Levelem Tusványosra, a demokrácia és a liberalizmus árulójának!

2014 július 30 8:00 de.95 hozzászólás

Orbán Viktor! A mocskos féreg, na, ez a legjobb jelző veled kapcsolatban, mert így a fajtalankodókat, pedofilokat szokták „megtisztelni”. Amúgy elég szégyen, hogy egy állam miniszterelnökéra illik ez a jelző, de Te nem az a típus vagy, aki bármiért is szégyellné magát.

Valójában kisbetűs lennél a szememben, de azt NEMECSEK ERNŐ lefoglalta, nálam csupa nagybetűvel.

Munkaalapú társadalom, hm, a nácik is hittek benne, hogy  szabaddá tesz, nem véletlenül díszítette haláltáboraik kapuját. A kommunisták is szerették a sarlót, meg a kalapácsot, főleg a munkásokat…kihasználni! Ráadásul ők is hirdették, hogy a munka nemesít, de kinek van manapság szüksége nemesekre, méghozzá tömegesen?

Tudod, ez az egész nem is a te szégyened, hanem a miénk. A gyávaságunk, a némaságunk, a rasszizmusunk, az elfogadásunk, mind, mind odavezetett, hogy igen, fel tudod számolni a liberalizmus eszméit Magyarországon. Pedig valamikor te is liberális voltál, igaz ez hazugság volt, mint ahogy az egész életed. Soha nem voltál demokrata! Te az egykori szocialista párt nagyurait (Pozsgay, Szűrös, stb) szolgáltad ki, nem véletlen, hogy ott ülnek a pártodban. Önjáró lettél, már nem dirigál neked senki, itt az ideje bejelenteni, hogy megfigyeled a civileket, külföldieket, a fideszizmus ellenségeit.

Viccből elneveztelek alsó polcos diktátornak, hiszen a humor segít. Veled szemben sajnos nem, még a golyó sem segítene, bármennyire humánus megoldás lenne a társadalom érdekében, de be kell látnom, hogy csak mártír válna belőled, főleg, ha túlélnéd.

Az igazságot Te is tudod, hiszen bármit mondhatsz, tehetsz következmények nélkül. Állíthatod Putyin Oroszországát, a kurdokat gyilkoló törököket, a Kínai népi demokráciát példának, semmi nem fog történni, legfeljebb még több ember hagyja ott Magyarországot, amíg lehet.

Azért érdekes, hogy mindenki a hanyatló nyugat irányába távozik, és javarészt végleg. Ez is milyen vicces, ki is mondta, hogy ott áll a nyugat a szakadék szélén, igen, tudod jól a választ, egykori szocialista, kommunista politikusok mondták ezt.

Persze azóta a szocializmusnak, kommunizmusnak vége, de ez a fránya nyugat, csak ott áll a szakadék szélén. Nézi őket, ott lenn, a szakadék mélyén, és téged is fog, miután eltűnsz a magyar politikából, ugyanúgy, ahogy a diktatúrád.

Tudod, az a rossz érzés, hogy tudom, előbb – utóbb véged lesz, de addig sok ember fog eltávozni miattad, ki a földi világból, ki csak az országból. Most még leléphetnél, pénzed van, élhetnél boldogan bárhol. Nem fogsz!
Neked vér kell és pusztulás!

Meg fogod kapni, Viktor, már most átkoznak, de a hulládra köpni fognak, a sírodra meg hugyozni.

Lehet, hogy éveid, évtizedeid vannak még (hacsak a kegyes halál, mindannyiunk örömére, puszta jóindulatból, idejekorán el nem szólít), de amikor eljön a véged, átkozni fogod a napot, amikor megszülettél!

Mindenkinek, aki tud, azt kívánom éljen a haldokló nyugaton, téged pedig hagyjanak itt a híveiddel. Már elindult a magyarok huszonegyedik századi népvándorlása! Rosszabb vagy a tatárnál, pedig az sem kímélte Magyarországot. Viszont a tatárjárás után Béla királyunk pótolta népe veszteségét idegenből betelepítettekkel. A te népirtásod után, ugyan, ki fog ide települni?

Lang Alex

95 hozzászólás

  • Csiszer Lóránt

    Mennyi gyűlölet … most talán jobb lett?

  • Fenyvesi Glória

    Mi a baj a „munka alapú társadalom”-mal”?
    Talán csak nem segélyezni kell,még mindig azokat, akik nem is akarnak dolgozni?
    És, azt hiszem , Orbán Viktoron nem fog az átok, mert Ő ,-úgy tudom:hitben él,elfogadta Jézus Krisztust megváltójának…

  • fenyvesi glória: tudja, a munka alapú társadalomhoz egy apróság hiányzik: a munkahely. ráadásul több millió, hiszen társadalomról beszélünk.
    orbán hite meg…na, ne komolytalankodjunk, kérem!

  • Fenyvesi Glória. Mutasson be nekem egy NEM „munka alapú” társadalmat, bármikor az emberiség történelmében és magyarázza meg, hogy hogyan működött. Ha pedig már itt tart, azt is magyarázza meg nekem, mi az „extra profit”, hogyan lehet azt kitermelni a versenypiaci kapitalizmusban, de bárhol, ahol nincs monopolizált állami gazdaság, vagy szocializmus, mert ugye el sem ismerné, hogy volt, vagy van bárhol kommunizmus? (North Korea is demokratikus államnak titulálja magát) Maga nagyon jól tudja ezt kikutatni, csak kérdezze meg Mészáros Lőrincet Felcsúton, az egy perc alatt elmondhatja mi az „extra profit” ott, ahol NINCS VERSENY, NINCS SZABAD gazdaság, de semmi más sem, csak 100%-os korrupció és államilag szervezett, védett, végrehajtott bűnözés.

  • Fenyvesi Glória

    A munka alapú társadalom alapja a munkahely bármennyire is furcsa. Ha gondolkodna egy hangyányit rögtön rájönne, hogy ez kicsiny hazánkban kivitelezhetetlen. Harcban állunk a multikkal, de arról megfeledkezünk, hogy ők a legnagyobb munkáltatók és munkahely teremtők az országban, de ők sem képesek mindenhol megjelenni. Nem kéne megfeledkezni, hogy a hajdúságban, vagy szabolcsban vannak olyan falvak, ahol 98%-os a munkanélküliség, mert se közel, se távol munkahely.
    Ne jöjjön a közmunkával, mert ez meg a rabszolgatartó társadalomra volt jellemző, hogy alig bérért foglalkoztatnak embereket.

  • Fenyvesi Glória

    Ille István!
    Most emberi hangon beszélt velem.Meg is dícsérem.
    Mert eddig bármit is kommenteltem, a gúny volt az osztályrészem, és a csúnya jelzők…

  • fenyvesi glória: dagad a keblem a büszkeségtől, hogy megdicsért. azon pedig igazán elgondolkodhatna, hogy ugyan, miért is része folyamatosan a gúny?

  • Fenyvesi Glória

    Józan , paraszti ésszel arra gondolok,Gyula, Bognár: Hogy az a társadalom a munkalapú, ahol a bérből és fizetésből élők járnak jobban.Így építik a társadalmat…
    És nem a seftelők,nem a rablók,nem a nyerészkedők,nem a celebek, nem a multik,nem a Bankok,nem a törvényeket kijátszók fölözik le a hasznot…

  • ghost: viszont jól lehet vele kozmetikázni a statisztikákat…

  • Fenyvesi Glória

    A gúny-a másik ember lenézése,megalázása…
    Márpedig itt” demokraták” vannak, úgy tudom, akik minden embert egyenjogúnak,egyenlőnek tekintenek…

  • Csiszer Lóránt: Magának biztos jobb lett, mi másért kommentált? Mi másért ír, beszél, mutat, kommentál bárki arról, ami tettszik, vagy nem tettszik neki? Karinthy Frigyes érezte legjobban magát, amikor egy irtó jó (vicces) történetet le tudott írni, valakiről, jobban érezte magát, mint bármely olvasója, de garantáltan jobban, mint viccének alanya!

  • Fenyvesi Glória

    Ghost: Én azt olvastam, hogy nem a multik teremtik a munkahelyek többségét, még most sem, hanem a magyar kis és közepes vállalkozások.
    Annak ellenére, hogy milliós nagyságredben kapnak a multik tőlünk pénzt, hogy egy-egy munkahelyet teremtsenek.
    Ez a pénz Gyurcsányék idejében még több volt…

  • Fenyvesi Glória: Maga nem válaszolt. De a Stadionos ciktor is csak járatja a száját, magyarázatot nem tud mondani, hogy ő, aki állandóan csépeli a kifejezést, „munka alapú társadalom” mit ért alatta. Maga sem tudhatja, hiszen sehol sincs az értelemezése. Ismétlem, mi ebben az új és miben különbözik bármitől? Azt hajtogatni, hogy a Dunát „víz alapú folyónak” kell átalakítani az hasonló kifejezés. Boldogabbak az emberek most Baján, hogy erről biztosítja a MINIszterelnök őket?

  • Ille István

    Na ja! Csak arról nem beszélnek, hogy hány ember esett ki az ellátásból akkor, amikor arról beszélnek, hogy 190 ezerrel kevesebb az álláskereső a munkaügyi központok nyilvántartása alapján. No meg arról sem, hogy 110 ezerrel kevesebb embernek van közmunkája a választások óta. Figyeld meg majd szeptember közepén megint felduzzasztják a létszámot, hogy egyértelmű legyen, hogy kire is kell szavazni. Ez nem más mint szavazatvásárlás orbán módra.

  • csak nem a KSH vonatkozó jelentésében olvasta? mondom, ne komolytalankodjunk már! a KSH és a valós adatok…ugyan, kérem!

