A roma holokausztra emlékeznek Magyarországon és Európában

2014 július 30 9:18 de.7 hozzászólás

Ma reggel elindult Budapestről a Roma Élet Menete, amely a Holokauszt roma áldozataira emlékszik. A menet egy nemzetközi megmozdulás, mely a budapesti Hősök terén vette kezdetét, de végül Lengyelország a desztináció. A menetben összesen husz ország fiataljai vesznek részt és Budapestről százan indultak el. 1944 augusztus 3-án számolták fel a nácik az Auschwitz-Birkenauban működő cigánytábort, mely több ezer roma – köztük magyar roma – meggyilkolásával és a gazkamrák használatával végződött. 1972 óta emlékeznek meg erről a szomorú napról. A kezdeményezést a Cigány Világszövetség indította el, de azt a magyarországi Élet Menete Alapítvány is támogatja.

A 2014-es Roma Élet Menete. Fotó: Paksiné Péteri Júlia.

A 2014-es Roma Élet Menete. Fotó: Paksiné Péteri Júlia.

A roma holokauszt Porajmos-nak, illetve Samudaripen-nek is nevezik. Az európai romák kiírtását célzó genocídiumot Németország (pontosabban az NSZK) 1982 óta ismeri el. A magyarországi nyilasok 33 ezer romát deportáltak a haláltáborokba, ami az akkori magyarországi roma lakosság kb. egyharmadának felszámolását jelentette. A The Columbia Guide to the Holocaust című tanulmány szerint a Holokausztban meggyilkolt romák száma 285 ezerre tehető. Ugyanakkor újabb kutatások azt mutatják, hogy a meggyilkoltak számát valószínű alábecsülték, hiszen a romákat gyakran állampolgárságuk alapján – vagy más kategóriákban – sorolták. Ezért Zbigniew Brzezinski azt írta, hogy az áldozatok valós száma a 800 ezres szinthez lehet közelebb. Körülbelül 28 ezer magyar roma áldozata van a Holokausztnak. A legtöbb roma áldozat Horvátországból származott.

7 hozzászólás

  • sajátságos, de a német fajelméletet kidolgozó „tudósok” kimutatták, hogy a romák éppolyan árják, mint a szőke, kék szemű germánok.
    ezt valahogy nem tudták hitlerék elviselni, ezért döntöttek a „konkurencia” kiirtásáról.

  • Egy ismeretlen cigany levelezo irta
    nekem, mikor megertette, mi
    az alapja vitaimnak- es honnan irok

    „Áldott legyen aki teged ald
    es atkozott aki teged atkoz.”

    Ez volt a legrovidebb-es egyik
    legtartalmasabb uzenet-amit kaptunk valakitol.

  • Ma, a Roma Holokauszt évfordulóján egy naplórészlettel állítok emléket itt az áldozatoknak. Dr Nyiszli Miklós nagyváradi orvos (Mengele boncoló orvosa) írja 1944-ben a következőket:

    „… A cigánytábor 4500 lakója számára is eljött a
    megsemmisülés órája. A rendszabályok* ugyanazok, mint a cseh tábor liquidálásánál. Barakkzárlat. Nagyszámú SS őrség vonult fel kutyákkal. A cigányokat kiterelik a barakkokból és felsorakoztatják őket. Kiosztják a kenyér és szalámiadagokat. Mindenki három napi útra járó élelmet kap. A cigányok úgy tudják, hogy másik táborba viszik őket, és mint kétéves K.Z. lakók ezt el is hiszik. Nagyon egyszerű és nagyon hatásos módja a félrevezetésnek. A krematóriumokra nem gondol senki, mert oda nem adnának útravalót.

    Nem a halálba indulók iránti kímélet az, ami az SS vezetőséget félrevezető eljárásokra indítja, hanem pusztán az a cél,hogy nagylétszámú tömeget, mint a jelen esetben is, aránylag kis létszámú SS őrség vezethessen rendzavarás és és időveszteség nélkül a gázkamrákba.

    Így is történt! Egész éjszakán át szórták magukból alángot az I-es és II-es krematóriumok kéményei. Fényük megvilágította az egész tábort! Üres és néma lett az egész zsibongó cigánytábor. Csak a kerítések drótjai zörrenek meg és az elhagyott barakkok nyitvamaradt ajtói ablakai csapódnak be, vagy ki, amint keresztül fúj rajtuk a volhynai pusztákról jövő szél.

    Ma éjjal ismét tüzijátékot rendezett magáak Európa pyromániás népe A auschwitzi koncentrációs-tábor a színhely, mint mindig! A lángokba dobott áldozatok ezen alkalommal nem zsidók, hanem keresztények voltak. Németország és Ausztria katholikus cigányai!

