Politika, diszkrimináció, törvényesített lopás

2014 június 18 11:30 de.19 hozzászólás

Az már lassanként megszokottá kezd válni egy átlag polgár számára, hogy ha hátrányos megkülönböztetés éri valami miatt, – legyen az politikai nézete, bőrszíne, avagy vallási hovatartozása végett,- két eset közt választhat: vagy csendben arrébb áll, vagy felveszi a kesztyűt, peres úton próbálja kiverekedni igazát. Ez utóbbi nem minden esetben célszerű. Először is Isten malmai lassan őrölnek, ez igen csak jellemző az effajta jogi eljárásokra. Ha az illetőt atrocitások érik, – márpedig érheti,- mint fenyegetés, tettlegesség és hagy ne soroljam,- a rendőrség tehetetlen, mondván, – amíg nem bizonyítható a tettlegesség addig a rendőrség nem csinálhat semmit-. A fenyegető telefonok e-mailek, levelek kivizsgálása meg másodlagos fontosságú. Ám hagy ne soroljam mindezen részleteket. Egy Nyíregyházához közeli községben történt meg egy diszkrimináció. Az eset 2013 február 9.-én történt. Érpatak polgármestere a helyi iskolában „becsületnapi” megemlékezést tartott. Az eseményen megjelent  Szöllösi Gábor a TASZ munkatársa valamint Tódor János újságíró, aki szintén a TASZ munkatársa (Társaság a Szabadságjogokért). A polgármester úr Orosz Mihály Zoltán, mikor meglátta a két köztudottan liberális nézeteket valló polgárt a hallgatóság soraiban, először pocskondiázni kezdett, majd rendőri beavatkozást kért, és kapott is. A két „renitens résztvevőt” rendőri kísérettel kivezették, és környék elhagyására kötelezték. Pedig erre semmiféle okot nem adtak. Nem volt részükről sem rendzavarás, sem másfajta kirívó dolog, mely okot adhatott a rendőri beavatkozásra. Mind a ketten a bírósághoz fordultak. A Nyíregyházi Itélő tábla megállapította, hogy a rendőrség nem helyesen járt el (ugyan, miért nem mondta ki a verdiktet, hogy a polgármester kérése parancs és azt akkor is teljesíteni kell, ha az  a törvényességet sérti) valamint pénzbüntetésre ítélte a város polgármesterét (ugyan, miért nem olyan eljárást indított ellene, ahol ha névlegesen is,  de börtönbüntetésre ítéli. Állítólag, mivel Magyarország is EU tagország már van törvény az elítélhetőségre, gyűlöletbeszéd illetve bármilyen nyílt diszkrimináció esetén büntetéskiszabásra. Eddig egy olyan esetről sem tudni ahol ez meg is történt). Igenám de itt is vannak beépített kiskapuk amik az ítélet végrehajthatóságát ellehetetlenítik.

A TASZ szerint Orosz Mihály Zoltánról a bíróság minden kétséget kizáróan megállapította, hogy kizárólag azért távolíttatta el az önkormányzati rendezvényről Szőllősit és Tódort, mert az övétől eltérő politikai nézeteket vallanak. A jogvédő szervezet szerint  az elsőfokú ítélet jelentősége az, hogy az egyenlő bánásmódról szóló törvény által védett tulajdonságok közül a politikai vélemény volt a megkülönböztetés alapja. Fontos eleme az ítéletnek az is, hogy egyértelművé teszi: az a rendezvény, amit a polgármester az önkormányzat nevében szervez, ugyanúgy az egyenlő bánásmódról szóló törvény hatálya alá tartozik, mint bármely más hivatalos aktus. A polgármester így nem hivatkozhat a gyülekezési törvény biztosította szabadságára a résztvevők megválogatásával.

A bíróság azt is kimondta, hogy az önkormányzat nevében eljáró polgármester az iskolában történtekkel az emberi méltóságot sértő magatartást is tanúsított, azaz zaklatta is a felperest.