  • Fenyvesi Glória

    Audi, Mercedes, Opel, Suzuki, Auchan, Tesco, Bosh, Siemens, HP csak néhány a multik közül. Kikkel kötöttek stratégiai megállapodást a kormány? Velük, és nem s kkv szektor résztvevőivel.
    Ezek a multik jóval több embert foglalkoztatnak, mint a kkv szektorban. Ja és arról ne feledkezzünk meg, hogy ezek a mocskos multik mind bejelentik a dolgozóikat, míg a kkv szektorban ügyeskednek pl a 2, 4 órás bejelentéssel, a többi meg zsebbe, mert akkora a munkáltatói járulék, hogy belepistulnak a vállalkozók.

  • lang alex és a sok VENDÉGSZERZÖ !!!!

    SZËGYEN !, hogy ilyen aljasasan gördül a tol az ujatok között. ,talán begörcsöltetek!? vigyáz ha jön a vonat, mert ugy marad a nyakad!

  • tony-66: komolyan gondolja, hogy ezzel a helyesírással bárki komolyan veszi magát? talán a MNO-n. ott akad elég magához hasonló szervilis seggnyaló 😀

  • Fenyvesi Gloria: Ki az aki seftel és lefölözi a hasznot, ki az aki üzletet visz és hasznot termel? Ezek olyan kifejezések, amiknek nincs semmi bizonyított alapja, csak vádolnak valakit, valamit, azért, mert a tevékenysége, ami ugyanaz mint bárki másé, szubjektiv alapon nem tettszik nekik. Seftel az üzletel. Miért seftel az OTP, de nem seftel a Széles Gábor, vagy a két stroman, akik a TV2 állítólagos vevői, vagy az Andy Vajna, aki a kaszinókat kapja és évente sok tíz milliárdos haszna van, ami eltűnik valahová, nem az OTP-ben tartja Maga valóban annyira agymosott és gyenge elmével rendelkezik, hogy kizárólag azon az alapon, hogy maga, vagy bálványa és talpnyalói kitaláltak negatív értelmezésű szavakat bárkinek az üzleti tevékenységére így vádolják meg, alaptalanul, azáltal azokat tönkre lehet adóztatni, ki lehet sajátítani, csődbe lehet verni? Ugyanakkor, az államilag szervezett, végrehajtott, titkosított, ellenőrizhetetlen tőkéből, vagy anélkül elharácsolt, elrabolt vagyonok azok jelentik a becsületes hasznot és üzletet és ez akkor a „munka alapú társadalom”? Hiszen maga egy maffia rablóbandát, egy bűnszervezetet támogat, ami a mai magyar kormányt és államigazgatást alkotja. Nincs közöttük egyetlen egy becsületes ember, mert aki nem lop, rabol közülük most, az hallgat és várja jutalmát. A hűséges bűnpártolók is megkapják a korrupciós jutalmakat, ha nem is készpénzben, állásokban, pozíciókban, karrierek életben tartásával, mert kijár nekik a talpnyalásért. Magyarországon egy 100%-ban morális és anyagi korrupción alapuló diktatúra lett kialakítva 25 év alatt. Ami most megy az az olajszőkítéshez, Postabank csődhöz képest sokszor nagyobb bűntettek mindennapos sorozata.

  • Kiszely Anna Mária

    tony-66
    „gördül a tol az ujatok között”
    Mi van??????????????? Neked meg beszorult valahova!!!!! Biztos te is nagyonnagyonnagymagyar vagy, mert az ilyen helyesen írók szoktak azok lenni. Hogy van a turul???? Idióta!!!!

  • tony-66

    Félreértés ne essék, bármennyire is fáj ez Önnek, itt szabadon az igazság van leírva.

  • ” Dolgozzanak a gépek , gondolkozzanak az emberek ”

    Mostantól ez itten fordítva lesz.
    Akár valamiféle réémes , jövöben játszódó thriller sci-fi-ben.

  • ghost: miből gondolod, hogy el tudta olvasni a cikket? azért mert tudja kezelni a számítógépet?

  • Lang amit ir a legprimitivebb aljas gyülöletkeltes hihetetlen de valoszinü nem magyar…..

  • Ille István

    Így konkrétan arra gondoltam, hogy ahhoz van szokva, hogy beprogramozzák az agyát, és szajkózza amit megtanultattak vele, velünk ellentétben, akiknek van szabad gondolatuk, és merjük azt szabadon elmondani minden félelem nélkül, és képesek vagyunk megvédeni álláspontunkat.
    Ha jól megnézzük mit írt, rögtön kiderül, hogy az egész egy zagyvaság, pl.: itt tollról szó se lehet, max klaviatúráról ergo azt se tudja mit beszél, lehet, hogy 5 percre kiengedték a terápiás kezelésről 🙂

  • schuth: na, ezen még dolgozzon egy kicsit 😀 ahogy tony-66-nál is javasoltam: a MNO-n tovább nyalhatja orbánék seggét.

  • Shultz testvérnek igaza van :
    Aki nem neonáci az nem magyar.
    EZ ma a trendi kérem !

  • Fenvesikém na ne túlozzon.
    Méghogy magától pénzt kapnak a multik heheheheeheeheheh
    Nem pénzt hanem max. idegbajt kapnak azok magától meg a hasonló idiótáktól.

  • Tóni fijam mennyen analízisbe.
    Ott talán memmongyák magának mitől lett illyen…

  • Csiszer Lóránt

    Ille Istvánon és még egy-két személyen kívül, legyen az jobb vagy baloldali a legtöbb hozzászóló köszönő viszonyban sincs a helyesírással (Ille István sem tökéletes, de ki az?) vagy a szabad gondolkodással … vagy összetévesztik azt valami egyéb mással … a zsidózásnál talán különb a náciantiszemitázás? … na ezzel ringatják sokan magukat … ezenkívül nem minden szélsőjobbos náci és nem minden baloldali hülye … valamint, azért mert valakinek a véleménye (pld. nekem) hasonlít valamely más véleményre, nem jelenti azt, hogy átvettem … mint már írtam, én meghallgatom a másképp gondolkodókat is, próbálok rájönni, hogy miből ered a másképp gondolkodásuk … ítélni nem ítélek, ha nem értek egyet akkor megpróbálom elmondani, hogy én miért látom másképp … Bármit írtam eddig, majdnem mindig nácizás lett a vége … vajon miért? Talán a elfogynak az érvek, akkor elővesszük az „antiszemita” vagy „náci” kártyát … én próbáltam utánanézni a párak által elmondott „igazi” palesztin-izraeli konfliktusnak ahol izraeli kórházakban kezelik a palesztin sebesülteket … kisgatyában sétáltatott Hamasz gyanús „terroristákat” találtam … „elfogyott iskoláskorú palesztin” gyermekekről énekelő izraelieket találtam … elismerem korlátolt a lehetőségem … független hírszervet nem találtam, de lehet nem kerestem eleget … szóval hosszú … de felajánlottam egy videó kapcsán, hogy meghallgatom a másik felet is … senki sem válaszolt … Nem szeretem amikor sok jobboldali idióta lejáratja magát és engem … annyira sem mint amikor náciznak. Na most jöhet megint a „rohadt náci”-zás.

  • Nagy itt az értetlenség, meg az ostoba gyűlölet, nem ártana egy kicsit utána olvasni.

    Hogy ki, mit és hogyan értett?

    Itt egy kis segítség:

    http://magyarhirlap.hu/cikk/1790/HATHET

  • csiszer lóránt: kikérem magamnak ezt az inszinuációt! én igenis tökéletes vagyok!

  • axxtro: komolyan gondolja, hogy majd bayer zsoltot fogjuk tekinteni az igazmondás bajnokának? a fő seggnyalót? amúgy nem is az a lényeg, hogy ki, mi és hogyan értett – majd az 5.számú megmondja a tutit – hanem, hogy orbán milyen szándékkal mondta, amit mondott.
    ha jól alítom, akkor biza, a maga zsoltikája se riad vissza egy kis gyűlölködéstől.
    szóval, miről is beszélünk?

  • Ille István

    A megértésről próbálunk beszélni.

    A motivációról.

    Akkor is érdemes elolvasni, ha nem értesz vele egyet.

    Én sem értek sokmindennel egyet, azon gondolatok közül amik itt megjelennek, mégis elolvaso őket.

    Én ugyanis tényleg „liberális”, és nem azzá vedlett bolsevista vagyok.

  • axxtro: nocsak, nocsak…többes szám? mit is kellene megérteni? orbán motivációit? na, neee…
    ahogy engem se kötelez semmi, hogy elolvassam bayer mocskolódásait, magát se, hogy KMH-t olvasson.

  • Ilke István

    Ezen nem fogunk összeveszni.

    Az viszont zavar, hogy olyan szövegek jelennek itt meg rendre a „liberalizmus nevében”, amiknek semmi közük a liberalizmushoz, csak lejáratják, kiüresítik azt.

    Az meg, hogy itt néhányan, rendre a magyarországi posztkommunista baloldal szekerét tolják, aki sosem volt liberális, a demokráciát is csak messziről ugatja, mint bolhás kutya holdat, az számomra felfoghatatlan.

    Ezzel se volna bajom, ha legalább felvállalná saját magát ez a „baloldal”, meg a kötődő szekértoló réteg, de magát mindig másnak tünteti fel, és mindig más nevében hazudozik.

    Többnyire kéretlenül, a „társadalom”, a „nép” (anno: munkásosztály), szóval olyanok nevében, akik garantáltan nem rájuk szavaztak.

    Pont úgy, mint a rendszerváltás előtti szép időkben.

