Roma holokauszt: Emlékezni az áldozatokra, de az elkövetőkről se szabad megfeledkezni

2014 augusztus 2 9:44 de.86 hozzászólás

„Fejet hajtunk az áldozatok előtt, és elítéljük a gyilkosok és az emberirtás megszervezésében közreműködők tetteit. A legfontosabb feladatnak pedig azt tartjuk, hogy évről-évre emlékezzünk mind az áldozatokra, mind a bűnösökre. Az emlékezés ugyanis a béke szövetségese. Az emlékezés biztosítja azt, hogy ilyen szörnyűségek soha többé ne történhessenek meg hazánkban”–áll a Párbeszéd Magyarországért közleményében. Az Együtt ökopárti szövetségese jelezte, hogy a párt számos civilje és aktivistája csatlakozik a különböző emléksétákhoz, melyekre ma kerül sor Magyarországon. A budapesti Roma Holokauszt Emlékművét is megkoszorúzza az ellenzéki zöldpárt.

Roma holokauszt / Porajmos

Roma holokauszt / Porajmos

Világszerte augusztus 2-án emlékeznek a Holokauszt (Porajmos/Samudaripen) roma áldozataira. A Horthy rendszerben Endre László (akiből később államtitkár lett) már 1934-ben követelte a magyar romák kötelező sterilizációját. Sőt: már akkor javasolta a romák koncentrációs táborokba való zárását, amikor Németországban – például Dachauban – még elsősorban politikai és nem etnikai, vagy faji alapon deportáltak embereket. Esztergomban 1942-től zárt cigánytelepekre kerültek a magyar romák. 1944 március 19 után a Komárom melletti Csillagerdőbe deportáltak több mint 30 ezer romát. Végül innen szállították a romákat a koncentrációs táborokba. A Porajmos magyar áldozatainak pontos számát nem tudjuk, de akár 28 ezerre is tehető.

A budapesti Porajmos emlékmű a IX. kerületi Nehru Parkban található. Szabó Tamás és Maurer Klimes Ákos voltak a tervezők. Az emlékművet 2006-ban állították fel.

86 hozzászólás

  • E témában ajánlom olvtársaim figyelmébe a július 30-i cikkhez ma leírt finoman részletes idézetet az auschwitzi családos cigánytábor hetven év előtti „felszámolásáról”. -Háromnapi hidegélelemmel látták el őket, hogy ne lázadjanak…

  • 10 ezer aldozata volt

    eltorpul a 10 ezer roma halott a 600 ezer magyar zsido aldozat mellett , persze azert szomoru , de …..

  • endre laszlo alispan evekig harcolt es 1943-ban sikerult a pest megyei Zsido nevu falut atkeresztelni VACEGRES-nek , nem hiszem , hogy normalis volt

  • Együtt-PM és Porajmos megemlékezés… Sétálgassanak az emléksétákon de legalább magánemberként és nem a „pártjuk” nevében. Ki mellett is tette le a garast ez a Bajnai-féle, bankszövetséges, szélsőjobboldali, fideszbérenc „párt” ( „ökopárt”, persze )…? A derék rendőrtiszt és a lincselős testvérpárt mellett. Miskolci képviselőjük konkrétan úgy vette Pásztort védelmébe, hogy nem kifejezetten a romák, hanem minden „társadalomból kilógó” elem ellen vannak… Bajnai korábban a Jobbikkal való „párbeszéd” erényeiről értekezett ( meg nem mellesleg elment Brüsszelbe kijárni, az Orbán-klán részére az EU-s támogatások folyósításának folytatását)… Baloldali, ökopárt. Igazuk van; valóban emlékezni kell a bűnösökre is. Mennének a jó tetves francba.

    A cigány és nem cigány származású kisemmizett, perifériára szorított, megalázott tömegeknek; felismerve az osztályérdekeiket és félresöpörve a vulgáris kapitalista, (szélső)jobboldali, fasiszta, náci agymosást, együttes erővel kellene elsöpörniük ezt az egész szélsőjobboldali, fasiszta bagázst, a mögöttük álló oligarcha kaszttal és a magukat „balliberálisnak” becéző csúszó-mászó kollaboránsaikkal együtt. Amolyan ukrajnai, meg arab tavasz stílusban vagy még inkább az idén év eleji ( és a média által szándékosan ignorált )boszniai megmozdulások stílusában, ahol a nyugat által felszított etnikai, felekezeti ellentéteket félrehajítva mozdult EGYÜTT a szerb, bosnyák, horvát származású jugoszláv munkásosztály, a rajtuk élősködő EU bérenc maffiózó, férgek ellen. Ott volt EGYÜTT 2014, nem úgy mint a primitív, antiszemita, rasszista, szociáldarwinista, szegény-ellenes, reakciós, fasiszta beállítottságú Magyarországon… SMRT FASIZMU, SLOBODA NARODU!

  • Persze az idén év eleji, etnikumokon átívelő boszniai ” EGYÜTT ” társadalmi alapját nem a nepotista, elnyomó (felső)középosztálybeli és oligarcha kasztokhoz tatozók adták hanem a legfeljebb alsó-középosztálybeli, de főleg proletár és munkanélküliségre kárhoztatott „underclass”-ok… akikből Magyaroszágon is van elég, csak legalább egy kevés „common sense” -szel rendelkeznének és nem a rajtuk élősködők népbutító agymosása lenne rajtuk úrrá.

  • Az áldozatok és a bűnösök mellett persze lehet emlékezni az ellenállókra is, akik az életüket sem sajnálták feltenni a harcra annak az emberellenes, népirtó nácizmus/fasizmusnak a legyőzésére amely mellet a magyarok nagy többsége állt, áll…

  • Dancs Lajosné

    Szeretném tudni, hogy ez az Endre László hogy végezte?. Mi lett vele a háború után? Sajnos nem olvastam olyan könyveket, ahol említést tettek volna róla.Köszönöm az értékes írásait.Szeretettel olvasom őket.Tisztelettel: Dancsné Magdi.

  • Bizony a legismertebb és legelszántabb magyar antiszemita Endre László volt, aki belügyi államtitkárként és a Gestapo zsidótlanító osztagát is vezette Adolf Eichmann oldalán. Endre gödöllői főszolgabíróként már 1928-ban tízpontos cigányellenes javaslatcsomagot dolgozott ki. Heti kétszeri orvosi vizsgálatra, hatósági hajnyírásra, törvényes házasodásra, házépítésre kötelezte volna őket. Alkoholtilalmat, lovaik elkobzását és még a csecsemők számára is arcképes igazolványok bevezetését javasolta. 1934-ben már a kóborcigányok koncentrációs táborba zárását, az „örökletes” bűnözők és betegek sterilizálását népszerűsítette. Persze korántsem Endre volt az egyetlen romaellenes hivatalnok. Jelentéseikben számos kollégája „veszélyes fajként”, szifiliszes munkakerülőként jellemezte a magyarországi cigányokat. Egyik hivatalnoktársa 1936-ban már kényszermunkára fogta volna őket. Ennek során a férfiakra botbüntetés, a nőkre lekopaszítás és kaloda várt volna. Sőt: a javaslat szerzője szerint a hatévesnél idősebb cigányokat nemüktől függetlenül eltávolíthatatlan, vegyi tintával kellett volna megjelölni a karjukon.

