Rasszista-e vagy?

2014 július 9 8:17 de.94 hozzászólás

1. Ha azt mondod egy cigányra, hogy cigány, egy zsidóra, hogy zsidó, ettől még nem vagy rasszista.

2. Ha a cigány szóról gondolkodás nélkül a lopásra asszociálsz, és azt gondolod, hogy a cigányoknak a lopás a „vérükben van”, akkor bizony rasszista vagy.
Ugyanez a helyzet, ha a zsidó szóról a kizsákmányolás és a világuralom jut eszedbe, méginkább, ha azt feltételezed, hogy minden zsidó kőgazdag.

3. Rasszista vagy akkor is, ha a nyolc osztályoddal nehezen emészted, hogy zsidó kollégád a maga két diplomájával és a tieddel össze sem hasonlítható szorgalmával gyorsabban emelkedik a vállalati ranglétrán, mint te.

4. De nem vagy rasszista, ha azt állítod, hogy egy túlnyomórészt cigányok lakta faluban a bűncselekmények zömét cigányok követik el.
Mellesleg meglehet, hogy még csak igazad sincs, hiszen ott lakik az az OTP-ügyintéző, aki pénzért intézte az avasi lakótelep benépesítését, de arról te nem tudsz, mert amelyik lopott liba formás seggére nincs ráírva a neved, az téged nem érdekel.
Jóllehet, egy-egy nagyobb dobásnál Hófehérke és társai százezreket lopnak el tőled, amit aztán majd te adóban, áfában törleszthetsz évekig, anélkül, hogy felfogtad volna, mi is történik veled.

5. Viszont rasszista vagy, ha úgy állítod be a helyzetet, mintha ebben az országban csak cigányok lennének a bűncselekmények elkövetői, csak a cigányok lennének ápolatlanok, koszosak, lusták.

6. És akkor is, ha tagadod a megélhetési bűnözést, ami természetesen nem az erőszakos bűncselekmények elkövetését jelenti, hanem például a téli falopást, adott esetben a bolti tolvajlást, mert fűteni kell a gyerekeknek, és ételt kell eléjük tenni időnként – te mit csinálnál az ilyen szülő helyében?

7. Viszont nem vagy rasszista, ha közbiztonságot követelsz, feltéve, hogy a lakhelyeden nem találod azt megfelelőnek.
Persze, nem lehet minden ember mellé rendőrt állítani, ha mégis ez a vágyad, menj feleségül rendőrhöz!

8. Nem vagy rasszista, ha nem tetszik, hogy egy közlekedési eszközön hangosan ordítoznak a cigányok, jóllehet ez náluk nem okvetlen jelent haragot, emellett rokon a magyar néplélekkel is, hiszen a társadalmunkban is divat ordibálással pótolni az érveket.
De zavaró lehet, ez kétségtelen!

9. Rasszista vagy, ha társadalmi vagy iskolai szegregációt követelsz, hiszen a leghatékonyabb nevelés a példamutatás.
A kisgyerek többet tanul a társaitól, mint gondolnád, erre minap én is rájöhettem, mikor az óvodás unokám elmondta a mondókát: „Szőrös töke van a légynek, ha nem hiszed, eredj, nézd meg!”
A telepről bejáró cigány kisgyerek is a többiektől tanul legtöbbet, meg azok is tőle, ami nem is olyan nagy baj, legalább nem lesz annyi élettől elrugaszkodott széplélek a társadalomban…

10. Rasszista vagy, ha azt hiszed, hogy a cigány lány mind teherbe esik tizennégy évesen, miközben fogalmad nincs arról, hogy hány tizennégy éves nem cigány lány esik teherbe abban az országban, ahol minden órában négy abortuszt hajtanak végre.

11. Rasszista vagy akkor is, ha azt gondolod, hogy a cigányság élethelyzetét, kultúráját, iskolázottságát tekintve egységes tömeg, ugyanez antiszemitában nagyon vicces tud lenni, mikor éppen egy zsidónak magyarázod, hogy milyen alávaló is Isten választott népe.

12. Nem vagy rasszista, ha nem engedsz be ismeretleneket a lakásodba – tekintet nélkül a bőrszínre –, de rasszista vagy, ha csak a cigányt nem engeded be, mert az úgyis lopni fog.

13. Cigánynak lenni nem túl jó üzlet a mai magyar társadalomban, ha nem vagy rasszista, akkor ne tetézd a problémáikat.

14. Rasszista vagy, ha hatalmad van – legyen az bármennyire is kicsi –, és nem bánsz a telepi cigánnyal ugyanúgy, mit a többi ügyfeleddel.
A gyengébe belerúgni nem nagy kunszt.
Ne tegezd, szólítsd uramnak vagy asszonyomnak, még ha tiltakozik ellene, akkor is, mert az ad tartást neki a későbbiekben, és partnered lesz a te szokásrendszered szerint, ami sokkal kellemesebb, mintha a putrik világának etikettje szerint azzal kíván neked jó munkát, hogy a rák egye ki a gyomrodat…

15. Ha antiszemita vagy rasszista vagy, akkor első lépésként írd fel egy papírra, hogy hívták a rokonaid, mielőtt magyarosítottak.
Ha találsz közöttük Kovácsot, Kolompárt, Rézművest, Kanalast, Kalányost, Teknőst, Füstöst, Vonát, Raffaelt, Mágát, Sukit, Oláht, Lólét, Barit, Lakatost, akkor vegyél kicsit vissza a nagy arcodból, de kisebbségi érzésed azért ne legyen, ettől még te rendes ember is lehetsz, ha lemúlik rólad a rasszizmus.
Dettó ez a helyzet Kohn, Grün, Weisz, Gyémánt stb. esetén, de ha eddig nem, akkor most már ne metéltesd körül magad…

Legyél türelmes és empatikus, mert ha te azt gondolod magadról, hogy Vereckénél jöttél be, akkor az érintett felmenőd valószínűleg a sámán szamara lehetett.
Itt, a hadak útján csúcsforgalom volt az elmúlt ezer évben, keveredés-kavarodás, szüzek megpocsékolása szakmányban – már az Árpád-házi királyok sem voltak színmagyarok.
Ne feledd el azt sem, hogy a művelt Nyugat a magyarokat cigány népnek tartja, rengeteg előítéletet táplál velünk kapcsolatban, legyél hát egy kicsit türelmesebb azokkal, akik éppúgy büszkék a zsidóságukra vagy a cigányságukra, mint te a vélt magyarságodra, már ha etnikai alapon közelítjük a kérdést.
A cigánykérdést mindig en bloc akarja megoldani mindenki, jóllehet a problémát nem a törzsileg és életvitelében is széttagolt cigányság jelenti, hanem egy-egy település vagy településrész helyzete.
A Kádár-rendszerben volt munkahely – nem volt a mai értelemben vett cigánykérdés.
Ma is errefelé kellene keresni a megoldást, jóllehet a munkahely csak egyik eleme ennek, mert ehhez bölcsőde, óvoda, iskola kell, megfelelő emberi minőségű gondozókkal, pedagógusokkal.
És étel kell, télre tüzelőanyag kell, a lakásba világítás kell.
És színvak bűnüldözés kell, ahol az elkövető bizton számíthat rá, hogy elfogják és elítélik.
A ma felnőtt munka nélküli nemzedékeket már nem, vagy csak emberfeletti szerencsével lehet kirángatni mai állapotukból.
Nemzetközi kutatások bizonyítják, hogy öt év munkanélküliség után szinte lehetetlen visszavinni valakit a munka világába – bőrszíntől függetlenül.
Ők már elvesztett nemzedékek, törődjünk bele, el kell tartanunk őket. Üldözni meg minek?
Ha ezt nem érti meg a társadalom, harminc-negyven év múlva ötméteres palánkok között fog élni, saját magát zárva gettóba.
Valahol a huszonnegyedik óra táján vagyunk…

94 hozzászólás

  • én azon gondolkodom, hogy ugyan, a lajtán túl, nem rasszisták-e az emberek?
    mert biza, a magát hófehér, szíriuszról származott szittya színmagyarnak tartó is éppolyan lopós, csalós, hazudós és gátlástalan, mint az általa megbélyegzett nemzettársa, csak nem vezetnek róla statisztikát.
    ugyan már, ha cigány népnek tartanak minket, az attól van, mert odaát a cigányok viselkedése miatt ítélnek meg?
    ugyan, kérem! senkire sincs ráírva, hogy az! de, hogy magyar, az pillanatokon belül kiderül!
    reimsben, a katedrális lépcsőjén egy francia cigány asszony próbált meggyőzni arról, hogy tenyeremből meg tudja mondani a jövőt, párom zsebébe meg egy francia cigánygyerek keze próbált bejutni – rá is csapott erősen – mégsem tartom a franciákat cigány népnek, pedig jóval több náluk a hányaduk, mint nálunk. az arabokról és az afrikai volt gyarmataikról betelepültekről nem is beszélve.

