A Magyar Nemzeti Bank felelőtlenül költekezik? – Költségvetési trükk, avagy felelőtlen vásárlás

2014 április 19 10:22 de.68 hozzászólás

A Magyar Nemzeti Banknál mindent lehet ami nincs leírva, hogy tilos.

Összesen százmilliárdnál is többet költ a Magyar Nemzeti Bank új vezetősége ingatlanokra, antik tárgyakra, mint például: Guarneri-hegedűre és Bruegel-festményre, vagy éppen a Design Terminál és a Zeneművészeti Egyetem támogatására, egy 50+40 milliárdos tételről úgy döntöttek, hogy az arról szóló határozatokat nem verték nagy dobra. A költségeket végső soron az adózók állják, a parlament pedig nem ellenőrizhet. Ahogy a jegybank más testületei sem – olvashattuk az egyik legnagyobb magyar hírportál oldalán április 16-n! A lap informátora elmondta a Nemzeti Bankban tavaly december közepén egy kétpontos, igen költséges igazgatósági határozat született. Az egyik pont szerint a jegybank 50 milliárdért vásárolhat ingatlanokat, hogy megvalósíthassa az oktatási programját. A másik a jegybank és a tulajdonában lévő ingatlanok felújítására ad engedélyt 40 milliárd forint értékben. Az összesen 90 milliárdos döntés nagyon különös. A februárban bejelentett 30 milliárdos, műkincs-visszavásárlási céllal létrehozott Értéktár programmal és a 10 milliárdos, egyebek mellett PhD-ösztöndíjrendszert is tartalmazó „Közgondolkodási programmal” szemben az ingatlankeret felállításáról az MNB egyáltalán nem adott ki közleményt.

MNB

MNB

Az MNB egy, a kormánytól független, különleges jogállású szervezet. Az intézmény gazdálkodását valójában csak két testület, a jegybank felügyelőbizottsága és – utólag – az Állami Számvevőszék vizsgálhatja. Az MNB-nek a jegybanktörvényben rögzített feladatait kell ellátnia (árstabilitás, pénzügyi stabilitás, ezek veszélyeztetése nélkül a növekedés támogatása), a céljait pedig az alapító okirat tiszteletben tartásával kell elérnie.

Róna Péter a felügyelőbizottság egyik tagja nyilatkozott a Magyar Nemzeti Bank fura költekezéséről az ATV Egyenes Beszéd című műsorában! A felügyelőbiztos elmondta, hogy nem azzal van a gond, hogy ingatlant vásárol a MNB – hisz van rá igény – a baj azzal van, hogy a vásárlásnak milyen jogi alapja van. A bizottság meglepő választ kapott a Magyar Nemzeti Bank jogászától. El kell mondani nemcsak a bizottság, hanem mi is megdöbbentünk a jogász válaszától. Az MNB-nek ugyanis mindent szabad ami a rá vonatkozó törvénykönyvben nincsen megtiltva. Az alapító okirat szabályozza, hogy a Jegybanknak milyen hatásköre van, hogy mi az amit szabad tennie, és mi az amit nem, milyen tevékenységeket folytathat és mi az amit nem! Róna Péter erre a válaszra felvetette, hogy ezek alapján az MNB akár fagylaltozót is működtethet a nagy publikum javára az adófizetők pénzéből? Mivel az intézmény Buda egyik legdrágább ingatlanját szeretné megvásárolni a felügyelő bizottság joggal kérdezett rá a vásárlás jogi alapjaira. Nagy egyszerűséggel azt a választ kapták, hogy a vásárlásnak nem kell jogi alapja legyen, hisz az okiratban nincsen az megtiltva. És summa summarum ezek alapján az MNB nyithatna fagylaltozót a magyar polgárok pénzén, hisz ez nincsen megtiltva! Bodnár Zoltán az MNB volt alelnöke tovább vitte a gondolatot és elmondta, hogy akár bordélyházat is nyithatna az új vezetés, hisz az sincsen tiltva az alapító okiratban, valamint a működést szabályozó törvénykönyvben. A fura pénzherdálás nem áll meg az ingatlanvásárlásnál! Döntés született ugyanis, hogy egy 4 millió eurót érő antik hegedű is megvásárlásra kerül, melyet a magyar hegedűművész Lajkó Félix használhatna. Tehát nem neki vásárolja az MNB, de az ő használatára bocsájtja – hangsúlyozza Róna Péter, aki a közigazgatási minisztertől kér hiteles jogvéleményt arra vonatkozóan, hogy ennek a tevékenységnek mi a valós jogalapja.

A Magyar Nemzeti Bank nem transzparens módon hozta meg a határozatokat, hogy mire költi a pénzt, nem lehet tudni kik voltak az elbíráló bizottságban, nem lehet tudni a szabályokat az eljárásban amelynek alapján a döntéseket meghozták! Sőt azt sem lehet tudni, hogy az audit bizottságban maga Matolcsy György az MNB igazgatója benne volt-e vagy sem. Róna Péter megállapította, hogy ennek alapján bárki besétálhat egy antik festménnyel és kérheti a Magyar Nemzeti Bankot, hogy azt vásárolja meg, az MNB pedig megvásárolhatja azt – ennek nem így kellene működnie. A hegedű megvásárlása esetén kérdéses az is, hogy a MNB könyvvitelében, mérlegében hogyan fog szerepelni. Vesz a jegybank egy több millió eurót érő antik hegedűt, és nem lehet tudni, hogy az arra szánt összeg milyen forrásból ered. A felügyelőbiztos szerint még az is megtörténhet, hogy a jegybank azt mondja „nyomtattak pénzt, ugyanis kellett hegedű”, mellesleg a pénznyomtatás nincs tiltva. Rónai kéri, hogy ennek a számviteli módját tüntessék fel írásban! Ez azonban még jelen pillanatig nem történt meg!

16-n este a Magyar Távirati Irodán keresztül az MNB egy közlemény adott ki, melyben értesítette a hírportált, hogy büntető feljelentést fognak tenni a megjelent cikk miatt ugyanis az közbizalom megrendítésére alkalmas információkat, adatokat tett közzé. Rónai Péter alátámasztotta, hogy a hírportál nem állít hamis dolgokat, a tények többé, kevésbé megfelelnek a valóságnak. Rónai kezdeményezte egy rendkívüli felügyelőbizottság összehívását, amely tisztázná a fura döntéseket, és az audit után Magyarország polgárai választ kapnának a narancs mutyi körüli kérdésekre.

Bodnár Zoltán volt Magyar Nemzeti Bank alelnöke elmondta, hogy ami jelen pillanatban megy, és ami történni fog a jövőben az MNB-nél az pofátlan mértéktelen herdálása a közpénznek. A Magyar Nemzeti Bank feladata lenne a takarékoskodás. A volt alelnök elmondta, hogy az intézménynél mindig is volt egy bizonyos szponzorizálás, de ennek mértéke soha nem volt nagyobb mint 1-2 millió forint, többnyire az egészségügyre, könyvkiadásra, ösztöndíjakra mentek ki ezek a támogatások. Nem tartja helyesnek Bodnár a kulturális intézmények milliárdos támogatását, és a féktelen urizálást. Jól olvassák urizálásnak nevezte a volt alelnök a mostani vezetőség felelőtlen pénzszórását. 120 millió forintról van szó, és nem vis major esetekre akarják költeni, ezt az összeget, nem Magyarország égető problémáinak a megoldására, hanem fölösleges kiadásokra. Sőt tovább vitte a gondolatot és feltételezi, hogy az MNB költekezése mögött nem más áll, mint a kormány, aki a költségvetés megkerülésével így támogatja a kulturális intézményeket. Bodnár szerint ez nem más mint költségvetési trükk, amely nem megengedett. Jelenleg az állapot a Szabadság téren olyan, mintha elszabadult hajóágyúk garázdálkodnának. Azt is megtudtuk, hogy ha a döntés már decemberben megszületett akkor Matolcsy Györgynek be kellett erről számolnia a Gazdasági Miniszternek, valamint a gazdasági bizottságnak. Ennek a megállapításnak alapján a kormánynak tisztában kell lennie a döntésekkel. De kötelezni kellene Matolcsy Györgyöt, hogy adjon magyarázatot a kialakult helyzetre, a MNB költségvetésével kapcsolatban, méghozzá azonnal. Ennek ellenére a Magyar Nemzeti Bank kurátorai tovább mutyiznak a négy fal között és felelőtlen módon herdálják a közpénzt!

17-én az MNB egy újabb közleményt adott ki melyben elmondja, hogy nem vásároltak hegedűt, nem vásároltak ingatlanokat, viszont nem is cáfolják, hogy a vásárlásról született volna döntés! A magyar közvélemény várja, sőt tovább megyek elvárja, hogy az Intézmény kiálljon a nyilvánosság elé és transzparens módon választ adjon a felmerült kérdésekre!

