Hungary Today? Kormánypárti angol lap indult

2014 július 28 8:00 de.23 hozzászólás

Az Orbán rendszerhez lojális angol nyelvű hírportál indult ma reggel Hungary Today címen. A publikáció a Magyarország Barátai Alapítványhoz köthető és a lap szerkesztői csoportjában ott található Martonyi János, az Orbán kormány korábbi külügyminisztere. A Fideszhez szorosan köthető Friends of Hungary célkitűzése, hogy „világszerte figyelemmel kísérje és dokumentálja a magyarok sikeres társadalmi, kulturális, tudományos és gazdasági eredményeit.” Ezek szerint várhajuk, hogy (többek között) a Kanadai Magyar Demokratikus Charta alapítóinak sikeres tudományos munkáját is figyelemmel kiséri majd a Hungary Today és a Friends of Hungary.

Hungary Today

Hungary Today

Érdeklődéssel várjuk, hogy a Hungary Today mennyiben fog hasonlítani a Russia Today-re, ami nem más, mint a Putyin-rendszer angol nyelvű szócsöve. Egészen elképesző alternatív valóságról adnak tájékoztatást a Russia Todayben. Mintha a szerkesztők egy párhuzamos univerzumban élnének.

Bevallom, hogy mosolyogva olvastam a Hungary Today-ről szóló hírt ma reggel (amit éppen egyik szerzőtársam továbbított nekem emailben). De hogy miért? Erről majd egy kicsit később…

23 hozzászólás

  • The title should have been: Hungary Performs Better Today.

  • éppen ideje volt, hogy megtudják külhonban a kendőzetlen valóságot európa motorjáról, a demokrácia mintaképéről, magyarországról!

  • KMH Szerkesztőség

    Az egyik olvasónk kérésére, a 2014. július 28-án, 10.47-kor érkező hozzászólását és minden tovább kommentjét töröltük. Ez az első hozzászólás – melyben az olvasó azt kérdezte a cikk szerzőjétől hogy miért írt előzetesen negatívan a Hungary Today-ről, aminek tartalma csak később bontakozik ki és hogy hajlandó lesz-e az esetleges helyreigazításra – váltotta ki az itt olvasható vitát.

  • Christopher Adam

    Az eddigi cikkek alapján nehezen tudom elképzelni azt, hogy kormánykritikus hangok is helyet kapnának a lapban. Az első cikkek erősen az MTI anyagaira épülnek. Orbán tusványosi beszédét (melyben a liberális demokráciát temette örvendve) igy hozták le, összefoglaló formájában:

    http://hungarytoday.hu/cikk/orban-welfare-state-social-system-exhausted/

    Teljesen mást ad le a cikk angolul, mint ami elhangzott a liberális demokráciáról és mint amit a magyar sajtó napok óta elemez.

    Aztán lehoztak egy cikket az ellenzék reakciójáról és miközben az ellenzék álláspontját összefoglalták, egyszer sem idézték Orbán Viktor pontos szavait a liberális demokráciáról, hanem pusztán a „labour-based state”-ről irtak.

    http://hungarytoday.hu/cikk/opposition-reacts-tusnadfurdo-orban-speech/

    Ebből az átlag nyugati, konzervativ olvasó azt gondolja, hogy Orbán tulajdonképpen egy ortodox „small state” konzervativ politikát folytat és csupán ez ellen lázadnak a baloldaliak. Pedig itt nem a welfare state-ről van szó, hanem a liberális demokrácia felszámolásáról. Orbán beszéde hatalompolitikai és nem gazdaságpolitikai jellegű volt. A Hungary Today pedig azt a benyomást igyekszik kelteni, hogy itt nem hangzott el semmi különös…csupán egy standard konzervativ politikusról van szó, akit gazdasági és szociális megfontolásból támad a baloldal.