  • Meg az is rasszista, aki a magyarokat általánosítva nacizza, rasszistázza és minden ürügyet megragad, hogy megbélyegezze őket, miközben maga igyekszik az ellentéteket szítani.

  • Ille István

    Rosszul tudja. Franciaországban nem csak arányaiban, de szám szerint is kevesebb a cigány. Ha pedig megszólalnak, könnyen előfordulhat, ha románul vagy magyarul teszik.

  • jani: ezzel csak engem erősített. pech. máskor gondolja meg 🙂

  • Igazán csak néhány megjegyzés:
    4. … az avasi lakótelephez …,
    Még hogy OTP ügyintéző, hol van az ügyvédek, a „kiagyalók” említése? Ezt a „figurát” nem ügyintézők, nem az átmeneti lehetőséggel aprópénzért „résztvevő” cigányok, hanem az ügyletekből dúsan kaszáló, a törvényeket, rendelkezéseket és azok kiskapuit jól ismerő, fehér galléros, jogban jártas dr-ok találták ki. Ez 6-8 elemivel nem megy, de talán az érettségi sem elég hozzá.
    8. … a hangoskodó cigányokhoz …
    De legalább annyira zavaró, a külföldre kiszabadult (rászabadult?) nagy hangú, nagy képű hangoskodó, mindenkit leszóló önmagától eltelt nem-cigány magyar, akik miatt szép csendben elkezded szégyellni, hogy te is magyar vagy!
    Amelyik löttyös magyarsága teljes hangerejével sorolja a Magyar-román határátlépésekor tapasztalható különbségeket és elfelejti, elfelejtette milyen sokáig, és részben még ma is tapasztalható különbségeket nyugat felől átlépve a Magyar határt.
    … a színvak bűnüldözéshez …
    Nem szigorúbb törvények, de következetesebb, elkerülhetetlen számonkérés a meglévő törvények következetesebb alkalmazása, végrehajtása szükséges.
    És nem a törvények, alkotmány elvtelen és erkölcstelen „barkácsolgatása”, a mindenkori haszon maximálás, hatékonyabb lopás érdekében.
    De, mit tudhat erről a gyerekkorában saját apja által „hülyére-vert”, lógó hasú törpe-napóleon, aki pályafutását is (a négy koporsó előtt) hazugsággal kezdte?

  • Judith Kopácsi

    jani, dehát tehetünk mi arról, ha a „magyarok” lépten nyomon lejáratják saját magukat? Persze, tudom, hogy azok között is van „rendes”, hiszen nekem is vannak tisztességes magyar barátaim.

  • Pólus Amália

    Köszönöm Fényes Istvánnak, hogy ilyen érhetően összefoglalta rasszizmussal kapcsolatos problémát. Bárcsak valahol nagyobb nyilvánosságot kaphatnának ezek a gondolatok!

  • Lengyel Sándor

    Miért nem magyarul kérdeztek? Nem tudom mi az: Website pedig van 2 diplomám és romai katolikus vagyok.

  • Na az a helyzet,hogy a „felsorolt”okítás…szerint,meg egyébként sem vagyok,se rasszista,se antiszemita!
    Ezt eddig is tudtam!

  • Soha ne add fel. Bármi történjék is,
    soha ne add fel.,
    Harcolj a jogaidért, a munkáért,
    Harcolj a kettős mérce ellen
    Erősítsd meg a szíved.
    Országodban túl sok
    a rasszista náci.

    Ahelyett, hogy a szívűket
    békére készítenék fel,
    Légy együtt érző az elnyomottakért harcolj.
    Már tudjuk, cigányok nélkül, nem ország az ország!
    Dolgos cigány kezek, építik fel hazánk.
    Fellázadni a náci fasiszta eszme ellen!
    Fel hazám-ez évszázados mulasztást!!!
    a barátaidon kívül
    mindenki mással is.
    Légy együtt érző.
    Dolgozz lelked és
    egyben a világbékéjéért.
    Dolgozz a békéért és hallgass rám:
    Soha ne add fel.
    Nem számít, mi zajlik körülötted,
    nem számít, mi történik,
    Soha ne add fel”. .

  • Fenyvesi Glória

    Kikből van több a börtönökben?
    Nem a magyarokból.Kiket toloncolnak ki Franciaországból, Kanadából, és Olaszországból?A bűnelkövetések miatt…
    Nem a magyarokat, hanem a Magyarországon,Romániában, stb.
    élő cigányokat,mert nem tudnak beilleszkedni sehol…
    Elenyésző részük fogadja el a többségi normákat, bárhol is él…
    Ha ennyire pártolják őket, akkor be lehet fogadni népes családokat pl. azoknak a jogvédőknek, akik jó körülmények között élnek.Hogy szokják a toleranciát, amit a többségtől elvárnak…Még akkor is, ha megkárosítják őket…
    Biztos vagyok benne, hogy nem olyan iskolába járatják a gyerekeiket, unokáikat, ahol cigány gyerekek is járnak.(Másoktól persze, elvárják.)
    Mert, ugye fontos , ha jó nevelést kap a gyerek…
    Egyébként Orbán Viktorról is állította már a fórumon is, ha jól emlékszem valaki, hogy cigány származású, akkor most a keblükre kéne ölelni, és nem állandóan támadni mindenért…Micsoda ellentmondás!

  • Fenyvesi Glória

    A cikk címe helyesen:Rasszista vagy -e?

  • Fenyvesi Glória

    Janival egyetértek…
    Amennyit mocskolják az egyébként magyarul beszélők itt, e fórumon, a magyarságot,az felháborító!

  • lengyel sándor: nem tudja, pedig használja az internetet…aha. hát, akkor érdekes szakon diplomázhatott. mondja, északon, vagy erőszakon?

  • fenyvesi glória: nem, a cím így helyes. tudja, azon a szinten, ahol ezt felteszik, ez a szójárás. ismernie kellene.

  • fenyvesi glória: hát csak háborodjon fel. és akkor mi van?

  • fenyvesi glória: ugyan már, ne komolytalankodjon! azért, mert a nagypapát orsósnak hívták, és erdélyből tántorgott át ide, miért lenne cigány? a többi mondata meg olyan mély rasszizmusról tanúskodik, hogy reagálni sem érdemes rá, magáért beszél. fenyvesi, maga jó tanítvány.

  • marcsi: na végre, hogy valamit biztosan tud! 😀 bár ki a franc kérdezte magától?

  • Lengyel Sándor

    A római katolikus nem tud egy idegen nyelvet megtanulni sehány diplomával. Bezzeg a zsidók minden nyelven megszivatják a gojokat.

  • lengyel sándor: téved. csak az ilyen „tanult” embereket, mint maga 😀
    amit hozzászólásában felvezetett, azt minek tartja?

