Megszállottak — A zsidók kiírtása és a magyarok felelőssége…

2014 július 16 9:10 de.109 hozzászólás

Úgy hozta az élet, minden tekintetben megfelelek a jó magyar közmondásnak: a jó pap holtig tanul. Lényegtelen a mellékes tény, hogy nem vagyok pap, és hogy már csak azért is tanulok szakadatlan, hogy egyelőre ne haljak meg. Igaz, csak metafora ez a parasztbölcselet, de én nap, mint nap lefordítom a hétköznapi élet gyakorlatára. Sokszor mentem el Pestről, és ugyanannyiszor tértem vissza, csak mindig máshonnan. Nem egyszer kellett itt, vagy ott a nyelvismereteimet felfrissítenem, de egyre gyakrabban a helyi történelem rohamos változásait is. A német egyesítés korszakát a Lipcse-Nyugat-Berlin-Bécs Bermuda-háromszögben éltem meg, és mit mondjak, volt mit tanulni. Pillanatok alatt értékelődtek át minőségek és mennyiségek, hősök buktak el, és újak keletkeztek felfoghatatlan gyorsasággal és változatossággal. Akkor úgy gondoltam ezen a téren nem érhetnek már komoly meglepetések. Nyilvánvalóan tévedtem és ma már azt is valószínűnek tartom, hogy a történelem nem is a múltról szól, hanem első sorban a máról és a jövőről.

Horthy, Hitler, címer és horogkereszt.

Horthy, Hitler, címer és horogkereszt.

A jelek szerint tudomásul kell vennünk, hogy a történelem ugyanolyan áru, mint a hózentróger, vagy a ló-veronai, tehát piac és divatfüggő. A demokratikus szavazásra jogosultak kicsit több mint egynegyede által meghatalmazott divatdiktátor meghatározhatja a trendeket, a módit és a divatszíneket, és a hozzáillő kiegészítőket is. Az amúgy is befolyásolható fogyasztó-vásárló meggyőzése, hogy „Jó ez neked! Egyébként meg, ez van, ezt kell szeretni!” – már csak némi felvilágosító propaganda kérdése. Az ízlés is csupán a nézőpont függvénye, a nézőpont meg adott, nincsenek fölösleges viták. Ugyanő, a választásra jogosultak kicsit több mint egynegyedének, de a furmányos választási rendszernek hála, a parlament kétharmados miniszterelnöke, kiadja hát a megrendeléssel felérő lózungot. Az udvari nép, az államegyház és a kegyes nép a misztikus megmondóasszonyt fürkészi, mert ő a jelen legkisebb rezzenéséből is meg tudja jósolni a történelmet, és meghatározza a teendőket. Minősíteni őt tán nem ildomos részemről, lévén inkább a művészettörténet területén vagyok járatos, de azt nyilván meg tudom állapítani, hogy szóban forgó igazgatónő minden kétséget kizáróan kinevezőinek, a jelenlegi hatalomnak kurzustörténésze, és jelentős részben neki köszönhetjük a kormányon lévő párt jelenlegi történelem-szemléletét. A most piacra kerülő történelmi portéka, „A Horthy-korszak szerecsenmosdatása és lopakodó restaurációja”, illetve az áldozat, Magyarország előzmények nélküli és váratlan német megszállásának megható története arra sarkallt, hogy előkotorjam könyvtáram mélyéről a „Staatsmänner und Diplomaten bei Hitler”/Államférfiak és diplomaták Hitlernél, Verlag für Wehrwesen, Frankfurt am Main 1970/ című dokumentumgyűjteményt, és egy másik sarokból annak magyar változatát, és a Nürnbergi per jegyzőkönyvét. Hátha csak én emlékszem rosszul a minden kétséget kizáróan hiteles dokumentumokra és a megszállás merőben más lefolyására. És meg is van…:” Feljegyzés a Führer és Sztójay magyar királyi miniszterelnök megbeszéléséről a klessheimi kastélyban, 1944. június 7-én, Jelen van a birodalmi külügyminiszter, a megbeszélés 16.55-től 18:15-ig tart. /…/ „…a belső helyzet Magyarországon jó, mert a magyar nép körében sohasem uralkodott más közhangulat, mint a német szövetséges oldalán befejezni a háborút”.

Horthy Kormányzó úr írni akart a Führernek, de most Sztójayt bízta meg, adja elő élőszóval, hogy Magyarországon üdvözölték a német csapatokat és őrömmel fogják üdvözölni mind azokat a csapatokat is, amelyek hadmozdulatok miatt, vagy pihenőbe vonulva érkeznek majd Magyarországra. A Kormányzónak azonban egy dolog szívügye: A Führer annak idején megígérte, hogy a német intézkedések nem fogják érinteni Magyarország szuverenitását. Ám a dolgok alakulása során mutatkoznak bizonyos mozzanatok, amelyek némileg aggasztják a kormányzót. Így először az a bánásmód, melyben a Gestapo Magyarországot részesíti. A Kormányzó attól tart, hogy ha a Gestapo továbbra is az országban marad, az lesz a helyzet látszata – amit bizonyára nem kívánatos kelteni –hogy a magyar szuverenitást bizonyos mértékig korlátozzák. Stockholm és Madrid már vonakodik magyar követeket fogadni és Svédország is éreztette, hogy nem kívánja egy olyan ország követét látni, amely nem élvezi teljes szuverenitást.

„Sztójay ez alkalommal is hangsúlyozni kívánja, hogy a Gestapo magyarországi főnöke, Winckerlmann Obergruppenführer a legjobban együttműködik a magyar hatóságokkal és személy szerint vele is. Dr. Veesenmayer követ amúgy szintén minden magyar legteljesebb bizalmát élvezi, és mindig nagy megértéssel van minden magyar panasz iránt.”

Igen, hát valahogy én is így emlékeztem erre a dologra, és az sem lényegtelen, hogy amikor ez a baráti hangulatban eltöltött beszélgetés elhangzott, már az egész magyar zsidóság gettósítva volt, illetve már május 15. óta folynak a deportálások Auschwitzba. A most megtanulandó történelemleckét, hogy mily ügyesen lavírozott Horthy a német és orosz szörnyeteg között, hogy akár egy teljes magyar hadsereg, sőt fia, a koronaherceg Horthy István feláldozása árán, de megmentse a magyar zsidóságot, ember épp ésszel nem fogja fel. Szintén hiteles, mindenki számára betekinthető dokumentumokból tudjuk, hogy a kormányzó szabad kezet adott a Sztójay-kormánynak a „zsidókérdésben”, hogy saját hatáskörében akcióba léphessen. A nácik által Magyarországra küldött fő szervező Adolf Eichmann SS-Obersturmbannführer különítményének, a Sondereinsatzkommando-nak sofőröstül, gépírónőstül sem haladta meg teljes létszáma a 200 főt. A „végső megoldás” akció magyar változatának kivitelezése a magyar hatóságok, a horthysta csendőrség, a királyi hadsereg és a Magyar Állami Vasutak – a nácikat is ámulatba ejtő – együttműködése nélkül teljességgel elképzelhetetlen volt. Hogy, amíg a németek nem foglalták el az országot, a zsidók teljes biztonságban voltak Magyarországon, sőt éppen itt voltak a legnagyobb biztonságban, nehéz értelmezni. Nem, mert a megelőző évtizedekben már törvények és rendeletek sokasága korlátozta, végül teljesen ellehetetlenítette a zsidók életét, de minden más országból is csak a német megszállás után deportálták a zsidókat. Azok az országok viszont mind ellenálltak és harcba bocsátkoztak a megszállókkal, Magyarországot egy puskalövés nélkül hagyta Horthy, előzetes megállapodás alapján megszállni, egyébként le sem mondott logikusmód a megszállás után. A német szövetséges Finnország, a leghatározottabb német követelés ellenére nem adta ki zsidó állampolgárait, sőt a finn hadseregben jelentős számú zsidó katona harcolt. Svédország, Svájc, Portugália és Spanyolország, de a Szovjetunió nem megszállt része is természetesen lényegesen biztosabb volt Magyarországnál. Oda tömegesen eljutni, kirabolt és reményüket vesztett embereknek viszont lehetetlen volt.

Végül Edmund Veesenmayer, magyarországi követ, a Nürnbergi perben tett tanúvallomását idézem: „Amennyiben a magyarok megtagadták volna a német kívánságot a zsidókérdésben, annak megoldására sor nem kerülhetett volna. Lett volna nyomás, de az 1944-es krízisévben nem lett volna hatalmi erő egymillió ember megjelölésére, összefogására és deportálására. Ez egy olyan hatalmas rendőri feladat, amelynek elvégzését három hónap alatt csak a lelkes magyar teljes hatósági és karhatalmi apparátus tette lehetővé. (…) Ilyen gyorsan és ennyire súrlódásmentesen – csak a magyar kormány teljes segítségével volt lehetséges.

Surányi J. András

109 hozzászólás

  • na, ennyit magyarországról, mint áldozatról, ennyit az emlékmű indokáról és ennyit kancsi mancsi történelemformáló szerepéről…

  • Szerencsére a normális többség másként látja,de csak nyugodtan osszák az „észt”…már akinek van….
    Egyébként Horthyt senki nem nyilvánította háborús bűnösnek,(még Sztálin sem,a nemzetközi bíróság sem!!!)amit és amíg lehetett megtett a zsidók megmentésében,persze a családját nem áldozta fel,ami érthető!
    A zsidók kiirtása nem a magyarok felelőssége,hanem Hitleré!
    Különben az emlékmű, ami minden magyar áldozatra(nem csak zsidók voltak!!!!!)megemlékezik meg fog épülni(jogosan!)akát tetszik akár nem itt egyeseknek,akik a valóságtól távol vannak,és csak hamisan rágalmaznak!

