Pordány László megy, de az ex-nagykövet KMOSZ szövetsége még marad

2014 augusztus 15 10:45 de.25 hozzászólás

Pordány László nagykövet kanadai szolgálata a mai nappal hivatalosan véget ér. Az Ottawai Magyar Házban mond még beszédet augusztus 23-án, de azt már magánemberként teszi. A Jobbik szerencsenmosdatásáról elhíresült nagykövet példát ritkitó módon osztotta meg a kanadai magyar közösséget három és fél éves szolgálata alatt. Az Orbán kormány kanadai kritikusai, az úgynevezett „nemzetellenes erők” ellen indított harc legfontosabb eleme a Kanadai Magyarok Országos Szövetsége (KMOSZ). Feszty Dániel, a Morvai Krisztina ottawai szerepeltetéséről ismert KMOSZ-elnök marad. Feszty Dániel szövetsége is tovább élhet Pordány távozása után, még akkor is ha annak alapító szervezete – az Ottawai Magyar Ház – kilépett, mert nem kíván a pártpolitikába belekeveredni.

Pordány László Montreálban. Fotó: Boros Gábor.

Pordány László Montreálban. Fotó: Boros Gábor.

Pordány érkezésével 2011. januárjában történt meg először a korai nyolcvanas évek óta, hogy egy magyar fődiplomata „lojális” és „ellenséges” táborokba osztotta fel a kanadai magyarságot. Itt fontos említeni, hogy ez a politika már 1983/84 környékén megszűnt, tehát már a kései Kádár korszakban sem folyt olyan erős politkai jellegű kirekesztés és demonizálás, mint amit az ottawai magyar nagykövetség folytatott valamennyiünk ellen.

Ime Pordány László kanadai pártpolitikai tevékenysége dióhéjban:

