Szentmihályi Szabó Péter-ügy: Nyilt levél Navracsics Tibor külügyminiszterhez és a külügyi bizottsághoz

2014 július 24 12:36 du.7 hozzászólás

Gratulálok, kedves uraim!

Viszonylag kis erőfeszítéssel sikerült jócskán felkavarni a nemzetközi közvéleményt. Szentmihályi Szabó Péter kinevezése római nagykövetté valósággal sokkolja mindazokat, akik értesülnek róla. Mert azt nem lehet elvárni, hogy ne tudnák kiről is van szó.

Persze felmerül a gyanú, hogy a rendelkezésre álló diplomáciai testület annyira szegényes megfelelő szakemberekben, hogy az üresedést egy amatőrrel kell kitölteni. Ha ez a helyzet akkor persze muszáj egy amatőrrel beérni. Sajnos, úgy látszik, hogy Magyarországon pillanatnyilag nem áll rendelkezésre egy olaszúl beszélő, jómegjelenésű, energikus, kultúrált ember, aki nemzetközi társaságban civilizáltan tudna viselkedni. Olyan, akit viszonylag rövid kiképzés után ki lehet engedni a nemzetközi porondra anélkül, hogy különösebb bajt okozna az oly sokat emlegetett magyar érdekeknek. Ez nagy baj, de ássunk melyebbre akkor, hátha találunk egy elegáns fiatal nőt, aki nyelvtudásával és bájával feledtetni tudja a diplomáciai hiányosságait, akinek a társaságáért kezüket-lábukat törnék a sokatlátott diplomáciai rókák Rómában. Szóval ilyen sincs pillanatnyilag kéznél? Kár, de ne adjuk fel, keressünk tovább! Mit szólnának egy professzorhoz, valamelyik egyetem olasz, vagy művészeti karáról, aki tanítja az olasz dolgokat és otthonosabban mozog a Villa Adriana romjai között mint legtöbb olasz a pizzeriában? Micsoda! Ilyen sincs? Jól van, de ne lankadjunk még, valaki majd csak akad. Lehetne szó esetleg egy Olaszországban élő magyarról, aki ismerős az ottani viszonyokkal, jól beszéli a nyelvet és mindkét országba haza jár? Nem, ilyen se akadt? Értem.

Szentmihályi Szabó Péter és Navracsics Tibor. Igy jutalmazzák Magyarországon az antiszemitákat.

Szentmihályi Szabó Péter és Navracsics Tibor. Igy jutalmazzák Magyarországon az antiszemitákat.

Nos jó, akkor mint látom, nincs más választasuk, mint kinevezni egy elaggott kommunista propagandistát, akinek annyira rosszak a fogai, hogy a diplomácia legelső követelményét a hazug mosolygást sem tudja előadni. A kommunistábóllett náci propagandistát, akinek szinte teljes munkásságát az antiszemitizmus jellemzi. Aki annyira elmerűlt a szellemi vakságban, hogy nem lát mást mint ellenségeket maga körűl. Egy intellektuális törpét, akinek még az örökkévalóság sem lenne elég ahhoz, hogy megtanúljon olaszúl. Igaz ugyan, hogy Nyers fohász a kommunizmushoz című mesterművével annak idején osztatlan sikert aratott, melyet a kinevezésével sikerült feléleszteni és messzemenően prolongálni.

Nos, kedves Külügyminiszter Uram, mi volt ez? Egy fatális tévedés, vagy szándékos provokáció? Vajon van-e lehetőség ezt a baklövést rendbeszedni, vagy nem is volt ez baklövés, hanem szándékos pofátlanság? Ha szándékos provokáció, akkor kit akar ez provokálni? A Magyar ellenzéket, az olasz kormányt, a nemzetközi közvéleményt, az Uniót? Mert a provokáció remekül sikerült, csak éppen ez nem fér bele a diplomácia fogalmába. Vajon ki az aki nyer ezzel? Mert ha a Törpe jól is jár míg mindenki más, de főleg Magyarország rosszúl, akkor bizony ebből csak baj lehet.