Az MSZP „a felháborító költekezés” abbahagyására szólítja fel Matolcsy Györgyöt, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnökét. Ezt Józsa István, a párt országgyűlési képviselője közölte csütörtökön tartott sajtótájékoztatón „Magyarországon ma a hatalom úgy bánik a nemzeti bankkal, mintha az is a Fidesz egyik kifizetőhelye lenne” – fogalmazott Józsa István, aki szerint ezt támasztja alá, hogy az MNB „titokban” 90 milliárd forintot költ „egy rejtélyes ingatlanprogramra”, és ezen felül csaknem 30 milliárd forintot műkincsvásárlásra. Kitért arra, hogy „az eddig eléggé kudarcos növekedési hitelprogram” népszerűsítésére 6 milliárd forintot különített el az MNB.

„Matolcsy György úgy szabadult be a Magyar Nemzeti Bankban, mint egy pákosztos gyerek a nagymama éléskamrájába, és most azt hiszi, hogy ott minden az övé” – fogalmazott Józsa István. Azt mondta, afelől senkinek ne legyen kétsége, hogy „Matolcsy megrendelésre dolgozik, a megrendelőt pedig Orbán Viktornak hívják”. „Ha kell pár milliárd a haveroknak Matolcsy csak a belenyúl a közös kasszába és fizet” – tette hozzá, azt követelve, hogy a jegybankelnök számoljon el ezzel a pénzzel a magyar embereknek.

Hangsúlyozta, ez a költekezés ráadásul akkor történik, amikor az államadósság rekordmagasságú, az ország lakosságának csaknem fele létminimum alatt él, félmillió gyermek éhezik. Abból a 130-140 milliárd forintból, amit ingatlanokra és műkincsekre költenek, az összes devizahitelesen segíteni tudna az MNB – közölte az MSZP-s politikus. Józsa István kérdésre beszélt arról is, hogy ezt a kérdést nem szabályozza a jegybanktörvény, de szerinte sérül a törvény szelleme, a felelős gazdálkodás követelménye.

Kovács Szidónia

68 hozzászólás

  • Iván, sajnos alink nem működik!

  • Az aukciósház szerint „csak” 30-40 milliót ér a matolcsi által 1.2 milliárdért megvásárolandó hegedű. Remélem most,hogy kiderült visszalépnek,vagy „csakazértis” megveszik,hadd lássa a sok alattvaló,milyen jól teljesít az ország. Aki meg éhezik,az magára vessen,nyalt volna jobban, talán neki is jutna pár morzsa.

  • Kovács Szidónia

    Iván: Nem működik a link! De jelzem ez az anyag tényfeltáró! Nem nagyon van rajta mit magyarázni

  • Georgina Bojana

    Fejétől BŰZLIK a hal, de még mennyire, hogy „bidös”. orrfacsaróan bűzlik.
    Csak „ippeg” azok nem érzik a szagát, akik anno kinevezték.
    De az is lehet, hogy éppen az „illatáért” szeretik?
    Ki tudja, ebben a nagy katyvaszban?!
    (( 🙁 ))
    Mi jut nekünk?
    Hadd ne kelljen leírnom… Ilyenkor Ünnepkor.
    „Tuggyuk”!!! – keveseket kivéve.

  • sziszi: nem véletlenül nem működik. tudod, azért vagyok kápó, hogy ne működjön 😀

  • Kovács Szidónia

    😀

  • Több helyen is olvasható az interjú,keressetek rá,mert érdemes.
    A legszebb, hogy az is benne van,hogy miután a közgép lenyomta a céget,egyetlen pályázaton nyert 5.8 milliárdot (v.ö.: a józsa cége 10 év alatt kapott 6.6 milliárdot!) mégis csak a józsáról hallani. Hogy mi jut nekünk? Ha emlékeztek a máig aktuális Hofira : „Nem ilyen lovat akartunk,de ha már ez jutott,legalább ne ezt a részét kapnánk!” 🙂

  • Bojana: azt írod az „agyament ötlet”-ben,hogy elfogyott a pénz az egészségügyből. Épp itt a bizonyíték,hogy amire akarnak adni arra van pénz, ergo az egészségügy nem fontos,akinek van pénze az megy a magánklinikákra,a többi meg múljon ki minél hamarabb!
    Kiszámolták,hogy 4 évig még kihúzzák,aztán meg költsön az egészségre a következő kormány,ha lesz még miből.

  • nyizo:
    „Nem véletlenül fogalmazunk úgy, hogy mindez kiderült, tudniillik nem valamely hivatalos bejelentés, nem a jegybank bevett tájékoztatási csatornái révén került nyilvánosságra, milyen áldásos tevékenységet folytat az MNB. Az Index munkatársai dolgozták fel a birtokukba került értesülést, és tették közzé a nemzeti pénzintézet igazgatóságának azt a határozatát, amely lehetővé teszi, hogy a következő három évben százmilliárdos nagyságrendben költsenek a kijelölt célokra. Az ügy diszkrét kezelése – mármint a jegybank részéről – tökéletesen érthető. Ennek a tetemes összegnek az elköltése körül ugyanis semmi sincs rendjén.”.
    mészáros tamás

  • Figyelő
    Mint olvashsttad, Ille úr közölte, ő mint kápó tette tönkre a linket. Ezen aztán Szidike meg vihorászott is pár perccel később. (Egyébként a linket azért vágták haza a demokraták, mert arról szólt, hogy Józsa úr 43 százalékos cége 6 milliárd forintot kaszált az utóbbi években Paksból…)

  • Az a hegedu nem tunik rossz befektetesnek. Tartja az arat es gyonyoruen szol. Mindenhol igy csinaljak. Barati Kristof peldaul Stradivarit kapott hasznalatra. A Guarneri semmivel sem rosszabb. Csak mondom.

  • Nos ha ez nem herdálás akkor mi lopás hűtlen kezelés stb .

    Egyébként is milyen jogon költekezik az eltócsi a közpénzből .

    Ja tudom a fdss kdnpés választ CSAK

    Ez a jó link

    http://www.hir24.hu/belfold/2014/02/03/jozsa-istvan-aki-ert-hozza-tudja-ez-nem-sok%281%29/

  • Ivan: a link él,én 1 perc alatt megtaláltam(a google a barátod!)
    Llanfair: nekem más a véleményem,hiába tartja az árát,a harmincszorosát akkor sem fizetném ki érte,persze matolcsy nem ott tanulta a matekot ahol én (isszuk is a levét rendesen).
    Másrészt meg semmi kétségem nincs,hogy amit kitalálnak,azt akkor is végrehajtják,ha minden józan érv az ellenkezőjére mutat, mert akkor be kéne ismerni,hogy tévedtek,olyan pedig orbanisztánban nem történhet meg. Van másik elméletem is: a hegedű eladója megkapja azt a 30-40 millát amennyit kialkudtak,az 1200 milla fennmaradó része pedig visszamegy néhány zsebbe adómentesen. Természetesen ez utóbbi csak egy agyament fikció,ilyen a fürer csapatában elképzelhetetlen!

  • nyizo: egy frászt elképzelhetetlen! mégis, mit képzelsz, miből finanszírozzák a pártot?

  • Kösz István,már aggódtam,hogy túl burkolt volt a szarkazmusom! 🙂

  • Kovács Szidónia

    Linfair: A Stradivari kinek a tulajdonában van? A MNB vásárolta? Van erre esetleg valamin információja?
    Ez az egész teljes higgadtsággal, pofátlan herdálása a pénznek….- lopás….
    nyizo: Jól fogalmaz!
    Mindenki: Áldott ünnepet!
    K.SZ (nem szidi, nem szidike / SZISZI – KÉRLEK SZERETETTEL)

  • Georgina Bojana

    Kedves Szidónia!
    A kérdésedre a válaszom, ami az itt fórumozókat „megnyugtatja”, a következő: a hegedű a mostani kormány tulajdonában van(részemről feltételezés, rosszindulat?!), gondolom azért, mert egyáltalán nem mindegy, milyen hegedűn húzzák el a nótánkat?! Ez mezein, amit Lencsi bácsi csinált a kertek alatt, a fészerben, vagy egy igazi Stradivarin?!
    Ugyi így egészen másképpen érezzük?!
    Érezzük! Nagyon is. Csak az a gond, hogy akiknek a kezében nyüszög az a hegedű, nagyon is nyekereg, de más is, bármibe fognak. A rezsicsökkentésnek is meglesz a fekete levese, csak az a gond, hogy sokan ezt nem ismerik fel.
    (( 🙁 ))
    G.B.

  • Naaa azzé itten ájjunk meg egy ásónyomra , ahogy Fábri mester mondta , amikor még megvolt a humora nekije.

    A hegeda az kell kérem !!!

    Másképpen mivel bazseválnának az elkövetkezendő fényes lagzikon ?

