokét akiket „bőszen” képviselnek,hát Schiffernek
    van jövője,míg a többinek „O”!!!!!Csak megjegyzem ők önállóan jutottak be a parlamentbe…..!!!!!!

  • Paszternak!

    Gratulálok,szerencsére az ilyen normális zsidók többen
    vannak(ismeretségi körömben is)mint a vakon, alaptalanul és
    primitív módon gyűlölködők!!!!!
    A környezetemben senki nem üldözi a zsidókat és békében élünk!!!!Ezek az emberek egy „ál” pártot(egyveleget…)képviselnek,tehát politikát és nem a vallásukat,becsületes társaikat,meg persze mindenki náci,fasiszta stb. aki nem ért velük egyet!!Szánalmasak!!!

  • Paszternak
    2014 április 14
    12:35 de.

    ” támogatjuk az Emlékmű megvalósitását, hiszen mindez hozzárjárul a múlt lezáráshoz és a megbékéléshez”

    Paszternak! A mondatod első felét jobb helyeken úgy hívják kollaboráció, a második fele pedig hajmeresztő ostobaság!

    Az a tervezett bronzhányás -ahogy egyik kedvenc publicistám megfogalmazta- tovább rombolja az amúgy is szétrobbantott közös nemzeti emlékezetet és így a szolidáris és felelős politikai közösség esélyét. A mérgező hazugságot konzerválja és a másik fájdalma iránti totális közönyt. A magyar társadalom negyed százada képtelen megteremteni saját modern politikai közösségét, és egy ilyen emlékmű mellyel a magyar állam hivatalosan hazudik arról, mi történt egykor polgárainak százezreivel még jobban ellehetetleníti azt. Ember ha te ezt, pláne zsidó létedre nem fogod fel akkor klinikai értelemben gyengeelméjű vagy, ha nem így van, akkor mocskos gerinctelenséggel lefeküdtél a hatalomnak!

  • Iván
    2014 április 14
    10:52 de.

    Gondolom, te viszont a Mein Kampf-al stimulálod a lézengő agysejtjeidet.

  • Marcsi: Azért az félelmetes, hogy az a normális ember aki azt mondja ami neked tetszik. Félek hibás a mércéd!

  • Fuser: A „meinkampfot” könnyebb megérteni mint Marxot. Gondolkodást nem nagyon igényel.

  • Fuser,
    azon kívül,hogy minden szavad tökéletes és akár iskolában is kellene tanítani,ne felejtsük el,hogy Paszternák féle hülye zsidók mindig voltak és lesznek.Ez a biztos záloga,hogy Ivánok is lehessenek.

  • Paszternák,
    azt írod”én,mint zsidó ember”.Nos nem veszem biztosra,hogy zsidó vagy azt sem,hogy ember.Tudod,nem mindenki ember aki csak a hátsó lábain jár!

  • Fuser, Llanfair, Gyuri 12 etc.
    Idézet Mao elnöktől: „A hazai és külföldi reakciósok semmiképpen sem nyugszanak bele vereségükbe, hanem még egy utolsó kétségbeesett harcot fognak vívni…ők még mindig aknamunkát folytatnak… megpróbálják megvalósítani restaurációjukat” (1949.09.21)
    Prófétai megállapítás!

  • Fuser
    2014 április 13
    2:50 du
    Elnézést kérek, de Karsai László történész nekem nem etalon.
    A „történészek „arc-fordulatait” sajnos, ismerem.
    Hosszú életem alatt, TÖBBSZÖR volt szerencsém hozzájuk,úgy fordúltak, ahonnan a szél fújt, azaz a politikai irányzat!
    Ez az idézet is olyan. Suó sincs arról, hogy pl. még aznap megszállták a németek a rádió adó-leadó közponot, a várban SS katonák masiroztak és teljes lebénulás következett.
    Azt sem emliti, hogy Horthy kormányzó Buadpesten sem volt,mikor a német megszállás történ, mert arra az időre hívta Hitler magához.
    Tehát NEM volt a helyszinen az ország feje, hogy bármilyen parancsot adjon ki, ellenállásra!

  • Paszternak
    2014 április 14
    12:35 de.
    Tökéletesen egyetértek, kedves Paszternak!

  • Moshe Akiva
    2014 április 11
    7:35 du.

    Csak néhány dolgot, Moshe..
    Gyurcsány nem „uralkodott”, hanem megpróbálta a legjobb tudása szerint vezetni az országot. Hogy ebben mennyire volt sikreres, vagy sikertelen, az egy másik történet.
    A szocik nem akartak emlékművet építeni a náci megszállóknak. Nem volt évforduló. Gyurcsányék bíróság elé vitték és betiltották a Gárdát. Nem volt zsidózás a Parlamentben, nem akarták a kettős állampolgárokat listázmi. A Jobbik Magyarországi Mozgalom 2OO9-ben alakult. Alődje a Jobboldali Ifjúsági Közösség volt. Ők akarták betülte Csurka MIÉP-jének megüresedett helyét. És sikerrel, mert amíg lótoj lesz, addíg veréb is.
    Értem én, hogy Gyurcsány nem a szíved csücske, de sem a Jobbikot, sem a mostan készülő rézhányadékot, sem a zsidók, cigányok elleni országosszintű ellenszenvet nem tudod a nyakába varrni.
    Úgy nagyjából, hirtelen, két féldeci között..

  • Fuser
    2014 április 13
    2:55 du.

    Ne fáradj vele, parittyás, csak lapozgasd szorgalmasan, majdcsak ragad valami rád is:)

  • Paszternak
    2014 április 14
    12:35 de.

    Tiszteletem, kedves Paszternak.

  • Moshe Akiva
    2014 április 11
    7:35 du.

    Jó kérdés volt, Moshe.

  • Iván
    2014 április 14
    5:18 du.
    Há’ üdvözűleg jókomám, Iwanuschka!
    Énisidízek tenekednek, Aranyjani bácsitú. (Tod, ű tanáta fő a családi sört.)
    Demegám máshunírta asztatat, amit teníked szánok. Abbaja kőttemínybe, amellikbe a napmelegtű íga kopár tik szargya, oszta malomkűhajigálló , petrencerudda gyakorlatozó Toldikölökrú szólla a csevej..
    Nü akküó’a zidevonatkozó, nekednekszólló idízetet:
    „Ejjfijjam, denagykár, hogy apád paraszt vót, oszt teisammarattá..”