    Reggelre kialudtak a tüzek. A krematóriumok udvarán kis ezüstösen fénylő halom keletkezett az áldozatok hamvaiból. Tizenkét ikerpár hullája nem került a kemencékba. Azokanak még gázhaláluk előtt ráírta mellükre Dr Mengele bőrkrétával a két betűt: Z.S.** betűket, a boncolásra való utalást…”

    * A rendszabályokat a Wannsee-i Endlösung konferencia dolozta ki, arra spekulálva, hogy a foglyok között soha ne törhessen ki pánik…
    ** Iker/Boncolni

  • Helyesbítés:
    volhynai helyesen: volhiniai szél

  • Ille István !
    A nácik „árjasága” enm azonos a himalájai „árja” törzsekével, mert az csupán egy kitaláció azért, hogy valamilyen misztikus ősiséget tulajdoníthassanak maguknak.
    Ez akkor is így van, ha a német nácik a harmincas években külön kutató expediciót szalajtottak arrafelé, hogy mielőbb rálelhessenek arra szálra amelyet addig tudományosan senki ki nem mutatott, és föl se fedezett…
    Hogy a műveletlen Hitler miért épp az árjaságot választotta vállalható német múltként az örök rejtély marad.
    Külön filmben is dokumentálták a himalájai expediciójukat, ahol az árják feltételezett utódait sejteni vélték. Na, aztán azok, akiket ott „megtaláltak” sokkal inkább hasonlítottak az általad emlegetett népre, mint az Übermenschnek kikiáltott, állítólag genetikusan szőke óriás titánokra…
    Azt persze nem tartom valószínűnek, hogy a cigányok likvidálása e konkurencia felismerésén alapult volna, sokkal inkább a Mein Kampfban lefektetett szintén tudománytalan zagyvaságon, az alsóbb és a felsőbbrendű „fajok” örök harcának mítoszán, amelyet e lentről jött parvenü, a későbbi Führer a darwinizmusból képes volt kiukapkodni, majd egybegyúrva beadni ahozzá hasonló kispolgári és lumpenproli tömegeknek…
    Egyébként, ha akkora már feltalálták volna az UFO fogalmát biztos, hogy nem az árjaságot, hanem az ufóságot vállalja a nácizmus fő teoretikusa és a nagy kultúrnép abban is követi…

  • BrunszvickTeri Nyiszli doktortól átvett idézeteit most sikerült csak elolvasnom… Így, kissé megkésve, de egy másik dokumentummal csatlakoznék a Cigány Holokauszt emlékéhez. Garai András, az események alatt 15 éves, auscwitzi fogoly, már 1945-ben Pécsett veti papírra a megélt borzalmak közül a cigánytábor megsemmisítését is
    amelyet először 1946-ban adnak ki könyv formájában °:

    „Aznap este kenyérosztás alatt volt a „blokksperre” […] Nagy izgalom volt, de az osztást lebonyolították. […] Minden rendben volt, csak az izgatott, hogy miért van „blokksperre”. Nagy csendben, izgatottan vártunk kb. éjfélig. Akkor egyszerre hangos vezényszavak hallatszottak
    és motorok búgtak. Nagyon sok teherautó ment be a cigánytábor kapuján. Egyszerre pedig hangos jajveszékelés helegyedett a zűrzavarba. Nők sikolya, gyerekek sírása, betegek jajgatása, férfiak bánatos sóhaja, minden ami már egyszer volt, csak valahogy idegenül hangzott. Gyermekek kiáltották: Vater, Mutti. Anyák keresték gyermekeiket, frfiak vad káromkodással verekedtek, dulakodás hallatszott. Mengele, a halál angyala járt ott, kiválogatta a neki megfelelőket, és általában a legtöbbet kiszelektálta. Motorok búgtak, emberek verekedtek, hisztérikusok üvöltöztek, pisztolyok durrogtak. A német cigányok küszködtek az életükért. A brutális SS-ek a nőket kiráncigálták az „ágyukból” és meztelenül, vagy hálóingben, ahogy voltak úgy rakták autóra… A cigányokat elégették. […]
    Reggelre kelve vértócsákat és elszórt holmikat takarítottunk. […] Tudtuk mi folyt itt az éjjel, hallottuk a kutyákat, lövéseket, dulakodást. íTudtuk azt is, hogy ezek a cigányok harcoltak az életükért, egyenlőtlen, reménytelen, kegyetlen harcban. Mi lesz velünk, ha mi kerülünk sorra?

    ° Garai András Júda: Az ördög vigyorgott a lángokból

  • The Descendant

    Dubois, szeretnem mindenkivel aki szemelyesen ismerte Garai Andras-t felvenni a kapcsolatot. Novere, aki miatt Andris bacsi onkent bevonult a pecsi gettoba a nagymamam volt.