  • 2011 februárjában Pordány László a kanadai levéltáros szövetségnek írt kioktató levelében védi az Orbán kormány azon tervét, mely a kommunista állambiztonsági iratok elhordását és megsemmisítését tűzte ki célul. A tervezetből – egy Kanadából indított nemzetközi kampánynak köszönhetően – nem lett semmi.
  • 2011 júniusában egy, a montreáli Magyar Krónikának adott interjújában „politikailag egyívásúnak” nevezte a kanadai magyarságot Pordány nagykövet.
  • 2011 októberében Pordány László közeli barátját – Raffay Ernő szélsőjobboldali történészt – hívta meg beszédeket mondani az október 23-ai kanadai magyar megemlékezésein és kizáratta Göllner András montreáli professzort a montreáli megemlékezésről, ahol korábban éppen őt kérték fel ünnepi szónoknak a helyi szervezők.
  • Miután 2011 novemberében az Élet és Irodalomban jelent meg egy cikkem a jelentős részben Pordány László és Feszty Dániel irányításával folytatott pártpolitikai kirekesztésről és miután a Kanadai Magyar Demokratikus Charta lehozta az Orbán kormány tevékenységével szemben megfogalmazott angol nyelvű vádiratát, az éppen alakuló Kanadai Magyarok Országos Szövetségének (KMOSZ) alapítói petíciót indítottak a Charta tagja ellen. Közben kiderült, hogy Pordány László szavai miatt a Montreáli Magyar Bizottság egyik zártkörű gyűlésén az a határozott érzés alakult ki, hogy politikai nyomást gyakorolt a helyi közösségre a nagykövet, a Charta alapítóinak teljes kirekesztése érdekében. A Charta és a KMH vezetői ellen indított petíciót még a montreáli magyar óvoda karácsonyi műsorán is terjesztették.
  • Göllner András a budapesti Klubrádió Megbeszéljük c. műsorában, 2011 december 16-án mondta: „Elindult egy bizonyos petíció, amit a nagykövettel egyeztetve állítottak össze. Feszty Dániel nevezetű úriember készítette ezt, ugyanaz az úriember, aki Morvai Krisztinát meghívta Ottawába, hogy tartson egy előadást. Tehát itt nagyon komoly, érdekes összefonódások vannak a szélsőséges jobboldal és ezek között az emberek között. (…) Arra számított az Orbán-kormány és most is arra számít, hogy egy kupacba be fogja seperni magának az egész diaszpóra szavazatait. Mi hát sajnos beleköptünk ebbe a levesbe, és ez nem tetszik a Fidesznek. Miért is tetszene? Tehát azzal nincs probléma, hogy kampányolnak, de azzal probléma van és felhívjuk erre a kanadai lakosok figyelmét, hogy egy külföldi kormány ne avatkozzon bele és ne próbáljon elhallgattatni kanadai állampolgárokat, akik a demokratikus jogaikkal próbálnak élni.”
  • Az Orbán-kritikus kanadai állampolgárok ellen indított hadjárat 2012 januárjában vált hivatlossá Magyarország ottawai nagykövetségén, amikor Pordány László újévi köszöntőjében (ami az ottawai magyar rádió adásában is elhangzott) a következőket mondta: A küzdelmet a nemzetellenes erőkkel szemben csak közösen lehet megnyerni, ha összefog a nemzet Debrecentől Vancouverig, Kolozsvártól Montrealig, Torontótól Székesfehérvárig, vagy Ottawától Nagykanizsáig.” Megalakulása óta a KMOSZ kulcsfontosságú szerepet játszott az Orbán-kritikus kanadai magyarok kizárásában és megfélemlítésében.
  • 2012 márciusában a kormánypárti KMOSZ fő jobboldali riválisa, a Somorjai Ágnes által vezetett Kanadai Magyar Kulturális Tanács támadást intézett Pordány László ellen a budapesti Lánchíd rádióban, mert szerinte a nagykövet nem válaszol eléggé határozottan a „balliberális mocsokra.” „Nem kapunk megfelelő támogatást az ottawai külképviselettől”–tette hozzá Somorjai Ágnes.
  • 2012 áprilisában Pordány László titkárnője hálás köszönetet mondott a nagykövetség nevében egy olyan levélre, melyben egy szélsőjobboldali kanadai magyar lezsidózta és leárulózta Anna Porter kanadai írónőt. A követség válasza ígéretet tett arra, hogy a misszió is harcol a magyarellenes személyek ellen. Pordány azt állította, hogy ő nem is vette észre azt, hogy a levél első mondatában zsidózással nyit. A nagykövet végül elhatárolódott ezektől a nézetektől.
  • 2012-ben Pordány László a kanadai Sun TV műsorában bejelentette: a Jobbik nem szélsőjobboldali párt. Az interjút a KMH fedezte fel először as YouTube-on.
  • A Népszabadságban lehozott nyilt levélben kértem fel Martonyi János külügyminisztert, hogy távolítsa el ottawai nagykövetét. Martonyi János ezt válaszolta levelemre, szintén a Népszabadságban.
  • A szélsőjobboldali kapcsolatokkal rendelkező KMOSZ-elnökség nyilvánosan kiállt a Jobbikot védelmező Pordány László mellett és angol-magyar kampányt indított lapunk ellen.

Visszatekintve minderre, döbbenet, hogy a Külügyminisztérium és Magyarország mindezt eltűrte, elnézte és talán támogatta is. Pordány László egy személyben bontotta le szinte mindazt, amit az egymást követő magyar nagykövetek két évtized alatt építettek fel Kanadában.

A KMOSZ, illetve Feszty Dániel – aki szinte heti rendszerességgel járt be az ottawai nagykövetségre tanácskozni a Jobbikot védelmező nagykövettel – fogja valamennyiunket emlékeztetni a destruktív Pordány-kurzusra.

25 hozzászólás

  • bocsika. mi az a színes lepedő a kezében, és, ha már valami, egy MAGYAR nagykövetnek mi a franc köze van hozzá?
    pordány egy fidesz által telepített vírus.
    sajnálatos módon távoztával az általa okozott fertőzés nem múlik el.
    ott marad a KMOSZ, és a vírusgazda feszty…

  • Csak sajnos nem ő volt az egyetlen aki behozta a politikát és széthúzást okozott a magyar közösségekben……. Ugye tudod kikre gondolok.

  • Az igazság az, hogy a búcsúzó Nagykövet és felesége, Pordányi László és Mária, valóban igazi „úriemberek” voltak, a szó igaz értelmében.
    Ha itt, valaki érti egyáltalán ezt a jelzőt.
    Lehet, hogy Christophernek nem tetszett, de a kanadai magyarság igen kedvező véleménnyel van róluk.

  • Magyar harckocsik lépték át az ukrán határt!