  • Figyelő
    2014 április 14
    5:50 du.

    Tartok tőle, Karsai ettől még nemfog álmatlanul hánykolódni az ágyán éjszakánként..Neked ő nem etalon. A jó hír az, hogy tesem neki. Így aztán nincs mit egymá
    s szemére hánynotok..
    Ellenberg, javaslom elolvasásra ez a 98-as interjút Karsaival. Akkor már tizenöt éve ezzel foglalkozott. Azóta eltelt újabb tizenhat év, és Karsainak még mindíg van miről beszélnie. Tán még az is előfordulhat, hogy a könyvtárak, dokumentumok több valóságtartalommal rendelkeznek, mint a te gyerekfejjel megélt emlékeid..
    Szaé. Konyakot, szemüveget, papírzsepit előkészíteni, oszt csapj bele:

    http://www.hetek.hu/riport/199809/beszelgetes_karsai_laszlo_tortenesszel_a_holocaustrol

  • Iván: Nem látok semmi meglepőt abban ha az emberek a saját érdeküket próbálják érvényesíteni. Annál inkább abban, mikor elég nekik a vezető réteg dőzsölése. Azért az már elég ostobaság.

  • Ványuska,
    nem lenne probléma,hogy nem fogadsz szót az ápolódnak.A valódi probléma,hogy a Lipótmezőt bezárták és nem tudni marad e pénz az újra nyitáshoz.Nem Mao volt a próféta.Te magadat képzeled annak. Sőt valószínűleg Napóleonnak is.Pedig lehet,hogy holnapra csak Jozefin leszel.Szomorú,amikor valaki bunkó meg az is ha elmebeteg.Sajnos nálad a kettő jól elfér és ez már tragikomédia.

  • Falusi – Moshe vitához

    A Csurka vezette MIÉP annak idején épp’ hogy meghaladta a parlamenti bekerülési küszöböt. Az a kérdés, honnan bújt elő a Jobbik – azóta – egymilliós szavazó tábora? Akárhogy számolom, az MSZP az, amely szavazóinak száma Horn Gyula óta olyan arányban csökken, ahogy a Jobbik szavazóinak a száma nő. Vagyis, úgy néz ki, az egykori MSZP-s szavazók adják a Jobbik döntő hányadát. Ily módon mégis van köze Gyurcsánynak a Jobbik előretöréséhez.

  • falusi
    2014 április 14
    10:27 du.
    falusi, elolvastam a linket. Bizony igen szomorú történet,és nagyon mélyreható, valóban EZT nem lehet elfeledni!
    Viszont, bebizonyosodott a gyanúm a történész „biased ”
    álláspontjáról.A részrehajlás igen érthető, de történészhez nem méltó.
    Akkor már, inkább az én „gyerekkori emlékeim” azok amire támaszkodhatok. Több helyen jeleztem, sem családomnak, sem nekem Horthy NEM volt szimpatikus.
    Mégis, a történelmi tények fennállnak. Horthy nem volt M.O.on, mikor a németek bejöttek.
    Korábbi törvényhozása azsidó numerus clausus miatt abovó antiszemitának van az új töténelmi könyvekben beállitva.
    Közben, Horthyt ha hiszed ha nem, sok zsidó védte,kedvelte, mert megmenekült az ő uralma alatt, vagy ideje volt elmenekülnie.
    Közben utánanéztem, a montreali McGill egyetemen, az amerikai Harward egyetemen és más nagy egyetemeken ezen a kontinensen, a 20-as években volt numerus clausus.

  • tetszik, ahogy bencsics küzd, nem adja fel, mindent megtesz, hogy kedvenc hősét, a lovastengerészt kimossa mindenből.
    hogy horthy a német bevonulás idején hol volt, teljesen lényegtelen.
    lett volna hatalma, bátorsága, eszköze, egyáltalán, bármije is, hogy megakadályozza, amikor szánalmas paprikajancsiként már korábban bele egyezett?
    ugyan, kérem!
    akkor meg, nem mind1, hol volt?

    mondjuk, bencsics indítékait ebben a témában se – több hasonlóval együtt – hónapok óta nem értem meg.
    feltétel nélküli seggnyalás? minek? semmi haszna belőle.
    tudatos történelemhamisítás? minek? semmi haszna belőle.
    a maga történelemszemléletének bemutatása? minek? semmi haszna nincs belőle – ráadásul elég harsány kiröhögés kíséri.
    akkor meg? cui prodest? mert azért azt lássuk be, hogy bencsics elég kicsi – és sajátos nézetű – történelemtudor ahhoz, hogy komolyan vegyék törekvését.

  • Ille, kérdéseire a válasz: szeretek a tényekhez és az igazsághoz ragaszkodni. Ennyi.

  • figyelő: ne röhögtessen, mert cserepes a szám!
    maga, meg a tények és az igazság 😛
    ez a nap vicce!

  • jani
    2014 április 15
    7:49 de.
    Nos, kedves Jani, akkor nézz be ide: Ott vannak a számok is. Hogy ki, mikor, hányan, százalék, ilyesmik….

    http://hu.wikipedia.org/wiki/1998-as_magyarorsz%C3%A1gi_orsz%C3%A1ggy%C5%B1l%C3%A9si_v%C3%A1laszt%C3%A1s#Az_1998-as_v.C3.A1laszt.C3.A1s

  • Pisti ne bántsd a virágomat.
    Ő csak műveli a saját kertjét a Tőle ismert módon,hervadás után.

  • gyuri10:
    mábocs, de nagyon nem bírom a hervadt virágokat. ráadásul a vázában olyan fura szaga lesz a víznek…olyan poshadt…olyan temetőszagú…

  • Paszternak
    2014 április 14
    12:35 de.
    .
    A német megszállás tény. Senki nem vitatta.
    .
    Én pedig, mint magyar ember akkor fogok megbékélni veletek („nagy”magyarok, „nemzetiek” meg pl. Schiffer és te), ha képesek lesztek akkor és úgy is szeretni a hazátokat, ha nem szeplőtelen. Mert nem az.
    Addig meg nyomuljatok erővel, erőszakkal, ha másra nem futja. De tudjatok róla, hogy eredménytelen lesz, amit tesztek. És addigra tanuljátok meg, hogy nem volt kényszer, nem volt muszáj. Ti döntöttetek így. Amikor nem akarjátok majd Ágnes asszonyként mosni, amit láttok és nem kentek mindent másokra, akkor majd beszélgetünk.