  • Lengyel Sándor

    Nem kérek több E-mailt a Kanadai Zsidó Hitlaptól! Az én vélemény a rasszizmusról, hogy nincs ilyen zsidó meg olyan zsidó, ilyen cigány meg olyan cigány, mert csak általánositani lehet. Mindkét faj az emberiség rákfenéje.

  • lengyel sándor: nos, ha már az emberiség rákfenéjéről így vélekedik, önmagát miért hagyta ki? igaz, maga nem faj, csak fajta…
    leiratkozni pedig teljesen önállóan kell, maga elég nagy fiú ahhoz, hogy meg tudja csinálni.
    eddig se kényszerítette senki, hogy turulban született létére olvassa a KMH-t.
    persze, lehet, hogy mazochista 🙂

  • Lengyel Sándor

    Petőfi Sándor: A külföld magyarjaihoz. Pest 1844. Ti ssfekélyek a hazának testén, mit mondjak felőletek? Hogyha volnék tűz: kiégetnélek, égetném véretek. És ti rablók! Amit orvosságra izzad kinal e haza: elhordjátok idegen bálványtok, a külföld oltárira. Igaz, hogy én fajta vagyok és nem faj de arra a fajtára nagyon büszke vagyok és nem félek élni itt, mert az atomrakétákat nem Budapestre irányitották a napokban.

  • lengyel sándor: petőfi ssfekélyt írt…aha.
    hát, ha büszke a fajtájára, a maga baja. több milliónyian nem igazán osztják ezt az érzést.
    itt – hol is? – élni nem félelem kérdése, hanem a kalandvágyé 😀
    atomrakéták? ne menjen a napra, nagy az UVB sugárzás, kétségtelenül megártott magának 😛

  • Fenyvesi Glória
    2014 július 9
    4:15 du.
    Butaság. A börtönökben bűnelkövetők vannak. A bűn elkövetése morális és erkölcsi kérdés. Ha a maga csemetéjét kitennék a társadalmi prérire, ahol akkor kap enni, ha megfogja magának a patkányt, akkor a maga kedves csemetéje patkányzabáló tolvajjá növekedik.
    Ha egy társadalomban kisgyerek kortól azt erősítik, hogy „te szolga vagy” „te úrhatnám vagy”, akkor a társadalomban erősödik a diszkrimináció. Az alacsonyabb kasztban pedig lazul az erkölcs, mert a túlélés zálogává válik.
    Ezek évszázados hatások a Kárpát-medencében.
    Elgondolkodott már azon, hogy a „leleményes magyar” miért szocializálódik szabálykerülésre, feltétlen hierarchia tiszteletre és a gyengébbekbe való belerúgás portás-effektusára? Csak nem azért, mert évszázadokig szolganépként seggnyalásra szoktatták a különböző hódoltságok?
    Fogjon egy népmesekönyvet és olvasson bele, ha nem hiszi. Vagy az Egri csillagokat, ahol világosan kitűnik a sorok között, hogy alapvetően a fenék feletti gúnya tér el. Vagy kaftán, vagy császári harci dísz. Mert Gárdonyi egy zseni volt. Úgy mellesleg. Amikor a végváriak zöméről megírja, hogy jobbára a császári felmentő erőket várják.

  • Amúgy a szegregációnak van, lenne helye az iskolákban. De nem azon a szinten, ahol Balog Zolika elképzeli

  • andy mage: 1) fenyvesinek nincs gyereke, még csak nem is terhes, ezáltal már eleve társadalom ellenes, pedig még a nyugdíja is ettől függene, ha ezek a barmok elfogadják a szaporulatot díjazó nyugdíjtörvényt (nota bene, rendesen öngólt rúgnának vele, mert a romák – már csak vallási okból is- eddig se fukarkodtak visszafogni magukat a gyermeknemzésben, csak hát, a darabszámot a 2/3 idiótái adóbefizető képességhez rendelnék, ami, ugyebár, még egy generációs távolságból is csak vágyálom, a romák esetében különösen)
    2) fenyvesitől önálló gondolkodást elvárni felesleges.

  • Lengyel Sándor

    Tisztelt uram! Igaza van Petőfi nem szfekélyt irt de hát 80 felett romlik a látás is, a kéz ie remeg, persze csak nálam. Ilyen nyomos érvre nem tudok válaszolni. Gázából tegnap több rakéta csapodott be az izraeli atom erUVsőmü közelébe, bár Izrael tagadja, hogy lenne atom fegyvere. Reggeltől estig évtizedek óta tűző napon dolgozom a földemen és nem félek a csodálatos UV sugaraktól. Már megint ossze kevertem a betüket, nézze el nekem. Ebéd után a Torát fogom olvasni, hátha én is kapok egy Nobel dijat. Még végezetül én nem tudok gyülölni semilye fajú vagy vallásu embert de maguknak éltető elemük a provokáció, minek?

  • Ille ki a „franc”…kíváncsi a véleményére,no meg maga sajnos semmit nem képes…tudni,elismerni magáról,szerencsére a normális ítélőképességűek igen!
    Az eredmény …magára nézve nem dicsőség!

  • Ja egyébként jobban(helyesen…)hangzana a cikk címe úgy,hogy” Rasszista vagy-e?”Na ez legyen a legnagyobb hiba ezen az oldalon…..

  • andy mage: szegregáció, rendben, de hozzá rendelt oktatási rendszerrel, és „testre” szabott módszertannal, tananyaggal!
    az nem elég, hogy bőrszín szerint különítesz el valakit, mellőzve kultúrája, szokásai és környezete lenyomatát, le akarod nyomni a torkán a NAT elit baromságait!
    erre azonban jelen központosított, poroszos oktatási rendünk alkalmatlan!
    amúgy balog egy seggfej. ember még annyit nem ártott a társadalomnak, mint ez a „páter”. na jó, a nemzet rózsaszála is betagozódhat…
    amúgy, mégis, mit lehet várni egy olyan országban, ahol a kulturális államtitkár egy zeneakadémiát végzett karnagy (a fülhallása legalább jó) és az oktatásért felelős egy sehol nem jegyzett valaki…

  • lengyel sándor: ne komolytalankodjon. a hamasznak kályhacsövei vannak, még a terület lefogó katyusákra se hasonlítanak, távolról se. felteszik egy teherautóra, eldöcögnek valahova, eldurrantják (célozni se tudnak vele), majd sietve odébb állnak, mivel tudják, hogy az izraeliek a „rakéta” röppályájából vissza tudnak azonosítani a kilövés helyére. elég gyáva és alattomos módszer, mivel rendszerint iskolák, kórházak és egyéb közösségi helyek közeléből vitézkednek, ahol két méterrel odébb becsapódó viszontválasz már akár emberéletet is kívánna.
    az atomerőmű és az atomfegyver két külön dolog. az atomfegyverhez dúsított urán szükséges, amihez az atomerőmű max. az alapanyagot szolgáltatja.
    magát provokálni, mégis, minek? ne értékelje túl magát. mellesleg most se a földjén dolgozik, hacsak nem a szántásba telepítette a számítógépét 🙂
    mit nem mond! maga tudja olvasni a torát? mégis, milyen nyelven?
    nem is az a lényeg, hogy tudja-e olvasni, hanem, hogy értelmezni is tudja-e? alig hiszem…

  • marcsi: a maga szintjén így is értik a címet 😀

  • marcsi: ez most komoly? tényleg maga határozza meg, mások mire kíváncsiak, és mire nem?
    szóljon, ha kötelező lesz maga által engedélyeztetni mind a véleménynyilvánítást, mind annak olvasását!
    amúgy hogy-hogy itt eszi a fene? általában jobb dolga is szokott lenni, mint a KMH szemlézése 😀

  • Ille a cím csak a maga szintjén helyes…..szerencsére nem vagyunk egy szinten…..különben nem tettem volna megjegyzést…bár felesleges olyannak tenni,
    aki az alapvető,mindenki által elfogadott helyesírási szabályokat
    sem képes betartani és még dicsekszik is vele…..!ha nem lenne magyar elnézhető lenne,de SAJNOS annak mondja magát!
    Tudom mindenki felett áll(csak szeretne!)de L.Lajost és másokat azért ne igyekezzen felülbírálni,mert szánalmas próbálkozás!!!