    Orbán ezekhez képest százszoros liberális és demokrata.

    Tényleg akkora homály van az Atlanti óceánon, hogy mire a átér a fény, addigra az elvtelen bolsevizmus liberalizmusnak látszik?

    Mert akik Magyarországon jelenleg annak hazudják magukat, semmi közük hozzá.

    Miért nem vállalják fel saját magukat?

    Miért kell össze-vissza hazudozni?

    Hiú ábránd azt hinni, hogy ez kívülről nem látszik.

    Emiatt veszített el 2006 óta a „baloldal” minden választást Magyarországon.

    Az itt történő szitkozódás, a fent említett okok miatt ezen nem tud változtatni.

  • Fogadjunk Alex, hogy 10 éve nem gondolta volna magáról, hogy így fog gondolkozni és írni. Bizony én se, de szeretettel teli szívem ellenpólusaként ott van ez a MOCSKOS FÉREG és az alfajai nekem is, ami akkor rátelepedett és azóta, mint egy rákos daganat csak nő, csak nő… Hiába menekültem el előle az országból, nem szabadulok tőle. Esküszöm, ha vége lesz, belőlem is el fog tűnni végre a gyűlölet.

  • Glória!
    ne dőljön be…egyesek(Ille) pár percig moderálják magukat(nehezükre esik..)de aztán kiesnek a szerepből…a többiek meg adják a szokásos szintjüket….
    Ennyi alaptalan gyűlölettel és hazugsággal szemben nem érdemes vitatkozni,itt ez a módi….nem érdemes törődni
    velük ,bár a hozzászólásnak annyi haszna azért van,hogy
    időnként az igazság is kiderűl, őrjöngenek…de oda se neki!

  • Csiszer,
    magának nem a lehetőségei korlátoltak.Sajnos,aki ilyennek születik az korlátolt is marad.Azon már rég túl vagyok,hogy „lenácizzam”.Mivel olyan helyre dugja az orrát ahova más ember papírral nyúl,még a nácizás is dicséretes lenne.Némelyiknek még esze is van.(Nem becsületről beszélek!)
    Egyébként a neoprimitívek szokásává vált,belekötni mások helyesírásába.Az elmúlt 58 év alatt többet írtam és beszéltem héberül,mint a szittyák és rovott írásúak nyelvén.Azért mégis úgy gondolom,hogy az én házam elejét nem érheti szó a hajdú,jász,török,tatár,kabar,sváb,székely,csángó,oláh,tót, szláv és még ki tudja hány nemzetiségből származó fattyú nyelvének helyes használatával kapcsolatosan.

  • axxtro: megnyugtató, hogy legalább maga tudja, mi is a baloldal baja. viszont dicséretes a meglátása: orbán rezsimje valóban maga az elvtelen bolsevizmus.
    annak megítélése pedig, hogy itt milyen szövegek jelennek meg, remélem, belátja, nem a maga kompetenciája.
    amúgy miből gondolja, hogy a KMH liberális lenne?

  • marcsi: cáfoljon! írja meg az igazságot! nosza, rajta, alázzon meg minket vele! tudja, ahogy szokta: tények, időpontok, helyek, személyek!
    ja, hogy eleddig erre képtelen volt, csak hőzöngött és szervilisen segget nyalt? az más…
    egyben igaza van: fenyvesi valóban nem vitatkozik, ugyanis nincsenek érvei, csak a pártközpont propaganda anyagából idéz.

  • Ille Istvánnak

    Téved István.

    A bolsevista tükörbeszéd, amivel próbálkozik, nem jön be nálam.

    További jó és hosszú mocskolódást, érezze jól magát.

    Ne jelentesse meg a site-on, ez most kifejezetten magának szól.

    Üdv.

  • axxtro: bolsevista tükörbeszéd lenne? de hát, mire az atlanti óceánon átjön a fény, valóban az orbáni bolsevizmust látja! ugye, ismeri a szó jelentését?
    na, mije van a fidesznek? 2/3-a. akkor most bolsevik, vagy bolsevik?
    köszönöm a jókívánságokat, valóban jól érzem magam.
    hogy magánál mi jön be, és mi nem, teljesen indifferens. engem az se érdekel, ha az, ami bejön magánál, egy kamion.
    jó volt megismerni egy „liberálist”, aki az orbáni autoriter rendszer hű támogatója.
    amúgy miben is tévedtem volna? vagy maga is csak olyan, mint boda ténsasszony, bejön, odaköp az asztalra, azután elegánsan visszavonul?
    igaz, megteheti: ez egy következmények nélküli ország…
    miért ne tenném ki? ne legyen szégyenlő, egymás közt vagyunk, csak bátran állon ki magáért/magukért!

  • Szomorú dolog az, ha valaki arra fanyalodik, hogy kénytelen elhinni a saját hazugságait.

    Én nem fogom kibeszélni a téveszméket fejéből az biztos, engem nem zavar.

    Érezze velük jól magát.

    Ha legközelebb Kanadába megyek, legfeljebb nem önnel kezdek üzletelni.

    Ne haragudjon, de nem vagyok sem pszichiáter, sem gyógypedagógus.

    További szép napot.

  • axxtro: mintha elhagyta volna az a fölényes nyugalma…vagy csak a máz repedezik?
    szomorú dolog az is, ha valaki odáig torzul, hogy már nem látja maga körül a való világot. igaz, nem él hazugságban, csak tudatlanságban.
    miattam ne utazzon kanadába, engem megtalál mogyoródon is, ugyanis testközelben élvezem a maguk „liberalizmusát”. az említett szakmák valamelyikéhez pedig nem ártana, ha értene. tudja, az öngyógyítás ingyen van 😀

  • Csiszer Lóránt

    Gyuri10: Akinek nem inge ne vegy magára … ha olyan sokat beszél héberül, megkérem fordítsa le miről énekelnek a videóban: https://www.youtube.com/watch?v=EB5kVo3W2sg

  • Csiszer. Ha kellemetlen nacinak !enni, ne legyel. Rajtad all. De ha naci vagy, es az vagy , akkor vallald. Ne sertodj, mert rosszul all a hisztis szerep egy viteznek. Ez van vitez ur!

  • Sok a gyulolet az irasban? Nem azt kellene nezni igaz e? Nem haborogni kellene, hanem korulnezni. Diktatort csereltetek Todik. Semmi nem valtozott. Megmutatjak mit kell nyalni, es jon a jutalom falatka. Ezert kar volt Kadart eluzni. Vagy a legyeg az, hogy most ti vagytok a kondernal? Nem a szabadsag kellett, hanem az, hogy ti nyaljatok? Ti mertek velemenyt mondani a szabad emberekro!? El vagytok varazsolva kedves jobbaldali holgyek es urak.

  • Fenyvesi Glória !
    Maga szerint ki dolgozik többet egy óra latt…? A kertész, aki elülteti, aztán fél évet várja, hogy kikeljen, stb., sofőr, aki teherautón cipeli és felpakolja, majd elszállítja a piacra, vagy az eladó, aki cipeli, rakja, tárolja, kínálja és eladja a dinnyét a kereslet és kínálat szerint kialakult piaci áron ???

    Az utóbbi két fázist maga azt hiszem fölösleges, spekulatív tényezőnek tartja, illetve vallja be, el sem gondolkodott még ezen, e mozzanatok nélkül képtelenség az áru értékét (belőle) kihozni, azaz értékesíteni,azt valóban értékessé tenni. Ez minden árura, és szolgáltatásra nézvést is igaz.

    Nem szabad összekeverni, amit Ön, játszva hülyét, szándékosan tesz, a jogszabályokaba ütköző cselekményekkel, azok egy teljesen más lapra, a bűnüldözés és igaságszolgáltatásra tartoznak.

    Tehát, nem gúnyolódásből mondom, de az Ön felfogása a „spekulációról, a lefölözésről” primitív, demagóg, a béka alsó-része alatti nézőpontból táplálkozik…

  • És még egy mondat:

    Képtelen butaság, hogy termelőnek – vagy Fenyvesi G. szerint – a munkásnak kellene az általa termelt terméket még értékesíteni is.

  • BrunszvikTeri

    Glória !

    A közvetítő kereskedelem, a szolgáltatás és a pénzforgalmi (bank) szektorok, mint ágazatok a „termlő” ágazttal azonos értékben szerepelnek a szálsőjobb azaz általatok most oly nagyrabecsült alapvetően . á l l a m k a p i t a l i s t a . országok gazdaságában is, mint Kína, Oroszország , Szingapur, de még Szaudarábia gazdasági szerkezete…

    Amiről te itt ábrándázol, az egy fasiszta, még rosszabb esetben náci, esetleg egy bolsevik típusú gazdasági rendszer lenne…

  • Csiszer Lóránt
    2014 július 30
    3:06 du.

    Te szegény! Tényleg nem érted miért vagy állandóan lenácizva? Hát azért bazdmeg mert mindig, minden témánál mással sem tudsz előjönni mint Izrael dolgaival. Neked erről csak szól a világ te idióta? Mi köze pl. Orbán neofasiszta államalapító bálványosi beszédéhez Izraelnek? Lévén, hogy többek között a keresztényi értékekről hazudozott megint, vajon miért nem a nők megcsonkításáról fatvát kiadó, és Magyarországig terjedő kalifátusról álmodozó iraki szunniták miatt hőzöngsz? Vagy a lefejezés terhe mellett elüldözött keresztények miatt, akikből néhányat azért keresztre feszítettek csak a szemléltetés kedvéért. Tényleg kapjál már a fejedhez! Ki kíváncsi erre az állandó, Izrael ellenes köcsög propagandádra? Nem kaptál választ arra az előkukázott videódra a másik cikknél? Tessék! Te aki elkötelezett híve vagy egy szélsőjobboldali, nácoid pártnak mi a faszért csodálkozol rajta ilyen hamis értetlenséggel? Ahogy Magyarországon vagy Romániában, vagy a világ legtöbb országában, Izraelben is van szélsőjobboldali párt, vannak ultranacionalista szélsőségesek nem kevésbé elítélhető eszmeiséggel és megnyilvánulásokkal. De természetesen a magadfajták, ha Izraelről van szó, az ilyen szélsőségeseket rögtön az egész nemzettel azonosítják. Tényleg nem érzed te faszkalap milyen vérlázítóan visszás mikor két zsidózás meg cigányozás között ártatlan arccal sikoltoztok, hogy vannak izraeliek akik araboznak? Na menj te a picsába!

