Orwell a dátummal nem sokat tévedett

2014 július 10 2:42 de.21 hozzászólás

Csak a helyszínnel.

„Kedden adták át a Nemzeti Egységes Kártyarendszer első darabjait. A jelenleg érvényes diákigazolványok helyett mostantól aki újabb diákigazolványt igényel, már chippel ellátott igazolványt kap, és a jövőben már csak RFID-csippel ellátott igazolványokat fognak előállítani. Első körben a diákigazolványok esetében lép életbe az új rendszer, és bevezetik az oktatói, illetve kormánytisztviselő igazolványt. A kormány tervei szerint a későbbiekben valamennyi személyazonossági okmányt RFID-chippel látnak el, majd az összes okmányt fel fogja váltani egyetlen kártya.”

Aki eddig homokba dugta a fejét és azt hangoztatta, hogy a társadalom feletti teljes ellenőrzés nem lehetséges – mi több, összeesküvés-elmélet – annak ideje elgondolkozni egy-két dolgon.

Az RFID a “Radio Frequency Identification” rövidítése, vagyis rádióhullámok segítségével drót nélküli adatátvitelt lehetővé tevő technológia. A lényege egy elektronikus kóddal beprogramozott mikrochip, az ún. transzponder, amely egy miniáramkört és egy antennát tartalmaz, hogy egy azonosító jelet sugározzon ki. A kibocsátott kódot számítógéphez csatlakoztatott speciális olvasó berendezések, szkennerek segítségével lehet fogni.

Az RFID-csip feladatából adódóan kis mennyiségű adat tárolására alkalmas, egy újabb változata pedig lehetővé teszi a tárolt adatok felülírását. Mint azt az új diákigazolvány példája is mutatja, így a chip alkalmassá válik arra, hogy az iskolákban átvegye az ellenőrzők és a napló helyét. Az RFID-chipet régóta használják (leginkább nyugaton) az áruforgalomban, illetve beléptető rendszerekhez is, és a kormány tervei szerint az iskolákban, valamint a BKV járatain kötelezővé teszik majd az ilyen beléptető rendszerek bevezetését. A kormány szerint a közeljövőben a BKV rendszereit úgy alakítják át, hogy az RFID chip átvehesse a jegyek és bérletek helyét is.

Ezt még üdvözítőnek is lehet tekinteni, de, ami mögötte szerveződik, az elég rémisztő.

Első körben valamennyi, iskolába járó diák ilyen diákigazolvánnyal fog rendelkezni. Mivel a BKV-t és az iskolákat bevonják az átalakításokba, ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a diáknak magával kell hordania az RFID chipet. Mindig magánál kell majd tartania, mert a BKV ellenőrnek ezt nyújtja majd oda jegy/bérlet helyett, iskolába érkezéskor ezzel tud bemenni a kapun, a tanórák után ezzel tud kimenni, majd hazafelé a BKV járatain megint csak nála kell legyen. Az eszköz hatékonyságához nem fér kétség, így várhatóan a tömegközlekedés ennek megfelelően alakul majd minden városban. A tanároknak maguknál kell hordaniuk az RFID-csippel ellátott oktatói igazolványt, mert ezzel tudnak bemenni az iskola épületébe, és ezzel tudnak kimenni. A köztisztviselőknek, a kormányhivatalok alkalmazottainak már nem idegen ez a fajta beléptető rendszer, mert évtizedek óta ezt használják. Minisztériumokban általánosan használt eszköz a beléptető kártya, az új intézkedés csak egy újabb kártyát jelent, aminek már többféle felhasználása lehetséges. Olyan intézményekben, mint például az ország szétrablását lebonyolító vállalat utódszervezete, az MNV ZRt., az alkalmazottak minden egyes folyosó ajtaján csak úgy haladhatnak tovább, ha odatartják a beléptető kártyát, így a személyek mozgása ellenőrizhető. Ha valaki túl sokat tartózkodik a büfében, túl sokat van az épületen kívül, az mind regisztrált távollét, de bizalmas adatok kiszivárogtatásakor is egyszerűen visszavezethető a tárolás helye alapján, hogy melyik az a pár alkalmazott, akinek hozzáférése lehetett.

