Melegfelvonulás: A torontói jezsuita egyházközséget támadja a szélsőjobb

2014 június 18 12:05 de.11 hozzászólás

Az ultrakonzervatív és homofób LifeSiteNews nevű hírportál a torontói Our Lady of Lourdes római katolikus egyházközséget támadja, miután a jezsuita papok által vezetett templom egyik szervezete részt kíván venni a június 28-ra tervezett torontói Melegfelvonuláson. A melegfelvonuláson szintén jelen lesz az Angol Katolikus Tanári Egylet (English Catholic Teachers Association). Az 1969 óta jezsuita lelkipásztori vezetés alatt lévő Our Lady of Lourdes egy különleges szentmisére hívta a melegfelvonulás résztvevőit. A katolikus templom All Inclusive Ministries (AIM) nevű csoportja jelezte: „a melegeket, leszbikusokat és egyéb olyan népcsoportot kíván támogatni, melyek szexuális okok miatt marginalizálódtak.”

Our Lady of Lourdes

Our Lady of Lourdes, Toronto

Az AIM eredetileg azt tervezte, hogy a meleg felvonuláson külön információs asztalt állítanak fel, melynek segítégével bemutatásra kerülhet a katolikus csoport missziója. A torontói kardinális Thomas Collins ezt azonban nem engedélyezte.

John Sullivan atya, az Our Lady of Lourdes lelkipásztora jelezte, hogy a június 28-ra meghírdetett speciális misét azonban megtarthatja az egyházközség. Elmondta, hogy ez nem lesz egy kifejezetten Gay Pride mise, hanem csupán arról van szó, hogy a mise véletlenül egybeesik a melegfelvonulással.  Így tehát az eredetileg „Meleg kiadásként” hírdetett misét átkeresztelték „Júniusi kiadásra.” Sullivan atya szerint az eredeti elnevezés „kicsit inakkurátus” volt. Az átnevezésre akkor lett szükséges, amikor az ultrajobboldali LifeSiteNews az érsekségen feljelentette a jezsuita templomot.

Az Our Lady of Lourdes Egyházközség évtizedek óta egy befogadó közösségként működik Torontóban. Először 1974-ben tartott egy Dignity nevű szervezet gyűlést a templomban, mely kimondottan a meleg katolikusokat kívánta felkarolni.

A torontói meleg katolikusok csoportja.

A torontói meleg katolikusok csoportja.

Számos progresszív római katolikus szervezet erőt merített Ferenc pápai szavaiból, amikor azt kérdezte, hogy ki ő, hogy egyáltalán ítélkezzen a melegek fölött.

„Ha egy ember meleg, keresi Istent és jószándékú, akkor ki vagyok én, hogy megítéljem őt?” – mondta Ferenc pápa 2013 júniusában.

Azok a torontói magyar katolikusok akik szívesen résztvennének a jezsuita templom speciális miséjén, 2014. június 28-án, este 7-órakor jelentkezhetnek a 520 Sherbourne Street alatti Our Lady of Lourdes-ban. Az egyházközség meleg csoportjáról pedig itt olvashatnak.

11 hozzászólás

  • Georgina Bojana

    A téma kényes.
    Nemi identitásunk alapján, többfélék vagyunk. Az elfogadott, az átlag, a „normális”, amikor férfi a nőt és a nő, a férfit öleli. Többen szájukat húzzák, amikor ez MÁSKÉNT van: férfi a férfit, nő a nőt. Részemről rendben, mindenki azt tesz a szexuális életében, amire vágyat érez. Azután ugye vannak azok, akik még e világra jöttük előtt, valamilyen megmagyarázhatatlan okból különlegesnek születtek. Nőknek néznek ki, de valójában férfiak. Vannak ilyenek is közöttünk és több, fájdalmas műtét után válnak azzá, aminek valójában „belülről” érzik magukat. Mármint amilyen a lelkük? Nőnek avagy férfinak.
    Részemről egyedi tragédia, ami fájdalmas kirekesztéssel jár. Van aki beletörődik, de van aki szembeszáll. Irritálja a környezetét, ruházatával, viselkedésével. Ha már lúd, legyen kövér! – vallják.
    *
    Részemről felteszem a kérdést a melegfelvonulásokról, miért?! Anno én sem vonultam, sőt a barátaim sem, nem tettük közzé, hogy nő létemre a férfit választottam szexuális és életem társának.

