Borban az orbáni igazság: ha alkoholt iszunk, nem beszélünk

2014 július 1 3:00 de.24 hozzászólás

Orbán Viktor erőfeszítései ellenére 26:2 arányban Jean-Claude Junckert jelölték az EB élére a tegnapi brüsszeli csúcson. Amellett, hogy tudomásul vettem: ez által Magyarország luxemburgi  gyarmattá vált, én személy szerint nem várok semmiféle magyarázkodást a miniszterelnök úrtól azzal kapcsolatban, hogy a nyilvánvaló európai presztízsveszteség és elszigetelődés hogyan értelmezhető mégis a házi pálinkafőzés és a rezsicsökkentés diadalaként.

Mivel hétvége van és ilyen elnéző vagyok, a felelősségre vonás helyett arról szeretnék írni, hogy sajnos nem kerülte el a figyelmemet az, amit kérdésre válaszolva az ún. „lesz*pós” ügyre reagált. Emlékeztetőül: a lengyel állami olajvállalat elnöke lengyel politikusok jelenlétében egy kiszivárgott hangfelvétel szerint azt mondta,

„Orbán úgy leszopta Putyint, hogy azóta felcsapott farokkal jár. Az oroszok 10 milliárdot adnak az atomerőműre, és épül a Déli Áramlat annak ellenére, hogy az EU ellene van”

Arra a kérdésre tehát, hogy szóba került-e azóta ez az ügy, Orbán így nyilatkozott:  „Erre az ügyre egy egyszerű szabály vonatkozik: ha alkoholt iszunk, akkor nem beszélünk; ha beszélünk, akkor nem iszunk alkoholt, mert ha a kettő együtt történik, akkor annak katasztrofális következményei lehetnek.”

Bár én magam nem szeretem a kiszivárgotthoz hasonló útszéli trivialitást, sem a piacon, sem a legmagasabb kormányzati szinteken, elégtétellel tölt el, hogy Orbán sommás életbölcsessége – bármennyire is a nép szája íze szerint való – sajnos sem magyarázattal nem tud szolgálni, sem cáfolni nem tudja a lengyel kijelentés igazságtartalmát.  Nem is vártuk tőle.

Cserében viszont tény, hogy a saját személyével kapcsolatos kritikákkal az arrogáns fellépésen kívül Orbán nem nagyon tud mit kezdeni. Saját népmesei olvasmányai alapján bármennyire is hiszi azt, amiről beszél, szerintem az van, hogy a részeg ember mindig igazat mond. Komolyra fordítva: itt nem az a kínos, hogy szó szerint megtörtént-e a lengyel cégvezető által leleplezett aktus, tökmindegy, hogy részegen beszélt róla, vagy éppen józanul. A probléma, amely elől népmesei hősünk népmesébe illő bölcsességgel kitért az az, hogy külföldön ez a kép él róla.

Ebben a nem éppen szalonképes kijelentésben benne foglaltatik az a brutális nagy ellentmondás, amely az ivás közben/után soha nem beszélő magyar vezér itthoni és európai megítélése között húzódik. A paraszti hagyományokból táplálkozó, azokhoz mindig visszatérő nemzeti kokárdás szabadságharcos áll szemben a demokratikus jogokat lábbal tipró, Európában a második legismeretlenebb politikussal, azzal a pitiáner maffiózóval, aki szemrebbenés nélkül behódol a nagyoknak és erőseknek. Ez itt a szomorú.

Úgyhogy jobb is, ha nem magyarázkodik. Az ön dakota közmondásaival lassan ki lehet tapétázni az egész országot, miniszterelnök úr! És ha már semmiképpen nincs ínyére érdemben szembe nézni azokkal a bírálatokkal, amelyek önt úton útfélen érik, van itt egy rendíthetetlen latin életbölcsesség, amelyet mi magyarok nagy előszeretettel szoktunk hangoztatni. Hogy tudniillik: in vino veritas, vagyis borban az igazság.