    Azért Magyar Hangszergyártó Vállalati szárazfával má mégse egessék magukat, nemiga ??.._:).. !!
    Nézzenek oda …

    Nomeg lehet hogy az Elvtársnak megélhetési eszköze lesz , ha majd végét vetik itt ennek a wirtschaftnak a helyiek.
    ( Az is előfordulhat hogy akkor le kell majd adni. Pech. )

  • Kedves Mindenki!
    Baráti Kristóf Lady Harmsworth hegedűt használ (1703). Tudomásom szerint Paul Bartel tulajdona.
    A Paganini quartet (Paganini tulajdonábban volt négy hangszer) hangszereit a mindenkori Tokyo String Quartet használja. Ezek a Nippon Music Foundation tulajdona stb. Ez a világon bevett szokás, hogy az ilyen hangszereket a tulajdonos kikölcsönzi az általa nagyra tartott művésznek. Ettől még az állam vagy más tulaj tulajdona. Csak használatra van kiadva.
    Guarneri a három legnagyobb hegedűkészítő műhely tagja.
    Amati, Stradivari és Guarneri. Mai áron a legolcsóbb Guarneri 2 millió euró de van közte 14 milliós is.
    Szenthelyi Miklós is Guarnerit használ (1723).
    Nem tudom nyizo honnan gondolja a harmincszoros árat. A 4 millió euró nem tűnik rossz árnak. És bizony nem mindegy milyen hegedűn húzzák el az ember „nótáját”.
    Lajkó Félixet nem ismerem (nem hallottam játszani), de ha egy igazi hegedűművész használja az a hangszer csodákra képes. Tudom van érdemtelen kézben is de az élet nem igazságos. Aki ismer tudja, hogy nem vagyok Fidesz fan. De ezt nem tartom rossz befektetésnek. Vak tyúk is találhat szemet.
    Én vadászom azokat a koncerteket és felvételeket amelyen ezekkel a hangszerekkel játszanak. Higgyétek el, tényleg sokkal jobban szólnak. Ez nem pénzkidobás. Jól zenélni csak jó hangszerrel lehet. Azért mert szegények vagyunk, nem a művészetet kell visszafogni. Szerintem.

  • llanfair: ugyan, lajkó eddig mégis, milyen „gyártmányú” hegedűn játszott eddig? mert csak nem valami kódishegedűn…amúgy vajdasági magyar, így a kusza szem „befektetése” inkább politikai, mint művészet pártolói. szerintem. de a hozzá fűzött, szokásosan pökhendi kommentjük, hogy azt csinálnak az MNB pénzével, amit akarnak, senkinek semmi köze hozzá (ez olyan izig-vérig fideszes tempó) – lásd az előirányzott többi bevásárlást is – azért nem teszi ezt a „befektetést” szimpatikussá.
    lajkó citerán is játszik. most akkor azt is fog kapni?

  • Mindenki tudja, hogy az aranynak nem az ipari haszna miatt van értéke, hanem a ritkasága miatt. Mégis elfogadott dolog, hogy értékállósága miatt bankok is, magánszemélyek is abban tartják a pénzt.
    Egyébként a gazdagoknál szokás műkincsekben és ingatlanban is tartani a pénzt. A műkincsre ugyanúgy lehet jelzálog hitelt felvenni, mint az ingatlanra.

  • llanfair:én nem vagyok ilyen nagy koncertfan,ezért inkább utánanéztem. A 30-40 milliót az aukciósház saccolta forintban.
    Ehhez képest az 1200 millió forint harmincszor több,ezt már én voltam bátor kiszámolni.Egyébiránt meg nincs kifogásom a mecenatúra ellen,feltéve hogy hozzáértőre bízzák,és a pénz nem hiányzik mondjuk az egészségügyből,vagy már nincsenek éhező gyerekek,és még sorolhatnám. Belegondoltatok már mit tenne egy háziasszony a férjével,ha az üres kamra feltöltése helyett pl. egy szép szobrot venne? Hát szerintem egyhamar nem kapna ….izé meleg ételt! 😀 Szép húsvétot mindenkinek!

  • Kedves Pisti: Nem ismerem Lajkót. A most élők közül Szenthelyit, Barátit és Muttert keresem ( egy Guarneri két Stradivari). Amatija Cinka Pannának volt.
    Ha Matolcsy szerint azt csinálnak a pénzzel amit akarnak akkor már ez elég a börtönhöz mert az a MI pénzünk. Én a gyakorlatot védtem. Aki egy ilyen hegedű tulajdonosa az adja oda olyannak használatra aki tudja használni.
    Másik kérdésedre. Ha tud úgy citerázni és van a citera „Guarnerije”, akkor miért ne?
    Persze mikor valaki sok hangszer művésze, az kételyeket ébreszt az emberben.
    Kocsist kérdezték a terveiről régebben. Mondta, szeretne megtanulni csembalózni mert zongorázni azt hiszi már tud. Mondta azt hiszem a második Kossuth díj után.
    Nem tudom mennyi ebben a politika de tudod azt, hogy én mélyen elítélem a művészek politikai korrumpálását.
    Az, hogy a Nemzeti „ukrán” kézben van az elgondolkodtató persze.
    De a hangszer fontossága, hogy például Schiff András viszi magával a zongoráját. Ő most nagyon harcol a Steinway nimbusz ellen, de szerintem kevés sikerrel. A zongoragyárak sajnos nem tudják eltartani magukat ma már. Még Ők úgy ahogy. Tényleg nem jó minden darabot ilyen zongorán játszani. Főleg, hogy a lényeges irodalmat nem is ilyen zongorára írták. A zenei műveletlenségünkért unokáinknak nagy árat kell fizetnie majd.
    Egy Guarneriért továbbra sem tűnik soknak a 4 millió. Persze fontos, hogy ÁLLAMI tulajdonban legyen. Az a hegedű túlél még néhány száz évet. Az pedig, hogy Lajkó megérdemli e az Szenthelyitől kellene megkérdezni. Ő ért hozzá.
    De ha olyan zenei ízlésromboló zenegyilkos sztárocskának lehet Stradivárija mint Edvin Martonnak, akkor Lajkónak vakon bizalmat szavazok.
    Véleményem az, hogy három stadiont is odaadnék ezért a hegedűért. Ezek nem hangszerek hanem az emberiség csodái!

  • jani: aha. akkor, a MNB eladósodása esetén jelzálogot vetnek ki a félix gyerek hegedűjére…jani,jani… még jó, hogy húsvét van…

  • llanfair: nem téged baszturgállak, hanem a módszertant!
    kocsis irodájában van egy 1800-s évek beli steinway, ami három darabból van összeépítve – legalábbis a bele kalapált feliratok tanúsága szerint. a fal mellett meg áll egy csembaló – nem néztem meg, milyen márka. ehhez képest meglehetősen bátran – hogy honnan e bátorság, nem tudom – vezényli a nemzeti filharmonikusokat, amit azért annak tagjai elég erősen kritizálnak. egy hisztis akarnok – ez a vélemény róla a művészbejáró környékén…
    lajkót az ördög hegedűsének nevezik, amit azért erősen irreálisnak tartok. egy hegedűversenyt lehet jó, még jobban és rosszul előadni. lajkó pedig az agyonimprovizálásból él, vagyis rendesen kábítja technikájával a sznobokat, aki amúgy az emke prímásának dinicu-interpretációjától is beájulnak.
    mellesleg, ha jól sejtem, mintha az orgona alpaganinije (varnis xavér) is kapott volna egy, kényes ízlése szerint épített orgonát – használatra, mivel piszkosul be van építve egy templom főhajójába 😀

    ami a több hangszer virtuóz megszólaltatását illeti, hasonló a véleményem. ahogy nem hiszek a summa cum laude diplomákban sem, a vörösben pláne.

  • Ille István. „baszturgálljál” nyugodtan. Legalább írhatok a zenéről.
    Ha már felhoztad a xaver gyereket. Az attól olyan nagy művész, hogy ő mondja mindenkinek. A modern kor „előnyei”. Az a jó aki a köztudatban van. Erre meg jó a blikk és az Origo.
    Ördög hegedűse egy volt, viszont Ő nagy Stradivari fan volt. Jó nagy gyűjteménye volt belőle. Tudod, mikor Berlioz csődbe ment, Paganini kifizette az adósságát?
    Tudod, én híve vagyok a kotta lejátszásának. Jól rosszul a zeneszerző úgy írta meg. Aki játssza ne változtassa meg.
    A lelkét, azt tegye hozzá.
    Kicsit ellentmond ennek, de Mahler áthangszerelte Schumann négy szimfóniáját. Nekem nagyon tetszik de nem helyette hanem mellette. De hát Ő Mahler volt. A virtuozitást a ráadásra és a dzsesszre hagynám.
    Kocsis Zoliról egy kicsit eltér a véleményünk. Ha karmester lennék én is hisztis akarnok lennék. Galamblelkű karmester nehezen csinál jó koncertet. A mérleget kell jól eltalálni. Ha 100 ember 100 felé játszik abból mi lesz?
    Sajnos a közönség nagy részét el lehet kábítani a technikával. A technika nagyok kell, csak ne legyen öncélú. A könnyűzenéből vennék példát. Hendrix az csinált a gitárral amit akart. Gitározni tudott csak zenélni nem.
    De Haydn trombitaversenyét csak nagyon jó technikával lehet előadni. Nem könnyű darab.

