Québec megszavazta a halálhoz való jogot

2014 június 6 12:06 de. Québec megszavazta a halálhoz való jogot bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Québec lett Kanada első tartománya, mely törvényessé tette az eutanázia egyik formáját, annak ellenére, hogy ezt szigorúan tiltja a kanadai büntetőjogi törvénykönyv. A törvénytervezetet még az előző baloldali-szeparatista Parti Québécois (PQ) kormány készítette el, viszont a tavasszal kormányt alakító Philippe Couillard liberális miniszterelnök lehetővé tette, hogy a Nemzetgyűlés elé kerüljön a beadvány. Couillard azt is megengedte, hogy a liberális képviselők saját meggyőződésük szerint szavazzanak. Ennek az lett az eredménye, hogy 22 liberális képviselő az eutanázia ellen szavazott, de mivel azt a baloldal, mind pedig a liberális párt, illetve a jobboldal egy része támogatta, simán és nagy többséggel átment a Nemzetgyűlésen.

Fotó: Dan Curtis

Fotó: Dan Curtis

Véronique Hivon, a PQ-s képviselő aki beterjesztette az 52-es törvényt jelezte, hogy itt „az élet utolsó szakaszában történő gondoskodásról” van szó, nem pedig a hagyományos értelemben vett eutanáziáról. Ugyanis a törvény szerint egy orvos kizárólag akkor altathat el fokozatosan egy haldokló pácienst, amennyiben az összes alábbi faktor jelen van:

  • Egy halálos betegség utolsó, visszafordíthatatlan stádiumában lévő páciens kérheti a halálhoz való jogot.
  • A halálos beteg orvosának be kell bizonyítania, hogy a páciens súlyos és még gyógyszerrel sem kezelhető fizikai fájdalomban él.
  • A páciens alá kell, hogy írjon egy kérvényt, melyben a halálhoz való joghoz kíván folyamodni. Ezt a dokumentumot viszont bármikor visszavonhatja a beteg.

Kanada szövetségi kormánya azonnal bejelentette, hogy bíroságon fogja megtámadni a québeci tartományi törvényhozás lépését, ami szerinte törvényellenes. Továbbá Kanada arra emlékezteti a québeci orvosokat, hogy akár 14 évig terjedő letöltendő börtönbüntetést kaphatnak, amennyiben élnek a csütörtökön elfogadott tartományi törvény lehetőségeivel.

Gaétan Barrette, Québec liberális egészségügyi miniszterét újságírók emlékeztették arra, hogy Kanadában büncselekménynek minősül az eutanázia. Erre elmondta, hogy itt tulajdonképpen nem eutanáziáról van szó, hanem „az elhalálozáshoz szükséges orvosi segítségről.” Az ügy kanadai büntetőjogi aspektusa miatt, Québec politikusai egyszer sem használják az eutanázia szót hivatalos dokumentumokban.

Comments are closed