Európa balra van – EP választásokra készül Magyarország

2014 április 15 12:07 du.44 hozzászólás

Üdvözöljük a Kanadai Magyar Hírlapban Kovács Szidónia magyarországi újságírót, aki az Európai Parlamenti választási kampány alatt készít cikkeket, interjúkat és összefoglalókat a KMH számára! Welcome/Bienvenue!

***

Európai Parlament. Fotó: cpme.eu - Ben Heine.

Európai Parlament. Fotó: cpme.eu – Ben Heine.

MAGYARORSZÁG VÁLASZTOTT

(Kerekes IZABELLA)

Sűrű hete volt az Anyaországnak április 6 óta! Az Országgyűlési választások megfelelő képen felrázta az embereket, megmozgatta a kedélyeket úgy bel, mint külföldön! De röviden vázolva lássuk, hogy mi is történt! Összeállításunkban a hét eseményeit, az értékeléseket, elemzéseket szedtük Önöknek csokorba! Kovács Szidónia kolléganőnk Erdélyből, Majláth Mónika pedig Kanadából kísérte végig a fejleményeket! Jómagam pedig innen néztem miként dúlnak az indulatok! Joggal teszem fel a kérdést igazuk van kollégáimnak akik nep mint nap úgy jelentkeznek be hogy csak elkeseredő emberekkel véleményekkel találkoznak? A rádiós interjúk, a beszélgetések egyértelműen azt mondják valami nincsen rendjén otthon! És akkor a történet:

A Fidesz a várakozásoknak megfelelően nagyon nyert, de a kétharmad egyetlen mandátum sorsán múlott, a napokig kérdéses átjelentkezők miatt. A Jobbik és az ötpárti baloldali összefogás 20 százalék felett, az LMP éppen bejutott. Közelképben hogy mi is történt:

– Reggel hatkor nyitottak a választóhelyiségek, este hétkor zártak be, néhány helyen elhúzódott a szazvazás április 6-n, vasárnap

– 8 019 564-en szavazhattak összesen Magyarországon

– Az új magyar parlament 199 fős lesz az eddigi 386 fős helyett

– Nem volt kampánycsend

– A Fidesz nyert – a kétharmad egyetlen mandátumon múlT, az egyik körzetben 21 szavazattal vezetETT csupán az ellenzéki jelölt. A kétharmad 133 mandátum, sajnos Kunhalmi Ágnes nem nyert az egyéni körzetében így megvan a kétharmad

– A Jobbik csalódott, a baloldali összefogás szintén, viszont elmondták ők tulajdonképen szavazótábort nyertek. Hisz négy évvel ezelőtt a szavazásra jogosultak szavazatainak egyharmadát

(2,7 millió) szerezte a Fidesz, ez elég volt a kétharmadhoz a választási rendszernek köszönhetően. Idén hétszázezer szavazattal kevesebbet szerzett a Fidesz – a határon túli szavazatokat nem számítva – és így is meglehet a kétharmad, köszönhetően az új, még inkább a győztes javára torzító választási rendszernek. A Fidesz arányosan csupán a szavazatok 44 százalékát szerezte meg. ) Bármilyen furcsa, de a nemzeti választásokon a legnagyobb bővülést a baloldal érte el, jelesül 2010-hez képest 250.000 szavazattal bővültünk, míg a Jobbik csak 150.000-rel ért el többet, a Fidesz pedig 650.000-rel süllyedt.

Kovács Szidónia a napokban több alkalommal is beszélgetett elemzőkkel, politológusokkal valamint a Magyar Szocialista Párt elnökségi tagjával Dr. Szanyi Tiborral, aki szintén véleményezte a választásokat, elmondva hogy a baloldal növelte a szavazókörét így csalódás ellenére sem jelentheti ki, hogy a Kormányváltók veszítettek volna. A képviselő számokat tett elénk, hogy tisztábban lássuk a parlamenti matekot:

A parlament létszámának megfelezése utáni mandátumveszteség (mai állás szerint!):

Fidesz: 262-133=129

MSZP: 59-38=21

Jobbik: 47-23=24

LMP: 16-5=11

Az MSZP elveszítette a mandátumainak egyharmadát, a Fidesz és a Jobbik durván a felét, az LMP pedig a kétharmadát.

Az Erdélyben szemfüleskedő tudósítónk a következő képen látja ezt a helyzetet:

***

 A KÉTHARMADOZÁS SZEMBERÖHÖGÉSE avagy ELECTIO AD ABSURDUM

(Kovács SZIDÓNIA)

Sokat szajkóztam az elmúlt napokban úgy az online médiában mint az éteren keresztül, hogy fölösleges a kétharmadot annyira fölfújni ugyanis nekem nem elsősorban a magyarországi választási rendszerrel van bajom, hanem úgy általában a nem arányos választási rendszerek kelet-európai használatával. Mindjárt elmagyarázom, miért, de ez is csak egy mellékszál.

***

Az igazi problémám ugyanis a kétharmad értelmezésével van. És itt akkor artikuláltan el kell ismételnem: a Fideszre a választásokon résztvevők 45%-a szavazott. A választásokon résztvevők 55%-a valaki másra szavazott. És a veszélyt abban látom, hogy sokan csak a kétharmados mandátumarányt tartják szem előtt, pedig ez a kétharmad már nem az a kétharmad, ami négy éve volt. A választások estéjén több Fidesz-közeli elemzőtől, de még híradóban is hallottam, hogy kétharmados felhatalmazásról beszéltek.

Sőt, maga Orbán Viktor is valami hasonlót sejtetett győzelmi beszédében, amikor azt mondta: „A Fidesz és a Kereszténydemokrata Néppárt európai rekordot ért el. Az európai pártok között a legnagyobb arányú támogatást gyűjtötte be”. A 44-45 százalék korántsem egyedülálló az utóbbi években lezajlott európai választásokon. Tehát vagy az van, hogy Orbán csúsztatott, vagy az ő fejében is a kétharmad vette át a 45%-os szavazatarány helyét. Kétharmada valóban nincs egy pártnak sem Európában, két törpeállamot leszámítva.

Hibának tartanám, ha a Fidesz politikusai abban a tudatban vágnának neki az újabb négy évnek, hogy minden megy tovább változatlanul, a többség továbbra is őket támogatja, méghozzá elsöprő arányban. Kétség nem fér hozzá, önmagában is hatalmas eredmény négy éves, válságidőben kezdődött kormányzás után megnyerni a választásokat, de ezzel az eredménnyel nem szabad hátradőlni. Hiba lenne nem észrevenni a lemorzsolódott több százezer Fidesz-szavazót. Hiba lenne nem észrevenni, hogy miközben az ellenzéki pártok közül egyik sem tudott reális alternatívát felmutatni, mégis elvitték a szavazatok több mint felét. Hiba lenne nem látni, hogy az egyetlen párt, amely erősödni tudott az elmúlt négy évben, a Jobbik. Hiba lenne nem tanulni azokból a hibákból, amelyek ide vezettek.

Szeretném, ha a Fidesz négy év múlva nem azért nyerne választásokat, mert a kihívói még nála is rosszabbak, vállalhatatlanabbak, vagy mert a választási rendszer nekik kedvez, hanem azért, mert négy év következetes, az előző ciklus hibáit orvosoló, klientúraépítés helyett országépítéssel foglalkozó kormányzással bebizonyították, hogy érdemes rájuk szavazni.