  • A kép alatti bekezdésben Porajmos és Porajmos is előfordul, ha jól látom 🙂
    Ezt a hozzászólást nem muszáj kiengedni, de javítani jó lenne 🙂

  • izé, Porajmos és Porjamos

  • Endre László 1945-ben a visszavonuló német csapatokkal Németországba menekült; majd az amerikai hatóságok rövidesen visszatoloncolták, mint háborús bűnöst, akit a népbíróság halálra ítélt ( a szálasista és horthysta vezetés más tagjaihoz hasonlóan ).

  • Dancs Lajosne ! felakasztottak a markoban , reszletesen : http://www.google.hu irja be a keresobe hogy endre laszlo kivegzese es utana kattintson

  • Kedves Dancs Lajosne, ha erdekli hogy mi tortent Endre Laszloval (es Baky Laszloval) nezze meg ezt: http://www.executedtoday.com/2012/03/29/1946-laszlo-baky-and-laszlo-endre-hungarian-holocaust-authors/

  • dancs lajosné: a népbíróság ítélete alapján kivégezték bakyval és szálasival egy napon.

  • Kedves Istvan, Szalasit kivegeztek 1946 marcius 12-en, mig Endre es Baky lett kivegezve 1946 marcius 29-en.

  • steven colman: valóban szükség volt erre a ténybeli kiegészítésre…

  • Történetesen angolból kell visszafordítanom magyarra, amit Karsai László történész, holokauszt specialista, a magyarországi cigányokat ért vészkorszaki üldöztetésről írt a Népszabadságban:

    Roma holocaust, Hungarian history
    by Dr. László Karsai, Professor of History
    Népszabadság, 17 Aug. 1998.

    „Több mint egy évtizedes levéltári kutatás után úgy ítélem meg, hogy azoknak a cigányoknak a száma, akiket bármiféle üldöztetés ért, ötezerre tehető, ezek közül körülbelül egyezer vált a cigány holokauszt áldozatává.”

  • box hill: mintha bagatellizálni akarná a cigány holokausztot, ezer cigány, mi az, semmiség, smafu…
    tudja, van olyan nézet, hogy egy áldozat is sok.
    néha még karsai is sok.

  • Mintha? Én nem szóltam egy szót se. Karsai did. Amikor olvastam, csodálkoztam, mert nagyobb számok voltak a tudatomban.
    Viszont a történelem állása mindig változik.
    Az angol nyelvterület újságírói számára: history is news.

  • box hill: valóban. mi több, karsai cikkét is naív rácsodálkozással idézte.
    én is idézek: A politikus szerint Magyarországról nem történt roma deportálás, a magyar cigányokat Ausztriából vitték el. Mint mondta: a számok nagyon változóak, van, aki hetvenezer, van, aki félmillió áldozatról beszél, ezért fontos, hogy legyen egy tisztességes dokumentáció-kutatás, ahol szembenézhetünk ezekkel a tényekkel. by Balog Zoltán

  • az alipán !

    A „nemhiszem, hogy normális volt” mondttal a bűnös felmentését kéri ?

  • István !
    Nem találom a Jézussal kapcsolatos, nagy gondossággal megírt történelmi, nem vallási(!) nem teológiai (!) kommentemet egy, Jézus zsidóságát tagadó kommentre reagálva.
    Ugye nem törölted ki ??? Mert az csúnya dolog lenne.
    Üdv

  • 6:28 du….NEM ….NO …no way…..a Zsido nevu falunak egyetlen izraelita vallasu lakosa nem volt 1914-ben / megvan az atlasz ahol szerepel minden falu varos vallasi megoszlasa / az alispannak EVEKIG kellett kuzdenie hogy vacegres legyen a neve , 1943 majus elsejen volt a nev csere …..az alispan MONOMANIAJA=antiszemitizmus nem mentseg , monomania=nem normalis

  • allitolag egy honfoglalaskori torzsrol kapta nevet a Zsido nevu falu…..lost tribe

  • Kedves Ille István, azt írod: „legyen egy tisztességes dokumentáció-kutatás”

    Így van. Miért nem volt eddig. Az angol azt mondja: justice delayed is juctice denied, tehát az igazságszolgáltatás késleltetése az igazságszolgáltatás megtagadásával egyenlő.

    Hogy ezeknek a nácikoknak milyen messzire nyúlik a kezük! Magamse hiszem.

  • málnaszőr: erre gondolsz? Hozzászólás: 2014-08-03 – 9:47 de.

  • box hill: én írtam volna? affene… nekem nem úgy tűnik. a történelmi igazságszolgáltatással kapcsolatban – hiszen ez az egész a másik holokauszttal egyetemben – erről szól: nem is tudtam, hogy a fideszben nácik is vannak…

  • Kedves Ille István!

    Hogy van-e náci a Fideszben, azt nem tudom. Azt viszont igen, hogy a kommunista pártokba egyenesen toborozták őket:

    “A magyarországi kommunista vezető, Rákosi Mátyás, a következő magyarázattal szolgált egy amerikai újságírónak: Nézze, ezek a kisfasiszták valójában nem rossz emberek. Tudja, őket belekényszerítették a fasizmusba. Ezek soha nem voltak aktívak benne. Most csak annyit kell tenniük, hogy aláírnak egy hűségnyilatkozatot és mi beléptetjük őket.”(212.old.)

    Idézi Jan T. Gross, a Princeton Egyetem tanára abban a tanulmányában, ami a Dark Times, Dire Decisions, Jews and Communism (Sötét idők, súlyos döntések, a zsidók és a kommunizmus), Oxford University Press, 2004 című tanulmánykötetben jelent meg.

    De Kelet-Németországban is hasonló volt a helyzet. Idézek Paul Johnson: Intellectuals (Harper Perennial, 2007) című könyvéből:

    „(Bertolt) Brecht gyűlöletesnek találta, hogy az átlag német munkás elutasította a (kommunista) rendszert. Mint az uralkodó osztály legtöbbje, ő se találkozott munkásokkal, kivéve mint cselédekkel vagy mint alkalmi szerelőkkel, akik javítottak valamit a házában. Egyszer lejegyezte beszélgetését egy vízszerelővel:
    A vízszerelő panaszkodott, hogy az inasa, akit elbocsájtott mert lopott, most a Népi Rendőrségen teljesít szolgálatot, amely egyébként is tele volt régi nácikkal.” (195.old.)