  • Kedves nyizo: Azért ebben van demagógia. Azért mert szegény az ország nem szabad a művészetet abbahagyni. Beláthatatlan károkat okozna. Az embernek a lelkét is kell táplálni.
    Fiatalkoromban sokat nem ettem és nem ruházkodtam mert minden pénzemet operajegyre és hanglemezekre költöttem. Igény kérdése is.
    Ha jól számolom most 2 000 000 euró a legolcsóbb jó minőségű Guarneri.
    A legdrágább pedig 14 000 000 euró. Ha jó számolom akkor 600 millió forint és 4200 millió forint között lehet venni egy Guarnerit. Ennek fényében kell elhelyezni az 1200 milliót.
    De sok nulla. Ehhez képest egy aukciósház 133000 euróért tud eredeti Guarnerit? Vegyen van ötvenet vagy vizsgáltassa meg még egyszer használható e.
    Azért azt is tudjuk, hogy ez a kikiáltási ára. A vásárlási összeg ennél nagyságrenddel is nagyobb lehet.
    De mint mondtad én másképpen látom. Én nem EGY hegedűt látok, hanem egy Guarnerit. Neked is szép Húsvétot.

  • Georgina Bojana

    Kedves Barátaim,
    itt agyalunk, számolgatunk, mennyit is ér az ami, s mi történik? A fejünk felett, hátunk mögött szórják a pénzt, de úgy, hogy meg sem magyarázzák.
    – Köll és kész!
    Ennyi.
    Mi pedig behúzzuk, kinek milye van, „asztat” és dühösek leszünk, vagy bárki sunnyog is. Semmi nem történik, azzal sem aki megvásárolta, de azzal sem, akinek megvásárolták.
    (( 🙁 ))
    Ha így, ilyen iramban megy az elqrtuk, akkor a végén már nem igen lesz mit. Hja igaz is, akik itt maradnak, azok vagy nagyon öregek, vagy agycsököttek (két kézüket felemelve éltetik döbrögit), vagy olyan helyzetben élnek, hogy meg sem szólalnak.
    Belefáradnak a folyamatos „ezt ne! Azt ne!”-be, no meg a többibe…

  • llanfair: érdekes…amikor ugyanazt a zenekart kobayashi vezényelte, akkor arról suttogott a művészbejáró, hogy micsoda energiákat tudott beléjük átvinni, rajongtak érte, amikor mehta, akkor meg a zenekar egységéről regéltek meséket, amit a tisztelet is összekovácsolt!
    100 ember nem játszhat 100 felé, mert ők abból a partiturából játszanak, amit a zeneszerző – ahogy írod – jól-rosszul, de megírt. nincs egyéni értelmezés, csak pontos interpretáció, hangjegyre, ritmusra, hangzásra, vagyis, a hangszer alkalmazása a technikai leírás szerint.
    a karmester az, aki egyéni felfogás szerint összhangzatba hozza a 100 embert, és abban, bizony, közre játszik az egyénisége is.
    ha pedig az nincs összhangban a 100 zenészével, akkor az minden lesz, csak nem egy mesterien levezényelt zenedarab. szerintem, persze, aki – attól függetlenül, hogy serdülő korában tanult zongorázni, és van fülhallása – csak karcolgatja ezt a témát.

  • Ille Pisti: Húúú. Kobayashi az valami csoda volt. Ebben bizony igazad van. Mikor voltam az ünnepi koncertjén a japán nagykövet megköszönte Magyarországnak Kobayashit (Végigizgultam gyerekként azt a karmesterversenyt). Hiszen nálunk teljesedett ki a zsenije. Ma Japánban tanít.
    Nem tudok veled vitatkozni mert igazad van. Beszéltem én is Kocsis két zenészével. Ők tisztelték benne a csak a zene van történést. De ez is volt a bajuk. Lehet Kocsisban az a baj, hogy elvárja mindenkitől azt amit Ő tud? És annyit azért kevesen tudnak. Azért hallottam azt a Zenekart nagyot játszani. Ránki Dezsővel kiegészítve Bartókot játszottak. Etalon koncert volt. A sikerhez nem egy út vezet. Karajan sem a barátságos karmester prototípusa mégis a legnagyobbak között van.

  • llanfair: nem tudok veled az árakról vitatkozni,látható,hogy ebben te vagy a hozzáértő,én csak utánanéztem és kész.
    Azzal vitatkozom,hogy még az éhség/egészség ellenére is nyomjuk a millákat a művészetbe,visszatérve a hasonlatomhoz,egy normális háziasszony megtalálja az egyensúlyt,hogy mindenre legyen elég pénz,de vigyáz a fontossági sorrendre is. Tényleg van benne demagógia,ha teszem azt éhező és beteg emberekkel szavaztatjuk meg a költségvetést,de ettől belátható időn belül nem kell félni. A lényeget mégiscsak Bojana mondta el és ez sajnos tendencia volt és gyanítom,hogy lesz is amíg a fürer és csapata garázdálkodik.

  • Nagyon furcsa, hogy meg se kérdezitek (mármint akik pl. azt mantrázzák, hogy „jó befektetés” Lajkónak cremonai hegedűt venni – hogy miből áll össze a befektetett pénz eredete? És mi a fedezete?
    Nincs fedezete.
    Az MNB-nek saját pénze, mint olyan – nincs. A nála a különböző bankok által letétbe helyezett, hozzá kamatra kiadott lakossági és egyéb megtakarítások, valamit a deviza tartalékok képezik az MNB-nél található pénzeket.
    Ha ehhez hozzányúlnak, az lopás. Vagy legjobb esetben is kölcsön.
    Ami a hegedűt illeti: bár csak egyetlen tétel a sok közül, de leginkább rávilágít, mi is az igazi célja.

    Szó sincs milliárdos, eurómilliós nagyságrendről:

    „…a Dorotheum hangszerszakértőjétől, Márkus-Barbarossa Jánostól megtudtuk: az igazgatósági határozatban rögzített vételár biztosan téves. Ilyen drága hegedű ugyanis náluk nincs is. Az aukciósház tavaly tényleg meghirdetett egy 330 éves Andrea Guarneri-hegedűt, de annak az értékét csak 160-200 ezer euróra (50-60 millió forintra) teszik. A hangszer decemberben nem kelt el, ezért most tavasszal megint árverésre bocsátják.”

    Viszont 1,25 milliárd HUF-ként lesz elkönyvelve…

    Itt az eb elásva.

    A program arra van kitalálva, hogy elköltse az előirányzott pénzt erre – arra, mondjuk a felébe kerülnek az ingatlanok, meg a kulturális projektek – de a könyvelés szerint 120 milliárd mutatkozik – a maradék az megy a csókosokhoz, a párthoz, a cöf-höz, Orbán 5 gyerekéhez, és a haverokhoz.
    Erre van kitalálva, a vak is láthatja.

    Különben miért írták az 50 milliós hegedűre, hogy milliárdot költenek rá?

    Mert ebből a nagyját el fogják lopni.

  • Georgina Bojana

    Köszönöm Nyizó!
    Mármint azt, hogy hívatkoztál a beírásomra.
    De ettől még nem vagyok boldog, sőt szomorú, mármint azt, hogy sajna igazam van.
    (( 🙁 ))
    Bár ne így lenne!
    Boldogabbak, kiegyensúlyozottabban, gazdagabban, nyugodtabban élhetnénk. Jobb anyagi és erkölcsileg megalapozott társadalomban.
    *
    Furi?
    Az.
    Az ATV riporterét nem engedték be az „álom stadionba”, a megnyitóra, az ünnepségre. Én lüke azt hittem, egy stadion, ott Felcsúton nem magántulajdon, hanem köztulajdon. Hiszen, a mi adóforintjaink is bőven belefolytak.
    Ezek szerint megválogat(HAT)ják ki mehet be és kinek van kint a helye?!
    Felháborodásommal – bízom! – nem maradtam egyedül.
    Hogy is van ez?!
    Egy nyilvános tévécsatorna riporterét nem engedték be, a stadion mellől tudósított?
    Drága Marcsikánk, erre mit szólsz?!
    Kíváncsian várom „védőbeszédedet”.
    G.B.