  • Ja csak benéztem,nehogy lemaradjak valamiről…

  • marcsi: valóban nem vagyunk egy szinten, ugyanis hozzám felérnie magának a keszonbetegség kockázatával jár 🙂
    sajnálatos módon a mindennapi szóhasználatban igencsak sokan nincsenek tisztában az -e kérdőszócska használatával. a cím ezek kifigurázása, de hát ezt hiába is magyaráznám magának.
    egy valaki felett biztosan állok, és az maga 😀
    bővítse a szókincsét, mert eléggé szűk, valamint az érvrendszerét, mert primitíven önismétlő.
    amúgy minden rendben van magával?

  • Na maga még a tévedésüket és a hülyeségét is meg tudja
    magyarázni…ez v árható volt,hiba csak másokban van(?)…
    na nem semmi!
    Na tényleg nem érek rá,mert más oldalon illetve értelmes emberekkel,sokkal fontosabb témákban levelezek,meg más dolgom is van!
    A szókincsemmel -hozzáértő – emberek szerint eddig sem volt gond,meg ugye tényekkel szemben nem érdemes vitatkozni…
    Na pá…..

  • marcsi: ami a szókincsét illeti, valóban, nem érdemes felette vitatkozni 🙂
    azért az jó, hogy nem ér rá 😀

  • Lengyel Sándor

    Igaza van a Hamasz fegyfereiről, de amikor én ma délelött irtam Önnek természetesen a Hirtévén a riporter egy hadi szakértőt kérdezett és Ő szószerint azt mondta,hogy atomerőmüvet lőtt a Hamasz eddig ismeretlen rakétákkal, mert az izraeli légvédelem 3 megsemmisitő rakétája 3 Hamasz rakétából csak 1-et tudott megsemmisiteni de az atomerőművek földalá vannak telepitve. Feltételezik, hogyvalakik fegyverzik a hamaszt. Mióta a Palesztin gyereket meggyilkoták ugy tudom 3-at izrael pedig egy Palesztint de ennek a Palesztin gyereknek van valakije. Innen nálam teljes a zavar, meg nem is értem, hogy az Arab világ közepén mit keres Izrael 1948 óta.

  • lengyel sándor: hát, ez az. sok mindent nem ért, de nem kell aggódnia, a maga fajtájából még akadnak bőven ilyenek. az azonban egy csöppet aggasztó, hogy a nélkül, hogy utána nézne, képes komolyan venni a hírtv „szakértőit”. föld alá telepített atomerőmű??? ráadásul több? hát, persze. paksot is gödörbe ásták, csak a teteje látszik ki 😀
    HÁROM izraeli diákot gyilkoltak meg aljas módon! az egy palesztin gyereket meg izraeli szélsőségesek, akikre ugyanúgy lesújtott a törvény!
    a palesztin gyereknek meg van valakije…lehet, mahmud abbas harmadunokatestvére volt, ezektől a palesztinoktól kitelik ilyesmi,
    hát igen, arrafelé már csak így mennek a dolgok…az a valaki meg odaszólt a hamasznak, hogy ugyan már, testvéreim, allah nevében, oda lőjetek!
    lengyel uram, mégiscsak meg kellene fontolnia azt az UVB-dolgot!

  • ille…nagyfaterod fejreejtett a cinkotai csendororson ?

  • burkus laci: mi az a csendorors? ilyen szó a magyar nyelvben nincs, csak csendőrörs. azon kívül az öreg rendőrörs parancsnok volt. tud különbséget tenni, maga nagyon egyszerű (prosztó) emberféle?
    nem mellesleg én ’47-ben születtem, és mivel a nagyapám ’45 őszén ólommérgezésben meghalt, a maga által említett cselekedetet meglehetősen bajosan hajthatta végre 😀

  • Judith Kopácsi

    Rasidom, ne zavard meg sem burkus sem lengyel úrnak nem nevezhető egyéneket kemény tényekkel. El nem tudom és persze nem is akarom képzelni, milyen lehet nekik az élet ilyen felfogással.

  • Judith Kopácsi

    Hirtlen eszembe jutott, hogy mi lesz akkor, ha lengyel felfedezi, saját családjában is voltak zsidó sőt cigány felmenői? Előfordulhat, már volt rá precedens.

  • judith: burkusnak nincs élete. egy beteg elme birtokosa.

  • judith: ebben a katyvaszban (népek olvasztótégelye) még a sziriuszról származó turulban születetteknek se biztos a családfája.
    tekintettel a családnevekre, amik azért elég jellemzőek a származásra, lengyel sándor helyében se lennék biztos a fajmagyarságomban 😀
    ráadásul lengyelországban elég sok zsidó élt.

  • Lengyel Sándor

    Juditka! Nekünk nem kellett nevet magyarositani 1944-ben, tény, hogy Lengyel országban sok zsidó él de a nevemnek semm köze az ország nevéhez. 20 lakásos bérházba laktunk és sajnos 4 családnak a neve nem volt szerencsés, de nem a nevük alapján hanem a nyilvántartott vallásuk alapján minösitették őket.Elvitték mind a négy családot unokástól, nagypapástól és többet nem láttuk őket. Én kisgyerek voltam fogalmam sem volt semmirő de a felmenőimnek is csak a háború után jutott a tudomásukra a borzalom. Minden esetre a lengyel országi zsidók föllázadtak a gettóban de a Magyar zsidók pénzért vettek a katolikus papoktó, Wallenbergtől stb menlevelet. Csak valaki megmagyarázná mért gyülölik szinte az egész világon a zsidókat. Lehet valakit nem szeretni de 6 milió embert csak ugy tervezetten megölni nem tudom felfogni pedig rengeteg könyvet olvastam és filmet láttam a 2.világháborúról.

  • Fenyvesi Glória

    Andy Mage:
    Magyarországon senki nem úgy tekint a cigány gyerekekre,hogy „Te szolga vagy”,-( Inkább a cigányok csicskáztatnak szegény, hajléktalan magyarokat.)-hanem lehetőséget ad a mindenkori társadalom, hogy ugyanúgy tanuljon,(ingyen tankönyv, ingyen menza, segélyek..) és majd a megszerzett tudást kamatoztassa,mint a többség.
    Hogy akarjon jobban élni.
    De mindezt a törvények betartásával.
    Kérdés, hogy akar e tanulni,dolgozni?
    A tanítókat kéne megkérdezni erről.Elég szomorú,és bosszantó a tapasztalat..
    És talán kevesebb gyereket kellene vállalni, hogy el tudja tartani a felnőtt szülő a gyerekeit.
    Azért azt el lehet mondani, hogy falun esze ágában sincs a kiskertet megművelni a cigányoknak, hogy legalább az élelmiszer egy részét megtermeljék.
    Ezzel szemben a többség idős tagjai még nyugdíjas korukban sem átallanak paprikát, paradicsomot, stb.megtermelni…De ma már azt se nagyon érdemes,mert mások ellopják.És még rá is támadnak az idősekre…

  • Lengyel Sándor

    Kedves Kopácsi judit úrnő! Magának minden engem érintő betüjéből fröcsög a gyülölet, pedig nem tud rólam semmit.Amit irtam hogy a z sidó az emberiség rákfenéje az Józef Göbels egyik propaganda beszédében hangzott. Engem zsidó ember soha nem bántott meg pedig évekig dolgoztam velük a régiség kereskedelemben, mely szakmát ők uralnak az egész világon, de engem lehet hülyézni is de csak magának ahogy elnézem a fényképét, a feleségem pedig évekig gyogyitotta az elesett időseket az Amerika uti Szeretet korházba, de megöregedtünk. Én nem szeretnék a helyébe lenni, mert mindannyian örök félelemben élnek. Inkább a halál.