Ezt annak idején, amikor az NDK-ban dolgoztam, az ORWO Filmfabrikban, cseppet egyszerűbben oldották meg: minden munkás munkaruháján ott volt egy feltünő azonosító, hogy pl. Gießerei, és, ha a máshol loptad a napot, a Meister kiszúrta, és a helyedre zavart. Na ja, az még vastagon a szocreál munkafegyelme volt.

Második körben jöhet a teljes társadalom. A Fidesz nyilatkozatai szerint ugyanis a későbbiekben a személyigazolványok és a vezetői engedélyek is RFID-csippel lesznek ellátva. Ha az első sorozat elkészül, már csak hónapok kérdése az új típusú személyigazolvány.

Mivel az RFID-chip egy adott kódot sugároz és minden állampolgár egyedi azonosító kóddal bír, ezért a magunknál hordott diákigazolvánnyal, személyigazolvánnyal és vezetői engedéllyel egyben visszakövethető a tartózkodási helyünk is. Ezek olyan dokumentumok, amit minden állampolgár köteles magánál tartani, így minden állampolgár köteles magánál tartani az RFID-chipet. Hasonló már van, eddig csak postai, kereskedelmi és média alkalmazásokban, a vonalkódot helyettesítő QR-kód, ami egyenlőre – állítják – nem köthető személyhez, amit én helyből cáfolok, ugyanis, mióta Orbán elvtárs – örökké áldassék a neve, laff-laff – első Nemzeti Konzultációs Levelét, ami ezzel a kóddal volt ellátva, egy nemzeti karjelzéssel dekorálva, névtelenül, persze, (központilag díjmentesítve) visszaküldtem, nem kaptam több konzultációs levelet  🙂

Az RFID-chip érzékelése a jelenleg nem lehetséges egy adott távolságon kívül, köszönhetően a jel fogadására használt alacsony érzékenységű készülékeknek. Ez lehetővé teszi, hogy a chipet csak egy adott helységben, ajtó előtt, stb. használjuk. Ha ezeknek a készülékeknek nem lenne gyengére állítva az érzékelése, abban az esetben pl. egyetlen BKV-jegy nyitva tartaná a közeljövőben Budapestre telepített összes BKV-s beléptetőt, vagy egyetlen diák beléptetője az összes diáknak nyitva tartaná az iskola kapuját. Vagyis az RFID-technológia rövidtávú volta nem azt jelenti, hogy csak egy adott távon belül érzékelhető chipet tesznek az igazolványokba, hanem logikus oknál fogva vannak/lesznek gyenge érzékenységű készülékek használatban.

Mivel az RFID-csip gyenge jelet bocsát ki, csak a vevő készülék érzékenysége fokozásának kérdése, hogy a jel távolabbról is érzékelhető legyen. Akár az összes egyszerre. Egy telefonközpont technikai háttere elegendő ahhoz, hogy kis átalakításokkal monitorozható és regisztrálható legyen a tízmillió állampolgár mozgása a nap 24 órájában. Meg tudnak találni egy telefont annak chipje által sugárzott jel alapján? Meg. Nyilván nem véletlen egybeesés, hogy a kormány az új RFID-chipek bevezetésével párhuzamosan új állami telefonszolgáltatót hoz létre…

Kérdés, mi a következő lépés? Orbánéknál az sem elképzelhetetlen, hogy a jövőben az újszülöttek bőre alá ültetik be az RFID-chipet, akár egy állatnak. Ha a kutyáknál ez működik, miért ne?

Ahogy ezzel a néppel bánnak…

21 hozzászólás

  • Csiszer Lóránt

    Ille István: Azt a … azt hittem csak az én fejemben léteznek ilyen összeesküvés elméletek … mégis van közös témánk? A nagy testvér figyel ám … Gratulálok a cikkhez és örvendek, hogy megszületett … a témának természetesen nem örvendek. Minden jót!