  • brunszvik teri: bocs, de fenyvesi nem ábrázolt semmit, csak vissza öklendezte a pártiroda propaganda anyagát – mármint annyit, amit meg tudott emészteni belőle…

  • Csiszer Lóránt

    llanfair: Nem kellemetlen nácinak lenni, egyáltalán … de nem tudom mi az amit Ön nácinak tart. Az, hogy nem tetszik amikor egy izraeli miniszterelnök annak az országnak a felvásárlásával dicsekszik amelyben élek, valamint az anyaországéval, Lengyelországéval és Manhattanéval? Akkor náci vagyok … Talán az, hogy nem tetszik ha azt énekli valaki, hogy „holnap nem lesz iskolanap Palesztinában, mert nincs gyerek aki elmenne iskolába” (ha ezt éneklik, senki nem fordította, vagy kommentálta a videót amit csatoltam). Igen, akkro náci vagyok, sőt rasszista, antiszemita … és amit még szoktak mondani a magamfélékre … DE nem vagyok sem náci sem semmi egyéb … ez egy varázs ütőkártya amelyet érvek helyett a magukfajták mindig előhúznak … Magát és Ille Istvánt azért még mindig többre tartom, mint akinek ilyenhez kellene fordulnia … ha meg ragaszkodnak hozzá, hogy ezt kapják elő egyfolytában, hát felőlem …

  • fuser: szeretem, amikor ilyen visszafogottan kommentelsz 🙂

  • csiszer: ezzel három gond van.
    a) nem abban az országban él.
    b) magyarország felvásárlásával nem dicsekedett egyetlen izraeli miniszterelnök sem, annál is inkább, minek valószínüsége inkább a kínaiakhoz köthető.
    c) maga valóban nem náci, szimpla jobbikos, rendesen elvarázsolva, ráadásul tehetetlenül. javaslom, harcoljon a saját érdekeiért, ott, romániában.
    köszönjük szépen, a magunk problémáit mi majd előbb-utóbb megoldjuk.

  • Fenyvesi Glória
    2014 július 30
    1:08 du.

    „Mert eddig bármit is kommenteltem, a gúny volt az osztályrészem, és a csúnya jelzők…”

    Elmagyarázom miért van ez Glórika! Például mert te elhiszed, Orbán hitben él. Ezt ma Magyarországon, csak az elszivacsosodott agyú, nyolcvanéves, kézcsókos nénik hiszik el. Mert nem az a fő probléma veled Glórika, hogy nyilvánvalóan rendkívül ostoba vagy! Az inkább csak sajnálatra méltó, hogy vannak akik 60-as IQ-val tengődnek, az viszont kifejezetten irritáló, hogy önálló gondolatiság híján, a nagy üggyel-bajjal elolvasgatott baromságokat állandóan ide hányod, és az egyetlen ellenérved mindenre, mert ezt sütötték bele a picurka agyacskádba, hogy mert megint báncsák a magyart.

  • 🙂 ))))))))))

    István! Pedig tényleg próbáltam visszafogni magam. Vannak pillanatok amikor inkább egy nehéz fém tárggyal okítanék! 🙂

  • Csiszer Lóránt

    Ille István:
    a) Romániában élek, ha teszik az nekem (vagy magának), ha nem
    b)valóban, igaza van, Izrael elnöke volt az, Simon Perez, aki Manhattan, Magyarország (anyaország), Románia (az ország amelyben élek) és Lengyelország felvásárlásával dicsekedett
    c) valóban Jobbik szimpatizáns vagyok, nem is tagadtam, de azért tudok függetlenül is gondolkodni és saját érdekeimért harcolok, főleg itt Székelyföldön, de mint azt már mondtam, nem mindegy nekem, hogy az anyaországban hogyan képviselik az érdekeim (lényegtelen, hogy ki) … Orbán nem képviseli úgy, ahogy én szeretném, tehát nem jó nekem, ha a polcon van … A Jobbik meg ki tudja? Nem volt alkalom megtapasztalni azt (valós) tettek szintjén …

    Fuser: Ha jól emlékszem ez a második téma, amelynél Izrael dolgaival jöttem elő … nem minden témánál … Tévedésben van kedves uram, ha azt iszi, hogy bármi ellen is vagyok … a szuniták is szépen üljenek otthon, az izraeliek is … amúgy sejtettem, hogy ez a magyarázat az „úriemberek” éneklésére, akik nem néznek ki másképp mint a Fradi B közép szurkolói … nem is próbálok az összes izraelire asszociálni viselkedésükből … viszont, Izrael elnökének (köszönöm a helyreigazítást Ille Istvánnak) kijelentései a térség és Manhattan felvásárlásáról, valamint a kisgatyában terelt Hamasz gyanúba került „terroristák” (ha igaz, képen láttam) nem férnek bele a szélsőséges képbe mint a daloló fiatalemberek … hallottam már a Hamasz támpontokról is, amelyet a legnépesebb negyedekbe telepítenek … viszont akkor kezdhetjük a vitát: ki volt előbb? A Hamasz vagy ami ellen harcolnak? Folytassam? Nem kívánok amúgy erről vitatkozni, csak megemlítettem … párbeszédet akarok arról, hogy ki hogyan gondolkodik, milyen megoldást lát a pillanatnyi helyzet javítására vagy módosítására, nem pedig fröcsögő gyúlöletbeszédet … innen indultam az első kommentemmel … legyek náci, többet nem veszem a lapot (ha nagyon nem igényelik) … maradok a témánál … APROPÓ … írta valaki, hogy biztosan nekem jobb lett … naná, Orbánnal kormányon? Hát hülye azért nem vagyok …

  • Csiszer Lóránt
    2014 július 31
    6:08 de.

    Csiszer Lóránt! De miért pont arról akarsz beszélgetni, hogy ki milyen megoldást lát a helyzetre! Lehetetlen téma! Gyakorlatilag az van, hogy erre a helyzetre, Izrael-Palesztin konfliktus, maguk az illetékesek sem látják a megoldást, „házon belül” gyakorlatilag mindenki, mindkét oldalon elismeri, hogy lövésük sincs a helyzet hosszú távú kezeléséről, olyan sok a feloldhatatlannak tűnő probléma. Miért nem inkább a saját házunk tájának dolgairól akarsz beszélgetni? Miért érdekel jobban a Hamasz mint a székelység helyzete, vagy viszonya az anyaországi magyarsághoz, hogy csak egy példát említsek ami szerintem sokkal testhez állóbb lenne.

  • llanfair! Levél ment!:)

  • Csiszer Lóránt
    2014 július 31
    6:08 de.
    Azok a csúnya zsidók! Mindent el akarnak lopni!
    http://444.hu/2014/07/25/rarabolt-a-buvarra-a-tengeri-zsidohal/

    Már az óceán sem lehet biztonságba tőlük!
    Szerintem hagyjuk őket a maguk bajával törődni, van errefelé probléma rengeteg. Az itt élő zsidók viszont vallási alapon izraeliták. A paranoia egyrészt betegség, másrészt semmi más célt nem szolgál, mint figyelem elterelés a valós problémákról. Vagyis térjünk vissza a mi problémáinkhoz.

  • Csiszer Lóránt
    2014 július 31
    6:08 de.

    Nos, itt a kedvenc arabjaid elképzelése a világról!
    Dobd a sarokba a vitézi okleveled, és vegyél helyette imaszőnyeget!

    https://twitter.com/MailOnline/status/483578391875293184/photo/1

    Addig örülj, amíg a zsidók megakasztják a terjeszkedést.

  • Csiszer Lóránt

    Fuser: a jelen cikk témájára gondoltam … ennek a helyzetnek a változtatására … hogy most ki van a hatalmon és hogyan próbálja azt bebetonozni … tudom a legtöbbünknek nem teszik, természetesen eltérő okokból …

    Don Ovuz: Semmi bajom, sem a zsidókkal, sem az izraelitákkal … a cionizmust nem állom … Az arabok is üljenek otthon … Térjünk vissza a magunk problémáihoz …

  • Csiszer Lóránt!

    A „ki volt előbb?” kérdésére, szíveskedjék elémélyülni és a választ megkeresni az Ószöveség és az Újszövetség néven közismert, irodalom anygában… Ha még bővebbet kíván megtudni, akkor az előbbiekkel azonos korú Holttengeri [Qmrani] Tekercsek környékén kutkodjék.
    Csak annyit e dokumentumokról, hogy én nem találtam bennük „palesztinokról” szóló részeket, de még egy töredéket sem… Viszont a zsidókról annál nagyobb tételben.

  • Csiszer Lóránt

    Kedves Teri!