  • Christopher Adam

    Marcsi,

    a „normális többség” mit csinált, hol volt 1944-ben a deportációk idején? Felszólalt, ellenállt? Vagy esetleg csendben rántott csirkét készítettek a vasárnapi ebédre, miközben ablakuk alatt éppen vitték el szomszédjaikat?

  • C.Á!
    én akkor még nem is éltem,de tudom sokan mentették a zsidókat(mint Apám is aki sajnos régen meghalt!!!9 meghalt,így sem én sem az őseim nem voltak bűnösök!!!persze voltak aljas emberek is sajnos,de a másik oldalon is később
    (Ávósok ……stb)akik szintén ártatlan embereket gyilkoltak
    meg ok nélkül és sokan a mai napig büntetlenül!!!
    Na ezért kellene tárgyilagosnak lenni és ezért jogos vallási felekezet nélkül minden ártatlan és tisztességes
    áldozatról megemlékezni és nem szítani felesegesen az ellentéteket!
    Ami Csatáryra vonatkozik az Diszkura is!!
    Le kéne zárni végre a múltat,van enélkül sokaknak elég problémájuk!

  • marcsi: szóval, megint nem értett meg egy szót sem a cikkből…lassan eljut a holokauszt tagadásig.
    csak így tovább.
    veesenmayer nürnbergi vallomásának szavai nem hiszem, hogy eljutottak volna abba a sötétségbe, ami a fejében honol…

  • Ez egy provokátor, nem érdemes belemenni a „játékaiba”.

  • eleftheria: nem, csak sík hülye. a provokátorok gondolkodnak és hideg fejjel cselekszenek, helyet és időpontot megválasztva. boda marcsi ahhoz túl buta, hogy provokátor lehessen.

  • Pedig ezzel a nácizmus = „judeobolsevik” bűnökkel típusú fasiszta, szélsőjobbos intellektuális hulladékkal elég ügyesen kihúzta a gyufát. Másfelől persze még lehet sík hülye, hogy igazi provokátor lehessen; tényleg nem eléggé hideg fejjel cselekvő/beszélő.

  • Szarcsi, nehai apad lehet, hogy a zsidomentes hose volt, de te ma annak a „normalis tobbseg”nek a tagja vagy, akik a Magyar zsidokat ma is gyilkolnak. Ha modod lenne, ugyanott folytatnad ahol 44-ben abbahagytak. Akadjon a torkodon a nyilaskereszt.

  • csibacsi: ő nem nyeli le, csak szopogtatja 🙂

  • Christopher Adam

    Ha a „többség” kifejezéssel a magyar népre utalsz, akkor azért nem lehet a ’44-es deportálások esetében közönyről és rasszizmusról beszélni, mert a Felszabadulást követően az emberek ugyanolyan tehetetlenül nézték, mikor a szovjet megszállók a magyarokat és a svábokat deportálták „málenkij robotra”. Mondj esetet, amikor a magyarok fellázadtak a szovjet deportálások ellen! A félelem nem azonos a közönnyel.

    Megjegyzem, a magyarok rasszistának való beállítása és a velük kapcsolatos minden rosszindulatú általánosítás is rasszizmus.

  • Tényleg nem kellene foglalkozni Bodával! Oly rettentő primitív a szerencsétlen, hogy soha az életben már nem fogja érteni és megérteni a civilizált világot.

  • Te HÜLYEMARCSI te !!!!
    Most mutatkozott meg igazán, mennyire fingod sincs semmiről, csak osztod itt az észt !
    Azt hiszed, azért, mert egy tyúkpörköltet el tudsz készíteni ehetőre , már valami nagyokos lettél.
    Hát hányszor kell még elzihálni neked, hogy pont SZTÁLIN volt az, aki kihúzta vén tömeggyilkos Horthy nyakát a hurokból !
    Az USA Nürnbergben szerette volna látni azt a nemzetrontó csirkefogót, hogy halálra ítéljék !
    Nem is mehetett aztán sehová ahová az USA keze elért.
    Portugáliai emigrációban halt meg, ahol egy nem kevésbé strici Salazar diktátorkodott egy csöppet.

    Ha már beledumálsz mindenbe , legalább tájékozódj, mielőtt elkezded lökni az okosságokat !

  • geyza: na az, hogy boda bármit el tud készíteni ehetőre, még bizonyításra vár! egész életében magas szinten dolgozott, mikor lett volna ideje megtanulni főzni? a férje is azért pattant le, mert unta a cédulás kajákat! mi az a cédula? muter, ugyan, írd már le egy cédulára, mi is ez, amit elénk tettél! 😀

  • jANIVAL KELL EGYETÉRTENEM.!
    Korábban már írtam, hogy édesanyám bujtatott egy zsidó lányt 1944.ben, ezzel komoly veszélyben volt ő is és családja. Sok keresztény vagy katolikus szervezet százával bújtatott zsidókat, egy apácát deportáltak is,aki ott meg is halt. Boldoggá avatták mártír halálért.
    Sajnos elég nagy lányka voltam már akkoriban és emlékszem a német megszállásra és a Gestápóra. Bizony, semmiben sem különbözött a KGB-től.
    Egy kis feljelentés és máris vitték…
    Aki nem élt abban az időben, fogalma sincs róla és beszél civil ellenállásról.

  • Géjza, csak halkan emlitem, szerintem a zsidók mentették meg Horthyt, mert ő is sokat megmentett azzal, hogy nem inditott el ellenük a kivánt deportálást.
    Arról nem i beszélve, hogy a zsidók támogatták anyagilag is, portugáliai emigrációjában.

  • Figyeló
    2014 július 17
    9:09 de.
    Ez butaság! Sztálin nem volt zsidó származású.
    Horthy ügyét regionálisnak minősítették, így az USA hiába akarta Nümbergben látni, átutalták a déli szláv bíróságokhoz. Sztálin szólt át a délszlávoknak, hogy hagyják békén. Az okok nem teljesen világosak, úgy 80% valószínűsíthetőek csak. A zsidók miért is mentették volna 600 000 ember gyilkosát?

  • Nem „a” zsidók, hanem legfeljebb néhány „udvari bizalmasa” mint pl. Chorin báró ( akik a vagyonuknak a közvetlen német kézre adásával „megvásárolhatták” maguk és családjuk életét ) adtak neki némi pénzt az „ínséges” estoril-i években. Amúgy valószínűleg az USA-nak mindegy lehetett mi lesz Horthyval; de még az is lehet hogy visszaültették volna az ország nyakára ha Magyarorsz. a szovjet övezeten kívül került volna, vagy egy esetleges III. világháború után. A házigazda Salazar fasiszta diktatúrája ’49-ben a NATO alapító tagja volt, sőt a tengelyhatalmak helyett mindig is angolszász orientációjú volt ( pl.: az Azori-szigeteket a háború alatt a szövetségesek rendelkezésére bocsátották, mint fontos transzatlanti repülési, hajózási láncszemet ), és egy sor bukott reakciós európai vezetőnek adott menedéket. Hogy a szovjetek miért engedték futni az tényleg homályos, talán így akartak Tito-ék ellen tenni…

  • itt senki nem tagadja a holokausztot,ami szörnyű volt megtörtént,de sajnos a másik oldal (baloldal!)a saját történelmileg igazolt bűneit nem ismeri el illetve tagadja
    amit a keresztényekkel,szintén ártatlan emberekkel szemben
    követtek el (ÁVH!!!!!)akik között bizony volt több zsidó is
    például Péter Gábor az ÁVH.főnöke!
    Nem ártana egy kis tárgyilagosság,ami sajnos ezen a z oldalon nem várható el!
    A Terror Házát sajnos mindkét szélsőséges oldal működtette….Mindegyik elítélendő,de sajnos szomorú tény,aki bármelyiket is tagadja az hazudik és embertelen, az áldozatok emlékét nem tiszteli,a túlélőket és a hozzátartozókat nem becsüli!

  • Na az ütődöttek már a kajánál tartanak……és persze azt is tudják,hogyan főzök?…!(bizony jól!),na nem semmi,nem emlékszem,hogy bármikor is az „ilyeneket” meghívtam volna….ma meg már
    só helyett többen megérdemelnének egy kis patkány mérget,vagy rovarirtót,de lehet,hogy azt is túlélnék….
    A családjukkal (szerencsére nem ismerem őket)eddig én sem foglalkoztam,így részükről sincs értelme……csak a szokásos személyeskedésre telik!
    Na meg a cikktől ugye nem szabad eltérni?…..

  • hajrá, boda! alakul ez, alakul! 😀 nemsokára jöhet magáért a mentőautó, már a mérgezésnél tart!
    a maga esetében, boda, bármitől el lehet térni. tudja, nem árt olvasóinknak magát illetően egy kis felvilágosítás.
    még a végén komolyan veszik magát, és, ugyebár, azt mégsem lenne tanácsos megengedni 😀

  • Aha….nagyon szellemes,mint mindig…….Gratulálok!Magához hasonlóan,kicsit eltérve a cikktől….azért örömmel tölt el,hogy a patkányok és férgek irtása,hasznos és legális tevékenység…..(mert károsak!)persze, amíg nincsenek a közelemben nem foglalkozom velük,az utóbbiakat pedig ha kevesen vannak elég eltaposni is!!!
    Most megyek,mert jobb és kellemesebb dolgom akadt!

