Hol a diákság mostanában?

2014 április 16 10:10 du.5 hozzászólás

A választások után érthető sokak csalódása. Kortól és nemtől, nemektől és igenektől függetlenül. Az is teljesen rendben van, hogy a csalódottság gödrében köldöknézve elkezdődik a kiútkeresés. Természetes emberi reakció. Ahogy a mentségkeresés is.

Mely utóbbinak jól begyakorolt formája az önfelmentő bűnös-keresés. Ugyanis a mentségek közül az a legkézenfekvőbb, ha mindent más szúrt el. Ez a reakció az, ami Prinz Dániel írása nyomán az elsők közt juthat eszünkbe. A szerzőt a HVG-n a „tavalyelőtti diáktüntetések egyik résztvevőjeként” aposztrofálják. Joggal. De rögtön felidézve az akkori diákmegmozdulások hangulatát és gyakorlatát is. Azt a hangulatot, amelynek egyik legjelentősebb momentuma a változtatni akarás volt. Leginkább azon, hogy ne a diákság feje fölött hozzanak döntéseket. A spontánnak ható szerveződés hátterében hamarosan fölsejlettek a különböző új és kevésbé új szervezetek, megjelentek hangadók, és kevésbé hangadók. Ahogy lenni szokott. Szó nincs arról, hogy ez gond lenne. Már egy óvodai csoportban is megfigyelhető a spontán vezető megjelenése. Csak akkor még legfeljebb a spenót elutasításáról szól a tiltakozás. Ami idővel továbbfejlődik. Mármint később, felnőttebb korban.

Ami persze nem jelenti azt, hogy nem esik jól már az oviban is, ha a tiltakozást csak be kell jelenteni, és jön a kedves anyuka vagy apuka. Megmagyarázni, hogy a gyerek tulajdonképpen szereti a spenótot, és pusztán az óvó néni iránti szeretet jele a képébe köpött zöld maszat. Ám még jobb, ha ír egy igazolást a gyerek genetikus spenótutálatáról. De végeredményben mindenképpen kimentve a felelősség és a spenótevés kötelezettsége alól. Később ez is továbbfejlődik. Apuka legfeljebb elkíséri a csemetét a diáktüntetésre, de a felelősség már egyre inkább a diáké. Ezt úgy hívják, hogy a gyereknek föl kell nőni a feladathoz, amit vállal. Ha erre nem képes, akkor a szülő felelőssége, hogy ráébressze fiát/lányát saját korlátaira, a duzzogó másra mutogatás értelmetlen voltára. Ahogy teljesen értelmetlen Prinz Dániel mutogatása is a „ballib” oldalra. Még akkor is, ha feltételezem: tudja mi a baloldaliság, és tudja, mi a liberalizmus. Amivel máris beljebb van, mint sok körbemutogató az interneten.

Azt sem vitatom el tőle, hogy a véleménye szabad, miszerint a „ballib oldal szakértelme nem legendás, hanem legenda”. Ami akár dicséretnek is felfogható. Azt jelenti ugyanis, hogy a szerző, bár meghaladottnak tekinti, de elismeri az ellenzéki szakértelmet. Ezt követően persze az írásában jól követhetően kellene kidomborodnia annak, hogy mennyiben tekinti meghaladottnak, és mi az a személyes, hozzáadott érték, aminek alapján szebbet, jobbat mutat fel. Ehelyett olyan trivialitások sorjáznak, hogy: „vannak Magyarországon olyan helyek, ahol egyáltalán, de tényleg egyáltalán nincsen munka”. Vagy például az, hogy az „ország oktatási rendszere teljesen képtelen az otthonról hozott hátrányok bárminemű kompenzálására, a felsőoktatásunk bűn rossz és a túlnyomó többség számára elérhetetlen”. Egyik megállapítás sem olyan, amelynek megtételével ne lehetne akár egy hordóról is eredményesen szónokolni. Amellett ismertek. Kinyilvánításukhoz nem igazán szükséges nagy bátorság vagy felelősségtudat.