  • Box Hill: Érthetetlen, amit állít. A fasiszta ugyanis nem csak egyetlen tulajdonságot jelentő névelő, (mint pl. zöld) ahhoz sok más tulajdonság, cselekedetek és a vele járó hitrendszer kell, amikor ezek teljesednek, akkor a névelő illik azokra, akik betöltik a szerepet. Fasiszták lehetnek bárhol, ahol megtűrik őket, csakhogy a mai, un. baloldal, de mondjuk inkább azt, hogy a humánusabb, elfogadhatóbb és jobb értékrendszert képviselő emberek pont ellenkező kategóriát képviselnek, mint a fasiszták. Viszont a Fidesz/KDNP/Jobbik minden megnyilvánulása, anti-szemitizmusa, cigány gyűlölete, a szegények, rokkantak, öregek, betegek társadalmi teherként való kezelése, minden más cselekedete, értékrendszere, céljai, meghirdetett programjai, támogatóinak viselkedése, vélemény hirdetése mind egybevágnak a fasizmussal. Amit maga írt indoklásnak, Rákosi és egyéb, az szépen szólva kutya farka sem!.

  • box hill: van egy könyv, aminek az a címe: sötétség délben. kétségtelenül autentikus tanulmány lehet egy 2004-ben megjelent, rákosinak tulajdonított izéből kerekített tanulmány. amúgy, hol is vannak manapság ezek a bizonyos kommunista pártok – amiből magyarországon is csak egy volt, az is rövid ideig?
    ellenben a fidesz most is létezik, logikusan a maga által közöltek alapján, biza, nincs kizárva, hogy a fidesz komcsijai nácik.
    egyáltalán: mit akar elérni ezekkel a vadul terelő kommentekkel?

  • gyula bognár: bocs, de nagy tudású opponensünk nácikról beszélt – nem mintha ez felmentést adna neki. amúgy a kommentedben írtakban, ha kicseréled a jelzőt, simán ül a dolog.

  • Hozzászólásomban a Fasiszta legyen kicserélve nácira. A náci pártiak pedig fasiszmust alakítottak ki, anno… Nem kell azonban nácinak lenni, a fasizmust Mussolini definiálta (Giovanni Gentile segítségével) Nácizmus a fasizmus extém megnyilvánulása.
    ====
    Hogy hasznosabb legyen (talán) hozzászólásom.
    A Fasizmus szó eredete a Latin „fasces”, ami a régi Római időkben a hatalom jelképe volt, szoros kötegbe kötött vesszők, az azzal egybekötött pallóssal, aminek éle kiáll a kötegből. Ezt a szimbólumot vitték a liktorok a magisztrátus előtt járva, amikor ítélkeztek és amikor az ítéleteket végrehajtották a magisztrátus és a publikum részvételével. Rákosinak tehát semmi köze a fasizmus megteremtéséhez, amikor az ideológia terjedni kezdett Olaszországból kifelé, a Matyi nagyon el volt foglalva az Első Világháború lövészárkaiban, az életbemaradással, a fasizmus megteremtésére, de még csak a szocializmus ideológiájának felállítására sem hagytak neki időt a felettesei és főleg az irányába leadott heveny lövöldözésekkel maceráló ellenség.
    ====
    A Fasizmus egyszerűsítve, a totális államot jelenti, a egyén minden életviteli funkcióját és spirituális életét is az állam szabja meg.
    ====
    Ezért neveztem a Stadionos viktort mini-Mussolininek, a Fidesz/KDNP/Jobbikot fasiszta pártoknak, három évvel ezelőtt és Magyarországot, 2011 óta, a Tákolmány, a cenzúra (bocs Médiahatóság), beindítása, az Alkotmánybíróság kiiktatása, az egyházak szelektált támogatása és a polgárság ellenőrzésének, bírói rendelet hiányában is, fasiszta államnak.
    Sok Fideszre szavazó és a mini-Mussolinit imádó régi barátom akkor elfordult tőlem, mondván én magyar gyűlölő, és egy cionista és imperialista nagyhatalom megtévedt ügynöke lettem.
    Szerintük ugyanis, Magyarországon nagyobb a demokrácia lett a viktor hatalomra jutásával, aki elkergette a komcsikat és egymaga, éjjel-nappal védi az állandóan támadott Magyarországot (gondolom hadsereg hiányában). Tehát szerintük, Magyarországon sokkal magasabb szintű a demokrácia, mint az USA-ban, ami egy rendőrállam, ahol a kisebbségeket és a munkás réteget sanyargatják a kizsákmányoló kapitalisták és a szabadság csak illúzió.
    ====
    Minél világosabban látni ezt a Washington-Tel Aviv tengely által az Arab világra nehezedő, igazságtalan, kegyetlen és embertelen elnyomásból, az államilag szervezett USA-Izraeli profi mészárlásoknak sok ezer békés Muzulmán csecsemő, gyerekek, asszonyok és civilek csak az áldozatai.
    Ezeket csak azért írom, hogy megspóroljam szokásos válaszok ismétlődését.

  • http://magyarnarancs.hu/kismagyarorszag/igy-vittek-el-a-romakat-magyarorszagrol-91193

    van még kérdés, balog miniszter úr?
    ha egy miniszter ilyen tájékozatlan – nem akartok hülyét írni – akkor mit várunk el a faék egyszerűségű póroktól?

  • Azt azért el kellismerni, Orbán a megosztás nagymestere – az „oszd meg és uralkodj” jegyében. Csak körül kell nézni kis hazánkban. Eddig kik nem megosztottak? Van ilyen réteg egyáltalán? Talán csak a jobboldal, mert meggyőződésem, hoygy a „jobb és szélsőjobb” kifejezések egyáltalán nem megtosztást, hanem csupán munkamegosztást jelölnek.

    A fidSS forgatókönyve szerint most kerül sor a(z) (volt) üldözöttek még megmaradt foltjainak az összeuszítására…

    Egy két hete érdekes csizmát láthattunk az asztalon… Hogy mi keresett ott, hát az imént általam is kifejtett – programszerű uszítás jegyében.

    Az történt ugyanis, hogy valakik(?) vitát kevertek a magyarorsági zsidó és az örmény közösség között, hogy „kié is a holokauszt” kifejezés. Az örmények vezetője bement az ATV-be és kikérte maguknak, hogy a zsidók „kisjátítsák” a holokausztot… Megjegyzendő, hogy seki nem állította azt, hogy nem volt örmény-holokauszt. Más kérdés az, hogy akkor 1912-ben még nem használták ezt a jelzőt, már csak azért sem, mert ezt a szót, a tőlük megszokott aljas cinizmussal hitlerék (talán a ilyesmiben szakértő, maga Himmler) agyalták ki – az Istennek önként felajánlott égő templomi [állat!]áldozat Bibliából kölcsönvett kifejezését – specifikusan erre a genocidiumra, de mindegy… E „megszokott” elnevezést általában a zsidó holokausztra értik az emberek is, és ezt a tényt plankolta fel valaki(k) – biztos, hogy nem az ömények – vitát, majd feszültséget generálván a két szenvedő alany között…

    Most meg íme ez a miniszteri blöff, amelyet tutti, hogy gránátként hajította be a lelkész-miniszter a cigányok és a zsidók közé csak azért, hogy megintcsak egy áldatlan vita kerekedjék közöttük, akik azért eddig mint volt üldözöttek, ma meg már „csak” megbélyegzettként, valamennyire mégis igyekszenek összetartani… Hát mégis, kit osszon meg egy református pap, ha nem az összetartó üldözötteket ?