    Hulladékvasként az ukrán hadseregnek szállítva.
    Egy szemfüles olvasó küldte be az alábbi fotókat a hidfo.net-nek, melyek a nyíregyházi vasútállomáson készültek augusztus 2-án. A közölt információk szerint a vasúti szerelvény Záhony felé tartott, ahol átlépte Ukrajna felé az államhatárt. A képek érdekessége, hogy ezeken valaha a Magyar Honvédség állományába tartozó T-72-es közepes harckocsik láthatóak.
    Hídfő.net | Hulladék vas áráért eladott honvédségi harckocsik útban az ukrajnai polgárháború felé
    Hídfő.net | Hulladék vas áráért eladott honvédségi harckocsik útban az ukrajnai polgárháború felé
    Hídfő.net | Nyíregyházi pályaudvar
    Az ukrán válság kirobbanása óta a Magyar Honvédség készleteiből kivont eszközöket árusító HM EI Zrt. (Honvédelmi Minisztérium Elektronikai, Logisztikai és Vagyonkezelő Zártkörűen Működő Részvénytársaság) két pályázatot is kiírt használt T-72-es harckocsikra. Az elsőre 2014. év márciusától lehetett pályázni, ez 58 db, főként belorusz gyártású harcjárműre vonatkozott. Ezt a tendert a 2013 októberében alapított, – állítólag cseh magánszemélyek által birtokolt – társaság, az Excalibur Defense Kft nyerte meg. A második pályázatra 2014 júliusában lehetett ajánlatokat tenni, és azt augusztusra már el is bírálták. Ezt is a fent megnevezett cég nyerte meg, mely szerepel a nyilvántartott haditechnikai külkereskedelmi tevékenységi engedéllyel rendelkező vállalkozások listájában is.
    A pályázat az 58 db harckocsira:
    http://www.hmei.hu/Documents/Inkurrencia/Palyazat/Palyazat_S14N03.pdf
    A tender nyertese:
    http://www.hmei.hu/Documents/Inkurrencia/Tajekoztatas/Tajekoztatas_S14N03_eredmenye.pdf
    A második pályázatot 22 db T-72-es harckocsira írták ki.
    http://www.hmei.hu/Documents/Inkurrencia/Palyazat/Palyazat_S14N08.pdf
    A második tender nyertese:
    http://www.hmei.hu/Documents/Inkurrencia/Tajekoztatas/Tajekoztatas_S14N08_eredmenye.pdf
    A 22 db harckocsira adható minimálár bruttó 45 millió 220 ezer Ft volt. Ez azt jelenti, hogy egy darab harckocsiért kicsivel több, mint 2 millió forintot kellett kifizetni. Mivel feltételezzük, hogy az ajánlatok egymással versenyre keltek, így valószínűleg valamivel több pénzért kelhettek el a harcjárművek. Ma a világpiacon egy ilyen állapotú, használt, de még hadra fogható harcjármű értéke legalább 100 ezer USA dollár ( megközelítőleg 24 millió Ft). Tehát itthon a piaci ár tizedéért értékesíthettek ilyen harcjárműveket.
    Azonban az mindenképpen kérdéseket von maga után, hogy miért ad el a HM cége használt, de még hadra fogható haditechnikát gyakorlatilag hulladékvas árában vagy az alatti áron? Ma 53-57 Ft egy kilogramm vas ára, egy ilyen harckocsi pedig típustól függően 41-44 tonnát nyom.
    A második (S14N08 azonosítójú) pályázatban leírt árak szerint az ügylet kimerítheti a hűtlen kezelés fogalmát, hiszen állami vagyontárgyakat játszottak át egy bizonyos cégnek a valós piaci érték töredékéért. Az, hogy az Excalibur Defense Kft mikor és kinek, belföldön vagy külföldön értékesítette a tulajdonában lévő, összesen 80 db használt T-72-es harckocsit, arról nincsenek információink. Mivel a szomszédos országok közül csak Ukrajna vív háborút és jelentős haditechnikai veszteségei vannak, így elképzelhető, pont oda lehetett eladni ezeket a harckocsikat. Információink szerint a lefényképezett vasúti szerelvény is éppen oda tartott.
    Ami tény, hogy az USA napi szinten dollármilliókat költ az ukrán hadsereg működésben tartására, valamint felszólította azon NATO szövetségeseit, akik szovjet haditechnikai eszközöket üzemeltetnek vagy üzemeltettek, hogy készleteik átadásával vagy értékesítésével segítsék az ukránokat. Így az eladott szovjet technika helyére a NATO országok majd vehetnek méregdrága nyugati fegyvereket, persze nem a hulladékvas áráért.
    Egyes források szerint Ukrajna Lengyelországtól vagy Magyarországtól vásárolna légiereje feltöltéséhez harci repülőgépeket. Érdekes módon, a HM EI Zrt. erre is tud megoldást, hiszen 2013 óta eladó 24 darab MIG-29 típusú vadászgépünk, valamint 8 darab MI-8 típusú katonai szállító helikopterünk is.
    MIG-29 tender:
    http://www.hmei.hu/Documents/Inkurrencia/Palyazat/Palyazat_S13N07.PDF
    Helikopter pályázat:
    http://www.hmei.hu/Documents/Inkurrencia/Palyazat/Palyazat_S13N12.pdf
    Eközben pedig szépen robognak a volt magyar fegyverek Ukrajna felé. Talán ezzel járul hozzá Magyarország a civilek ezreinek haláláért felelős ukrán megtorló művelethez? A magyarázat, ami majd napvilágot lát a napokban, miszerint az eladott haditechnika árából az államháztartási hiányt akarják finanszírozni, nem áll meg, mivel akkor nem hulladékvas árán kellett volna eladni a tankokat, jópár afrikai, ázsiai ország örömmel megvette volna fegyverárban is ezeket a harcjárműveket.