Mindezek ellenére nem olyan ítélet született, mely valóban tényleges büntetést szab ki. Az is egy érdekesség,- mint ahogy az elején írtam,- hogy több mint egy év után született ítélet (mert közben ugye volt még egy választás vagy mifene)

De menjünk szépen tovább egy másik témára. Most látott napvilágot és teljes igazoltságot az a hír, hogy a 2010-ben alapított Határok Nélkül a Magyar sajtóért Alapítvány mintegy 800 milló forintot fektetett be az erdélyi magyar nyelvű lapok támogatásába. Az utóbbi évek legfőbb támogatottja az Udvarhelyi Híradó kft, mely négy regionális lap kiadásával is foglalkozik. Udvarhelyi Híradó, Csiki Hírlap, Vásárhelyi Hírlap, valamint a Gyergyói Hírlap. A támogatottak közt volt még az Erdélyi Médiatér Egyesület is. A dolog pikantériája, hogy 2011-ben az Udvarhelyi híradó kft többségi tulajdonát megszerezte  a Magyar Sajtó  Határok Nélkül alapítvány. Hogyan létezhet, ez, hogy egy magyarországi alapítvány, egy saját tulajdonában álló magánvállalkozást támogat? A magyar új PTK (polgári törvénykönyv) szerint csak akkor lehet a kedvezményezettek közt az alapító, ha az alapítvány célja az alapító tudományos, irodalmi vagy művészeti alkotásainak gondozás,- ami jelen esetben az Udvarhelyi Híradó esetében nem áll fent. A Határok Nélkül a Szabad Magyar Sajtóért alapítvány 2010-ben alakult. Nagy valószínűséggel Fidesz közeliek javaslatára és támogatásával. A támogatók közül első helyen szerepel a Magyar Szerencsejáték ZRT valamint a Magyar Villamos Művek ZRT és a Paksi Atomerőmű ZRT. Jogosan felmerül a kérdés: nem lenne több és jobb helye ezeknek a millióknak?

Avi ben Giora

19 hozzászólás

  • Fenyvesi Glória

    Ehhez a cikkhez annyit fűznék, hogy Gyurcsányék sem engedik be pl. a HÍR TV-t, a politikai összejövetelükre.
    Tehát diszkriminálnak.
    Mégsem ítélték el a Bírák ezért, sosem…
    Más: A TASZ, meg az AMNESty internacionál, és egyéb jogvédők meg általában a kisebbségek, és nem a (törvénytisztelő) többség érdekeit védik, még véletlenül sem.
    Elég gyakran kalamajkát okoznak…
    A Négy mancsról nem is beszélve: Akik tönkretették a magyar libamáj exportot,a külföldi multik érdekében…

  • fenyvesi glória: hát igen…ez a szemét EU, hát nem megtiltja, hogy tömjék a libákat? ráadásul még azt is megszabja, mennyi tere legyen a ketrecben tartott csirkének! a disznót sem lehet akármivel etetni, hát még, a levágása, húúúú! abcúg!
    honnan veszi ezt az általánosítást a DK-val kapcsolatban?
    amit pedig az említett két jogvédő szervezetről ír, már megbocsásson, elég nagyfokú tudatlanságról tesz tanúbizonyságot! miért is kellene a törvénytsiztelő többség érdekeit védeni? nekik megvannak az érdekérvényesítő eszközeik! ide idézné a TASz betűszó alkotóelemeit? mert nagyon úgy néz ki, egyiket nem érti 🙁

  • Georgina Bojana

    Ezek az összefonódások?! Mint több, egyre több a mérges-óriáskígyó, tekerednek, sziszegnek és tarolnak…
    Elképesztő!
    G.B.

  • Fenyvesi Glória

    Társaság a szabadságjogokért…
    No, de a szabadságunk csak addig terjedhet, amíg a másokét nem sérti…

  • Sajnos vidéken is ez a helyzet. Végletekig megosztott a lakosság. A fideszes városvezetést minden áron istenítők és a józanok. A polgármesterek és pénzeszsák privilegizáltjaik mindent megtehetnek, rájuk nem vonatkoznak a helyi rendeletek, de a törvények sem. Ők elcsúfíthatják a településeket pöffeszkedő, túlméretezett, környezetbe nem illő monstrumokkal, átvághatják, tönkretehetik az utakat, parkokat, elvehetik a szomszédok életterét. Menekülni nem lehet, mert ingatlant eladni nehéz. Aki megpróbál kiállni a jogaiért azt megvezetik, félévekig nem kap választ egyetlen hivataltól sem (Ügyészség, mint a törvényesség legfőbb őre válaszra sem méltat, a Műemlékvédelem behajolt, ellenőrző szervek egy kiadós ebédért mindent rendben találnak, ügyvéd kivár). Lépten-nyomon megalázva,félresöpörve, másodrendű állampolgárként élni lélekölő s látva a tendenciát, elkeserítő. Aki ebbe nem tud belenyugodni, az becsavarodhat, besavanyodhat, belebetegedhet. EZEKET NEM ÉRDEKLI MÁS, CSAK A PÉNZ. MAGYARORSZÁG MEGSZŰNT JOGÁLLAM LENNI!