    Az aljas szándék Balogh Zoltán részéről tehát nyilvánvaló, míg az ő főnöke Orbanini, a diktátor a háttérben a kezét dörzsölve várja, hogy amig ezek egymásnak esnek, ő majd zavartalanul avathassa fel a német megszállás a fidSS számára feltétlenül nosztalgikus emlékművét…

  • Box Hill !

    Egyetértve Gyula Bognár kommentjeivel, megjegyezném, hogy az ön által hivatkozott Jews and Communism „mű” előítélettől áthatott csinálmány, márcsak azért is mert a Communism soha nem volt egy megvalósult rendszer, csupán próbálkozás, melynek során eredmények és hibák egyránt – nem is ritkán és ne is kicsik – előfordultak. Ennek a műnek már a címe is gyűlölettől áthatott, mivel a Jews-t is odabigyeszti. Minden esetre nem hirdetett olyan alapelvet, hogy embereket már akár születésükkor ki lehet, sőt kell irtani a „”biológiai”” származásuk okán.

    Mellesleg a Nagy Fancia (polgári) Forradalom áldozatainak száma úgy tízezr körül mozgott… A forradalmak általában véresek.

    Marxék viszont egy szóval nem állították azt, hogy kizárólag erőszakkal a győzhető le a burzsoázia uralma (ill. kapitalizmus). hanem a „konvergencia” lehetőségét is kilátásba helyezték feltéve, hogy autoriter módon a gazdásági és történelmi szükségszerűséget(!) nem erőszakolják meg. Ha viszont mégis, akkor lásd: a XX.század…

    A „kommunizmusra” még II.Erzsébet brit urakodó is azt mondta, hogy az eszmét a jószándék szülte, a végrehajtás volt rossz. (Budapesti parlamenti beszéd)

    Ezt tehát a nácimussal egy lapon említeni is valami nagyon aljas – náci – gondolatvilágot takar.

  • Megj.

    A konvergencia elméletet látszik igazolni a skandinávországok szocális rendszere, amelyet nem kis mértékben a Szovjetunió és a szocialista országok szociális vivmányai, tehát önmagában léte is ösztönöztek ezek átvételére, sőt a lepipálására is…

  • Kedves Gyula Bognár!
    Bizony mindent a fogalmak tisztázásával kéne kezdeni(Konfuciusz):

    „A fasiszta mozgalom maga is aránytalanul zsidó mozgalom volt – tehát a zsidók arányaiban nagyobb részét alkották a pártnak, annak egész történetén keresztül, mint az olasz lakosság. … 1938-ra a pártnak 10,215 felnőtt zsidó tagja volt.” (Amikor Olaszország teljes lakosságából körülbelül 47,000 volt zsidó.) „Mussolininek több zsidó munkatársa volt, így a kedvenc és legbefolyásosabb szeretője, Margherita Sarfatti. Róma főrabbija hivatalos áldásában részesítette Mussolinit, aki (olasz támaszponton) segítette a cionista haditengerészet kifejlesztését, mint a brit imperializmus elleni manővert.”
    Forrás: Stanley G. Payne: A History of Fascism, 1914-1945, The University of Wisconsin Press, 1995, 240.old.

  • box hill: „először ismerd meg a tényeket. elferdíteni ráérsz később is. mark twain”

    http://www.dejanlucic.net/The%20Jewish%20mother%20of%20Fascism.html
    http://www.archivioflaviobeninati.com/2013/03/la-madre-ebrea-del-fascismo-margherita-sarfatti/

    bizony, kérdezem, mi is a célja a kommentjeivel? mert úgy vélem, teljesen mind1, hogy fasizmust mosdatja-e, vagy a nácizmust, belekeverve a zsidókat, egyképpen alattomos jobboldali propagandaként hangzik.
    az pedig, hogy egy ismeretlen egyetem könyvtárában olvasott „kompetens” elemzőtől idéz – az USA-ban 1995-ben erről publikálni komolytalan – nem sokban javít a meglátásán.
    hacsak nincsenek bizonyítékai arra nézvést, hogy pl. schmidt, balog, vagy netán orbán oda járt, mert akkor mindjárt más lesz a leányzó fekvése.

  • Box Hill: Mussolini pártja szintén ellenzékben volt a katolikus egyház két parlamenti pártjával, amiknek működését betiltatta és a papoknak Olaszországban, hivatalosan a politizálást megtiltatta Mussolini a Concordiat bevezetésével. Emiatt, azért nem lehet azt a következtetést levonni, hogy Mussolini és pártja a Katolikus egyház ellen volt.
    Kiragadni egy-egy adatot, egy megadott időből, azt alkalmazni ugyanarra a fogalomra más időben, sok változás után, az szimpla félrevezetés és mellébeszélés. Nem fog engem meggyőzni, de sok más embert sem, hogy a fasizmust a zsidók találták ki és elveit mindvégig alkalmazták, támogatták.
    Tény. A zsidók sokkal jobban voltak asszimilálódva Olaszországban, mint sok más európai országban és 1937-1938 volt az év, amikor részvételük a politikában a legmagasabb fokon volt. Mussolini és az Olaszok általánosan nem fogadták el Hitler „Final Solution” tervét, mérhetően kevésbé üldözték a zsidókat Olaszországban és Olasz Tunéziában még 1944-ig is. Mindez nem jelenti azt, hogy a zsidók Olaszországban még akkor is lelkesen fejlesztették tovább a fasizmust. Olaszországban kb. 44,500 zsidó volt WWII előtt, ebből 7,500 pusztult el. Jóval kisebb arányszám, mint 550,000 magyar zsidó halála, a kb. 825,000-ből az akkori Magyar megszállási területekkel egybevett (170,000 km2) területről. Magyarország Jobban Teljesített!
    Hány zsidó van ma a Magyar kormányban és államigazgatásban? 70 év múlva akkor azt lehetne mondani, hogy Magyarországon a gyorsan növekvő anti-szemitozmust nagy részben a zsidók idézték elő?

  • Kedves málnaszőr!

    Azt írod: „megjegyezném, hogy az ön által hivatkozott Jews and Communism “mű” előítélettől áthatott csinálmány”

    A „mű” a Jeruzsálemi Héber Egyetem Avraham Harman Intézetének kiadványa. Tanulmányok a kortárs zsidóságról című sorozat 20. kötete.

    Az antiszemita jelzőidet köszönik szépen.

  • Továbbá, kedves málnaszőr, azt írod még: „Mellesleg a Nagy Fancia (polgári) Forradalom áldozatainak száma úgy tízezr körül mozgott…”

    Ezzel szemben ott volt ahol bevezették a világtörténelembe az állami terrort.