Arról ne is beszéljünk, hogy a történelem legsötétebb alakjai meggyőződéses absztinensek voltak. Hadd ne mondjak neveket. Vannak azok a katasztrofális következményekkel járó bölcsességek, amelyek egyeseknek ugyanolyan jól mennek józanon, mint másoknak részegen.

hacsaknem.blog

24 hozzászólás

  • Éljen és virágozzék .a Kanadai Magyar Hazaárulók lapja.

  • My comment not avaiting for moderation!!!

  • hacsaknem.blog
    Már elnézést, de ezt a zagyvaságot tényleg kár volt átvenni ide a KMH-ra…. Tetejében most itt a nagy probléma, hogy egy igazi rendes baloldali demokrata IGYON vagy NE IGYON ?!
    (Részemről: Ergo bibamus !)

  • Pesti Gúnár

    Szép is az, amikor egy otthoni igazMagyar megmondja a többi (most éppen kanadai) magyarnak, hogy ők nem igazMagyarok.

  • bartha csaba ha gondolja, éljen maga is. szar lehet az az élet, de hát, maga biztosan élvezi. virágozni nem fog, mert a gyomok ritkán virágoznak.
    ne is hisztizzen személyes adatok nyilvánosságra hozása okán.
    első sorban az, hogy maga személy lenne – az olyasmihez ugyanis igazolt értelem is szükségeltetik – erősen kétes. másod sorban fórum, ahova panaszával fordulhatna, szittya magyar testvérem, nem igazán van. tudja, nem esünk a fideszes hatóságok hatásköre alá. harmad sorban: már a nolblogon is megtalálta az Ellenszék blogot. ennyire olthatatlan vágy kínozza, hogy itt is mocskolódjon?

  • iván: már elnézést, mióta is vindikálja magának a jogot, hogy meghatározza a szerkesztési elveket?
    ha esetleg ÉRDEMBEN szólna hozzá, nem sunyi provokátorként, nagyban javítana a megítélésén.
    mégis, mit akar elérni?

  • Ille
    Elásnám magamat szégyenemben, ha a megítéltetésemben Önre kellene hagyatkoznom ! Ha a cikk 3. bekezdésének első mondata a „szerkesztési elveket” tükrözi, akkor tényleg nincs miről beszélni. Ki van zárva, hogy Chris erre áldását adhatta.

  • Judith Kopácsi

    Gondolkoztam ezen a haza áruláson. Mi most speciel a fiunk használt kocsiját áruljuk, mert a gyermek családostól eltávozott New Zealandba. Na most, ez a kocsi árulás azzal jár, hogy le kell vizsgáztatni a kocsit, aztán ki kell takaritani, fényképet csinálni róla, és feltenni több helyre , értesitendő a vevőket.
    Na, nézzük, hogyan is müködne ez teszem azt a Hazával? Müködöképes? Tiszta? Jó karban van vagy volt tartva? Milyen értékkel rendelkezik, ami bárkit is arra ösztönözne, hogy megvegye? Valahogy az ujjonnan felálitott emlékművek, no meg a footbal pályák nem biztos, hogy a vevőközönséget vonzaná.

  • iván: szedje elő az ásdelmagad felszerelését, és kezdjen ásni 🙂
    ezzel a szégyen dologgal pedig csak óvatosan. van magának bőven, ami miatt szégyellheti magát, miért pont én lennék a kiemelt? hacsak nem kíván személyeskedni…szerencse, hogy van éppen elég dicsőítője, így tényleg nem kell rám hagyatkoznia.

    hogy mi van kizárva, és mi nincs, annak megítélése nem a maga kompetenciája. csak arra vigyázzon, hogy maga ne veszítse el a kulcsot, mert akkor maga lesz kizárva 😀 tudja, fiacskám, a) ez egy másodközlés, b) nálunk nagyobb és olvasottabb médiákban is megjelent ez a mondat, oda miért nem ment tüntetni a fene nagy erkölcsrendjével? persze, ha leragad a megvalósítás pejoratív szintjén, az nem csak a fantáziájának szegénységét bizonyítja, de azt is, hogy fogalma sincs arról, amit úgy hívnak: átvitt értelem.

    szóval, mit is akar elérni a pimaszkodásával? mert az utóbbi időben mintha személyekkel, és nem tartalmakkal foglalkozna…persze, ha magának is küldetéstudata van, mint a szerencsétlen bodának, az más.
    sajnos, akkor se fog narancsba borulni az agyam, se be nem tagozódom a birkák sorába.
    magának meg további jó zászlólengetést kívánok. úgy vélem, talán még a CÖF is befogadja soraiba.
    csak vigyázzon, ne legyen gyarmat!