Épp a győzelmi mámorból való kijózanítás végett érdemes szemberöhögni a kétharmados felhatalmazást emlegetőket. Vagy lehet nyugodtan tovább kétharmadozni, de akkor legyünk tisztában vele, hogy ez a felelős politizálás rovására fog menni, ami Magyarország mellett a Fidesznek is ártani fog.

***

És akkor röviden a választási rendszerekről. Közép- és (főleg) Kelet-Európában nagyon kontraproduktívnak tartom a nem arányos választási rendszereket. A győztes mindent visz típusú rendszerek a nagy pártokat erősítik, és okvetlenül a kétpártrendszerek irányába mutatnak. Ami valóban jól tud működni egy megfelelő politikai kultúrával rendelkező országban, nálunk azonban leginkább a fékek és ellensúlyok kiiktatására használható.

Az arányos rendszer nem (vagy csak nagyon kivételes esetben) biztosít teljhatalmat, kompromisszumokra, együttműködésre kényszeríti a pártokat, beleszólási és ezáltal kontroll-lehetőséget biztosít a kispártoknak is. Magyarán: nem az van, hogy négy évig az egyik párté minden, aztán négy évig a másik párté, aztán megint az elsőé és így tovább a végtelenségig. A kelet-európai politikusoknak más a viszonyuk a hatalomhoz, mint az évszázados demokráciákban szocializálódott politikusoknak.

Míg tőlünk nyugatabbra a többségi rendszerek a stabilitást biztosítják, nálunk rövid távon már a vegyes rendszerek is olyan monstrumokat szülnek, mint az USL vagy a mostani országgyűlési választásokon induló baloldali konglomerátum, amelyekben az egyetlen kohéziós erő a hatalom megszerzésének vágya. Ezek a mesterségesen összefércelt konstrukciók nyilván nem alkalmasak a stabilitás biztosítására, ahogyan az egész politikai rendszer sem az.

Ugyanakkor belegondolni is rossz abba, hogy egy sima egyéni választókerületes rendszer mekkora (Nyugaton példátlan méretű) aránytalanságokat tudna szülni a világnak ezen a felén: ha csak a legutóbbi magyarországi választásokat nézzük, egy egyfordulós, egyéni választókerületes, kompenzáció nélküli rendszerben a 106 parlamenti mandátum 90%-a (96 mandátum) a Fideszé lett volna. A legutóbbi, 2012-es romániai parlamenti választások is hasonló eredményt hoztak volna az USL javára (kizárólag az ő és az RMDSZ jelöltjei szereztek mandátumokat visszaosztás előtt).

Lehet példálózni Nagy-Britanniával vagy az Egyesült Államok elektoros rendszerével (amely egyébként az elnökválasztásra vonatkozik), de ott mikor tolódott el ennyire az egyensúly, mikor volt példa hasonló eredményekre? (Egyébként az amerikai elektoros és a brit választási rendszert is rossznak tartom, de erre hadd ne térjek ki most, egyébként sincs sok közöm hozzá).

A vegyes választási rendszerek legnagyobb problémáját ugyanakkor az átláthatatlanságuk jelenti. Miközben a képviselő és szavazói közti kapcsolat szorosabbra fűzésének indokával egyéni választókerületeket hoznak létre, a kompenzációs rendszert annyira bonyolulttá teszik, hogy ember legyen a talpán, aki megérti, hova került a voksa. Eközben pedig a képviselők csöppet sem kerülnek közelebb azokhoz, akiknek mandátumukat köszönhetik.

Próbálja csak elmagyarázni valaki értelmesen a választóknak, hogy a Fidesznek miért 31 833 szavazat kellett egy mandátumhoz, az LMP-nek viszont 94 424. És ez nem pártszimpátiákról szól, ha fordítva lenne, ugyanolyan dühítő lenne. Vajon mit szólnának az emberek, ha mondjuk a Fidesz 45%-a a mandátumok 22 százalékához lenne elég, az LMP pedig az 5%-os eredményével megkapná a mandátumok 10%-át? Ki mondja, hogy egy kicsiknek kedvező választási rendszer igazságtalanabb lenne egy nagyoknak kedvezőnél? Persze, tudom, utóbbi példám abszurd, de hát a győzteskompenzáló rendszer is abszurd, már nevében is.

A hazai kompenzációs rendszer átláthatóság szempontjából még ennél is sokkal rosszabb, mert a szavazatunk követhetőségének ellehetetlenítését egy lutrirendszerrel fejeli meg, és így a szerencsétől teszi függővé a bejutó személyek kilétét. Ennek eredményeit nap mint nap tapasztaljuk.

Nos, ezek a bajaim a többségi és a vegyes választási rendszerekkel.

Nyilván, az arányos rendszernek is bőven vannak hátrányai. Egy ilyen rendszerben például a Fidesz és egyetlen lehetséges koalíciós partnere, az LMP 50 százalékával épp csak többségben lehetne, és más forgatókönyv sem lehetséges, mert a Jobbikkal senki nem költözne össze. Ez a rendszer azonban még az ilyen patthelyzetek generálásának esélyével együtt is sokkal egyértelműbben és tisztábban visszaadja a választói akaratot.

Hogy mit vonhatunk le a 2014-es választásokból?

A választási rendszer nagyon rossz!

Mert borzasztóan aránytalan: az egyik pártnak a szavazatok 45%-ért a mandátumok 66%-a jut, a másik pártnak a szavazatok 5%-áért a mandátumok 2,5%-a. Nem hiszem, hogy létezik a világon olyan politikai elemző, aki szerint ez egy méltányos rendszer. Ugyanennek a rendszernek tudható be, hogy miközben a szavazók 55%-a nem a Fideszre voksolt, az eredmény mégis kétharmad (vagy közel kétharmad) nekik. A Fidesz 2002-ben és 2006-ban is ennél több szavazatot szerezve szorult ellenzékbe.

De ami a legfontosabb: azokat, akik kétharmados felhatalmazásról beszélnek, nyugodtan szembe lehet röhögni. Mert a 45%-os eredmény még a győzelmi mámor rózsaszín ködén keresztül sem értelmezhető úgy, hogy a lakosság kétharmada ezt akarja. (A választókorú lakosságnak egyébként egynegyede szavazott a Fideszre – ha nem másnak, hát ennek el kellene gondolkodtatnia egy nagy, erős és bölcs pártot.)

Az exit-poll, ami nem exit-poll volt

Az országgyűlési választások napján nem készült egyetlen exit-poll sem Magyarországon. A Nézőpont Intézet volt az egyetlen, amely telefonos felmérést készített, ezt viszont exit-poll címen küldte ki a sajtónak. Mire a hibaigazítást is kiküldték, már rég mindenki exit-pollról beszélt, nemcsak Magyarországon: mi a BBC-n és a román sajtóban is exit-pollként találkoztunk a közvélemény-kutatásukkal. A két típusú mérés között ég és föld a különbség a módszertan tekintetében.

A másik intézmény, amely szintén a választások estéjén közölt becsléseket, a szintén Fidesz-közeli Századvég volt. A kérdés azonban továbbra is áll: miért nem rendelt/készített senki exit-pollt a választások napján? Ennyire nem volt tétje a választásoknak?