  • Figyeló
    2014 augusztus 15
    4:03 du.

    Értelmesebb lenne a felsorolt pontokat vitatni, ha nem tartod igaznak. Mert annak alapján az „úriemberség” tuti nem pozitív tartalmú.

  • mkati, igazad van. Sajnos nincs időm és türelmem ennyi rágalmat, pontonként megcáfolni.

  • Figyelő !

    A napos-holdas lepedőt rázó „uri[?]ember” a képen a Jobbik egyenruhájában tetszeleg, tehát egy közönséges náci pártpolitikus. Így egyszerűen alkalmatlan egy, legalább a munkája során a pártpolitikától függetlenséget megkövetelő diplomáciai feladatra.

  • figyelő: hát persze. a maga féléknek kétségtelenül az volt. csak hát, kik is a maga félék?
    meg hát, ki is jogosította fel a kanadai magyarság nevében szólni?

  • Dubois
    2014 augusztus 16
    1:48 de.

    Amiről fogalma sincs, jobb ha hallgat!
    A „lepedő” az új magyar erdélyi zászló, amit körbevittünk Kanadában is. Egyben a Nagykövetséget is megajándékoztuk vele.Azt nézegette a képen.
    Nem lehet a „jobbik egyenruhájában” ha a Fidesz kormány megbizottja volt.
    Az öltönyt „bocskainak” hívják és régi magyar férfiruha viselet.
    Magának fogalma sincs, MI is volt a nácik egyenruhája, sajnos én még emlékszem a barna ingükre.
    Egy hivatalos kormány megbizott, mindenütt a világon a jelenkori kormányt képviseli.
    Nácikat, már hál Isten kinyírták elég régen-.

  • figyelő: új magyar erdélyi zászló. aha. amúgy székelynek formázták.
    maguk meg körbe vitték kanadában 😀
    nem kellett volna olyan nagyon fölényeskednie…

  • Figyelő!

    Pordányról,politikáról és sok dologról lehet vitatkozni
    (ideális esetben kulturáltan…itt ritkán fordul elő,de a cikkben (képben is!!!)megjelent zászlóról,vagy ruháról bizony nagyon értelmetlen dolog,egy magyartól meg egyenesen blama,különösen egy olyan kint élő magyarral szemben, mint Te, aki azért képben van..de ugye itt nem ez az első eset….!

  • tényleg ciki így benézni egy zászlót 😀

  • Figyeló
    2014 augusztus 16
    10:36 de.

    Tegyük helyére a dolgokat:
    1- Az a zászló, nem „magyar erdélyi”, hanem székely zászló és valóban új. Egyébként a székelyek mind a népviseletben, mind a zászlójukban korábban évszázadokon keresztül a piros feketét használták, és most meg rájuk van erőltetve ez a brand new, pár éves kék-arany trendi jelkép.

    2- Egy hivatalos kormánymegbízott, jelen esetben a nagykövet nem a kormányt, hanem Magyarországot képviseli (vagyis kellene, hogy képviselje). A kettő közel és távol nem ugyan az.