    A hozzászólásom a következőképpen hangzott: „…kezdhetjük a vitát: ki volt előbb? A Hamasz vagy ami ellen harcolnak? Folytassam? Nem kívánok amúgy erről vitatkozni, csak megemlítettem … párbeszédet akarok…” Nem arról beszéltem, hogy melyik nép volt előbb … viszont, hova lettek a zsidók arról a területről, hogy vissza kellett telepedjenek? Ezek a zsidók azok-e amelyek a Bibliában vannak, nem kazárok talán? A Biblia mennyire hiteles, amikor a benne foglaltak más (régebbi) vallásokban is megtalálhatóak? Azt a földet, ha „Isten” a zsidóknak ígérte, akkor is azt a szeretettel kell magukévá tegyék és vezessék … nem más népekkel való háborúskodással. Sok a kérdés, sok a „ha” … A palesztinok meg az égből pottyantak oda … Mindenki azt kérdezi, miért pont a zsidókkal van bajom? Másokkal is van … de bármerre fordulok mindenhol zsidókba botlok … a Tanácsköztársaság tagjai, Soros György, aki a világválság előidézésével kérkedett, az ikertornyok tulajdonosa, a munkába nem menő zsidó származású alkalmazottak 9/11-kor, a minden kormányban bennelevő zsidó származású egyének, akik mindenhol ott vannak … fényképeken, videóban, stb. … az 500.000 zsidó befogadására kötött magyarországi egyezmény … ez mind nem lehet hazugság … várom a cáfolatokat … merem remélni, hogy megint nem antiszemitázás lesz belőle … én csak tisztán szeretnék látni és érteni, hogy hogyan etethetnek ennyire … Azt szeretném tudni, hogy egy nép szenvedései mivel különbek mint más népek szenvedései … hogy miért vannak abban az országban, ahol annyira antiszemita mindenki és annyira nem szeretik őket? Mit szeretnek annyira abban az országban? És még sok mindent szeretnék tudni … de jó pap is holtig tanul azt mondják …

  • Csiszer Lóránt
    2014 augusztus 1
    8:28 de.
    Genetikai vizsgálatok alapján a brit Huddersfieldi Egyetem kutatói arra a következtetésre jutottak, hogy a legtöbb női ős askenázi zsidó DNS-e közelebb esik az európaihoz, egészen pontosan a dél-nyugati és nyugati európaiakéhoz
    A New York University School of Medicine kutatója egy kétezer évvel ezelőtt Közel-Keleten élt csoporthoz kötik az askenázi zsidók eredetét.
    Akár oda vándoroltak és keveredtek, akár ottani törzs, több mint 2000 éve ott éltek.

    Kr. u. 66 volt egy egész országra kiterjedő lázadás Róma ellen. Róma a felégetett föld taktikájával válaszolt, aki nem menekült el, megölték. A földeket rómaiaknak osztották fel.Így szóródtak szét a világban.

    Az arabok az ókori zsidó állam feloszlása után települtek oda.
    A zsidók gondoltak egy merészet, és megvásárolták a területet a sejkektől. Így alapították újra Izraelt.

    Hogy miért ragaszkodnak hazájukhoz? Azért, amiért te is! Az, hogy nem mennek birka mód a vágóhídra, nem tudom mennyiben mond ellent a bibliának? Ezen az alapon egyetlen nemzet sem védhetné meg önmagát.

    De mint tudjuk, Jézus zsidó volt, és zsidóként halt meg. A messiás várása zsidó hitvilág, és a kereszténység nem más mint az a hit, eljött a zsidó messiás. Ebből a csoportból alakult a kereszténység.

    De mindezek a dolgok az információs „szupersztrádán” is mind megvannak, csak kicsit rá kell keresgetni azokra a témákra, amelyek érdekelnek bennünket.
    Úgyhogy a TIT előadásnak most vége, keresgess nyugodtan, csak éppen nem a kurusinfó a hiteles forrás, hanem a levéltárak.

  • Csiszer Lóránt

    Don Ovuz: „… mint tudjuk, Jézus zsidó volt és zsidóként halt meg …” – minden hazugság azzal kezdődik, hogy „mint tudjuk” 🙂 Vajon tudjuk azt, hogy zsidó volt? Azt tudjuk, hogy zsidók keze által halt meg … és ezt nem a kurusinfó írta. A kereszténység pedig jóval régebbi …

  • csiszer lóránt: tévedés. a kereszténység jézus előtt nem létezett. http://tortenelemklub.com/okor/romai-birodalom/967-a-keresztenyseg-kialakulasanak-tortenete ahogy a kereszt szimbóluma sem.a korai keresztények jelképe a hal volt, így még csak keresztényeknek sem lehet nevezni őket. ha hazugságnak tartja jézus zsidó mivoltát, akkor cáfoljon.
    segítek: „Jézus zsidó származását és identitását sokan és sokszor próbálták meg megkérdőjelezni, azonban ez még senkinek sem sikerült. Az evangéliumokban olvasható családfák szerint apja, József és anyja, Mária is Dávid király családjából származott, ezt később egy császári vizsgálat is megerősítette.”
    „A rabbinikus felfogás szerint a zsidó származás anyai ágon öröklődik, tehát Jézus származása esetében Mária hovatartozását kell figyelembe venni.”
    azon még vita van, hogy mária dávid, avagy lévi házából származik-e, de alapvetően lényegtelen: jézus anyja zsidó volt, így maga jézus is.
    nem mellesleg nem a zsidók keze által halt meg, hanem római katonák keze által. valszeg áttételesen gondolta, bár elítéltetése sem a zsidók által történt, hanem a római helytartó által. a zsidók csak a hangkulisszát adták hozzá, mikor is a feltett kérdésre, kit is feszíttessen meg, egyenként mind barabást kiáltottak, de összességében mégis jézusnak hangzott…

  • Csiszér Lóránt !

    Jézus zsidóságát csak azok a „”keresztények”” tagadják, akik a megátalkodott gyűlölet komplexusukba és mérhetetlen antiszemitizmusukba – Isten elleni lázadásukba* – belezavarodva, már annyira mélyre süllyedtek, hogy emiatt még az úgynevezett Újszövetség sorait is letagadják. Pedig számukra az, mint kézikönyv kellene, hogy funkcionáljon:

    – Márpedig Lukács evangélista azt mondja [Lk.2/21-ben]:
    Amikor a nyolc nap elmúlt, és körül kellett őt metélni[ a zsidó előírás szerint!] , a Jézus nevet adták neki…” „Amikor Mózes törvénye [a Tóra**] szerint[!] elmúltak a tisztulás napjai, felvitték Jézust Jeruzsálembe, hogy bemutassák az Úrnak, amint az megvan írva az Úr törvényében [azaz a Tórában] , hogy minden első fiúmagzat az Úrnak szenteltessék; és hogy áldozatot adjanak az Úr törvényében[a Tórában] rendeltek szerint: egy pár gerlicét, vagy két galambfiókát.”

    – Jézus pedig saját szavaival ezeket mondja Máté által lefektetett evangéliumban [Mt: 5/17.]:
    „Ne gondoljátok, hogy azért jöttem, hogy érvénytelenné tegyem a törvényt [vagyis a Tórát !], vagy a próféták [amúgy viszont ezek is mind ószövetségi zsidók{!} voltak] tanításait. Nem azért jöttem, hogy azokat érvénytelenné tegyem, hanem hogy betöltsem [azaz megerősítsem].

    Így aztán, és ezek után Csiszér Lóránt ! vagy ostobaság,, vagy mérhetetlen rosszindulat – az antiszemitizmus is ebből fakad – kell ahhoz, hogy még a kereszténység útmútatóját, az Újszövetséget is megtagadva, akár a csillagot az égről is, Jézus zsidóságát elhazudni. De lehet, hogy a maga részéről ez egyszerűen csak egy mérhetetlen műveletlenséget takar.

    *”Az antiszemitizmus Isten elleni bűn.” [II.JánosPál pápa]
    **Tóra: „Mózes öt könyve”; „A Törvény maga” a zsidó vallás fundamentuma, a bibliai időkben . m a g a . a . v a l l á s.

  • Ille István,
    van azt a frappáns elmélet, miszerint a sokaság a feltett kérdésre azt kiáltotta, „Bar rabba”, vagyis a „Rabbi fiá”.
    Nem tudom, mennyire helytálló, csak pár szót beszélek héberül, de mindenesetre ötletes. Ámbár Jézus maga volt a rabbi, amennyire tudjuk, József ács volt.

    Ha jól sejtem, Csiszer barátunk nemsokára előáll a farbával, mszerint Mária pártus származású volt, tehát Jézus nem is lehetett zsidó, mert annyit már a jobbikosok is tudnak, hogyy az anya személye a döntő.
    Csak arról az apróságról feledkeznek el, hogy a zsidók egymás között házasodnak. 😀

  • bonhomme: jobban mondva, egy házon – vagy, ha úgy tetszik, egy törzsön – belül, legalábbis annak idején. pl. dávid házából származó nem házasodott volna egy levitával.
    csak azért mondom, mert ez az „egymás közt” még a végén furcsa asszociációkra késztetné az antiszemitákat.
    arra azért kíváncsi lennék, hogy az egyes törzsek közt – Rabbani (Rúben), Shinware (Simeon), Lewani (Lévi), Daftani (Naftali), Dzsadzsi (Gád), Ashuri (Áser), Juszefszai (József) – hogy’ megy ez manapság? mert hát, nem csak ortodox zsidók vannak…

  • Csiszer Lóránt

    Ille István: A Biblia szerint az emberek Ádámtól és Évától származnak … a románok szerint pedig a székelyek lopták a rovásírást tőlük … a magyarok meg finn-ugor nyelvűek és én pedig mindet el is hiszem. A kereszt jele pedig létezett Jézus előtt is … sőt semmi köze hozzá … Jézus zsidóságát pedig sok az evangéliumokban leírt szertartás kétségbe vonatja …

  • Ille és Csiszér urak !