  • fenyvesi glória: alapvető tévedés. akinek egyáltalán nem osztottak lapot, azok kiknek a szabadságjogát sértik?
    nem kérek hosszú levezetést, nem akarom túlterhelni. csak tőmondatokban, ha szabad kérnem…

  • öregcsaj: már régen. az első percben, amikor orbán hatalomra került. a jog az, amit ők annak neveznek, és amit ők értelmeznek. orbanisztánban nem igazságszolgáltatás van, hanem jogszolgáltatás. mecsoda különbség!

  • Ez az Orosz Mihály Zoltán polgármester és hóhér most rendezett „nyilvános akasztást” valami neki nem tetsző bíró és ügyész számára, akiket meg is gyujtanak, hogy „érezzék a Gyehenna tüzét” Érpatak hivatalos honlapja szerint. Érpatak hivatalos honlapja csak abban különbözik a Kuruc infótól, hogy nyilvánosan és közpénzből készül. Saját törvényeket is bevezettek. Támadnak a vérszomjas nácik, újra megalázni, gyilkolni, háborúzni akarnak. És egyre népszerűbbek. Ez egy fasiszta ország.

  • T. Avi ben Giora !
    Nagyon jó, feltáró anyag.

    Úgyanígy, ha az lehetséges, jó lenne, ha Ön, vagy a szerkesztőség bármely tagja egy ehhez hasonló elemző munkát bocsátana az olvasók rendelkezésére a volt VII.kerületi MSZP-s Hunvald György és a XI.kerületi Molnár Gyula [és helyettese] polgármesterek még súlyosabb kicsinálása ügyészségi közreműködéssel. Ugyanis, a közelmúltban jogerősen mindkettőjüket . b ű n c s e l e k m é n y h i á n y á b a n .! a bíróság(ok) felmentették. Jelneleg is több ilyen és hasonló . k o n c e p c i ó s . per van folyamatban magyarországon, amelyeket az ügyészség és az orbanista sajtó mindig a választások előtti időszakra hangol… Az egyik például a VI.kerületi Önkormányzat egykori teljes – választott – MSZP-s képviselői testületét tartja vád alatt, a polgármestert, Verók Istvánt már azért nem, mert az szabályosan belehalt az ellene koholt vád, ill. a per aljas tényébe…

    Tegyük hozzá azt is, hogy a rágalmak eredményeképpen, a választásokon mind három fent felsorolt önkormányzatnál akkor, a vád naponta nyilvánosságra hozatala és ismételgetése okán, természetesen FIDESZ „győzelem” született – ez volt a célja a kormánypártnak és az általa átszőtt magyar ügyészségnek is.*

    *Megjegyzés: A 4 éven át meghurcolt és emiatt börtönt is elszenvedett,ám a bíróság által jogerősen fölmentett, Hunvald Györgyöt a Budapest VII.kerületi MSZP szervezet tegnap az elnökévé választotta…

  • Ui:

    Jó lenne, ha a Kanadai Magyar Hírlap angol változatban is megjelenne, mert így a angol anyanyelvű kanadai barátaink is igaz képet kapnának erről a magyarországi vircsaftról.

  • Már korábban kifejtettem ama véleményemet,hogy az Orbán kormányban bevett szokás a jog és törvény sértés.Az alsóbb vezetői szinteken a kiskirályok követik a magasabb szinteken látottakat,hallottakat és ezért bátran követhetnek el kisebb nagyobb törvénysértéseket.Bízva az igazságszolgáltatás,lassúságában,vagy éppenséggel a törvénysértés elsimításában. A megfelelni akarás a felsőbb szinteknek,esetleg egy poszt várományos,vagy a meglévő megtartása, ezzel járó jövedelem a cél. Ezért bevett szokássá vált,hogy sok esetben fittyet hány a jog,a törvényesség,az igazságosság minden elvárható követelményeinek.-A polgármester akkor is törvényt sértett ha az lakosság,vagy a gyülekezet
    támogatásával távolíttatta el a két személyt.
    Sajnos sok hasonló eset megtörtént már Magyarországon-a kiskirályok is élvezik a hatalmat tobzódnak zizegnek.