    3- A bocskai formaruha valóban régi magyar viselet. Teljesen helyes a meglátás, de abban a pillanatban amikor egy szélsőséges párt kisajátítja és azt jelképként használja, akkor lehet olyanról beszélni, hogy „jobbik egyenruha”.

    Például ugyan ez van az árpádsávos zászlóval is amit a nyilasok sajátítottak ki maguknak. Tudjuk, hogy az a 23 történelmi zászlóink egyike, de így már kettős jelentéssel bír. Van még 22 másik történelmi zászló, aminek nincs ilyen tragikus kettős jelentése. Miért nem a többi történelmi zászlót lóbálják a jobbik és egyéb jobboldalhoz köthető rendezvényeken?

    Egyébként miért nem mondjuk felvidék, kárpátalja, vagy délvidék szimbólumát adták át Pordánynak? Vagy miért éppen ezen zászlók egyike (vagy mindegyik)lóg a Parlamenten? Fontos kérdések ezek, tessék elgondolkodni!

  • István, inkább ciki idehozni egy képet, amiről senkinek fogalma sincs, csak annak aki ott volt.

  • Göllner András

    Nagyon pontos és időszerű Christopher Adam összeállítása. Jól végzi a dolgát a fiatal társadalomtudós, mint mindíg.

    A FIDESZ kormány nézeteit és politikai magatartását kritizáló kanadai demokraták, nem vitatják el Pordány László jogát a Bocskay viseletéhez, a székely zászló lengetéséhez, vagy akár ahhoz, hogy úriember módjára használja evőeszközét, kellő úriemberi magatartást tanúsítson politikai elvbarátai körében. Elvégre, Horthynak is jó modora volt, egyenesen ült a lován, igazi úriember volt, csak hát leszűkítette a magyarok szavazati jogát a lakosság 30 százalékára, megszűntette vidéken a titkos szavazást, jóval Hitler előtt, behozatta a világ első zsidóellenes törvényét, kizárólag az általa és vitézei által kedvelt politikai oldal nyerhetett a választásokon, összeszövetkezett a Nácikkal, és könyörtelen, brutális módon kiszállítatott 600,000 magyar embert a vágóhídra. De ezt most hagyjuk….A lényeg az, kedves Figyelőnéni, hogy nem a Pordány modorával a gond, hanem azzal, hogy nem tartotta magát az igazságosság útján. Magyarán mondva, leköpte azokat akik nem az ő szemüvegén, az ő pártja szerint nézték a világot. Ha a kanadai konzervatív kormány budapesti nagykövete nemzetellenesnek nevezte volna a kanadai ellenzéki pártokat tisztelő honfitársait Budapesten, petíciókat szervezett volna ellenük, és kizárólag a konzervatív párt fenekét nyaló embereket etette volna körözöttel és pogácsával követségén, illetve fűnek fának azt prédikálta volna magyarországon hogy a kanadaiak odahaza mind egyivásúak, úgy repült volna mint egy kanadai gúnár a tundra felett.Mivel most valóban nincs időm elmagyarázni Kedves László és Mária támogatóinak az igazságosság funadamentumát – illene ezt tudniuk, de egyértelmű, hogy nem tudják – ajánlanám nekik hogy olvassanak bele Arisztotelész, Kant és Rawls tanításaiba. Lehet bocskayban olvasni őket, egri bikavér mellett, akár Herendi porcelánkészletből kis süteményt mellé – azok a kis manduláskiflicskék, enyhén meghíntve porcukorral, kifejezetten jól mennének ezekkel az olvasmányokkal, a háttérben Chopin. Kocsonyát nem ajánlanék, csak talán a vadabb fehérnépnek. Nem illik ezekhez az olvasmányokhoz a disznóság.

  • figyelő: nem. az a ciki, ha egy olyan véleményvezér, mint maga, klára, másnak nevezi a székely zászlót.
    az pedig, hogy nem ismerik a székely zászlót – ami, mint tudjuk, csak mostanában lett, és egy erdélyi nemes – későbbi fejedelem – bizonyos székely mózes hadilobogója szolgált volna mintául, ami önmagában is erősen véleményes – ilyen vehemens székelybarátság esetében igencsak furcsa.
    „Ami a Székely Mózes-féle zászlót illeti, ezt (nem teljes valószínűséggel) az akkoriban még hadvezérként szolgáló későbbi fejedelemnek tulajdoníthatjuk, ellenben hogy saját és székely hadilobogója lett volna, abban még ennyire sem lehetünk bizonyosak.”
    forrás: http://erdely.ma/autonomia.php?id=67342 ők meg csak tudják, mit is beszélnek…

  • Göllner és a többi:
    Pordányival az volt a bajuk, hogy Fidesznek volt a követe.Igen, az is maradt. A kanadai magyarság kedvelte, hogy az ellenzék nem, az természetes.
    De rágamakkal teli cikkre azért illik válaszolni.