  • lengyel sándor: bocsika, de a nevével kapcsolatban én elménckedtem 🙂 az pedig, hogy semmi köze, alapos tévedés. tudja, nem úgy születik az ember, hogy lengyelnek nevezik. miért is tennék, ha valami oka nincs? tudja, a foglalkozásnevek – kovács, asztalos – a ragadványnevek – sánta, balog – sem csak úgy születnek. több sándor közt a maga ősei is így neveztettek el: lengyel. ahogy biztosan van orosz, román, német stb. sándor is.

    amúgy baj, hogy a magyar zsidók pénzért vettek életet? volt nekik. a lengyel zsidóknak a gettóban meg nem volt.
    ami azt illeti, a zsidók gyűlölete szerintem abból fakad, hogy – miután mindent elvettek tőlük, eltiltották mindentől őket, és, ahol lehetett, le is gyilkolták őket – nem voltak hajlandóak az elvárásnak megfelelően kipusztulni, feladni, magukat megöngyilkolni. ott cseszte el az emberiség, hogy már a kezdetek kezdetén is csak a kereskedést és a pénzváltást hagyták meg nekik (tényleg nem tudom, józsef, az ács, miből is élt meg? ki bízott meg munkával egy zsidót?), amiből azután rendesen megéltek. most meg irigylik őket.

  • gratulálok, lengyel uram. göbbels, úgy tűnik, jó tananyag volt magának. csakhogy, itt nem göbbels kommentált, hanem maga.

  • Lengyel Sándor

    Ile ur! Elég szomorú dolog hogy Göbelsre kell hivatkoznom, persze ö se magyarázkodot, hogy miér világbat is. Én az egyikk irásban kérdeztem lehet, hogy öntöl, mi a magyarázat arra a jelenségre, hogy szinte az egész világ gyülöli a zsidokat, pedig alig vannak 20 milioan az egész világon. Idézni pedig lehet zsenitől is meg gazembesugár alattrtől is, legföljebb hülyeséget mondok és kevesebbet leszek az UV sugarak alatt. De azért a kérdés továbbra is kérdés, hogy milyen tulajdonsággal rendelkeznek a zsidók amit lehet szeretni?

  • Fenyvesi Glória
    2014 július 10
    1:01 du.

    Nagyjából egyetlen valós, bár kicsit demagóg mondata azért van:
    „De mindezt a törvények betartásával.”
    Miközben a többi felvetésre simán csúsztat, vagy nem válaszol.
    „Magyarországon senki nem úgy tekint a cigány gyerekekre,hogy “Te szolga vagy”, ”
    Annak fényében, hogy a fasiszták egyik főideológusa országos portálon állatozta le a cigányokat, elég eufemisztikusan fogalmaztam.

    „hanem lehetőséget ad a mindenkori társadalom, hogy ugyanúgy tanuljon,(ingyen tankönyv, ingyen menza, segélyek..) és majd a megszerzett tudást kamatoztassa,mint a többség.”
    Azért ezzel fusson még egy kört. Mndjuk egy zalai faluban, ahol fajra való tekintet nélkül 40% körüli a munkanélküliség. Azért érdekelne, hogy az éhezés harmadik vagy naegyedik napján menne be a szomszéd kertjébe egy almáért. Tippeljen. Én a második napra tippelek.
    „És talán kevesebb gyereket kellene vállalni, hogy el tudja tartani a felnőtt szülő a gyerekeit.”
    Javaslom a Maslow-piramis áttanulmányozását.

    HA gondolja olvassa ezt el:
    http://endresy.blogspot.hu/2012/08/krizisgeneracios-nagyotmondas.html
    Nem vitathatatlan írás. Viszont csak akkor vitatkozzon vele, ha érvekkel tudja aátámasztani a szociológia a pedagógia, a gazdaságpolitika tárgyköréből.
    Morvai Hisztike érvrendszere nem érdekel.

  • Lengyel Sándor
    2014 július 10
    12:45 du.

    Érdemes lehet a nevek etimológiájába elmélyednie. Az olyan nevek, mint a Németh, Lengyel, Szász, Török és társai ugyanúgy valós megkülönböztetők voltak mint a Szabó, a Bodnár és a többiek. Tudja, amikor azt mondták, hogy „a Józsi, tudod, no, ! Hát a lengyel Jozef unkája no, hát a Lengyel Józsi, no”

  • Marcsi
    2014 július 10
    6:54 de.

    Bocsi, de a forum-argoban elég régóta ismertek azok az ismerten kifacsart szófordulatok, amelyek talán a stand-up műfajából keveredtek át a net világába. Kiemelésként, hagsúlyozáskéntt. Mint a buzi-e vagy, vagy a hülye-e vagy és társai.
    Ille szerintem pont arra célzott,. hogy a rasszizmus bunkóságának hangsúlyozására jó megoldás ez a cím úgy, ahogy van.

  • Judith Kopácsi

    Lengyelke, nem tudom kiről beszél, amikor a név magyarositást emlegeti. A Kopácsi nevet ugyanis nem lehet fölvenni, mert védettnek számít. Ja, és ha nem tudná, számtalan magyar zsidó is résztvett az 1944-es Magyar ellenállásban. Javasolnám pl. Gábori György: Amikor elszabadult a gonosz cimű könyvét.
    Felvilágositásként csupán, nekem eszem ágában sincs gyülölködni, miután az nem egészséges.Viszont bevallom a rasszistákat valóban nem kedvelem. De nem okoznak álmatlan éjszakát nekem.
    Ja, és mégegy kérdés: csak a cigányokkal és a zsidókkal van gondja? Mi van a rácokkal, horvátokkal, tótókkal, és az örményekkel? Azok maga szerint azok elég kóser magyarok?

  • Ille István

    Csak hogy megint „erősítsem”. A családnevek eredetével kapcsolatban én úgy tudom, hogy egy-egy nemzet neve nem feltétlen csak származásra utalhat. A környezet így nevezték el azokat is, akik tudtak lengyelül, törökül stb. vagy korábban harcoltak vagy fogságban voltak ott.

    Egyébként, a magyarok toleranciáját épp felmenőik sokfélesége bizonyítja. Már akkor is rendkívül toleránsak voltak, amikor lóhátról szereztek maguknak csinos idegen asszonyokat. Állítólag a honfoglaló magyar sírokban még negroid rasszhoz tartozó nőket is találtak. A zsidó vallású kabarok pedig annyira kedvelték a magyarokat, hogy önként csatlakoztak hozzájuk.

  • Fenyes Úr!

    Legközelebb azzal a címmel is írjon cikket, hogy „RASSZISTÁZÓ VAGY-É?”

  • Lengyel Sándor
    2014 július 10
    2:38 du.

    Habár nem tőlem kérdezte, engem érdekelne, hogy maga szerint milyen tulajdonsággal rendelkeznekj a magyarok, az örmények, a bantuk, az arabok, az etiopok, a germánok, a szászok, egyelőre csak ők, amiért szeretni lehet őket. Ha kezdené a felsorolást.
    Utána ugyanezt írja le, hogy miért kell utálni ugyanezeket. O.K. kezdje a zsidókkal, ha gondolja. De próbálja meg megfogalmazni. Általánosságban. Nem azt, hogy x, aki germán volt ezért vagy azért, hanem globálisan.

  • Lengyel Sándor
    2014 július 10
    2:38 du.

