L. Simon a káderképzőben

2014 június 30 11:06 de.19 hozzászólás

Annak idején igen divatosak voltak a párt, illetve a PÁRT politikáját agyba mosni szándékozó táborok. Voltak alapszervezeti kirándulások, és KISZ-vezetőképzők. S megannyi más olyan lehetőség, amin a politikai direktívákat tesztelték, illetve terjesztették. Valami ilyesmi juthat eszünkbe az átpolitizált „szabadegyetemekről” is.

A Vezérről tudható, hogy a külföldi káderutánpótlás, és a felelősségvállalást tompító távolság miatt szeret fellépni Tőkés László háztáji képződményén. Most L. Simon Lászlóról derült ki, hogy szintén meg képes ragadni az alkalmat. Arra, hogy a káderutánpótlás hazai bázisán eressze szélnek az aktuális szólamokat. Ennek érdekében Mátrafüred-Sástón, a Fidelitas csütörtöktől vasárnapig tartó nyári szabadegyetemén lépett fel. Egy olyan vitán, amit „a Kultúra, és ami benne van” címmel tartottak. Moderátora Balogh Ákos Gergely, a Mandiner hírportál főszerkesztője volt, és az MTI szerint még Geszti Péter hallatta a hangját a KISZFidesz vezetőképző táborában. Lényegében leszögezve, hogy az állami pénzekért folytatott kulturpofozkodás zajlik. Ez olyasmi lehet, amit annak idején úgy jellemeztek: a kádereknek a bogrács körül a könyökükön is sarkantyú van.

Azért persze nem feledhetjük el, hogy a kormányzati tényezők szavát is igyuk, mint száraz itatós a kifröccsent tentát. Figyelmezzünk hát egy cseppet arra, amit a fentebb említett bogrács felkent őrizője nyilatkozott. Bele a vitába. A nemzeti távirda közleménye szerint ekként szólott: „Furcsa önképünk alakult ki. Trianon után a környező, a magyarokat kisebbségi létbe kényszerítő országok meg akarnak bennünket előzni, meg akarják mutatni, hogy az ő kultúrájuk legalább olyan jó, mint a miénk”. A Miniszterelnökség parlamenti államtitkárától igen szép, és veretes teljesítmény. S még azt sem lehet állítani, hogy nincsenek benne részigazságok. Furcsa önképünk például biztosan kialakult. Ezt Trianon kapcsán mi sem bizonyítja jobban, mint egy nem is olyan régen, egy másik fórumon elhangzott beszélgetés. Emlegetve például olyan marhaságokat, hogy ma is Trianon miatt magas az öngyilkosok száma. A téma előadója alkalmasint tanszékvezető főiskolai tanár volt. Jelezve, hogy milyen nagy keletje is van jeligeként az említett helyiségnek. Oda kell biggyeszteni, és már be is lehet seperni a kultúrharc esedékes csillagát.

Tehát, valóban furcsa önképünk van. Sőt. Önképeink vannak. Még szerencse, hogy a kultúra nagyjából egyetemes, és az államtitkár a világért sem diszkriminatív. A világért biztosan nem. A Fidelitas soraiból várható helyeslő pampogásért, illetve a tapsért már készségesen. Azért érdekes lenne egy egyszerűbb kísérlettel kalibrálni L. Simon világlátásának módját. Beültetni egy kerekesszékbe, és megkérni, hogy tartson lépést másokkal. Ha ezt követően meg akarja mutatni, hogy legalább olyan jól megy neki, mint másoknak, akkor közölni vele, hogy egy szemét alak, mert mit kerekezik olyan serényen. Nemzetközi mezőnyben egyben közölni vele azt is, hogy egy magyartalan senki, ha nem ő éri el elsőként a kocsmát. Egyébiránt persze tudjuk, valójában kultúra van. Nem jobb vagy rosszabb kultúra, hanem kultúra. Ezek egyik irányvonalát követi valaki, míg a másikat nem. Amellett a kultúrák, civilizációk is dinamikusak. Pont az szokott a haláluk lenni, ha befagynak, dogmatikussá válnak.