A levélszavazatok

Sok az elrontott szavazat, ami azt mutatja, hogy a kommunikálás, az utasítások nem voltak teljesen egyértelműek – ugyanakkor meg nyilván a levélben szavazás módszerként is új és szokatlan a határon túliak számára.

A Fideszre leadott voksok 95%-os aránya valószínűleg még az ő várakozásaikat is felülmúlja, a Jobbik viszont szomorú lehet a maga 2%-ával. A baloldal és az LMP valószínűleg nem is számított ennél jobb eredményre.

Ebben a billegő kétharmados helyzetben viszont könnyen lehet, hogy a számok cáfolják meg azt a vélekedést, hogy a határon túliak szavazatának csak szimbolikus jelentősége lenne. A d’Hondt módszerrel való mandátumszámolás túl bonyolult ahhoz, hogy itt fejben megoldjam a kérdést: a külhoniaknak köszönhető-e a kétharmad, de ha igen, az okot szolgáltathat arra, hogy az anyaországiak többsége (ne felejtsük: a Fideszre a választásra jogosultaknak egynegyede szavazott, mindenki mást vagy hidegen hagy, vagy aggaszt a kétharmad elérése) ellenszenvvel tekintsen a határon túliakra, akik nem kicsit szóltak bele a választási eredményekbe.

A SZEKÉR MEGÁLLÁS NÉLKÜL HALAD TOVÁBB

 A választás utóhangjai még le sem csendültek az emberekben máris elkezdődött hivatalosan is a Európa Parlamenti mandátumok megszerzésének kampánya! Lehet, hogy ez jó de az is lehet hogy nem, a veszteség okát még csak most latolgatja minden párt, de elkezdődött a következő hajrá az aláírásgyűjtés! A Magyar Szocialista Párt szinte napok alatt megszerezte a 20 000 aláírást, ami szükséges ahhoz, hogy hivatalosan is indulhassanak a választásokon! A listát Dr. Szanyi Tibor vezeti, aki egyben felelőse is ennek a kampánynak!

Lássuk, hogy ki is ő?

(Forrás MSZP)

Nem mintha be kellene mutatni a politikust a külhoni magyarságnak hisz 16 éve koptatja a politika padlóját, markáns megjelenése, határozott nyilatkozatai méltóvá teszik, hogy képviselje az MSZP eszméjét, hogy képviselje a magyarságot Brüsszelben.

            Dr. Szanyi Tibor elnökségi tag, országgyűlési képviselő, az Országos Elnökség elnökségi tagja Ifjúsági, szociális, családügyi és lakhatási bizottság tagja, majd a gazdasági kabinet tagja.

Tagja az Angyalföldért Egyesületnek, illetve a XIII. Kerületi Lokálpatrióta Egyesületnek.

1956 lúlius 13 született, nős három fiú gyermek szerető édesapja.

Tanulmányok:

    1988: egyetemi doktori cím szerzése

    1975-1980: Marx Károly Közgazdaságtudmányi Egyetem

    1973-1974: a Copenhagen International School tanulója

    1970-1974: Berzsenyi Dániel Gimnázium, fizika tagozat

Elismerések:

     2004: Olasz Köztársaság Érdemrendje, tiszti kereszt

    2005: Katolikus Izabella rend parancsnoki keresztje a csillaggal.

 Szakmai tapasztalat:

     2004-2006: a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium politikai államtitkára

    2004-: a Policy Network (London) igazgatósági tagja

    2003-2004: vidékpolitikai kormánymeghatalmazot

    2002-2004: a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium politikai államtitkára

    1998-2002: az Európai Integrációs Ügyek Bizottsága alelnöke

    1992-1998: az Euro Info Service ügyvezető igazgatója

    1991-1992: a Magyar Vállalkozói Kamara főtitkára

    1990-1991: az Agroinformnál vezérigazgató-helyettes

    1982-1985: a Római Magyar Nagykövetség FAO-képviselet titkára

    1982-1990: főelőadó az agrártárcánál

    1981-1982: a Hungaroseednél kereskedelmi ügyintéző

    1980-1981: az Agrimpexnél kereskedelmi ügyintéző

Társadalmi tevékenység:

    2013: az MSZP 2014-ben induló Európa Parlamenti listájának vezetője

    2010: az MSZP tisztújító Kongresszusán az Országos Elnökség tagjává választották

    1998- : az MSZP Európai Integrációs Tagozat (jelenlegi nevén: Európa Politikai Tagozat) alapító elnöke

    1998: Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetségének tagja

    1998: belép a Magyar Szocialista Pártba, pártja támogatásával 1998-tól minden választáson elnyerte Budapest 19. választókerületének szavazóinak bizalmát.

    1994: az Európai Tanulmányok Alapítvány alapítója

 *** 

„EGY BALOLDALI TÖBBSÉGRE SZÁMÍTOK AZ EURÓPA PARLAMENTBE” – mondja a lista vezető Szanyi

A politikus elmondta, hogy ezen a választáson, nem lesznek annyian nem szimpátia szavazás lesz, hanem akik elmennek azok megfontoltsággal fognak szavazni! Így igen is nagy esélye van, annak hogy a baloldal megmutassa az embereknek, valamint Európának, hogy van egy szocialista nézete is az országnak! Minimum négy de merész álmaiban még nyolc mandátumra is számít dr. Szanyi Tibor. Szükség van arra, hogy képviselve legyen az MSZP értékrendje az EP-ben, hogy a programjukat kiegészítve hallassák a hangjukat! Szót emeljenek a választási programigazságtalanságáról, az élelmiszer áfa kérdésről, sorolni lehet azokat a problémákat amiről szót kell emelni!Céljaik között a legalább nettó 100 ezer forintnak megfelelő európai minimálbér és minimálnyugdíj bevezetését említette, valamint azt, hogy sehol se lehessen 10 százaléknál nagyobb az alapvető élelmiszerek forgalmi adója. Kérdésemre, hogy választások után gondolkodott-e el pályázni az MSZP elnöki székére, a politikus elmondta, hogy jelenleg az őszig nem szeretne foglalkozni a párton belüli átrendezésekről. Most ezerrel a kampányra kell összpontosítani! Meg kell akadályozni az elszegényedést, meg kell akadályozni a diktatúrát, le kell leplezni a sok hazugságot, amivel a Fidesz és maga Orbán Viktor ellopta a választásokat! A vereség okaival szembenézve kell menni tovább. Elhatározásuk, hogy az aláírásgyűjtés nem marad annyiba, a határidő lejártáig kérik az aktivistákat, a választó polgárokat, hogy menjek és aláírásukkal támogassák az MSZP-t. Tehát egy megalkuvás nélküli baloldali programmal és politikával készül az európai parlamenti választásra a szocialista párt. Fontosnak tartom hangsúlyozni, hogy önállóan indulnak, baloldali programjuk kiteljesítését semmilyen szövetség nem korlátozza.

Beszélt arról is, hogy ő maga ambicionálta a brüsszeli munkát, és szerinte a növekvő befolyású Európai Parlamentben markáns baloldali politizálásra van szükség, ami nála „a fegyvertár része”.