    „mi a magyarázat arra a jelenségre, hogy szinte az egész világ gyülöli a zsidokat”

    ön tehát nem zsidó, hanem törzsökös magyar, akinek ősei az etel-közön jöttek keresztül.
    Nos, akkor, tegyük fel, hogy az elmult ezer év alatt ez a 40. gemeráció, aminek ön is a tagja.
    Ha megtenné, hogy minden biologiai felmenőjét felsorolja….
    Nem sok, csak 2^39 = 549755813888 ősről van szó 🙂

  • 1. Andy! Kösz, hogy megmagyaráztad a szófacsarás értelmét, dicsőséges Glória ezek szerint nem Magyarországon él, mert akkor ismerné.
    2. Lengyel úr! Azt honnét (G. kedvéért: honnan) veszi, hogy az egész világon gyűlölik a zsidókat? Én gyűlölni nem szoktam, de megvetek minden hazug, álszent, hamis embert, noha azt se tudom, hogy zsidó-e vagy cigány, esetleg piréz. Ha bárki is jogot formál arra, hogy „a magyarságot ne gyalázzák”, hogy cigánykodik, meg alattomos, meg szolgalelkű, akkor egy magyar sem mondhat egyetlen vallásra, nemzetre, fajtára ilyesmiket.
    Azt meg, hogy hogyan kerültek a zsidók Izraelbe, talán kérdezze meg az európai „keresztényektől”, meg az angol gyarmatosítóktól. A zsidók között is vannak nacionalisták, őket cionistáknak hívják. Miért ne lennének? Nem különb „nép”, és nem alábbvaló, mint a többi. Az duma, hogy okosak,meg gazdagok. Egyik okos, egyik gazdag, a másik meg nem. Akárcsak a magyarok, németek stb. Mivel évezredekig nem volt hazájuk, mozgékonyabbak talán, mint más nációk, de általánosítva ez se igaz. A legtöbb magyar zsidó, akit ismerek (és akiről véletlenül tudom is, hogy zsidó), rendes magyar hazafi.
    Le kéne már akadni ezekről az óhéber dumákról! (Ez is szleng, nem sértés!)

  • Lengyel Sándor

    Maga a kérdés feltevése is zagyva,mert mikor beszáltam ebbe a prokativ adok-kapokba ugy gondoltam csak akad egy, két okos zsidó aki magyarázatot ad arra: miért gyülölik a zsidot. Megpróbáltam megközeliteni a kérdést nagyon okos és nem antiszemita történésztől valamit irni, nem tótokról, örményekről stb. csak zsidokról. Nem Hitler óta.Antiszemitizmus-miért? Igaz 1933-ban fölerösödött.Az 1800-as évek végén egy bizonyos Heinrich von Treitschke német történész(rohadt nacionalista volt) által vált ismertté a baljoslatú mondat:Die Juden sind unser Unglick (A Zsidók a mi szerencsétlenségünk)Őt megelőzöleg egy bizonyos Wilhelm Mar alkotta meg az antiszemitizmus kifejezést.Ez a szó jelenti azsidók elleni legősibb gyülöletet a világon.Titus római katonái i.sz.70-ben lemészárolták Jeruzsálem 600 ezer zsidó lakóját.A keresztény Európában nem tekintették őket eretneknek csak makacs tévelygőknek akik nem ismerik el, hogy Jézus Krisztuus Isten fia a Megváltó.A zsidókat 1290-ben kiűzték Angliából, 1306-ban Franciaországból 1492-ben Spanyolországból.Az 1800-as évek végén Oroszországban ezrek estek a progromok áldozatául.Létezik vallási, politikai, gazdasági,szociáéis és faji antiszemitizmus.A vallási alapú zsidóellenességet antijudaizmusnak nevezik. Főleg a faji indittatású zsidógyűlölet, mind fontos szerepet játszottak a vészkorszakban.Antiszemitizmus nélkül nem következhetett volna be a holokauszt. Egy izraeli történész könyve ir bőven:A zsidó nép felépitése c.könyvében.

  • lengyel sándor: miért gyűlölik a zsidókat? igaza van, valóban, maga a kérdés felvetése is zagyva. egész jól tud idézni, még helyesírási hibákat sem vét.
    mi lenne, ha most a saját gondolatait is leírná? az se baj, ha itt-ott nem stimmel egy rag…

  • Judith Kopácsi

    lengyelke, ha javasolhatnám, tartsa meg magának szösszeneteit, ugyanis még a kutyáimat sem érdekli az ön antiszemita hülyeségei. Ha magát ez boldoggá teszi, ám tegye, de lehetőleg és szigoruan zárt ajtók mögött.

  • Kedves Lengyel Sándor! Épp ezt akartam mondani: hogy a kérdés is zagyva, mármint hogy „mi a magyarázat arra a jelenségre, hogy szinte az egész világ gyülöli a zsidokat, pedig alig vannak 20 milioan az egész világon.” (L.S. 20.38) És fölhoz többszáz éves példákat, bár lehetne közelebbieket is, mondjuk, hogy ne a közismert magyar és német 20. sz-i gondokat írjam, a Szovjetunióban is volt pogrom, meg kirakatperek is bőven, kifejezetten antiszemita okokból.
    Nem egy történelmi magyarázat, de szerintem azért vált éppen a zsidóság sokszor a célponttá, mert a kevésbé tájékozott szegényeknek mindig muszáj valami bűnbakot találni, nehogy rájöjjenek, hogy uraik zsigerelik ki őket, akik akár zsidók, akár cigányok is lehetnek időnként. Ez pont olyan kérdés, hogy miért utálják a magyarokat világszerte, vagy hogy miért utálják a románokat, oroszokat, amerikaiakat világszerte? Normális ember nem az amerikait utálja, hanem azt a bunkó Johnt, amelyik harsányan röhög egy európai „töketlenkedésen”, meg azt a tahó Pierre-t, aki utálkozva fordul el a pörkölttől, miközben én nem értem, hogy lehet egy nyálkás dögöt élve (márminthogy a dög él), lenyelni. De ettől én még nem utálom az amerikaiakat se, meg a franciákat se. (Főként hanem lesz kötelező rántottcsirke helyett osztrigát enniDDDD)

  • Lengyel Sándor

    Ille úr! Köszönöm, hogy legalább a helyesirsomat megdicséri.A Saját gondolatom nagyon rövid.Magyarországon nins antiszemitizmus. Gondolataim vannak pl. a világ legnagyobb gittegylete az ENSZ helyesen gondolta e, hogy 1948-tól a zsidóknak legyen saját országuk és miért ott? A mű antiszemitizmust maguk a hazai zsidók szitják, pedig senki nem bántja őket. Én nem tudok róla illetve nem hallom, hogy igazi gyülölet elhangzana nyilvánosan. TV, sajtó. Szerencsétlen illesztésnek tartom, hogy haggyák magukat összemosni a cigányság problémájával. Semmi közük egymáshoz. Még nem olvastam, hogy zsidó fiatalok rátörik az öregekre a házuk ajtaját és gyilkolnak is. Ha én zsidó lennék (bár a fene se tudja) tiltakoznék, hogy egyformán gyűlöljék őket. Igaz valahol a holokauszt okán össze lehet mosni a 2 népet.