  • csiszer lóránt: nem, ez nem összeesküvés elmélet. orbánék eddig mindent ellenőrzés alá vettek, amit tudtak, csak az egyént nem, bár a kubatov-lista azért egész jó próbálkozás volt.
    se technológiai, se erkölcsi – amiben a fidesz eddig se dúskált – akadálya nincs az egyéni azonosítónak, az egybitesek meg kétségtelenül meg fogják szavazni, ha törvényt kell alá rittyenteni. legnagyobb bajuk, hogy képtelenek az önálló gondolkodást meggátolni, bár a NAT komoly kísérletet tesz rá. nomeg, képtelenek meggátolni, hogy a másképpen gondolkodóknak hangot adó fórumok nem működjenek, pedig erre is történtek már lépések – lásd: klubrádió, RTL. habár észak-koreával egész jó orbánék kapcsolata…

  • 2 éve már ismert a személybe ültetett RFID. Az USA-ban:
    http://euroastra.hu/node/65869

    2008 óta személyi azonosításra alkalmas kriptográfiával is készíthető:
    http://hirek.prim.hu/cikk/69059/

  • andy mage: akkor orbánék csak felzárkóznak a nyugathoz – de keleti autokrata módon…

  • Csiszer Lóránt

    Ille István: Bár nem vagyok FIDESZ szurkoló … azt gondolom, hogy ez azért kicsit túlmutat rajtuk mint ahogyan bármely más párton is. A FIDESZ, MSZP, JOBBIK, stb. csak bábuk szerény véleményem szerint, amit pedig látunk az egy színjáték … a bábos kilétéről természetesen lehet vitatkozni, találgatni … most nem része ez a témának …

  • Egyetértek,de már évek óta hajtogatom ezt.

  • Nem az a probléma, hogy csipet ültetnek belénk, mint a kutyába, még az sem lenne baj, hogy úgy bánnak velünk, mint a kutyával, a baj az, hogy MI MAGUNK érezzük magunkat kutyának, és úgy is viselkedünk.

    Ne legyen igazam, de a népesség minimum fele már most magába ültetné a csipet, és azzal a boldog tudattal aludna el, hogy a Kedves Vezető személyesen őrzi az álmát. A legjobb persze az lenne, ha ez a csip az ÉGVILÁGON MINDENT ellenőrizne, így minden Jó Kutya megerőltetés nélkül bizonyíthatná, hogy Jó Kutya. („Mi, hogy én a Pride-on??? Nevetséges… hát kérd már le az adataimat, misén voltam, aztán pedig a semjenzsolt.hu-n szörfölgettem tízig, utána alvás!”)

    „Most már mindent tudni fog Kádár Elvtárs, és biztos nem fogja hagyni, hogy…(…)”

    Szeretjük Nagy Testvért.

  • Nem utópia a dolog, sőt, a világban nagyon sok törekvés van az egyén ilyen, vagy még nagyobb szintű ellenőrzésére. A legnagyobb probléma ebben a dologban, az adatok felhasználási módjai. Dőreség azt hinni, hogy ezen adatok megmaradnak a tisztesség keretein belül. Ez az elsődleges, és a legnagyobb probléma, amikor az egyén így kiszolgáltatottá válik csoportérdekek mentén. Akár gazdasági, akár politikai szinten. De vehetjük az adatbázis biztonságát is, ami feltörhető, és minden rólunk tárolt információ bűnözők kezébe kerül.
    Igaz, így is…

  • Fenyvesi Glória

    Ha ez igaz lenne, sürgősen le kéne az Orbán Viktor azon tanácsadóját váltani,aki ezt kitalálta…

  • Fenyvesi Glória

    Tiltakozunk a chipek ellen!Ha ez az ellenőrzésünket szolgálja,oly módon, hogy bárhol a nyomunkat követhetik…
    Emberbe chipet ültetni? Na, azt már nem!!!