Dr. Szanyi Tibor elmondta a kampány antifasiszta lesz, amit azzal magyarázott, hogy nemcsak Magyarországon, hanem több európai országban megerősödött a szélsőjobboldal. „Egyetlen mozgalom van, amellyel szemben határozottan politálzni fogunk: a Jobbik, úgy is mondhatnám, hogy a náci söpredék. Ezekkel szemben viszont határozottan fogunk politizálni, no meg mindazokkal szemben, akik ennek a náci söpredéknek a politikáját támogatják. Hogy ha ez éppen a Fidesz lesz, mondjuk emlékműavatással, akkor szembe fogunk menni e tekintetben a Fidesszel is” – fogalmazott. Emellett – folytatta – igyekeznek majd világossá tenni a választóknak, hogy van tétje a május 25-ei választásnak, a brüsszeli munka nem „úri huncutság”, az EP-nek döntő befolyása van arra, hogy milyen témák kerülnek elő az uniós színtéren és milyen megoldási javaslatok születnek.

Kiemelte, csak az MSZP képviselőiről mondható biztosan, hogy a szocialista frakcióban politizálnak majd, a többi baloldali ellenzéki pártnál ez még kérdéses.

***

ÁPRILIS 12-ÉN VÁLASZTMÁNYI ÜLÉSRE GYÜLT ÖSSZE AZ MSZP

(Majláth MÓNIKA, Kovács SZIDÓNIA)

A közel 50 felszólaló értékelte és elemezte a választások eredményeit! Mesterházy Attila miniszterelnök jelöltje az összefogásnak állítólag rámutatott arra is, hogy jobban jelen kellett volna lenni a kistelepüléseken és falvakban, és – bár az aktivisták minden tőlük telhetőt megtettek és végigjárták a körzetek minden háztartását, mégis – hiányzott a kampányból az érzelem, a „szív” és a beazonosítható élettörténet. Mesterházy állítólag azt is hozzátette, hogy a rezsicsökkentés egyértelműen hatott az embereknél, míg a baloldal által ajánlott progresszív adórendszer inkább elvitte a szavazatokat.

Úgy tudjuk, hogy az MSZP elnöke a Jobbikról is hangsúlyosan beszélt, mondván alábecsülték a szerepüket és hiba volt elhallgatni, nem vitapartnernek tekinteni őket, ráadásul azután, hogy a szélsőségesek felismerték: az emberek egy része radikális és egyszerű megoldásokra vágyik. MSZP-nek alapvető, radikális változásokra van szüksége. Mesterházy a tanácskozás után egyértelművé tette, hogy át kell alakítani a szervezetet, meg kell erősíteni a kistelepülési jelenlétüket, nyitniuk kell a civil szervezetek felé, és „alternatív nyilvánosságot” kell teremteniük, hogy mondanivalójuk mindenkihez eljusson. A pártelnök hangsúlyozta, hogy országos szintű megállapodás helyett helyi egyezségekre van szükség az önkormányzati választás előtt a demokratikus ellenzéki oldalon, ami előrevetíti, hogy a korábbi „teljes összefogás” helyett koordinált indulás várható ősszel. Az európai választás kapcsán Szanyi Tibor, a párt EP-listavezetője tartott előadást a választmányi ülésen.

***

MEGLEPETÉSEK A FIDESZ EP LISTÁJÁN

A Fidesz országos választmánya elfogadta a párt Európa Parlamenti listáját Majláth Mónika kolléganőnk csütörtöki közleménye szerint. A listát Pelczné Gáll Ildikó vezeti, aki szerint 10-12 mandátum a reális cél. Kövér László szerint az első öt helyen Pelczné Gáll Ildikó, Szájer József, Tőkés László, Deutsch Tamás, Gyürk András szerepel. Szájer József fideszes EP-képviselő – aki az elmúlt években is Brüsszelben politizált – a Fidesz országos választmányának csütörtöki ülése után tartott sajtótájékoztatón kifejtette: a lista második felében Gál Kinga, Schöpflin György és Erdős Norbert következik. Őket Vajdaság és Kárpátalja képviselői követik – akiket később neveznek meg -, majd a 11. helyen Kósa Ádám, a 12-en pedig Hölvényi György szerepel – ismertette. Szájer József azt mondta, számításaik szerint a jelenlegi fideszes EP-képviselők fele befutó helyen szerepel a névsorban, amelyet a határon túl élő magyarságot is képviselő nemzeti listának nevezett.

Pelczné Gáll Ildikó, a kormánypárt listavezetője hangsúlyozta: a jövőben is határozottan akarják képviselni a magyar érdekeket az EP-ben. Mint fogalmazott, semmilyen diktátumot nem fogadnak el az Európai Bizottságtól. A meglepetést nem is az EP listavezetője jelentette, hanem a lista harmadik tagja aki nem más, mint az erdélyi volt református püspök Tőkés László! Az erdélyben már nem közkedvelt prédikátor hogy hogyan kerül a Magyarországi listára, mikor Erdélyt és az erdélyi magyarokat a romániai EP képviselőjelöltek kellene képviseljék, nem tudjuk. Tőkés Lászlót nem  értük el! Viszont megkérdeztük az RMDSZ elnökének a véleményét!

Kelemen Hunor Romániai Magyarok Demokrata Szövetségének elnöke szerint a Fidesz európai parlamenti választási listájának harmadik helyére került Tőkés László nem a Fideszt, nem Erdélyt, hanem Tőkés Lászlót képviseli.  Leszögezte, az erdélyi magyarokat az EP-választáson az RMDSZ fogja képviselni, és figyelmeztetett: a kettős állampolgárok nem szavazhatnak a Fidesz listájára. A szövetség elnöke az Országos Önkormányzati Tanács (OÖT) és a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) találkozóját követően tartott sajtótájékoztatót.

Az MTI egyik tudósítása szerint a Fidesz EP-listáján Erdélyt Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke képviseli, akinek jelöltségéről „egyeztettek az RMDSZ-szel is”.

Kérdésünkre, miszerint történt-e egyeztetés a Fidesszel Tőkés Fidesz-listán indulása kapcsán, Kelemen elmondta, számos beszélgetést folytatott és folytat a Fidesszel, azonban az MTI híreit nem kívánja kommentálni.

Elmondta, Tőkés Fidesz-listán való indulása Tőkés és a Fidesz döntése volt.

Dr. Szanyi Tibor véleményt is kikértük mit szól a jelen helyzethez! A szocialisták listavezetője elmondta:A Fidesz listája elég zavaros szemléletre épül, tele súlytalan alakokkal, ezért nem meglepő, hogy importból is raktak hozzá egy zavaros figurát.

Kovács Szidónia

44 hozzászólás

  • Ha a Fidesz kiköltözne Erdélybe, sokkal jobban járnánk. Vihetik a fehér lovat is.