    Vendée az a franciaországi tartomány, ahol a baloldal bemutatta világraszóló újítását, a saját társadalom elleni hadviselést népirtás formájában.

    A baloldal dicsőséges Francia Forradalma nem tűrte a tartomány lakosságának ellenállását az erőszakos haladás, felvilágosodás, egyenlőség, szabadság, testvériség ellen.
    Meg kellett lakolniuk. A Convent 1794 elején elhatározta a Vendée-i lakosság megsemmisítését az utolsó emberig, asszonyig, gyermekig. Az eredmény: több mint 300,000 áldozat.

  • Aztán, kedves málnaszőr, azt is írod: „akkor 1912-ben még nem használták ezt a jelzőt, már csak azért sem, mert ezt a szót, a tőlük megszokott aljas cinizmussal hitlerék (talán a ilyesmiben szakértő, maga Himmler) agyalták ki – az Istennek önként felajánlott égő templomi [állat!]áldozat Bibliából kölcsönvett kifejezését – specifikusan erre a genocidiumra, de mindegy”

    Ezzel szemben a Wiki: „Writing in Latin, Richard of Devizes, a 12th-century monk, was the first recorded chronicler to use the term „holocaustum” in Britain.[10] For centuries, the word „holocaust” was used generally in English to denote great massacres.”

    Nem lenne jobb, ha először te, mint szerző kutatnád meg mondanivalódat?

  • box hill: nem lenne jobb, ha először válaszolna a kérdésemre: mit is akar elérni ezzel a komment sorozattal?
    ha így halad, bújtatott pártpropaganda okán, biza, lekerül a fórumról!
    csaxolok…

  • Fenyvesi Glória

    Ile István:Napjainkban, van vagy ezer magyar áldozat, akiket cigányok öltek meg…(pár év alatt elpusztítottak)
    Kimutatás is van róla, az elkövetés helye, ideje,mikéntje…
    A magyar áldozatokat nem siratja?
    És ez nem a múlt,hanem a közelmúlt és a jelen…

  • T. Box Hill !
    1. A Wikit mindeki úgy írja, és változtatja, ahogy akarja. Akár ön is…
    2. A Nagy Francia Forradalom polgári, egyben nemzeti forradalom volt.
    3. Sajnos a történelemben voltak és léteznek anomáliák, amelyek azonban a lényeget nem változtatják meg.
    Itt van például, amikor az önök Horthyáját és az ő gyülevész darutollas „Nemzeti” Hadseregét 1919-ben a Szegedi Zsidó Hitközség nagy összegű gyűjtéssel támogatta. Az üldözöttek és az abban veszélyeztettek magatartása, egy külön szociál-pszichológiai katergória…Bezzeg Horthyék ezt a lojalitást nem írták a zsidóság javára, amikor 25 évig mesterségesen keltették a hangulatot ellenük, s végül a vágóhídra terelték őket. Éppen Szegedről minden zsidót többhavi gettósítás után Auschwitzba deportáltak…

  • T. Box !

    Ahogy elnézem, Ön is egy ilyen mesterséges-hangulatkeltő. Úgy tűnik erre tette fel az életét.

  • A Wikipédia az Európai Unió analógiája. Ugyanúgy, jóhiszeműen ítéli meg a beírókat, mint az unió az oda belépőket. Amikor Magyarországot felvették „nem gondolták”, hogy ez a nép ilyen agyament és rosszhiszemű, mint ami nap-mint nap kiderül róla. Sőt még manapság is abban bíznak, hogy a józan ész kerekedik majd fölül, pedig…

  • Kedves Ille István!

    Látható, hogy korrigálok egy két helytelen megállapítást. Pártról én nem is beszéltem, mert nem érdekel. Mitől is lenne pártpolitika az, hogy a „holocaustum” kifejezést Angliában használták először a 12. században. A történelemmel foglalkozom elsősorban.

    Egyébként cenzúrával engem ne fenyegess. Csak koncepciós váddal tudnál elítélni, mint amit kilátásba is helyeztél. Az Internet pedig nem erre való. Az ismeretek szabad áramlására inkább.

  • Csak szólok mindenkinek mielőtt belebonyolódtok ebbe a vitába, hogy ez a Box Hill nevű szarházi csak a szokásos provokátor, egyébként a szokásosnál is vérlázítóbb csúsztatásokkal és hazugságokkal. Nem is értem mit képzel ez a hülyegyerek, hogy csak ő olvas könyveket? Ezt kapjátok ki! A csávó példának hozta fel Gross könyvét a zsidók és a kommunizmus „elválaszthatatlanságára” Na írom mi az igazság Grossról!
    -Jan T. Gross, a Princeton Egyetem történész
    professzora maga is zsidó származású emigráns. Az
    1960-as években a lengyelországi demokratikus diákmozgalom aktivistája volt, amiért fél évre be is
    börtönözték. 1968-ban hagyta el hazáját, amikor a
    Lengyel Egyesült Munkáspárt utolsó nagy antiszemita kampányának hatására…!!! a háború előtt ott élt három és fél millió közül életben maradt szinte mind a
    negyedmillió zsidó emigrált.
    -Két történelmi esszéje közül a Fear, Anti-Semitism in Poland after Auschwitz. a második világháború utáni erőszakos antiszemitizmust tárgyalja, -és most jön a lényeg- pont az ellenkezőjét állítja mint amit ez a hazudozó rohadék troll bizonygatni akar. A könyv Judeokommunizmus című utolsó előtti és a következtetéseket tartalmazó utolsó fejezete annak az okait keresi, hogy a lengyel lakosság
    elég tekintélyes része miért fordult szembe a holokauszt borzalmait túlélő lengyelországi zsidósággal,
    olyannyira, hogy nemcsak az országból, hanem az
    élők sorából is ki akarta üldözni őket.A judeokommunizmus mítosza az erőszakos antiszemitizmust azzal próbálja magyarázni és egyben igazolni, hogy a kommunizmust a zsidósághoz köti, és a zsidókkal szembeni pogromokat – mint amilyen a kielcei is volt – a jogos antikommunizmus megnyilvánulásának tekinti. Gross meggyőző érvekkel
    cáfolja, hogy ez a xenofób tartalmú teória magyarázhatná akár a háború előtti, akár az azt követő antiszemitizmust. Az 1930-ból származó adatok alapján
    a több mint hárommillió lengyelországi zsidó közül csak mintegy hétezer-hétezerötszáz vallotta magát kommunistának, és ők még az alacsony számú
    kommunista szavazónak is csak egynegyedét tették
    ki. Vagyis nemcsak az állítható, hogy a zsidók messze túlnyomó többsége nem volt kommunista, de a
    kommunista szavazóknak is csak kis része volt zsidó
    Fear, (199–200. oldal).
    – a háborút követően a nácizmustól és saját honfitársaik erőszakától megmenekült zsidók az új lengyel állam támogatóivá váltak. Ez önmagában még nem tette őket kommunistává, mint ahogy ezt a háború utáni adatok is igazolják: a lengyel kommunista párt tagjainak száma az
    1944. júliusi húszezerről 1945 decemberére már kettőszáz harmincötezerre, 1947 elejére pedig félmillió
    fölé, ötszázötvenötezerre nőt, de közülük a zsidók
    száma 1946 végén négyezer, és még 1947 májusában
    is csak hétezer volt. Fear, (221–222. oldal).