    Miért kell vonulgatni?
    Kire és miért tartozik bárkire is, bárkinek a nemi hovatartozása?
    A másság táborából, többen panaszkodnak, hogy kirekesztik őket, csúfolják, hátrányos helyzetükről papolnak.

    Ennek nem kellene témának lennie.
    Mindenki úgy él, ahogyan akar és a legjobban érzi magát a saját életében. Nem köz-, de magánügy a nemi hovatartozás. Miért kell ehhez a nyilvánosság, a teátralitás?!
    Miért szükséges ezt kikiabálni, szerepelni?!
    Miért ez az önmutogatás?
    *
    Voltak, vannak, különösen a művészeink között, akik a melegek csoportjába tartoznak. De nem szerepelgetnek, nem kiabálják ezt ki. Környezetük tudomásul vette ezt. Most fájni fog, de igazából senkit nem érdekel, hogy ki és kit visz az ágyába? A saját neméből vagy az ellenkezőjéből.
    Ami a fontos, hogy mit tesz le a közösség asztalára? Aki a zenében, táncban, divatban – a választott hívatásában kiváló! – miért is foglalkoznánk a nemi hovatartozásával?!
    *
    Még mindig nem értem, miért ez a fene nagy felhajtás? Ezek a vonulgatások, provokációk. Vannak, igen vannak, akik képtelenek EZT elfogadni. Miért is? Az okot keresik, hogy bántsák azt, akik nem olyanok, mint az átlag. Valamiben eltérnek. Ezért a bántás, akár fizikálisan, akár más módon.
    Miért kell ezt kiprovokálni?
    *
    Részemről éljük meg az életünket úgy, ahogyan nekünk tetszik. Eredményesen, boldogan, családban, vagy egyedül.
    Szeressük azt, akit mi választunk és nem nekünk választanak. Ha mi úgy érezzük, hogy nő létünkre a férfiak társaságát keressük, tegyük. Ha MÁSKÉNT gondolkodunk, jogunk van ehhez.
    Jogunk van élni és úgy, ahogyan az nekünk és nem másoknak tessék!
    De ne legyünk teátrálisak.
    Ne provokáljunk, mert nincs miért, de legfőképpen: minek?! Aztán kinek?!
    Miért?
    G.B.

  • Pesti Gúnár

    „Még mindig nem értem, miért ez a fene nagy felhajtás? Ezek a vonulgatások, provokációk.”

    Toborzás, propaganda. Ezért tiltják pl. az oroszok.

  • Ha az oroszok tiltják, akkor már rendben van…

    A probléma egyre csak eszkalálódik. A legtöbb másság kérdésben (vallási, politikai, szexuális orientáció, rassz, stb.) általában a többség kezdte el a diszkriminálást ilyen-olyan formában. Innen indultak el a provokációk, majd reakciók és a további reakciók stb. Nehéz ezt már megállítani, de államnak és egyháznak illik színt vallani, hogy ők ezt hol helyezik el az értékrendszerükben és utána viselni annak kritikáját.

  • “Ha egy ember meleg, keresi Istent és jószándékú, akkor ki vagyok én, hogy megítéljem őt?” – mondta Ferenc pápa 2013 júniusában.

    Sajnos sokan ezt úgy értelmezték, hogy a homoszexualitás normális dolog. Csakhogy nem az. Isten szeret és vár minden saját neméhez vonzódót, mert meg tudja őket gyógyítani.

    Egy igazi keresztény támogatja a melegeket abban, hogy meggyógyuljanak. Egy igazi keresztény a bűnt utálja, nem a bűnöst. Ez esetben a homoszexualiTÁSt utálja, nem a homoszexuális személyt.

  • vipera: hát persze. csakhogy, ne felejtsük el, hogy azt mondja az írás, isten minden embert a maga képmására teremtett. azon felül, nem gondolom, hogy olyan helyzetben lenne, hogy megmagyarázza, hogy’ is kell értelmezni a pápa véleményét.
    az isteni gyógyítás meg eddig sem volt divatban.