Az írást lezáró költői kérdés pedig kifejezetten aggasztó. Imígyen hangzik: „Mi lenne, ha megengednék nekünk, hogy a saját, értelmes csatáinkat nyerjük meg?” Nem is annyira aggasztó, hanem siralmas. Már csak azért is, mert annak idején, a diáktüntetések környékén, a diákság egyik nagy kívánsága volt, hogy a politikai pártok hagyják őket békén. Ezt követően azon polemizálni, hogy nem hagyták őket megvívni a saját csatáikat, és erről az ellenzéki ballib politikusok tehetnek, butaság. Alighanem egészen másról van szó. Rájöttek sokan, hogy vonulgatni tök jó buli, de alapvetően nem vezet sehova. Akkor semmiképpen sem, ha a követelések inkonzisztensek, ha jobbára csak elutasításról szólnak, ha képtelenek a politikai pályán kiállni értük. Márpedig egységes diákmozgalomról nem igazán beszélhettünk. Amit a hatalom kihasznált, és lassan, de biztosan fel is szalámizta a diákságot. Ami ellen lehet, hogy védelmet nyújthatott volna egy ellenzéki egységfrontba való betagozódás. Ám való igaz, olyan sem volt. Amitől persze még megvívhatták volna a saját csatáikat. Illetve nem. Pont emiatt is állt nekik a zászló, hogy megvívják a saját csatáikat.

Nem engedték? Na és? Ha komolyan vesszük, akkor megjelenik képzeletünkben Petőfi Sándor, amint engedélyt kér a Nemzeti dal megírására. A valóságban erről szó nem volt annak idején. Igaz, Petőfiék nem azon polemizálgattak, hogy azok a fránya öregek miért is nem cseréltek rajtuk időben pelust. Persze a diáktüntetések egykori résztvevője a nagy mutogatásban is adós marad a nagy válasszal. Arra a kérdésre például, hogy hol vannak most a diákok? Hol vannak a vezetőik? Ha annyira csalódottak a helyzetben, miért nem szerveznek most diáktüntetést? Rendben van, hogy szerintük mindenki öreg és gyepesedett agyú, aki elmúlt harmincöt. Az ellenzék pedig sík hülye. De akkor a mutogatás és a felelőskeresés helyett miért nem tesznek valamit? El kell engedni kérem a csocsó botjait, le kell tenni a biliárddákót, kihörpinteni a poharakat, és lépni. Nem lelépni az előre gondolkodás és a cselekvés felelőssége elől. Nem anyuékat kell hívni toporzékolva, hogy az a csúnya Gyurcsány bácsi rossz spenótot főzött. Ki kell menni a rétre. Friss leveleket kell gyűjteni, és odaállni a tűzhely mellé.

Lehet, hogy elsőre leég, másodszorra elsózódik, harmadszorra a szája ég meg a kóstolónak. De ez benne van a pakliban. Aki úgy gondolja, hogy enélkül megúszhatja, az ne kritizálja a más főztjét. Akkor sem, egyszer, valamikor, már majdnem legendává vált egy majdnem permanens és majdnem eredményes tüntetésen.

Andrew_s

5 hozzászólás

  • ” A választások után érthető sokak csalódása.”

    De kinek köszönhetik a csalódást. Nem tudom mindenki jól felfogta-e de ez a választás egy rendkívül kritikus választás volt az ország életében.

    Ismerve a magyarok cseppet sem racionális gondolkodásmódját ami kiszámíthatatlanná teszi őket, – tudva, hogy döntéseik indulaton és hangulati elemeken alapulnak- a Fidesz egyértelmű érdekeit szolgáló bojkottra való felhívásokat remek időzítéssel közvetlen a választások előtti időszakban erősítették fel a lehető legfélrevezetőbb és agresszívabb módon. Hitegetések és ámítások közepette, a szónokok a saját erkölcsi és érzelmi indíttatásaikat etalonként az emberekre, az olvasókra kényszerítve, a Fideszt felszínesen de gyakorlatban haszontalan üres fikázásokkal babrálgatva, közben az összefogást és bármilyen ellenzéket komolyan össztűz alá véve egyszerűen távoltartották az embereket az szavazóurnáktól.

    Természetesen, a szavazóké is a felelősség de azoké is akik ezt az aljas álnok dolgot kieszelték és kivitelezték.

    De kire szavazhattak volna. azok akik a bojkottra szólítottak fel, Fideszt érő ártalmatlan idealista fikázáson kívül semmit nem nyújtottak , de azt lényeges dolgot sikeresen elfeledtették a szavazókkal, hogy a a totális változások nem jönnek egyik pillanatról a másikra. Az idealista egyűgyű fikázással elfeledtették, hogy nincs ideális változás, az is nagy eredmény, ha fellépünk az első lépcsőfokra, nem tudunk felugrani az ötödik emeletre csak úgy.

