Kósa Lajos már tudja mennyit fizetne a Munkácsy képért!

2014 július 31 9:02 de.9 hozzászólás

Végre a kanadai sajtó is elkezdett foglalkozni a Munkácsy képekkel kapcsolatos furcsaságokkal. A Hamilton Spectator megkereste a hamiltoni múzeumot, és beszéltek a debreceniekkel is.  (Itt olvasható)

A cikkből az derül ki, hogy jelenleg nem tárgyalnak a magyarok a kanadaiakkal Munkácsy Krisztus Pilátus előtt c. képének megvásárlásának ügyében.  Kósa Lajos, debreceni polgármester elmondta, hogy ugyan szeretné megvásárolni a képet, de neki referenciaárként a hamiltoni múzeum 5.4 millió dolláros biztosítási értéke (kb 1.1 milliárt Ft) nem mérvadó.  Ő már tudja mennyit ajánlana a képért, de azt nem árulja el.

Nem tudom milyen művészettörténeti, vagy értékbecsüsi képzettsége van Kósa úrnak, de felelős politikusként azt állítani, hogy neki már van egy ajánlat a tarsolyában –  enyhén szólva meglepő.   Szerintem okos dolog volt visszaküldeni a képet Kanadába,  azt bármikor meg fogja ott találni, nem tolonganak a vevők.   A festmény most éppen egy torontói raktárban csücsül, de a hamiltoni újság néhány régebbi fényképet is csatolt a cikkhez, azokból úgy tűnik, hogy azt egy kiállitásra készítik elő.    Ez bizony megtévesztő.

Az 1.1 milliárd Ft-os eladási ár irreális, valószínüleg sokszorosa a valós értéknek.

Munkácsy ládában.

Munkácsy ládában.

De Kósa úr is blöfföl egy picit.  Ugyanis már korábban illett volna tudatni a publikummal, hogy az adófizetői pénzek kidobása lenne, ha a mostani jólszervezett árfelhajtó médiahadjárat hatására elhamarkodottan bármilyen ajánlatot tenne Debrecen.

A hamiltoni múzeum (Art Gallery of Hamilton – AGH) vezetője, Louise Dompierre, is nyilatkozott. Ő szemrebbenés nélkül kijelentette, hogy a festmény eladása nehéz lépés, mert a “múzeum nem foglalkozik műtárgyak eladásával.”

Hogy nem szakadt le a csillár?

A hamiltoni múzeumnak egy egész részlege mást sem csinál,  csak műtárgyakat kölcsönöz és árul.  A múzeum ingatlancégekkel dolgozik akiknek műtárgyakat köcsönöz annak reményében, hogy a lakások vásárlói az ott elhelyezett műtárgyakat is megveszik.

És aztán itt van Pákh Imre, aki természetesen nyilatkozott.  Állítólag ő a tulajdonosa a jelenleg még a Déri Múzeumban levő Golgota c. képnek, és szerinte viszonyítási alapul az szolgál, hogy „az eredeti tulajdonos 1886-ban megvásárolta a két képet, a Golgotáért 175 000, a Krisztus Pilátus előtt címűért pedig körülbelül 150 000 dollárt fizetett. Mindez mai pénzben 40–50 millió dollárnak felelne meg”.   Magyarul a “viszonyítási alap” képenként 8-10 milliárt Ft, hiszen ennyi 40–50 millió dollár.

8-10 milliárt forint a Munkácsy képért?   Hát mindenki elveszítette a józan eszét?

Pákh másik történetét pedig csak az igen fejlett fantáziával rendelkezőknek ajánlom.   Szerinte egy evangélikus egyházhoz közeli befektető társaság körbevinné a képeket Amerikában, hogy azokat – az adóból leírható – belépőjegyért nézhessék meg a hívők. Csak Amerikában több tízmillió tagja van az egyházuknak rövid idő alatt megtérülne a kép ára. (Itt olvasható)

Az ilyesmi működött 1880-ban, de manapság ez elképzelhetetlen.

De azért én a „puha blöffölés” csúcsának a Hamilton Spectator cikkét tartom.  Ugyanis Paul Benton főszerkesztő éppenséggel a hamiltoni múzeum kutatóriumában ül, és ő is azon dolgozik (nagyon diszkréten) hogy a kép eladási árát felverje.