  • Pordányi előtt, már számtalan BALOS kormány követéhez volt szerencsém Kanadában-.
    Személyével, egy kis „levegő „érkezett…..

  • Rongyos kronológia

    Elolvastam T. Ille István által tálalt „Erdély ma” cikket a „székely zászló” ősi mivoltáról és annak ősiségből bizony úgy tűnik, hogy egy szó, annyi nem igaz ebből a mivoltból.
    Azon viszont érdemes elgondolkodni, hogy ennek a hirtelen jött újabb identitást bizonygató lelki rohamnak mi is lehetett, mi lehet a célja, hiszen mindenki tudja, hogy székelység mindig volt, van és lesz is…
    Egy – sajnos igen közeli – ismerősöm a rendszerváltás kétésfél évtizede alatt, a falusi házára – Nógrádban – először a magyar trikolórt, később az árpádsávos nyilaszászlót, majd most, miután többen, a csládjából is beolvastak neki, hát kitűzte ezt az állítólagos székely zászlót. Mert hát ő székely lenne. Akkor viszont miért nem tette ki mán 10 évvel korábban ezt a fontos jelképet ? Mért csak most, amikor azok is kitették? He ? Csak nem, nem ismerte a zászlajukat?
    Különben, az ilyen lakóház – ünnepeken kívüli – felzászlózása valamiféle, az „itt magyarok laknak” jegyében zajlik és azt a sanda és aljas szándékú mondanivalót igyekszik sugalmazni, hogy „szóval nem zsidók”…
    A mi falunkban is lakik egy pár ilyen. Az utcánkban például az egyikük már az árpádsáv reneszánsza idején, úgy 15 éve rakta ki a csíkos rongyot és kint is hagyta azt vagy egy évtizedig. Majd az ideológiai „központ” – közvetlenül a 2010-es választások előtt – kiadta, hogy haaaátraaaább az aaarpaaadsaaavokkal tisztelt hölgyeim ésuroaim !, ekkor ő is bevonta nyilas ősei dicső jelképét és kirakta a magyar trikolórt, de csak egy időre. Mivel már néhány éve ez lobogott ott a házán, majd, nem oly rég egy kettős zászlótartót eszkábált össze és mellé ismét kitette a pros-fehér stráfost. Hiába, nyilas nem bírhatja ki anélkül…
    Külön érdekesség e témában a Csíksomlyói Búcsú zászló kronológiája amelyből, ha valaki videón visszanézi, messziről kiviláglik e jelképek olyasféle központi irányítása. Na de nem ám az egyház felől, legalábbis nem teljesen. Amikor a fidSS a 2006-os naggyülésein árpádsáv erdőt telepített, akkor az egész csíksomlyói völgy is a nyilas árpádsávtól virított. Majd évekkel később, amikor fidSSzék, pillanatnyi választási megfontolásból kissé konszolidálni szándékoztak az ordas és a kossuth-téri hugyos híveiket akkor nemcsak náluk, de a csíki búcsún is megritkultak ezek a nyilasnáci rekvizítumok.
    Mára már maximum egy, vagy két ilyen zászló látható a székelyek legnagyobb búcsúján igaz, hogy egy hatalmas, vagy 6 négyzetméteres központi mindig ott lobog az oltár közelében, ahelyett, hogy egy nagy Mária képet lobogtatnának. Nem?
    Identitás és ősi zászló keresésben a fidSS vezérkar immár addig züllött, hogy időközben – mint az Erdély Ma című kiadvány is errő tanúskodik – valakik kiagyalták ezt a naposholdas kéklobogót, és ha mán megszületett, hát több budapesti fid SS kerületben a polgármester csakúgy spontán kirakatta a homlokzatára, mint az ő ősi zászlaját… Nosza, ezzel a központi jeladással párhuzamban mindjárt több magánházra is kikerült ez a mesterséges nemzethy identifikáció, ám azóta is keresi nemcsak az identitását, de még az önmaga tudományos hátterét is, amely úgy tűnik, hogy még a Duce személyes igyekezete ellenére sem akaródzik sikerűűűnni nekije…Ja.