  • marcsi: hát persze, hogy akadt. kezdődik a barátok közt? vagy csak egy kicsit szórakozik valamelyik dildójával?
    féregirtást ne vállaljon, magának nem adnák ki rá a működési engedélyt. tudja: nepotizmus…
    patkányirtásért meg, ha privátban teszi, ha hiszi, ha nem, piszkosul lebünteti érte a köjál 😀 nomeg, hova teszi a tetemeket? fogja inkább őket csapdával, akkor legalább egy darabig nem kell a családjának bevásárolnia. legfeljebb nem king rat-nak, hanem queen rat-nak fogják hívni. mondta, jól főz. akkor biztosan választékosan tudja elklészíteni 😛

  • Eleftheria
    2014 július 17
    11:30 de.
    Annyiban egészíteném ki az ismereteit, hogy ez nem az USA akaratán múlott, hanem egy szerződésen:

    „Ugyanakkor a Nürnbergi Statútum kimondja, hogy a Nemzetközi Katonai Törvényszék csak olyan főbűnösök ügyében ítélkezik, akiknek bűnös tevékenysége számos országra kiterjedt, bűntetteik általános befolyással voltak a háború menetére. Azokat a háborús bűnösöket, akiknek bűnös cselekedetei nem kiterjedtek, nem egész Európát érintik, a Statútum elvei alapján az egyes országok joghatóságasi elé utalják.”

    Így nem Nünberg, hanem Belgrád lett az illetékes Horthy ügyben. Ebbe szólt bele Sztálin.

  • Don Ovuz
    2014 július 17
    10:32 de.Sajnos sok történelmi ténnyel nincs tisztában. Vigaszként, nincs egyedűl. Az itt legtöbbet kiabáló beíró sincs, vagy csak homályos, zavaros képe van arról a korról.
    Először is, rosszúl tudja, mert nem Horthy öletett meg 600 ezer zsidót.
    Kis történelmi naptárral szolgálok, bizonyitékul.
    1944 március 19 én a németek lerohanták Magyrországot és minden fontos posztot elfoglaltak.A kormány megváltozott, általuk kedvelt embert KELLETT oda tenni. Addig NEM történ semmiéfle deportálás, viszont ettől kezdve megindult a vidéki deportálások igen gyors művelete. 1944 oktoberében Horthy Sztálinhoz írt levelében kilép a háborúból, sajnos mire a levél odaért Moszkvába, a harctereken keresztűl, Horthy ellen a nácik puccsot hajtottak végre, és házőrizet alá vették, fiát deportálták. Attól kezdve a vidéki deportálások meggyorsultak. Szerencsére Buadapesten Wallenberg működött és sulyos pénzek árán, a zsidók megvehették a „felmentő igazolványukat”! Tél és a harctér közelettével a gettókon kivül, és „védett házakaon” kivül, nem történt sok a pesti zsidókkal, hiszen Karácsonyra Budapestet már körülzárták az oroszok.
    A béke-levelet egy családi ismerős festőművész vitte el Moszkvába.Neve Haranglábi Nemes József festőművész. KÖnyvet is írt az eseményről, ma is kapható a „Librisben” Címe: Küldetésben Horthy Futáraként.

  • Horthyról és a magyarországi zsidókkal kapcsolatos valós tevékenységéről más hitelesebb fórumon olvastam,például
    ő vonta ki a csendőrséget vidékről…..
    Senki nem tudhat mindent pontosan,csak több forrásból tájékozódik, történészek írásaiból is,na de az itteni alpári,primitív alakok sehonnan,csak ontják a hülyeségeiket,a normálisabb és tájékozottabb természetesen
    a köreikbe nem tartozók kivételével!
    Egyébként soha nem nézek sorozatokat….(ha néznék is kinek mi köze hozzá?,)de bármelyik különb szórakozást nyújtana, mint az itt olvasható hülyeségek,hazugságok!!!!

  • Egyébként azt olvastam,hogy a nemzetközi bíróság sem találta bűnösnek(ezt régebben egy nagyon tanulságos cikkben kaptam meg,sajnos nem tudom mikor,lehet,hogy már régen kitöröltem)

  • Csibacsi meg páran elmebetegek,nem kicsit hanem nagyon,persze itthon a mai Magyarországon halomra ölöm a zsidókat,sőt köztük a barátaimat is ,mint 44-ben amikor még
    tervben sem voltam!
    Pontosan tudom Sztálin mit miért tett…,de azért ugye nem vételen,hogy az arra illetékesek sem ítélték el.
    Tehát Figyelőnek igaza van,ha netán megtalálnám a cikket,amit történész írt akkor megírom!De a téma már nem érdekel annyira,hogy ezzel töltsem az időmet!!!

  • Judith Kopácsi

    Na, az viszont egy nagy darab hazugság, hogy Wallenberg csupán pénzért volt hajlandó menlevelet adni. Ugyanis Marcsi te azt állitod. Hogy Wallenberg az Amerikai Zsidó tanács küldötteként müködött Magyarországon, az nyilt titok volt, és valószinüleg kapott tülük pénzt is erre Tőlük, de nem ez volt a lényeg és a jellemző rá. Csak megjegyezném, hogy pl. 1944 telén, nem a németek vitték el a budapesti házakból a zsidókat a Dunába löni, hanem magyar nyilasok. Volt olyan eset is amikor pl. német katonák vették ki a nyikhaj nyilasok kezéből a zsidókat és mentették öket.

  • na a cikket nem találtam meg eddig,de most nincs is időm keresgetni.
    Pár érdekes dolgot azért lehet olvasni az interneten,például Google keresőben,hogy Sztálin eredeti neve (több neve is volt)Dzsugsvili ami georgiai nyelven azt jelenti,hogy zsidó ember fia!
    Meg Hitlerről is elterjedt,hogy ősei zsidók voltak!
    Sztálinról azt is lehet olvasni,hogy később antiszemita lett,meg ateista…..meg az összes egyházat, a papokat is
    meg akarta semmisíteni…
    Na több verziót lehet olvasni a történészektől,amin lehet vitatkozni és érdekes cikkek jelentek meg….
    De ezen az oldalon az elvakult,süket,buta és uszító egyénekkel nincs értelme…..
    Okosabbtól,tájékozottabbaktól ,hitelesebbektől nem szégyen tanulni,de ők általában nem ezen az oldalon képviseltetik magukat!

  • Judith Kopácsi

    Előzöleg valamelyik eszement felhánytorgatta, hogy bezzeg a lengyele zsidók megszervezték a varsói ellenállást, addig a magyarok nem tettek semmit saját védelmükre. Valószinüleg elfejtette az illető, hogy mire a német bevonulás megtörtént, már nem volt épkézláb magyar zsidó férfi aki fegyvert foghatott volna családja védelmében, ugyanis azokat már 1942-től rendszeresn behivták munkaszolgálatra és az orosz frontra küldék öket egyszál nyári ruhában és még szerencséjük volt, ha adtak nekik egy ásót is, amivel épithették a bunkereket.

  • Judith Kopácsi:Ha elhangzott ez az ostoba mondat (elhiszem, csak nem olvastam), akkor ez nagy öngól. A jobboldal mindig azzal érvel, hogy mit tudtak volna csinálni a németek ellen a magyarok. Nos a Lengyelek és a Franciák ellenálltak mindhalálig. Most azt kérte számon a magyar zsidóktól (nőktől és gyermekektől), amit a magyarok nem tettek meg. Pedig Ők megtehették volna. Példa volt előttük.

  • Kedves Kopacsi Judith,
    A varsoi getto ellenallo hosei sajnos a gyozelem es a tuleles remenye nelkul vettek fel a harcot a naci tulero ellen. Mikor erre sor kerult, a lengyel zsodosag szine java mar a krematoriumok fustjevel hagyta el a vilagot.
    Az ellenallas egyetlen celja deportalas vagy ehhalal helyett fegyverrel a kezben halni.
    A magyar zsidosag igazi problemaja az ellenallas kerdeseben ideologiai jellegu volt. A honi zsidosag atvette az uri Magyarorszag ertekrendjet. A pesti, varosi zsidosag lenezte a „parasztzsidokat” az entellektuel irtozott a zsido proletartol, a magyar szuletesu idegenkedett a „polisiaktol”, a „modern” zsido ki nem allhatta a szakallas, pajeszos orthodoxokat, es az itt felsorolt ellentetek tetejen meg ott volt az iparos – tokes zsidosag, akik az utolso pillanatig kiszolgaltak horthyekat, ahelyett, hogy a meg jelenlevo es tobbnyire bujkalo 15-18 eves fiatal zsidokat felfegyvereztek volna. A pesti zsido ellenallas harcosai eppen ebbol a bator korosztalybol kerultek ki, a Nepszinhaz utcai ellenallok, a Szir csoport valamennyien tizenevesek voltak.
    A magyarorszagi zsidosag sajnos csak a vagonokban volt kepes ujra tegezodni es jiddisul beszelni, amikor mar keso volt. Addig ugyanolyan beteg, akciokeptelen es elvtelen volt a zsidosag, mint a nemzsido magyarok.