  • Kedves Bojana! Miért kell vonulgatni? Kérdésedre válaszolva eléggé összetett kérdés ez. Igazad van egyébként, de azt is hozzá kell tennem hogy Isten egészen mást gondol ezekről a dolgokról, ahogyan mi emberek beállítjuk ezt magunknak. Ha emberi oldalról közelítek a dolgok felé, akkor megértem a melegek, és MÁS orientációval élő embereket, ha pedig Isten oldaláról nézem a dolgokat akkor viszont mégis el kell utasítanom „követeléseiket”. No nem azért, mert homofób lennék, szó sincs ilyesmiről. Szeretem a melegeket is mint embertársaim. Isten is szereti őket mint teremtményei. Azonban a melegtársadalom nagyrésze a dicsőséget egészen másnak adja, mint Istennek, és ez itt a probléma. A melegség nem betegség, nem genetikai deformáció. A melegség tudatos döntés, elhatározás vállalása. Ha ugyanezt a dolgot Isten szemszögéből nézem akkor a melegség nem más, mint a nagy Babiloni Parázna bálványimádata. A bálványimádás és ide sorolható a melegség, gondolati szinten teszi meg az első lépést, a test ellen elkövetett bűnhőz. Egyébként itt hadj jegyezzem meg, hogy ide sorolható a tetoválás is. Nézzétek csak meg mennyi ember tetováltatja /égeti meg/ ki a testét. A tetoválás egyenlő tiltás alatt van a bibliában az azonos neműekkel. Isten azt mondja NE! tedd.
    Mindkettőre: NE!!! Ugyanakkor feltettem magamban az igazság keresésem okán egy kérdést. Igazságos-e vajon a meleg embertársaimat ezért elítélni, holott a kitetovált embertársaim teljesen békében élhetnek a bibliai erkölcsök nélkül. Nem igazságos. A világ erkölcsi megítélése sem igazságos a melegek ügyében. Miért is? Mert az egyházak legtöbbje zsigeri gyűlölettel viseltet a melegek iránt. Ha egy meleg keresni szeretné Istent, esélye sincs arra, hogy megértő, megbocsájtó, befogadó közösségre találjon az egyházban ahol segítenének neki Istennel megbékélni. Egy azonban biztos. Isten igazságosan ítél. Elég ha felteszed magadban ezt a kérdést, aminek az alapja a két ember van a mezőn példázat. /tudod az egyik elvétetik a másik ottmarad/ Szerinted melyik embernek bocsátja meg Isten a bűneit? Annak aki kivan tetoválva és elutasítja Istent, és Jézus megváltását, vagy annak a melegnek aki ugyan „bűnben él” de elismeri Isten hatalmát, Jézus megváltását. A probléma nagyon is emberi, és milliókat érint. A válaszom erre pedig az hogy Isten annak a melegnek fogja megbocsájtani a bűneit aki Jézus megváltását elismeri. Ezáltal én hiszem, hogy a melegek nem nagy része, de mégis kegyelmet fog kapni. Azért még gondolj bele, vajon ha ugyanez a elutasítás, „tetovafóbia” lenne az emberiség közt, akkor vajon mit szólnának a tetoválással rendelkező emberek? Pedig bibliai bűnként egyik sem nagyobb vagy kissebb súlyú a másiknál, mindkettő ugyanaz a tiltó szóval van ellátva: NE!!! A melegfelvonulás pedig ha emberi szemszögből nézzük a dolgot akkor az világos, hiszen a melegszervezetek ezt nagyon jól propagálják. Ha Isten szemszögéből nézzük akkor az nem más mint egy ugymond „hálaadó áldozat bemutatása” a nagy babiloni Paráznának.

  • Kerekes Sandor

    vipera ur irja:

    „Egy igazi keresztény a bűnt utálja, nem a bűnöst. Ez esetben a homoszexualiTÁSt utálja, nem a homoszexuális személyt.”