    Ha igaz az újszövetségi állítás, akkor jézus megfeszítttetése éppen pészahra esett, amikor nemhogy gyilkolni, de még dolgozni is bűn. Ergo, egy zsidó olyankor csak a vallási előírás szerint élhet, cselekedhet és ki van zárva, hogy bármiféle tisztátalan dolgot műveljen, legyen az akár a köröm levágasa, vagy egy bűnöst megölése. Mellesleg a keresztre feszítés a legtipikusabb és legáltalánosabb római kivégzési mód volt, különös tekintettel a Római birodalom ellen lázadók esetében. Azokban az időkben a zsidóknál a halálos ítéletet megkövezéssel hajtották végre… Ez nem választás kérdése volt.

  • Gyerekkorom élménye volt, amikor a házunkban lakó buzgó, templomjáró katolikus család két fiával játszottam és az egyik valahogy elkezdett zsidózni… A nagyobbik testvér – Gyuri – így szólt az öccséhez: „…Laci ! Ne beszélj így, mert Jézus urunk is zsidó volt !…”
    Annak a tíz éves gyereknek több esze és tudása volt, mint a talán már második gyermekkorát megélő Csiszér Lóránt kommentelő társuknak.

  • csiszer lóránt: senki sem állította, hogy a korai kereszt szimbólumnak köze lenne a kereszténységhez.
    ami pedig az evangéliumokra történő hivatkozását illet, jobban járt volna, ha elolvassa a belinkelt oldalt.
    amúgy szertartás, mint jézus zsidóságának kétségbe vonása???

  • brunszvik teri: az újszövetség az ószövetségre támaszkodik, az ószövetség pedig a talmudra. a kör bezárult.

  • Hogy egy kicsit én is besegítsek az ideológiai vitába, fonos megemlíteni, hogy Palestina-provincia római megszállása óta a rómaiak nem tudták meggyőzni a zsidókat a többistenhit üdvözítő mivoltáról. Minél jobban erőltették azt, sőt a császár itenként való tiszteletét, mint azt ők is gyakorolták, a zsidók, a zsidó nép maga, anál jobban, makacsul ellenáltak Rómának. Az újszöveségi időkben már évtizedek óta nem volt a zsidóknak királya sem, ezért helyeztek oda prokurátorokat úgy, mint Juda(v.Judea) tartományba Pilatust és ezért láttaták el az adminisztratív közfeladatokat jobbhíján vallási pórázon a főpapokkal, akik így két tűz közé kerülek…
    Tehát amikor „a messiást” várták, nem mást vártak, mint a királyukat. Lévén minden király „felkent”* – héberül mesiah – annyi idő után (mert ráadásul még a gyűlölt és a már úgy három évtizede meghalt Heródes sem volt zsidó) joggal reménykedett tehát a nép a zsidó király eljövetelében, amely reményei és Ésjjás próéciája szrint is megváltást, megszabadítást jelenthett volna a római elnyomás igája alól is. Éppen ez utóbbi szempont volt az, amely Róma és az őt képviselő római tisztviselők szemében szálka volt, ha valaki messiásként, azaz a zsidók királyaként tűnt fel a történelem színpadán, mint Jézus is…
    Jézus fellépése régi hiányt pótolt volna, de ez egyrészt nem tetszett a főpapságnak, mert éppen a népet féltették – nem a hatalmukat, ahogy rómabarát elemzők azt hosszú évszázadok óta beállítják – egy Róma elleni lázadástól tartva. Másészt a Birodalmat képviselő helytartónak sem tetszhetett sőt, hisz akit a nép messiásának ismer el, az király lesz, tehát az a császárság ellensége. Utóbbi feltétlenül igaz is annak a tükrében, hogy a zsidó identiást csakis Mózes törvényeivel együtt lehet elképzelni és gyakorolni, ennélfogva idegen hatalom ezt nem bitrolhaja…
    A Jézus megjelenésének időszakának feltétlenül jellemző szelleme és annak fókuszában okvetlenül, mint korábban is meg később is jellemzően a Róma-ellensség állott, amelyet biztos, hogy ő is a magénak vallott, ez pedig Pilátus szemében és birodalmi törények feltétlen értelmében is a lefőbb bűnnek számított… Az, hogy mosta a kezeit, hát az betudható egy már amúgy is vérskezű politikus hamiskás ámításai közé – afféle pávatáncába.

  • * Messiás: Messiah, azaz felkent, azaz király.
    A felkent kifejezést nemcsak az ókori zsidók, de későbbi időkben is, mind a mai napig használják. Kronázáskor az angol királyokat is a krizmávl „felkenik”, azaz a szent olajjal.

  • Még egy utolsó fogalomzavar:
    A kereszténység utólagos elnevezés. A kezdeti „keresztények”, akik mind zsidók voltak megmártóztak pl. aJordán vizében. Ezért nevezik más nyelvekben pl Keresztelő Jánost Johannes Baptist-nak eltérően a téves magyar meghatározástól…

  • csiszer lóránt:
    A hétvége a hozzátartozóké, így mire visszaérkeztem helyre tették a többiek. Mivel feltételeztem önről némi alapműveltséget, nem kisregényt, hanem mindössze címszavakat írtam.
    Amúgy tudja, hogy a kereszt sem valósághű a templomban? Mivel csak a 4.sz. óta jelkép a kereszt. Régészeti ásatások alapján nem elöl, hanem oldalt szegezték oda, a sarokcsonton.
    A kereszt vetése nem Jézus keresztjéből ered, csak később idomult hozzá!
    A keresztvetésnek voltaképp nincs köze a jelképpé magasztosult római bitóhoz. Ez ugyanis a kutatók vélekedése szerint csak idomult a kereszt kultuszához, és valójában egy sokkal ősibb varázsgesztust rejt magában. Az eredet: a megjelölés igen régi jele, az X alakban tett két vonás – mint még ma is, mondjuk a szavazócédulán. A zsidó hagyomány ugyanilyen jelet lát Káin homlokán, de az X jellel megjelöltség, mint a védelem, védettség jele használatos volt később, a zsidó hagyományhoz még közelálló korai kereszténységben is. A kereszt ráadásul eredetileg magában a kereszténységben is csak homlokjel volt – részben az ma is, mondjuk a hamvazószerdai szertartásban –, csak később „terjedt át” a testre is.

    Úgy tűnik, van még mit pótolnia, és most nem gúnyból mondom. A világban nagyon sok mindenről megváltozna a véleménye, ha rendelkezne alapinformációkkal.

    A szomorú, hogy ma már majdnem minden hozzáférhető bárki számára, mégsem veszik a fáradtságot utána nézni a dolognak!

  • Csiszer Lóránt

    A hatszög vagy hatágú csillag sokáig nem volt egyértelműen zsidó jelképnek mondható. Bizonyíték lehet erre, hogy bár a görög és a római korból igen pontosan nyomon lehet követni az akkori zsidók életének vallási és politikai szimbólumait, a hatágú csillag nincsen közöttük. S bár szóbeli zsidó hagyományok nyomán arab források és a Talmud által is említett Salamon király pecsétgyűrűjének későbbi ábrázolásain sokszor a hatágú csillag szerepel, ez nem lehet perdöntő, így Dávid mellett Salamont sem tekinthetjük a szimbólum „tulajdonosának”. A varázslásban ugyanis – a vallásoktól függetlenül – a csillagalakzatoknak – akár öt-, akár hatágú – eleve olyan erőt tulajdonítottak, amely megvédi a tárgyat vagy személyt. Az első zsidó alkalmazások tehát nagy valószínűséggel csak ezt – a feltehetően arab eredetű – varázslási gyakorlatot követték. Ezt a szerepet látszik igazolni, hogy a jelet még a késő-középkorban is főként amulettekre vésték: az ajtófélfa védelmező jelvényét (mezuza) díszítették vele.

    A hatágú csillag, „Dávid pajzsa” mint határozottan a zsidókra vonatkozó jelkép alighanem Közép- vagy Kelet-Közép-Európában jelent meg először, amikor IV. Károly német–római császár a prágai zsidó közösségnek megengedte, hogy saját zászlajuk legyen, s azok erre hatágú csillagot hímezte

  • csatlakozva don ovuzhoz
    „Jelképünk héber neve (Magén Dávid) Dávid pajzsára utal: a zsidó hagyomány szerint ugyanis az idõszámításunk elõtt 1000 körül élt Dávid király katonái ilyen alakú pajzsot viseltek, vagy ezt a jelet vésték pajzsaikra, hogy pikkelyes páncélzatuk ellenére felismerjék egymást. A vakóságban azonban a jelkép még ennél is õsibb eredetû. Egyes ókori keleti népeknél ugyanis a két egyenlõszárú háromszög az ég és a föld, vagy a férfi és a nõ békés, harmonikus egymásra találását szimbolizálja. A zsidóság ezt az õsi jelképet vallásos tartalommal, három-három fontos eszme hirdetésével is egybekötötte.”
    egy másik magyarázat szerint
    „Meg kell jegyezni, hogy a zsidóknak sem a régiségben, sem a középkorban nem volt semmi nemzeti vagy vallási jelképük, annak ellenére, hogy esetenként használtak különféle jelképeket, főként a hétágú gyertyatartót (Izrael hivatalos jelképét) és az ágaskodó oroszlánt.