Ezt egy kultúrát, történelmet ismerő politikusnak illene tudni. De L. Simon László fel van alóla mentve. Sem a kultúra, sem a történelem ismerete nem alapkövetelmény egy államtitkártól ahhoz, hogy nyilatkozzon róla. Ostobaságot. Mert az, hogy az egyik nép kultúrája jobb, mint a másik, csak kivételesen ismerethiányos lelki toprongyok mondják. Meg azok, akiknek kell valami önigazolás ahhoz, hogy utálják a másikat. Alkalmasint persze a pár száz évvel ezelőtt honos pannóniai kultúra, például a higiénés kultúra viszonyai között L. Simon László, és a Turul-barát haverjai, a teljes Fidelitas-egylet nagy része sem sokáig bírná fintorgás nélkül. Azért a nagy magyarkodókat ez nem tartja vissza a melldöngetéstől. Holott tudható, hogy például a tisztálkodási szokásokat éppen a török megszállás alakította át gyökeresen. Ám egy államtitkárnak ezt sem okvetlenül kell tudni, amikor megakad a tű a gramofonon ott, hogy szóvá teszi: a szomszédoknak is meg van a maguk kultúrája. Szégyelljék magukat. Holott már igazán tudhatnák, hogy egy a kultúra igazsága, és L. Simon az ő prófétája.

Már csak azért is, mert ahogy az MTI kiadta: „Az államtitkár szerint Magyarországon a színházi és a komolyzenei élet a pezsgő és izgalmas”. Habár az én értelmezésemben a pezsgő egy borászati termék és nem a komolyzenei élet, de egy felesleges névelőn már nem akadunk fenn. Az MTI-nél semmiképpen. Nekik erre futja és kész. Tudomásul vesszük. Azért persze érdemes tudni, hogy a közelmúlt egyik leglátványosabb komolyzenei eseménye a Vezér által preferált szobor-állítás ellen szerveződött és magánkezdeményezésre. A színházi élet pezsgése alatt pedig jobbára az olyan kirohanások okozta adok-kapok értendő, mint amilyen kirohanás Kerényi Imre buzilobbizása volt. Amihez igazán csak gratulálni lehet. Ahogy ahhoz a hallgatáshoz is, amit abban az ügyben előadtak a hatalom tányérnyalói. Ahogy ahhoz a törekvéshez is, hogy a könyvkiadást a hatalom alá teperjék.

Andrew_s

19 hozzászólás

 • “Egy újszülöttnek minden vicc új!”
  „A kutatások tanúsága szerint az ember egy bizonyos fokozat után nem képes az intelligenciát, mint olyat felismerni. Csak azt ismeri fel intelligenciának, ami belefér önnön viselkedési keretébe. …..
  …. egy magasabb intelligenciában, egy magasabb rendű szellemiségben csak a káoszt érzékeli, mert nem tudja megfejteni annak gondolatmenetét. Egy ilyen intelligencia döntései érthetetlenek számára, mert olyan paramétereken alapulnak, amelyek felülmúlják intellektuális feldolgozó képességét.”
  Frank Schatzing

 • lelszi: na, F. Schatzingtól idézettek szerint – a feldolgozó képességes ismeretében – magának ilyen gondjai nincsenek 😀

 • lelszi
  2014 június 30
  11:17 de.

  HA ez arra akart utalni, hogy L. Simon egy szellemi újszülött, akinek a történelem minden vicce új, akkor egyet tudok érteni 🙂 Bár inkább azt hiszem, hogy L. Simon egy középszerű intelligencia egy közepesnél gyengébb szocializációval, és megszólalási kényszerrel.
  S nem az a vicc, hogy közönségesek a versei. A Faludy féle Cillon sem egészen prüdeknek való. Ámde mecsoda különbség van faludy és L. Simon kifejezőkészsége között? S nem az álomtitkár javára.