És Önök, kedves bizottsági Uraim? Ugyan mit tesznek majd ezzel a kinevezéssel? Rábólintanak sebtében, mint legtöbbször a kormány javaslataira, anélkül, hogy akár csak meg is néznék ezt a jelöltet? Büszkék lesznek majd arra, hogy a jóváhagyásukkal jól bepancsolnak az olaszoknak? Vagy talán úgy érzik, hogy miután a már meglevő Törpe eddig remekül bevált, nosza, a mégnagyobb siker érdekében hozzunk helyzetbe mégegy törpét?

Uraim! Kicsi, de sikeres hazánkban az egyfőre eső törpe-felhozatal már eddig is messze felűlmúlja a sokévi átlagot és az iránta megnyilvánúló keresletet. Törpéből a piac telített és az exportkereslet kimondottan szűkös, ha ugyan van egyaltalán. Esetleg érdemes lenne megfontolni, hogy nem lenne-e célszerű beszűntetni a törpetermelést és átállni valami más, jövedelmezőbb iparágra.

Kerekes Sándor

7 hozzászólás

  • Gátlástalanságuk nem ismer határokat! 🙂

  • Fenyvesi Glória

    Azt hiszem, a diplomáciában nem a törpe méret,nem a szépség, hanem a tudás, a jó kommunikáció, és a nemzet képviselete a lényeges!
    Ismerünk ám mi ronda Góliátot is…
    Ezt úgy mondom, hogy nem ismerem az illetőt.

  • Fenyvesi Gloria: Teved. Az alkat es a kinezet nagyon sok lelki baj okozoja. Ha valakit folyamatosan gunyolnak valamiert es hatterbe szoritanak az beteg lesz. Nev nelkul. Ha valaki kicsi, csunya, esetleg kover, meg azert is vannak gondjai mert videki, az apa agressziv, a falu szelen kell
    laknia, majd nem ismerik el esetleges zseni mivoltat, az bizony nagyon megsinyli a lelkeben es az agyaban. Mikor hatalomra kerul, akkor minden erdekli csak a kozjo nem. Hiszen egesz eleteben bantottak, eljott a bosszu ideje. Betegesen ragaszkodni fog azokhoz akik elviseltek, mindenki mast gyulolni. A kicsi embereknek nem szabadna hatalmat adni. Nagyon kenyelmetlen mindenkire felnezni. Hiaba okos. Ez mar sokszor bebizonyitottak. Vannak persze kivetelek, de azt Merkelnek hivjak. O a feher hollo.

  • nálunk az egy törpére eső két törpe az átlag.

  • hoppá van!
    „Semmilyen nagyköveti posztot nem kíván betölteni Szentmihályi Szabó Péter. Az érintett maga tájékoztatta erről a Külgazdasági és Külügyminisztérium vezetőségét, amely közleményben tájékoztatott a fejleményről.”

  • Ille István

    No de miért? Mert nagy valószínűség szerint nem fogadták volna, az meg akkora blama lenne, mint ide Lacháza, és hogy mindezt alátámasszam:
    http://index.hu/belfold/2014/07/25/szentmihalyi_szabo_peter_nem_szeretne_nagykovet_lenni/#

  • Kerekes Sandor

    Nos, akkor ezt elinteztuk volna.
    Bar minden ugy amiben szot emelunk ilyen siman rendezodne!
    Hadd jegyezzuk meg mindjart Szentmihalyi Szabo vedelmeben, a targyilagossag kedveert, hogy minden turhetetlen hibaja mellet uriemberkent viselkedett es magara vallalta a helyzet sulyossagat, annak minden kovetkezmenyet. Ezzel mintegy mentesitette a kormanyt a sokkal nagyobb es sulyosabb kovetkezmenyektol.
    Ez pedig minden esetre tiszteletremelto. Nem ugy latszott, mintha a kormany legkevesbe is torodott volna a nemzetkozi felhaborodassal. Igy o maga, egyszemelyben vette magara a felelosseget. Minden tiszteletem az ove ezert.