    Az azért a pofátlanság és/vagy idiotizmus netovábbja mikor valaki olyasmivel példálózik a hazugságai mellett ami pont a hazugságok cáfolatáról szól!

  • Box Hill!

    Na igen, a zsidók, „meg a kőfaragók és a balettáncosok is”.
    Sőt ! Ma már ott tartunk, hogy zsidó volt még Eva Braun, de még a szeretője Hitler Adolf is a németek vezére, stb…

  • A két világháború közötti horthysta 20 év magyar zsidóságát elsősorban az ellenforradalmi rendszer Numerus Clausus nevezetű, direkete a zsidóság rovására kitalált szegregációs törvénye határozta meg. Alaposan megnyirbálta annak intellektuális mozgását, de még a fizikai munkahelyi elhelyezkedési lehetőségeit is…
    A szegregációs korlátozások olyannyira ellehetetlenítették még a létüket, hogy aztán már azokat is a baloldalra sodorták, akiknek erre addig semmi affinitásuk nem mutatkozott… És „érdekes módon” éppen ezzel ért célt a magyar-náci propaganda, amikor összekapcsolta baloldaliságot a zsidósággal…
    Ezzel „operál” HillBox olvtársunk is…

  • Fuser !

    A lengyelek híresek az antiszemitizmusukról (ld. Sámson és a Zongorista c. filmek), ami nem véletlen, ha figyelembe vesszük azt is, hogy a Katolikus Anyaszent Egyház legerősebb bázisa. Josef Glemp bíboros krakkói érsek egy szentbeszédben felszólította „a zsidókat” a megfelelő viselkedésre… Mindezt már akkor tette, amikor Lengyelországban már nem is éltek zsidók…

  • fenyvesi glória: attól tartok, még mindig nem érti…
    ráadásul nem ugyanarról beszélünk.
    jó lenne, ha felhagyna a rögeszmésen hajtogatott jobbikos szöveggel.

  • A Wikipediát nem lehet csak önkényesen változtatni és nem lehet rá írni azt, amit akarsz. A Wikipedianak vannak szerkesztői és a feltett anyagok kivétel nélkül el vannak bírálva, összevetve hiteles adatokkal. Akik a Wikipediára fel akarják tenni írásaikat, azoknak regisztrálni kell és a bizonyítékokat érdemes mellékelni, anélkül kevés az esély, hogy gyors eredményt kapjon a felterjesztő.
    Röviden: A Wikipedia nem egyenlő az Anarchiával.
    http://en.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:About
    ================
    ÁLTALÁNOSAN:
    Mindenkit kérek ezúttal újra, hogy állításaikat tényekkel bizonyítsák, az adatokat, információkat keressék meg és csak azok tanulmányozása után állítsanak, vádoljnak, védjenek meg bármit, bárkit. Senki ne terjesszenek hamis, félrevezető, hazug, csaló, bizonyíték nélküli, megcáfolható állításokat

  • box hill: félreértésben leledzik, magát fenyegeti a rossz nyavalya, ne értékelje túl magát. nem korrigál, hanem nem is olyan burkoltan zsidózik. ami pedig az ismeretek szabad áramlását illeti, arról lehetne beszélni.

  • Kedves Ille István!

    Ezt írtad nekem aug. 5-én 4:19 du.-kor:
    „ha így halad, bújtatott pártpropaganda okán, biza, lekerül a fórumról!
    csaxolok…”

    Ha ez nem cenzurával való fenyegetés akkor, mi?
    Kérlek, hogy legalább a saját szövegedet értelmezd helyesen. Mert az enyémet a „pártpropaganda” gyanusítással eleve félreértelmezted.

  • Kedves fuser!

    Köszönöm, hogy ismertetted Jan T. Gross-t, amivel csak hitelesebbé vált mondandója a zsidók és a kommunizmus viszonyáról.

    De, hogy megnyugtassalak, a zsidókat nem csak a nemzeti szocialisták üldözték, hanem a nemzetietlenek is:

    „A Nagy Terror idején (1936-38) Sztálin agitátorai felkavarták az antiszemita előitéleteket és tetőpontra hozták. Érdekes módon, míg a világ a náci Németország háború előtti zsidóellenes törvénykezésére és a zsidóüldözésekre koncentrált, Sztálin valójában megsemmisített 500,000-600,000 zsidót, a tisztogatások tízmilliós áldozatmennyisége között, a Szovjetunió nemzetiségi arányainál valószínűleg jóval többet.

    A népirtás végig folytatódott a 40-es évek alatt, tekintet nélkül arra, hogy a zsidók valójában hithű kommunisták, cionisták vagy teljesen politikamentesek voltak-e. ‘A cionisták egész generációja pusztult el a szovjet börtönökben, táborokban és száműzetésben’ – írta Dr Julius Margolin, akit különböző koncentrációs táborokban tartottak fogva a Balti és Fehér-tenger régióban 1940-től. Ő mondta továbbá, hogy a külvilágból senki, még a cionista társak sem siettek megmentésükre.”
    Forrás: Louis Rapoport, Stalin’s War against the Jews (Sztálin háborúja a zsidók ellen), The Free Press, 1990, 54.old.

    Sztálin zsidóírtása jóval a náci holokauszt előtt már megkezdődött, majd ismét beindult a háború után és egyes szerzők szerint csak halála (legyilkolása) közbejötte akadályozott meg egy végső megoldást a szovjet zsidókérdésben. Lásd Alexander Rashin, Why Didn’t Stalin murder all the Jews? (Miért nem ölte meg Sztálin az összes zsidót? Liberty Publishing House, 2003.

  • Kedves cordon blued!

    A numerus clausus hatásáról szólván, Csonka-Magyarország zsidó lakosságának aránya 5.9% volt 1920-ban, ezzel szemben a zsidó hallgatók százaléka az 1923/24-es tanévben az orvosi karokon a következő:
    Budapesten: 4.3%
    Szegeden: 17.2%
    Debrecenben: 12.4%
    Pécsett: 59.0%

    Az összes egyetemi hallgatók arányszámát tekintve az 1920/21-1924/25 tanévekre: 12.7%
    Forrás: N. Szegvári Katalin: Numerus clausus rendelkezések az ellenforradalmi Magyarországon, Akadémia kiadó, 1988, 138-139.old.

  • box hill: nem hiszem, hogy abban a helyzetben lenne, hogy saját szövegem értelmezésére buzdítson. javaslom, olvassa el a MODEM-et, és rájön, nem cenzúráról van szó, és korántsem fenyegetés.
    rendben, nem pártpropaganda, csak éppen párt nélküli propaganda.