    Vipera ur egy kisse atertelmezi a kereszteny tanitast a sajat izlese szerint. Az igazi kereszteny, ha hinni lehet a szentirasnak, senkit es semmit nem utal, az allaspontja minden esetben a „szeretet,” es ha ellenkezest talal akkor inkabb odatartja a masik orcajat, semhogy maga ellenkezzek.

    Szerencsere a keresztenyek nagy kozossege remelhet valamelyes vedelmet a vipera ur tipusu alkeresztenyek ellen, akiknek mindenre megvan a megszentelt velemenyuk, kulonosen, ha az teljesen ellenkezik a szentirassal. Azt allitjak, hogy nekik az isten maga mondja meg, szemelyesen, hogy mi a helyes es mi nem.
    Vipera ur es a hasonlok helyesen tennek, ha a masok erkolcseivel kapcsolatban nem ragadtatnak magukat semmifele ertekiteletre. Na, az valoban keresztenyi lenne es hasonlo pontosan a papa nyilatkozatahoz: „ki vagyok en, hogy megiteljem?”
    Termeszetesen belatni egy ilyen nyilatkozat melyseget megkivan egy jo adag belatast es alazatot. A mindenhez erto, mindenben biztos viperak erre nem kepesek es nem is hajlandoak. Isten orizz, hogy erkolcsi peldat viperaktol vegyunk.

  • Kerekes Sandor

    Kedves abryzoli,kerlek tartsd meg magadnak a suta hiedelmeidet, beszeld meg istennel es hallgass rola. Ne eroltesd ra masokra a hiedelmeidet es foleg ne helyezd magad isten helyebe, hogy itelkezz!
    Masszoval, ha azt hiszed, hogy isten vagy, vagy isten akaratanak tolmacsoloja, akkor orulj neki, es hallgass, nehogy kinevettesd magad, mint peldaul ebben az esetben.

    Hej, Moderator, Moderator! Nem lehetne az, hogy az onkentes profetaktol megkimelj bennunket? Aki tudja isten akaratat az fogja be a szajat es kovesse azt. De ne terjessze a sajat ilyen-olyan velemenyet, mintha az isten akarata lenne. A vallasos mania legbiztosabb jele. En szemely szerint nem kerek belole.
    Es a tobbiek?

  • B.-vel értek egyet. Mindenkinek joga olyan kielégülést találni magának, amit a természet neki szánt.
    Azonban semmiképp nem helyeselhetem, hogy ezt hatalmas felvonulásokon propagálják, mint ahogy a hetero-k sem tartanak ilyeneket.
    Különösen buta dolognak tartom, amikor ezt – valószínűleg rossz fordítás miatt – elnevezik a „Meleg büszkeség napjának”…
    Szerintem, mint ahogy nincs abban szégyelni való, ugyanúgy nem ad okot semmiféle büszkeségre sem. Sőt, azért ez még egy kissé komikus is. Többek számára már provokatív arrogancia… Minek ez ?! – Van, és kész, és annyi…
    Talán a „meleg identitás napjának” elnevezni, ha már olyan fontos volt ez az érintetteknek, biztosan szerencsésebb lett volna.

  • Mikor jut el vegre az ember oda, hogy a melegseg NEM tudatos dontes. Ezt a baromsagot az orvostudomany regen megcafolta. Allapot. A Fold sem korongalaku. Ezek olyan egyszeru dolgok, mint az 1×1. Istent ne tessenek belekeverni. Isten nevet szajadra feleslegesen ne vedd. Nekem meg ezt tanitotta a plebanos ur.
    Jut eszembe, falusi komam hol vagy?

  • málnaszőr
    2014 augusztus 3
    5:44 du.

    Maximálisan egyetértek málnaszőrrel! Persze, elfogadjuk, hogy vannak melegek, van kismillió saját klubjuk, szórakozóhelyük, netes oldaluk ahol élhetik a saját társadalmi életüket, de mi a faszért kell ezt enyhén szólva is provokatív jelleggel propagálni?! És vérig sértődnek ha vannak akik ehhez nem vágnak jó pofát. Én is agyon akarnám rugdosni, ha egy pali a kölköm előtt rázná a seggét tangába! És nem válasz, hogy nem kötelező arra menni! Hát hagy ne én kerülgessem már őket!