  • Inkább kérdésem lenne a cikkhez.
    Mailáth Monika hol él Kanadában és mivel foglalkozik?
    T.i. CSAK egy Mailáth újságírónőt ismerek, akit Máriának hívnak és a Magyar Krónika című internetes újságnak a szerkesztője, utolsó cikkében az itt megjelent szövegről egy szót sem olvastam.
    Más, Kanadában( a magyar választás után) MÁSNAP volt a Quebec tartománynak a választása, a győztes Liberális párt 44% szavazatot kapott és kikiáltották 2/3-os győzelmnek! Másik 4 párt szavazatai ellen.
    Mellesleg, a fenti szavazáson, a választásraa érdemesekből, csak 60% vett részt!
    Ebben a blogban olvastam, hogy a magyar választáson sokan nem vettek részt egyáltalán. T.i. Bartus, az Amerikai Népszava internetes újság főszerkesztője javasolta, hogy bojkott alá vegyék az emberek az idei választást. Ezt is tették sokan.
    És megvan az eredménye.

  • Kerekes Izabella

    Tisztelt Figyelő, Budapesten él a Szidónia is és a Mónika is! Tudósításokat küldenek! Tisztelettel K.I

  • Majlath M. Monika

    Tisztelettel mondom, hogy nem Kanadaban elek! Budapesten elek es epp a nemzetkozi sajtotajekoztatot irom tobbek kozott az Onok szamara is! A Nepszava szerkesztoje rokonom, szeretettel udvozlom innen! Az irasom resze a Szidonia osszefoglalojanak! Ez igy is lesz egyelore a valasztasokig es remeljuk, hogy majd utana is! Tisztelettel maradok Majlath M.

  • Köszönöm válaszát! Valószinű ez a mondata zavart meg:
    Majláth Mónika pedig Kanadából kísérte végig a fejleményeket!
    Hogyan kisérte az illető a fejleményeket Kanadából, ha otthon él?
    Ami meg az EU parlamenti választást illeti, megértem, hogy aggódik a Fidesz országos választási győzelme miatt, de én nem tenném a helyében!
    Van még néhány MSZP-s képviselő is aki pártja jelőlése alapján bejut oda és tovább ronthatja a haza hírnevét. Pl.Mint most Magyar Bálint is tette.

  • Kedves Szidónia,
    összeállítása erősen népszavás izű. Az első futólagos átolvasás után azt lehet hinni, hogy a választás legfőbb vesztese a Fidesz-KDNP… A számokkal is csinjábban kellene bánni: A hazai szavazókat véve csak figyelembe az a bizonyos 700.000, (majd később 650.000)-es csunya csökkenés pontosan kivonogatva 564.000. (Nem kevés, de ennyi! Egyébként anyósomék is inkább itthon fájlalták a lábukat a nagy elbizakodottságukban…). Ami meg a Kunhalmi Ágnest meg a 133-at illeti: Miért terjeszti a tévhitet, hogy azon múlt a 2/3 ! Itthon minden érettségizett ember tudja, hogy ha Kunhalmi győz, akkor a Kormányváltók egy listás helyet elvesztettek volna, ami a FIDESZ-hez (Király Nórához) kerül. S még valami: emlékeznie kell, hogy Horn Gyula a szavazatok hány százalékával került többségbe 1994-ben… Ez van!

  • Sajnálom, hogy még egy sajtós is baloldali tömörülésről beszél! DEMOKRATIKUS OLDAL!!!
    Olyan komoly csalás ment hosszú időn keresztül, hogy a fidesz eredményét illegitimmé teszi!
    Ha valaki olyan erkölcsi törpe, hogy a csalás eredményét örömmel fogadja el, az csak a saját intellektuális fejlődéséről ismeri l, hogy pelusos korában megrekedt! Na nem a székre gondoltam, hanem mentálisan!

  • Másutt már elmondtam, most megismételem (s figyelmébe ajánlom a cikkírónak, nyitottabb szemmel járjon, s forgassa a fejét…):
    – a választás előtt kormányváltásra készültek az ellenzék vezetői, a választási rendszer ismeretében (még az alkotmányozó 2/3 is elhangzott MA részéről… mutatja politikai realitás érzéküket)
    – a választók 2/3-a (abszolút értékben) nem kért a baloldalból (de ez igaz az összes szavazatra jogosultra, lévén ez egy „óriási méretü minta közvélemény kutatásra”)
    – a nem „igazi exit-poll” szépen jósolta az eredményt
    – egyéni győzelmet a baloldali párt(ok) gyakorlatilag csak Budapesten tudtak felmutatni
    – ez a választási rendszer egy jó kompromisszum az egyéni és listás választás között (lásd GBR…).
    – az LMP eredményeit Bp-nek köszönheti, ezért mandátum száma reális – hiszen országos a parlament (méltánytalan lenne rá eröltetni egy pesti törpe pártot jobban egy országra – majd ha el tudja fogadtatni magát országosan lesz több képviselője)
    – a választók megértették, melyik az a középutas párt, amelyik országsan tudja, merre van az előre (FIDESz-KDNP)
    – a választók azt is megértették a baloldal nem alternativa most (ismerve 8 évi „munkájukat”, személyiségeiket)
    – a ronwerberi gyűlöletkampány nem hozhatott jobb eredményt a hiteltelen baloldalnak(ki is rakták)
    – a totálisan devalválódott Gyurcsány több kárt okozott, mint hasznot (ezt MA tudta előre, de bezsarolta magát a konglomerátumba, ugyan úgy, ahogy anno megpuccsolta D-209 Megyót)
    – Szanyi igazi kocsmai hőzöngő, megélhetési politikus (a lumpen proletáriátusnak való), stílusa olyan messze van az európai kúltúrkörtől, mint Makó Jeruzsálemtől
    – a négy év alatt totálisan rossz taktikával működött az „álbaloldal” (eus feljelentgetések…, hőzöngések)

    Azt jól látja a szerző, csak a hatalomvágy mozgatta a baloldalt, nem a tenni akarás.

  • Ha van egyetlen dolog ami meglepett, az az, hogy a Fidesz 7OO OOO szavazatot vesztett. A taktikája mindig is az volt, hogy izgalmi állapotban tartani a kemény fideszes magot és távol tartani, apátiába és reménytelenségbe süllyeszteni az ellenszavazókat, sugallni az úgyis mindegy itt semminek sincs értelme hangulatot amíg ki nem váltják a teljes depressziót belőlük. Depressziós ember köztudottan csökkent döntés és cselekvő képességű.

    Én beszéltem sok Fidesz szavazóval, de azok mind el is mentek szavazni a Fideszre. Olyan volt fideszes szavazóval aki 4 évvel ezelőtt a Fideszre szavazott de most másra vagy el sem ment, nem sikerült beszélnem.

    Pedig nagyon érdekelne hogyan gondolkoznak és éreznek azok a volt fideszes szavazók akiknek a szavazatait idén elvesztette a Fidesz. Annyira fanatizáltnak ismertem meg őket, hogy el sem tudtam képzelni, hogy a Fidesz szavazatot veszíthet. Vajon miért nem mentek a bálványukra szavazni?
    Vagy talán már kivándoroltak, vagy nem is élnek, belepusztultak a nyomorba?
    Mint az a szerencsétlen csont és bőr idős néni aki kezet csókolt mister csücsöriszájúnak?

    http://m.cdn.blog.hu/na/napizeje/image/b%20OV%20kezcsok%202.jpg

    Szívfájdító jelenet, ilyen szegényen élni, hogy fillérekért már ilyesmire kényszerül. Vagy még azt sem kapott csak ígéretet vagy egy zsömlét? Él még ez a szegény fáradt sovány öreg néni??
    Tud még menni szavazni az ő Fideszére?