  • Kedves nyizo: Nem a Fidesz gazdálkodását védem. A kultúrát.
    Műveletlen társadalom nem tud felemelkedni. Fordítanék a dolgon. Ha éhezned kellene és kopott ruhában járnod, akkor nem taníttatnád a gyermekedet?
    A kultúra ellen nagyon sokat tett a Fidesz. Nagyon sok pénzt vett el abból az ágból is. A világ egyik legjobb zenekarát is megpróbálták lehetetlenné tenni (BFZ). Persze a saját zenekarnak adtak rendesen de az ugye csak politika (NFZ).
    Most éppen azt szívja az ország, hogy nagy része műveletlen és tanulatlan. A gyorstalpaló felső iskolák nem sokat érnek. Művelt országban lenne egy jobbiknak 20 százaléka? Egy Fidesznek 45? Nem hiszem.
    A mennyiség számított. Az egyetemekről is elvontak mindent (Olyan tragikus a képzés, hogy a nyelvvizsgákkal már játszani kell (Nyelvtudás nélkül nincs fejlődés. Az orvostudomány például angol nyelvű). Sokkal többet mint szabadott volna. Tudod mennyi pótolhatatlan agy ment el?
    Sajnos nem nyomják a pénzt a művészetbe. Néhány párthű katona kapja a pénz nagyját. Most vettek egy hegedűt. Ebbe az ország sem megy tönkre, de sajnos a művészet sem profitál igazán. És persze megint a politika, mert egy külföldön született kapja. Mert aki határon belül született az nem érdemli meg. Már megint.

  • lanfair
    2014 április 21
    8:41 de.

    Olvasd el a fenti kommentemet, és rájössz, hogy szó sincs euró-milliókról.

    De, ha lenne is, akkor is: egy Nemzeti Banknak semmiképpen nem feladata, sőt lehetősége sincs, csak ferde úton, a nála letétbe helyezett pénzeket veszélyeztetni, és abból 120 milliárdot elkölteni.
    A műkincsek kellenek, minden rezsim költött ilyenekre, így teltek meg a múzeumok, galériák fantasztikus festményekkel, szobrokkal, egyéb kincseivel az emberi szellemnek.
    Te te sem engedheted meg magadnak, hogy a nálad letétbe helyezett (mondjuk baráti alapon) pénzhez hozzányúlj, és Munkácsyt vegyél rajta, mert az értékes, és jól mutat a nappaliban…
    A sajátodból vehetsz, de egy nemzeti banknak bevétele nincs.

    Egyébként egy Josep Guarneri del Gesú violint 533 ezer euróért vásárolt a jelenlegi tulajdonosa.

  • „…jegybank eddig is költött társadalmi felelősségvállalásra, ezen a címen a szakmai-tudományos életet, vagy épp gyermek-egészségügyi célokat támogattak. A pénzkeret azonban meg sem közelítette az új MNB-vezetés által már megszabott 100 milliárd fölötti összeget, évente csupán 30-40 milliót költött eddig a jegybank. A jegybank több forrásból is tud ilyen programokra költeni: ha például a devizatartalék német államkötvényeit cseréli festményre, de önmagában a devizatartalék csökkentése is mérsékli a költségeket. Ha a jegybanknak nyeresége van, akkor abból jótékonykodhat, ha vesztesége lenne emiatt, akkor a költségvetésnek kell kipótolnia a következő évben. Végső esetben pedig forintkibocsátásból is költekezhet, de ez az infláció kisebb-nagyobb mértékű felpörgetésével jár. Végső soron bármi is a jegybanki költekezés forrása, a magyar adófizetők pénzét költik.”

    Pápa Levente, az Együtt-PM gazdaságpolitikusa az Index cikke alapján azt közölte, hűtlen kezelés gyanúja miatt feljelentést tesz a jegybank ellen.

  • Osszián: Esetleg ha valakinek ír akkor megszólíthatja.
    Azt hiszem nem értette meg a mondanivalómat. Biztos az én hibám. Annyit írtam, hogy nem tartom bajnak azt ha hegedűt vesznek. Azt nem írtam, hogy az se baj ha szélhámosságra használják. Azt se mondtam, hogy Lajkónak kell ezt megvásárolni. Azt sem írtam, hogy áron felül kell megvásárolni. Azt viszont írtam, hogy az nem a Bank pénze. De tulajdonképpen mindegy.

  • Georgina Bojana

    Kedves Ilanfair!
    Igen, nagyon is csípi a szemem ez a vásárlás. Nem a hegedűvel van bajom.
    Ráadásul a tuttit Te is megírtad: „Most vettek egy hegedűt. Ebbe az ország sem megy tönkre, de sajnos a művészet sem profitál igazán. És persze megint a politika, mert egy külföldön született kapja”.
    *
    Ezen a pénzen bármit megsegíthettek volna. Az oktatásban is. Amíg a gyerekek a kémiát, a fizikát CSAK TANKÖNYVBŐL tanulják, addig nem sok jóra számíthatunk. Amíg nem látják a kísérletet, mert nincs rá lehetőségük, nincsenek az iskolákban laborok, addig sok jót nem remélhetünk.

    Muszáj ide beírnom a felcsúti csudi-stadiont. Ennek árán, több alföldi településen az általános iskolásoknak biztosíthatták volna az iskolához legközelebbi fürdőbe a reggelenkénti úszás oktatást. Sok alföldi iskolás úgy nő fel, hogy nem tud úszni. Igaz, a labdát rúgják a kertek alatt…
    Az úszás az egyedüli olyan sport, mely valóban minden fejlődő izmát átmozgatja a gyerekeknek. Természetesen nem akarnék pfujjozást, a többi sport is mind épít. De az úszásnak elvitathatatlan előnyei vannak.
    A stadionozásban sem volt, nincs is át- és meggondolás. Akkor miről is beszélhetnénk?

    Amíg a gyerekek, az irodalmat csak és kizárólagosan könyvből tanulják meg, de nem járnak színházba, nincs egyéb élményük. Amíg nem látnak egy eredeti festményt, rézkarcot, szobrot, csak képen. Addig nem beszélhetünk arról, hogy a kulturára neveljük a gyerekeket. Ha nem látják belülről a Zeneakadémiát, nem hallják a zene varázsát, akár a Péter és a farkast… majd lassan a többit, hiszen én is anno’ így szoktattam a komolyzenéhez a gyermekeimet. Addig nem beszélhetünk, nem írhatunk arról, hogy kulturára neveljük a következő, meg az azt követő generációt.

    Ezen a pénzen akár több buszt lehetett volna vásárolni, amelyek „forgóban” hozták-vitték volna a vidéki gyerekeket a legközelebbi színházba, kiállításra,
    Igen.
    A vélemények különbözőek, Neked is igazad van, de úgy érzem, nekünk is, akik rosszul vesszük ezeket a kanyarokat. Piszok rosszul.
    (( 🙁 ))
    G.B.

  • Osszián: Nem legalizáltam a Matolcsy pénzköltését mert nem értek hozzá. A hegedűvásárlást mint ördögtől valót védtem meg. A hegedűk állapotától függően változik az ár. Meg persze, hogy mennyire kell nekem.
    De a hegedű megmarad azt nem viszik el illetéktelenek. És ha Lajkó nem is érdemli meg (nem tudom), akkor 5 év múlva odaadható egy arra érdemesnek. Nem tudom milyen pénzből vásárolják hangsúlyozom. ÉN a hegedűvásárlást nem tartom rossz dolognak.
    A jogszerűségét kritizálja az aki ért hozzá. AZ nem én vagyok.

  • Kedves Georgina Bojana: Tulajdonképpen egy kórusban vagyunk.
    De ha elviszed a Múzeumba és ott csak rossz műveket lát akkor hasztalan. Ha a Zeneakadémián csak rossz művészeket rossz hangszerekkel hallgat akkor megint nem érünk el semmit. Ha a színházban csak rossz színészeket lát akkor megint nem értünk el semmit. Sőt! Erre áldozni kell pénzt. Ha nem akkor hallgathatja a zenei szakmunkásokat is („könnyűzenészeket”). De akkor a művészeti élmény fogalmát felejtsük el. A katarzis a belátható időn belül elmarad! Természetesen lerobbant az ország és sok mindenre van szükség. Ugyan úgy tudom én is.
    Nem tudom milyen pénzből veszik azt a hegedűt. Szakértők szerint ehhez nincs joguk. Lehet. De akkor buszokat és uszodát sem vehetnek ebből a pénzből. Azt hiszem.
    De visszavonulok. Nem tudtok meggyőzni de én se titeket. Én tudom milyen nagy élmény egy mesterhegedűt hallgatni avatott kézben. És ez nem Mága és Marton keze. Szerintetek nem jött el az ideje. Természetesen elvárhatjuk, hogy mások vigyázzanak ezekre a kincsekre. De ha mindenki így gondolkodna akkor minden kincs elveszne. Mi pedig kötelesek vagyunk megőrizni az unokáinknak ezeket is.
    Leányom egy régi fiúját elvittük a BFZ hangversenyére. Előtte soha nem volt. A végén áradozott. „Most először felejtettem el minden bajomat és szabadultam fel életemben. Ez fantasztikus volt”. Ezért nem tartom pénzkidobásnak. De megadtam magam.

  • „Osszián: Esetleg ha valakinek ír akkor megszólíthatja.”

    Eszednél vagy?

    A kultúra nagy bajnokaként elfelejtettél olvasni?

    Merthogy a forumozó társadalomban megszólításnak számít, ha a nevet és a hsz időpontját bemásolja a válaszoló.