  • Judith Kopácsi

    csibacsi, értsd már meg, hogy van különbség a varsói getto és a magyar zsidók között. A varsói gettóban még voltak épkézláb férfiak és fiatal fiuk, akik képesek voltak fegyverrel, vagy még kövekkel is megpróbálni a lehetetlent. A magyar zsidók esetében ez nem állt fent. Addigra ugyanis a férfiak és 16 éven felüli fiuk is mind munkaszolgálatra voltak kényszeritve, távol a családjuktól.
    Csak hogy érzékeltessem neked a különbséget.
    Szüleim és nagyszüleim ellentállók voltak, a miskolci MOKAN Commitéé tagjaiként. A Kopácsi csoport tagja 13 embert számolt, ebből csak kett volt jogosult élelmiszerjegyre, Apám és Nagyanyám. Kopácsi nagyapámat a Gestapo 1944 Április 11.-én vitte el, mint szoc.dem. vezetőségi tagot. Augusztusban szabadult a Lakatos kormány alatt. Viszont visszatérte után nem jelentkezett a miskolci rendörségen, mert nem akarta, hogy tobávvi zaklatásnak lehyen kitéve.
    Kopácsi Nagyanyám bérelt ki egy tanyát közel Lilafüredhez, és abban a következő emberek találtak védelmet:
    Gyarmati Mihály, Fodor Kató, Fodor Pál, Neiman Laci, Virág Miklós, Oszip István, Kiss Gyula -katona szökevény, és egy sebesült orosz katona, no meg ott volt Kopácsi Nagyapám, nagyanyám, apám és anyám. Summa-summárum 13 embert kellett etetniük. Mit gondolsz, milyen komoly összefogásra volt szükség ahhoz, hogy ezt csupán két élelemjegyből megoldják? Természetesen mindent fekete piaci áron lehetett csak beszerezni. Az ellenálláshou persze nemcsak búvóhely, hanem fegyver és löszerek is szükségesek lettek volna. Miből gondolod, hogy a maradék zsidókat hajlandók lettek volna felfegyverezni, és megfelelő töltelékkel ellátni? Kitől és miből vehették volna meg? Pláne vidéken, ahol mindenki ismert mindenkit. Miskolc volt az egyetlen város, amelyik ellenállt, és jól meg volt szervezve. Annyira, hogy a Német parancsnokság már December 3.-án feladta a várost mert meg voltak róla gyözödve, hogy a MOKAN legalább 20 ezer emberrel rendelkezik, és a szovjet csapatokkal összefogva, féltek, hogy körbe zárják öket.
    Szóval csibacsi, hátrább az agarakkel, amig nem tudod, hogy miről beszélsz addig ne adjál tanácsot mert úgy jársz mint az eccerű rabi, aki addig adott tanácsot, amig az utolsó liba is meg nem döglött.

  • Nem latom, hol adtam tanacsot. A Weiss Manfred muvek termekeinek 85%-a hadiipari termek volt. Eleg lett volna egy elenyeszo hanyadat atadni az ellenalloknak.
    A zsido ellenallok az altalad is emlitett okokbol(papirok, elelem hianya) csak kis csoportokban letezett, a szocdem es a kommunista ellenallas jol szervezett volt ket evtized konspiracios tapasztalataival, es esetenkent nagyon jol egyuttmukodtek a baloldali cionistakkal. Amit en tudok, lehet, hogy nem egyezik a Te ismereteiddel, de mindketten csak narrativbol ismerjuk az esemenyeket.
    Az en apamat sem tevedesbol tartoztatta le a Gestapo. Most hatrebb huzom az egereket.

  • Judith Kopácsi

    csibacsi, ellentmondasz saját magadnak. Hol voltak a Weiss Manfred művek? Budapesten és Miskolcon. Mindkét helyen a jól szervezett Vasas szakszervezet és Szoc.dem párt irányitása alatt müködött az ellenállás. Miskolcon pl. sok szakember egyszerüen szabotálta a gyártást, „elveszett tervrajzokkal” késeltették, vagy az ágyuk-tankok acéllapjait keskenyebbre vágták. Amikor a németek elrendelték a gyár leszerelését és a gépek Német országba vitelét, amit nappal berakodtak, azt éjszakánként kirámolták és töredékkel tömték tele. Miskolcon pl. a MOKAN-nak nem volt több, mint 500 tagja, kis csoprtokban, úgy, hogy nem tudtak a csoportok egymásról, mindegyik csinálta a maga dolgát. Az, hogy te még most is a zsidókat okolod sorsukért, csak téged minősit.
    Az igaz, hogy én is csak „elbeszélésből” ismerem a témát, no meg több évtizedes komoly kutatásaim eredménye is. És azt is tudom, hogy anyai nagyanyám egyszerüen nem volt képes elhinni, hogy mi történhet velük, amikor a németek csak „dolgozni” viszik őket. Amikor bevagonozták Anyám hat éves kishúgával, no meg közel 80 éves dédnagymamával, unokatestvérekkel, azok kis gyermekeivel együtt, még nem tudhatta, hogy közel harminc közeli rokonból csak hárman térnek vissza. A nagymama és anyám kishuga nem volt köztük. Őket egyenesen a gázkamrába vitték. Áruld el, melyik tudott volna ellenállni?

  • Figyeló
    2014 július 17
    3:07 du.
    Talán pontosítsunk. A németek nem rohanták le az országot, semmiféle katonai akció nem történt, egyetlen lövés nem volt. Ez nem lerohanás, bevonulás. A németek nem irányították a magyar hivatalokat, ahogyan ön leírja, ezek mindvégig magyar irányítás alatt álltak! Ugyan miért is vették volna át egy szövetséges állam hivatalait?
    A magyarok túllihegték az elvárásokat, és kéretlenül is nyüzsögtek.
    Horthy mentális állapota akkor már nem igazán ütötte meg a felelősségteljes szintet. -(Hogy miért ragaszkodnak a Magyarok annyira a retardált vezetőkhöz, nem értem!)- Hiszen a tanúkihalgatása alatt nem tudta megmondani, mikor nevezték ki, keverte az első és a második világháborút, és általánosan mentális mélypontot produkált. Ez viszont nem menti a magyarok tetteit.
    A kiugrási kísérlete gyengécske volt, emiatt Sztálin nem mentegette volna.
    A Statútum két pontja miatt nem foglalkozott vele Nümberg
    1- A magyarok tettei nem érintették Európa egészét
    2- Belépésünk a második világháborúba nem befolyásolta annak menetét.
    Egészen pontosan akkor is csak egy kis senkik voltunk, akik valakinek mutatni akarták magukat ezért túlteljesítettük a kéréseket.

  • Judith, nem „a zsidokat” okoltam, hanem a zsidosagon beluli szethuzast. Weiss Manfrednak eszebe sem volt felfegyverezni az ellenallokat, Kasztner Rezso csak a sajat csoportjanak a megmentesevel torodott, a debreceni rabbi a szoszekrol teljes egyuttmukodest es engedelmesseget predikalt a hiveinek, majd masnap elpofogott a Kasztner vonattal.
    Minden megallapitas ami a magyarorszagi zsidosagrol mint tombrol szol, igaztalan. Sajnos nem volt kozos platform, kozossegi gondolkodas es osszehangolt akarat.
    Minosits ahogy akarsz. Nem okolom az aldozatokat es a martirokat a sorsukert, de ha mi nem latjuk at a tortenelmi valosagot, a jelenben vagy a jovoben ugyanabba a hibaba eshetunk.
    Az Egyesult Allamok, Canada, Nyugat Europa mai viszonylag baratsagos habitusa a zsido allampolgarok es Izrael allam megiteleseben erosen befolyasolt a novekvo szamban megjeleno Moszlem, zsido- es Izrael ellenes szervezetek propagandajaval.
    A Holocaust tanulsagaival szembenezni most lenyegesen fontosabb, mint az elmult hatvankilenc evben barmikor volt.

  • Judith!
    Wallenbergről én egy szót sem írtam kár,hogy itt sokan nem olvassák el figyelmesen a hozzászólásokat mielőtt válaszolnak,vagy másokkal azonosítanak egyes véleményeket.
    Ilyen alapon nincs értelme vitatkozni!

  • figyelő: még csak cáfolni se érdemes rögeszméit. úgy látszik, még az itt közölt cikket sem képes értelmezni. ez a „minden fontos poszt elfoglalás” is valami visszatérő fixa ideája. kérdés: miért nem tudja elfogadni, hogy a maga történelme nem a való történelem?

  • marcsi: megint az a fránya szövegértés…horthynál nem a nürnbergi, hanem a belgrádi bíróság volt illetékes, a délszláv területen elkövetett háborús bűnök okán.

  • marcsi: georgiai 🙂 elvakult, süket, buta, uszító 😀 bővült a szókincse, vagy csak belenézett a tükörbe?