    Szóval engem annak a 700 000 nek a véleménye és indítéka érdekelne.

  • Parlamenti életképek :

  • Valóban , ennek a választásnak a legnagyobb vesztese az a másik párt.
    Csak még nem tud róla !
    ‘Gyanis 600 000 emberrel kevesebben szavaztak rájuk mint négy éve.
    Csak a határontúli svindli-szavazatokkal ( 95 % … ez azért északkóreai arány nemde ? ) illetve a több mint különös választási törvényeikkel tudták összegründolni a háromnegyedüket, mindössze 43 százalékkal .
    A folyamat -vélhetőleg- folytatódni fog , érdekes lesz amikor majd pl. 15-20 % révén szerzik meg a kétharmadot.

  • A fidesz ER-listáján is látszik, hogy kilóra kiket vettek meg! Kilóg a szög a zsákból!
    Az én javaslatom az lenne, hogy az MSZP befutó helyen adjon át egy helyet a külföldi magyarok képviselőjének, Az RMDSZ-nek ajánlják fel, hogy valakit delegáljanak!
    Az erdélyiek utálják Tőkést és az MPP-t, ezzel lett elcseszerintve annak idején a parlamenti választásunk is, hogy mégis a fides kibulizta a szavazataik 95,5%-át, a jobbik pedik vagy 4%-ot!!!! Ez a csalástól, választási visszaéléstől függetlenül is egyértelműen mutatja, hogy a közpénzeinkből elsikkasztva, milyen propagandát folytattak ellenünk! (És ugyan ezt világszerte megtették sikeresen!)

    Ha őszinte vagyok, akkor le kell írnom csalódottságomat.

    Azt hiszem, hogy az elmúlt évek alatti írásaim, figyelmeztetéseim nekem jöttek be rendre. Amiket a demokratikus oldal vezetői mondtak, azok pedig nemigazán. (Nyilván tudom, hogy kifelé optimistán kell nyilatkozni, hogy a választóknak reményt adjanak, de ….)
    A kampánnyal és a választások eredményével kapcs, uez a helyzet. Előre megmondtam, hogy annyira elcsalták a választásokat legalább 10 különböző módon, hogy annyira tudnak nyerni, amennyire akarnak! Azt is megmondtam, hogy Erdélyben, Ukrajnában, Az 56-osokkal vigyázni kell, ott is kampányolásunk szükséges, mert totális bukta lesz onnan is. Nem látnok vagyok, csak racionális. Bauer Tamás azt mondta az RMDSZ-es megkeresési javaslatomra, a kinti propagandára, hogy ne aggódjak, már folyamatban van. (Ezt inkább nem kommentálom utólag. Akkor elhittem, és nem is tettem ennek érdekében semmit se.)
    Az a baj, hogy nem hajlandóak elfogadni, hogy ezekkel a klasszikus módszerekkel nem lehet a fidesz ellen eredményesen küzdeni! Olyanok vagyunk, mint a szegényparasztok, akik kézi erővel szántanak, magukat fogják be az eke elé, amíg a Simicska-orbán diktatúra – a közpénzeinket elsikkasztva- a legmodernebb traktorral száguld el mellettünk, amivel egy pillanat alatt felszánt, mögötte a boronával egyben boronál is, és ha akarná, akkor a vetőgépet is egyben utána köthetné , majd a simítót.
    Vagy ha az agrárpéldám kevésbé érthető, akkor orbánék egy modern fénymásolót kitolnak a sok közül a raktárból, és azon nyomják a másolást, amíg mi beülünk a szerzetesek padsorába, és gregoriánokat énekelve kézzel másolunk!
    Nem értitek meg, hogy kiröhögnek minket, mert más dimenzióban mozognak! Ha kevés egy fénymásoló, akkor füttyentenek egyet, és az egyik aktivistájuk kitol mégegyet, majd megkérdezi, hogy a többi sorban levőket is kell-e?!
    Az az igazság, hogy bármennyire nekünk van erkölcsileg igazunk, szervezéstechnikailag messze hatékonyabbak! Velük is csak az a bajom, hogy ezt nem jószándékúan hasznosítják, hanem arra, hogy a közös erőforrásainkat szétlopják!!!!

  • Az Orbán fizikailag és mentálisan is rohamosan gyengül. Azt nem tudom, hogy magától, vagy besegítenek neki, de ha nem tudják formába tartani a kedves vezetőt annak gondolom az első jele az lesz, hogy már nem arra szólítanak fel, hogy imádkozzanak Orbánért, hanem, hogy a Fideszért.Gondolom az Orbán image-et átviszik Fidesz image-é. Gyorsan átvinni az emberek figyelmét.

    Ahogy elnézem egyre roskatagabb állapotát ez hamarosan bekövetkezik. Már csak a legnagyobb erőfeszítéssel tudja fenntartani az éles, agresszív, sipító, parancsoló, fejhangját amely fiatal kora óta sikereinek egyik alappillére. A büszke, rátarti, önérzetes, tisztességes, feddhetetlen szabadságharcos testtartást még valahogy hozza amíg lépegetni nem kezd amikor is a pocakos primitív kisember járása azt is lerombolja. De általában ha próbálkozik is más csak rövidebb max. 20 percig tudja hozni a formáját azt is elég gyenge minőségben. Most is szabadságra sietett, gondolom már orrán száján bekötve az infúzió. Hacsak nem az alkohol vagy drog elvonón van. De nem hiszem inkább újra élesztik.

    Fogy a tartalék, és egyre éhesebbek a harapós kutyái, nincs más választása, mint megtizedelni híveit. Ez elég nehéz lesz mert most nem kézcsókolgató idős nénikkel lesz dolga házon belül.

    Most összekaparta a kétharmadot, de kérdés házon belül meddig lesz meg a kétharmada.

  • richard: ami pedig a médiakutyáit illeti – hiszen már fotózni se lehet akárkinek – azért akad egy cseppnyi hozzáadott érték:

  • A csalásaiknak megfelelően illegitim 2/3-adjuk lesz a parlamentben.
    Jelezném, hogy súlyos tévedés volt azt hinni és elfogadni, hogy a külhoniak csak 1 mandátumról döntenek, és az semmit sem jelent.
    Nos az most 2/3-ot jelent. És azt is, hogy a 2018-as választások is el lettek bukva!!!
    A 2/3-dal játszva, a választási törvényt továbbra is az akkori igényeiknek megfelelően fogják átírni! Olyanok vagyunk, mint az a balfék szamár, aminek a hátán utazó egy répát lógat az orra elé. A szamár megy előre a potyautasa igénye szerint abban bízva, hogy mindjárt odaér, megeheti, pedig nem!!!
    Ezen a szerencsétlen barmon mi is röhögünk, pedig most a mi orrunk előtt lóbálgatja diktátorbán a sárgarépát.
    És mi, birkamódon követjük a játékát, és nyavalygunk, meg abban bízunk, hogy 2018, majd 2022, majd 2050, ahelyett, hogy megállnánk, levetnénk a rajtunk, belőlünk élősködő potyautast.
    Normális esetben ilyenkor egy állatnak is több esze van, mint nekünk, mert leveti a hátáról, megtaposva darabokra töri a gerincét, szilánkosra a többi csontját és még ha van szarva, akkor fel is koncolja!!!