  • mkati: bocsika, miből is gondolja, hogy szakasits árpád unokája (schiffer) bármit is tesz hazájáért, mivel kb. 4 éve csak a saját karrierje/túlélése szervezése az egyetlen célja?
    ágnes asszony? ezeknél? frau domestos! az kellene! tisztára mosni őket!

  • falusi
    2014 április 14
    10:06 du.

    Há vaze hihetetlen vagy! 🙂 Sírok a röhögéstől! :))))))

    Más, és már nem nevetek! Karsait nagyon nagyra tartom, sok mindent olvastam tőle de ezt a több mint figyelemre méltó interjút még nem, szóval nagy hála neked, hogy feltetted! Mint már sokszor, mély tisztelettel emelem kalapom a briliáns műveltséged előtt! Az interjúhoz két dolgot. Az a fénykép amiről Karsai beszél, tényleg iszonyat megrendítő. A másik, itt egy idézet a XX. század szerintem egyik legnagyobb gondolkodójától ami ugyanazt a gondolatot fogalmazza meg amit Karsai a beszélgetés első felében boncolgat:
    „Le kell szögeznünk, hogy sem a hadifogság, sem internálás, sem rendőri hatalmaskodás… nem mérhetők össze, még ha emberi életek estek is áldozatul, azzal ami a zsidókkal történt. szólok azokhoz, akik azt hiszik, hogy jogukban és módjukban van e kérdésben akár mint szemlélőnek, akár mint ártatlanul fogságot vagy inzultust szenvedetteknek történeti mérleget csinálni, s a számadás két tételét egymással kiegyenlíteni. Azok a fogságok, nélkülözések és inzultusok melyekre ezt ezt alapozzák, az emberi szenvedésnek abba a csoportjába tartoznak melyek háborúban, emberek tömeges fogva tartásánál és tömeges politikai felelősségre vonásánál a világtörténelem kezdete óta mindig előállanak a történelmin helyzetek keménysége, az emberek lelkiismeretlensége, kegyetlensége, hatalmaskodása és visszaélései folytán. Minden okunk megvan arra, hogy továbbra is harcoljunk ezek ellen, de a mértéket azért ne vétsük el! ezek bármelyikét a zsidók tömeges legyilkolásával komolyan egy napon említeni nem lehet más mint frivolság vagy rosszhiszeműség.
    Ideje volna leszoknunk arról, hogy mindenféle beismerésnek és felelősségvállalásnak az erkölcsi teljességét azzal gyengítjük, hogy folyton arra sandítunk, hogy ez másokra, a zsidókra, a külföldre, a nagyvilágra hogyan fog hatni. Ha van felelősségünk, akkor minden taktikázás nélkül kell vele szembenéznünk mert csak így válhatunk felnőtt nemzetté, s a magunk erkölcseit csakis ezen az úton hozhatjuk rendbe.”
    Bibó István

  • Figyelő
    2014 április 14
    5:50 du.

    Figyelő! No comment! Az előttem szóló mindent elmondott.
    Talán annyit, mélységesen szégyelheti magát!

    És ajánlom figyelmébe Bibó sorait mikor azzal vág vissza, hogy magára is csúnyán nézett valami ávós, az oroszok meg elvették a játékmaciját! Bár, ugye Bibó sem etalon, magának senki nem az aki másképp vélekedik a világról, emberi dolgainkról! Több mint szánalmas ez a szűklátókörűsége!

  • Gyuri10
    2014 április 14
    1:59 du.

    Gyuri! Sajnos látnunk kell, hogy a magyar társadalom visszásságaiban, erkölcsi, és szellemi züllésében a zsidók is, a paszternák félék, kiveszik a részüket.

  • fuser: ismereteim szerint a paszternák egy ehető zöldségféle…is

  • Ille István
    2014 április 15
    2:49 du.

    Igen, valami répaféle, azaz egy gyökér! 🙂

  • még egy tétel:
    róna gyuri megjegyzése
    „Csak úgy szólok
    A Szakasits kölök, most nem „hisztériázik”?
    Annál a Kálmán Olgánál, akit volt szíves kioktatni, hogy „nem ért egyet a szobor koncepciójával, de aránytalan mértékű az azt övező hiszti”, sőt arra is célzott, hogy pártpropagandára használják, annál a műsorvezetőnél, akit ezért a derék ballib értelmiség egy meghatározó és meghatározott része rendesen kiosztott, annak a vendége az ő társ-elnök társa. Ez a kedves hölgy – teljes joggal és okkal – hisztériázik a beszántott a Kishantosi bió-gazdaság miatt. Sőt minden második mondatában hangoztatja, hogy Önök az LMP mennyire fontosnak tartják az ügyet!”

    a magam kiegészítése: ez egy bohóc! ráadásul seggnyaló helyezkedő, orbán által kilóra megvehető, egy karrierista senkiházi.

  • fuser: nem vagyok kertész. nem foglalkozom a gyökerekkel.

  • Ille István
    2014 április 15
    1:42 du.
    .
    Schiffer politikus. Azt mondja, amiről úgy véli támogatottságot hoz nekik. Minden más a saját fejében van, azzal nem tudok és nem is akarok mit kezdeni.
    .
    Most a választáson volt durván 250E szavazójuk. Ezt a szöveget (hisztéria), ezt a hozzáállást találta nyerőnek. Nekem nem hozzá, hanem azokhoz van közöm, akik ezt támogatják, akiknek erre a szövegre van szükségük. Ezt várják tőle. Nekik írtam.

  • Fuser,
    ismered a mondást,hogy „az emberi butaságnak csak alsó határa van”.Ez mutatja,hogy a zsidók között is előfordulhat szép számban az elmebaj.Nos ennél a paszterizált agyúnál voltak hülyébbek is.Lásd a Chorin családot,akik főúri körülmények között kitartották élete végéig Portugáliában Őfőgyilkosságát a vitéz nagybányai gyalogsági lovastengerészt.Ezek a zsidó nép valódi árulói, szégyenfoltjai.