    Nézd csak meg jobban!

    ( ilanfair 2014 április 21 8:41 de. „Olvasd el a fenti kommentemet, és rájössz, hogy szó sincs euró-milliókról.”stb)

    Az internetes udvariassági szabályok szerint teljesen korrektül jártam el.
    Úgy látom, te az a magát mindenkinél okosabbnak tartó fazon vagy, akik ellepik az oldalakat.

    De Bojána sincs a képben teljesen. Az MNB-nek ugyanis az sem a dolga, hogy szegényeket támogasson. A nemzeti bankok nem végeznek üzleti tevékenységet, nincs profitjuk, más a feladatuk – nem csak nálunk, az egész világon.

    120 milliárd az rettenetesen sok pénz. 120×1000 millió – ennek a töredékét spórolták ki az elődök -Surányi, Both – Simor – pár milliót adva erre-arra. 120 milliárd az olyan nagy pénz, hogy haza tudja vágni a költségvetést (amihez egy nemzeti banknak semmi köze) – ennyi pénz a GDP 0,4%-a, ha nem több. De ennyi meg is tudja menteni a költségvetést – tavaly ennek mintegy a kétszerese már gazdasági bővülést jelzett a 2012-es 1,7%-os recesszióhoz (de csak ahhoz) képest, és ezzel Orbán úgy dicsekedett, mintha már eljött volna a Kánaán.

    Ez a pénz másra kell. Az ingatlan és műkincsvásárlás csak fedőakció.
    Orbán parancsba adta leghűségesebb csicskásának, Kusza szemnek, hogy mani kell, sok, minden áron. Még nincs mindenki lefizetve, és rá is rá fér még egy pár tucat milliárd.

  • ossi: egy oldalon vagytok, nem értem, mire ez a ledorongolás? ami azt illeti, a nolblogon te is mindenkinél okosabbnak tűntél fel néha.

  • Osszián
    2014 április 22
    6:18 de.

    Ismerem személyesen Llanfairt. Kicsit sem az a „magát mindenkinél okosabbnak tartó fazon”!
    Nyugodtan vegyél vissza egy picit!

  • Osszián: Nem vagyok a kultúra bajnoka. De Te sem. Én csak tudom élvezni más művészetét. És igen eszemnél vagyok. Semmiféle jel nincs ott még most sem. Másik hozzászólásra utaltam. De ez is mindegy. Nem óhajtok azon vitatkozni ki az okosabb. Természetesen Te. Köszönöm a kioktatást. Én beszélgettem (volna). De azt biztos nem fogom soha szégyellni, hogy különbséget tudok tenni egy Amati és egy Guarneri között. Kellene? De azért külön bocsánatot kérek, hogy van saját véleményem.
    Miután ilyen jól kiismertél akkor megbeszéltünk mindent?
    Akkor további jó kinyilatkoztatást.

  • Igazából ezt a témát jól kiveséztük,és mikor belegondoltam,hogy mennyit röhöghetnek rajtunk,amint ezzel a néhány millás konccal foglalkozunk,miközben ők az ország vagyonát széttalicskázzák,hát elszégyelltem magam,amiért megint bedőltünk nekik.
    Bojana: kérlek ne dühöngj,bár lenne miért,de ha látják,még jobban hergelnek. Ez a műveletlenek szórakozása,már alsós korunkban megtanultuk,hogy vagy nem szabad reagálni,vagy a „vezérkost” kell lecsapni,a többi úgyis szétszalad,mert vezér nélkül nem tudják mit csináljanak.

  • Mert az is voltam. Néha.

    Az ugyanazon oldalon lévő ilanfair ledorongolása oké?

    Rasid, kapd be.

  • llanfair
    2014 április 22
    6:57 de.

    Osszián: Nem vagyok a kultúra bajnoka. De Te sem.”

    Viszont igazságtalan voltál, amikor azt állítottad, hogy:

    ” Esetleg ha valakinek ír akkor megszólíthatja.”

    Milyen megszólítás kellett volna még a nicknév és dátum idézése mellett?

    Kegyelmes úr? Méltóságos? Nagyságos?

    És még én lettem lecseszve.
    Na ne. Majd ha piros hó esik.

    Egyébként oltári nagy baromságokat írtál a cremonai hegedűkről.

    „Ha jól számolom most 2 000 000 euró a legolcsóbb jó minőségű Guarneri.
    A legdrágább pedig 14 000 000 euró.”

    Én beidéztem, mennyi a legdrágább Guarmeri (nem Andrea, hanem Josep) – 633 ezer euró.

    Honnan vesztek ti 14 millió eurós hegedűt… fel nem foghatom – egy ilyennel máris vissza lehetne fizetni a Putyin adta kölcsönt, kamatostól. (10 millió eurót kapunk, az 3000 millió HUF – ennyibe kerülne egy Guamari? sőt, másfélszer ennyibe?)

    Júlia nem akar a Földön járni…

  • ossi: kössz, de ma már ebédeltem. tedd el holnapra 😀

  • Kedves Osszián: 2010-ben egy Guarneri 1741-ből 18 millió dolláros kikiáltási áron került piacra, majd meg nem nevezett összegért kelt el.
    Ez volt akkor minden idők legdrágább hangszere.
    De már igazat adtam neked és bocsánatot is kértem.
    Nekem nem lételemem, hogy igazam legyen. De az sem, hogy ismeretlen emberekkel veszekedjek.
    Mint általában mindenki én is a tapasztalatok, beszélgetések, sajtó és könyvek alapján tájékozódom. Ezt éppen 40 éve teszem zenében. Tévedhetek? Persze. De ha véletlenül rossz információhoz jutok, nem leszek öngyilkos. A 14 millió euró csak forintban sok. Felesleges átszámolgatni mert nem ér a forint semmit. Sajnos.
    Osszián
    2014 április 22
    4:15 de. Nincs megszólítás. De miután előtte én kardoskodtam a hegedű mellett ezért arcátlanul magamra vettem. De holnap mikor tisztítóm a kandallót akkor hamut szórók a fejemre. Rendben? Ilyen ostobaság miatt veszekedni…. Nem gyerekes?
    Mint megjegyezted egy okoskodó marharépa vagyok kivel tele az internet. Miattam nem érdemes összeveszni Illével(sem).

  • llanfair: ossi csak egy uzsonna lehetőségét kínálta fel, mert az még tőle is túlzás lenne, ha ebédként kívánta volna tálalni 😀
    az összeveszéshez meg két ember kell. én úgy veszem, hogy ossinak becsípte az ujját a klaviatúra 😛

  • Georgina Bojana

    Kedves Nyizó,
    nem kell nékem ide belépnem, ha otthon vagyok, négyszemközt a nettel, akkor is dühös vagyok.
    A különböző hírek olvastán (( 🙁 ))
    De azért köszönöm a tanácsodat, csak ülök mondom, írom a magamét…
    Igaz, ettől semmi nem változik, de legalább kifújom a mérgemet! Így nem stresszelek, legalábbis ettől.
    Aztán mindig van valami, lassan beleszokom, így viszonylag jól veszem a kanyarokat! Az uralmon lévő vezetők hülyének néznek minket.
    (( 🙁 ))
    G.B.

  • Bojana kedves,pont ettől akalak megóvni,bevallom tiszta önzésből.
    Egyrészt az állandó dühöngés hosszú távon egészségkárosodáshoz vezet,másrészt ha ezt nyilvánosan teszed,azzal elismered,hogy „ezek” méltók a dühödre. Maximum egy gyors leltár a családfáról anyja hivatása,stb.,de ezt csak magadban,és közben mosolyogj nálam ez bevált,nehogy már azt higgye,hogy nem egy niemand és fel tud bosszantani! A tényeket azért nem árt hűvös tárgyilagossággal,vagy netán enyhe szarkazmussal leírni már csak az utókornak okulás gyanánt is,és itt van az én önzésem elásva,ugyanis szeretném még sokáig olvasni az írásaidat,ehhez pedig egészség is kell. Tehát a kéretlen tanácsom: sok nevetés, max. egy gyors kirohanás,ez olyan mint a jó szex,adrenalin,gyorsabb szívverés = egészség, a sok dühöngés,stressz = betegségek,rövid élet.