 • Ille István

  Kivételesen igaza van! Ez az idézet Magukról és az Andressew imádókról szól! 🙂

 • lelszi: maga szerint. az a lényeg, hogy maga elhiggye, rólunk szól. csakhogy, csöpp tévedésben van: nekünk nem ír cikket andressew 🙂

 • Akkor miért védte a múltkorában olyan vehemensen? 🙂
  Ja az RTM, vagy ez a HTM? 🙂

 • lelszi, arany kis pofám, nem igazán fogom fel, hogy maga ennyire hülye tud lenni? ha magának szépen mondják, hogy Andrew_s nem egyenlő Andressew Ivánnal – aki amúgy Andrassew, de ő sem ír – ellenben konokul ragaszkodik a téveszméihez, akkor azt kell, hogy mondjam, csak úgy tud ennyire hülye lenni, ha különórákat vesz.
  amúgy jó szokásához híven a cikk tartalmához érdemi megjegyzést nem igazán tud fűzni.

 • Ille István

  – “aki amúgy Andrassew, de ő sem ír” (tudom, magyar!)

  Ille István
  2014 április 5
  1:58 du.
  budafok: MAGA figyelmezteti anrassewet bármire is? MAGA?
  aki azt a kibaszott “köszönöm”öt még mindig nem tudja kipréselni magából? nem kellene itt megtennie – ugyan már, csak nem alázkodik meg ennyire – de privátban, esetleg?
  de van pofája beszólni andrassewnek? mondja, maga hol is publikált bármit is? mert mintha iván évek óta ezt csinálná, maga meg pimaszul figyelmezteti!
  köze?
  …vagy mégis? A HTM-esek nem emlékeznek a “vendég szerzőkre”!

  – “a cikk tartalmához érdemi megjegyzést nem igazán tud fűzni.”
  – Az érdemi megjegyzésem Andrew_s cikkéhez az volt amit írtam!
  A diszlexiások nem értik amit olvasnak, amiről meg azt hiszik, hogy értik azt félremagyarázzák!

  -“..,hogy mondjam, csak úgy tud ennyire hülye lenni, ha különórákat vesz.”
  Köszönöm a jó tanácsot, “Hülye Egyetem” summa cum laude végzett Phd-játől ezt illene is elfogadnom, de már az első nap kirúgtak, mint szellemileg alkalmatlant! 🙂

 • lelszi: már az is probléma volt, hogy egyáltalán felvételizhetett 🙂
  nem ír, hanem magyar… 😛 ismét jót nevettünk vidéki versenyzőnk viccén! javaslom, cseréljen helyet a zsonglőrrel!

  mi is az a HTM ? valami futballklub? picinyem, andrassew NEM írt a KMH-nak, hanem másodközlésre engedélyt adott. mondja, minek szól olyanba bele, amihez nem ért?
  amit maga érdemi megjegyzésnek szánt, hát, annak nem sok értelme van, de maga tudja…a diszlexiások valóban nem értik, amit olvasnak, de maga még azt sem érti, amit ír:) alig hiszem, hogy felfogott bármit is andrew_s írásából. nem a maga szellemi képességeinek való.
  ölelje magához a maciját, igya meg a tejecskéjét – az majd lenyugtatja – , legyen jó kisfiú, és menjen szépen csicsikálni. nem jó az, ha a nagyfiúk játékába akar beleszólni.

 • lelszi
  2014 június 30
  4:09 du.

  A magas röptű mélyvénás vitába nem szeretnék beleszólni.
  Pusztán pár szempontot emelnék ki.
  “Az érdemi megjegyzésem Andrew_s cikkéhez az volt amit írtam!”
  Ha jól láttam egy idézet volt. Az nem érdemi megjegyzés abban az értelemben, hogy valaki más mögé bújik. Hogy nem is ön mondta, hanem az a másik. aki ezek szerint szebb, okosabb, és főleg: vitaképtelenebb. BTW a magam részéről válaszoltam rá, de ez úgy tűnik túl magas volt.