  • Göllner András

    Kedves Maros Zoltán – némileg igazad van, ha mindez mondjuk 10 évvel ezelőtt történt volna, jogos a kritika. De 10 év óta, és Martonyi János esetében már több mint 25 év óta, azt látjuk hogy ezek az emberek nem az objektivitás a közös megértésre törekvés útvonalán, a más vélemények tiszteletben tartásával járnak el, hanem csípőből magyarországellenesnek minősítik mindazokat akik nem a FIDESZ nézeteit vallják. Christopher és jómagam is, tapasztalatból beszélünk. Az ellenvéleménynek, a kritikának nincs helye a kormány által pénzelt lapokban, se odahaza, se a nagyvilágban. A magyar kormány mindent megtesz, hogy elnémítsa azokat akik bátran vitába szállnak vele. A történelem nem holnap kezdődik – múltja van, és abból illik tanulnunk. Oké ? Mind ezt Te is nagyon jól tudod, és ha nem tudod, illene tudnod. Szerintem nem Christopher Adamot kellene megleckéztetned, hanem Martonyi Jánost és azt a hatalmat amely ma egy illiberális államot óhajt építeni Magyarországon, az Orosz és Kinai államok mintájára.(Lásd, Orbán múlt heti tusnádfürdői beszédét).

  • @MarosZoltan

    If (mirabile dictu) „Hungary Today” proved objective, what would have to be retracted would be the universal default belief that there are no miracles. And the Fidesz government would soon fall because of Martonyi’s unforeseen treachery (except they would of course pull the plug on HT or MJ or both first).

    Yes, open-minded anticipation would have been the right response to the 1st, maybe 2nd or even 3rd Fidesz abomination, long, long ago. But the NxNth, today? Should every new day suspend belief in all cumulative evidence to date? (Does that empirical strategy work in mathematical physics, or computer science? ;>)

  • Ki lenne a fő célközönség? Nyugat-európai, angolszász jobbközép konzervatívok, vagy inkább szélsőjobboldaliak …? Szerintem kár a gőzért az Orbán garnitúrának; a Nyugat ( elsősorban az EU; az angolszász országok lesz@rják, mert Magyarorsz. elsősorban német érdekszféra ) már rég tudomásul vette a „Nemzeti Együttműködés Rendszeré”-nek becézett 21. századi formára szabott újfasiszta rendszert.
    Az állítólag demokratikus értékrendű EPP-ben ( Európai Néppárt ) teljes jogú tagok, dőlnek az eurómilliárdok az EU alapokból ( mi kell még? ), a népbutító „szabadságharcos” lózungokkal ellentétben pedig jól elvannak a külföldi multicégek és az Orbán-rezsim egymással – nem bántják komolyan egymás érdekeltségét . Már csak azért is, nehogy teljes mértékben Putyin mellé álljon; túl sok érdekeltséget szerzet a nyugat – főleg Németország és Ausztria – az elmúlt 25 évben, hogy azt csak úgy veszni hagyják. Bizonyos szempontból Orbánnak – cinikus módon – igaza van abban, hogy a nyugati világ ( bár nem teljes egészében ) hanyatló periódusát éli: épp az az egyik fő tünete ennek, hogy szégyenletes módon az EU a nevét adja ahhoz ami Magyarországon történik.

  • Eleftheria
    2014 július 28
    8:38 du.

    Na ez egy tökéletes helyzetelemzés!

  • hehehe. megint kezdi valaki előírni, hogy ki a demokrata, és hogyan nyilvánulhat meg…
    még jó, hogy én nem vallom demokratának magam 😀

  • maros zoltán: akad valami kifogásod ellene? főleg, kanadából?
    azon felül, miért is kellene akár liberálisnak, akár demokratának lennem? olvastad a bemutatkozómat? pártoktól független, baloldali világnézetű vagyok. a felsoroltak pedig mintha kicsiny hazánkban párthoz kötődőek lennének. akkor meg?
    amúgy: közöd? ha valakiknek személyem megfelel erre a tisztségre, ugyan, miért is dumálnál bele? mit is tudsz te rólam?
    na ugye.
    nem mellesleg, csak alá segítettem a sok nagyeszű jobboldali hozzámszólónak, akik soh’se tartottak annak. most bevallottam. és akkor mi van? beesik az eső? mit vártál? lódobogást? jön a felmentő sereg?