    Először mindenkinek el kellett volna menni szavazni, hiszen látható volt, hogy a valós bojkott kivitelezhetetlen, de még ha az ellenzéki pártok ki is viteleznék, a jogi és társadalmi következményeket, beleértve Orbán veszélyes reakcióit, képtelenek lennének kezelni. Tehát menni kellett volna és megérteni, hogy a jelenlegi hatalmat láthatólag csak erőszakos úton lehet lebontani, vagy, és ez lett volna a reálisabb verzió, változásokat előidézni a hatalmi struktúrában és azt folyamatosan békésebb úton erodálni.

    nem tudom egyesek mit képzeltek a jelenlegi helyzetben. mire vártak egy ideális szuper emberi kormányzatra aki egyből helyreállítja az alkotmányt és mindent rendbe tesz??

    Mi ez az idealizmus? Már az is eredmény ha elkezdődik valami ellen folyamat.

    Mekkora erővel vádolták az MSZP-t az Összefogást, tőlük várták, hogy szétverje a Fideszt miközben változatlanul Orbánnak adták a hatalmat 2/3 al.

    Adták a távolmaradásukkal még olyan kedvező esetben is amikor már 700 000 vér-fideszes is elpártolt a bálványától. Most igen, lehet csalódottnak lenni. kicsit késő.

  • Hol a diákság mostanában ? Lehet, hogy helytelen, de az iskolapadokban és előadásokon az Aud. Max.-ban…

  • Bizony nagyon sokan csalodtunk,bár boritékolni lehetett (én boritékoltam is a Fidesz gyözelmét).Sajnos ilyen megélhetési politikusokbol álló baloldali ellenzékkel nem lehet választást nyerni.Gyurcsány F.rosszul tette,hogy csatlakozott ehhez a pipogya társasdsághoz.A környezetemet ismerve a baloldali szavazatok tulnyomó töbségér a D.K.kapta.Kevesebben maradtak volna távol a választástól,ha Gyurcsány F. a DK-val egyedül indul.

  • A diákság vizsgákra készül és nincs ideje MOST a baloldali zavargásokra. Arról nem is beszélve, hogy veszett kapa nyele lenne!

  • Figyelő, a diákságtól senki nem azt várja, hogy baloldalian zavarogjon. Ilyesmit a jobboldali, Orbán által támogatott fasiszta focista ifjak szoktak csinálni.

    De azt esetleg el lehetne várni, hogy egy sokakban reményt keltő, de végül széthullott és elhalt mozgalom – a HaHa – képviselője kicsit vegyen vissza a nem létező agarakból és nagy arcból, amikor a ballib médiában divatos módon nekiáll lefikázni mindenkit. Ráadásul a tipikus, Gyurcsány elleni szájhabzásából kiderül, hogy ez a valószínáleg intelligens fiatalember valójában áldozata a Fidesz propagandaháborújának, mert beszopta a karaktergyilkosság alaphazugságát. Márpedig az az értelmiségi, akit egy ilyen propagandaháború befolyásol, az szégyellje magát!

    Részemről nagyon szívesen átadom a stafétabotot a politikában is a fiataloknak, csakhogy NINCS KINEK! Egy részük a szélsőjobboldal szekerét tolja – ami önmagában botrány -, másik részük a Fidesznél keresi a jövőjét – Gyere közénk, elvtárs, mi senkit nem hagyunk az út szélén, akiben megbízunk és aki hűségesen szolgálja a Pártot! – és a masszív tömeg szarik az egészre, nem érdekli a demokrácia, nem érdekli, hogy Magyarország Európa páriája lett, csak legyen sör és legyenek lányok, akiket ágyba lehet vinni a buli után, a hülye nyugdíjasok meg pusztuljanak már el végre!

    Egészen elenyésző azok száma 30 alatt, akik tudják, hogy mit jelentene európainak, demokratának, embernek lenni.

    Az én generációmat valami miatt nagy generációnak hívják okos emberek. Nem tudom, igaz-e, de hogy az utánunk következőre csak az „elcseszett” jelző illik, az biztos. Ez a szavazás feketén-fehéren bizonyította. Nekik kellett volna eltakarítani az egész undorító Orbáni világot és megcsinálni a magukét, de jó nekik ez a kelet-európai posvány. Akinek meg nem jó, szép csendben lelécelt, mert nem akarja a saját életét áldozatul dobni hülyéknek, ostobáknak, szűkagyúaknak és opportunusoknak.