  • Szerintem nem lehet állítani, hogy ha a magyarorsz.-i zsidó tömegek tudták volna, hogy mi vár rájuk akkor is végre lehetett volna ilyen olajozottan hajtani a deportálásokat. Úgy ahogyan a velejéig antiszemita horthysta magyar vezetés buzgómócsing együttműködése nélkül nem lehetett volna végrehajtani Európa leggyorsabb tömeges deportálását ( ráadásul a vesztésre álló háború vége felé ), úgy a korabeli Horthyhoz hű magyar zsidó vezetésnek is része van abban, hogy vak engedelmességre késztették a zsidó tömegeket ( az olyasmikről mint Kasztnerék tevékenysége nem is szólva ). Egyértelműen mutatják a számok, hogy azok a ( Magyarorsz.-gal ellentétben )ellenálló és ezért megszállt országok amelyek nem voltak olyan náci-csicskásak ( és többnyire eleve demokratikusabbak voltak ) mint a horthysta/fasiszta Magyarorsz. ( pl. voltak katonai erőt is képviselő ellenállási mozgalmaik ), de még a kollaboráns hatóságaik is csak ímmel-ámmal működtek együtt a megszállókkal; ott nem volt lehetséges olyan nagy arányú deportálást végrehajtani mint Magyarorsz.-on.
    Ugyanígy ezekben az országokban a zsidóság jóval nagyobb része vette ki a részét az ellenállásból. Ezek a különbségek Magyarorsz. és más európai országok társadalmi/politikai viszonyainak különbségéből fakadnak elsősorban. Egyszerűen nem voltak ennyire fasiszta/náci beállítottságúak mint a nácizmustól függetlenül is történelmileg mindig is német/osztrák-csicskás Magyarorsz.

  • Don, mondom, hogy hiányosak a történelmi ismeretei! Olvasni, olvasni!
    Horthyt, Hitler magáhot hívta 1944 máciusában, mikor a németek elfgolalták Magyarországot.Horthy nem volt Budán, és nem volt aki parancsot adhatatott volna az ellenállóknak!
    Ez ilyen egyszerű volt. A német csizma, bizony ott masirozott a budai várban márc.19-én!

  • Judith, senki sem tagadja, hogy igenis volt egy magyar náci csoport akik szörnyű dolgokat vittek véghez Budapesten. Nem akarok senkit bántani, de ezek lecsuszott, ember söpredék volt, sok házmester és társaik. Mellesleg, ezek a házmesterek, mikor a kommunizmus jött, igen lelkes komcsik lettek azonnal. Akkor meg más lakókat jelentetek fel, nem zsidókat.

  • „Horthy Kormányzó úr írni akart a Führernek, de most Sztójayt bízta meg, adja elő élőszóval, hogy Magyarországon üdvözölték a német csapatokat és őrömmel fogják üdvözölni mind azokat a csapatokat is, amelyek hadmozdulatok miatt, vagy pihenőbe vonulva érkeznek majd Magyarországra. A Kormányzónak azonban egy dolog szívügye: A Führer annak idején megígérte, hogy a német intézkedések nem fogják érinteni Magyarország szuverenitását. Ám a dolgok alakulása során mutatkoznak bizonyos mozzanatok, amelyek némileg aggasztják a kormányzót. Így először az a bánásmód, melyben a Gestapo Magyarországot részesíti. A Kormányzó attól tart, hogy ha a Gestapo továbbra is az országban marad, az lesz a helyzet látszata – amit bizonyára nem kívánatos kelteni –hogy a magyar szuverenitást bizonyos mértékig korlátozzák. Stockholm és Madrid már vonakodik magyar követeket fogadni és Svédország is éreztette, hogy nem kívánja egy olyan ország követét látni, amely nem élvezi teljes szuverenitást.

    “Sztójay ez alkalommal is hangsúlyozni kívánja, hogy a Gestapo magyarországi főnöke, Winckerlmann Obergruppenführer a legjobban együttműködik a magyar hatóságokkal és személy szerint vele is. Dr. Veesenmayer követ amúgy szintén minden magyar legteljesebb bizalmát élvezi, és mindig nagy megértéssel van minden magyar panasz iránt.”
    figyelő: olvasni, olvasni, olvasni. ja, és értelmezni. a gestapo jelenléte az országban nem megszállást jelentett, ugyanis a gestapo-nak nem államigazgatási feladatai voltak.

  • Eleftheria
    2014 július 18
    8:15 de.
    Bocsi, de valami tévedésben lehet. Azok az országok amiről írt, demokratikusabbak voltak és kevésbé nácik, azoknál vitték el ELŐSZÖR a zsidók tömegeit a halálba: Ausztria, Franciaország, Olaszország.stb.
    Magyarországon, éppen Horthy húzta az időt (ezért is jöttek be a németek) a zsidó „kérdés” végrehajtásra.

  • nem náci, hanem totális hungarista nyilaskeresztes párt, de az ilyen apróságon már ne is akadjon fel. tévedett már nagyobbat is. de, ha maga mondja, legyen náci 🙂
    minden esetre hallgassuk meg boda marcsi véleményét is, mert mégiscsak ő mondja meg itt a tutit!

  • Nagyon jól tudom mi volt a gestapó felqadata. Sztojai beszéde nem hat meg egyáltalán. Meddig is volt ő a kormányon?

  • figyelő: korántsem a maga érzelmeiről van szó, hanem a fals, rögeszmés történelemszemléletéről, amihez hasonlót ráadásul orbánék is ugyancsak szorgalmasan terjesztenek. amúgy nem sztójay beszédéről, hanem kijelentéséről van szó. gondolom, veesenmayerét is ugyanúgy semmibe veszi. meddig folytatja még a szerecsenmosdatást?

  • „… amikor ez a baráti hangulatban eltöltött beszélgetés elhangzott, már az egész magyar zsidóság gettósítva volt, illetve már május 15. óta folynak a deportálások Auschwitzba.
    A „végső megoldás” akció magyar változatának kivitelezése a magyar hatóságok, a horthysta csendőrség, a királyi hadsereg és a Magyar Állami Vasutak – a nácikat is ámulatba ejtő – együttműködése nélkül teljességgel elképzelhetetlen volt.”

    „Magyarországot egy puskalövés nélkül hagyta Horthy előzetes megállapodás alapján megszállni, egyébként le sem mondott logikus mód a megszállás után.”

    „Ilyen gyorsan és ennyire súrlódásmentesen – csak a magyar kormány teljes segítségével volt lehetséges.”

    most akkor miről is beszélünk, klári néni?

  • OLvasni tud még?
    Feljebb írtam Horthy Hitlernél volt, mikor a németek megszállták Magyarországot.Okt. 15 után minden joga és politikai befolyása megszünt Horthynak és kormányának. T.i. attól kezdve házőrizet alatt volt és nácik kerültek hatalomra, pl. Szálasi.
    Erről beszélünk.

  • figyelő: és maga érti is azt, amit olvas? mert nem az a lényeg, hogy hol volt, ráadásul minden egyebet is tagad, szokása szerint. szálasi nem náci volt. na, ennyit érnek a maga történelemmagyarázatai.

  • Szálasi nem náci volt? Akkor mi? Azt hiszem elhagyom ismét a KMH oldalait. Egyre hülyébbek itt a beírások.
    Okos vélemény nincs, csak zavaros ellenséges viták..
    Erre büszke Christopher és Ille?

  • Igaza is van Klárika! Ne is hagyja befolyásolni magát a történelemtől! Sok csúnya adat, meg szám, csak belezavarodik! Amúgy meg Seherezádé is fejből mesélt igaz?
    Szálasi meg nyilas, és hungarista volt, de mindegy, ha nem illik bele a nézeteibe, be is törődjön vele!

  • figyelő: szálasi hungarista volt. valóban, egyre hülyébbek a maga beírásai. a zavarosságukról nem is beszélve. üdvözöljük az önkéntes visszavonulását, eddig se hiányzott.
    valóban, magára azután valóban nem lehetünk büszkék. pá-pá!

  • Judith Kopácsi

    csibacsi, nem kéne már eldönteni, hogy miről is „hirhedtek” a Zsidók? Összefogásukról vagy széthúzásukról? Az igazság persze ott van, hogy egyik nép/nemzet se ilyen se olyan, vagyis mindkét tulajdonságot meg lehet találni az egyes egyének között. Én például nem itélem el Kasztner sem, aki jópár zsidót ingyen is fölengedett a hirhedt vonatára. Megint csak elfeledkeznek eggyesek, hogy a nyilasokat pénzzel kellett lefizetni ezért a különleges „mentésért”. Szóval megkérlek ne az áldozatot okold a sorsukért.

  • Judith Kopácsi

    Figyelő, nem vetted még észre, hogy ezek a volt házmesterek most meg buzgó Fidesz rajongók?

  • Judith Kopácsi

    Pont erről a „házmester” mentalitásról beszélünk, ami még most is erősen „divatban” van azon a környéken.

  • Judith Kopácsi

    Eleftharia, valóban voltak zsidó partizánok Lengyel országban és Lett//Belorusiában is. De, ezeket sem a helyi lakosság támogatta, sőt a Szovjet partizánokkal sem szivesen közösködtek, mert azoknál is tapasztalták az erős antiszemitizmust. A leghiresebb csoport ezek közül a Bielski testvérek által szervezett csoport volt, közel 1200 emberrel, akikről 2008-ban film is készült.

  • Ille!

    Magán kívül…..olvasson mást is,hátha okosabb lesz…..nézzen utána az interneten olvasható ,amit Sztálinról írtam,a süket nagyképű sértegetéseivel(nem csak velem, hanem más magánál sokkal értelmesebb és tájékozottabb emberekkel szemben is!!!)csak magát égeti,maga annyira sötét,hogy még az értelmesebb baloldaliaknak is szégyenkeznie kellene,ha jegyeznék…….
    MAGÁBAN a rosszindulat,a hülyeség,a bunkóság és a hiteltelenség TELJES egységben van!!!!Bravó!