  • maros zoltán: javaslom, ne kezdj velem verbális asszóba. nem szívesen vívok fegyvertelennel…
    úgy tudom, torontóban két magyar TV üzemel. ezek közül a másik a tiéd lenne, amolyan ellenzéki és demokrata felhanggal.
    és még te szólsz be bárkinek is?

  • Zoli, Ille, Amint látom eltávolodtatok a témától és a hozzászólások nem tartalmaznak sem információt, sem a cikkről véleményt. Ille pedig szereti, ha neki marad az utolsó szó. (Ráadásul megvan hozzá s szerszáma) Cserélnétek email címet levelezésre?

  • gyula bognár: nekem nincs miről beszélnem egy torontói „ellenzékivel”. ja, és nem én kezdtem el személyeskedni gölnerrel. csakhogy, andrás a mi kutyánk kölyke. maros meg…a franc se ismerte itt eddig, de most jön, és beszól!
    e-mail címét meg ÉN látom. ő meg írhat az editoréra. ennyit a demokráciámról.

  • Talán Zoli majd elküldi Neked az Önéletrajzát. Így is elkezdődhet az ismeretség még kutyák közt is.

  • Meg aztán mindenki jön rohadtul önérzeteskedve ezzel a személyeskedéssel. Ha hülye vagy bzdmeg és én ezt kimondom az nem személyeskedés hanem pedagógia! 🙂

  • AD REM

    Gyerekek, gyerekek, nyugi, nyugi: Vissza térhetnék személytelen, targyilagos témákra? Pompás, csodálatra méltó hogy nyiltan saját nevünkel irunk, de akkor tiszteljük saját nevünket es egymásét ís…

  • ez AZ az amerikai Friends of Hungary amiröl nemigen tudni hogy kik és mit akarnak és akinek millókat adott a magyar állam? Mert ami a weboldalukon szerepel az neszesemmifoggdmegjol……

  • Kerekes Sandor

    Maros urnak igaza van, ha megutkozik az itteni szinvonal miatt, hiszen o a sajat televiziojanak a szinvonalahoz van szokva. Az pedig, aki latta tudja, csopog a szinvonaltol.

  • Maros úr nekem valahonnan ismerős. Vagy csak a stílus. Biztos a kanadai levegő teszi, mert a minap magam is belebotlottam egy ilyen verbális adok-kapokba, egy szintén kanadai magyar delikvenssel. Hogy a moderátornak nincs beleszólása valamibe? Ez volt a nap vicce.

  • Christopher Adam

    Kanadai,

    A Friends of Hungary Deed of Foundation című dokumentumában ezt írja:

    „We Are glad that Hungary is an independent and democratic state again, and its state autonomy was restored with the establishment of the first freely elected Parliament on May 2, 1990 – limited from March 19, 1944 first by the German, and then the Soviet occupation.”

    Eléggé ismerős szöveg. Orbán alaptörvényéből emelték ki. Ez a kormány hamis történelmi narrativájának alapja.

    Ez a Friends of Hungary áll a Hungary Today mögött.

  • Christopher, igen, elolvastam mielött comment-et irtam. Nem lettem okosabb. Még egy gittegylet. Vagy még egy Fidesz PR office.

  • Göllner András

    Kedves Maros Zoltán. Ez a személyeskedési vád amit velem szemben előhúztál egy különleges gondolkozásmódról tanúskodik. Ha jól értem, Te bárhol, bármikor elmondhatod mi a véleményed valakiről, mindjuk arról amit Chris Adam írt ott fenn a kommentek felett, de ha mondjuk én, udvariasan, indulatmentesen elmondom mit gondolok arról ahogyan Te minősíted a cikk íróját, vagy arról, amit írtál, azt nagyon utálod, mert az viszont személyeskedés ???? Kedves Zoltán. Ez milyen logika ?? Kérlek ne válaszolj erre – mert ez már kezd nagyon unalmas lenni, és valóban semmi köze a cikkhez. Sajnálom….

  • maros zoltán: valóban úgy gondolod, hogy te majd megmondod chrisnek, mit tegyen és mit ne? eddig hol a francban voltál, hogy most egyszerre ennyire a szíveden viseled a KMH stílusát? kezeld magad a helyeden, és akkor nem fog senki se kakaskodni veled.