  • box hill: teljesen érdektelen, hogy sztálin mit csinált a zsidókkal. itt és most a hazai gaztettekről van szó. ajánlom az ezzel kapcsolatos hat részes sorozatunkat.

  • hehehe
    almát a körtével…milyen összefüggés is van a lakosság aránya és az egyetemi hallgatók százaléka között?
    számszerűséget ugyanis nem ismerünk…4,3%, az mennyi is hallgatói szám szerint? mihez képest? a vasedényhez képest? 🙂

  • Box Hill
    2014 augusztus 6
    12:11 du.
    Valóban.
    A Kádár-rendszer kevés pozitívumainak egyike, hogy nálunk elmaradtak a Lengyelországhoz hasonló, felülről gerjesztett antiszemita hullámok. Viszont Az NDK-ban szívesen alkalmazták Goebbels egykori zsidóellenes propagandistáit, Ceausescu pedig csendben hozzálátott a körülbelül negyedmillió zsidó haláláért felelős. Sztálin üldözési mániában szenvedett, noha az Ukrán holokauszt inkább belső gazdaságpolitika hatása, de a félmillió zsidó a tízmillióhoz viszonyítva nem nevezhető kifejezett üldözésnek. Azért ne legyenek illúzióink, ha nem hal meg, a zsidók is osztoztak volna a csecsenek, ingusok, tatárok, volgai németek és más, kollektíven keletre (Szibéria, Kazahsztán, Kirgízia stb.) deportált népek sorsában.
    Mivel ezen felsorolásokból megállapítható, hogy sem a szélsőjobb, sem a szélsőbal nem alternatíva, marad a középút a demokrácia!
    Éppen emiatt hangoskodunk, ha valaki le akarja rombolni azt!

  • Box Hill!
    Asszem elvesztettem a fonalat! Kérlek magyarázd meg konkrétan mi okból ömleszted ide ezeket a zsidósággal kapcsolatos vélt vagy valós történelmi-társadalmi összefüggéseket!

  • fuser: nekem se válaszolt, pedig már kétszer kérdeztem céljai felől, hátha veled kivételt tesz…
    az, hogy csak pontosít, meg TIT, kamu.
    attól tartok, túl sokat foglalkozunk vele.

  • KORDON BLUED
    2014 augusztus 6
    10:35 de.

    Gross Fear című könyve egész konkrétan erről a háború utáni lengyel társadalomban fellángoló antiszemitizmusról értekezik, illetve részben arról, hogy a háború folyamán hogyan viszonyultak a lengyelek polgártársaik kiirtásához. Érdemes elolvasni, egész megdöbbentő, őszintén szólva, nekem az első gondolatom az volt utána -mi miért is panaszkodunk…?”
    Hogy a könyv mekkora port kavart Lengyelországban, és hogy mennyire egy kaptafára működnek az autokrata-etnicista Kelet-európai maffiaállamok mint Orbánia vagy mint a Lengyeleknél Kaczyńskiék voltak, itt egy megdöbbentő példa:
    -a könyv lengyel kiadásának megjelenésekor hivatalban lévő Kaczyński-kormány pártjai 2007 tavaszán – részben
    Gross megbüntetésének hátsó szándékával – megszavazták a szélsőséges Lengyel Családok Ligájának azt a törvényjavaslatát, amelynek értelmében
    három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő az a személy, aki „a lengyel nemzetet nyilvánosan megrágalmazza kommunista vagy náci bűntettekben való részvétellel, azok szervezésével vagy az
    azokért való felelősséggel”. A könyvbemutató napján
    elindított büntetőeljárást a Kaczińsky-kormány bukása után megszüntették.

  • István! Valóban elég érthetetlen a srác, de majd csak előrukkol a farbával! Azt má kivárom…! 🙂

  • Fuser
    2014 augusztus 6
    1:30 du.
    Nekem Box Hill stílusa apuwaderre hajaz. Mintha a kettő ugyanaz lenne.

  • nem ugyanaz. sőt, volt korábban egy fölöttébb kifinomult gúnnyal kommentelő, de ő sem az.

  • Don Ovuz
    2014 augusztus 6
    1:55 du.

    Don, én arra Frejbanicsra, -vagy hogy hítták- gondoltam, hogy apuwader reinkarnációja, de nem akarnék jimbó krónikus hibbantságára hajazni aki szerint Ille István ármánykodik minden bejegyzés mögött. 🙂

  • Kedves don Ovuz!

    A Kádár-rendszer sem volt ment az felülről jövő antiszemitizmustól:

    Az 1967-es időszakban nem a lakosság körében volt antiszemitizmus, hanem a kommunista politikában. A laktanya kultúrépületének folyosóján a PLO hőseinek fényképei lógtak. (Akkor voltam katona) A körletben kivételesen sugározták a híreket, amelyek arról szóltak, hogy az egyiptomi légierő már a földön megsemmisítette az izraelit. (Valójában egész más történt) Egy bajtársamra, aki barátom is volt és nem túl jó futó, a felszereléses futás után a százados elvtárs azt mondta: „Az a szappanba való Molnár már megint utolsó lett”.

    Leszerelés után egyszer (sokszor) hallgatom a Szabad Európát és ismerős hangot interjúvoltak. A színész Szakács Miklós nyilatkozott Londonba disszidálása után arról, hogy a kommunista állambiztonsági szervek arra akarták rávenni, hogy besúgoskodjon a színészi világban tapasztalható cionizmusról. Ezt nem vállalva, nem látott más kiutat, mint a disszidálást. Azt hiszem színészi pályájának ezzel vége is lett.

  • Kedves Fuser!

    Miért csak engem kérdezel?

    Fentebb nem érdekelt az, hogy kommentelő társunk miért értekezett a Zsidó nevű faluról, vagy egy másik miért osztott meg egy zsidó partizándalos klippet?

    Kettős mércét allkalmazol, nem?
    Jut eszembe: Ann Coulter mondta, hogy a kettős mérce alkalmazásáról pont a liberális ismerszik meg.

  • nos, burkus laci olyan információt közölt, amiről alig hiszem, hogy sokan tudtak volna. amúgy egyetlen zsidó nem lakott a zsidó nevű községben.
    zsidó partizánok? aha. meg kun béla, fehér lovon. ja, az stromfeld aurél volt. oda is ajándékozta horthynak.