  • marcsi: nincs azzal semmi gond, amit az internet ír. azzal van a gond, hogy maga képtelen értelmezni 🙂

  • Szegény Ille…én képes vagyok értelmezni,de legalább olvasni…..maga még az utóbbira sem,na duguljon be….4

  • marcsi: miből gondolja, hogy maga megszabhatja, mit csinálhatok, és mit nem? amúgy mi az igazság ezzel az ungvári egyetemmel? valóban oda járt? de csak akkor válaszoljon, ha nem moslékért a menzára, mert az nem érdekel…
    az pedig, hogy bármit is képes lenne értelmezni, még komoly bizonyításra szorul, maga biológiai csoda 😛

  • Én nem jártam az ungvári egyetemre,mindig itthon éltem már én is észrevettem a facebookon a tévedést(egy ismerősöm,barátnőm járt oda)de nem érdekel különösebben és ami azt illeti, aki oda járt annak sem kell szégyenkeznie(egyébként zenetanárnő az illető),de miért érdekli ennyire?Maga járt valahová,vagy vásárolta a bizonyítványait?Szerintem biztosan!
    Na ne erőlködjön,foglalkozzon már másokkal,a hasonló szintű kultúrlényekkel mint maga…csak a sarki kocsmába kell lemennie?Ott van pia,meg moslék is…ami magának való,én normális kaját eszem……maradjon a cikknél,bár az sem megy magának.
    Na pá,nem érek rá tovább!

  • marcsi: ez nem jött be 🙂 minden létező hozzászólása, bejegyzése, szófordulata magán viseli az itteni stílusjegyeit! tudja, maga mondta: a stílus maga az ember! ha észre vette, miért nem javította ki? azért, kincsem, mert megint vastagon hazudik! az ungvári állami egyetemen amúgy nincs zene-tanszék, ugyanis technikai irányú képzés folyik ott 😀
    szóval, nincs felső fokú végzettsége, de azért mélyen lenéz másokat…
    a 40 éves munkaviszonyával mi a helyzet? vagy azt is behazudta? megy az magának, egy őszinte pillanata nincs, amióta itt hemzseg 😀
    hát persze, hogy jártam valahová! ide is, meg oda is, de legfőképpen amoda! a bizonyítványaimat meg nem vásároltam, hanem magam hamisítottam! tudja, nem adok ki fércmunkát a kezemből.
    dehogynem ér rá, kicsi boda, amíg én magával riposztozok, maga, kis csillag, rohanvást tér vissza, mert nem bírja elviselni, hogy nem magáé az utolsó szó 😛
    mi újság a csapdákkal? felállította már? jön a vasárnap, kell a sült az asztalra!

    marcsi, fogja már fel, soha nem fog győzni, minek áll fel velem szemben az eleve vesztes csatákra? értem én, sokan vannak, akik élvezettel olvassák a kettőnk verbális asszóját – amiben azért, lássuk be, erősen alárendelt szerepet játszik – így a kitartása dicséretes, csak hát, még senkivel ennyiszer nem mosták fel a padlót, mint magával, és nemcsak én vagyok az egyetlen, aki megtette.

    ps: elnéztem, az ungvári állami egyetemen – ami 2013-ban megszűnt, és UNE néven él tovább, a magyar nyelvű tanszékeken nincs természettudományos oktatás, de zenetanári oktatás se 🙂
    korábban – amikor maga oda járt – magyar nyelvű oktatás se volt, de sebaj, ahhoz a szinthez, amin maga a pénzügyeket elsajátította, a szcsotcsik is elég volt 🙂

  • Maga egy degenerált……nekem felsőfokú végzettségem van(nem vettem),az ismerősöm járt Ungváron egyetemre és zenetanárnőként,ment nyugdíjba,de mi köze hozzá nem kértem az összes papírját!Meg ugye Ukrajnát ócsárolja,a kinti magyarokat,na nagyon érdekes,de magától ez sem meglepő….A cikkekben meg játssza a nagy demokratát!
    A cigányozást is az ellenzék űzi magas fokon,nap mint nap égnek,meg egymásra mutogatnak……
    Az említett illető és az ismerőseim is tisztességes emberek,van köztük több diplomás,meg egyszerű ember is,de magánál mindenki különb…
    Maga egy hülye…mint írtam itthon tanultam és közgazdasági végzettségem van és 40 évig tényleg dolgoztam (nem ügyeskedtem, mint itt többen…),de mi köze hozzá? maga Kertész Ákos moslékzabáló barma?maga hazudozik össze vissza…..
    Már rég befejeztem volna,de maga nem tud elszakadni tőlem…
    Abban tényleg hibás vagyok,hogy egy ilyen senkiházinak válaszolok a baromságaira!
    Egyébként soha nem néztem le senkit ezt maga találta ki,például B.Gézával kapcsolatban ,akivel normális hangnemben vitatkoztunk egymással!EMBEREKKEL érdemes vitatkozni,de maga egyre inkább nem tartozik közéjük….

  • Ja az emberek szoktak győzni egymással szemben vitában,versenyben,sportban,politikában stb.
    A patkányokat és a kártékony,undorító rovarokat nem legyőzni,hanem irtani szokták…..tény,hogy nagy túlélők és nehezen megy,de előbb utóbb sikerül!

  • marcsi: ez az ungvár, ez az ungvár…hogy’ a csudába keveredett a maga facebook oldalára az ő végzettsége, azon kívül, hogy ott nincs is zene-tanszék 🙂 ráadásul minek írta volna be a maga profiljába, amihez csak magának van hozzáférése? nem kellett volna össze-vissza hazudozni, cica-mica, és akkor most nem égne ennyire! odakozmált rendesen 🙂
    hogy’ dolgozott 40 évig, amikor 17 éves korában még meg sem volt a közgazdasági végzettsége? nemhogy a felső fokú, a közép fokú sem, vagy két osztályt végzett el egyszerre? a maga eszével? na, neeee!
    bővül a szókincse, marcsi, ez üdvözlendő 😀
    rég abba hagyta volna? hát nem ismeri a mondást: okos enged, szamár szenved? hát persze. micsoda botor feltételezés, hogy maga okos lenne…szamárnak jobb 😀
    nem, picinyem, vallja be, maga rám van izgulva 😛 nem szégyen az, csak nekem roppant kellemetlen.

  • marcsi: azt állítja, degenerált vagyok. nos, ez merőben érdekes megállapítás egy olyan személy részéről, aki soha nem rendelkezett gerinccel – no, nem a szó fiziológiai értelmében véve, hiszen vázszerkezete valszeg van még magának is, ámbár kétségtelenül gyenge -, de az átkosban elkövetett megalkuvásai és a rendszerváltás utáni heves begörbülései a hatalom segglyukához valószínűsítik annak jellemre átvetített hiányát, a mellett evolúciós ritkaságként mindeddig elélt agy nélkül is, holott, mint azt korábban kifejtettem, ez nem igazán lehetséges, így kénytelen vagyok puszta létezését a csoda kategóriába sorolni! az agy nélküliségre sorozatos bizonyítékként szolgálnak hozzászólásai.
    szóval, ki is a degenerált?
    azt hiszem, a maga tárlójára vonatkozó javaslatomat sürgősséggel fogom benyújtani a MTA-hoz. kétségtelen, hogy nem lesz akadálya. maga legalább olyan látványosság lesz, mint a neander völgyi, vagy ötzi, esetleg samu. javaslom, sminkelje ki magát rendesen, meg némi botox se ártana, elvégre sokan fogják látogatni, nézzen már ki – na, nem jól, de elfogadhatóan!

  • marcsi: most zavarba hozott…nem igazán tudom, magát melyik fajhoz sorolja? mert valahogy nem látom bejegyezve az emberek közé…
    mondja, nincs kedve feladni? engem már untat, hogy folytonosan magával mossam fel a padlót! amellett elég fertőző is, maga után domestossal is végig kell menni rajta.

  • Marcsi: Mit kispályázol? Nem értek hozzá, mert iskolázatlan sötét alak vagyok, de feleségem diplomái, PhD-ja, cikkei és más tudományos munkássága mind elérhetők az interneten. Nosza küld el a honlapcímet és nyomd le a torkán az Ille Pistinek. Alázd már le tényekkel. Az, hogy szerinted hülye az nem releváns, miután nem vagy elmeorvos. Ezek után már a Te érdeked is, hogy megtudja a világ, nem himihumi esti főiskolán szerezted a diplomádat, hanem értékes egyetemen. Nosza elő a farbával, most megbocsájtható a dicsekvés.

  • llanfair: sajnálom ezt a jóasszonyt…belepiszkálnak a facebook profiljába, elszámolja magát a munkaiszonyával, középfokú végzettséggel felelős pénzügyi pozícióba kerül (milyen piszkosul frusztrált lehetett az élete), ráadásul már azt sem tudja, mikor, hol, mit hazudott (nekem könnyű, csak beírom: marcsi, és a kereső már ki is dobja évekre visszamenően, miket is hordott itt össze ez a sudár termetű asszony 🙂 ) szóval, nem egyszerű neki az élet…
    de keményen küzd, ezt azért a javára kell írni!

