Multikulturális erdélyi koncert készül Montreálban

2014 június 11 6:32 du.1 comment

Erdélyi cigány, magyar és román zene, illetve néptánc kerül bemutatásra Montreálban 2014 június 19-én, 20 órakor a Maison de la Culture Ahuntsic-ban. A Heveder zenekar Kanadába varázsolja Erdély népi és kulturális hagyományait Az Erdélyi falvaktól Amerikáig című produkciójában.

„Bár a Heveder banda tagjai igen fiatalok, komoly és mélyen gyökerező hagyományokat ápolnak. A dallamok, amiket muzsikálnak, egyenesen az erdélyi és magyarországi falvakból hozzák magukkal, ezt az örökéletü tradiciót az új amerikai közönségnek. A Heveder egyike a legújabb generációs zenekaroknak, akik a közép európai cigányok, magyarok és románok fantasztikusan izgalmas zenéjét gyüjtik és mutatják be”–jegyzik a szervezők. „A 2002-es megalakulásuk óta Erdélyben számtalan tánccsoporttal dolgoztak együtt. Tobbek között a Hóvirág és a számos díjat nyert Háromszék Együttessel. Rendszeres házigazdái a sepsiszentgyörgyi táncháznak, úgymint a Néptánc és Népzene szimpoziumnak, valamint az Erdélyi Népzenészek Találkozójának. Magyarország és Erdély számos néptánc és zene táborának gyakori muzsikusai”–tették hozzá a rendezők.

Codoba Martin és Sergiu Popa

Codoba Martin és Sergiu Popa

A fellépő művészek közt lesz Sergiu Popa, aki a moldovai Chisinau-ban született, valamint a kolozsvári Codoba Martin. Sergiu Popa a zsidó, cigány, török, orosz, szerb és bolgár népzenében jártas, Codoba Martin pedig a magyar népzenére fókuszál.

Jegyeket az ajtónál 30 dollárért lehet megvásárolni, illetve elővételben 25 dollárért. A Maison de la Culture Ahuntsic a 10 300 rue Lajeunesse alatt található, Montreál Ahuntsic-Cartierville kerületében.

1 Comment