Ha már viszonyitási alapot keresünk arra, hogy mennyit is ér a piacon a Krisztus Pilátus előtt?

Munkácsy egy kisebb, de nagyon jó állapotban képe a Sotheby 2012-es aukcióján 212 ezer dollárért kelt el.   Az kb. 45 millió Ft!  (Itt látható)

Szó sincs itt forint milliárdokról, még százmilliókról sem, sőt, a nagyméretű képek az aukciókon gyakorlatilag eladhatatlanok.

Munkácsy bitumenes képei amúgy is sötétülnek és szétporladnak.  És aztán ott van az antiszemitizmus kényelmetlen vádja.  Egyre többen kérdezik, hogy vajon Munkácsy művei kacérkodtak-e  az antiszemitizmussal is. (Itt olvasható)

Lázár György (Kalifornia)

9 hozzászólás

  • na, majd jönnek a nagy tudású autorok, és megmondják, mennyi is az annyi! az előző, hasonló tematikájú írásban már előadták magukat. kérdés: tudnak-e valamit cáfolni a most már másodszor, tényszerűen kezeltekből?
    ja, és a körbehurcolászásáról: ha végleg tönkre akarják tenni a képet, hát csak rajta. a logisztikai terhelés akkora lenne rajta, hogy a körút harmadik állomásánál már kigöngyölni se lenne érdemes.

  • Ille, remélem olvastad a tulajdon jog megszerzéséről a cikkeket és azt is, hogy a jelenlegi „tulajdonos” nagyszerűn át tud verni bárkit, már idáig is teljes anyagi sikere van, ami a képet illeti. A kép teljesen értéktelen bárkinek, mérete miatt is. Egyébként is csak a magyarokat érdekli ez a kép a festője és a témája miatt. Mióta kikerült Magyarországról, kiállíthatatlan és csak egy nagy dobozban porosodott évtizedekig. A kép a kutyának sem kell sehol máshol, csak azoknak, akik mások milliárdjait szórják, (adófizetőkét) égetik, felelősségre vonás nélkül. Majd megveszi a Stadionos viktor, kiakasztja a felcsúti stadion falára, oszt jónapot!

  • gyula bognár: olvastam lázár vonatkozó cikkeit.

  • Szentképeket a templomokba ! – Ha nincs máshol hely.-
    A szentkép tanít is. – Hit tételeire…
    Még akkor is, ha a művész szubjektív érzései (téves értelmezései) is beépültek a műbe.
    A debreceni nagy templomba nem lehet, mert az kálvinista.

  • Már a felcsúti Poncsó stadion széksorai árából kitelne egy Munkácsyra. Egy Makovecz áll szemben egy Munkácsyval.
    Válasszatok !

  • Egészpályás letámadása a közpénznek…érzelmi alapokon.
    ( Csak hülyék torkán lehet ilyesmit lenyomni. Olyan ez mint a modern aranycsinálás : Gigatronokban vagy mikben elő lehet állítani pár gramm aranyat , kár hogy az utána beérkező villanyszámla összegén pár tonna aranyat lehetne vásárolni. Csak hülyék szereznek be eképpen alapamyagot a fülbevalóhoz hehehe )

  • Geyza Úr !

    Ezeknek az észjárása mindenben így ketyeg.
    Most pedig éppen a gáz-szolgáltatók kezdik ezrek elbocsájtásával kompenzálni a „rezsicsökkentés” összegét.

    – ‘stenem ! Ha az oroszok mégis elzárják a gázcsapokat. Mi lesz itt ?

  • Semmi.
    Majd fűt minket a hazaszeretet , esetleg árvalányhaj-ültetvényeket létesítünk és azzal fűtünk.
    Hacsak ki nem derül hogy az árvalányhaj jó pálinkát ad.
    Akkómeg az fog minket melengetni.
    Szaal megvagyunk mentve mindenképp.

  • Kósa Lajos azért tud mindent előre, mert neki Gábriel arkangyal – kezében az országalmával – mindent megsúg…