  • Ille Istvan: Ezek szerint nem jött cáfolat. Nem lepett meg.
    Láttam néhány pénzügyest, de egyiknek sem volt diplomája a Yale-ről.

  • llanfair: még jöhet. boda az esti órákban szokott benézni, na, nem, mintha bármi is érdekelné, de addigra gyűlik össze neki annyi nyála, hogy beköphet az asztalra, azután szokott eleganciájával kivonul, mert, mint mondja, jobb dolga is van 🙂

  • Ille István: Van aki él hal a Barátok közt sorozatért. Ezt megbocsájthatod Marcsinak. Senki sem tökéletes. Bár én nem nevezném jobb dolognak.

  • llanfair: ami azt illeti, és se sokat tudnék dokumentálni. ’75-ben a rendszerszervezői szakdolgozatomat olyan sikeresen védtem meg kettesre, hogy vissza se adták, gondolom, ott helyben archiválták, nehogy még kárt okozzon valamiben 🙂
    három évvel később a számítástechnikai szakrevizori szakdolgozatomat – melyet egy csoporttársammal együtt készítettünk – szintúgy kettesre védtem meg (a kolléga négyesre). megvárt a bizottság ajtaja előtt, hogy ugyan, mit csináltam, mert olyan hangos voltam, hogy kihallatszott, azt hitte, kivágnak! na ja: kurvára fel voltam háborodva, hogy mijafaszt kérdezősködnek erről is, meg arról is, hát írjanak jobbat, ha tudnak!
    hozzá kell tennem, soha többé senki nem kérdezte egyikről se, hányas is volt?

  • Ille István: Ez rendben is van. De egy elit egyetem vörös diplomáját nem szokta elveszteni az ember. Feleségemnek meg állandóan dicsekednie kell a diplomáival, mert mindig újra és újra be kell mutatnia (az eredetit). Így nehéz elveszteni.
    Ha valaki magas munkahelyen magas beosztásban dolgozott, annak a fiókban kell lennie minden papírjának. Ha csak nem volt párttitkár rokona. De itt többen hivalkodnak a végzettségükkel, de gondosan ügyelnek arra, hogy ne derüljön ki milyen iskolában szerezték. Ez egy irányba mutat.

  • llanfair: a) az ungvári állami egyetem nem igazán volt elit egyetem, ezért nem is értem, miért kellett behazudnia. b) én ugyan voltam főosztályvezető, cégvezető, de még ügyvezető igazgató is, de soha nem kellett bemutatnom a papírjaimat. igaz, ha kellett volna, ott voltak a külön erre a célra rendszeresített kazettatáskámban, a születési anyakönyvi kivonatomtól kezdve az önkéntes véradó igazolványomon keresztül a végzettségeimet igazoló oklevelekig.

    más: boda marcsi magas szintű pénzügyi szakértelmével kapcsolatban fenntartásaim vannak, hiszen a számtani alapműveletekkel sincs tisztában, nem hogy egy mérlegkimutatást el tudna készíteni!
    emlékszel? írta, 2005-ben ment nyugdíjba, 40 évi munkaiszonnyal a háta mögött, ’56-ban meg 8 éves volt. namármost, ennek alapján 1948-ban született, 40 éves munkaviszonyát 1965-ben kellett megkezdenie, 17 évesen, amikor még a közgazd. technikumot se fejezte be. most 66 éves. kérdésem: 2005-ben, 57 évesen, hogy’ a 3,14csába tudott elmenni nyugdíjba, 40 év ide, 40 év oda, hacsak nem korkedvezményes volt, ami, ugyebár, a rendvédelmieken kívül az egészségre káros munkahelyen dolgozóknak – bányász, keszonos, röntgenasszisztens, kohász, üvegfúvó stb – járt? persze, lehet, hogy mélyvízi búvár volt, elég sokszor merült alá életében 🙂

    ami pedig a kérdéseket illeti, milyen szakon, és milyen iskolában végeztem, hát, északon, meg erőszakon és az élet iskolájában…

  • nem bírom kihagyni!
    persze, attól még lehet, hogy „cum laude” végzett, csak nem summa, hanem szopva 😀 😀 😀

  • Ille István: Most távozom mert kerti partira megyek a külhoni „mosogatókhoz”. Nem leszek itt, mikor Marcsi bizonyít. Majd holnap olvasom el, és kérek tőle bocsánatot a hitetlenkedésemért.
    De ígérem ha steak is lesz, rád gondolok.

  • llanfair: te egy DÖG vagy 🙂
    más: chris meghozta a prémiumomat, egy üveg kanadai whiskeyt…hát, nem egy ír, vagy skót 🙂

  • lanfair, Ille István

    Kerti, de nem parti, az nálunk is játszik, steak az most kimarad, viszont jófajta fiatal vaddisznópöri, vörösborosan erdei vegyes gombával bográcsban, mindenkire gondolva körítéssel, házi nokkedlival, meg jó fokhagymás ubi salival, no és egy kis ser itallal az lesz, miközben bámulom a nagy lavórt 🙂 🙂 🙂

  • Sem Illének sem másnak nem tartozom itt elszámolással(bár értelmesen megírtam a válaszom),bizonygatással a lényeget én és az ismerőseim tudják,meg ugye azt is,hogy születésem óta itthon élek.
    Ami a facebookot illeti,többször feltörték a fiókom,új jelszót kellett kérnem,nem is szeretem,sok rosszat hallottam róla,de több ismerősöm „imádja”…így az érdekesebb cikkekhez hozzá szoktam szólni,ennyi!
    Hogy ki mit gondol és állít az itteni észlények (volt pufajkások közül….)az bizony nem érdekel,az idejük már rég lejárt!!!

  • marcsi: most már volt pufajkások is vannak itt? ejnye, marcsi, az agybaja sokkal kiterjedtebb, mint az ember gondolná!
    senki nem kéri elszámolásra, husika, csak némi tényszerű adat felsorolására. ha nem, hát nem.
    az pedig, hogy bármit is értelmesen megírt volna, még komoly bizonyításra szorul, ugyanis maga az értelem meglehetősen távol áll magától 😀

    elárulná, mitől lenne olyan fontos személyiség, hogy feltörjék a face fiókját?
    nem mellesleg bevallja, hogy hozzászól a „érdekesebb” cikkekhez, változatlan profillal. ugyan, picinyem, mit gondol, honnan vettem, hogy maga az? csak nem a hozzászólásaiból?
    az pedig, hogy magát mi érdekli, és mi nem, teljesen érdektelen.
    mindentől függetlenül egyre mélyebben ássa bele magát a szarba.

  • ghost és István. Hát steak nem volt. De volt minden féle finomság. A kilátás sem kutya mert a város (na jó, városka) felett laknak. De az egyik magyar hozott pörköltet is.
    De kopnak ki a magyar rendszámú autók. Már mindenki ír rendszámú autót használ. Nem akarnak ezek visszamenni. Vajon miért?

    István. Whiskyt kapsz prémiumnak? Az jó. Persze, hogy kanadai. Majd ha az Ír Magyar Hírlapot szerkeszted, kapsz Írt is.

  • Ille! maga van a szarban de nagyon,ha nem érti ,amit írok az a szintjére vall!
    S
    Sokan panaszkodnak a facebookra és nem alaptalanul (magát itthon eszi a fene olvashatta volna….de nem tud… cikk is jelent meg méghozzá a HVG.hírekben is,),de nagy ívben letojom,hogy maga és mások mit gondolnak!
    Több barátomnak és ismerősömnek is megírtam a véleményem az oldallal kapcsolatban,lehet,hogy meg is szűnik vagy átalakul!
    na nyugodjon le és tájékozódjon,ha képes rá….!

  • marcsi: nem, amit ír, az a maga szintjére vall 🙂 az ívvel nincs is semmi baj, csak hát, mire a végpontra ér, megint csak maga van alatta 😀
    nem mondja? maga szerint meg fog szűnni a KMH, vagy átalakul, mert maga megírta a véleményét? aztaaa!
    mert hát, picinyem, a facebook nem egy internetes oldal 😛
    mondja, maga helyből ilyen hülye, vagy különórákat vesz?
    az egész görcsölése ezen az oldalon csak velem kapcsolatos. megértem, hogy az irányomban érzett olthatatlan szerelme ösztönzi erre, de nem véli úgy, hogy ez már rohadt kellemetlen számomra?

  • Márciusban valóban volt egy 1,5 órús periódus, amikor elérhetetlen volt a facebook. Ezt több vállalat kihasználta, de ez nem az amit Boda hisz. Nem belepiszkáltak, hanem üzletileg kihasználták, hogy például a facebook helyett a twitterre kényszerültek az alap facebook felhasználók.

    A felsőfokú képzettség ott is úszik, hogy alapból együtt járna némi szókincs, és ismeret bővüléssel, már csak azért is, mivel kötelező humán tárgyakat is tanulni ott. Ez olyan, mint a nemesi származása. Mindenkinek mondja, de egyetlen családhoz sem tudja levezetni még balkézre sem.

  • Tovább épül a német megszállási emlékmű. Egyetlen baj van, a szovjet megszállási emlékmű helyén.

  • Ille Pityu !

    És merem remélni, hogy kancsi mancsi, a terror-anya elolvassa ezt a cikketeket…

  • brunszvik teri: kétlem, pedig nem ártana neki. hamarosan indul egy sorozatunk, ami cseppet alája ás némi ténysorral kancsi mancsi történelemhamisító kijelentéseinek.