  • fenyvesi glória: hát, javasolja a tanácsadó leváltását. gondolom, vona elvtársa majd be is nyújtja önálló képviselői indítványként 🙂
    dehogy akarnak orbánék minden ember felett ellenőrzést gyakorolni! a kb. két millió birka kivétel lesz. azok már most is ellenőrzés alatt vannak 😀

  • Csiszer Lóránt

    Fenyvesi Glória: Megnyugtatlak, hogy igaz, viszont nem OV tanácsadója találta ki … de Jobbik szimpatizánsként elmondom, hogy még a Jobbik sem tiltakozik vagy fog tiltakozni ez ellen … sőt ki fogják magyarázni azzal a ténynel, hogy nincs mit tiltakozni ellene, mert akkor beszorulunk az országba, Európába, mert a határon is szükség lesz rá … akinek nincs chip az akár éhen is dögölhet … ha majd a pénzt is ez helyettesíti. 🙁

    Ille István: Abból a kb. kétmillióból sokan nem birkák, gondolja, hogy a baloldal egyszerűbb szimpatizánsai akik 2 foggal és ugyanannyi osztállyal énekelték az „Igen! Igen!”-t kevésbé birkák, mint a jobboldal hasonszőrű egyedei? Nem hinném …

  • csiszer lóránt: kétlem. a baloldal nem igazán mosott agyat, a maga által említettek pedig az MSZMP-n szocializálódtak.
    csakhogy, közülük senki nem csókolt kezet gyurcsánynak, sőt, fel sem vonult kilóra megvetten.

  • javaslom, várjuk meg boda marcsit. majd ő megmondja a tutit. közvetlen kapcsolata van mind a jóistenhez, mind annak földi megjelenéséhez, orbánhoz. ezek ketten vezetik a legnagyobb nyilvántartást.

  • Minek mondana meg Boda Marcsi a „tutit”, mikor a domnule mar beveste(acelba). Ha esze van Bodanak, nem veszi fel a kesztyut, mert ez csak a szokasos illefele provokalas.

  • jimbo: csak azért, hogy magának legyen mihez buzgón helyeselnie, laff-laff 🙂 bodát meg nem kell provokálni, a taplóra elég ráfújni, és máris felizzik 😀
    momentán nem szükséges a tapló jelentését szó szerint értelmezni 😛
    amúgy megköszönöm szokásos, a cikk témáját okosan elemző hozzászólását.

  • „a cikk témáját okosan elemző hozzászólását.” Ahhoz tema is kellene „kis huszar”. Ennyi….

  • jimbo:2014-07-11 nem kis huszár, hanem kicsi huszár, maga nagyon egyszerű ember! tudja, klasszikusokat csak szó szerint 😀
    az pedig, hogy képtelen valamilyen témát beazonosítani, a maga problémája. de inkább úgy vélem, ha be is tudja azonosítani, képességei nem elégségesek az elemzésre és cáfolásra.
    nem tűnt fel magának, hogy mióta az ausztrál bozótból kultúrkörnyezetbe került, egyetlen hozzászólása sem elemző, vagy vitaindító, csak személyeskedés és pimaszkodás? gondolom, ez a bocskainak és a székelykapunak köszönhető 😀 a rovásírás megy már?

  • Nem kell ide chipet beültetni az emberekbe, hiszen a legtöbben saját maguk „önkéntesen” osszák meg az adataikat, tartózkodási helyüket és egyéb információkat a különböző közösségi oldalakon! Ott aztán nagyon sok ember életét nyomon lehet követni! beee, beee, beee….. 🙂

  • Macilacy: Semmit nem kell szegyellnem. Ha valakinek az a flugja, hogy mit vacsorazok, mikor szeretkezek vagy milyen zenet hallgatok, akkor rajta. Minthogy az se okoz gondot, hogy tegnap hol voltam. Ha nincs jobb dolga……

  • Szára György Antal

    Egy nagyon lényeges a személyi szabadságot korlátozó lehetőséget beszéltek meg itt a felek. Annak nem is okoz az a lehetőség gondot, hogy központilag figyelik minden lépését, aki szigorúan alkalmazkodik a társadalmi elvárásokhoz, nincs semmi önálló kezdeményezni valója. Ha nézeteiben gondolkozásában teljesen besimul a közéletben uralkodó értékrendszerbe, annak elszánt önfeláldozásig oda adó szolgája, szerintem készséggel alá veti magát.