  • Paszternak egy híres orosz író volt!
    Ő írta a Zsivágót.

  • Fuser, Bibó minden könyve megvan.

  • Figyelő
    2014 április 15
    5:48 du.

    Paszternak híres orosz író??? Majd kifaggatom a kedvenc zöldségesem! Nagyon ért az ilyesmihez! 🙂 Asszem akire gondolt az Pasternak! Na ő tényleg híres orosz író volt, mi több Nobel-díjas, és mit ad Isten, zsidó… 🙂

  • figyelő: ez most komoly? én meg azt hittem, valami ehető gyökérféle 🙂 amúgy mintha indexen lett volna a film, ami konkrétan : dr. zsivago, omar sharif-al a címszerepben.

  • ne hasonlítsuk már Borisz Pasternákhoz ezt a fajankót.Sajnos a tudálékos félműveltség úton,útfélen kibuggyan és próbálkozik az általános értelemszintet 0 alá lehúzni.

  • Fuser, bizony Nobel díjas író volt, csak éppen nem emlitettem. Dr.Zsivágó nagyon jó könyv volt, kissé poétikus, hiszen Paszternak eredetileg költő is volt.
    Tisztelője vagyok. Általában szeretema az orosz írókat.Pl. Alexander Szolzsenicint is….
    Nem tudom, mit vétettem ezzel…..?

  • A nevéhez a z betűt csak gyengébbek kedvéért tettem be…..

  • Figyelő
    2014 április 16
    10:31 de.

    Figyelő, az ég világon semmit nem vétett! Csak poénkodtam. Nekem például nem igazán tetszett a Zsivágó, de ez nyilván teljesen szubjektív!

  • Iván!
    Teljesen igaza van!
    Az emlékmű ellen nem a túlélők,nem is a leszármazottak,tehát a szenvedők tüntetnek,hanem a szélső balos,hiteletelen fizetett balhézók,akik ugyan ugy lejáratják magukat,mint
    a főnökeik….a nagypolitikában!
    Szánalmasak,de inkább megvetendők!!!nekik semmi közök az áldozatokhoz no meg a zsidó valláshoz sem!!!!!

  • Figyelő!

    Kár erőlködni itt sokan vannak szint alatt….minden tekintetben,attól dühöngenek,hogy ezt egyre többen látják!!!

  • hehehe
    boda mondja a szintet 🙂
    mihez képest, boda néni? csak nem a vasedényhez képest? 🙂 😀 😛

  • Marcsi
    2014 április 17
    6:07 du.

    Boda ha nem lennél ilyen végtelenül ostoba felfognád amit egy negyedik elemis is megértene elsőre, hogy a zsidó identitás nem azonos a zsidó vallással, Magyarországon ahol a zsidó származásúak többsége nem is vallásos pedig pláne nem!
    Továbbá nem kell túlélőnek lenni ahhoz, hogy valaki a nyilvánvaló történelem hamisítás ellen tüntessen, elég az is ha valaki az egyetemes emberi erkölcs talaján áll! Na ez az ami neked nem sikerült meglett korodra sem! Roppant kínos!
    Egyébként meséld el annak a holokauszt túlélő, idős néniknek is akiket asszem tegnap vagy tegnap előtt rabosítottak, hogy ők is hiteltelen, fizetett balhézók! Nem szégyelled magad te hazudozó, gerinchiányos mocsok?!

  • fuser: boda ugyan kora szerint meglett, de egyébként már elég régen 😛

  • Fuser!

    Hát igazam volt,tényleg sok zsidó csak politikai haszonleső
    (te indentitásnak nevezed….)nem az a baj ,hogy nem vallásosak ,de szerencsére a nem hívők többsége sincs ilyen szinten,a hívőkről már nem is beszélve!
    Szégyenkezni az itt acsarkodóknak, a téren hőbörgőknek kellene akik pártokat szolgálnak ki,és bizony nem a túlélők
    fröcsögnek…..
    Nekem és sokunknak nincs mit szégyellenem az itteniekkel
    szemben!
    Aztán tudomásul kéne venni,hogy Magyarország elsősorban keresztény ország(ahol a holokauszt valódi áldozataira
    megemlékeznek,emlékművet állítanak!!!)és joga van minden
    nem zsidó áldozatról is megemlékezni!
    A tisztességes zsidók ezt megértik,az „álságos” politikai
    gyűlöletkeltők meg fogják be…..ne próbálják terrorizálni az ország többségét,mert ez undorító!!!!

  • Az ilyenek,meg ille miatt akik a keresztényekbe,vallásunkba
    ok nélkül,bunkó módon beletaposnak terjed az antiszemitizmus
    és erősödik a szélsőjobb!!!
    Szerencsére „ti”…vagytok kevesebben,az igazi becsületes
    emberek is elítélnek benneteket!
    Nekem van hitem,jellemem és becsületem,így az ünnepre készülök a többséggel együtt,ti meg menjetek a kocsmába
    szerencsétlenek!!!!

  • marcsi:
    „Nekem és sokunknak nincs mit szégyellenem az itteniekkel szemben!”
    na, ezen azért dolgozzon még egy kicsit 😀
    valahogy nem jön át a valóság 😛
    nem finnyás maga egy kicsit? már évek óta mindentől undorodik…orvos mit mond? ez valami autoimmun betegség? vagy ne terheljem ilyen idegen szavakkal?
    ha azt mondom, hogy kardántengely? vagy azt, hogy dezoxiribonukleinsav? netán: l-galaktóz?
    a maghasadással már nem is merek foglalkozni, mert arról valszeg a meggymagozója jut eszében, a magfúzióról meg szexuális képzetek 😛

  • Ha egy ország tényleg keresztény ország, akkor miért kell bizonygatni? Mégsem? Magukat győzködik? Az Írek és a Lengyelek tényleg keresztények de nekik nem kell bizonygatni. Vajon miért?