  • A jobbikos bejátszást elnézve az egyetlen reális megoldásnak azt találnám, ha pépesre verve kerülne elő ez a fenyegetőző.

    Rettegjen az ATV-s riporter???!

    Bármennyire a társadalmunk salakjai a köztv, hírtv, echo és barátai, de soha sem gondoltam, hogy rettegniük kéne.
    Az ilyen uszítások vezetnek el a polgárháborúhoz.
    Az ilyen férgeket az állatvilágból is hamar kiszelektálják!

  • e-migráns:
    „Csáky Pál – politikus-közíró / a Magyar Közösség Pártja Országos Elnökségének tagja / az MKP korábbi elnöke (2007-2010) / Volt miniszterelnök-helyettes (1998-2006) – blogjában egy tegnap feltett bejegyzésében arról kesereg, hogy „Lesz egyáltalán felvidéki magyar képviselet az EP-ben?”
    Nos ez egy nagyon jó kérdés, de nem azért – s főleg nem azért -, amit a tipikus arrogáns határon-túli tempó szerinti igazságtalanság-sirámjában a tipikus határon-túli magyar politikus összehord. Mondókája lényege, hogy felháborító, hogy nem mindenki látja be, hogy ő és csak ő alkalmas az adott közösség kizárólagos képviseletére (hol is hallhatunk mi ilyeneket?).
    Nos a dolgot úgy érzem ki kell vennem ebből a szűkített keretből és összességében vizsgálni. Hangsúlyoznom kell, hogy a szlovákiai csak példa, igaz a helyi törvények okán élesebb példa, nagy mértékben igazak a megállapításaim az un. határon-túliak egészére is. Pontosabban, értelemszerűen az EU-s országok business állampolgáraira.
    Kezdjük azzal, hogy eleve ezek a szavazok az átlagos EU-s polgárokkal szemben, akiknek egyetlen szavazatuk van, ők kettővel rendelkeznek. Enyhén szólva is furának tartom, hogy az az EU, mely adott esetben határozottan intézkedik az uborka görbülete kérdésében, miért is tűri ezt a durva egyenlőtlenséget!
    Az új állampárt élén az újra2/3istennel azonban még erre is rátesz egy lapáttal, élve és visszaélve az ártunk és qurmányunk által rittyentett, illetve ebben az estben csak átértelmezett törvények adta lehetőségekkel az ország – érted Waze Magyarország – képviseltére kapott mandátumlehetőségek közül más államok polgárait (értsd ott is szavazó és választható polgárait) vettek fel a listájukra:

    1.Pelczné Gáll Ildikó
    2. Szájer József
    3. Tőkés László
    4. Deutsch Tamás
    5. Gyürk András
    6. Gál Kinga
    7. Schöpflin György
    8. Erdős Norbert
    9. Kárpátalja – név még nincs
    10. Vajdaság – név még nincs
    11. Kósa Ádám
    12. Hölvényi György
    13. Dömötör Csaba
    14. Hidvégi Balázs
    15. Tóth Edina
    16. Rákossy Balázs
    17. Csóti György
    18. Szemerkényi Réka
    19. Király Nóra
    20. Pálffy István
    21. Felvidék – név még nincs

    Ami a listavezető liba szerint legalább 3, de ami biztos, hogy Tőkés mindenképp a magyar kvótát fogyasztja, ahogy az is biztosnak látszik – hiába dajkálgatják, annyit nem tudják „dajkálni” Pálffi-cica pártkatonái a szavazatokat – a felvidéknek nem lesz innen is képviselője!”

  • Ille István

    Köszönet a videóért. Nem ismertem. Igen, várhatóan durvulni fog a helyzet.

  • e-migráns: és ennek a mentalitásnak adott több, mint 2 millió ember szavazatot!
    ép eszűek lettek volna? kétlem!

  • Ille István
    2014 április 16
    6:08 de. Mi a ménkűből gondoljátok, hogy a magyarok nem értenek ezekkel egyet? Miből gondoljátok azt, hogy a magyarok nagy része nem nézné szó nélkül a jobbik ámokfutását?
    Miből gondoljátok, hogy a magyarok titokban(?) nem örülnének a kellemetlen polgároktól való megszabadulástól?
    Négy év után ezeknek a figuráknak a szavazói 20 százalék.
    Régen a Kék Fényben szimpatikusabb arcok voltak. Ne ringassátok magatokat abba a tévhitbe, hogy nem tudják mit csinálnak. Sok ember örülne ha reggel felébredve azt látná, hogy a jobbik elérte célját. Bármi áron.

  • Elképesztő, hogy ilyenné lett a magyar közélet mint amit ez a videó példáz. Ezt a szarházi náci köcsögöt fel kellene vágni tokától bogáig és abból tanulnának! Igaza van emigránsnak, ez fog elvezetni ahhoz amit senki nem kíván de ezekkel így vagy úgy de muszáj lesz leszámolni!

  • Ajanlom mindenki figyelmebe 🙂

  • …És egyáltalán ! Mi az, hogy kétharmad ??!!!
    Amikor huszonöt évvel ez előtt a Köztársaságra szavaztunk, a franc se gondolta, hogy ilyen kurfli éült be a rendszerbe, miszerint a . m e g j e l e n t . szavazók egy állítólagos többsége is elegendő ahhoz, hogy az általuk megválasztott parlamenti „többség” abszolut – bármire, bármilyen mértékű – totális hatalmat gyakorolhat egy állítólagos kisebbség fölött…
    Mert mi más lehet egy olyan hatalom, mint totális, amely szótöbbségi alapon eltörli a ’89-es alkotmányt és helyébe a saját (mindössze kb. 280 ember) tákolmányát helyezi a jogrendszer élére ?
    Ez minden csak nem demokrácia !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • Dubois
    A parlamenti nyitó ülésen kire/mire fognak felesküdni az újdonsült honatyák/honanyák ? A „’89-es alkotmányra” vagy arra a „tákolmányra”, ami úgy kezdődik, hogy „Isten áldd meg a magyart!” Kérdés: Terveznek-e a kormányváltó képviselők valamiféle engedetlenségi mozgalmat (ülősztrájk, óriás molinók lebegtetése, mandátumokról való lemondás…) ? Erről igen gyorsan kellene egy egységes álláspont !!! Várom megtisztelő válaszát! -i.b-

  • Dubois, pedig ez a demokrácia. A megválasztott képviselők SZÁMA dönti el a többséget a parlamentekben. Kanadában, Angliában és általában eféle parlamenti rendszerben.
    Tetszik, nem teszik, ez így működik!

  • figyelő: ami nem demokrácia, az a mód, ahogyan elérik a többséget. úgy vélem, dubois erre célzott.
    egy szó, mint száz, kétszázegynéhányezer szavazattal több jött össze az ellenzéknek -amibe a jobbik is beleértendő – mint a kormánypártnak.
    azért ebből 2/3-os többséget csinálni több, mint érdekes. én semmi képpen nem nevezném demokráciának, már az szó eredeti jelentése okán sem.
    mind1, ez legyen az én bajom. túl fogom élni.