  • lengyel sándor: maga reménytelen…

  • Lengyel tényleg reménytelen? Fussunk neki még egyszer. Lengyel úr, a helyzet az, hogy nem „zsidó” vagy „cigány” fiatalok törnek rá öregekre és gyilkolják meg őket, hanem X. és Y. rabló úr. Aki mellesleg lehet zsidó is, cigány is. Ahogyan nem „magyarok” loptak annak idején Bécsben (ugye, hogy megsértődtünk – és joggal – a táblák miatt?), hanem nem tudom én kik, keresse meg az ő rendőrségük az elkövetőket, de ne gondolja rólam, hogy lopok, csak azért, mert magyar vagyok. Nyilván azoknak a tábláknak is megvolt az „indokuk” – sok magyar járt akkoriban Bécsbe vásárolni, és bizonyára volt egy-két honfitársunk, aki fizetés nélkül zsebre vágott ezt-azt. DE ez még nem indok arra, hogy „Magyar, ne lopj” feliratokkal fogadjanak. Eddig világos?
    Akkor ugorgyunk, ezen a példán haladva tovább. Ha akkor engem,Bécsben udvariasan, a megfelelő törvényi formák betartásával egy rendőr arra kér egy áruházban, hogy mutassam meg a táskámat,mert a kamerák, vagy a biztonsági őr szerint gyanús mozdulatot tettem, akkor nem háborodok föl, hogy biztos azért,mert magyar vagyok, hanem megmutatom a táskámat. És tetszik, nem tetszik, tudomásul veszem, hogyha egy bécsi nyugdíjas kotorászik a táskájában a polcok között a szemüvege után, azt nem fogja a rendőr zaklatni, a honfitársaim miatt azonban ugyanezen mozdulatomat már gyanúsnak vélik. Ez megvan, kedves cigány honfitársaim?
    Az ügy sima lefolyásának azonban van egy feltétele. Mégpedig az, hogy a biztonsági őr nem azzal lép oda, hogy „add elő a lopott holmit vénkurva!”, hanem diszkréten, és betartva a törvényeket félrehív, hogy a megszégyenítésem nélkül tisztázhassuk a félreértést. Ez érthető, kedves rendőr és rendvédelmis barátaim?
    És még egy: népeket nem lehet „összemosni” – csak, ha nagyon akarjuk, és úgy gondoljuk, hogy minden orosz olyan, mint a diktátor Sztálin (nem is orosz volt, hanem grúz), minden német náci, minden angol merev. Ja, és minden magyar cigány. Megvan, kedves Lengyel úr?

  • Lengyel Sándor

    Igy igaz, ilyen is volt, de elmult nálunk meg van ami van. Az RTL 18 órai hiradója mással se kezd csk leszurta, ellopta,megkéselte, a büncselekmények nagyon változ atosak. Épp most tartóztattak le 8 rendört, mert 10 EU-ért megfujták a szondát a részeg vezetők helyett.

  • Lengyel úr! Ez az „így igaz”, ez nekem válasz? És hogy jön ide az RTL Klub hiradója, a korrupt rendőrökkel? Én már sok éve nem nézem sem a „közrabszolgálatit”, se az RTL-t, se a TV2-öt, főként nem hírek miatt. Hírekért az ATV-t és a Hír tévét érdemes nézni (mindkettőt, egyszerre!), meg a Story-n mostanában kezdett Hír 24-et. Ezekből már nagyjából összerakható, hogy milyen lényeges dolgok történnek ma a hazámban, bár érdemes azért 1-2 portált is hozzáolvasni. Aki nem sorozatfüggő, annak nem ajánlom, hogy bármelyik kercsat. „szórakoztató” kínálatát elfogadja. Ha szórakozásul egy egész filmet akar látni, érdemes a Dunára kapcsolnia: néha egész jó nosztalgiafilmeket láthat teljes egészükben, közbeüvöltő reklámok nélkül. Ha imádja nézni, hogy az emberek milyen változatos módokkal képesek kiirtani egymást, akkor jöhet a Film+. De ez a csatorna akkor is megbízható, ha valaki azt szeretné látni, amint egy fantasy-játék életre kel. A Cool rosszabb napjaiban jó menázsi a spiritiszta-hívőknek, jobb perceiben viszont egészen szellemes teljesítményre is képes (pl. Dr. Csont). Nem beszéltem a filmmániáról, meg a többi 99 lehetőségről, beleértve a természet, sport, gasztronómia, meg egyéb speckó ügyekben nyomuló kanálisokat.
    A változatosság gyönyörködtet, mondta egykor valaki, akit műveltségem hiánya okán nem nem tudok megnevezni. De változatosság lehetősége zavarba is ejt – tenném hozzá én, a botcsinálta gondolkodó. El kell ugyanis döntenem, hogy mi érdekel, mi az, amire időt, energiát fordítok. Ennek az a kockázata is megvan, hogy kiderül, rossz lóra tettem, időm, energiám nagy részt hamis, hazug információkra fecséreltem. Ki a fene akar ezzel szembesülni? Hát inkább azt tartja jónak, hogy valahonnan „fentről ” kiporciózzák neki, hogy mi a hasznos a számára. És, ha kellő mennyiségben mehet az ideológiai agymosás mellé a „szórakozás” is, akkor a rendszer tökéletes. Legalábbis egy ideig. Bocs, ez icsit off volt az eredeti témához képest.

  • S én még mindig várom annak a csekély számú biológiai ősnek a felsorolását :-))

    Lengyel úrtól. aki igazi turul-tojgliból keményedett ki

  • Lengyel Sándor

    Teljesen egyezik az iz az RTL hiradója felér egy kékfénnyel, utána a fokusz és ende.Az IPTV videó tárjából szoktam venni filmet és nálam főszempont,hogy HD minőségű legyen. Ilyen a Viasat/Nature/History HD a Nat.Geó, a Spektrum és még néhány HD minőségű de a mindenem a klasszikus western amiből a filmmánia és a film+ elég sokat ad. Az RTL hiradót bünügyek tömegével adja de soha nem mondják, hogy cigány bünözők. Volt idő a kezdetekkor amikor csak 3 nap adtak 2 adón, és most éjjel-nappal 100-nál is több van de ez maradjon is igy.

  • Lengyel Sándor

    Nem nyugodtam és megnéztem a Gogleba: Aváltozatosság gyönyörködtet Ciceró mondása.

  • Lengyel úr! Ön terel! Én azt kérdeztem, kommentáltam, hogy Ön szerint a zsidókat mindenki utálja. Erre felhozott 15. századi példákat. Erre én nagyjából azt mondtam, hogy ez ugyanolyan hülyeség, mint amikor húsz éve Bécsben a magyarokat kiáltották ki tolvajnak. Erre Ön azt mondta, hogy így igaz, de nem volt világos, hogy Ön szerint akkor most az „így igaz” az én történetemre vonatkozott-e, (ami mellesleg azt jelentené, hogy elismeri, hogy se a zsidó, se a cigány, se a magyar, vagy akár a piréz ember nem kollektíven bűnös, hanem csak mindig a konkrét bűnelkövető, akinek az cselekménye egyébként nem genetikailag meghatározott., legfeljebb kulturális, szociális helyzetéből következő.. Egy általam érthetetlen bakugrással áttért nyilván Ön által éppen nézett RTL híradóra, amire hülye fejjel ugrottam, és elkezdtem a magyar médiaviszonyokat sorolni.
    Akkor vissza a rajtkőre. Ön azt állította, hogy a zsidókat a világon mindenki utálja. Én meg azt, hogy ez hülyeség, és honnan veszi? Erre Ön mindenféle, többnyire még a vallásháborúk korából származó történelmi tények felsorolásával válaszolt, ami nem bizonyíték a mai állítására.Akkor most ismét megkérdezem, és nem vagyok kíváncsi arra, hogy éppen mit néz a tévén: mire alapozza azt az állítását, hogy a zsidókat a „világon mindenki utálja”? Hozzáteszem: én a zsidókat nem utálom, és nem szeretem. Én szeretem x-t, y-t és z-t, meg utálom x-t, y-t és z-t, de fogalmam sincs, hogy közülük ki zsidó és ki nem.Sőt, nem is érdekel. De ha úgy alakulnának a dolgok, többek között az Ön szíves közbenjárására, hogy akár x-nek, akár y-nak, akár z-nek a léte forogna kockán, mert zsidó, vagy mert kommunista, vagy mert keresztény, akkor én gondolkodás nélkül védeném, bújtatnám bármelyiküket, függetlenül attól, hogy egyezik e a világlátásuk az enyémmel, aZon az egyszerű oknál fogva, hogy mindannyian embernek születtünk,és emiatt apriori jogunk van kinyilvánítani a véleményünket. Akkor is, ha az nekem, Önnek, bárkinek nem tetszik. Viszont nekünk, ellenzőknek is jogunkban áll ugyanezt tenni.És hogy végül melyik meggyőződés kap a tömegekben többséget? Ez elég esetleges, sokféle vélemény, érzet,pillanatnyi érdek összhangján múlik.
    De arra a kérdésre várok egyenes választ Lengyel úr: mire alapozza, hogy „az egész világ” utálja a zsidókat?
    Ja, egyébként kösz Ciceróért..