  • marcsi: hogy mije van? hite? jelleme? becsülete? szeretem a barokkos túlzásait, de vissza kellene fognia magát!
    magának, kisnagysád, ille-fóbiája van. kezeltesse magát, amíg nem késő 😀
    ha én, aki nem vagyok zsidó, beletaposok a keresztény vallásba – amit azért még nem ártana tényekkel alátámasztania, mert így eléggé nevetséges lesz – mivel is erősíti a széljobbot, és miért is terjed ettől az antiszemitizmus?
    ne legyen rest, fejtse ki!
    ugyan sok reményt nem fűzök hozzá, mert eleddig még egyetlen hasonló állítását sem volt képes bizonyítani.
    de ne aggódjon, boda, magának helye van a nap alatt! csak, ha szabad kérnem, ne vessen rám árnyékot…

  • Ja egyébként azok a „nénik” illetve”bácsik” akiket közel a 80 évhez…rabosítottak valószínűleg sosem voltak táborban,ha meg igen(???) akkor bizony jó egészségnek örvendhetnek…így megérdemlik amit kaptak!!!
    nekem több ismerősöm is van akik VALÓBAN voltak táborban,de érdekes egy se ment ki tüntetni……!!!!!

  • ille!
    Maga olyan sötét,hogy már azt sem tudja miket írogat itt össze vissza (régebbi cikkei..)mindegy,hogy zsidó vagy sem vallástól függetlenül
    egy jellemtelen senki….igyon tovább a mogyoródi kocsmában
    azokkal a kisebbségekkel ,akikkel együtt lopja a fát a környező erdőkben…….(másik cikk! rezsi…))
    Na ez a legrondább fajta:se hite,se vallása,se jelleme,se stílusa…..sikere csak ezen a fórumon azon is megosztott…

  • nem értem…itt van egy okos, intelligens, művelt, széles látókörű, polihisztor asszony, értékálló politikai meggyőződéssel, sziklaszilárd jellemmel és töretlen hittel (a boda), ráadásul még sudár termetű is, valamint találkozott már rendes cigánnyal és ismer rendes zsidót is – ő mondja magáról, tehát csakis igaz lehet – és minden nap – ahogy a josefstadti gangon szokták volt mondani langy nyári estéken – házhoz jön a lófaszért!
    hol szeletelve kapja, hol a vastagjából, egyben, de nem zavarja, sőt, néha még repetát is kér a kis telhetelenje!
    szóval, nem értem, mi vezérli? mi kényszeríti ide, hogy nap, mint nap megalázva hajtsa álomra azt az okos kis fejecskéjét!
    ráadásul mindig kijelenti, hogy van jobb dolga is, akkor meg minek jön házhoz? csak nem ezt élvezi?
    az ilyesmit a mi köreinkben aberráltságnak, perverziónak hívjuk.
    de hát, marcsi nem tartozik a mi köreinkhez.
    lehet, hogy az ő köreiben ez dicsőség számba megy.
    tkp. mind1. marcsi élt, marcsi él, marcsi élni fog.
    bugy zdarov, marcsi, nélküled tényleg szürke lenne itt a KMH-n az élet! készülődj csak az ünnepre, neked való…

    második exem anyai rokonsága mária teréziától kapta a nemességet. nagykárolyban lakott a két nagynéni, címeres ezüst étkészletük közül kilógott a csóró seggük, de húsvétkor barikát vettek, felszalagozták, és elvitték a templomba, beszenteltetni. azután kedden levágták, és megsütötték. egy hétig volt mit enniük.
    marcsinak nincs ilyen gondja – nomeg, címeres ezüstje sem 😀

  • marcsi: mi a fene? magánál nincs sikerem? ráadásul még azt sem díjazza, hogy a jobbikos kocsmába járok? ejnye, ejnye, marcsi, ennek nem lesz jó vége!
    miből gondolja, hogy cigányokkal együtt lopom a fát? gondolom, szendén őket nevezi kisebbségnek.
    mi van akkor, ha saját erdőrészem van, és onnan termeltetem ki? upppsz.
    a szellemi sötétségről, jóasszony, jobb, ha nem kezd értekezni, nem jönne ki jól belőle, ha környezete feldolgozná a magáét 😀
    husi-musi, törődjön bele, hogy maga nekem nem ellenfél.
    ami pedig azt illeti, hogy mindegy, zsidó vagyok-e, vagy sem, higgye el, nekem nem az.
    tudja, ebben a korban a körülmetélés már elég nehezen gyógyul 😀
    na, megvan már a mai adagja, vagy beáll még a sorba, repetázni?

  • Marcsi & Ille: Titeket ki kellene adni kötve-fűzve.

  • marcsi: ez a hozzászólása kiérdemelné a „jó édes kurva anyád, te rohadék csótány” c. kitüntető megszólítást.
    de természetesen, ilyen, ezen a fórumon el nem hangozhat.
    így hát, csak annyit tudok mondani: sajnálom magát, boda marcsi. valaha biztosan ember volt maga is…

  • llanfair: 1et értek. csakhogy, ki legyen az első név a borítón?

  • Pisti tetszik nem tetszik ő a nőnemű. Te meg egy úriember vagy. Ilyen az élet. De az ötletért jár 20 százalék a bevételből.

  • Ille István
    2014 április 18
    4:46 du.

    István! Külön köszönöm a Bodáról írt véleményed, konkrétan és pontosan ezt írtam volna, egy ilyen szinten aljas, erkölcstelen megnyilvánulásra mást nem lehet mondani! Bodáról eddig is megvolt a véleményem, de azt nem hittem, hogy ilyen mélységbe tud süllyedni. Igazából nem számít, bosszantó is, zavaró is, hogy ilyen förtelmes, embernek semmiképp nem nevezhető izék járnak köztünk de nem számít. Sem életével, sem halálával nem fog nyomot hagyni a világban. Egy darab szar aminek zavaró a büdössége az ocsmánysága de csak egy pillanatra figyel rá az ember, hogy ne mocskolja össze a cipője talpát.

  • "tisztelhölgyeimésuraim"

    4si !
    ˙
    Ezek nemcsak, hogy 44. március 19. előtt történtek, de Hitlert jóval megelőzve, már 1920-ban (majd negyed évszázaddal korábban) kezdődtek el, a Numerus Clausus nevű, a zsidókat határozottan hátrányosan megkülönböztető, rasszista törvénnyel, ami persze még csak a kezdete volt a későbbi genocidiumnak.
    .

  • Dear Christopher Adam
    Nagyon jól tudom, de ennyire nem akartam visszamenni, visszamehetünk Tiszaeszlárhoz stb.stb.