  • ja. jó büdös levegő… amúgy egyetlen ország kormánya se ad ilyen kártérítést – hacsak nem kötelezi rá őket bírósági ítélet – mert nem az ő dolga.
    egyetlen, kormány által megítélt kártérítést ismerek, az is a németeké, és a haláltáborokat túlélt zsidókat illeti meg, havi apanázs formájában.

  • voronyezs: a fő gond szerintem azzal van, hogy leginkább egy országnak, egy nemzetnek van zászlaja, és az is némi eredettel, heraldikai magyarázattal.
    valóban, a székelyek mindig is voltak, de az erdélyi székek soha nem képeztek országot – székelyföld csak egy tájegység – és nem képeztek népet, csak egy népcsoportot. közigazgatásilag meg pláne nem.
    ettől, persze, még nem kevesebbek.
    itthon, ha ki van írva, hogy testvérvárosunk: csíkszereda, akkor megértem, hogy a polgi kitűzeti a homlokzatra a „székely” zászlót. azért már kezdek tétovázni, amikor az is ki van írva: ölsnitz, de mégsem lobog fennen a német zászló…

  • Azért jó lenne ha mindenki nem magából indulna ki és feltelezze azt hogy mindeki kedvelte Pordanyt. Csak azért mert számos kanadai magyar, főleg az itt szülöttek, nem foglalkozik különösképpen a magyar politikaval, illetve nem nyilatkozik itt vagy ott, ez meg nem jelenti azt hogy kedveli Pordanyt vagy Orbánt. Sőt, én tudom hogy elég sok fiatal nem kedveli se Orbánt, se Pordanyt, csak hat fontosabb dolgokkal vannak elfoglalva mint például a közösségi munka, és esetleg azon töpreng, hogy mi a túrónak költött ennyi pénzt a magyar kormány Kőrösi Csoma Sandor ösztöndíjasokra, akik olyan munkát végeznek itt, amit mi mar évtizedet óta ingyen teszünk.

  • Figyeló
    2014 augusztus 17
    10:00 de.

    és

    Figyeló
    2014 augusztus 17
    9:57 de.

    Pordányi az helyesen Pordány.

    „Pordányival az volt a bajuk, hogy Fidesznek volt a követe.Igen, az is maradt.”

    Pontosan ez a baj, mert ne a Fidesznek legyen a követe, képviselője, hanem egy országnak, Magyarországnak. Akkor ezek szerint látja a hibáját Pordány-nak Ön is.

  • Egyébként meg hogy hogy most távozik a Nagykövet? Nem januárig kellett volna neki maradni? Furcsa……. ( Ja igen, tudom, az a 5,4 nemzetellenes tehet róla. Jó, jó.)

  • Janos Vojszka !

    Lámcsak, azért fejlődés is van a világon.
    A kilencvenes években Antall József dicső jobboldali miniszterelnökünk még „csak” 10’000 Kalasnyikov gépkarbéllyal segítette a Jugoszláviából kiszakadni készülő horvát usztasa összeesküvőket. [Mellesleg e fegyverek szerződött(!) árát soha nem látta viszont az ország.] Sőt Jeszenszky Géza még hetekig nyilvánosan tagadta is e géppisztolyügyletnek a tényét is… Persze, ezek hosszútávon megtérülő ráfizetések, hisz az orbánék szeretnék, ill. szerették volna az INA-MOL bizniszben lefölözni, ám ahorvát éberség kijátszotta a krrupt bandát (Hernádi Zsoltból kőrözöttet csináltak) és így fuccsba ment nemcsak a géppisztolyok szolidáris ára, de a 10-millió eurós szolid áras kenőpénz is…
    Na, de ma már ennél nagyobb, legalábbis súlyra nagyobb, fegyvereket kíván meg a korszerű hadviselés és a rosszul értelmezett szolidaritás szelleme. E tonnákban is mérhető többlet szolidaritásnak tesz eleget Orbán Viktor pávatáncos jobboldali kormánya is, amely a hozzá méltó elődei nyomdokán haladva, immár tankokkal segíti e szintén szomszédos perpatvar elhúzódását…
    …De mit szól ehhez a vele szövetséges Putyin, orosz fejedelem és hadvezér ? És hogyan lesz ebből lehívható hitel ?? Alighanem ebben is, mint mindenben az >utánam a vízözön< orbáni logikája dönt ?!