  • Box Hill: Ha a zsidó hallgatók százaléka 100%, akkor mi van? Ahol az emberi jogokat betartják, ott azt veszik fel az egyetemre, aki megfelelő eredményt ért el az iskolában, jelentkezik és aki leteszi a felvételi vizsgákat. Azok pedig nem vallásból és nem a Torah szövegéből voltak, vannak, lesznek. Az mehetne csak egyetemre, akinek megvan hozzá a tudása és senki sem kérdezhetik meg, hogy kinek mi a vallása!
    No nem így van ez Fidesztánban és nem így volt ez Magyarországon is. Az irigy, lusta, hülye, soviniszta és anti-szemita magyarok alkották a numerus clausus-t, amihez fajelméletet sem tudtak gyártani, csak átvették a Németekét és ahogy ott kifejlesztették azt is sorban magáévá tette az aljas csőcselék. Lett belőlük elég mire a gettókat felállították országszerte. A kormány engedélyével és ösztönzésével, lehetett szabadon kirabolni a zsidókat és szétosztani a nehéz munkával megszerzett javaikat, osztozkodtak rajta a lusta és buta magyarok, mint a dögön a ok hiéna.
    Ezért olyan sok ma is a hülye ember, rászoktak a lustaságra, mondván, ha hatalomra kerülnek, úgyis elvesznek mindenkitől mindent. Sok korlátolt csaló közülük még hamis doktorátussal is becsap mindenkit. Ezért van hatalmon most A Stadionos viktor, Kövér (A Bunkó) Lackó és az egész koszos bagázs. Ott virít Semlyén (A Vadölő) Zsolt a két hamis doktorátussal, a Schmitt (a Plajbász) Pali a kéz alatt vásárolttal, még mindig állami kocsival furikázik és felveszi a sok-sok milliót, ott van a dajcstomi, aki egy ocsmány, hazug, csaló nőcsábász, csak a költség térítésein, felveszi hatalmas fizetéseit munka és megjelenés nélkül és sorolhatnánk végig a neveket, mind tanulatlan, hazug, gonosz rasszista, de ott ülnek a pöcegödörben. Magyarország hamis doktorátusokban Jobban Teljesít, hülyeségben, tájékozatlanságban, hazugságok, terjesztésében pedig nincs párja a Világon!
    Ezután számolhatja a százalékokat, az utóbbi 200 évben mikor volt Magyarországon egy becsületes, tanult, hozzáértő, az ország sorsát mindenek elé helyező emberekből szabadon és csalás nélkül megválasztott kormány!

  • Box Hill
    2014 augusztus 6
    3:10 du.
    Ez nem felülről irányított rendszer amit leír. Majd hivatkozik egy propaganda adóra, vagyis nem tényeket közöl.
    Ettől független a végszavam él!
    Sem a szélsőbal, sem a szélsőjobb nem alternatíva, mivel mindkettő ugyanazt teszi. Ezért mindketőt ki kell takarítani.

    Alternatíva a demokrácia!

  • Fenyvesi Glória

    Meg az elég számos szoci , volt vezető,pártember…Megvásárolt diplomával…
    Kikérjük magunknak, a magyarok nem lusták.Igenis, dolgosak!
    Másokat is eltartanak…Sajnos…
    Napjainkban is szívesen alkalmaznak magyarokat egész Európában.
    Tudnék mondani más lusta népek egyedeit…

  • Box Hill
    2014 augusztus 6
    3:20 du.

    Box Hill!

    Asszem új vagy ezen a fórumon, -eddig inkább a mandineren osztottad az észt- ezért nem tudhatod. Többször leszögeztem már, csak a rend kedvéért neked is elmondom, nem vagyok liberális, soha nem voltam, és nem is leszek az! A liberalizmus a kapitalisták maskarája, én csak egy egyszerű baloldali vagyok, ahogy mondjuk Karl Kautsky leírta a baloldaliságot.
    Egy egyszerű kérdést tettem fel neked, amire Selmeczi Gabikásan válaszoltál kettős mércéről zagyválva, és talán csak az időhiány tartott vissza, hogy ne kezdjél el az idegen érdekeket sértő rezsicsökről szabadságharcolni. Ez így nagyon silány kedves Box Hill, picivel többet vártunk tőled, azok után, hogy vég nélkül dobálózol a külföldiül hangzó nevekkel!

  • fenyvesi glória: ha némi konkrét adattal szolgálna… kiket is tart el egy magyar? fejtse már ki, legyen szíves!
    azt tudja-e, hogy miért alkalmaznak magyarokat szívesen európában? mert még mindig olcsóbbak, mint a hazaiak, ráadásul minden szar munkát elvállalnak, amire már egy szerb, török, gánai vagy ukrán bevándorló sem hajlandó!
    nem felejtse el, nem elit munkákról van szó! még az agyon dicsért magyar programozókat is lenyomják a piacon az indiai meg pakisztáni szoftveresek!
    vannak más lusta népek? nosza, sorolja! azoknak egyedei vannak?
    hát, glória, akkor maga is egyed, és nem ember!
    nézzen már utána az”egyed fogalmának!

  • Fenyvesi Glória
    2014 augusztus 7
    12:38 de.

    „Tudnék mondani más lusta népek egyedeit…”

    He…?

    Glórika, sajnos sokadszorra kell megállapítanom, egy ritka sötét sutyerák vagy!

  • Fenyvesi Glória

    Pl. akik nem tanulnak, nem dolgoznak,de sokan vannak…
    Azokat kénytelen eltartani a dolgozó, adózó többség…
    A magyar diplomások meg azért kénytelenek külföldön mosogatni, takarítani,mert több fizetést kapnak,mint itthon…És ez már nagyon régi folyamat eredménye…

  • Fenyvesi Glória

    Aki védi a saját fajtáját, népét, az miért” sötét sutyerák”?
    Akkor, akik a cigányokat, zsidókat védik, azok is azok,
    Fuser?
    Mert ugye itt, általában erről van szó…

    De nem sértődök meg, lerázom az ilyen jelzőket magamról…
    Mondhatnám, hogy immunis vagyok ezekkel a jelzőkkel kapcsolatban…

  • Régi folyamat eredménye, hogy Magyarországon minden kormány gyatrán működött, nem becsülte meg az egyetlen bőséges természeti kincsét és nyersanyagát, az emberi észt! Ehhez jön az utolsó 25 évben bevezetett maffia rablóbandává vált, gátlástalan, kegyetlen, embertelen bűnözőkből álló kormányok tagjainak és a hozzájuk tartozó koszos bagázsnak és kiegészítő rablóbandáknak a korlátlan és büntetlen ország rablása. Magyarország, a képzett, tanult, intelligens polgárainak kirekesztésében és elüldözésében Jobban Teljesít.

  • Fenyvesi Glória

    Gyula Bognár:Ezzel az utolsó bejegyzésével egyet tudok érteni,még ha nem ilyen keményen fogalmaznék is…

  • Haladás! Egyet értett, talán a jövőben többet is?

  • Box Hill VIII.6/12,21!

    A kommentjében felhozott statisztikai adatok, csak azt tükrözik, hogy a zsidóság – hát Istenem – tehetségesebb volt korosztályos társainál.
    Mert pl. helyettesíthető lehetett volna e mondjuk Neumann János, Gábor Dénes, Teller Ede ,[vagy Radnóti Miklós] stb. egy-egy másik diákkal, akik aztán a Numerus Claususra hivatkozva helyettük kapják meg, illetve veszik fel Nobel Díjat? 😀