  • T. Csibácsi ! VII.18/1,36

    Az sem lenne baj, ha elfogult állításainak utanézne, azok bármennyire is eltakarják a szeme elől a valóságot… Elvakultságát egy kis olvasással is ellensúlyozhatná, nemám csak úgy hajtogatni a mondókáját !!!

    Itt van például annak az „”átkozott”” Weiss Manfrédnak az esete, aki az ön állítása szerint „nem volt hajlandó semmivel sem támogatni az ellenállókat”:
    Ebben magának itt kivételesen abszolute igaza van, különös tekintettel arra, hogy Báró Weiss Manfréd akkor – 1944-ben – 22, azaz .m á r . h u s z o n k é t . é v e . h a l o t t . volt.

  • A magyarok 12 év múva lázadtak fel. Úgy gondolták ’56-ban, hogy most jött el a revans ideje – a szovjet felszabadítással szemben… A német és magyar nácik nem zavarták a köreiket, sőt jól jöttek akkoriban a hitleri ajándék területek, de jó is volt azokra bevonulgatni, meg az az elkobzott zsidó vagyon se volt ám kutya…

  • Csibacsi !

    Igen, van abban valami, hogy a Varsói Gettó lakóinak már nem volt más esélyük, miknt a lázadás… És be kell látni azt is, hogy a magyar zsidóságnak 1920-tól, először a Numerus Claususnak, majd a további faji törvényeknek köszönhetően szintén nem volt más esélye mint, hogy a baloldali(azaz az akkori ellenállási) mozgalmakban keressen helyet. Ez volt akkor az ellenállás és önvédelem egyetlen reális terepe.

    Amúgy, végig gondolva a Horthy rendszer törvénykezésének a logikját az említett zsidó-törvények fokozták a zsidóság megosztottságát is…

    Így tették a zsidóságot úgymond „megbízhatatlan állampolgárokká”, akik akkorra már „csak fegyvertelen munkaszolgálatra voltak alkalmasak”…

  • Ille Pityu !
    Várom a cikksorozatot. Ezt a témát nem e lég terjedelmesen kibeszélni. Az a nőszemély egy sötét némber, aki a történelemhamisításban és a nép félrevezetésében érdekelt: ezért kapja a milliós fizetését, mert erre szövetkezett Orbánnal… Naponta 4-5 busznyi ártatlan általános és középiskolást szállítanak és táplálnak be abba a muzeumnak hazudott, Andrássy (Sugár)út 60. alatti, hatalmas goebbelsi propaganda gépbe, hogy a tényleges történéseket relativizálva zavart keltsenek az ifjú agyakban…
    Eközben a Páva-utcai (ez inkább egy sikátor) „holokauszt központ” pang az ürességtől, mert észrevehetetlen…

  • Kedves Bruszvik Teri,a zsido torvenyek volt a szentesitese annak a hivatalos es grassroot zsidogyuloletnek, ami az 1890-es evektol meghatarozta az uri magyarorszagi zsidok helyzetet, kulonoskeppen sujtva a videki zsidosagot.
    A zsidoellenes propaganda „ne vasarolj zsido boltban” es a gazdalkodo zsidokat lehetetlenne tevo „ne dolgozz zsidonak” mar a huszas evektol ereztette a hatasat, sajnos azok a videki zsidok akik ezt ateltek nem tanusithatjak, mert legtobben a Holocaust aldozataiva valtak. A zsidok megfelemlitese es megfosztasa allampolgari meltosaguktol mar a haboru elotti fel evszazadban folyamatban volt.
    A felszabadulas utani uj diktatorunk zsido szarmazasa ellenere megatalkodott zsidogyulolo volt. Mivel rakosipajtas hallani sem akart zsido ellenallasrol, az akkori tortenelem hamistas gepezete teljes erovel dolgozott a zsido ellenallas minden aspektusanak eltitkolasan. A 44-es zsido ellenallok foldi maradvanyait 1957-ig a Lenhossek utcai korboctani intezetben tartottak, es a hozzatartozok csak utolag ertesultek az elhantolasukrol.
    A magyarorszagi cionista mozgalom igen osszetett volt. Eredetileg a magjat a vallasos zsidok kepeztek. A politikai helyzet dinamikaja mar a harmincas evekben sok baloldali, varoslako zsidot hoztak a mozgalomba, a fo cel az alija, visszateres a szentoldre (akkori Brit mandatum) volt.
    Azok a zsidok akiknek az alija gondolata idegen maradt, egyre tobben orientalodtak a szocialdemokratak es a kommunistak iranyaba, mert ez a ket szervezet feltetlen naciellenes volt.
    A baloldali erzelmu munkaszolgalatosok a szovjet fogsag idejen antifasiszta szervezetet es iskolat hoztak letre a fogolytaborokban, amihez nem zsido magyar katonak is nagy szamban csatlakoztak, mert eleguk volt a naci hazugsagokbol. Ezek az onkentesek csatlakoztak a szovjet hadsereghez, es sokan reszt vettek Magyaroszag felszabaditasaban.
    Holocaust tulelo fiatal fiuk, 16-17 evesek azonnal jelentkeztek az uj magyar hadseregbe, es mar 45 Marciusaban fegyveres harcokban kovettek Tirolig a nacikat.

  • Bruszvik Teri ujra:
    Csak most olvastam a Weiss Manfred kiigazitast. Bizony, nem tudtam Manfred mikor hunyt el, es nem is erdekel.
    Az teny, hogy a WM muvek a masodik vilaghaboru idejen zsido iranyitas alatt volt. Ez nem a „horthy-filoszemitizmus” eredmenye volt, hanem az a felismeres, hogy a helyettuk kinevezheto stromanok hatszor a gatyajukba piszkitottak volna, mielott megtalaljak a mellekhelyiseget, az ipari kolosszus egyeb objektumairol nem is beszelve.
    Egy szo mint szaz, nem edekel, hogy Weiss Joska, vagy Weiss Elemer volt az elnok, a WM muvek akkori zsido vezetesenek eszebe sem volt ellenallokkal kozoskodni.
    Igy jobb?

  • Judith Kopácsi

    csibacsi, unalmas vagy. menj a francba.

  • Kopacsi, nem hozzad szoltam.

  • csibacsi, csituljon. ez egy olyan hely, ahol mindenki szól mindenkihez, ha tetszik magának, ha nem.

  • Kedves Ille Istvan, elcsitultam. Jo egeszseget a tovabbi munkajukhoz.

  • csibacsi

    Kösz’ az ismeretterjesztést. Nagyon érdekes dolgokat mondasz. Sokat hallgatnálak. Egyébként, Kopácsi és Brunszvik Teri is mond érdekeseket, csak valamiért ellenségesek, amivel a korábbi kommentedet igazolják.
    Na, gyorsan húzom a belemet, nehogy fenyítést kapjak vagy engem is elküldjenek. 🙂

  • jani, csibácsit se küldte el senki, csak finoman jeleztem, hogy ne kezdjen személyes harcba.
    tudja, ez az én privilégiumom 🙂

  • Szerencsétlen Ille…nem a KMH megszűnéséről és zűrjeiről
    írtam,(bár nem lenne nagy veszteség…)hanem a facebook-ról,ha időnként mást is olvasna,(HVG hírek)mint saját magát akkor tájékozottabb lenne,főleg ha olvasni is tud…..

  • marcsi: elég, ha maga tud olvasni. az már más kérdés, hogy mit hüvelyez ki belőle 😀
    maga ezt írta:
    „Több barátomnak és ismerősömnek is megírtam a véleményem az oldallal kapcsolatban,lehet,hogy meg is szűnik vagy átalakul!”
    nos, a face nem egy internetes oldal…
    akkor most ki is a szerencsétlen? 😛
    jobban járna, ha nem magyarázkodna, akkor kevésbé látszana idiótának. de így…
    ami a KMH-val kapcsolatos véleményét illeti, már többször említettem, hogy képességei korántsem elégségesek a megítélésére.

  • Marcsi
    2014 július 23
    4:44 du.
    –2014. április— Facebook kötelezővé teszi a Messenger használatát, azt remélve, hogy így gyorsabban fut majd az app. Ez azt jelenti, hogy a Facebook appban elérhető csetes felületet hamarosan megszűnik.
    Ezen kívül több alkalmazás (app. )is megszűnik vagy átalakul. Vagyis fejlesztgetik, módosítják. Mennyiben érinti ez a cikket?

  • Kedves István!
    Nem kívánok vitába szállni a marcsa nevű cseléddel.Ezt a menetet meghagyom Neked.A FIGYELŐvel kapcsolatosan csak annyit,hogy kezdi túlzottan csípni a szemem.Itt az ideje hogy végleg menjen a neki megfelelő honlapra,mert ha itt marad és tovább bosszantani fog,nem védem őt tovább,hanem teljes leírást adok mindenről,amit róla tudok.Hagyjátok már visszafutni a megszokott patkánylukjába!

  • gyuri10: vitázni bodával? eszem ágában sincs! sőt, foglalkozni se vagyok hajlandó vele. bencsics anyó már többször bejelentette, hogy most azután tényleg visszavonul, de mindig előbújik, pedig senki se hívja. bármit is tudsz róla, úgyis tagadni fogja, meg hát, minek is foglalkozni vele, amikor már köszönő viszonyban sincs a mai valósággal, a múltat meg saját magának hamisította meg…