    A Dávid pajzs története az 1648. évben, Prágában kezdődik. A Harmincéves Háború utolsó évében a svéd hadsereg ostromolta Prágát. A várost jobbára a felfegyverzett polgárok védték, akik között zsidó egységek is voltak. (Ez a helyzet Mária Terézia koráig állt fenn, aki megszüntette a zsidók részvételét a fegyveres szolgálatban.) A svédeknek nem sikerült bevenniük a várost, ezért a német császár, III. Ferdinánd elhatározta, hogy kitüntető zászlókat és egyéb díszeket adományoz a polgári őrsereg alakulatainak, mégpedig az általuk meghatározott hovatartozásuknak megfelelően. Ebbe a zsidók is beletartoztak. Azonban Bécsben senki sem tudta, hogy miféle jelképet helyezzenek el a zsidóknak szánt zászlón. Még az Openhaimer család, a császár “udvari zsidai” sem tudták, hogy mit kéne tenni. Tanácstalanságukban a tudós bécsi jezsuitákhoz fordultak, hogy találjanak már ki egy zsidó jelképet. Ők végül arra a következtetésre jutottak, hogy Dávid király “biztosan a nevének az első és utolsó betűjét, a D-t viselte a pajzsán”. Tudták, hogy a zsidó ábécé 400 évvel Krisztus előtt alakult át arámmá, noha a korábbi ábécét is használták ünnepélyes alkalmakkor. Például a régi zsidó pénzeket ezekkel a régi betűkkel feliratozták, amelyek megegyeznek a föníciai betűkkel. Ebben az ábécében a D betű egy háromszög, hasonlóan a mai görög deltához (Δ). Ezért egymásra helyezték a két háromszöget, amely így kiformázta a Dávid pajzsot. Ezt azután ráhímezték a zsidó zászlóra és odaajándékozták a prágai zsidóknak, mint egy megtisztelő kitüntetést az országnak tett szolgálataikért.”

  • Csiszer Lóránt! Ebben a vitában a legérdekesebb kérdés szerintem az, vajon téged mi motivál abban, ilyen beteges, irracionális csökönyösséggel vitasd Jézus származását? Hát nem mindegy minek született? Ha nem vagy rasszista, antiszemita, ahogy állandóan hangoztatod, az innen a civilizációból nézve azt feltételezné, hogy kizárólag az érdekel ki mit gondol, mond vagy cselekszik. De akkor miért érzed ilyen kínosnak, hogy keresztényként egy zsidóhoz imádkozol? Jut eszembe, tedd már ide, hogy konkrétan melyik evangélium, konkrétan milyen szertatásról ír ami cáfolná Jézus zsidó származását, és zsidó hitét!

  • Csiszer Lóránt

    Fuser: Végülis mindegy valóban Jézus származása, ebből a szempontból (hogy mit gondol és mit cselekszik). Egy pillanatra sem gondolkodtam azon, hogy sértene az, hogy Jézus esetleg zsidó származású. Amúgy nem imádkozom Jézushoz, kicsit más a hitrendszerem, mint amit a judeo-kereszténység feállított. A szertartásokról való vitákat inkább hagyom az ahhoz értő és jogosult emberekre, de olvastam, hogy az ajándékok közül amelyeket Jézus kapott volna születésekor, legalább egy sérti a zsidó vallás szerinti szabályokat … ha jól emlékszem akkor a mirha. Tudja már a bánat … unom a vitát, unom a „kiválasztott népet”, azaz hogy valaki kiválasztott kell legyen, unom, hogy mindannyiunkat etetnek és egymás ellen fordítanak … van aki ebben hisz, van aki abban … legyen mindenkinek a hite szerint. Isten áldja!

  • Csiszer Lóránt
    2014 augusztus 4
    5:13 de.

    Csiszer Lóránt, itt van egy részlet a Brian életéből, a mirháról, meg Jézus származásáról… 🙂 ))))))

    Egy Betlehem nevű városkához érkeztek éppen. Nem volt könnyű a tevékkel lavírozni a szűk sikátorokban, végül
    mégis úgy tűnt, elérték útjuk végcélját. A csillag pont fölöttük helyezkedett el. Hosszú útjuk során sok mindenre gondoltak már, de, hogy éppen ez lesz AZ A HELY, arra soha. Egy istálló előtt álltak. Odabent a félhomályban, a jászol előtt egy asszonyforma személy ült egy fejőszéken, és aludt. Olcsó anyagból készült, egyszerű szabású, de piszkos ruháján meg-megállt a bizonytalanul pislákoló mécses fénye. Menyhárt halkan megköszörülte a torkát.
    – Jáhááj! – kiáltotta a felriadó asszonyforma, és leesett a fejőszékről. Elvégre Boldizsár úgy nézett ki a maszkjában, mint egy két lábon járó bankbetét.
    – Kik vagytok? – kezdett kászálódni a nőforma.
    – A három napkeleti bölcs.
    – Mííí???
    – A három napkeleti bölcs.
    Az asszony gyanakodott.
    – Akkor meg mit akartok itt egy tehénistálló körül hajnali kettőkor? Szerintem ez nem valami bölcs dolog.
    – Asztrológusok vagyunk – magyarázkodott Gáspár, Boldizsár pedig jelentőségteljesen hozzátette:
    – A fényes Napkeletről jöttünk.
    – Ez valami jópofa poén? – Kérdezte az asszony. Ronda, rikácsoló hangja volt, és nem fukarkodott a hangerővel. Menyhárt hangja viszont megtelt áhítattal.
    – Dicsőíteni jöttünk a kisdedet.
    – Hódolatunkat kell kifejeznünk – pontosított Boldizsár.
    – Hódolat?! Részegek vagytok! Pfuj, undorító! – kiáltotta a felháborodott delnő, és elkezdte őket taszigálni. – Kifelé, gyerünk kifelé!
    Bepofátlankodtok ilyen süket szöveggel! Adok én nektek csillagjóslást! Kifelé!
    Gáspár kérlelőre fogta.
    – Ne-ne! Látnunk kell őt!
    – Másnak a kölykét dicsőítsétek! Tűnés!
    – Csillag vezérelt minket – próbálkozott Boldizsár a maszkja mögül.
    – Szerintem inkább egy pálinkásüveg. Kifelé!
    – Nem! – makacskodott Boldizsár. – Ajándékokat hoztunk!
    – Aranyat, tömjént, mirhát – segített neki Menyhárt. Az asszony azonnal hangot váltott.
    – Miért nem ezzel kezdtétek? Ott van bent. – szabadkozva tessékelte őket befelé.
    – Elnézést kérek a nagy kupi miatt.
    A három napkeleti bölcs elérzékenyülve állt meg a jászol előtt, az asszony mögöttük maradt.
    – Egyébként mi az a mirha? – kérdezte.
    Menyhárt, le nem véve szemét a jászol tartalmáról, válaszolt neki.
    – Egy értékes balzsam.
    Az asszony újra rikácsolni kezdett:
    – Balzsam! Miért hoztatok neki balzsamot? Megharaphatja!
    – Mi?
    – Az egy veszedelmes állat! Dobjátok a vályúba!
    Hevesen tiltakoztak.
    – Nem, nem!
    – De bizony az! Nagy izéje is van – mutatott ágaskodó szarvakat az ujjaival az asszony.
    – Ez egy krém – magyarázta Gáspár. A matróna kezdett elbizonytalanodni.
    – Létezik egy balzsam nevű állat. Vagy ezt csak álmodtam? Szóval ti asztrológusok vagytok? – mutatott a jászolban fekvő gyerekre.
    – Hm? – nem értették.
    – Milyen jegyben született?
    – Kecskebak – válaszolta Gáspár.
    Az asszony nagyon megörült.
    – Ó! Kecskebak? És azok milyenek?
    Gáspár azonban erről nem adott felvilágosítást, ugyanis kezdett ideges lenni.
    – Ó! Hisz ő az Isten fia. A Megváltó! A zsidók királya – tódította Boldizsár.
    – Mármint a kecskebak?
    – Ő… nem, nem, nem, nem! Csak ő.
    Az asszony tudálékosan bólintott.
    – Ó! Mindjárt gondoltam. Különben sok lenne belőle.
    A bölcsek egymás mellé térdeltek a jászol elé. – Milyen névre hallgat? -kérdezték.
    – Ó, Brian – válaszolta átszellemülten a büszke anya.
    A vendégek kórusban kántálni kezdtek.
    – Imádunk téged O’Bráe;jen, aki mindannyiunk ura vagy. Dicsőség néked Brájen és a mi Urunknak, Istenünknek. Ámen.
    Az asszony mögöttük toporgott.
    – Sokáig csináljátok még ezt?
    – Mit?
    – A dicsőítést.
    – Nem-nem – szabadkoztak a bölcsek, elvégre alig pár hétig kellett a sivatagban tevegelniük ezért a tizennégy másodpercért – és elkezdtek hátrálni kifelé.
    Az anya kitessékelte őket, miközben gondosan begyűjtötte az ajándékokat.
    – Nos hát, ha megint erre jártok, kukkantsatok be. Huh! És nagyon kösz az aranyat meg a tömjént. De a mirhából ne csináljatok problémát legközelebb! Viszlát!
    A csomagokkal egyensúlyozva visszatért a jászolhoz, és beszélni kezdett a csecsemőhöz.
    – Milyen kedvesek voltak, nem? Tiszta lökött társaság! De azért nézd ezt meg! – és felmutatott egy csomagot.
    Abban a pillanatban felbukkant az ajtóban az egyik bölcs, az asszonyhoz ugrott, kikapta a kezéből az egyik csomagot és már iszkolt is kifelé. Rögtön utána megjelent a másik és a harmadik is.
    – Hé! – kiáltotta az anya – Add vissza! Ez az enyém! Ez a Megváltótok tulajdona!
    Boldizsár egy pillanatra visszafordult, és a földre lökte az asszonyt, aztán sietett a többiek után.
    Odakint megálltak egy pillanatra a bejárat előtt. A szomszédos istálló ajtaján át földöntúli fény áradt feléjük, és halkan szólt a szférák zenéje. Mögülük hirtelen gyereksírás hallatszott, aztán a számukra immár
    felejthetetlen rikácsoló hang. – Kuss legyen! Végül egy anyai pofon csattanása…

  • fuser: most blasz (esetleg megyei I. o) vagy, vagy fémia? esetleg mindkettő? majd jön tömjén atya, lovastúl, oszt ad neked ollat, hogy a mirha adja a másikat!