  • "tisztelhölgyeimésuraim"

    Paszternák 12,35 !
    ˙
    Bejegyzésedről csak a Hippolit a lakáj című nagy horderejű magyar filmalkotás egy mondata jut eszembe, amikor Gózon Gyula a tökrészeg Macsák nevű léha ífjonc odatámolyog az államtitkár nagybácsikájához és bizonytalan nyelvlengetéssel bejelenti neki, hogy ( ti. ezt a Micikét) ő most feleségül veszi… Mire az mély és gyomorból feltörő, öblös hangján azt válaszolja az illuminált állapotú ifjúnak:
    „…Hülye vagy fiam…”
    .

  • "tisztelhölgyeimésuraim"

    ˙
    Schiffer Orbán udvari „ellenzéke”, vagyis házi talpnyalója. Ezt Pesten mindenki tudja.
    Sötét egy alak. Nem ér többet Vonánál a jobboldali megfelelőjénél sem, mert az legalább nem ejti tévedésbe a hétköznapi halandókat, arról legalább egyértelműen tudni lehet, hogy hol áll…
    A pártját mindkettő jutalmul kapta,a nevüket viszont Orbanini keresztapjuknak köszönhetik. Bizony ám.
    .

  • "tisztelhölgyeimésuraim"

    ˙
    Akik kiléptek az LMP-ből ezt még időben észrevették.
    .

  • "tisztelhölgyeimésuraim"

    Paszternák !
    ˙
    Egy másik bölcs mondotta, hogy ha ellenséged megdicsér, gyorsan nézz a tükörbe, vizsgáld meg magad, hogy hol követtél el hibát…
    .

  • "tisztelhölgyeimésuraim"

    ˙
    Szegény Paszternák ! (a szegény jelzőt annak szántam akinek a nevét érdemtelenül bitorlod.)
    ˙
    Egy igazi bölcs hívta fel a figyelmet arra, hogy úgymond „amikor ellenséged dicsér, nézd meg hol hibáztál”.
    (Itt, most Marcsi nevezetű jóakarónkra gondolok.)
    .

  • "tisztelhölgyeimésuraim"

    Ápropó !!!
    ˙
    Te pasternák, te véletlenű nem annak a Köves Slómónak a nyájábú való vagy…?
    Mert akkó mindent értök !
    Az is az Orbán-alom kölke, má vagy 15 éve, mióta megkapta a XVIII.századi műemlék zsinagógát ott Ofenban… Ja. Persze azé kapta, hogy aztán mög is hálálja aztat… Eddig ő is mindent megtett, hogy eleget tegyen ennek az elvárásnak is. Igazi díszzsidóvá nőtte ki magát Orbán udvartartásában…
    .

  • igaz. van nekik díszcigányuk, díszzsidójuk, dísz ’56-osuk, díszkeresztényük. egész jó kis dekoráció.
    milyen dísz hiányzik onnan? valami echt nemes? főúr? proli?
    emlékszem a hazafias népfront választási plakátjára: az összes jelölt neve alá oda volt írva a titulusa pl. egyetemi tanár, MTA elnök, párttitkár stb. a második sorban meg a foglalkozása: munkás…

  • Tisztelt Christopher Adam Úr!

    Azon kívül, hogy nem kedvelem Schiffer urat (mert más a világnézetünk), ebben az interjúban teljesen igazat adok neki.
    Kálmán Olga az interjúkészítés legalapvetőbb szabályait felrúgva hihetetlen mélységbe süllyedt.
    De a legnagyobb baj a magyarországi törvény, mert vannak olyan történelmi időszakok, amiről nem lehet bűntetlenül beszélni, kutatni az igazságot, mert az u.n. szájzár törvény miatt börtönbe kerülhet bárki.
    Kik is uralkodnak ma Magyarországon? – Akiket nem lehet bírálni!
    Az én családomban (több szálon is) a Tanácsköztáraság terrorja és a ’45 utáni Ávós(zömében zsidó) terror szedte az áldozatait.
    Így én másmilyen leszármazott vagyok, de nem olyan mint egyesek. Mi Magyarországon élő másik kisebbség nem vagyunk egyenlőek, 1 másik kisebbséggel. Ők felette állnak mindenkinek.
    Mindenhol azt hallani, hogy csak ők szenvedtek, de nem úgy mint mások, ők jobban, mert az övéké az a legborzasztóbb és az megismételhetetlen – mantrát ismételgetik…
    Már csak azt kérdezem, hogy olyan mint én, aki a háborúban nem vett részt, akkor miért kell minden évben az adóm bizonyos %-át kizárólag ennek az egy kisebbségnek leadózni kártérítés gyanánt? Mikor lesz ennek vége?

  • Mtibi, kb 600 000 zsidot raboltak ki a kedves magyarok a vilaghaboru soran.
    Majd ha mindenki karteritve lesz, akkor vege lesz neki.

    Moshe

  • Mtibi
    2014 április 23
    6:04 du.

    „Mindenhol azt hallani, hogy csak ők szenvedtek, de nem úgy mint mások, ők jobban, mert az övéké az a legborzasztóbb és az megismételhetetlen – mantrát ismételgetik…”

    Nem érted a különbséget te degenerált hülyegyerek?
    Az alapvető különbség az, hogy soha, sehol, senki addig a történelem során nem határozta el, hogy egy egész népet, származási-vallási alapon, az utolsó szálig kiirtson. A tanácsköztársaság, vagy a ’45 utáni diktatúra mint minden diktatúra a világtörténelemben üldözte vélt vagy valós politikai ellenfeleit aminek sajnos voltak áldozatai is, de távol állt attól a racionálisan megszervezett tébolytól, hogy egy népet, egy kisebbséget a csecsemőktől az öregemberekig elpusztítson! Fel tudod fogni a különbséget nyomorult?
    A családodban voltak áldozatai a Tanácsköztársaságnak? Vitathatatlan tragédia! De te itt vagy és ide okádhatod a ostobaságaidat, viszont teljes zsidó családok százezrei akik nemrég még köztünk jártak már nincsenek itt és nem is lesznek itt már soha többé, akármi történik is!
    Ez a különbség amit minden ép eszű, civilizált ember elsőre képes felfogni, csak a magadfajta nácoid kretének nem!
    Takarodj!