  • Kedves Fenyvesi Glória:
    -Gyurcsányék sem engedik be a HIR-tv-t.-
    Glória,- Én biztos vagyok benne,hogy Ön megtudja különböztetni a- bal és jobb kezét.-merre van az előre vagy a hátra,-le és a fel,- ki vagy be- és hasonló ellentéteket lehetne még sorolni.–De–Valami rejtély folytán Ön mégsem tudja megkülönböztetni ,-az igazat és a hazugot,-pedig ennek a felismeréséhez sem kell magas diploma .ezt a hiányosságát ha be tudná pótolni szívesebben olvasnám az írásait.
    Glória Ön mennyi ideig volna hajlandó olyan személlyel szoba állni aki csak állandóan napi szinten becsmérli,és rágalmazza Önt.
    Gyurcsány Ferencnek is vannak hibái,mint mindenkinek, de amit az Orbán hazug lakájmédiája hosszú évek óta elkövetett már ellene én ezen már nem csodálkozom.
    A DK zártkörű rendezvényén a HIR-tv-nek semmi keresnivalója nincs,–Gyurcsány bejelentette,hogy nem ad interjút a hazug médiának,–és jól teszi.

  • pecor: botor módon hagytam két VB-meccs közt a királyi 1-est szennyezni a környezetemet. nos, megértem, ha a pór, aki a MTV1-en nevelkedik, miként látja a világot. beszűkülten.
    fenyvesit – ha javasolhatom – ne próbáld érvekkel meggyőzni. egy küldetéstudatosnak az ilyesmi nem jön be.

  • Fenyvesi Glória

    Hunvald és Molnár ügyében milyen párthoz közeli bíró is…mentette fel a korábban elítélteket?

  • fenyvesi glória: ne komolytalankodjon! a bíróság nem független hatalmi ágazat? egyre jobban közeledik a büntethető kategóriához. tudja: rágalmazás…
    amúgy fideszes 😛

  • Pesti Gúnár

    Kedves Glória, a kiegyensúlyozottság jegyében hadd kérdezzem meg (ha már Ön nem tette): melyik párthoz közeli bíró is… ítélte el őket?

  • pesti gúnár: túlterheled a meglehetősen egyszerű agyát. fogalma sincs, ráadásul korábbi kommentje a cigányok orbánék általi támogatásáról az elmebeli képességeit is megkérdőjelezi 🙂
    de, ha azt nem is, a tisztánlátását mindenképpen.

  • 1989-ben orbán viktor ült a tornácon, és nézte, ahogy a nagyanyja a tyúkok szárnyát nyesi. ez az orbán gyerek már akkor is ilyen világra csodálkozó volt.
    arra a következtetésre jutott, hogy nem szeretne egy olyan országban élni, ahol az ő szárnyait is így megnyirbálják.
    nos, a tyúkokat illetően, nem a repülés meggátolásáról, mint olyanról van szó, mert nem az a tyúkok lényege, hanem, hogy ne repüljenek át a szomszéd kertjébe, ahol – mint tudjuk – a vetemény mindig zöldebb, így szívesen csipegetnék.
    cserébe – mert hát, e fiatalkori emlék fakult – orbán igencsak nyesegeti a vélemény és annak közvetítőinek szárnyát, az RTL-től kezdve a Klubrádión keresztül az Origóig, spiclicsapatukat, a CÖF-öt is rászervezve a másként gondolkodókra.

  • Fenyvesi Glória

    A régi, kiöregedett bírákat, akik a szocikhoz, liberálisokhoz húztak, le akarták váltani, de maradtak, mert az EU, mint már sokszor beleszólt a dolgokba,na ezért mentették fel őket, úgy tudom…Ezt beszélik…
    Azért most is vannak ítéletek, amelyek nem az igazság oldalán állók…
    Pl. gyilkosoknak kevesebb börtönben töltött éveket ítélnek meg,mint ami elvárható lenne…