  • Georgina Bojana

    Kedves Nyizó!
    Barátságodat és óvásodat megköszönöm! A vérmérsékletemről a genetika tehet (( 🙂 ))
    „Kuktafazékként” működöm! A bármi okból felgyülemlett gőzt, ha nem engedném ki, szétrobbannék. Utána minden rendben, én megmondtam, véleményemet kinyilvánítottam, nem rágcsálódom többet a dolgokon. Megbocsátani sem tudok, csak átlépni az engem ért sérelmeken.
    Tudom, tudom, ez bűn!
    Mivel, a Miatyánkban is meg van írva, miszerint „…bocsáss meg a mi bűneinket, miképpen mi is megbocsátunk az ellenünk vétkezőknek…”.
    Igen, igen, folyamatosan gyúrok rá. Töredelmesen vallom, – eddig megélt – 63 évem kevés volt erre (( 🙂 )) De az tény, hogy próbálkozom, eddig sikertelenül. (( 🙁 ))

    A javaslatod „ütős” és jó. Miszerint egyáltalán nem mindegy, ki honnan jött, milyen háttérrel, milyen neveltetéssel stb. De erre a történelem, az irodalom sokszor rácáfolt. Most akár írhatnék Petőfi Sándorról, milyen mélyről indult, mészáros fia volt – és milyen magasságokat ért el. De citálhatnám akár tudós, akár író Móra Ferencet, vagy akár egy elismert zenész életpályáját is.
    Módszered ezért néha rácáfol, mármint a családfa állítására.
    Több családban nem a végzettség, de a született és szerzett intelligencia rendkívül sokat számít.

    A mi családunkban is előfordult diploma nélküli Dédnagymamám, aki szerb volt (innen a forró vérmérsékletem, a felcsattanásom). Ő egyszerű parasztasszony létére olyan tudás birtokában volt, hogy azt nem is tudnám – hely hiányában – felsorolni!
    A gyógynövények tudásától, szőlő neveltetésen át, a bor készítéséig, a tej feldolgozásától a csodálatos szövésig, a legfinomabb rétes elkészítéséig, a gazdaság kézbentartásától kezdve, a mindig a durr bele a közepébe problémák megoldásában, a család összetartásában brillírozott. Hosszú a lista, úgy általában a felmenőimnél amihez értettek, s legjobb tudásuk szerint művelték.
    Dédanyám hihetlenül szép asszonyként, erőskezű „gazdasszonyként”, a jó feleség és odaadó édesanya csodálatos mintaképe volt.
    Igen, a most közeledő Anyák napja alkalmából jó szívvel, hittel, szeretettel emlékezem Déd- és mindkét Nagyanyámra, Édesanyámra.
    A másik oldalon, mármint apai Nagyanyám részéről sorakoztak a diplomák, de ők nem szakbarbárként, de az értékes dolgokra nyitottan éltek, következetesen, szeretettel, értő módon figyelmemet irányították, nem neveltek a szó szoros értelmében. Hatalmas könyvtárral, lemezgyűjteménnyel, a még felkurblizott lemezjátszóval, később azt leváltotta a jobb, a modernebb elektromos készülék, hangfalakkal, magnóval…
    Apai Nagyapám az Operaház elismert egyik zenészeként dolgozott/játszott. A kezével baj történt, pillanatok alatt váltott. Pihenésképpen és keze (izületi gyulladása miatt) ezermesterként, hobbyból a szülői ház körül, mindig talált munkát. Kertészként, épület felújítóként stb. stb. Felnőtt fejjel szerzett diplomát, elektromosságból, mérnökként dolgozott akarattal, hittel,munka iránti szeretetével. Igazából ez is érdekelte. A valamikori Angolpark egyik vezetőjeként dolgozott. Sok újítása volt a néhai eredeti elvarázsolt kastélyban, a szellemvasútban stb. stb.
    Apai Nagyanyám? Ő volt az akkori Angolpark főpénztárosa, egyik gazdasági vezetője. Akinek édesapja, az én Dédapám egy bécsi tüdőgyógyász- és szájsebész. Halmozta az orvosi diplomákat, két rendelő, Bécsben, majd a József köruton. Nagyanyusom Édesanyja pedig -gyerekként- egy hihetetlenül ügyes, zsidó üzletember, egy szegedi nem akármilyen fűszeres-vegyeskereskedés tulajdonosának, Édesapja szigorú és következetes fészkéből indult.
    Nagyanyám édestestvére a szekszárdi Tolna-megyei Kórház igazgató-főorvosaként ment nyugdíjba. Körorvosként Doboz, Kisbér stb. kezdte, majd hihetetlen akarattal, biztos tudással, nem politikai okból, de szakmai elhivatottsága, rátermettsége miatt nevezték ki erre a posztra, az akkori kórház élére. Ő volt az az igazgató-főorvos, Aki kiveszekedte, kijárta, megteremtette a Szekszárdi Balassa János Megyei Kórház szigorú rendjét és a kórházat kiszolgáló akkori gazdaságot. Mindenütt ott volt, a konyhában, az éjszakai ügyeletekre benézett, szigorú és következetes vezető volt. Katonás rendet követelt mindenütt és mindenben. Önmagához volt a legszigorúbb, hihetetlen munkabírással. Férje latin-történelem tanár volt.
    Lakásunk több fala, körben állványokkal, zsúfolásig telis-tele könyvekkel, értékes irodalommal. Lemezjátszóval, lemezgyűjteménnyel stb. stb. Gyerekként nem üldöztek a tanulással, de a folyamatos kíváncsiságomat ébren tartották, ezért végeztem úgy, ahogyan.
    Még nem írtam anyai Nagyapámról! No Ő is egy igazi kurriózium! 17 évesként futurásként(gabonakereskedőként) kezdte pályáját, majd sziszifuszi munkával nyitott egy italboltot (egy kulturáltat), ahol Magyarország legjobb boraival koccinthattak a vendégek! Nem volt rest bejárni Sopront, Egert, Szekszárdot, a balatoni és tokaji szőlősgazdákat! Borkereskedőként is működött, majd az italbolt mellé hamarosan egy éttermet épített, végül egy mindent kapható falusi igazi vegyesboltot teremtett. Ahol az ásótól – a legfinomabb csokoládéig, a vetemény magoktól, a fűszerekig, az üstháztól, a vaskályháig, különböző apróságokig, a legütősebb pálinkáig, a jó borokig, valóban mindent beszerzett és eladott.
    Amikor államosították, akkor kapta élete első agyvérzését. (( 🙁 ))
    Felépült, később gebinesként működött! (( 🙂 ))
    *
    Mi jellemezte a családomat, mindkét ágon?
    Hitetlen akarat, elhivatottság, munkabírás és a soha nem hagyom magam lenyomni szlogen. A mindig nyitottnak lenni az új dolgokra, no meg a becsület.
    Jó turmixból születtem, meg is vagyok elégedve saját magammal, a nevemmel, a vérmérsékletemmel, a hívatásommal.
    Jó fészekből indultam, no! Nem hoztam családomra szégyent, de tény, hogy ebből a színes katyvaszból lettem, s így érthető mid a vérmérsékletem, mind az elhivatottságom, az emberségem. Hibám? Másoktól is u.olyan munkabírást elvárok, sőt megkövetelek.

    Szarvashibákat én is elkövetek. Bárki kellő meggyőzéssel, ütőkártyákkal elővezet, az jó érvek előtt meghajlok. A visszavonulás moccanatát is ismerem, mármint a meggyőzés tényét.
    A meggyőzés nélküli, csak ócsárolással, indulatból, észnélküli érvek nélküli – csatavesztést kevésbé!
    (( 🙂 ))
    Itt jön elő a fene szerb vér!
    No most jól bemutatkoztam, ezért, a háttér miatt jobban megérthetőek a beírásaim, a morgásaim, no meg az elhivatottságom.
    Lehetőség szerint a legjobban szeretnék élni, de nemcsak magamra gondolok, a többiekre, akik itt élnek nap, mint nap velem – országhatáron belül és kívül – egyaránt!
    (( 🙂 ))
    Köszönöm, hogy megtiszteltetek e beírás olvasásával, így eléggé „vegyes” személyiségem megértésével.
    G.B.

  • A Stradivarius egy rendkívül, és abszolút ortodox eszköz. Véleményem szerint sehogyan sem egyezik sem Lajkó Félix unortodox stílusával, de Matolcsy unortodox pirospöttyös hátsójával mégúgyse…
    Felvetődik a kérdés, vajjon miért is 1/2x-re esett az úgynevezett „bankvezér” választása és hogyhogy nem Mága Zoltánra, aki legalább olyan klasszis a maga területén, mint ez a dzsesszes hangvételű fenegyerek.
    És akkor eszünkba jut az említett prímás(!) cigány származása és leesik az a bizonyos réz húszfilléres, vagy pedig arra kell gondolnunk, hogy szegény Mága egyszer már visszaadta a vitézi címet – amit még Vitéznyagybányaihorthy alapított – mert kicsit rosszul jött ki, hogy annak rendjébe lépett be, aki az őseit deportálta… Mint mikor valaki saját kutyája ürülékébe lép be…
    No tehát, jobb ha nem játssza meg az ortodoxot se egy Orbanini, se egy csak félig ix, de még inkább egy a Józsfváros bájos flaszterén felnőtt másik prímás sem. Ez talán így lesz igazán un-ortodox… Hát ezért adná annak a másiknak azt a vagyont érő violint…

  • Georgina ! A közelünkben is csináltak egy foci akadémiát.
    Naphosszat ott áll vagy hat gyönyörű grafikával és felirattal ellátott vadonat-új gyermekbusz üresen, hogy aztán ritkán hétvégéken, három gyerekkel a fedélzetén végigpöffeszkedve a városunkon, hirdesse, hogy itt is a fid-SS viszi primet… A nép meg boldogan bámulhassa ezeket, hogy lám-lám de jól választottunk… 🙁

  • Dubois: Csak egy észrevétel. Mága lehet, hogy jól tud hegedülni, de ahhoz, hogy művész legyen több kell. Az pedig belőle hiányzik.