  • Ille, ismétlem: A KÉPVISELŐK SZÁMA dönti el a kétharmnadot, nem a szavazók száma.

  • figyelő: ismétlem, a képviselők számát pedig a választási matekjátszma dönti el. szóljon, ha valamit nem ért.

  • Kerekes Izabella

    Tudják ez mi? Nem merjük leírni? Ez nem más, mint DIKTATÚRA!

  • Nehezen képzelhető el, hogy egyes képviselőket mathek játszmával választott a magyar polgár. Tetszett e a fizimiskája, vagy nem? Egyetért azzal amit képvisel vagy nem?
    Ezért és így választanak az emberek a nagy világban.

  • kerekes izabella: nos, nem az, csak irányított demokrácia.

  • figyelő: most komolyan nem érti, hogy mi is a fideszes matek a szavazatokkal, ami nem a pórok játszmája?
    különben sem értem, miért is görcsöl itt egy olyan dolog felett, ami magát még tangenciálisan sem érinti?
    ne jöjjön nekem az igazságérzetével! fogalma sincs orbánék alattomosságáról, de hevesen lengeti a zászlót! egy a zászló, mi?
    az egész választási rendszert – már említettem – nem a fideszre szabták, hanem az ellenzékre. 8 évük volt, hogy felmérjék a terepet, átrajzolják a körzeteket és átszabják a töredékszavazatok átrendelését.
    amúgy, maga szerint a buta pór fizimiska szerint szavaz? tudja-e, hogy mit is képvisel az az egyébként disznótokájú, pöffeszkedő majom, akinek a képét minden villanypóznán ott látja?
    ugyan, kérem!
    mi is volt drága nemzetmentő testvérünk programja? folytatjuk! mit is?

  • Kerekes Izabella

    Az, hogy a 2/3 kormány reggel benyújt egy törvénytervezetet, délben már ugyanez a törvény ki van hirdetve, azért az nem kóser törvényhozás! Az EBESZ aki a választások megfigyeléséért felelős, mit is mond? Nem volt egyforma esély—-tehát ha én játszok Önnel egy játékot, de nem egyforma esélyekkel indulunk nem más mint ——csalás!Igaz? Orbán Viktor nem más mint egy diktátor!

  • Kedves Szidónia és MM !
    Dicséretes, hogy dr.Szanyi Tibor kampányát felvállalták itt a KMH-n. Ez még akkor is dícséretes, hanem valami profi nivón csinálják… Tibor egy kimondottan jó fej, külkeres koromban valaha még közvetett kapcsolatom is volt vele. Szinte egyetlen értelmes sármos egyéniség, aki megmaradt a baloldali nagyok közül. (Óvakodnék pl. attól, hogy a kommentelőket a youtube-ra irányítsam, ahol Szanyi kapitány a legkülönbözőbb szitukban szerepel…) Egyébként kár az egész kampányért, milliárdokért, az eredmény boritékolható:
    Fidesz 11, Jobbik 5, Kormányváltó pártok összesen 4, LMP 1.
    Üdvözlettel, i.b.

  • Iván: Tudja hány nagyivó fordította a világ kerekét a jó irányba már? Olyan képet is tud amin komondort vásárol?
    A kampányért tényleg kár. Minél több jobboldali kerül be az Európa Parlamentbe annál jobban lejáratjuk magunkat. Deutsch Tomika politikai életünk fénylő csillaga? Vagy a jezsuita szerzetesnek öltözött kopasz úr, esetleg Tőkés? Neeee mááááár! Morvaival kiegészítve a Parlament kigúnyolása.
    Már csak a kedves arcú Zagyva vagy Novák (szép magyar név) hiányzik és vihetjük az ásd el magad felszerelést. Mert tisztelni SENKI nem fogja hazánkat.
    Hiszen ha ezek a képviselők milyenek a többiek?

  • llanfair
    2014 április 17
    7:57 de.
    Gondolom, Neked nagyon tetszik at EU parlamentben, Daniel Cohn-Bendit! Pedophil és anarchista múltja nagyon szimpatikus!

  • Figyelő: Nem pedofil és ezt nagyon jól tudod. De jól hangzik. A múltja jelen pillanatban nem érdekel. Amit most csinál az jó. De megint azzal érvelsz, hogy a másik se jó. Ezzel nem véded meg kedvenceidet. Sőt! A te kedvenceidnek se a múltja se a jelene nincs rendben. Ez így pedig az ország jövőjébe kerül. Mert a saját jövőjüket elrendezték. Ahhoz értenek.

  • Ne álltalánosits! Nagyon jól tudom, hogy Ő ki. Sajnos a francia eseményekről tisztában vagyok, élek olyan régen idekint.
    Engem viszont érdekel mindenki múltja, mert tudom kivel állok szemben.
    Nem érvelek semmivel. Szidtad a magyar EU delegátust megkérdeztem, hogy az emlietett úr biztos szimpatikusabb.

    Azt nem teszem hozzá kire és mire jellemző!

  • Figyelő: Megint kikerülted a választ. Akkor ezek szerint a magyar delegáció így jó ahogy van? A magyar keresztényeknek nem is lehet jobb képviselőjük mint Deutsch Tamás? De tényleg ne röhögtess! Neked minden tökéletes amit a Fidesz csinál? Miért nem vagy már otthon? Zagyva, Novák és Morvai a tisztességes emberek mintaképei? Ha nem sértene téged az, hogy ezek képviselnek téged akkor csak sajnálni tudlak. Hol van az a hatalmas kritikai érzéked? Jobboldalon vakfolt van?
    Ezek nem szidalom hanem valóság. Sajnos Én nem vagyok hajlandó azonosulni velük. Pont.
    Daniel Cohn-Bendit két nagy hibával rendelkezik.
    Zsidó és kritizálni merte (joggal)isteneteket. Két halálos bűn a jobboldalon.

  • Figyelő
    2014 április 16
    11:23 de.
    Úgyvan!! Ezért gusztustalan és hazug kedvenc Vityenkád amikor azt mondja: ” az ország kétharmada erre adott felhatalmazást”…

  • falusi: orbán nem hazug, csak a jogi egyetemen gyenge volt a matematika oktatás. igaz, ez a 2/3 dolog ált. isk. számtan, de az se megy neki.

  • Judith Kopácsi

    Engem főleg az zavar, amikor azt olvasom O.V-ról, hogy „Oxfordi végzettséggel rendelkezik”. Csak csöndben jegyzeném meg, hogy az úgy volt, hogy Soros úr pénzén, valóban elment Oxfordba, ahol még egy szemesztert sem űlt végig, mert közbejöttek az 1990-es MO-i események, és a fickó lóhalálában otthagyott csapot-papot, no meg Oxfordot, hogy idejében megérkezhessen a Mo-i választásokra. Szóval nem végzett Oxfordban semmit, legjobb esetben is csak azt lehetne állitani róla, hogy „látta Oxfordot, és lehet, hogy elfogyasztott egy-egy korsó sőrt egy helybéli kocsmában.”

  • Hát, ami azt illeti, kicsit jobban nézz utána, kedves Judith!
    Lehet, hogy csak egy évet végzett, de csodálnám, mert ahhoz képest, az oxfordi angolt jól megtanulta.
    Bár a Feri tudna így angolul beszélni!