  • judith kopácsi: nos, már korábban jeleztem, hazát én is szívesen árulnék, akár bizományosként, vagy franchise-ban, akár koncesszió alapján. részletfizetés lehetséges, házhoz szállítást vállalnék, de garanciát nem adnék. a terméket 3 napon belül visszavenném – amennyiben a csomagolása bontatlan.
    nem hiszem, hogy sokan csalódnának az általam árult hazában, mivel – ahogy itt rólam már többen állították – megbízható, régi hazaáruló vagyok.

  • Judith Kopácsi

    Rasidom, egy dolog árulni, de ki venné meg? Gondolkodtál már azon, hogy akár az e-bay-en, akár a kijijin milyen szöveggel reklámoznánk? Mert már olyan sokan mondták rólam is, hogy árulom a Hazát, hogy tényleg meg kéne próbálni. Én beszálnék Veled felesbe.

    Pl. Alig ezer éves, középeurópai érdekeltségünket, állampolgári jogon…..

  • Christopher Adam

    Én már 9.99$-ért árulom, VISA/MasterCardot is elfogadok. Sőt, bónuszként most van nálam egy „buy one, get one free” akció, ami annyit jelent, hogy veszel tőlem egy kis hazát és kapsz ajándékba egy nagy Magyarországot.

    Vitézi cím már 3.99$-től kapható. Érdeklődjenek a szerkesztőségen!

  • judith kopácsi: akkor egy gyékényen fogunk árulni?
    hogy ki venné meg? hát, aki hosszú távra kíván befektetni. igyekezni kell, mert orbánék a javát már kisajátították. igaz, nagy haszonra játszanak, mert tudják, hogy rövid távon az éri meg. azonban batyus halottat én még nem láttam.

  • Christopher Adam
    2014 július 2
    3:20 de.
    Nagy duma! lájk!

  • Judith Kopácsi

    Christopher, 9.99$-ért egy egész országot? Vagy csak egy zacskónyi levegőt belőle? És ráadásul még vitézi cím is alig 3.99$-ért? Mit mondjak, egy hüjének is megéri!!!

  • To whom….
    Azért jó, hogy eltávozott Sanyi bátyánk ezt a köpet-halmazt már nem olvashatja! (RIP!)

  • iván: elég az, ha maga olvassa. csak tudnám, minek – ha már köpet halmaznak tartja…persze, ha köpet halmazok olvasása elégíti ki a szellemi szükségletét, az más.

  • na itt sokan isznak…(nem is keveset!!!)és még nyilatkoznak is,de ugyan minek és kinek?

  • Ja és előfordul,hogy többen isznak,de tudják mennyi az elég….ahhoz,hogy értelmesen és hitelesen nyilatkozzanak!
    Hát ezt itt sokan nem képesek felfogni!

  • Judith Kopácsi

    Iván, melyik Sanyi bátyánkról van itt most szó?

  • Judith Kopácsi

    Marcsi, ha rám gondoltál volna, hogy én is az ívósok közé tartoznék, kénytelen vagyok felvilágositani, az én éves szeszes ital fogyasztásom kb. egy pohár borra futja. Stóval, ez is mellément.

  • judith kopácsi: nem, boda nem neked szánta. a kis kedvencem engem célzott meg. hiába, no, olthatatlan szerelem lángol benne irántam 😛
    mi több, ivási szokásainkról is pontos információi vannak, sőt, elmeorvosi diagnózist is képes felállítani. hiába, sokat ellesett az orovosaitól a gondozóban…

  • Na lapoztam…..csak benéztem,de minek?felesleges volt!!!

  • JK
    (akit én igen tiszteltem!)
    Régi találgatós játék poénja: ” TALÁLT! Süllyed…”