  • Tisztelt Moshe Akiva!

    Ön szerint csak és kizárólag 1 kisebbség kiváltságos, csak ők szenvedtek, csak őket üldözték, amiért állandó (minden évben – már 70 éve) kártérítést kell folyósítani?
    Magyarország paradicsom volt a zsidók számára 1944. március 18-ig. Ezt több neves zsidó nyilatkozta le.
    Tisztelettel kérdezném, hogy miért nem kapnak azóta sem kártérítést az ukrán holokauszt leszármazottai? Pedig a borzalmuk több mint tízmilliós emberáldozattal járt!
    Erről Önök talán nem hallottak?

  • Ja! M mint marha tibike! Ezekkel a kurucinfosról összeszedegetett primitív agyrémeiddel hogy „kik is uralkodnak” meg mindenki „felett állnak” másutt házaljál, a veled egy szinten dülöngélőknél, ott eladható mert ott egy általános iskolai bizonyítvány is eladható!

  • Mtibi: Azért arról van fogalma, hogy miért is volt az a forradalom? Csak nem azért mert az elnyomók túlzásba vitték az elnyomást? A forradalmat sajnos nem igen lehet kordában tartani. Még egyet sem sikerült. Nem az a gond ha az elnyomás elviselhetetlen lesz? Nem az elnyomó a hibás hanem az elnyomott. Torz gondolkodás. Figyelő szerint jogszerű volt a sorkatonák meglincselése 56-ban. Akkor szavuk sem lehet a Tanácsköztársaság hibái miatt. Ha elnyomnak egy osztályt akkor ne csodálkozzanak ha az megunja. Olvasott valamit a Nagy Francia forradalomról? Szelíd bárányok gyülekezője volt? Le kellene vonni a tanulságot, hogy az elnyomás nem tarthat örökké. Akkor pedig ártatlanok is bűnhődhetnek. De a „vétlen” haszonélvezők biztos, hogy ártatlanok.
    Többségében a zsidók? Lehet. Legalább is szeretik ezt hangoztatni. Hány éve nyomják el és gyilkolják a zsidókat a becsületes emberek? Ha talpra állnak akkor pedig nagy a felháborodás! Miért is?

  • fuser: már miért is takarodna? színesíti a palettát, mit bencsics, boda fenyvesi és a többi. igaz, elég érdekes színekkel. de hát, demokrácia van, vagy mifene. leginkább mifene.

  • llanfair: már megbocsáss! bencsicset felhozni, mint érvet, bármilyen témában, felér a gondolkodó emberek arcul csapásával!
    bencsics szerint a világ? vele kapcsolatban garp tizedes jut eszembe…

  • Mtibi
    2014 április 24
    1:37 de.

    „Magyarország paradicsom volt a zsidók számára 1944. március 18-ig.”

    Veled mi van ember? Te tényleg ilyen sötét vagy, vagy csak megjátszod magad? Paradicsom ’44 márciusáig???
    Hallottál már a ’41-es kamenyec-podolszkiji mészárlásról, az újvidéki vérengzésről ’42-ben, a visszacsatolt Észak-Erdély majd teljes zsidó lakosságának deportálásáról ’42-től, a zsidók teljes jogfosztását előirányzó zsidótörvényekről?
    Húú öreg, te valami rettentő primitív kis emberszabású lehetsz!
    Paradicsom???

  • Ille István. A torz gondolkodásra próbáltam példát hozni. Mikor a saját oldalon megérti a lincselést, de a védekező oldal legyen gáláns és finom.

  • Ille István
    2014 április 24
    5:14 de.

    🙂 ))))))
    Garp??? Elképzelem és sírok a röhögéstől!:)

  • Kedves Mtibi!

    Azt irja, hogy:

    ” Ön szerint csak és kizárólag 1 kisebbség kiváltságos, csak ők szenvedtek, csak őket üldözték, ”

    Dehogyis, a ciganyokat is uldoztek Magyarorszagon. Nem ott elek, de annyi remlik, hogy meg manapsag is elegge megkulonboztetik oket.

    Ami a karteritest illeti, elegge szomoru, hogy annak a par ezer tulelonek kernie kellett a karteritest, es nem adtak nekik vissza a vagyonukat azonnal, ahogy hazatertek. Pl. az en oregapam hazait es uzletet sem adtak vissza, es soha senki sem kapott karteritest ertuk. Sem a nagyapam, se az apam, se en. En nem is kerem.

    Maga szerint:

    ” Magyarország paradicsom volt a zsidók számára 1944. március 18-ig. Ezt több neves zsidó nyilatkozta le. ”

    Kerem, hogy nehany zsido butasagokat beszel az meg nem jelent sokat. No es persze kivancsi lennek azert ennek a forrasmunkajara is. Kurucinfo?

    Tehat On szerint a harom zsidotorveny, a zsidok kirablasa, a gettositas az smafu, igaz? Mindezt azert tette a magyar allam, hogy biztositsa a zsidosag paradicsomi allapotat, mielott szanatoriumba kuldtek oket, ahol a kedves naci voroskeresztes onkentesek koncerteket is adtak a beutalt zsidoknak. Ugye, igy volt?

    Tovabba kerdi:

    ” Tisztelettel kérdezném, hogy miért nem kapnak azóta sem kártérítést az ukrán holokauszt leszármazottai? Pedig a borzalmuk több mint tízmilliós emberáldozattal járt!
    Erről Önök talán nem hallottak? ”

    Hallani hallottunk rola, bar elegge udvariatlan szo ez a „holokauszt”. Allataldozatokat jelent, es en nem hasznalnam ezt a nepirtas szo helyett. De hat On azt ir amit akar.

    Az ukranok legszebb gyongyszemei 1918 es 1920 kozott, amig a Szovajetunioval (oroszokkal) harcoltak, csak ugy mellesleg, ha mar arra jartak, kiirtottak kb 200 000 fegyvertelen zsidot is, gyerekestol, mindenestol.
    No es persze itt a hangsuly azon van, hogy az ukranok harcoltak. Tehat nekik fegyver volt a kezukben, ezert lottek rajuk.
    A magyarorszagi zsidok nem harcoltak, bekesen, lehajtott fejjel besetaltak a gazkamrakba.
    Talan akad egy kis kulonbseg a ketto kozott, nem gondolja, kedves Tibi?