  • Fenyvesi Glória

    Ille István!
    Milyen szint az a mennyei magaslat, amire hivatkozik?
    Ez a felsőbbrendűség?
    Én magyar helyesírási szabályokra gondoltam, amikor szóvá tettem a cikk címében írtakat…
    Ez itt a Kanadai Magyar Hírlap, nem?

  • fenyvesi glória: kétségtelen, a maga szintje nem az én szintem. a magyar helyesírás szabályai nem vonatkoznak se a szlengre, se bizonyos tanulatlan rétegek szóhasználatára. andy mage elég világosan elmagyarázta, mi is volt ennek a módozatnak a célja. bizony, a kigúnyolás.

  • Kedves Fenyvesi Glória: A címbe kár volt belekötni. Csak magát járatta le. „Hallgattál volna, bölcs maradtál volna”.

  • Glória!
    Ille csak mások „hibáira” érzékeny…holott az is lehet,
    Burkusnak nincs ékezet a gépén,mint eddig több kinti magyarnál is előfordult!Az „övéinél” semmit nem tesz szóvá!
    Ez sem helyesírási,sem fogalmazási hibának nem minősül,csak
    kissé……zavarta Burkus találó megjegyzése,a kritikát nagyon nem tudja elviselni,mert annyira „tökéletes”(???)

  • llanfair!

    Nagy különbség,ha valaki tényleges hibába köt bele(önkritika
    hiánya miatt képtelenek elismerni)meg ha csak minden alap nélkül,személyeskedve próbálnak visszavágni,hát ez bizony égő az utóbbiaknak!
    Na de túl van ragozva,már rég nem a cikkről szól a vita!

  • Undorra méltó lengyel sándor.
    Te mocskos náci tetű!Bizonyíték vagy arra,hogy az emberi aljasságnak és hazug mocskolódásnak csak alsó határa van.Már mindent elmondtál a zsidó gyűlöletedről. Alja féreg,(bocs a férgektől)azt még kifelejtetted,hogy Nekünk zsidóknak szartól fekete a seggünk.Ha majd a kukák kiürülnek akkor sem muszáj éhen döglened.A palesztín testvéreidért nem leszel úgy elsülve,ha majd a te hazádba fognak menekülni,mert mi most éppen kifüstölésükkel vagyunk elfoglalva.Ezért is írok ilyen röviden. Különben a lengyel név inkább pólisit jelent,mint magyart. Volna még mondanivalóm,de egy ilyen vén nyilas barom nem partnerem.

  • Marcsi: Pedig ez a cikkről szól. Az a cím nem véletlenül van így írva. Ezt látni kéne.

  • marcsi: burkusnak nem csak ékezet nincs a gépén, normális agy se a koponyájában 😀 ráadásul burkus nem is a saját gépéről öklendezik, hanem valamilyen idióta hazai rokonáéról (ezzel el is dicsekedett), mivel éppen itt rohad magyarországon.

  • llanfair: túl sokat vársz el bodától 🙂

  • A remenyhal megy utoljara.

  • Lengyel Sándor

    A náci beszéd lényege az általánosítás. Sajnos a te hozzászólásaid alapján lesznek, akik pedig a magyarokra általánosítanak, mert sajnos a baloldaliak sem mindig különbek, csak nem veszik észre. Látod? Ügyeltem arra, hogy úgy fogalmazzak, hogy „nem mindig különbek”. Mert, ha úgy írttam volna,. hogy „nem különbek”, akkor már én is általánosítottam volna.

  • A „rasszistázó” pedig az, aki nyelvbotlásokra vadászik vagy a legjobb indulattal fogalmazott mondatokat is kiforgatja stb.

  • Pásztor István azért nem követett el hibát, mert nem a cigányságról tett általánosító kijelentést, hanem a bűnözésről beszélt, annak is csak az egyik formájáról. Sőt, szerintem a „cigány bűnözés” sem általánosító kifejezés. Akinek füle van, érzi a különbséget.

  • helyesbítek: Nem Pásztor István, hanem Albert.

  • jani: mondja, melyik iskolában tanulta a nyelvtant? mit állítok? cigány. mi állításom tárgya? bűnözés. de ebben a szókapcsolatban a cigány akár jelző is lehet, és igenis, általánosító kifejezés. attól tartok, magának nincs füle a különbség meghallására.
    a jó pásztor NEM a bűnözésről beszélt, úgy általában, hanem cigány bűnözésről. az pedig, akárhogy is erősködik, a cigányságról szól, mivel a cigánybűnözést magyar nem követheti el, mert akkor magyarbűnözésnek hívnák. van még kérdése?

  • Ille István

    Szerintem nyelvtanilag sincs igaza. De ez már egyszer le lett játszva, mikor először került a kifejezés a közbeszédbe. Akkor sem tudtak egyezségre jutni, ezért nem is vitatkozom.
    Ugyanakkor, nem ragaszkodom a „cigány bűnözés” kifejezéshez, sőt nem is tartom jónak, de nem azért, mert általánosító, hanem mert a „bűnözés” szó egy nemzetiséggel való asszociációja bármilyen nyelvtani összefüggésben káros. A kifejezés – ha lehet – maradjon csak a rendőrségen belüli szakmai zsargonnak. Ami aggodalomra ad okot az, hogy minden jószándék ellenére nem lehet megállítani a kifejezés közbeszédbe kerülését, ha egy határon túli mértéket ér el ez a fajta bűnözés. Úgy, hogy a kifejezés visszaszorítása összetett probléma.

  • Beszélgetünk itt egy olyan dologról, amit nem élünk át. Vitatkozunk egy szó értelmezésén. Józsi bácsit aki a földje közepén találunk puskával a kezében mert védi a cigányoktól a terményét azt nagyon hidegen hagyja ez a vita. A fia közben Pestről lemegy vigyázni a házra, mert amíg Józsi bácsi a földjét vigyázza addig elhordanák a házát. Biztos nagyon érdekli ez a vita, mert Ő bizony magát látja áldozatnak és nem a tolvajt. Önző álláspont? Nem hiszem. A biztos lakhelyünkről ítéljük el a végsőkig elkeseredett embereket. Mert segíteni nem tudunk, így elítéljük Őket? Kicsinyítjük és tagadjuk gondjaikat? Ha panaszkodnak „lerasszistázzuk” Őket, mert nekünk nem tetszik a szóhasználatuk. Mert nem teszik patikamérlegre a szavaikat mikor nyolcadszor rabolják ki? Nyelvtanon vitatkozunk mikor embereket rabolnak ki folyamatosan és terrorizálnak?
    Hölgyeim és uraim. Önök természetesen nem rasszisták? Hányan költöznének cigány faluba? Hányan járatnák gyermeküket cigány osztályba? Ha a maguk raktárába mászkálnának minden nap be lopni, mennyi idő alatt hullana le a máz? Nekem ez nagyon álszentnek tűnik. Persze nem minden cigány lop (tényleg nem). De ezt tessenek Józsi bácsinak megmondani, kinek falujában mindegyik lop. Biztos nyerne ilyen hozzáállással egy baloldali képviselő. Vagy Józsi bácsi a seggébe lőne? Maguk szerint? Akkor most én ugye rasszista vagyok?

  • llanfair
    2014 július 14
    4:32 de.

    Az emberek jó része látens xenofób. Erre sok évvel ezelőtt végeztek is kutatásokat.
    Szerintem a rasszizmus nem az, ha valaki jól viseli, ha a fia/lánya nem idegenből/be házasodik.
    Ahogy régóta ugatgatom azt, hogy a meglopottat nem érdekli a biciklitolvaj szeme színe.

  • Andy Mage: Szerintem mindenki látens xenofób. Csak van aki küzd ellene.