  • 🙂 )))))))))))))))

  • Csiszer ÚR!
    Ez a videó az el-jazzyra és a kuruc in fos provokációs kollaborációjának egyik „remekműve”.Az izraeli zászlókon és jelvényeken kívül csak arabokból toborzott csürhe ugrálását és üvöltözését produkálják.Itt-ott héber mondatokat is horkantanak viszonylag érthetetlen arab akcentussal.De ha már oly annyira kuruc in fos hívő,hát mesélje el azt a 6 éve netten forgó nagy igazságot,hogy az egyetemeken és a középiskolákban az izraeli diákok magyarul tanulnak.Miért?Hogy már a nyelv birtokában mehessenek elfoglalni az új hazájukat!Na…itt már össze kuruc in fostam magam a röhögéstől.Úgy látom az arab és a turul nácik jól megértik egymást.”Két egytestvér Nimród fia”.

  • Csiszer Lóránt

    Nem rossz …

  • Csiszer mester,
    nézzen utána,mi van Jehosua ben szentlélek feje fölé írva és mit jelent? I.N.R.I.= Jezus Nazarenus Rex Judiorum =názáreti Jézus a zsidók királya.Na erre most gyorsan varrjon egy nemzeti színű, turulverebes kokárdát.A kuruc in fos megelégedésére.

  • Gyuri10
    2014 augusztus 5
    6:51 du.
    Nem ez a probléma alapja, hanem az, hogy néhányan genetikusan megrekedtek a középkorban az egyedfejlődésükben. Így a világ hiába fejlődik, ezek az egyedek visszakívánkoznak a számukra genetikailag ideális környezetbe.

  • Nem vita, csak kis hozzáadás. INRI
    INRI = Latin: IESVSNAZARENVSREXIVDÆORVM [magyarul kb. Nazareti Jezus Zsidók Királya]
    Akkoriban még nem ismerték a kis betűket, a szavak elválasztását és az írásjeleket. Az U a mai V betűhöz hasonlított. Annak ellenére, hogy a Rómaiak által használt Latin nyelvben volt „J” betű, az „I” betű volt a szövegben használva.
    A magyar nyelvben a rövidítések esetén pontot tesznek a rövidített szó betűje után, de más nyelvekben ez nem így van még ma sem. INRI a rövidítés.
    ++++++++++++
    INBI = Görög: ΙΗΣΟΥΣΟΝΑΖΩΡΑΙΟΣΟΒΑΣΙΛΕΥΣΤΩΝΙΟΥΔΑΙΩΝ
    Csupa nagybetű, elválasztás nélkül. Ez volt a maximum, ami elférhetett a táblán. A leghosszabb idézett Görög szöveg, John Apostolé, amiben benne van Nazareth is, ami nincs a másik három apostol szövegében. A négy apostol, Mark, Luke, Matthew és John szövege eltér. [magyarul a fenti, kb. Nazareti Jezus a Zsidók Királya]
    ++++++++++++
    Ha a harmadik szöveg Héberül volt írva az lehetett így, (jobbról balra olvasva) Apostol John az egyetlen, aki ezt írta és nem teljesen korrekt a mondatszerkezete. ישרע הנצדית מלך היהוךים
    Én elválasztottam a szavakat, sokan teszik ezt de eredetiben nem voltak betűk elválasztva. Ez a fenti szövegekkel egyezik. Ugyanakkor a másik három Apostol Héber szövegében nem fordul elő utalás Nazareth-re.
    Maradjunk egy fél megoldásnál, Matthew szerint a szöveg ez volt: זה הוא ישוע מלך היהודים [Ez Jézus, a Zsidók Királya]
    A Héber szöveg négy változata azonban feltevésre alapszik, mert az Aramaic nyelv is szélesen használt nyelv volt a régióban, Hébert volt azonban amit a lakosság Jeruzsálemben használt általánosan.
    Jesus, aki Nazareth-ben nőt fel és alapos zsidó oktatást kapott, a Torah szövegét mindenképpen Héberül kellett megtanulnia, tehát eleve Héberül beszélt, ugyanakkor a régióban a Görög nyelv szükséges volt, a kereskedelem és a műveltség (olvasottság) tekintetében, valamint latin, a római közigazgatás miatt. Így ezeket a nyelveket is beszélték mind a lakosok, mind az utazók. Jesus a feltevés szerint Latinul beszélt a római katonákkal és Pontius Pilate-al, mert ez volt a közigazgatási nyelv. Aramaic viszont szintén széles használatban volt.
    Hónapokat, éveket, évszázadokat lehetne tölteni a szövegek elemzésével, sokan megtették ezt, én semmiképpen sem állítom, hogy fenti leírásom több, mint a felület kapargálása.
    ++++++++++++
    Ami fontos, hogy a kis betűket, a szavak elválasztását, a bekezdéseket, a mondatokat, írásjeleket Alquin of York fejlesztette ki Európában, az első fennmaradt szöveg 796-ból való. Alquin of York, Charlemagne [Nagy Károly, Karoling király, született: Aachen vagy Liege, optimistán 742 A.D., meghalt Aachen 814 A.D. Az utóbbi biztos dátum**] meghívására érkezett udvarába az új egyetem vezetését bízta rá. Alquin of York 14 évig vezette az egyetemet, 2 éves kihagyással. A mai európai írásmód szinte teljes egészében ekkor lett kifejlesztve, szükségszerű volt. 700-750 A.D. idejére szinte már csak a szerzetesek és íródiákok voltak írástudók. A szerzetesek az apátságokban másolták a könyveket, de annyira cifrázták azt, hogy az évszázadok alatt teljesen különböző stílusokat alakítottak ki, szinte csak az apátságon belül tudták egymás írásait kiböngészni. Egy általános és következetes írásrendszert kellett kialakítani.
    Charlemagne volt az egyetlen HOSSZAN uralkodó felvilágosult király, aki hatalmas területeket hódított meg és igazgatott, bevezetett új a pénzrendszert (minimum hamisítással) és sok-sok hadjárata, temérdek ember megölése mellett talált időt több máig működő egyetem alapítására is és maradt kicsi, néhány feleségre is. Nélküle, az európai kultúra (már amit mi kultúrának gondolunk) teljesen eltűnt volna és manapság talán már régen Arabul beszélnének az emberek Európa nagy részén, ami késik nem múlik, ez hamarosan bekövetkezik csak hosszú késéssel.
    ** Az életben csak két dolog amiben biztosak lehetünk, ezek, az Adó és a Halál.

  • Gyula Bognár,
    elkápráztató az anyagról leírt tudásod.Mennyire igaz mindez (lehet,nem minden 100%)de mindenképpen különb és alaposabb,mint a fenyő meg a cselcsi bizonygatásaik.(Bocsánat,hogy anál fabétákat hasonlítok az írásodhoz)Néhány éve kaptam egy „csodálatos”leírást a 15.000 éves rovottírásról.Azóta is izgatja a fantáziámat,hogy ezzel az írással volt-e ellátva a kopasztott turulcsirke útlevele?A kuruc in fos varga békát megkérdeztem volt.Azt mondta,hogy kérdezzem meg a huzavona naftole gabeszt. Nem kérdeztem meg,mondván,hogy ezt egy zsidó úgy sem tudhatja.
    Na mos ebből elég.Néha jól esik hülyülni. Bocs:Gyuri

  • Köszönöm a dicséretet. Amit írtam az csak egy ici-pici töredéke egy kis értekezésemnek az írás történetéről és annak kifejlesztéséről, ami egy rettenetesen érdekes téma. Rengeteg kép és illusztráció van hozzá. Nagy része az írás fejlődésének párhuzamosan fut a kereskedelem és főleg a vallások kialakulásával, vallástörténettel. Sok évszázadon át, az írás „tudomány” a valláson belül volt használatos. A rabszolgák, parasztok, jobbágyok és a világi urak, fejedelmek szinte teljesen írástudatlanok voltak. Emellett rengeteget olvastam, de kevésre emlékszem az INRI rövidítésként fogalomba ment feliratról, ami Jézus keresztjén volt talán, vagy spekulálok, a kereszt lábánál, hogy akik rövidlátók, azok is el tudják olvasni. Amúgy is római katonák őrizték a kereszteket, mert a rómaiak mindenek felett szerettek rendet tartani, különösen más nemzetiségek között és a meghódított területeken.
    Jézus mindenképpen tanult és intelligens ember volt és minden kutató biztosra veszi, hogy beszélt és prédikált mind Héberül, mind Aramaic nyelven. A Sermon on the Hill állítólag Aramaic nyelven volt előadva, de ugyanazt a prédikációt, mint minden pap ma is, sokszor és minden bizonnyal ismételte, tehát Héberül is elmondta, attól függően, hogy mit értett a hallgatóság többsége.
    A rovásírásról csak annyit, hogy nem sikerült olyan ismertetőt találnom, amiben kérdés nélkül megbíztam volna, manapság pedig szerintem soviniszta beütéssel, divatként jelenik meg, tehát az érdeklődésem alacsony szinten áll. Használja azt a Stadionos viktor Tusványoson és maradjon is ott mindörökre.