    Oh… es ugye az ukranoknak a karteritest Oroszorszagtol kene kerniuk. Hogy miert nem teszik ezt meg, azt kerdezze meg toluk.

    Udv;
    Moshe Akiva

  • Tisztelt Olvasók!

    Írásaimat próbáltam tisztelettel és nem mocskolódással, gyűlölködéssel írni.
    Ha emberek között nézetkülönbség jön létre bármilyen témában (ami lehet vallási, történelmi, politikai, stb.), attól még nem kell földbedöngölni a másikat.
    Ezesetben elősorban történelmi kérdésekben különbözik többekkel a véleményünk. Legalább is a kommentekből ez derül ki, akik olvassák.
    Agg korom ellenére sokat megértem már én is, ugyan nem a nagy Kanadában. Én eddig is itt éltem Magyarországon.
    Ellentétben Önökkel, én levéltárakban töltöm az időm jelentős részét és hiteles eredeti dokumentumok felkutatásával szélesítem a tudásomat. Ezért sem ülök fel azonnal mindenféle propaganda szövegnek, ami még sokszor „divatos”, de néha már nem tartható és a feledésbe megy.
    Ilyen például a lámpaernyő és a szappan sztori a náciktól, vagy a németország területén működtetett gázkamrák meséje. Ezt mára a hivatalos történészek elismerték, hogy csak kitaláció volt.
    Mindenekellőtt abban egyetértek mindannyiukkal, hogy háború ide, háború oda, minden ártatlan ember üldöztetése, kínzása, legyilkolása bűn! Ezeket a háború után kellett volna jogi úton mindenkire nézve véghezvinni. Sajnos ez csak egyoldaluan sikerült, ami újabb nehézségeket okozott az igazság útján. Ezért kelett volna, ha lehetett volna a tízmillió ártatlan ukránt „faji” alapon legyilkoltató Sztalint is felelősségre vonni, hiszen Ő volt Mao után a második legnagyobb emberáldozatot követelő tömeggyilkos.

    Örömmel vettem, hogy van olyan higgadt és normális vitára kész olvasó, akivel szívesen cserélek gondolatokat (pl.: Moshe Akiva). Ha más is tud normális hangnemben az ellentétes álláspontra válaszolni, akkor szeretettel írok arra is reakciót.
    Egyik kiigazításom a holokauszt szóra, kedves Moshe Akiva – az tudtommal égő áldozatot jelent. Hogy miért sajátították ki a zsidók II. VH-s áldozataira ezt a szót? Az külön történet, de ebbe nem kívánok mélyebben belemenni.
    Mindenképp szeretnék válaszolni a feltett kérdésekre, de előtte néhány alapdolgot is úgyérzem tisztázni kellene, hogy értsük a XX-ik század történelmét Európában.
    Jó lenne egy hosszabb témában „átbeszélnünk” a zsidóság, mint faj 5000 éves történelmét – tényszerűen! Mígnem elérkezünk ahhoz a fordulóponthoz 1789- hez, ami a mai napjainkat is ennyire befolyásolta.
    Sajnálom hogy a honlap üzemeltető nem ad lehetőséget dokumentum küldésre, mert vagy nincs rá lehetőség, hogy megosszam Önökkel, vagy csak bemásolni tudom.

  • mtibi: bármilyen dokumentumot elküldhet, a szerkesztőség mail címe megtalálható a főoldalon.
    azonban erősen véleményes a közlése – minden bizonnyal észre vette, hogy némi propagandaanyagot töröltem is a hozzászólásából – ha a zsidóságot, mint fajt kívánja tárgyalni.

  • Kedves Mtibi!

    Azt irta:
    ” Jó lenne egy hosszabb témában „átbeszélnünk” a zsidóság, mint faj 5000 éves történelmét – tényszerűen. ”

    Ez rendkivul nehez lenne. Egyreszt mert szereny velemenyem szerint csak egy emberi faj letezik e Foldon, masreszt az az 5000 eves tortenelem maximum 3200 eves, es minel messzebb megyunk a matol, annal kevesebb adat all a rendelkezesunkre. A torteneszek a Bibliara, es a sajat elmeleteikre vannak utalva. Egyik sem tul megbizhato.

    Persze helyettesitetjuk a „faj” szot a „torzs” szoval, de meg igy sincs ertelme a dolognak. A zsidosaghoz tortenelme soran nagyon sok mas torzsu ember csatlakozott. A Torah szerint Mozes felesege se volt izraelita. Ugy kb. 2000-2200 evvel ezelott (a datum nem tuti, sajnos nem emlexem pontosan) egy egesz kisebb nepet eroszakkal beteritettek a zsidok zsidonak. Azota is nagyiparszeruen megy a beteres es a vegyeshazassag.
    Tehat genetikailag nezve zsido torzsrol sem lehet beszelni, nem hogy zsido fajrol.

    Igy aztan barmennyire is kenyelmetlen, el kell fogadni tenykent, hogy a zsidosagnak (csakugy, mint minden mas nepnek, torzsnek) sincsenek tipikus tulajdonsagai. Mint mindenki mas kozott, a zsidosag kozott is megtalalhato mindenfele tipusu ember.

    Az on altal fenn emlitett dokumentukat en szivesen fogadom a [email protected] cimemre.

    Udv;
    Moshe

  • Mtibi
    2014 április 26
    4:07 de.

    „Ellentétben Önökkel, én levéltárakban töltöm az időm jelentős részét ”

    És mit csinálsz ott, takarítasz? Csak mert olvasni nem szoktál ez tisztán látszik különben nem írnál ilyen otromba baromságokat, hogy a zsidóság egy faj! Legközelebb ha mész fajanszot pucolni kérd meg a könyvtárost adjon egy etnográfia tankönyvet, mindegyik azzal kezdődik hogy minden ma élő ember egy fajhoz a Homo Sapiens Sapiens-hez tartozik.
    Ne akarj okoskodni még kulturált köntösben se, ha ennyire sötét vagy!
    Az meg, hogy nem voltak gázkamrák, konkrétan holokauszt tagadás. Úgy hogy elmehetsz a könyvtár járó, kultúrmázas, náci q…….ba!