  • Bojana: ilyen gyökerekkel nem csodálkozom,csak tiszteltetem a családod! Magamról írtam a tanácsot,én is kimondom azt a néhány keresetlen szót,ezzel letudva és elfeledve a dolgot,de ez a harag nem jár ki mindenkinek.Főleg a gerincteleneknek és hasonló adottságúaknak nem adom meg az örömöt,hogy felbosszantottak. Viszont amit a megbocsátásról írtál azzal egyetértek,van amit nem lehet(szabad) megbocsájtani,de aztán egyszerűen továbblépni,az élet nem áll meg. Nálam ez nem bűn.
    Ha nem mondtam volna én kos vagyok,és pár napja töltöttem a 63-at,ez csak azért érdekes,mert nagyon hasonlít a természetünk,talán a neveltetésünk is. Mielőtt elkezdődne a „happy burtsday!” szólok,hogy már 10 éve nem ünneplem,hogy mindíg idősebb lettem,úgyhogy nem kéne most sem.

  • Georgina Bojana

    Kedves Nyizó!
    Elismerésedet, – melyhez semmi közöm, sőt beleszólásom sem volt, mármint ami a gyökereimet illeti, – megköszönöm. Szerencsés voltam/vagyok. Ennyi.

    Nálam sem bűn a megbocsátás, csak pocsék természetem van. Olyan vagyok, mint az elefánt, csak azzal a különbséggel, hogy könnyen tanulok, de nehezen felejtek.
    (( 🙂 ))

    Ami a születésnapomat illeti, érdekes módon a 60.-nál pocsékul éreztem magam. Most már „ugratok”, a legközelebbi, a 64. ami júniusban lesz, csak egy finom lakmával, egy szép nappal. Hja és tudd, mindig a BETÖLTÖTT éveket mondjad az elkövetkezendő évben. Kész.
    *
    Örülök, hogy ennyit éltem és kérem Istentől, Sorstól az elkövetkezendőket. Megelégednék a 78-79. életévvel, csak addig legyek eszemnél és magam körül mindent meg tudjak csinálni. A szabadságnál, nincs nagyobb dolog a világon. Azt eszünk, amit akarunk, ahogyan MI el tudjuk készíteni, nem szorulunk senki ebbeli segítségére stb. stb.
    A kertben való kapirgálást megoldom, csak fűnyírás van, azt is más csinálja. A szőlőtőkék egy részét én metszettem, nagyon szeretem ezt a munkát, könyvből tanultam. A másik felét viszont a segítségem.
    Más permetez, soha nem csináltam, nem is fogom és örülgetek annak, hogy olyan a kert, mintha egy park volna. Csodálatos dió-, szílvafáim vannak, mogyoróbokrom. Szép az élet, no! Ne engedjük, hogy bárki is elvegye a kedvünket.
    Azért is jókedvűek leszünk, azért sem hagyjuk, hogy bárki átprogramozza az agyunkat. Ha úgy gondoljuk, fejjel megyünk a falnak, a mi bajunk,de mi is pattanunk vissza. Az is a mi választásunk.
    (( 🙂 ))
    Ami a csillagjegyemet illeti, iker vagyok. De teljesen. Annyira, hogy többször még én is csodálkoztam, hogy a két énem „összeveszett” (( 🙂 )) Bajban is voltam, melyiknek adjak igazat?!
    *
    No szóval, legközelebbi dínom is meg dánom is a 65. a 70. a 75. születésnapomon lesz.
    *
    Ember tervez, Isten végez.
    Remélem, megadja. Mindenesetre megkérem! Ami Téged illet, talán Te is rászánod magad erre az 5 éves születésnapi ugri-bugrira, mivel a közbenső éveket csak úgy, átugorjuk!
    Jó egészséget Neked és minden ide betérő Barátunknak és nem Barátunknak. Azt mondják, a jó is a rossz is visszaköszön, mint a bumeráng.
    No szóval, kívánom a jót, aztán csak jöjjön vissza hozzánk, édesítse meg további éveinket! Jóval, békével, erővel és boldogsággal.
    (( 🙂 ))
    G.B.

  • Kedves Bojana,úgy legyen!Nincs mit hozzátenni,a 80 jó számnak tűnik,ha netán több lesz az sem tragédia,ahogy szokták mondani”egészség legyen,a többit megvesszük”. 😀 Azért hogy ne sajátítsuk ki teljesen a fórumot,megosztok egy régi szovjet viccet,sajnos aktuális még ma is:
    Egy pártagitátor magyaráz a munkásgyűlésen:
    – A városban most épült meg egy új vízi erőmű!
    Egy hang hátulról: – Ott voltam a múlt hónapban, nem láttam semmilyen erőművet.
    – B városban megépült egy új lakónegyed.
    – Ott jártam két hete, még félig sem volt kész a lakónegyed.
    – C városban új stadiont adtak át.
    – Ott jártam 2 napja, éppen csak elkezdték építeni a stadiont.
    – Elvtárs, azt hiszem, hogy magának kevesebbet kellene kószálnia az országban, s többet újságot olvasnia!

  • Illanfair !
    Véletlenül sem szegődtem el Mága prókátorának, ám megjegyezném, hogy ő is elvégezte a Zeneművészeti Főiskolát (egyetemet), másrészt megkérdezném, hogy Lajkó tényleg olyan virtuóz, avagy ügyesen pózol, amin sem egy Stradivarius, de még egy Guarnerius sem segít…
    Pláne, ha protekciós az illető, amely mindkettejükről egyaránt elmondható… – a két Orbinóról.

  • dubois: lajkó – az eddigi videók és koncertbeszámolók szerint – szélsőséges és önhatalmú interpretátora a zeneműveknek.
    az improvizálás, attól tartok, nem kifejezetten illik egy hegedűversenyhez, márpedig lajkó képes rommá improvizálni bármit. a sznob meg veresre tapsolja a tenyerét…

  • Dubois. Mint írtam nem ismerem Lajkót. Mint írtam elhiszem, hogy Mága tud hegedülni. Azt írtam, hogy nem tartom művésznek. A művészet több mint egy iskola elvégzése vagy a technikai tudás. A szikra hiányzik belőle. Ez az én véleményem és ebben nem tud senki megingatni.
    Természetesen Te annyit hallgatod amennyit akarod.
    Mága és Marton nem az én ízlésemnek való. Ettől ők még nyugodtan csinálják amit csinálnak. De nekem ők zenei szakmunkások.
    Nekem Szenthelyi Miklós és Baráti Kristóf a hegedűművész.
    Egyszer olvastam egy külföldi kritikát egy magyar zongoristáról. Nem nevezném meg mert szerintem már régen nem igaz. „Mindent tud, tökéletes a technikája. De ez nagyon kevés”.

  • Georgina Bojana

    Kedves Nyizó!
    Ami az éveimet illeti, valóban addig szeretnék élni, amíg öneállátó vagyok. De biztos vagyok ebben, mindegyikünk így van ezzel. * A vicc nagyon jó, felvésem, ne feledjem!
    * Neked nincs olyan, v. hasonló élményed, mint nekünk Istvánnal?!
    Hjaj, de jó volt Istvánt olvasni, legszívesebben folyamatos emlékezést – élménybeszáolók garmadáját kérném Tőle!
    Áh! Meg is teszem, most, stande pityere!
    (( 🙂 )) G.B.

  • Georgina Bojana

    Kedves István,
    remélem folytatod a visszaemlékezéseid sorát!
    Nagyon jó volt olvasni, újból átélni, szinte látni a régvolt történéseket, ismételten belekóstolni az akkori ízekbe, beleszagolni az ottani levegőbe. Megcsapott a piac, a szörnyen hideg utcák illata, az emberek barátsága, szeretete.
    Bárhol is jártál, kérlek jöjj és mesélj, írj nekünk!
    Várjuk, várom!
    (( 🙂 )) G.B.
    VISSZA, VISSZA, VISSZA, VISSZA, JÓ VOLT, JÓ VOLT, JÓ VOLT!

  • Kedves Bojana,István írásait én is kedvelem,csak arra utaltam,hogy inkább illenek a „kultúra” nevű rekeszbe,mint a nemzeti bankról szóló cikkhez. A többire írtam,hogy egyetértek jó lenne csak addig élni,amíg nem szorulunk rá mások kegyére.

  • Georgina Bojana

    Kedves Nyizó!
    Nagyon is OSZTOM a véleményedet.
    Sokan ezt várjuk, ebben reménykedünk.
    Úgy legyen!

    G.B.