  “A diszlexiások nem értik amit olvasnak,”
  Andrew_s illetve Andrassew, ha jól számolom akkor az első 4 betű azonos csak, és mégis sikerült összekeverni. Ha az összefüggő olvasási képessége 4 betűre terjed ki csupán, akkor kár másokban keresni a diszlexiát.

 • andy mage: ne fáradj, a jó fiú nem érti, mi az a BTW 🙂 cserébe valami MTK-ról, vagy TBC-ről zagyvál 😀

 • Fenyvesi Glória

  Ha jól tudom, Balatonszárszón is szoktak lenni ilyesmi táborok, egy humorista rezidenciáján, csak az ellenkező tábornak…
  No, azért nem csak a kocsmába menés tartozik a magyar kultúrához!
  Sokkal szebb, értékesebb az annál!
  Ezt egy Kanadai “MAGYAR” hírlap, egyébként?

 • Andy Mage

  A “mecsoda különbség” kifejezés miatt nem szándékoztam válaszolni, túl gyakori az okoskodó, nagyképű hozzászólásokban. Az A.M. név lehet akárkinek a 2.-3. neve is.
  A nálam okosabb, jobban fogalmazótól idézni, nem a mögébújást jelenti felénk! Lehet, hogy A.M idézeteket is fognak használni az utódaink, de pillanatnyilag az ókortól napjainkig terjedő gondolkódók “divatosabbak”! Btw Faludy tól is lehet idézni! 🙂
  ” ha jól számolom akkor az első 4 betű azonos csak,” akkor a diszlexia ellenére legalább számolni tud! 🙂
  A HTM a hosszútávű memória rövidítése és nem szorosan függ össze a TBC-vel, csak egyeseknél! 🙂

 • Fenyvesi Glória
  2014 július 1
  12:40 de.

  Balatonszárszóról sok mindent el lehet mondnai, de két dolgot nem.
  1. Nem az ifjúsági élcsaoat-utánpótlásnak szervezték
  2. Nem rémlik, hogy kulturák alá és fölérendeltségéről beszélt volna ott valaki;

  Alkalmasint (BTW ki kerülve :-)) Szárszónak meg is lett a böjtje. Az ellenzék akkorát zakózott, amekkorát csak lehetett. Mert azért a választásokat sokkal inkább az ellenzék bukta, mint Orbán nyerte a maga kis bolsevik 40egynéhány százalékával.

 • Andy Mage

  Mi a különbség: Magyarország-Hollandia 1:8, vagy Hollandia-Magyarország 8:1 ? 🙂

 • lelszi
  2014 július 1
  4:30 de.

  Ebből persze nem derült ki a véleménye, de sebaj. Tudomásul veszem, hogy nincs.
  L. Simon IQ-.járól ugyanis nem szólt a csevely. Mint költő szerintem csapnivaló és ostoba. Aki kulturák felsőbbrendűségén keresztül látja a világot az szociálisan is igen szerény képességű.
  Amúgy nem vitatom, hogy amennyiben a szürkék földreszálltak volna anno Amazoniában istenként tisztelték volna őket. L Simon azonban jól utolérhetően messze van ettől. Egy egyszerű, kínrímekben sem önmegvalósuló falusi suttyó, akiből VALAKIT csinált a nyelve és a hatalom.

 • fenyvesi glória: komoly tájékozottsági gondjai vannak. az nem tábor. keressen utána, a tábor fogalma mit is fed 😀
  egyénként MAGYAR hírlap. van annyira magyar, mint maga.

 • lelszi: magánál bármi féle rövidítés megállja a helyét. tudja, a TBC és az MTK ismert, de a HTM csak a maga gondozottsági körében elfogadott orvosi kartonokon szerepel 😀

This site is protected by Comment SPAM Wiper.